Ponedeljak, 22.10.2007.

15:00

NS: Zašto promena imena gimnazije

Grad Novi Sad predlaže da se Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" preimenuje u "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu".

Izvor: B92

NS: Zašto promena imena gimnazije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Dusan Spernjak

pre 16 godina

Natpis "Baron Miloš Bajić srpskom narodu" vec stoji na gimnaziji. Savet za kulturu Skupštine Novog Sada predlaze da se taj natpis ZAMENI natpisom "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu", a da se postojeci natpis premesti na drugo mesto, i ispise manjim slovima. Cinjenica je da je to originalno ime Gimnazije, ali bojim se da u Novom Sadu takodje ima skola cije je originalno ime na madjarskom (kao recimo Elektrotehnicka skola), pa ako bi sve krenulli da vracamo kao sto je bilo nekada...
Interesantno je da Srpska Pravoslavna Crkva NEMA nikakve veze sa spornim predlogom, niti ga je ikada javno podrzala. Takodje, cinjenica je da je zvanicno ime gimnazije Jovan Jovanovic Zmaj, pa zasto onda zbunjivati ljude nekim drugim natpisima, i zasto skidati originalni natpis "Baron Milos Bajic srpskom narodu"???
Vazno je naglasiti da predlozene izmene na skoli (od novih natpisa do motiva sa Isusom kao pastirom) KOSTAJU! Zar se novac ne moze bolje iskoristiti za unapredjenje uslova u skoli?
Konacno, cudi me kako 'ljubitelji istorije' koji predlazu ovakve nakaradne promene 'vracanja na staro' ne pocnu tako sto ce vratiti IMOVINU koja je OTETA posle Drugog svetskog rata od gradjana Novog Sada, kao i sirom Srbije. Kako bi bilo da se bar postave table na svim kucama i fabrikama koje su otete: recimo "Oteto od porodice ** 1946 od strane komunisticke vlasti". Mislim da bi centar Novog Sada i Beograda izgledao vrlo zanimljivo, i na zalost imao veliki broj ovakvih natpisa.
Dosta nam je selektivnih 'ljubitelja istorije' i novokomponavih velikih Srba i pravoslavaca.

Geza

pre 16 godina

Mislim da bi o ovom pitanju morala da iznese svoj zvanični stav Srpska pravoslavna crkva. Ne bi trebalo niko da je napada pre nego što se zvanično izjasni a to bi moralo biti brzo. Neprimerena su bilo kakva poređenja sa Kanadom i Amerikom naša istorija i kultura se previše razlikuju. Ja kao bivši maturant ove gimnazije protivim se menjanju njenog imena. Čika Jova je bio veliki srpski pesnik, lekar i humanista a ne neki trenutni lokalni političar. Ovo je prilika da lokalna vlast pokaže svoju demokratičnost a crkva svoju zrelost i da se na zadovoljstvo velike većine mojih sugrađana ne dozvoli promena imena jedne od najcenjenije novosadske gimnazije. Pozvao bih svoje sugrađane da u što većem broju potpišu peticiju.

BojanNS

pre 16 godina

Ja sam bivsi ucenik Jovine gimnazije i mogu reci da ne mogu da verujem sta nece sve izmisliti i kakve gluposti im nece pasti na pamet. Jako sam besan zbog ovog predloga i nadam se da Novosadjani ovo nece dozvoliti.

realista

pre 16 godina

Budimo realni. Prvo, ovaj predlog za promenu imena je velika glupost. Zmaj je jedan od najvecih srpskih pesnika. Ali opet ne mogu a da se ne zacudim na mnogim komentarima. Svuda u svetu postoje osnovne i srednje katolicke, islamske i ,koje god druge vere hocete, skole. Te skole ne pohadjaju samo pripadnici tih vera, nego su otvorene za svakoga. Argumenti postoje na svim stranama. Toliko.

Ljiljana Peking

pre 16 godina

Eh, Novi Sade, eh Novosadjani!
Zasto mi to sve dopustamo? Sve zivo su promenili, unistili duh Novog Sada, neka ostave bar imena gimnazija i skola, da mozemo da se secamo lepih vremena. Sramota!!!

Liberius

pre 16 godina

pa cika Jova je bio ratni zlocinac, zbog njega je Srbija na losem glasu u svetu.. treba ga isterati iz srpske istorije..
a naravno treba i zabraniti postojanje svih ne-pravoslavaca u zemlji Srbiji.. gde spadam i ja, kao ateista. pocelo je sa skolom, uskoro ce ici od vrata do vrata..pa ce i ljudima menjati imena..
e, glupostima u ovom narodu nikad kraja..
odoh da potpisem peticiju

pera Novi Sad

pre 16 godina

Pa hajdemo onda da Kulturni Centar Novog Sada, nekadasnju Tribinu Mladih nazovemo Dom Katolicke Mladezi s obzirom da je taj prostor zaista i bio katolicki omladinski dom. Uostalom ceo prostor Katolicke Porte sa svim privatnim stanovima i drustvenim prostorijama je pripadao Rimokatolickoj crkvi...

