Četvrtak, 18.09.2008.

00:45

"Diplomatska pobeda Srbije"

Političari i stručnjaci ocenjuju da je odluka da se u dnevni red Skupštine UN uvrsti inicijativa Srbije diplomatska pobeda Beograda.

Izvor: B92

"Diplomatska pobeda Srbije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Jelena Stanković

pre 15 godina

Zaista ne vidim u čemu je diplomatska pobeda. Biće od pobede "Tresla se gora rodio se miš". Pa će posle biti tugovanja i nepravde drugih prema nama. Zahtevi su nerealni jer Kosovo je odavno otišlo smo neki još nisu obavešteni. To što ministar Jeremić glumata, to mu je stil. Kakva diplomatska pobeda? Nismo baš svi naivni, gospodine ministre. DOSTA VIŠE SA ZABLUDAMA I LAGARIJAMA PONAŠAJTE SE REALNO I RECITE DA JE KOSOVO ODAVNO OTIŠLO. Doduše platu i primate da naivne držite u zabludi.

Boban

pre 15 godina

Kako bre nije sramota vladu da bilo sta u vezi sa Kosovom, nazovu "pobedom"!! jel`to pobeda kao 99 protiv NATO-a? u ovom ekonomsko-politickom globalizovanom svetu, ostale su manje vise cetiri drzavne jedinice, koje nesto znace i pitaju se: SAD, EU, Rusija i Kina,mi se nesto kao primamo na podrsku Argentine, Egipta, smesno...

matori

pre 15 godina

Eto, po svemu sudeći, Srbija već gotovo 20 godina, u kontinuitetu beleži samo "pobede" - malo na ratnim poprištima (gde nismo učestvovali, navodno...), pa malo na polju privrednog i ekonomskog razvoja (sve nam teče med i mleko...), pa u približavanju EU i podizanju standarda života građana (1x mic napred - 2x mic nazad...) i najzad na planu diplomatije (Kosovo je naše, zar ne..?).
Zaista "impozatni" rezultati!

Agron

pre 15 godina

Od kada smo poceli da biramo po sopstvenoj volji, cudi me to sto svi biramo pobedu. Izgleda da je lakse naci Marsovce u Balkanu nego pobedjene. Jao, sto smo sretni!

Kosovar in NY

pre 15 godina

Od svega toga ja sam video ovo vaznije
" ambasador Francuske u UN Žan-Moris Riper ocenio je da inicijativa Beograda u Ujedinjenim nacijama ne pomaže naporima da se ubrzaju evropske integracije Srbije."
...

Vladimir Cvejanovic

pre 15 godina

Pitanje: Zasto bi Amerika i Engleska glasali za stavljanje predloga na dnevni red?

Odgovor: Zato sto su sasvim sigurni da ce velika vecina glasati protiv.

Zaga

pre 15 godina

Svilanovic dobro zna i kaze "Dobili smo bitku ali ne i Rat". Pa do sada samo ste bitke dobijali a sve ratove izgubili, zato nista interesantno

Pavle

pre 15 godina

Cini mi se da se u nasoj javnosti ne razume sustina inicijative pred UN. Naime, nije cilj da se Kosovo 'vrati' u sastav Srbije, ako se pod 'vratiti' podrazumeva uspostavljanje one vrste 'suvereniteta' koji je postojao do 1999. godine. Takav 'suverenitet', u okviru koga je vodjenja apsurdna politika prema Albancima i nad njima cinjene mnoge uzasne stvari, ne samo da nije moguce vratiti, vec ni Srbija ne bi trebalo da zeli da ga vrati. Sustina ove inicijative Srbije je da se na duge staze onemoguci stvaranje Balkana sa Kosovom kao ovako nasilno uspostavljenom nezavisnom drzavom, da se Kosovo kao nezavisna drzava ucini prakticno nefunkcionalnom kako bi se Albanci primorali na otvaranje novog dijaloga sa Srbijom i resavanje njegovog statusa na jedini pravi i dugorocan nacin, a to je kompromis. Jer, ako posmatramo iskreno, nacin na koji su se ponasali Albanci nakon pada Milosevica je takodje bio vrlo ne-racionalan (a i genocidan, bas kao i ponasanje Srbije na Kosovu pre 1999.), buduci da su zeleli da iskoriste katastrofalnu politiku Srbije do 1999. kao inerciju za ostvarivanje politickog cilja koji je postavljen jos pre skoro 100 godina, kada se politika vodila na potpuno drugaciji nacin. Drugim recima, nacionalni ciljevi i metode Srbije koji su krajem 20. veka postali ocigledno zastareli i prevazidjeni a koji su proizveli velike probleme kosovskim Albancima, i nacionalni cilj kosovskih Albanaca o postizanju nezavisnosti su oba na istom nivou: oba su proizvod jedne zastarele i prevazidjene politicke filozofije. I kao sto je Srbija do 1999. godine vodila aposolutisticku politiku prema Kosovu (apsloutisticku u smislu postavljanja apsolutnih ciljeva, kao sto je potpuna kontrola nad kosovskim Albancima), tako sada Albanci vode apsolutisticku politiku prema Srbiji, u smislu apsolutnog odbacivanja kompromisa.

Mislim da je Srbija pocetkom 21. veka shvatila promenu klime, nastupanje jednog novog doba u globalnoj politici i u politici na Balkanu, i da se sada bori adekvatnim metodama da ispravi svoje, ali i greske kosovskih Albanaca i post-hladnoratovske neokonzervativne spoljne politike SAD. Izuzetno mi je drago sto Albanci citaju ove vesti i daju komentare...
Mi, narodi na Balkanu, smo se precesto u istoriji sami nudili da budemo pioni za igru medju velikim silama, i to nam je donelo samo patnju. Krajnje je vreme da shvatimo da smo na kraju krajeva mi ti koji treba da zivimo jedni sa drugima, i da zajedno gradimo svoju buducnost kada se paznja SAD, Rusije i drugih sila okrene na drugu stranu, sto ce se neminovno dogoditi. Napravimo istorijski kompromis koji ce nas zajedno povesti u prosperitetnu buducnost!!

Aleksandar

pre 15 godina

Huh, to se sada zove 'diplomatska pobeda'? Ne znam, u 'moje' vreme se to zvalo moralna pobeda... Iz svake od tih `najvaznijih bitaka u istoriji Srbije` smo izlazili kao moralni pobednici (bez morala) i materijalni gubitnici... No sta nas briga za materijalno kad smo nebeski narod...

Бодин Ракић

pre 15 godina

ШТА ЈЕ СМИСАО...?
читаве ове исцрпљујуће дипломатске акције?! Шта Србија ДОБИЈА и шта евентуално ГУБИ у случају остварења циља - позитивне пресуде суда у Хагу? Ако је то искључиво морална сатисфакција или, још горе, афирмација партијских политичких елита пред гласачима, онда ето новог стратегијског промашаја који само исцрпљује ионако низак политички потенцијал земље.

vesna

pre 15 godina

Ovo je diplomatska pobeda za domacu upotrebu, uz ocekivano ozarena lica aktera. Ne mogu da verujem g-dinu Bogdanovicu da je drzavna politika Srbije povratak za pregovaracki sto ako je Kosovo u pitanju. Ako neko zna da se desilo (medjunarodno stimulisano) proglasenje nezavisnosti, pa se sve posle vratilo za bilo kakav sto, neka obelodani. Autisticna politika Kostunicinog rezima koji je bio na vlasti kada su se vodili pregovori (u kojima se ponasao kao Milosevicev rezim, sluzio recnikom Milosevica i na kraju "pobedio" isto kao i Milosevic) dovela je do ovoga sto sada postoji. Zapad je resio posle nereda marta 2004 da sa Kosovom nesto mora da se uradi i krenuo u visegodisnje pregovore za koje je bilo jasno gde ce voditi. Kostunica i njegovi su u medjuvremenu bili gluvi, nemi i nerazlozni i u pregovorima, a i prema vlastitoj javnosti. Ovaj rezim pokusava da pridobije nacionaliste insistirajuci na Kosovu. Bolje bi bilo da utvrde kome su svih ovih godine isla sredstva iz netransparentnog srpskog budzeta namenjena tom istom Kosovu, a od kojih je, ako su sume koje se stidljivo pominju (nekoliko stotina miliona evra) moglo mnogo da se ucini za bolji zivot Srba u nekadasnjoj juznoj provinciji. To je realnije nego manje ili vise prikriveno sanjati povratak na situaciju pre 1999.

mertur

pre 15 godina

Kosovari su "nelegalno" proglasili nezavisnost posle svega onoga "legalnoga" sto im je ucinila drzava Srbija.
Uostalom cemu ove prica o legalnom, nelegalnom, ilegalnom pa valjda treba da se ceka kakva presuda ili misljenje suda pa da se nezavisnosti Kosova prilepi jos kakav epitet.

Mladen Rašeta

pre 15 godina

Pustimo Cedu da se dogovori sa Albancima. Bas me zanima kako bi to izveo. Zbog cega se izraelci i palestinci ne dogovore. Izrael je palestincima nanio puno vise zla nego sto je to drzava Srbija albancima na Kosovu. Ovi slucajevi jesu za poredjenje ali se danas na njih gleda totalno drugacije.
Ma odgovor svi znamo ali se malo pravimo...

Milko

pre 15 godina

Osim Dušana Janjića i Čedomira Jovanovića, ostali iznose naručena mišljenja ili mišljenja koja misle da ja(gradjanin) želim da čujem.
Svet drugačije funkcioniše nego što misle pobrojani političari, te bi bilo bolje da se što pre oslobode zabluda oko Kosova, pa ako znaju i mogu, da krenu sa rešavanjem životnih problema gradjana Srbije, pošto smo u blatu do grla.

Miki

pre 15 godina

"Jovanović je ponovio stav te stranke da je rešenje statusa Kosova moguće jedino dogovorom Beograda i Prištine"

Pa sve se ovo i radi zato sto su pregovori prekinuti i odluceno da se proglasi nezavisnost.
Da li sam ja propustio nesto sto Jovanovic nije?

valjevac

pre 15 godina

To je sve budalastina. Ovde svi zaboravljaju da na Kosovu ogromna vecina gradjana ne zeli da zivi u Srbiji, pa tako nema tih UN-ova koji ce vratiti Kosovo u Srbiju. Cisto presipanje iz supljeg u prazno...samo zamajavanje siromasnog naroda

Bane V.

pre 15 godina

"kad nema devojke i baba je dobra" što bi rekli narodski. Stvarno mi je više muka od svih tih silnih "pobeda" koje nanizasmo. A o porazima, koji su deo skoro svakog našeg dana niko ni reč da kaže.
Uz to, cena (u novcu poreskih obveznika) ove najnovije "pobede" je verovatno astronomska iako ona služi samo za (jedno)dnevnu domaću upotrebu dok se "vlasi ne dosete" ...

Petar Prvi

pre 15 godina

Da li neko uopste razmislja sta ce Srbija da radi sa Kosovom ako se ono povrati?
To je problem. Kakve koristi ce imati Srbija od toga, a kakvu korist stanovnici Kosova? Srpski politicari nisu sposobni da od Srbije gde su vecina "cisti" Srbi napravi normalnu drzavu. Da je Srbija drzava gde se dobro zivi svi bi se otimali da zive u takvoj drzavi i Kosovo bi samo doslo. Pa zar ne vidite da iz Srbije beze Srbi? To je glavni problem, nenormalna drzava sa laznim patriotama i bitangama koje su se obogatile na narodnoj nesreci. Dok se to ne iskoreni nema srece za Srbiju..ako uopste opstane.
A ako nestane to nece biti niti zbog Vatikana, niti zbog svetske zavere nego zbog nas samih.

srdjan

pre 15 godina

A koliko je tek EU na stranputici najbolje pokazuje tumaranje francuskog Ambasadora Rikera. Prica covek o naporima EU da ubrza integraciju Srbije i to usred jucerasnje negativne odluke o usvajanju trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Dakle, ovde pricamo o jednoj tako brzoj integraciji gde ni periferni dogovori ne mogu da stupe na snagu u nekom normalnom roku. Naravno, nije za to kriva samo EU jer dobar deo odgovornosti za sve to snosi i drzava Srbija koja ne ispunjava odgovarajuce uslove za ostvarivanje te saradnje, ali molim Vas, nemojte mnogo o brzini …
Dakle, po njemu, to odbijanje trgovinskog sporazuma ustvari ubrzava proces integracije a iznosenje svog problema pred UN i Medjunarodni Sud znatno otezava priblizavanje Srbije evropskim integracijama. A nikako da nam objasni zbog cega to, kada neko zatrazi misljenje Suda po nekom pitanju, urusava svoju poziciju; ili zbog cega je bas Kosovo jedinstven i neponovljiv slucaj u svetu a Spanija ili Velika Britanija (gde je takodje prolivenmo mnogo krvi) to nisu. A da bi upotpunili opstu zbrku mozemo slobodno da dodamo i faktor nejedinstvene politike EU po pitanju Kosova. Riker ce doduse, kako kaze, pokusati da zakrpi tu politiku usvajanjem jedinstvenog stava ali i tu samom sebi uskace u usta iz bar dva razloga: 1) jer nema jedinstvene politike EU po tom pitanju 2) ako bi do toga i doslo onda bi se neke zemlje EU nasle u apsurdnoj situaciji da nisu priznale Kosovo ali da brane Srbiji da cuje misljenje Medjunarodnog Suda.
Da li ti ljudi uopste citaju svoje izjave ???

