Šta znači pretpostavka nevinosti

Beograd -- Mnoga hapšenja su se poslednjih godina u Srbiji dešavala pred očima javnosti, a procesi protiv uhapšenih ili nisu završeni ili nisu ni započeti.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Svi gore spomenuti tesko da ce i biti osudjeni i pod pretpostavkom da su krivi(vecina verovatno i jesu).Kod nas u zatvor ide samo "boranija" a teski (drzavni) kriminal se ne kaznjava.
  (Igori, 3. oktobar 2008 23:56)

  # Link komentara

 2. zanimljivo pravno
  (Ana, 3. oktobar 2008 19:55)

  # Link komentara

 3. Pretpostavka nevinosti vazi samo na sudu, i prevashodno znaci da neko ne moze biti osudjen dok tuzilastvo ne dokaze krivicu van svake razumne sumnje. odbrani je cesto dovoljno da pokaze da postoji sansa da je neko drugi pocinio zlocin i da optuzeni bude oslobodjen.

  Van suda medjutim vazi pretpostavka zdravog razuma.
  Niko vam nece posle biti kriv ako upisete decu kod Pahomija u obdaniste.

  Kada drzavni organi treba da iznose sumnje i indicije, a kada je u pitanju manipulacija javnoscu i blacenje imena i dela? To isto utvrdjuju sudovi kad doticna lica podnesu tuzbu protiv drzavnih organa. Inace javnost mora da bude obavestena o razumnim sumnjama da su javne licnosti upletene u kriminalne aktivnosti, iako razumne sumnje nisu dovoljne za pravosnaznu presudu.
  (nikola, 3. oktobar 2008 19:02)

  # Link komentara

 4. Ime sadašnjeg ministra policije govori o kompletnoj politici Srbije i posebno moralu onih koji vode ovaj jadni narod.
  Kakva "predpostavka nevinosti"?
  Pa to važi samo u retkim slučajevima kad je pukom srećom ili nepažnjom dolazilo do suđenja pripadnicima policije za razna zlodela!
  Pišite o tome ako hoćete promene i ako imate samo deo srca koji su imali Dada i Ćuruvija!
  Ne uvijajte više ovakve šarene laže...setite se sudije Vučkovića i zataškavanja oko njegovih saradnika iz vrhovnog suda. Pretpostavka nevinosti za koga?!
  Za Dačića i one koje su nas batinali 15 godina?
  (dragan, 3. oktobar 2008 18:38)

  # Link komentara

 5. Mislim da je najveci problem u tome sto imamo krajnje neefikasno, tromo i birokratizovano sudstvo. Sve cesce procesi zastarevaju (sto mi je inace sasvim neracionalna kategorija, da je necija krivicna odgovornost vremenski ogranicena), procesi se razvlace godinama, zalbe, drugostepene presude, izuzeca sudija, odlaganja, odlaganja, odlaganja... i najcesce na kraju nista - ili se oslobadjaju zbog nedostatka dokaza ili zastarelosti, ili su izrecene kazne smesno blage. Drustvo koje je u ovolikoj meri ogrezlo u kriminalu ne moze sebi da dozvoli takav luksuz. Ovakav kakav je, trom i pun dvosmislenih formulacija i beskrajnih procedura, sistem mnogo vise ide na ruku kriminalcima i prevarantima nego postenim gradjanima. Nije onda ni cudo sto gradjani nemaju poverenje institucije sistema i pravnu drzavu.
  (Dejan HH, 3. oktobar 2008 17:26)

  # Link komentara

 6. Bitno je da se "pretpostavka nevinosti" poštuje u slučajevima haških optuženika...
  (jovaNS, 3. oktobar 2008 17:05)

  # Link komentara