Zorica

pre 16 godina

Ja sam tu skolu, tacnije 3. i 4. razred, zavrsila 1984. godine i ona se tada zvala Srednja prirodno-matematicka skola Jovan Jovanovic-Zmaj(posto smo isli po sistemu usmerenog obrazovanja i 1. i 2. razred, odnosno 9. i 10. razred zavrsili u nekoj drugoj skoli). Bilo bi mi zao da se ime promeni, jer ta se skola zove u slengu "Jovina gimnazija" i kao takva je prepoznatljiva mnogim generacijama. S druge strane ja sam protiv bilo kakvom menjanju imena (ulica, skola, gradova). Mozda ne bi bilo lose da postoji neka ploca na skoli sa natpisom ko je osnovao skolu i pod kakvim prvobitnim naslovom. Mada, prihvatam ono sto kazu nasi iseljenici da nije nista cudno sto se gimnazije zovu na pr. katolicke i sl. Ipak, treba voditi racuna da je takvo etiketiranje kod nas sada nepozeljno zbog predjasnjih istorijskih dogadjaja.
Htela bih da kazem da mene nikako nije sramota sto zivim u Novom Sadu. Naprotiv, ja volim svoj rodni grad, mada se on sada jako izmenio i ponosna sam na njega.

separatista

pre 16 godina

Ma ovo je odlično. Izgleda mi kao kada neko upadne u živi pesak. Taman misliš da si dotakao dno, a kad ono,... Ima još dublje. Pa, zar je zaista neko očekivao nešto drugačiji pristup i politiku od SRS-a, DSS-a, i SPS-a? Izbori se bliže, mislite o tome!

Oliver, ex-NS

pre 16 godina

Prvo: Ne podrzavam da se menja ime Jovine Gimnazije. Drugo: (Ovo je za Radikale) Srpska pravoslavna... gimnazija se sagradila u Austrougarskoj, toliko o demokratiji gospodo...

TAP3AH

pre 16 godina

Izgleda da se nesrećni čika Jova gadno zamerio SPC.
Pre nekoliko godina je crveni vladika proterao Zmajeve dečije igre iz istoimene ulice i ispred samog spomenika velikom pesniku i lekaru.
Kvazi-klero-jurišnici su ponovo na delu, jači nego ikada...

Pera

pre 16 godina

Ako je crkva osnovala Jovinu i ako je u crkvinom vlasnistvu predlazem da joj je vrate, neka je nazovu Srpska pravoslavna ... bla, bla, whatever ... a za normalne ljude da u drugu zgradu prebace pravu Jovinu Gimnaziju, njima ce da ostanu samo ziloti. Predlazem da za to poprave zgradu Radnickog Univerziteta.

Enter

pre 16 godina

Licno, zanima me ko je prvi predlozio ovako nesto? Da li je iza promene imena SPC ili SRS?
Inace, Novi Sad je postao meta razlicitih uticaja(vise losih nego dobrih) i deluje kao da se vodi tihi rat ovde. Zar moraju i mladi biti uvuceni u sve to?

Vitomir Bugarski

pre 16 godina

Pošto neki navode da su komunisti promenili ime gimnaziji, evo kako se gimnazija zvala kroz istoriju od osnivanja:
1816g.Novosadska potpuna gimnazija(šestorazredna-4 gramatička i 2 razreda čovečnosti)
1852g.Niža privatna gimnazija (četvororazredna)
1865g.Novosadska velika gimnazija(šestorazredna narasta do osmorazredne i1868 maturiraju prvi učenici)
1889g.Novosadska srpska velika gimnazija.
1935.Muška realna gimnazija kralja AleksandraI
1940g.osniva se Druga državna muška realna gimnazija
1941g.Mađarska kraljevska državna gimnazija sa srpskim nastavnim jezikom
1945g.Muška realna gimnazija u zgradi Platoneuma
1945g.Ženska gimnazija u zgradi Građanske škole
1945g.Mešovita gimnazija u katoličkom samostanu Kloster
1948g.Mešovita gimnazija dobija naziv Potpuna mešovita gimnazija
1950g.Muška i ženska gimnazija se spajaju u Prva viša mešovita gimnazija a Potpuna mešovita gim.dobija naziv Druga viša mešovita gim.
1953g.Prva viša mešovita gimnazija dobija naziv Svetozar Marković a Druga viša J.J.Zmaj
1959g.Obe više gimnazije se spajaju u jednu školu sa nazivom NOVOSADSKA GIMNAZIJA JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ i neka tako i ostane.
Vitomir Bugarski,maturant Novosadske gimnazije 1951.

ns-rbin

pre 16 godina

Ok, kad vec menjaju imena, jer se to tako zvalo pre sto godina, ajde onda neka promene Novi Sad u Ujvidek - tako se zvao pre samo sto deset godina!!!