Nenad

pre 15 godina

Ako prođe odluka do suda pravde koji bi presudio u korist Srbije ta odluka će biti neobavezujuća ali istovremeno bila bi pobjeda Srbije jer onda niko ne bi mogao ucjenjivati Srbiju da prizna ilegalnu nezavisnost Kosova.

jylland

pre 15 godina

Ako sasvim "pobedimo" ,kao prvo destabilizovacemo Kosovo, nova mrznja ce planuti izmedju srpskog i albanskog zivlja,a onda mozemo da zaboravimo EU i SSP jer cemo opet biti obelezeni kao faktor destabilizacije u regionu.Vidite vec nas upozoravaju da nam ovo nije mudra odluka.A sta cemo dobiti, opet kao i posle svake nase grandiozne pobede-veliko NISTA-a plasim se, kostace nas skupo!!

Sremac

pre 15 godina

Ne ocekujem ja nista spektakularno cak ni u slucaju da madjunarodni sud decidno utvrdi da je proglasenje nezavisnosti Kosova nezakonito.
Ipak, odluka suda koja bi potvrdila (makar u vecoj meri) nase stajaliste umnogome bi Srbiji olaksala pregovore o statusu Srba na Kosovu, nasim kulturnim i istorijskim spomenicima. U najmanju ruku omogucila bi autonomiju nasem zivlju.

novosadjanin

pre 15 godina

"Jasno je da za Evropsku uniju ta inicijativa nije baš od pomoći. Smatramo da - u trenutku kada smo svi posvećeni ubrzanju procesa integracije Srbije Evropskoj uniji - inicijativa Srbije u UN stvara turbulencije koje ne doprinose tom procesu"

Pazi sad ovo - svi posveceni ubrzanju procesa integracije Srbije! Pa vi ste tolike licemercine da je to za plakati. Pa zar je moguce da ste vec zaboravili sta se desilo pre par dana!

Živojin

pre 15 godina

Pa mi smo tako i nato "pobedili"!?. Sve su to sedativi za narod i priča - taktika (manipulacija)za postepeno - podsvesno prihvatanje surove realnosti.

Mr.No.

pre 15 godina

U zadnjih 20 godina toliko sam se naslusao i nacitao o politickim ,vojnim i ekonomskim pobedama Srbije i politicara u Srbiji da sam eto toliko ponosan da neznam vise dali cemo nekada doziveti i neki poraz?Sve pobeda za pobedom a narod nema da jede . Zagradjen u bodljikavu zicu nigde da mrdne. Skolstvo ,zdravstvo i nedaj Boze da ne pominjem sudstvo ... ma sve same pobede i napredak. Nema kod nas diskriminacije ,nacionalizma , kriminala , tajkuna ... samo takva se drzava i takvi politicari mogu pozeleti. Ja mislim da je sada i EU i Amerika ljubomorna na ove i ovakve uspehe i napredak.

realni100%

pre 15 godina

A sta ako je i to u reziji "velikih" pa i taj medzunarodni sud donese odluku da je Kosovski parlament legalno doneo odluku o nezavisnosti nakon svega sto se dogadjalo na Kosovu ,pa posle toga osim svih drugih drzava i Srbija bude prinudjena da prizna Kosovo.To je vec nesto drugo a sto je vrlo moguce.Pa zar bi i zemlje poput Velike Britanije glasale da se zahtev Srbije uvrsti u dnevni red ? Nikada ne bi sigurno.

Mile J.N.Beograd

pre 15 godina

Pored ovoliko komentara tesko je reci nesto novo.Ni globalnu politiku ni interese mocnika ne treba zanemariti.Ipak,godine mi dozvoljavaju da "mudro" izjavim - Prvo skoci pa kazi-op!

Ja

pre 15 godina

Jeste, Jeremić je moj idol, ajde sada nek ide kući da uči, a ja sam zauzet čekanjem na bezvizni režim, smanjenje carina, pojeftinjenje interneta, bolje školstvo i veću zaposlenost.

Bozidar Banjac

pre 15 godina

I sta sada?
Hoce li stanovnici Kosova (i to svi!) posle ovoga, ili posle pozitivne odluke Generalne skupstine ili Medjunarodnog suda pravde ziveti bolje?

Bojan

pre 15 godina

Samo se plasim da ne izgurao mi to do kraja,pobedimo diplomatski,kad ono misljenje medjunarodnog suda bude negativno po nas(kakav preokret-ko u americkim filmovima). Ja sam mislio da ce Haski Tribunal da osudi i Haradinaja i Orica ali corak.Drugo pitanje koje me muci je i kad bi dobili Kosovo na papiru,kako bi to realizovali u praksi,uopste ne ocekujem da bi se bilo ko od Albanaca dole odrekao vlasti,a na bilo kojim slobodnim izborima opet bi je imali zbog ocigledne vecine.Jedino u severnom delu Kosova da se napravi neka pokrajinica od toga,a dole da se naprave fabrike poput Fijata i slicno i da se iskljucivo zaposljavaju nasi ljudi.Jedino sto moze da zadrzi narod dole je SIGURAN DOBRO PLACENI POSAO. Slicne primere imamo u svetu gde je drzavni interes da se nasele nepristupacne oblasti (na Aljaski su mnogo vece plate nego u ostalom delu Amerike-mislim).Pitam se i kako spreciti Albance sa Kosova da ne nasele juznu Srbiju koja je nenaseljena totalno ili je tamo uglavnom staro stanovnistvo na selu koje odumire.Licno imam dedovinu kod Kursumljie,a u tom selu nema 10 zivih dusa,a svi su preko 70 godina stari,a Albanci bi tamo dosli bez problema (sto nije slucaj samnom :) rodjen u Beodgradu,sta cu).

Ljiljana

pre 15 godina

Dobro, diplomatska pobeda u cemu, samo neka mi se vec jednom objasni nasa strategija sa 2 miliona drzavljana Srbije Albanskog porekla

dragan

pre 15 godina

Smatracu diplomatskom pobedom kada Jeremic ode u Pristinu i potpise BILO KAKAV sporazum sa kosovskim politicarima koji ce olaksati zivot i Albancima i Srbima na Kosovu, a ovo je samo jos jedan sukob sa zapadom...

Aleksandar

pre 15 godina

Svaki nas uspeh na svetskoj sceni je diplomatska pobeda. Ova ima posebnu tezinu jer nas dovodi u situaciju stvarnog odmeravanja snaga u GS UN. Pobeda u Komitetu nas ne sme zavarati i opustiti. Tek sada pocinje prava bitka, proci pakao GS UN i stici do MSP. Postigli smo gol u prvoj minuti, ali, utakmica je duga i iscrpljujuca. Ovaj pocetni uspeh se mora prosiriti jednom sveobuhvatnom i jedinstvenom akcijom svih u Srbiji. Ne samo iz vlasti, vec i iz svih drzavnih organizacija i ustanova, kao i aktiviranjem rodjackih, poslovnih, sportskih i drugih prijateljskih veza prema bilo kom u svetu. U ovoj utakmici nema baraza, ona se mora dobiti. Nadam se da je to svima jasno.

mg

pre 15 godina

Odlično.Svaka čast ministru Jeremiću.On radi najbolje što može u ovakvoj situaciji u kojoj smo mi trenutno.Međutim, da bi stvari išle u našu korist i mi sačuvali Kosovo, Srbi moraju da se vrate na Kosovo da tamo žive bez obzira na probleme i uslove. Samo tako se Kosovo može sačuvati. Ako je Kosovo srce Srbije mora se pokazati i želja i volja da se tamo i živi.Trebalo bi boriti se za život tamo...

xhefi

pre 15 godina

Ma kakva "velika pobeda diplomacije Srbije"!... Svi oni koji znaju kako se donose odredjene odluke, treba da znaju da tek posle vodjene rasprave donose se odluke. Dnevni red, obicno se usvaja u paketu bez obzira sto bi eventualno u tom dnevnom redu bio neki osnovani ili nesnovan zahtev odredjene stranke. Bilo bi neopravdano i nezakonito odbaciti neki zahtev odredjene drzave, ili unaprijed prejudicirati nesto bez obzira da li je zahtev osnovan ili ne. S druge strane, i ako bi MSP doneo odluku u korist Srbije,odluku koja je neobavezajuca ne samo za drzave koje su priznale Kosovo nego i ostale, onda ovo radovanje za "velik uspeh diplomatije Srbije", je nerealno i nepotrebno.

programer

pre 15 godina

Bravo za Jeremica. Stvarno su se isplatila sva njegova putesestvija. Setite se samo da je pre par godina Vuk Draskovic bio ministar IP, a sta je on radio. Ovu zemlju bi trebalo da vodi generacija 70ih i TO je to.
I ja sam se pitao sta bismo radili sa Kosovom kad bi nam ga vratili. Medjutim kad sam proucio geografsku kartu severnog dela pokrajine, uopste mi nije bilo tesko da napravim analizu, naravno laicki, ali mislim da bi neki profesionalac to jako dobro resio. Kosovo je odlican kapacitet, ipak. Pogledajte svi kartu, pa ustanovite koliki je deo Kopaonika u pokrajini. Nije svejedno odreci ga se. A u podnozju Trepca...

dzaba

pre 15 godina

Zar zaista iko misli da ce,ako se nezavisnost Kosova i proglasi nelegalnom,drzave povuci svoje priznanje,a Albanci pohitati da se vrate pod srpsku vlast?To je cista fantazija.Opet se bavimo onim na sta nemamo i necemo imati nikakvog uticaja,a boli nas uvo za domace,realne probleme.

fadil_h

pre 15 godina

Jedna odluka Generalnog komiteta UN i euforija je vec pocela u Beogradu s nekim izuzecima. Interesantan je taj sindrom da se kaze, da se saopstava da "Srbija je u pravu" bez obzira na posledice, bez obzira na krajniji ishod ili rezultat. Posle jednostranog proglasenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske sledio je rat zato sto nije bio konsenzusom a na Kosovo ni metak nije ispaljen posle proglasenja nezavisnosti i to ce biti predoceno Medjunarodnom sudu pravde ako rezolucija Srbije stigne do tog suda. Sud ce naravno biti bombardovan dokumentima o drzavnom teroru Srbije na Kosovo, o ubistvima civila, zene, dece i starim osobama, strpanjem u hladnjacama i bacanjem po rekama Srbije. Sud ce biti upoznat sa masovnim spaljenjem albanskih kuca od strane drzavnih organa Srbije i naravno masovnim deportacijom kosovskih albanaca preko granice i konfiskacijom licnih dokumenata prilikom prelaska granice da ne bi imali cak identitet. Sud ce biti upoznat i sa pregovorima izmedju predstavnika Kosova i Srbije gde predstavnici Kosova trazili nezavisnost a predstavnici Srbije nudili manje nego sto Kosovo ima prema rezoluciji 1244 i izjavili da je to crvena linija. Sud ce biti upoznat da je bilo dodatnih 120 dana pregovora da se predje ta "crvena linija" ali posto nije bilo nikakvog pomaka predstavnici Kosova su bili prinudjeni da proglase Kosovo nezavisnim u skladu s clanom 1 Povelje UN koja daje pravo na samoopredeljenje narodima i brojnim rezolucijama Generalne skupstine UN o pravu naroda na samoopredeljenje i nezavisnost. Podsecamo da rezolucija 1244 nalaze da Kosovo treba da ima substanicijalnu autonomiju i samoupravu za NAROD Kosova DO KONACNOG RESENJA (paragraf 10 i 11). Do tog konacnog resenja se pokusalo pregovorima ali posto nije bilo konsenzusa onda je sledio proglasenje nezavisnosti Kosova. U svakom slucaju postoji vise primera gde je bilo proglasenje nezavisnosti BEZ KONSENZUSA tako da ovo pitanje nimalo nije jednostavno. A bez obzira na krajniji ishod PRAKTICNO Kosovo nastavlja kao nezavisna drzava od Srbije a inicijativa Srbije nece doneti nista dobro osim kratkotrajne euforije u Srbiji i pogorsanje odnosa Srbije i ostatka zemalja sveta koje su 'krsile medjunaordno pravo'.

milan

pre 15 godina

Svi smatraju da je ovo uspeh, osim dss-a. Pa oni su stvarno pukli, totalno su izgubili orjentaciju. Postali su radikalniji i od radikala...

biram zivot

pre 15 godina

Smesno i tuzno u isto vreme! Kakva crna pobeda? Ista onakva kao kad su pobedili NATO pa delili ordenje sami sebi.
Manimo se gluposti i okrenimo se ZIVOTU. Jedino realno je da se ljudi koji tamo zive okrenu jedni drugima i dogovore se o nekakvom zajednickom suzivotu da olaksaju muku jedni drugima. Sve ostalo je besmisleno i samo produzava muku i odlaze buducnost.
PS Da su Jeremic i cela vlada ulozili barem 50% svog vremena u obilasku zemalja EU i donosenju svih potrebnih zakona vec bi bili kandidati sa ukinutim vizama, a posle se zale kao Kalimero pa to je nepravda. TUZNO!

Nenad

pre 15 godina

"Insistiranje na pogrešnoj politici i nespremnost da se sagleda realnost dovelo je do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i prekida komunikacije između kosovskih Albanaca i Srba", rekao je lider LDP.
A koje su jos zemlje "politikom" izgubile teritoriju osim Srbije?
Da su hteli dijalog bilo bi ga jos 80 - tih!

wlado

pre 15 godina

Aligrudic je sjajan covek ;)

...imam osecaj da vlada predlozi usvajanje zakona o zbrinjavanju sirocadi u Srbiji, da bi on i njegovi narodnjaci glasali protiv samo zato sto je vladin predlog....

B.Mikic

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu. Ne smatra se pobeda ishod prvog poluvremena, već kraj drugog. Razumem vaše slavlje zbog ličnog i stranačkog imidža, medjutim ja mislim da je sve ovo izrežirano od strane američke administracije. Biće ono; -ovo je dobra prilika da im pokažemo da nismo baš apriori protiv svega i svakoga ko je iz Srbije. Generalna skupština će sasvim sigurno glasati protiv i time će se staviti tačka na i. Ne želim da neko pomisli da se radujem zbog svega što nam se vezano za Kosmet dešava, ali i dalje mislim da bez jačeg lobiranja od suprotne strane, mi naše želje nećemo ostvariti. Ili da se čeka neki novi svetski poredak u kome Amerika neće sama i prema svojim interesima donositi odluke.

igor pangaric

pre 15 godina

Podrzavam borbu Srbije u UN, ali mislim da od toga ipak nece biti nista. Pitam se, da li je Srbija uopste spremna na integracju Kosova u svoj sistem? Nisam siguran, da bi reintegracija Albanaca pomogla u ekonomskom oporavku i stabilizaciji Srbije.

Mića

pre 15 godina

Stvarno mi je dosta VELIKIH pobeda Srbije. Od tih i takvih ,, pobeda ,, do sada nismo imali nikakvu korist. I ova ,, pobeda ,, koštaće nas ,,ko Svetog Petra kajgana,, I posle sve te buke, nista se neće promeniti. Bar ne na bolje. Samo će na Kosovu porasti tenzije između Srba i Albanaca. Dajte da radimo na POMIRENJU. Zar nije bilo dosta napetosti, sukoba i tenzija? Dokle će naši političari da nam otežavaju i onako tešku i neizvesnu budućnost?

General mrtve vojske

pre 15 godina

"Ovo je velika diplomatska pobeda, ali nije konačna. Prava pobeda biće dobiti većinu na Generalnoj skupštini", izjavio je Jeremić.

Bice tu svasta, ali nista sto ce Srbiju obradovati, jer vecina zemalja nece glasati ni za, ni protiv jer ce se uzdrzati.
nemojte zavaravati narod ovakvim izjavama jer svi znamo da kada taj sud se izjasnjava onako kako mi nismo prizeljkivali tada ce srpsko rukovodstvo reci: EVO PROBALI SMO SVE - ali nismo uspeli.

Edmundo

pre 15 godina

Bez obzira da li ce ova inicijativa doneti nesto (cak i da donese mi necemo znati sta sa tim), treba cestitati na ovoj maloj pobedi. Ipak se ne mozemo predati bez borbe. Neka pokazu zube, makar bili i socijalni. Da ne ispadnemo...

wal

pre 15 godina

Pa cutite bre malo, sacekajte raspravu i glasanje, pa mozda cak i odluku suda. E, posle cemo da dajemo ocene i pravimo se pametni. Nemojte da, sto nas narod kaze, "cackate mecku pod precku". Budite i stvano malo diplomate. Ovakvo hvalisanje unapred nije diplomatski i moze samo da odmogne celoj stvari. Jednostavno - naivno ponasanje od tzv. profesionalaca u svom poslu.

Hmm

pre 15 godina

Ma super. Kome je namenjena ova pobeda.Svim radikalima ovoga sveta mozda. Sta ce nam EU, vize i tome slicno. Ovi sve vise lice na SPS iz najboljih dana. S kim si takav si valjda????

Jovan

pre 15 godina

Nastavljamo tradiciju pobedjivanja, ne sta... Samo sto imamo lose iskustvo sa pobedjivanjem. Kad god pobedjujemo nesto nam se dogodi - ili se smanjujemo, ili nas kazne.

Dardan PZ

pre 15 godina

"... ocenio je profesor Ivo Visković.

On je rekao da će do konačne odluke u Generalnoj skupštini UN biti potrebno još puno strpljenja, jer "tek je dobijena bitka, a treba dobiti rat"."
Ja ne znam da je Kosovo i Srbija u nekakvom ratu? Ne znam o kakvim to ljutim bojevima govori ovaj strucnjak. Nazalost uvazeni G. Viskovic izgleda zivi u srednjem veku, kada se svi problemi resavali macem i ognjem. Eto, meni (a verujem i vecini Albanaca) se ne ratuje sa Srbima uvazeni G Viskovicu.

S. Vukasinovic

pre 15 godina

Fantastican uspeh Predsednika Tadica i njegove mlade ekipe predvodjene Vukom Jeremicem. To su politicke pobede koje Srbija treba! Imam puno poverenje u ovog mladog coveka da zna sta radi.

IQ=0

pre 15 godina

Tako je g-ne Jeremicu.....lagano diplomatski,kulturno,bez bombi,sankcija i jedinstvenih nebuloza.
Drzite se i dalje medjunarodnog prava iako se tek sada oceukuju prljavstvine od strane huligana(gringosa) na toj utakmici .....ali probaj da driblas kao Maradona u najboljim godinama u toj teskoj utakmici...i nadajmo se da ces kad tad dati gol(pregovore)

Hvala Spancima,Argentincima,Egipcanima

Milan

pre 15 godina

Ko tu sta moze da prica da je ista dobio,kada je Kosovo i dalje izgubljeno?
Lepo kaze Cedomir...ali dobro sad...ajde neka se hvala Jeremic i ekipa.

H.K.Andersen

pre 15 godina

A hoce li Jeremic,Svilanovic,Tadic,Kostunica,Djelic ili bilo ko drugi ikad reci i jednu jedinu rijec sta nameravaju sa KiM ako im bude vraceno?

Beslagic

pre 15 godina

Bez auforije i bombasticnih izjava.Jer, prvo, radi se (samo) o oduci da se jedno pitanje uvrsti u dnevni red.Ostaje da se vidi da li ce se i kako glasati.Pa i ako bi se galasalo "za", veliko je pitanje kakvo ce biti misljenje suda.Pa cak i da to misljenje bude povoljno,hocemo li Kosovo vratiti misljenjem...Bojim se da je Ceda upravu: UN ipak nije mesto gde ce se pitanje Kosova resiti.

Petar Diklic

pre 15 godina

Hm, da li je to onaj isti Ceda Jovanovic koji je govorio kako Srbija treba da bude prva zemlja koja ce priznati nezavisnost Kosova? Kako li se samo stvari brzo menjaju..

Cast Jeremicu na ovoj diplomatskoj pobedi. Samo napred!

pactko

pre 15 godina

Svako ko je iole iskren prema sebi će priznati da je proces oduzimanja Kosova Srbiji, u kojem se ona ama baš ništa nije pitala u suštini NEPRAVEDAN. (nemojte samo molim vas da spominjete virtualne "pregovore" koji su vođeni uz obećanu nezavisnost). Da je pre ishitrene odluke o proglašenju nezavisnosti konsultovan međunarodni sud pravde, onda danas ne bi smo imali ovu situaciju - koja unaza]uje i Srbiju i Albance. Razumljivo je posle svega da Albanci ne žele da žive u Srbiji, a iskreno, ni Srbija ne želi Albance - ali u ovakvim slučajevima mora da se traži i nađe KOMPROMIS! Ili ako ga nije moguće naći, onda konačno rešenje treba odložiti, i možda kada se stišaju strasti od nedavnog rata, pokušati ponovo. Kosovska nepravda je velika crna mrlja na savesti zapadnih "demokratija", i one to znaju i zato su nervozne zbog mogućnosti međunarodne blamaže. Ne trebamo se zavaravati, čak i ako nekim čudom dospe pred sud slučaj Kosova, ne treba se očekivati povoljan ishod po Srbiju. Ali bez obzira na to, ni jedna država se ne bi odrekla ni mnogo manjih svojih delova bez nekog vida borbe. Arbitraža je možda jedini način da se stvarno preseče ovaj gordijev čvor.

chiknski

pre 15 godina

Nama pobeda na diplonatsko terenu, a Albancima u realnom životu. Nama satisfakcija, njima teritorija. Tačnije: nije pravedno, ali Kosovo više nije naše.

Petar Diklic

pre 15 godina

Hm, da li je to onaj isti Ceda Jovanovic koji je govorio kako Srbija treba da bude prva zemlja koja ce priznati nezavisnost Kosova? Kako li se samo stvari brzo menjaju..

Cast Jeremicu na ovoj diplomatskoj pobedi. Samo napred!

chiknski

pre 15 godina

Nama pobeda na diplonatsko terenu, a Albancima u realnom životu. Nama satisfakcija, njima teritorija. Tačnije: nije pravedno, ali Kosovo više nije naše.

H.K.Andersen

pre 15 godina

A hoce li Jeremic,Svilanovic,Tadic,Kostunica,Djelic ili bilo ko drugi ikad reci i jednu jedinu rijec sta nameravaju sa KiM ako im bude vraceno?

fadil_h

pre 15 godina

Jedna odluka Generalnog komiteta UN i euforija je vec pocela u Beogradu s nekim izuzecima. Interesantan je taj sindrom da se kaze, da se saopstava da "Srbija je u pravu" bez obzira na posledice, bez obzira na krajniji ishod ili rezultat. Posle jednostranog proglasenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske sledio je rat zato sto nije bio konsenzusom a na Kosovo ni metak nije ispaljen posle proglasenja nezavisnosti i to ce biti predoceno Medjunarodnom sudu pravde ako rezolucija Srbije stigne do tog suda. Sud ce naravno biti bombardovan dokumentima o drzavnom teroru Srbije na Kosovo, o ubistvima civila, zene, dece i starim osobama, strpanjem u hladnjacama i bacanjem po rekama Srbije. Sud ce biti upoznat sa masovnim spaljenjem albanskih kuca od strane drzavnih organa Srbije i naravno masovnim deportacijom kosovskih albanaca preko granice i konfiskacijom licnih dokumenata prilikom prelaska granice da ne bi imali cak identitet. Sud ce biti upoznat i sa pregovorima izmedju predstavnika Kosova i Srbije gde predstavnici Kosova trazili nezavisnost a predstavnici Srbije nudili manje nego sto Kosovo ima prema rezoluciji 1244 i izjavili da je to crvena linija. Sud ce biti upoznat da je bilo dodatnih 120 dana pregovora da se predje ta "crvena linija" ali posto nije bilo nikakvog pomaka predstavnici Kosova su bili prinudjeni da proglase Kosovo nezavisnim u skladu s clanom 1 Povelje UN koja daje pravo na samoopredeljenje narodima i brojnim rezolucijama Generalne skupstine UN o pravu naroda na samoopredeljenje i nezavisnost. Podsecamo da rezolucija 1244 nalaze da Kosovo treba da ima substanicijalnu autonomiju i samoupravu za NAROD Kosova DO KONACNOG RESENJA (paragraf 10 i 11). Do tog konacnog resenja se pokusalo pregovorima ali posto nije bilo konsenzusa onda je sledio proglasenje nezavisnosti Kosova. U svakom slucaju postoji vise primera gde je bilo proglasenje nezavisnosti BEZ KONSENZUSA tako da ovo pitanje nimalo nije jednostavno. A bez obzira na krajniji ishod PRAKTICNO Kosovo nastavlja kao nezavisna drzava od Srbije a inicijativa Srbije nece doneti nista dobro osim kratkotrajne euforije u Srbiji i pogorsanje odnosa Srbije i ostatka zemalja sveta koje su 'krsile medjunaordno pravo'.

biram zivot

pre 15 godina

Smesno i tuzno u isto vreme! Kakva crna pobeda? Ista onakva kao kad su pobedili NATO pa delili ordenje sami sebi.
Manimo se gluposti i okrenimo se ZIVOTU. Jedino realno je da se ljudi koji tamo zive okrenu jedni drugima i dogovore se o nekakvom zajednickom suzivotu da olaksaju muku jedni drugima. Sve ostalo je besmisleno i samo produzava muku i odlaze buducnost.
PS Da su Jeremic i cela vlada ulozili barem 50% svog vremena u obilasku zemalja EU i donosenju svih potrebnih zakona vec bi bili kandidati sa ukinutim vizama, a posle se zale kao Kalimero pa to je nepravda. TUZNO!