Mladena Zeljkovic-generacija 2001/2002

pre 16 godina

Najblaze receno, sokirana sam i besna. Nemam nista protiv da se imena zaduzbinara nalaze na fasadi (ja kada sam maturirala bilo je ime barona Milosa Bajica) jer su pomogli da se skola izgradi i hvala im na tome.
Odrednica "pravoslavna" je bila normalana u ono vreme i za one prilike u kojoj je Gimnazija i podignuta. Ovo je XXI vek i sekularna drzava iako se mnogi u ovoj drzavi zalazu za uvodjenje necega sto je danas stvar licnog opredeljenja i NE SME da se tezi da postane dominantno. Ova Gimnazija je odavno vise od skole,svojevrsni je brend Novog Sada i Srbije zajedno sa Karlovackom gimnazijom, njenim hodnicima su prosli mnogi velikani raznih veroispovesti i pohadjaju je svi bez obzira ko su i sta su.Peticiju sam potpisala i neka ima efekta!

trista_ns82

pre 16 godina

Jadni mi Novosadjani.Puno prijatelja mojih je zavrsilo tu gimnaziju i prosto ljudi ne veruju sta se desava u gradu,a pogotovo jos i ovo sa skolom,al u NS-u moze sve,pa i ovo,jer mi smo tolerantni,hladni i plasljivi...Bojim se da ce ovakvi postupci naterati lale da se zapitaju ko su i sta su.

Branka

pre 16 godina

Ovo je nevidjena sramota.
Znaci li to da ce uskoro da zabrane i Cika Jovine knjige
U Beogradu su prvo promenili ime ulice Zmaj Jovine (potpisivala sam peticiju kad sam bila u Beogradu, da se ime vrati, ne znam sta se dalje dogodilo)
sad hoce da cuvenoj gimnaziji promene ime,
strasno, odmah svi prionite na pisanje peticije

bivsa zmajcica

pre 16 godina

Ovo sad ispada kao da Cika Jova vise nije aktuelna licnost, da je proslo njegovo vreme i da nije podoban za danasnju politiku. To ime oznacava ne samo priznanje velikom pesniku, nego i dugu i uspesnu tradiciju gimnazije, stvarno je sramota menjati joj ime, pa makar joj hteli dati Teslino, a za ovakvu radikalsku glupost nemam reci! Nek sagrade drugu, pa nek je nazovu i Neonacisticka ako hoce, ali Jovu nek mi ne diraju!

član"Jovine" družine

pre 16 godina

Ljudi samo žele da vrate spomen ploču sa originalnim nazivom gimnazije, što je i normalno, a ne i da promene naziv "Jovina". A to što velika većina komentara dolazi od isključivih i ostrašćenih ljudi...njihova stvar, neka malo stave prst na čelo i zamisle se.

Daniela

pre 16 godina

Ja molim Novosadjane, imam utisak da od njih moze proces da krene, da ne dopuste da se ovo desi, da izadju na ulice, da se bune, da se organizuju, da ovi na vlasti shvate da ne moze svaka budalastina da prodje i da i u Srbiji gradjani pocinju da sticu gradjansku svest kao i u Evropi gde ljudi masovno izlaze na ulice i uticu na ponasanje vlasti (setite se Francuske skoro) E, a kad krenu Novosadjani, valjda cemo i mi Beogradjani a i ostali:) Poz svim dobrim ljudima!

zmaj

pre 16 godina

Cast Velikanu J. Jovanovicu, ali gimnazija zasluzuje originalno ime. Neka ulice i zgrade i nose originalna imena ko ih je stvorio i tako krstio. Ovdje u Americi su ponosni oni koji zavrsavaju skole pod nazivom katolicke, krscanske... a pohadjaju ih ucenici i drugih religija. Jovinu gimnaziju treba da izgradimo i bolju i vecu mi koji smo ponosni na njega. Licno mi je muka od vlastodrzaca kad dodju na vlast mijenjaju imena postojecih ulica i zgrada. Neka grade nove i krste ih kako im volja...

Zoran Popovic

pre 16 godina

Po celom svetu postoje katolicke skole u kojima nastavu ponosno pohadjaju ucenici svih religija. Ovde u Njujorku ja imam prijateljicu, muslimanku iz Indije, cija dva klinca pohadjaju katolicku skolu (zato sto je dobra skola i sa opasnom reputacijom). Zasto se ne bi ta gimnazija zvala srpska i pravoslavna kada je zaista osnovana od strane Srba u tadasnjoj Austrougarskoj za edukaciju Srba?! U ime istorije i tradicije je treba preimenovati, to su lepe stvari.

Momcilo BG

pre 16 godina

Ne bih imao nista protiv "Srpske pravoslavne velike gimnazije u Novom Sadu" kada bi SPC izgradila istu. U slucaju kada jednostavno preotima javnu gimnaziju, i to gimnaziju koja nosi ime jednog od najbitnijih Srba u istoriji mogu samo da budem sokiran situacijom u ovoj cudnoj zemlji Srbiji...

naravno

pre 16 godina

1) Koliko mi je poznato, naš obrazovni sistem ne poznaje pojam "velika gimnazija". Ovaj pojam je bio u upotrebi dok su postojale 6-7-8-razredne gimnazije, i označavao je da je dotičnoj školi moguće završiti celokupno školovanje do mature. Postojale su i nepotpune, tzv. niže gimnazije, sa 3-4 razreda.
2) Ako je SPC stalo da ima gimnaziju, niko joj ne brani da sagradi jednu. (Ne bi me iznenadilo ni da traže iseljenje Jovine gimnazije.) Ali, ona je svetovna ustanova, i tu SPC nema prava da traži preimenovanje.

Milan Milovanović

pre 16 godina

Kao pravoslavnog hrišćanina (koji nikakve veze sa ovom gimnazijom, pride, nema), duboko me je potresla vest da se novosadskoj gimnaziji oduzima pravo da nosi ime Jovana Jovanovića Zmaja, lekara, tvorca najlepših stihova za decu i najumnijih knjiga koje je neko mogao deci da pokloni. Mislim da iza svega stoji animozitet crkve prema Zmaju koji je dug već ceo vek. Ipak, crkva ovakvim postupcima zadaje sebi autogolove na svim poljima, praveći istoriju koja ne postoji, i raspirujući podele, umesto da spušta loptu na zemlju. To je zato što su crkvom, uz časne izuzetke, najčešće upravljali neuki ljudi. Vraćanje table sa natpisom originalnog zadužbinara Miloša Bajića i spomen česmom je ispravno. Ukoliko ta česma nikada nije nosila religiozna obeležja, nema potrebe da ih nosi i danas. Grbovi na zgradi Banovine uklonjeni su 1941. i zaista su postojali.

Strand

pre 16 godina

Sta, cika Jova nije dovoljno uradio za srpsku kulturu pa ne zasluzuje skolu? Doduse, i Beograd je nedavno sasekao njegovu ulicu pa je sada samo jedan deo nekadasnje Zmaj Jovine zadrzao taj naziv, od Vasine pa do Knez Mihajlove. Izgleda da Zmaj Jova ocigledno nije dovoljno znacajna licnost za Srbiju, kao npr. Milentije Popovic, Djura Djakovic, Zarije Ivosevic, Ivan Markovic-Irac, i dr. Kakva ironija- godinama (za vreme SFRJ) je njegova knjiga "Cika Jova srpskoj deci" preimenovana u "Cika Jova nasoj deci" da ne bude previse srpska, sada se cini da nije dovoljno sprska...

Jelena

pre 16 godina

Upravo potpisah peticiju. Idite ljudi i potpisujte! Mozete i komentar ostaviti tamo! A ovi su totalno poludeli! Sta fali cika Jovi Zmaju? Ko je otkljucao vrata ludnice?

Ana

pre 16 godina

Ako bi skola bila finansirana od strane ucenika koji je pohadjaju i pravoslavne crve (kao sto se finansiraju katolicke skole po Kanadi koje je neko od predhodnih komentatora pomenuo) onda je u redu da nosi to ime, ali kao javna skola, finansirana iz budzeta - ne moze. Pod uslovom da zivimo u sekularnoj drzavi.

Milan

pre 16 godina

Interesantno je kako se svestenici (i njima slicni) lako pozivaju na zastarelost kad je u pitanju pedofilija, a kad je u pitanju zemlja, onda je to vecito. I na kraju odakle njima ta zemlja? Jel' im to neko prodao? I taj neko jel' on to kupio od nekoga pre toga? Moze se lako pretpostaviti da je pre 200 godina to opet oteto od nekoga pre. 100 godina kasnije nema ni govora o tome da se To vraca na staro. Moze se govoriti o prebijanju dugova, ako postoje, uz retroaktivno kaznjavanje onih (komunista i njihovih naslednika) koji su taj zlocin (ekspropriaciju) napravili.

EU-građanin

pre 16 godina

Prirodno je da se škola imenuje po osnivaču, kao što je prirodno da imena ulica daje onaj ko gradi te ulice. Tako je bar u demokratskim zemljama.

Milko

pre 16 godina

Kada oni koji su na vlasti ili u službi vlasti ne umeju da rade ono što bi trebalo da bi nas izvukli iz ovog blata, onda rade gluposti pošto jedino to znaju. Umesto da menjaju programe u školama, organizaciju školstva u celosti, da povedu računa o kvalitetu nastave, stručnosti nastavnika i još mnogo toga oni menjaju imena škola, ulica pa i naselja a bogami svake druge godine i države. Gimnaziji u Novom sadu ne treba menjati ime. Staro ime je bilo za stara vremena i za državu u kojoj su Srbi bili manjina. Ona danas ima ime za sva vremena, koje nikada nikome normalnom ne može smetati, naprotiv. Zbog toga sam podržao peticiju koju su pokrenuli bivši učenici iako ne spadam medju njih i nisam novosadjanin a srbin sam i recimo pravoslavac.