Beslagic

pre 15 godina

Bez auforije i bombasticnih izjava.Jer, prvo, radi se (samo) o oduci da se jedno pitanje uvrsti u dnevni red.Ostaje da se vidi da li ce se i kako glasati.Pa i ako bi se galasalo "za", veliko je pitanje kakvo ce biti misljenje suda.Pa cak i da to misljenje bude povoljno,hocemo li Kosovo vratiti misljenjem...Bojim se da je Ceda upravu: UN ipak nije mesto gde ce se pitanje Kosova resiti.

Milan

pre 15 godina

Ko tu sta moze da prica da je ista dobio,kada je Kosovo i dalje izgubljeno?
Lepo kaze Cedomir...ali dobro sad...ajde neka se hvala Jeremic i ekipa.

IQ=0

pre 15 godina

Tako je g-ne Jeremicu.....lagano diplomatski,kulturno,bez bombi,sankcija i jedinstvenih nebuloza.
Drzite se i dalje medjunarodnog prava iako se tek sada oceukuju prljavstvine od strane huligana(gringosa) na toj utakmici .....ali probaj da driblas kao Maradona u najboljim godinama u toj teskoj utakmici...i nadajmo se da ces kad tad dati gol(pregovore)

Hvala Spancima,Argentincima,Egipcanima

Mića

pre 15 godina

Stvarno mi je dosta VELIKIH pobeda Srbije. Od tih i takvih ,, pobeda ,, do sada nismo imali nikakvu korist. I ova ,, pobeda ,, koštaće nas ,,ko Svetog Petra kajgana,, I posle sve te buke, nista se neće promeniti. Bar ne na bolje. Samo će na Kosovu porasti tenzije između Srba i Albanaca. Dajte da radimo na POMIRENJU. Zar nije bilo dosta napetosti, sukoba i tenzija? Dokle će naši političari da nam otežavaju i onako tešku i neizvesnu budućnost?

S. Vukasinovic

pre 15 godina

Fantastican uspeh Predsednika Tadica i njegove mlade ekipe predvodjene Vukom Jeremicem. To su politicke pobede koje Srbija treba! Imam puno poverenje u ovog mladog coveka da zna sta radi.

Ljiljana

pre 15 godina

Dobro, diplomatska pobeda u cemu, samo neka mi se vec jednom objasni nasa strategija sa 2 miliona drzavljana Srbije Albanskog porekla

dzaba

pre 15 godina

Zar zaista iko misli da ce,ako se nezavisnost Kosova i proglasi nelegalnom,drzave povuci svoje priznanje,a Albanci pohitati da se vrate pod srpsku vlast?To je cista fantazija.Opet se bavimo onim na sta nemamo i necemo imati nikakvog uticaja,a boli nas uvo za domace,realne probleme.

dragan

pre 15 godina

Smatracu diplomatskom pobedom kada Jeremic ode u Pristinu i potpise BILO KAKAV sporazum sa kosovskim politicarima koji ce olaksati zivot i Albancima i Srbima na Kosovu, a ovo je samo jos jedan sukob sa zapadom...

Hmm

pre 15 godina

Ma super. Kome je namenjena ova pobeda.Svim radikalima ovoga sveta mozda. Sta ce nam EU, vize i tome slicno. Ovi sve vise lice na SPS iz najboljih dana. S kim si takav si valjda????

Dardan PZ

pre 15 godina

"... ocenio je profesor Ivo Visković.

On je rekao da će do konačne odluke u Generalnoj skupštini UN biti potrebno još puno strpljenja, jer "tek je dobijena bitka, a treba dobiti rat"."
Ja ne znam da je Kosovo i Srbija u nekakvom ratu? Ne znam o kakvim to ljutim bojevima govori ovaj strucnjak. Nazalost uvazeni G. Viskovic izgleda zivi u srednjem veku, kada se svi problemi resavali macem i ognjem. Eto, meni (a verujem i vecini Albanaca) se ne ratuje sa Srbima uvazeni G Viskovicu.

mg

pre 15 godina

Odlično.Svaka čast ministru Jeremiću.On radi najbolje što može u ovakvoj situaciji u kojoj smo mi trenutno.Međutim, da bi stvari išle u našu korist i mi sačuvali Kosovo, Srbi moraju da se vrate na Kosovo da tamo žive bez obzira na probleme i uslove. Samo tako se Kosovo može sačuvati. Ako je Kosovo srce Srbije mora se pokazati i želja i volja da se tamo i živi.Trebalo bi boriti se za život tamo...

Petar Prvi

pre 15 godina

Da li neko uopste razmislja sta ce Srbija da radi sa Kosovom ako se ono povrati?
To je problem. Kakve koristi ce imati Srbija od toga, a kakvu korist stanovnici Kosova? Srpski politicari nisu sposobni da od Srbije gde su vecina "cisti" Srbi napravi normalnu drzavu. Da je Srbija drzava gde se dobro zivi svi bi se otimali da zive u takvoj drzavi i Kosovo bi samo doslo. Pa zar ne vidite da iz Srbije beze Srbi? To je glavni problem, nenormalna drzava sa laznim patriotama i bitangama koje su se obogatile na narodnoj nesreci. Dok se to ne iskoreni nema srece za Srbiju..ako uopste opstane.
A ako nestane to nece biti niti zbog Vatikana, niti zbog svetske zavere nego zbog nas samih.

Ja

pre 15 godina

Jeste, Jeremić je moj idol, ajde sada nek ide kući da uči, a ja sam zauzet čekanjem na bezvizni režim, smanjenje carina, pojeftinjenje interneta, bolje školstvo i veću zaposlenost.

Nenad

pre 15 godina

"Insistiranje na pogrešnoj politici i nespremnost da se sagleda realnost dovelo je do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i prekida komunikacije između kosovskih Albanaca i Srba", rekao je lider LDP.
A koje su jos zemlje "politikom" izgubile teritoriju osim Srbije?
Da su hteli dijalog bilo bi ga jos 80 - tih!

xhefi

pre 15 godina

Ma kakva "velika pobeda diplomacije Srbije"!... Svi oni koji znaju kako se donose odredjene odluke, treba da znaju da tek posle vodjene rasprave donose se odluke. Dnevni red, obicno se usvaja u paketu bez obzira sto bi eventualno u tom dnevnom redu bio neki osnovani ili nesnovan zahtev odredjene stranke. Bilo bi neopravdano i nezakonito odbaciti neki zahtev odredjene drzave, ili unaprijed prejudicirati nesto bez obzira da li je zahtev osnovan ili ne. S druge strane, i ako bi MSP doneo odluku u korist Srbije,odluku koja je neobavezajuca ne samo za drzave koje su priznale Kosovo nego i ostale, onda ovo radovanje za "velik uspeh diplomatije Srbije", je nerealno i nepotrebno.

pactko

pre 15 godina

Svako ko je iole iskren prema sebi će priznati da je proces oduzimanja Kosova Srbiji, u kojem se ona ama baš ništa nije pitala u suštini NEPRAVEDAN. (nemojte samo molim vas da spominjete virtualne "pregovore" koji su vođeni uz obećanu nezavisnost). Da je pre ishitrene odluke o proglašenju nezavisnosti konsultovan međunarodni sud pravde, onda danas ne bi smo imali ovu situaciju - koja unaza]uje i Srbiju i Albance. Razumljivo je posle svega da Albanci ne žele da žive u Srbiji, a iskreno, ni Srbija ne želi Albance - ali u ovakvim slučajevima mora da se traži i nađe KOMPROMIS! Ili ako ga nije moguće naći, onda konačno rešenje treba odložiti, i možda kada se stišaju strasti od nedavnog rata, pokušati ponovo. Kosovska nepravda je velika crna mrlja na savesti zapadnih "demokratija", i one to znaju i zato su nervozne zbog mogućnosti međunarodne blamaže. Ne trebamo se zavaravati, čak i ako nekim čudom dospe pred sud slučaj Kosova, ne treba se očekivati povoljan ishod po Srbiju. Ali bez obzira na to, ni jedna država se ne bi odrekla ni mnogo manjih svojih delova bez nekog vida borbe. Arbitraža je možda jedini način da se stvarno preseče ovaj gordijev čvor.

General mrtve vojske

pre 15 godina

"Ovo je velika diplomatska pobeda, ali nije konačna. Prava pobeda biće dobiti većinu na Generalnoj skupštini", izjavio je Jeremić.

Bice tu svasta, ali nista sto ce Srbiju obradovati, jer vecina zemalja nece glasati ni za, ni protiv jer ce se uzdrzati.
nemojte zavaravati narod ovakvim izjavama jer svi znamo da kada taj sud se izjasnjava onako kako mi nismo prizeljkivali tada ce srpsko rukovodstvo reci: EVO PROBALI SMO SVE - ali nismo uspeli.

Jovan

pre 15 godina

Nastavljamo tradiciju pobedjivanja, ne sta... Samo sto imamo lose iskustvo sa pobedjivanjem. Kad god pobedjujemo nesto nam se dogodi - ili se smanjujemo, ili nas kazne.

igor pangaric

pre 15 godina

Podrzavam borbu Srbije u UN, ali mislim da od toga ipak nece biti nista. Pitam se, da li je Srbija uopste spremna na integracju Kosova u svoj sistem? Nisam siguran, da bi reintegracija Albanaca pomogla u ekonomskom oporavku i stabilizaciji Srbije.

Mr.No.

pre 15 godina

U zadnjih 20 godina toliko sam se naslusao i nacitao o politickim ,vojnim i ekonomskim pobedama Srbije i politicara u Srbiji da sam eto toliko ponosan da neznam vise dali cemo nekada doziveti i neki poraz?Sve pobeda za pobedom a narod nema da jede . Zagradjen u bodljikavu zicu nigde da mrdne. Skolstvo ,zdravstvo i nedaj Boze da ne pominjem sudstvo ... ma sve same pobede i napredak. Nema kod nas diskriminacije ,nacionalizma , kriminala , tajkuna ... samo takva se drzava i takvi politicari mogu pozeleti. Ja mislim da je sada i EU i Amerika ljubomorna na ove i ovakve uspehe i napredak.

Bozidar Banjac

pre 15 godina

I sta sada?
Hoce li stanovnici Kosova (i to svi!) posle ovoga, ili posle pozitivne odluke Generalne skupstine ili Medjunarodnog suda pravde ziveti bolje?

jylland

pre 15 godina

Ako sasvim "pobedimo" ,kao prvo destabilizovacemo Kosovo, nova mrznja ce planuti izmedju srpskog i albanskog zivlja,a onda mozemo da zaboravimo EU i SSP jer cemo opet biti obelezeni kao faktor destabilizacije u regionu.Vidite vec nas upozoravaju da nam ovo nije mudra odluka.A sta cemo dobiti, opet kao i posle svake nase grandiozne pobede-veliko NISTA-a plasim se, kostace nas skupo!!

Edmundo

pre 15 godina

Bez obzira da li ce ova inicijativa doneti nesto (cak i da donese mi necemo znati sta sa tim), treba cestitati na ovoj maloj pobedi. Ipak se ne mozemo predati bez borbe. Neka pokazu zube, makar bili i socijalni. Da ne ispadnemo...

Živojin

pre 15 godina

Pa mi smo tako i nato "pobedili"!?. Sve su to sedativi za narod i priča - taktika (manipulacija)za postepeno - podsvesno prihvatanje surove realnosti.

programer

pre 15 godina

Bravo za Jeremica. Stvarno su se isplatila sva njegova putesestvija. Setite se samo da je pre par godina Vuk Draskovic bio ministar IP, a sta je on radio. Ovu zemlju bi trebalo da vodi generacija 70ih i TO je to.
I ja sam se pitao sta bismo radili sa Kosovom kad bi nam ga vratili. Medjutim kad sam proucio geografsku kartu severnog dela pokrajine, uopste mi nije bilo tesko da napravim analizu, naravno laicki, ali mislim da bi neki profesionalac to jako dobro resio. Kosovo je odlican kapacitet, ipak. Pogledajte svi kartu, pa ustanovite koliki je deo Kopaonika u pokrajini. Nije svejedno odreci ga se. A u podnozju Trepca...