Novosadjanka

pre 16 godina

Kakva sramota! Završila sam Jovinu gimnaziju i pohađala sam razred i sa učenicima koji nisu pravoslavne veroispovesti, šta oni da kažu? Nije mi jasno zašto neko čačka po Novom Sadu i Vojvodini?! Našu multikurtualnost i raznolikost treba gajiti, a ne uništavati. Ja sam ponosna što sam rođena i živim u multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini kakva je Vojvodina, a neko sada to pokušava da uništi. Sramota, zar vam nije dovoljno Kosovo, sad hoćete i krizu u Vojvodini?! Uostalom, postoji bogoslovija u Sremskim Karlovcima, pa nek ona nosi takva imena, sa verskim obeležjem...

London

pre 16 godina

Ovde u Engleskoj mnoge škole su katoličke ili anglikanske ili hrišćanske, mnoge škole pohađaju deca samo jednog pola, itd. Naravno, program u tim školama je odobren od strane sdržave i zadovoljava određene kriterijume. Da li su predavači popovi, marsovci ili hrišćani civili, totalno je nebitno. A još je manje bitno kako se škola zove. S obzirom da se ova škola nekada zvala tako kako se zvala, ne vidim da je toliko strašno vratiti joj staro ime. A naravno, i ako ostane ime Jovan Jovanović Zmaj niko ne bi trebao da ima ništa protiv.

sirogojno cast mu svaka

pre 16 godina

Prvo, mislim da ime gimnazije ne treba da se menja. Drugo, mislim da naziv ne bi bio problem da je gimnazija u vlasnistvu Srpske pravoslavne crkve. U svetu postoji toliko skola koje vode crkve, najbolji primer su Katolicke gimnazije u SAD. Katolicke gimanzije moze svako da pohadja ko prodje prijemni ispit, nesto su bolje nego drzavne gimanzije, i gotovo su rame uz rame sa privatnim gimnazijama. Tamo se uci sve sto i u drzavnim gimnazijama, samo sto po neki predmet predaje svesteno lice, obicno filozofiju, sociologiju i teologiju i sl. Dakle naziv "Katolicka" ne znaci da je mogu pohadjati samo katolici, takodje u nazivu "Pravoslavna" ne znaci da je mogu pohadjati samo pravoslavci. Jedini problem moze da bude to sto gimnaziju u NS nije osnovala SPC pa nema mnogo jakih argumenata da se zove Pravoslavna.

Ivan

pre 16 godina

Neko kaže kako to takvo ime u 21. veku ? Pa to je i problem nekih u Srbiji. Na žalost nisu videli kako i šta se u stvari radi u demokratiji, na zapadu, istoku i u 21. veku. Ako se tako zvala škola pre nego što su je komunisti preimenovali ne vidim razloga, da se sad postavi sve na svoje mesto. Nemaju tu ništa radikali, crkva, demokratija i neke teorije zavere nego je red, da se škola zove po onima koji su je ustanovili!

slava_i_cast

pre 16 godina

Kao Srbin i pravoslavac, mogu da kazem da ovo nema nikakvog smisla i zanima me zasto se to toliko potencira. Ako sam to sto jesam, ne moram da stavim maramu na glavu na kojoj pise sta sam. Znamo jako dobro ko nas je i kako obelezavao kroz istoriju. Ni sami nismo bili sveci. Pa ljudi, to nije ni u duhu pravoslavlja. Kome smeta taj naziv? Zbog cega? Da li ce onda ti neki biti veci Srbi i Pravoslavci od mene samog ako se tako istaknu i odvoje? Zanima me samo sta kao odgovor moze da ponudi onaj koji je potegao ovo pitanje, a da pritom ne pomislim o stanju njegove licnosti i mentalnom zdravlju. Treba imati granice i treba znati dokle ta granica zalazi. Mogu samo da kazem DOSTA!

Galovic

pre 16 godina

Ja sam iz Novog Sada i rećiću vrlo kratko, jezivo! gomila gluposti ovo se nikad neće dogoditi. Čika Jova Zmaj je car i sigurno je mnogo bolje da se po njemu zove gimnazija.... neka ti što predlažu gluposti naprave gimnaziju pa neka joj daju ime kako hoće...ma koliko glupo ono bilo.

Goran

pre 16 godina

Nikad kraja radikalske gluposti. Posle inicijative o Kubi ovo je najnoviji biser. Nadam se samo da su ljudi u Novom Sadu dovoljno svesni i da ovo nece dozvoliti.

djidji

pre 16 godina

Stvarno ne verujem u sta se ovaj grad pretvara! Šta li sve "obrazovanim" ili pre dokonim ljudima ne pada napamet. Na šta to liči, kao nema 1000 drugih stvari koje trebe srediti i o kojima brinuti. Za Jovinu gimnaziju ne moraju da brinu, u kakvo se mi društvo pretvaramo i sta su sve ljudi u NS poceli da gutaju!?