Aleksandar

pre 15 godina

Svaki nas uspeh na svetskoj sceni je diplomatska pobeda. Ova ima posebnu tezinu jer nas dovodi u situaciju stvarnog odmeravanja snaga u GS UN. Pobeda u Komitetu nas ne sme zavarati i opustiti. Tek sada pocinje prava bitka, proci pakao GS UN i stici do MSP. Postigli smo gol u prvoj minuti, ali, utakmica je duga i iscrpljujuca. Ovaj pocetni uspeh se mora prosiriti jednom sveobuhvatnom i jedinstvenom akcijom svih u Srbiji. Ne samo iz vlasti, vec i iz svih drzavnih organizacija i ustanova, kao i aktiviranjem rodjackih, poslovnih, sportskih i drugih prijateljskih veza prema bilo kom u svetu. U ovoj utakmici nema baraza, ona se mora dobiti. Nadam se da je to svima jasno.

novosadjanin

pre 15 godina

"Jasno je da za Evropsku uniju ta inicijativa nije baš od pomoći. Smatramo da - u trenutku kada smo svi posvećeni ubrzanju procesa integracije Srbije Evropskoj uniji - inicijativa Srbije u UN stvara turbulencije koje ne doprinose tom procesu"

Pazi sad ovo - svi posveceni ubrzanju procesa integracije Srbije! Pa vi ste tolike licemercine da je to za plakati. Pa zar je moguce da ste vec zaboravili sta se desilo pre par dana!

mertur

pre 15 godina

Kosovari su "nelegalno" proglasili nezavisnost posle svega onoga "legalnoga" sto im je ucinila drzava Srbija.
Uostalom cemu ove prica o legalnom, nelegalnom, ilegalnom pa valjda treba da se ceka kakva presuda ili misljenje suda pa da se nezavisnosti Kosova prilepi jos kakav epitet.

wal

pre 15 godina

Pa cutite bre malo, sacekajte raspravu i glasanje, pa mozda cak i odluku suda. E, posle cemo da dajemo ocene i pravimo se pametni. Nemojte da, sto nas narod kaze, "cackate mecku pod precku". Budite i stvano malo diplomate. Ovakvo hvalisanje unapred nije diplomatski i moze samo da odmogne celoj stvari. Jednostavno - naivno ponasanje od tzv. profesionalaca u svom poslu.

wlado

pre 15 godina

Aligrudic je sjajan covek ;)

...imam osecaj da vlada predlozi usvajanje zakona o zbrinjavanju sirocadi u Srbiji, da bi on i njegovi narodnjaci glasali protiv samo zato sto je vladin predlog....

realni100%

pre 15 godina

A sta ako je i to u reziji "velikih" pa i taj medzunarodni sud donese odluku da je Kosovski parlament legalno doneo odluku o nezavisnosti nakon svega sto se dogadjalo na Kosovu ,pa posle toga osim svih drugih drzava i Srbija bude prinudjena da prizna Kosovo.To je vec nesto drugo a sto je vrlo moguce.Pa zar bi i zemlje poput Velike Britanije glasale da se zahtev Srbije uvrsti u dnevni red ? Nikada ne bi sigurno.

valjevac

pre 15 godina

To je sve budalastina. Ovde svi zaboravljaju da na Kosovu ogromna vecina gradjana ne zeli da zivi u Srbiji, pa tako nema tih UN-ova koji ce vratiti Kosovo u Srbiju. Cisto presipanje iz supljeg u prazno...samo zamajavanje siromasnog naroda

Aleksandar

pre 15 godina

Huh, to se sada zove 'diplomatska pobeda'? Ne znam, u 'moje' vreme se to zvalo moralna pobeda... Iz svake od tih `najvaznijih bitaka u istoriji Srbije` smo izlazili kao moralni pobednici (bez morala) i materijalni gubitnici... No sta nas briga za materijalno kad smo nebeski narod...

milan

pre 15 godina

Svi smatraju da je ovo uspeh, osim dss-a. Pa oni su stvarno pukli, totalno su izgubili orjentaciju. Postali su radikalniji i od radikala...

Nenad

pre 15 godina

Ako prođe odluka do suda pravde koji bi presudio u korist Srbije ta odluka će biti neobavezujuća ali istovremeno bila bi pobjeda Srbije jer onda niko ne bi mogao ucjenjivati Srbiju da prizna ilegalnu nezavisnost Kosova.

Bane V.

pre 15 godina

"kad nema devojke i baba je dobra" što bi rekli narodski. Stvarno mi je više muka od svih tih silnih "pobeda" koje nanizasmo. A o porazima, koji su deo skoro svakog našeg dana niko ni reč da kaže.
Uz to, cena (u novcu poreskih obveznika) ove najnovije "pobede" je verovatno astronomska iako ona služi samo za (jedno)dnevnu domaću upotrebu dok se "vlasi ne dosete" ...

Milko

pre 15 godina

Osim Dušana Janjića i Čedomira Jovanovića, ostali iznose naručena mišljenja ili mišljenja koja misle da ja(gradjanin) želim da čujem.
Svet drugačije funkcioniše nego što misle pobrojani političari, te bi bilo bolje da se što pre oslobode zabluda oko Kosova, pa ako znaju i mogu, da krenu sa rešavanjem životnih problema gradjana Srbije, pošto smo u blatu do grla.

vesna

pre 15 godina

Ovo je diplomatska pobeda za domacu upotrebu, uz ocekivano ozarena lica aktera. Ne mogu da verujem g-dinu Bogdanovicu da je drzavna politika Srbije povratak za pregovaracki sto ako je Kosovo u pitanju. Ako neko zna da se desilo (medjunarodno stimulisano) proglasenje nezavisnosti, pa se sve posle vratilo za bilo kakav sto, neka obelodani. Autisticna politika Kostunicinog rezima koji je bio na vlasti kada su se vodili pregovori (u kojima se ponasao kao Milosevicev rezim, sluzio recnikom Milosevica i na kraju "pobedio" isto kao i Milosevic) dovela je do ovoga sto sada postoji. Zapad je resio posle nereda marta 2004 da sa Kosovom nesto mora da se uradi i krenuo u visegodisnje pregovore za koje je bilo jasno gde ce voditi. Kostunica i njegovi su u medjuvremenu bili gluvi, nemi i nerazlozni i u pregovorima, a i prema vlastitoj javnosti. Ovaj rezim pokusava da pridobije nacionaliste insistirajuci na Kosovu. Bolje bi bilo da utvrde kome su svih ovih godine isla sredstva iz netransparentnog srpskog budzeta namenjena tom istom Kosovu, a od kojih je, ako su sume koje se stidljivo pominju (nekoliko stotina miliona evra) moglo mnogo da se ucini za bolji zivot Srba u nekadasnjoj juznoj provinciji. To je realnije nego manje ili vise prikriveno sanjati povratak na situaciju pre 1999.

Бодин Ракић

pre 15 godina

ШТА ЈЕ СМИСАО...?
читаве ове исцрпљујуће дипломатске акције?! Шта Србија ДОБИЈА и шта евентуално ГУБИ у случају остварења циља - позитивне пресуде суда у Хагу? Ако је то искључиво морална сатисфакција или, још горе, афирмација партијских политичких елита пред гласачима, онда ето новог стратегијског промашаја који само исцрпљује ионако низак политички потенцијал земље.

Pavle

pre 15 godina

Cini mi se da se u nasoj javnosti ne razume sustina inicijative pred UN. Naime, nije cilj da se Kosovo 'vrati' u sastav Srbije, ako se pod 'vratiti' podrazumeva uspostavljanje one vrste 'suvereniteta' koji je postojao do 1999. godine. Takav 'suverenitet', u okviru koga je vodjenja apsurdna politika prema Albancima i nad njima cinjene mnoge uzasne stvari, ne samo da nije moguce vratiti, vec ni Srbija ne bi trebalo da zeli da ga vrati. Sustina ove inicijative Srbije je da se na duge staze onemoguci stvaranje Balkana sa Kosovom kao ovako nasilno uspostavljenom nezavisnom drzavom, da se Kosovo kao nezavisna drzava ucini prakticno nefunkcionalnom kako bi se Albanci primorali na otvaranje novog dijaloga sa Srbijom i resavanje njegovog statusa na jedini pravi i dugorocan nacin, a to je kompromis. Jer, ako posmatramo iskreno, nacin na koji su se ponasali Albanci nakon pada Milosevica je takodje bio vrlo ne-racionalan (a i genocidan, bas kao i ponasanje Srbije na Kosovu pre 1999.), buduci da su zeleli da iskoriste katastrofalnu politiku Srbije do 1999. kao inerciju za ostvarivanje politickog cilja koji je postavljen jos pre skoro 100 godina, kada se politika vodila na potpuno drugaciji nacin. Drugim recima, nacionalni ciljevi i metode Srbije koji su krajem 20. veka postali ocigledno zastareli i prevazidjeni a koji su proizveli velike probleme kosovskim Albancima, i nacionalni cilj kosovskih Albanaca o postizanju nezavisnosti su oba na istom nivou: oba su proizvod jedne zastarele i prevazidjene politicke filozofije. I kao sto je Srbija do 1999. godine vodila aposolutisticku politiku prema Kosovu (apsloutisticku u smislu postavljanja apsolutnih ciljeva, kao sto je potpuna kontrola nad kosovskim Albancima), tako sada Albanci vode apsolutisticku politiku prema Srbiji, u smislu apsolutnog odbacivanja kompromisa.

Mislim da je Srbija pocetkom 21. veka shvatila promenu klime, nastupanje jednog novog doba u globalnoj politici i u politici na Balkanu, i da se sada bori adekvatnim metodama da ispravi svoje, ali i greske kosovskih Albanaca i post-hladnoratovske neokonzervativne spoljne politike SAD. Izuzetno mi je drago sto Albanci citaju ove vesti i daju komentare...
Mi, narodi na Balkanu, smo se precesto u istoriji sami nudili da budemo pioni za igru medju velikim silama, i to nam je donelo samo patnju. Krajnje je vreme da shvatimo da smo na kraju krajeva mi ti koji treba da zivimo jedni sa drugima, i da zajedno gradimo svoju buducnost kada se paznja SAD, Rusije i drugih sila okrene na drugu stranu, sto ce se neminovno dogoditi. Napravimo istorijski kompromis koji ce nas zajedno povesti u prosperitetnu buducnost!!

Bojan

pre 15 godina

Samo se plasim da ne izgurao mi to do kraja,pobedimo diplomatski,kad ono misljenje medjunarodnog suda bude negativno po nas(kakav preokret-ko u americkim filmovima). Ja sam mislio da ce Haski Tribunal da osudi i Haradinaja i Orica ali corak.Drugo pitanje koje me muci je i kad bi dobili Kosovo na papiru,kako bi to realizovali u praksi,uopste ne ocekujem da bi se bilo ko od Albanaca dole odrekao vlasti,a na bilo kojim slobodnim izborima opet bi je imali zbog ocigledne vecine.Jedino u severnom delu Kosova da se napravi neka pokrajinica od toga,a dole da se naprave fabrike poput Fijata i slicno i da se iskljucivo zaposljavaju nasi ljudi.Jedino sto moze da zadrzi narod dole je SIGURAN DOBRO PLACENI POSAO. Slicne primere imamo u svetu gde je drzavni interes da se nasele nepristupacne oblasti (na Aljaski su mnogo vece plate nego u ostalom delu Amerike-mislim).Pitam se i kako spreciti Albance sa Kosova da ne nasele juznu Srbiju koja je nenaseljena totalno ili je tamo uglavnom staro stanovnistvo na selu koje odumire.Licno imam dedovinu kod Kursumljie,a u tom selu nema 10 zivih dusa,a svi su preko 70 godina stari,a Albanci bi tamo dosli bez problema (sto nije slucaj samnom :) rodjen u Beodgradu,sta cu).

srdjan

pre 15 godina

A koliko je tek EU na stranputici najbolje pokazuje tumaranje francuskog Ambasadora Rikera. Prica covek o naporima EU da ubrza integraciju Srbije i to usred jucerasnje negativne odluke o usvajanju trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Dakle, ovde pricamo o jednoj tako brzoj integraciji gde ni periferni dogovori ne mogu da stupe na snagu u nekom normalnom roku. Naravno, nije za to kriva samo EU jer dobar deo odgovornosti za sve to snosi i drzava Srbija koja ne ispunjava odgovarajuce uslove za ostvarivanje te saradnje, ali molim Vas, nemojte mnogo o brzini …
Dakle, po njemu, to odbijanje trgovinskog sporazuma ustvari ubrzava proces integracije a iznosenje svog problema pred UN i Medjunarodni Sud znatno otezava priblizavanje Srbije evropskim integracijama. A nikako da nam objasni zbog cega to, kada neko zatrazi misljenje Suda po nekom pitanju, urusava svoju poziciju; ili zbog cega je bas Kosovo jedinstven i neponovljiv slucaj u svetu a Spanija ili Velika Britanija (gde je takodje prolivenmo mnogo krvi) to nisu. A da bi upotpunili opstu zbrku mozemo slobodno da dodamo i faktor nejedinstvene politike EU po pitanju Kosova. Riker ce doduse, kako kaze, pokusati da zakrpi tu politiku usvajanjem jedinstvenog stava ali i tu samom sebi uskace u usta iz bar dva razloga: 1) jer nema jedinstvene politike EU po tom pitanju 2) ako bi do toga i doslo onda bi se neke zemlje EU nasle u apsurdnoj situaciji da nisu priznale Kosovo ali da brane Srbiji da cuje misljenje Medjunarodnog Suda.
Da li ti ljudi uopste citaju svoje izjave ???

Agron

pre 15 godina

Od kada smo poceli da biramo po sopstvenoj volji, cudi me to sto svi biramo pobedu. Izgleda da je lakse naci Marsovce u Balkanu nego pobedjene. Jao, sto smo sretni!

Sremac

pre 15 godina

Ne ocekujem ja nista spektakularno cak ni u slucaju da madjunarodni sud decidno utvrdi da je proglasenje nezavisnosti Kosova nezakonito.
Ipak, odluka suda koja bi potvrdila (makar u vecoj meri) nase stajaliste umnogome bi Srbiji olaksala pregovore o statusu Srba na Kosovu, nasim kulturnim i istorijskim spomenicima. U najmanju ruku omogucila bi autonomiju nasem zivlju.

Miki

pre 15 godina

"Jovanović je ponovio stav te stranke da je rešenje statusa Kosova moguće jedino dogovorom Beograda i Prištine"

Pa sve se ovo i radi zato sto su pregovori prekinuti i odluceno da se proglasi nezavisnost.
Da li sam ja propustio nesto sto Jovanovic nije?

Vladimir Cvejanovic

pre 15 godina

Pitanje: Zasto bi Amerika i Engleska glasali za stavljanje predloga na dnevni red?

Odgovor: Zato sto su sasvim sigurni da ce velika vecina glasati protiv.

Mladen Rašeta

pre 15 godina

Pustimo Cedu da se dogovori sa Albancima. Bas me zanima kako bi to izveo. Zbog cega se izraelci i palestinci ne dogovore. Izrael je palestincima nanio puno vise zla nego sto je to drzava Srbija albancima na Kosovu. Ovi slucajevi jesu za poredjenje ali se danas na njih gleda totalno drugacije.
Ma odgovor svi znamo ali se malo pravimo...

B.Mikic

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu. Ne smatra se pobeda ishod prvog poluvremena, već kraj drugog. Razumem vaše slavlje zbog ličnog i stranačkog imidža, medjutim ja mislim da je sve ovo izrežirano od strane američke administracije. Biće ono; -ovo je dobra prilika da im pokažemo da nismo baš apriori protiv svega i svakoga ko je iz Srbije. Generalna skupština će sasvim sigurno glasati protiv i time će se staviti tačka na i. Ne želim da neko pomisli da se radujem zbog svega što nam se vezano za Kosmet dešava, ali i dalje mislim da bez jačeg lobiranja od suprotne strane, mi naše želje nećemo ostvariti. Ili da se čeka neki novi svetski poredak u kome Amerika neće sama i prema svojim interesima donositi odluke.

Mile J.N.Beograd

pre 15 godina

Pored ovoliko komentara tesko je reci nesto novo.Ni globalnu politiku ni interese mocnika ne treba zanemariti.Ipak,godine mi dozvoljavaju da "mudro" izjavim - Prvo skoci pa kazi-op!

Zaga

pre 15 godina

Svilanovic dobro zna i kaze "Dobili smo bitku ali ne i Rat". Pa do sada samo ste bitke dobijali a sve ratove izgubili, zato nista interesantno

matori

pre 15 godina

Eto, po svemu sudeći, Srbija već gotovo 20 godina, u kontinuitetu beleži samo "pobede" - malo na ratnim poprištima (gde nismo učestvovali, navodno...), pa malo na polju privrednog i ekonomskog razvoja (sve nam teče med i mleko...), pa u približavanju EU i podizanju standarda života građana (1x mic napred - 2x mic nazad...) i najzad na planu diplomatije (Kosovo je naše, zar ne..?).
Zaista "impozatni" rezultati!

Kosovar in NY

pre 15 godina

Od svega toga ja sam video ovo vaznije
" ambasador Francuske u UN Žan-Moris Riper ocenio je da inicijativa Beograda u Ujedinjenim nacijama ne pomaže naporima da se ubrzaju evropske integracije Srbije."
...

Boban

pre 15 godina

Kako bre nije sramota vladu da bilo sta u vezi sa Kosovom, nazovu "pobedom"!! jel`to pobeda kao 99 protiv NATO-a? u ovom ekonomsko-politickom globalizovanom svetu, ostale su manje vise cetiri drzavne jedinice, koje nesto znace i pitaju se: SAD, EU, Rusija i Kina,mi se nesto kao primamo na podrsku Argentine, Egipta, smesno...

Jelena Stanković

pre 15 godina

Zaista ne vidim u čemu je diplomatska pobeda. Biće od pobede "Tresla se gora rodio se miš". Pa će posle biti tugovanja i nepravde drugih prema nama. Zahtevi su nerealni jer Kosovo je odavno otišlo smo neki još nisu obavešteni. To što ministar Jeremić glumata, to mu je stil. Kakva diplomatska pobeda? Nismo baš svi naivni, gospodine ministre. DOSTA VIŠE SA ZABLUDAMA I LAGARIJAMA PONAŠAJTE SE REALNO I RECITE DA JE KOSOVO ODAVNO OTIŠLO. Doduše platu i primate da naivne držite u zabludi.

Petar Diklic

pre 15 godina

Hm, da li je to onaj isti Ceda Jovanovic koji je govorio kako Srbija treba da bude prva zemlja koja ce priznati nezavisnost Kosova? Kako li se samo stvari brzo menjaju..

Cast Jeremicu na ovoj diplomatskoj pobedi. Samo napred!

chiknski

pre 15 godina

Nama pobeda na diplonatsko terenu, a Albancima u realnom životu. Nama satisfakcija, njima teritorija. Tačnije: nije pravedno, ali Kosovo više nije naše.

fadil_h

pre 15 godina

Jedna odluka Generalnog komiteta UN i euforija je vec pocela u Beogradu s nekim izuzecima. Interesantan je taj sindrom da se kaze, da se saopstava da "Srbija je u pravu" bez obzira na posledice, bez obzira na krajniji ishod ili rezultat. Posle jednostranog proglasenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske sledio je rat zato sto nije bio konsenzusom a na Kosovo ni metak nije ispaljen posle proglasenja nezavisnosti i to ce biti predoceno Medjunarodnom sudu pravde ako rezolucija Srbije stigne do tog suda. Sud ce naravno biti bombardovan dokumentima o drzavnom teroru Srbije na Kosovo, o ubistvima civila, zene, dece i starim osobama, strpanjem u hladnjacama i bacanjem po rekama Srbije. Sud ce biti upoznat sa masovnim spaljenjem albanskih kuca od strane drzavnih organa Srbije i naravno masovnim deportacijom kosovskih albanaca preko granice i konfiskacijom licnih dokumenata prilikom prelaska granice da ne bi imali cak identitet. Sud ce biti upoznat i sa pregovorima izmedju predstavnika Kosova i Srbije gde predstavnici Kosova trazili nezavisnost a predstavnici Srbije nudili manje nego sto Kosovo ima prema rezoluciji 1244 i izjavili da je to crvena linija. Sud ce biti upoznat da je bilo dodatnih 120 dana pregovora da se predje ta "crvena linija" ali posto nije bilo nikakvog pomaka predstavnici Kosova su bili prinudjeni da proglase Kosovo nezavisnim u skladu s clanom 1 Povelje UN koja daje pravo na samoopredeljenje narodima i brojnim rezolucijama Generalne skupstine UN o pravu naroda na samoopredeljenje i nezavisnost. Podsecamo da rezolucija 1244 nalaze da Kosovo treba da ima substanicijalnu autonomiju i samoupravu za NAROD Kosova DO KONACNOG RESENJA (paragraf 10 i 11). Do tog konacnog resenja se pokusalo pregovorima ali posto nije bilo konsenzusa onda je sledio proglasenje nezavisnosti Kosova. U svakom slucaju postoji vise primera gde je bilo proglasenje nezavisnosti BEZ KONSENZUSA tako da ovo pitanje nimalo nije jednostavno. A bez obzira na krajniji ishod PRAKTICNO Kosovo nastavlja kao nezavisna drzava od Srbije a inicijativa Srbije nece doneti nista dobro osim kratkotrajne euforije u Srbiji i pogorsanje odnosa Srbije i ostatka zemalja sveta koje su 'krsile medjunaordno pravo'.

S. Vukasinovic

pre 15 godina

Fantastican uspeh Predsednika Tadica i njegove mlade ekipe predvodjene Vukom Jeremicem. To su politicke pobede koje Srbija treba! Imam puno poverenje u ovog mladog coveka da zna sta radi.

IQ=0

pre 15 godina

Tako je g-ne Jeremicu.....lagano diplomatski,kulturno,bez bombi,sankcija i jedinstvenih nebuloza.
Drzite se i dalje medjunarodnog prava iako se tek sada oceukuju prljavstvine od strane huligana(gringosa) na toj utakmici .....ali probaj da driblas kao Maradona u najboljim godinama u toj teskoj utakmici...i nadajmo se da ces kad tad dati gol(pregovore)

Hvala Spancima,Argentincima,Egipcanima

Milan

pre 15 godina

Ko tu sta moze da prica da je ista dobio,kada je Kosovo i dalje izgubljeno?
Lepo kaze Cedomir...ali dobro sad...ajde neka se hvala Jeremic i ekipa.

Dardan PZ

pre 15 godina

"... ocenio je profesor Ivo Visković.

On je rekao da će do konačne odluke u Generalnoj skupštini UN biti potrebno još puno strpljenja, jer "tek je dobijena bitka, a treba dobiti rat"."
Ja ne znam da je Kosovo i Srbija u nekakvom ratu? Ne znam o kakvim to ljutim bojevima govori ovaj strucnjak. Nazalost uvazeni G. Viskovic izgleda zivi u srednjem veku, kada se svi problemi resavali macem i ognjem. Eto, meni (a verujem i vecini Albanaca) se ne ratuje sa Srbima uvazeni G Viskovicu.

H.K.Andersen

pre 15 godina

A hoce li Jeremic,Svilanovic,Tadic,Kostunica,Djelic ili bilo ko drugi ikad reci i jednu jedinu rijec sta nameravaju sa KiM ako im bude vraceno?

biram zivot

pre 15 godina

Smesno i tuzno u isto vreme! Kakva crna pobeda? Ista onakva kao kad su pobedili NATO pa delili ordenje sami sebi.
Manimo se gluposti i okrenimo se ZIVOTU. Jedino realno je da se ljudi koji tamo zive okrenu jedni drugima i dogovore se o nekakvom zajednickom suzivotu da olaksaju muku jedni drugima. Sve ostalo je besmisleno i samo produzava muku i odlaze buducnost.
PS Da su Jeremic i cela vlada ulozili barem 50% svog vremena u obilasku zemalja EU i donosenju svih potrebnih zakona vec bi bili kandidati sa ukinutim vizama, a posle se zale kao Kalimero pa to je nepravda. TUZNO!

Hmm

pre 15 godina

Ma super. Kome je namenjena ova pobeda.Svim radikalima ovoga sveta mozda. Sta ce nam EU, vize i tome slicno. Ovi sve vise lice na SPS iz najboljih dana. S kim si takav si valjda????

Beslagic

pre 15 godina

Bez auforije i bombasticnih izjava.Jer, prvo, radi se (samo) o oduci da se jedno pitanje uvrsti u dnevni red.Ostaje da se vidi da li ce se i kako glasati.Pa i ako bi se galasalo "za", veliko je pitanje kakvo ce biti misljenje suda.Pa cak i da to misljenje bude povoljno,hocemo li Kosovo vratiti misljenjem...Bojim se da je Ceda upravu: UN ipak nije mesto gde ce se pitanje Kosova resiti.

mg

pre 15 godina

Odlično.Svaka čast ministru Jeremiću.On radi najbolje što može u ovakvoj situaciji u kojoj smo mi trenutno.Međutim, da bi stvari išle u našu korist i mi sačuvali Kosovo, Srbi moraju da se vrate na Kosovo da tamo žive bez obzira na probleme i uslove. Samo tako se Kosovo može sačuvati. Ako je Kosovo srce Srbije mora se pokazati i želja i volja da se tamo i živi.Trebalo bi boriti se za život tamo...

Mića

pre 15 godina

Stvarno mi je dosta VELIKIH pobeda Srbije. Od tih i takvih ,, pobeda ,, do sada nismo imali nikakvu korist. I ova ,, pobeda ,, koštaće nas ,,ko Svetog Petra kajgana,, I posle sve te buke, nista se neće promeniti. Bar ne na bolje. Samo će na Kosovu porasti tenzije između Srba i Albanaca. Dajte da radimo na POMIRENJU. Zar nije bilo dosta napetosti, sukoba i tenzija? Dokle će naši političari da nam otežavaju i onako tešku i neizvesnu budućnost?

xhefi

pre 15 godina

Ma kakva "velika pobeda diplomacije Srbije"!... Svi oni koji znaju kako se donose odredjene odluke, treba da znaju da tek posle vodjene rasprave donose se odluke. Dnevni red, obicno se usvaja u paketu bez obzira sto bi eventualno u tom dnevnom redu bio neki osnovani ili nesnovan zahtev odredjene stranke. Bilo bi neopravdano i nezakonito odbaciti neki zahtev odredjene drzave, ili unaprijed prejudicirati nesto bez obzira da li je zahtev osnovan ili ne. S druge strane, i ako bi MSP doneo odluku u korist Srbije,odluku koja je neobavezajuca ne samo za drzave koje su priznale Kosovo nego i ostale, onda ovo radovanje za "velik uspeh diplomatije Srbije", je nerealno i nepotrebno.