Marko22

pre 16 godina

Na hiljade srednjih skola u Kanadi su katolicke gimnazije i nikome to ne smeta, pa ni djacima koji nisu katolici a idu u te skole. A u Srbiji se digla tolika buka oko samo jedne jedine 'pravoslavne' gimnazije. Izgleda da je komunizam ostavio puno dublje tragove nego sto to i najveci pesimisti misle.

dragisha

pre 16 godina

Ljudi, gimnazija se tako zvala preko 110 godina od njenog osnivanja pa do prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini SHS. Cela skola je napravljena na placu koji je pripadao Sabornoj crkvi u Novom Sadu koja je puno pomogla samu skolu. Nije sve tako crno-belo...

nsv

pre 16 godina

Pa dokle vise guranja u stranu najpozitivnijih vrednosti srpske istorije da bi se napravilo mesta za SPC i minorne karaktere iz proslosti?! Obuzela me je tuga i ljutnja kada sam videla da je Zmaj Jovina ulica u Beogradu ustuknula dopola da bi napravila mesta za pitaj-boga-koju kneginju, koja nista nije ni ucinila za ovaj narod, ali moraju da se zadovolje palanacki ukusi salonskih nacionalista i desnicara u dusi! Svi mi koji smo odrasli na pesmama cika Jove Zmaja treba da izadjemo na ulicu, i u Novom Sadu i u Beogradu, i pokazemo uzurpatorima srpske kulturne bastine sta mislimo o njihovim mracnim namerama.

Danilo

pre 16 godina

Pa da li mi stvarno nemamo ni malo mozga ?
Kuda ide ova drzava ?
Mislim da ce morati da traze i nove djake ako promene ime skole. Moje dete u tu skolu vise nece ici.

dovlab

pre 16 godina

Znaci celnici SRS-a nastavljaju sa sistematski unistavanjem Srbije. Kakav uzas covece, u kom oni svetu zive??? Bolest srpkog, gradjanskog drustva lezi u licemernom kvazi-patriotizmu ludaka koji sire mrznju i netoleranciju sirom nase zemlje.

queeria

pre 16 godina

Ovo već prevazilazi svaku meru i spada u bezobrazluk. Ne smeta mi što su skoro sve bolnice u Srbiji promenile ime i sada nose ime nekog pravoslavnog sveca, ali mi smeta da se škola zove srpska pravoslavna - to je već nedopustivo.

Nenad

pre 16 godina

"Pravoslavna gimnazija" u 21. veku!!!
Vecu glupost odavno nisam cuo!
Ali coveka vise nista ne moze da iznenadi u ovoj zemlji, s obzirom da nam se crkva sve vise bavi svim i svacim, a najmanje verom i Bogom, ne bi me cudilo da jedne veceri na drugom dnevniku RTS-a nas "Patrijarh" proglasi "Pravoslavnu crkvenu drzavu Srbiju". I ne bi to bio jedinstven slucaj u svetu, pa kad moze Iran, mozemo i mi...

Žalosno!

pre 16 godina

Preostaje još samo da popovi počnu da predaju matematiku, fiziku ili hemiju kao i da se ženama zabrani školovanje. Čika Jovo, izvini! Nadam se da od gore posmatraš na šta ti je spao narod.

gradjanin bg

pre 16 godina

E ovo stvarno prevrsuje meru. Pa ajde sad najbolje svi da klecimo na kolenima i ljubimo ruke Amfilohiju i Filaretu. Kako vec jednom ljudi ne ukapiraju da nas narod, sto mu nesto vise nameces sve ce vise otpora biti u njemu. Na pravom smo putu da postanemo pravoslavna Dzamahirija. Jedva cekam sledece izbore pa da svi kaznimo ove sto glume vernike i dodvoravaju se crkvi, a ruke i obraz su im prljavi kao djon. Dosta laznog morala i glumljenja vernika. Siguran sam da u Srbiji iskrenih vernika (ukljucujuci i svestenstvo) ima najvise 5%, ostalo su foliranti koji misle da su vernici da ako okace krstacu oko retrovizora.

Jedna od onih koja nije ni na jednoj strani, no na onoj ljudskoj, strani zivota - svih nas u ovoj basti Bozijoj

pre 16 godina

Slavna Srpska Pravoslavna Vero! Zasto tones u mracnu ideologiju podele koja je provokacija za diskriminaciju i sukobe, a odrices se velikog pesnika cija je dusa govorila svoj deci sveta, a duh drzao do ljubavi, casti i postenja?

CarlosNS

pre 16 godina

Ja sam isao u gimnaziju J.J.Zmaj. Kad cujem ovakvu glupost mogu samo da citiram mog omiljenog profesore iz te gimnazije: "Sacuvaj me boze obrazovane budale".