Milko

pre 15 godina

Osim Dušana Janjića i Čedomira Jovanovića, ostali iznose naručena mišljenja ili mišljenja koja misle da ja(gradjanin) želim da čujem.
Svet drugačije funkcioniše nego što misle pobrojani političari, te bi bilo bolje da se što pre oslobode zabluda oko Kosova, pa ako znaju i mogu, da krenu sa rešavanjem životnih problema gradjana Srbije, pošto smo u blatu do grla.

pactko

pre 15 godina

Svako ko je iole iskren prema sebi će priznati da je proces oduzimanja Kosova Srbiji, u kojem se ona ama baš ništa nije pitala u suštini NEPRAVEDAN. (nemojte samo molim vas da spominjete virtualne "pregovore" koji su vođeni uz obećanu nezavisnost). Da je pre ishitrene odluke o proglašenju nezavisnosti konsultovan međunarodni sud pravde, onda danas ne bi smo imali ovu situaciju - koja unaza]uje i Srbiju i Albance. Razumljivo je posle svega da Albanci ne žele da žive u Srbiji, a iskreno, ni Srbija ne želi Albance - ali u ovakvim slučajevima mora da se traži i nađe KOMPROMIS! Ili ako ga nije moguće naći, onda konačno rešenje treba odložiti, i možda kada se stišaju strasti od nedavnog rata, pokušati ponovo. Kosovska nepravda je velika crna mrlja na savesti zapadnih "demokratija", i one to znaju i zato su nervozne zbog mogućnosti međunarodne blamaže. Ne trebamo se zavaravati, čak i ako nekim čudom dospe pred sud slučaj Kosova, ne treba se očekivati povoljan ishod po Srbiju. Ali bez obzira na to, ni jedna država se ne bi odrekla ni mnogo manjih svojih delova bez nekog vida borbe. Arbitraža je možda jedini način da se stvarno preseče ovaj gordijev čvor.

programer

pre 15 godina

Bravo za Jeremica. Stvarno su se isplatila sva njegova putesestvija. Setite se samo da je pre par godina Vuk Draskovic bio ministar IP, a sta je on radio. Ovu zemlju bi trebalo da vodi generacija 70ih i TO je to.
I ja sam se pitao sta bismo radili sa Kosovom kad bi nam ga vratili. Medjutim kad sam proucio geografsku kartu severnog dela pokrajine, uopste mi nije bilo tesko da napravim analizu, naravno laicki, ali mislim da bi neki profesionalac to jako dobro resio. Kosovo je odlican kapacitet, ipak. Pogledajte svi kartu, pa ustanovite koliki je deo Kopaonika u pokrajini. Nije svejedno odreci ga se. A u podnozju Trepca...

dragan

pre 15 godina

Smatracu diplomatskom pobedom kada Jeremic ode u Pristinu i potpise BILO KAKAV sporazum sa kosovskim politicarima koji ce olaksati zivot i Albancima i Srbima na Kosovu, a ovo je samo jos jedan sukob sa zapadom...

Jovan

pre 15 godina

Nastavljamo tradiciju pobedjivanja, ne sta... Samo sto imamo lose iskustvo sa pobedjivanjem. Kad god pobedjujemo nesto nam se dogodi - ili se smanjujemo, ili nas kazne.

dzaba

pre 15 godina

Zar zaista iko misli da ce,ako se nezavisnost Kosova i proglasi nelegalnom,drzave povuci svoje priznanje,a Albanci pohitati da se vrate pod srpsku vlast?To je cista fantazija.Opet se bavimo onim na sta nemamo i necemo imati nikakvog uticaja,a boli nas uvo za domace,realne probleme.

Ja

pre 15 godina

Jeste, Jeremić je moj idol, ajde sada nek ide kući da uči, a ja sam zauzet čekanjem na bezvizni režim, smanjenje carina, pojeftinjenje interneta, bolje školstvo i veću zaposlenost.

Živojin

pre 15 godina

Pa mi smo tako i nato "pobedili"!?. Sve su to sedativi za narod i priča - taktika (manipulacija)za postepeno - podsvesno prihvatanje surove realnosti.

jylland

pre 15 godina

Ako sasvim "pobedimo" ,kao prvo destabilizovacemo Kosovo, nova mrznja ce planuti izmedju srpskog i albanskog zivlja,a onda mozemo da zaboravimo EU i SSP jer cemo opet biti obelezeni kao faktor destabilizacije u regionu.Vidite vec nas upozoravaju da nam ovo nije mudra odluka.A sta cemo dobiti, opet kao i posle svake nase grandiozne pobede-veliko NISTA-a plasim se, kostace nas skupo!!

mertur

pre 15 godina

Kosovari su "nelegalno" proglasili nezavisnost posle svega onoga "legalnoga" sto im je ucinila drzava Srbija.
Uostalom cemu ove prica o legalnom, nelegalnom, ilegalnom pa valjda treba da se ceka kakva presuda ili misljenje suda pa da se nezavisnosti Kosova prilepi jos kakav epitet.

Pavle

pre 15 godina

Cini mi se da se u nasoj javnosti ne razume sustina inicijative pred UN. Naime, nije cilj da se Kosovo 'vrati' u sastav Srbije, ako se pod 'vratiti' podrazumeva uspostavljanje one vrste 'suvereniteta' koji je postojao do 1999. godine. Takav 'suverenitet', u okviru koga je vodjenja apsurdna politika prema Albancima i nad njima cinjene mnoge uzasne stvari, ne samo da nije moguce vratiti, vec ni Srbija ne bi trebalo da zeli da ga vrati. Sustina ove inicijative Srbije je da se na duge staze onemoguci stvaranje Balkana sa Kosovom kao ovako nasilno uspostavljenom nezavisnom drzavom, da se Kosovo kao nezavisna drzava ucini prakticno nefunkcionalnom kako bi se Albanci primorali na otvaranje novog dijaloga sa Srbijom i resavanje njegovog statusa na jedini pravi i dugorocan nacin, a to je kompromis. Jer, ako posmatramo iskreno, nacin na koji su se ponasali Albanci nakon pada Milosevica je takodje bio vrlo ne-racionalan (a i genocidan, bas kao i ponasanje Srbije na Kosovu pre 1999.), buduci da su zeleli da iskoriste katastrofalnu politiku Srbije do 1999. kao inerciju za ostvarivanje politickog cilja koji je postavljen jos pre skoro 100 godina, kada se politika vodila na potpuno drugaciji nacin. Drugim recima, nacionalni ciljevi i metode Srbije koji su krajem 20. veka postali ocigledno zastareli i prevazidjeni a koji su proizveli velike probleme kosovskim Albancima, i nacionalni cilj kosovskih Albanaca o postizanju nezavisnosti su oba na istom nivou: oba su proizvod jedne zastarele i prevazidjene politicke filozofije. I kao sto je Srbija do 1999. godine vodila aposolutisticku politiku prema Kosovu (apsloutisticku u smislu postavljanja apsolutnih ciljeva, kao sto je potpuna kontrola nad kosovskim Albancima), tako sada Albanci vode apsolutisticku politiku prema Srbiji, u smislu apsolutnog odbacivanja kompromisa.

Mislim da je Srbija pocetkom 21. veka shvatila promenu klime, nastupanje jednog novog doba u globalnoj politici i u politici na Balkanu, i da se sada bori adekvatnim metodama da ispravi svoje, ali i greske kosovskih Albanaca i post-hladnoratovske neokonzervativne spoljne politike SAD. Izuzetno mi je drago sto Albanci citaju ove vesti i daju komentare...
Mi, narodi na Balkanu, smo se precesto u istoriji sami nudili da budemo pioni za igru medju velikim silama, i to nam je donelo samo patnju. Krajnje je vreme da shvatimo da smo na kraju krajeva mi ti koji treba da zivimo jedni sa drugima, i da zajedno gradimo svoju buducnost kada se paznja SAD, Rusije i drugih sila okrene na drugu stranu, sto ce se neminovno dogoditi. Napravimo istorijski kompromis koji ce nas zajedno povesti u prosperitetnu buducnost!!

Edmundo

pre 15 godina

Bez obzira da li ce ova inicijativa doneti nesto (cak i da donese mi necemo znati sta sa tim), treba cestitati na ovoj maloj pobedi. Ipak se ne mozemo predati bez borbe. Neka pokazu zube, makar bili i socijalni. Da ne ispadnemo...

Nenad

pre 15 godina

"Insistiranje na pogrešnoj politici i nespremnost da se sagleda realnost dovelo je do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i prekida komunikacije između kosovskih Albanaca i Srba", rekao je lider LDP.
A koje su jos zemlje "politikom" izgubile teritoriju osim Srbije?
Da su hteli dijalog bilo bi ga jos 80 - tih!

wal

pre 15 godina

Pa cutite bre malo, sacekajte raspravu i glasanje, pa mozda cak i odluku suda. E, posle cemo da dajemo ocene i pravimo se pametni. Nemojte da, sto nas narod kaze, "cackate mecku pod precku". Budite i stvano malo diplomate. Ovakvo hvalisanje unapred nije diplomatski i moze samo da odmogne celoj stvari. Jednostavno - naivno ponasanje od tzv. profesionalaca u svom poslu.

Bozidar Banjac

pre 15 godina

I sta sada?
Hoce li stanovnici Kosova (i to svi!) posle ovoga, ili posle pozitivne odluke Generalne skupstine ili Medjunarodnog suda pravde ziveti bolje?

Bojan

pre 15 godina

Samo se plasim da ne izgurao mi to do kraja,pobedimo diplomatski,kad ono misljenje medjunarodnog suda bude negativno po nas(kakav preokret-ko u americkim filmovima). Ja sam mislio da ce Haski Tribunal da osudi i Haradinaja i Orica ali corak.Drugo pitanje koje me muci je i kad bi dobili Kosovo na papiru,kako bi to realizovali u praksi,uopste ne ocekujem da bi se bilo ko od Albanaca dole odrekao vlasti,a na bilo kojim slobodnim izborima opet bi je imali zbog ocigledne vecine.Jedino u severnom delu Kosova da se napravi neka pokrajinica od toga,a dole da se naprave fabrike poput Fijata i slicno i da se iskljucivo zaposljavaju nasi ljudi.Jedino sto moze da zadrzi narod dole je SIGURAN DOBRO PLACENI POSAO. Slicne primere imamo u svetu gde je drzavni interes da se nasele nepristupacne oblasti (na Aljaski su mnogo vece plate nego u ostalom delu Amerike-mislim).Pitam se i kako spreciti Albance sa Kosova da ne nasele juznu Srbiju koja je nenaseljena totalno ili je tamo uglavnom staro stanovnistvo na selu koje odumire.Licno imam dedovinu kod Kursumljie,a u tom selu nema 10 zivih dusa,a svi su preko 70 godina stari,a Albanci bi tamo dosli bez problema (sto nije slucaj samnom :) rodjen u Beodgradu,sta cu).

Ljiljana

pre 15 godina

Dobro, diplomatska pobeda u cemu, samo neka mi se vec jednom objasni nasa strategija sa 2 miliona drzavljana Srbije Albanskog porekla

realni100%

pre 15 godina

A sta ako je i to u reziji "velikih" pa i taj medzunarodni sud donese odluku da je Kosovski parlament legalno doneo odluku o nezavisnosti nakon svega sto se dogadjalo na Kosovu ,pa posle toga osim svih drugih drzava i Srbija bude prinudjena da prizna Kosovo.To je vec nesto drugo a sto je vrlo moguce.Pa zar bi i zemlje poput Velike Britanije glasale da se zahtev Srbije uvrsti u dnevni red ? Nikada ne bi sigurno.

srdjan

pre 15 godina

A koliko je tek EU na stranputici najbolje pokazuje tumaranje francuskog Ambasadora Rikera. Prica covek o naporima EU da ubrza integraciju Srbije i to usred jucerasnje negativne odluke o usvajanju trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Dakle, ovde pricamo o jednoj tako brzoj integraciji gde ni periferni dogovori ne mogu da stupe na snagu u nekom normalnom roku. Naravno, nije za to kriva samo EU jer dobar deo odgovornosti za sve to snosi i drzava Srbija koja ne ispunjava odgovarajuce uslove za ostvarivanje te saradnje, ali molim Vas, nemojte mnogo o brzini …
Dakle, po njemu, to odbijanje trgovinskog sporazuma ustvari ubrzava proces integracije a iznosenje svog problema pred UN i Medjunarodni Sud znatno otezava priblizavanje Srbije evropskim integracijama. A nikako da nam objasni zbog cega to, kada neko zatrazi misljenje Suda po nekom pitanju, urusava svoju poziciju; ili zbog cega je bas Kosovo jedinstven i neponovljiv slucaj u svetu a Spanija ili Velika Britanija (gde je takodje prolivenmo mnogo krvi) to nisu. A da bi upotpunili opstu zbrku mozemo slobodno da dodamo i faktor nejedinstvene politike EU po pitanju Kosova. Riker ce doduse, kako kaze, pokusati da zakrpi tu politiku usvajanjem jedinstvenog stava ali i tu samom sebi uskace u usta iz bar dva razloga: 1) jer nema jedinstvene politike EU po tom pitanju 2) ako bi do toga i doslo onda bi se neke zemlje EU nasle u apsurdnoj situaciji da nisu priznale Kosovo ali da brane Srbiji da cuje misljenje Medjunarodnog Suda.
Da li ti ljudi uopste citaju svoje izjave ???