Dejan NS

pre 16 godina

Ovo je vest koja bi trebala biti skandal ali u Srbiji je tolika kolicina gluposti da je tesko sve ispratiti. Oko 700 glasova je odlucilo gradonacelnicu NS pa sad moze da se glupira. Sta im je kriv Jovan Jovanovic Zmaj? Ko sme da tvrdi da im nece pasti na pamet da neku gimnaziju nazovu po Fidelu Kastru?

CarlosNS

pre 16 godina

Ja sam isao u gimnaziju J.J.Zmaj. Kad cujem ovakvu glupost mogu samo da citiram mog omiljenog profesore iz te gimnazije: "Sacuvaj me boze obrazovane budale".

Žalosno!

pre 16 godina

Preostaje još samo da popovi počnu da predaju matematiku, fiziku ili hemiju kao i da se ženama zabrani školovanje. Čika Jovo, izvini! Nadam se da od gore posmatraš na šta ti je spao narod.

queeria

pre 16 godina

Ovo već prevazilazi svaku meru i spada u bezobrazluk. Ne smeta mi što su skoro sve bolnice u Srbiji promenile ime i sada nose ime nekog pravoslavnog sveca, ali mi smeta da se škola zove srpska pravoslavna - to je već nedopustivo.

gradjanin bg

pre 16 godina

E ovo stvarno prevrsuje meru. Pa ajde sad najbolje svi da klecimo na kolenima i ljubimo ruke Amfilohiju i Filaretu. Kako vec jednom ljudi ne ukapiraju da nas narod, sto mu nesto vise nameces sve ce vise otpora biti u njemu. Na pravom smo putu da postanemo pravoslavna Dzamahirija. Jedva cekam sledece izbore pa da svi kaznimo ove sto glume vernike i dodvoravaju se crkvi, a ruke i obraz su im prljavi kao djon. Dosta laznog morala i glumljenja vernika. Siguran sam da u Srbiji iskrenih vernika (ukljucujuci i svestenstvo) ima najvise 5%, ostalo su foliranti koji misle da su vernici da ako okace krstacu oko retrovizora.

dovlab

pre 16 godina

Znaci celnici SRS-a nastavljaju sa sistematski unistavanjem Srbije. Kakav uzas covece, u kom oni svetu zive??? Bolest srpkog, gradjanskog drustva lezi u licemernom kvazi-patriotizmu ludaka koji sire mrznju i netoleranciju sirom nase zemlje.

Dejan NS

pre 16 godina

Ovo je vest koja bi trebala biti skandal ali u Srbiji je tolika kolicina gluposti da je tesko sve ispratiti. Oko 700 glasova je odlucilo gradonacelnicu NS pa sad moze da se glupira. Sta im je kriv Jovan Jovanovic Zmaj? Ko sme da tvrdi da im nece pasti na pamet da neku gimnaziju nazovu po Fidelu Kastru?

Nenad

pre 16 godina

"Pravoslavna gimnazija" u 21. veku!!!
Vecu glupost odavno nisam cuo!
Ali coveka vise nista ne moze da iznenadi u ovoj zemlji, s obzirom da nam se crkva sve vise bavi svim i svacim, a najmanje verom i Bogom, ne bi me cudilo da jedne veceri na drugom dnevniku RTS-a nas "Patrijarh" proglasi "Pravoslavnu crkvenu drzavu Srbiju". I ne bi to bio jedinstven slucaj u svetu, pa kad moze Iran, mozemo i mi...

Ana

pre 16 godina

Ako bi skola bila finansirana od strane ucenika koji je pohadjaju i pravoslavne crve (kao sto se finansiraju katolicke skole po Kanadi koje je neko od predhodnih komentatora pomenuo) onda je u redu da nosi to ime, ali kao javna skola, finansirana iz budzeta - ne moze. Pod uslovom da zivimo u sekularnoj drzavi.

dragisha

pre 16 godina

Ljudi, gimnazija se tako zvala preko 110 godina od njenog osnivanja pa do prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini SHS. Cela skola je napravljena na placu koji je pripadao Sabornoj crkvi u Novom Sadu koja je puno pomogla samu skolu. Nije sve tako crno-belo...

Marko22

pre 16 godina

Na hiljade srednjih skola u Kanadi su katolicke gimnazije i nikome to ne smeta, pa ni djacima koji nisu katolici a idu u te skole. A u Srbiji se digla tolika buka oko samo jedne jedine 'pravoslavne' gimnazije. Izgleda da je komunizam ostavio puno dublje tragove nego sto to i najveci pesimisti misle.

Jedna od onih koja nije ni na jednoj strani, no na onoj ljudskoj, strani zivota - svih nas u ovoj basti Bozijoj

pre 16 godina

Slavna Srpska Pravoslavna Vero! Zasto tones u mracnu ideologiju podele koja je provokacija za diskriminaciju i sukobe, a odrices se velikog pesnika cija je dusa govorila svoj deci sveta, a duh drzao do ljubavi, casti i postenja?