Kosovar in NY

pre 15 godina

Od svega toga ja sam video ovo vaznije
" ambasador Francuske u UN Žan-Moris Riper ocenio je da inicijativa Beograda u Ujedinjenim nacijama ne pomaže naporima da se ubrzaju evropske integracije Srbije."
...

B.Mikic

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu. Ne smatra se pobeda ishod prvog poluvremena, već kraj drugog. Razumem vaše slavlje zbog ličnog i stranačkog imidža, medjutim ja mislim da je sve ovo izrežirano od strane američke administracije. Biće ono; -ovo je dobra prilika da im pokažemo da nismo baš apriori protiv svega i svakoga ko je iz Srbije. Generalna skupština će sasvim sigurno glasati protiv i time će se staviti tačka na i. Ne želim da neko pomisli da se radujem zbog svega što nam se vezano za Kosmet dešava, ali i dalje mislim da bez jačeg lobiranja od suprotne strane, mi naše želje nećemo ostvariti. Ili da se čeka neki novi svetski poredak u kome Amerika neće sama i prema svojim interesima donositi odluke.

General mrtve vojske

pre 15 godina

"Ovo je velika diplomatska pobeda, ali nije konačna. Prava pobeda biće dobiti većinu na Generalnoj skupštini", izjavio je Jeremić.

Bice tu svasta, ali nista sto ce Srbiju obradovati, jer vecina zemalja nece glasati ni za, ni protiv jer ce se uzdrzati.
nemojte zavaravati narod ovakvim izjavama jer svi znamo da kada taj sud se izjasnjava onako kako mi nismo prizeljkivali tada ce srpsko rukovodstvo reci: EVO PROBALI SMO SVE - ali nismo uspeli.

Aleksandar

pre 15 godina

Svaki nas uspeh na svetskoj sceni je diplomatska pobeda. Ova ima posebnu tezinu jer nas dovodi u situaciju stvarnog odmeravanja snaga u GS UN. Pobeda u Komitetu nas ne sme zavarati i opustiti. Tek sada pocinje prava bitka, proci pakao GS UN i stici do MSP. Postigli smo gol u prvoj minuti, ali, utakmica je duga i iscrpljujuca. Ovaj pocetni uspeh se mora prosiriti jednom sveobuhvatnom i jedinstvenom akcijom svih u Srbiji. Ne samo iz vlasti, vec i iz svih drzavnih organizacija i ustanova, kao i aktiviranjem rodjackih, poslovnih, sportskih i drugih prijateljskih veza prema bilo kom u svetu. U ovoj utakmici nema baraza, ona se mora dobiti. Nadam se da je to svima jasno.

milan

pre 15 godina

Svi smatraju da je ovo uspeh, osim dss-a. Pa oni su stvarno pukli, totalno su izgubili orjentaciju. Postali su radikalniji i od radikala...

Mr.No.

pre 15 godina

U zadnjih 20 godina toliko sam se naslusao i nacitao o politickim ,vojnim i ekonomskim pobedama Srbije i politicara u Srbiji da sam eto toliko ponosan da neznam vise dali cemo nekada doziveti i neki poraz?Sve pobeda za pobedom a narod nema da jede . Zagradjen u bodljikavu zicu nigde da mrdne. Skolstvo ,zdravstvo i nedaj Boze da ne pominjem sudstvo ... ma sve same pobede i napredak. Nema kod nas diskriminacije ,nacionalizma , kriminala , tajkuna ... samo takva se drzava i takvi politicari mogu pozeleti. Ja mislim da je sada i EU i Amerika ljubomorna na ove i ovakve uspehe i napredak.

Petar Prvi

pre 15 godina

Da li neko uopste razmislja sta ce Srbija da radi sa Kosovom ako se ono povrati?
To je problem. Kakve koristi ce imati Srbija od toga, a kakvu korist stanovnici Kosova? Srpski politicari nisu sposobni da od Srbije gde su vecina "cisti" Srbi napravi normalnu drzavu. Da je Srbija drzava gde se dobro zivi svi bi se otimali da zive u takvoj drzavi i Kosovo bi samo doslo. Pa zar ne vidite da iz Srbije beze Srbi? To je glavni problem, nenormalna drzava sa laznim patriotama i bitangama koje su se obogatile na narodnoj nesreci. Dok se to ne iskoreni nema srece za Srbiju..ako uopste opstane.
A ako nestane to nece biti niti zbog Vatikana, niti zbog svetske zavere nego zbog nas samih.

Nenad

pre 15 godina

Ako prođe odluka do suda pravde koji bi presudio u korist Srbije ta odluka će biti neobavezujuća ali istovremeno bila bi pobjeda Srbije jer onda niko ne bi mogao ucjenjivati Srbiju da prizna ilegalnu nezavisnost Kosova.

valjevac

pre 15 godina

To je sve budalastina. Ovde svi zaboravljaju da na Kosovu ogromna vecina gradjana ne zeli da zivi u Srbiji, pa tako nema tih UN-ova koji ce vratiti Kosovo u Srbiju. Cisto presipanje iz supljeg u prazno...samo zamajavanje siromasnog naroda

Mladen Rašeta

pre 15 godina

Pustimo Cedu da se dogovori sa Albancima. Bas me zanima kako bi to izveo. Zbog cega se izraelci i palestinci ne dogovore. Izrael je palestincima nanio puno vise zla nego sto je to drzava Srbija albancima na Kosovu. Ovi slucajevi jesu za poredjenje ali se danas na njih gleda totalno drugacije.
Ma odgovor svi znamo ali se malo pravimo...

vesna

pre 15 godina

Ovo je diplomatska pobeda za domacu upotrebu, uz ocekivano ozarena lica aktera. Ne mogu da verujem g-dinu Bogdanovicu da je drzavna politika Srbije povratak za pregovaracki sto ako je Kosovo u pitanju. Ako neko zna da se desilo (medjunarodno stimulisano) proglasenje nezavisnosti, pa se sve posle vratilo za bilo kakav sto, neka obelodani. Autisticna politika Kostunicinog rezima koji je bio na vlasti kada su se vodili pregovori (u kojima se ponasao kao Milosevicev rezim, sluzio recnikom Milosevica i na kraju "pobedio" isto kao i Milosevic) dovela je do ovoga sto sada postoji. Zapad je resio posle nereda marta 2004 da sa Kosovom nesto mora da se uradi i krenuo u visegodisnje pregovore za koje je bilo jasno gde ce voditi. Kostunica i njegovi su u medjuvremenu bili gluvi, nemi i nerazlozni i u pregovorima, a i prema vlastitoj javnosti. Ovaj rezim pokusava da pridobije nacionaliste insistirajuci na Kosovu. Bolje bi bilo da utvrde kome su svih ovih godine isla sredstva iz netransparentnog srpskog budzeta namenjena tom istom Kosovu, a od kojih je, ako su sume koje se stidljivo pominju (nekoliko stotina miliona evra) moglo mnogo da se ucini za bolji zivot Srba u nekadasnjoj juznoj provinciji. To je realnije nego manje ili vise prikriveno sanjati povratak na situaciju pre 1999.

Бодин Ракић

pre 15 godina

ШТА ЈЕ СМИСАО...?
читаве ове исцрпљујуће дипломатске акције?! Шта Србија ДОБИЈА и шта евентуално ГУБИ у случају остварења циља - позитивне пресуде суда у Хагу? Ако је то искључиво морална сатисфакција или, још горе, афирмација партијских политичких елита пред гласачима, онда ето новог стратегијског промашаја који само исцрпљује ионако низак политички потенцијал земље.

Vladimir Cvejanovic

pre 15 godina

Pitanje: Zasto bi Amerika i Engleska glasali za stavljanje predloga na dnevni red?

Odgovor: Zato sto su sasvim sigurni da ce velika vecina glasati protiv.

Agron

pre 15 godina

Od kada smo poceli da biramo po sopstvenoj volji, cudi me to sto svi biramo pobedu. Izgleda da je lakse naci Marsovce u Balkanu nego pobedjene. Jao, sto smo sretni!

igor pangaric

pre 15 godina

Podrzavam borbu Srbije u UN, ali mislim da od toga ipak nece biti nista. Pitam se, da li je Srbija uopste spremna na integracju Kosova u svoj sistem? Nisam siguran, da bi reintegracija Albanaca pomogla u ekonomskom oporavku i stabilizaciji Srbije.

wlado

pre 15 godina

Aligrudic je sjajan covek ;)

...imam osecaj da vlada predlozi usvajanje zakona o zbrinjavanju sirocadi u Srbiji, da bi on i njegovi narodnjaci glasali protiv samo zato sto je vladin predlog....

Sremac

pre 15 godina

Ne ocekujem ja nista spektakularno cak ni u slucaju da madjunarodni sud decidno utvrdi da je proglasenje nezavisnosti Kosova nezakonito.
Ipak, odluka suda koja bi potvrdila (makar u vecoj meri) nase stajaliste umnogome bi Srbiji olaksala pregovore o statusu Srba na Kosovu, nasim kulturnim i istorijskim spomenicima. U najmanju ruku omogucila bi autonomiju nasem zivlju.

novosadjanin

pre 15 godina

"Jasno je da za Evropsku uniju ta inicijativa nije baš od pomoći. Smatramo da - u trenutku kada smo svi posvećeni ubrzanju procesa integracije Srbije Evropskoj uniji - inicijativa Srbije u UN stvara turbulencije koje ne doprinose tom procesu"

Pazi sad ovo - svi posveceni ubrzanju procesa integracije Srbije! Pa vi ste tolike licemercine da je to za plakati. Pa zar je moguce da ste vec zaboravili sta se desilo pre par dana!

Mile J.N.Beograd

pre 15 godina

Pored ovoliko komentara tesko je reci nesto novo.Ni globalnu politiku ni interese mocnika ne treba zanemariti.Ipak,godine mi dozvoljavaju da "mudro" izjavim - Prvo skoci pa kazi-op!

Bane V.

pre 15 godina

"kad nema devojke i baba je dobra" što bi rekli narodski. Stvarno mi je više muka od svih tih silnih "pobeda" koje nanizasmo. A o porazima, koji su deo skoro svakog našeg dana niko ni reč da kaže.
Uz to, cena (u novcu poreskih obveznika) ove najnovije "pobede" je verovatno astronomska iako ona služi samo za (jedno)dnevnu domaću upotrebu dok se "vlasi ne dosete" ...

Miki

pre 15 godina

"Jovanović je ponovio stav te stranke da je rešenje statusa Kosova moguće jedino dogovorom Beograda i Prištine"

Pa sve se ovo i radi zato sto su pregovori prekinuti i odluceno da se proglasi nezavisnost.
Da li sam ja propustio nesto sto Jovanovic nije?

Aleksandar

pre 15 godina

Huh, to se sada zove 'diplomatska pobeda'? Ne znam, u 'moje' vreme se to zvalo moralna pobeda... Iz svake od tih `najvaznijih bitaka u istoriji Srbije` smo izlazili kao moralni pobednici (bez morala) i materijalni gubitnici... No sta nas briga za materijalno kad smo nebeski narod...

matori

pre 15 godina

Eto, po svemu sudeći, Srbija već gotovo 20 godina, u kontinuitetu beleži samo "pobede" - malo na ratnim poprištima (gde nismo učestvovali, navodno...), pa malo na polju privrednog i ekonomskog razvoja (sve nam teče med i mleko...), pa u približavanju EU i podizanju standarda života građana (1x mic napred - 2x mic nazad...) i najzad na planu diplomatije (Kosovo je naše, zar ne..?).
Zaista "impozatni" rezultati!

Zaga

pre 15 godina

Svilanovic dobro zna i kaze "Dobili smo bitku ali ne i Rat". Pa do sada samo ste bitke dobijali a sve ratove izgubili, zato nista interesantno

Boban

pre 15 godina

Kako bre nije sramota vladu da bilo sta u vezi sa Kosovom, nazovu "pobedom"!! jel`to pobeda kao 99 protiv NATO-a? u ovom ekonomsko-politickom globalizovanom svetu, ostale su manje vise cetiri drzavne jedinice, koje nesto znace i pitaju se: SAD, EU, Rusija i Kina,mi se nesto kao primamo na podrsku Argentine, Egipta, smesno...

Jelena Stanković

pre 15 godina

Zaista ne vidim u čemu je diplomatska pobeda. Biće od pobede "Tresla se gora rodio se miš". Pa će posle biti tugovanja i nepravde drugih prema nama. Zahtevi su nerealni jer Kosovo je odavno otišlo smo neki još nisu obavešteni. To što ministar Jeremić glumata, to mu je stil. Kakva diplomatska pobeda? Nismo baš svi naivni, gospodine ministre. DOSTA VIŠE SA ZABLUDAMA I LAGARIJAMA PONAŠAJTE SE REALNO I RECITE DA JE KOSOVO ODAVNO OTIŠLO. Doduše platu i primate da naivne držite u zabludi.