Novosadjanka

pre 16 godina

Kakva sramota! Završila sam Jovinu gimnaziju i pohađala sam razred i sa učenicima koji nisu pravoslavne veroispovesti, šta oni da kažu? Nije mi jasno zašto neko čačka po Novom Sadu i Vojvodini?! Našu multikurtualnost i raznolikost treba gajiti, a ne uništavati. Ja sam ponosna što sam rođena i živim u multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini kakva je Vojvodina, a neko sada to pokušava da uništi. Sramota, zar vam nije dovoljno Kosovo, sad hoćete i krizu u Vojvodini?! Uostalom, postoji bogoslovija u Sremskim Karlovcima, pa nek ona nosi takva imena, sa verskim obeležjem...

Galovic

pre 16 godina

Ja sam iz Novog Sada i rećiću vrlo kratko, jezivo! gomila gluposti ovo se nikad neće dogoditi. Čika Jova Zmaj je car i sigurno je mnogo bolje da se po njemu zove gimnazija.... neka ti što predlažu gluposti naprave gimnaziju pa neka joj daju ime kako hoće...ma koliko glupo ono bilo.

slava_i_cast

pre 16 godina

Kao Srbin i pravoslavac, mogu da kazem da ovo nema nikakvog smisla i zanima me zasto se to toliko potencira. Ako sam to sto jesam, ne moram da stavim maramu na glavu na kojoj pise sta sam. Znamo jako dobro ko nas je i kako obelezavao kroz istoriju. Ni sami nismo bili sveci. Pa ljudi, to nije ni u duhu pravoslavlja. Kome smeta taj naziv? Zbog cega? Da li ce onda ti neki biti veci Srbi i Pravoslavci od mene samog ako se tako istaknu i odvoje? Zanima me samo sta kao odgovor moze da ponudi onaj koji je potegao ovo pitanje, a da pritom ne pomislim o stanju njegove licnosti i mentalnom zdravlju. Treba imati granice i treba znati dokle ta granica zalazi. Mogu samo da kazem DOSTA!

London

pre 16 godina

Ovde u Engleskoj mnoge škole su katoličke ili anglikanske ili hrišćanske, mnoge škole pohađaju deca samo jednog pola, itd. Naravno, program u tim školama je odobren od strane sdržave i zadovoljava određene kriterijume. Da li su predavači popovi, marsovci ili hrišćani civili, totalno je nebitno. A još je manje bitno kako se škola zove. S obzirom da se ova škola nekada zvala tako kako se zvala, ne vidim da je toliko strašno vratiti joj staro ime. A naravno, i ako ostane ime Jovan Jovanović Zmaj niko ne bi trebao da ima ništa protiv.

nsv

pre 16 godina

Pa dokle vise guranja u stranu najpozitivnijih vrednosti srpske istorije da bi se napravilo mesta za SPC i minorne karaktere iz proslosti?! Obuzela me je tuga i ljutnja kada sam videla da je Zmaj Jovina ulica u Beogradu ustuknula dopola da bi napravila mesta za pitaj-boga-koju kneginju, koja nista nije ni ucinila za ovaj narod, ali moraju da se zadovolje palanacki ukusi salonskih nacionalista i desnicara u dusi! Svi mi koji smo odrasli na pesmama cika Jove Zmaja treba da izadjemo na ulicu, i u Novom Sadu i u Beogradu, i pokazemo uzurpatorima srpske kulturne bastine sta mislimo o njihovim mracnim namerama.

Goran

pre 16 godina

Nikad kraja radikalske gluposti. Posle inicijative o Kubi ovo je najnoviji biser. Nadam se samo da su ljudi u Novom Sadu dovoljno svesni i da ovo nece dozvoliti.

Danilo

pre 16 godina

Pa da li mi stvarno nemamo ni malo mozga ?
Kuda ide ova drzava ?
Mislim da ce morati da traze i nove djake ako promene ime skole. Moje dete u tu skolu vise nece ici.

sirogojno cast mu svaka

pre 16 godina

Prvo, mislim da ime gimnazije ne treba da se menja. Drugo, mislim da naziv ne bi bio problem da je gimnazija u vlasnistvu Srpske pravoslavne crkve. U svetu postoji toliko skola koje vode crkve, najbolji primer su Katolicke gimnazije u SAD. Katolicke gimanzije moze svako da pohadja ko prodje prijemni ispit, nesto su bolje nego drzavne gimanzije, i gotovo su rame uz rame sa privatnim gimnazijama. Tamo se uci sve sto i u drzavnim gimnazijama, samo sto po neki predmet predaje svesteno lice, obicno filozofiju, sociologiju i teologiju i sl. Dakle naziv "Katolicka" ne znaci da je mogu pohadjati samo katolici, takodje u nazivu "Pravoslavna" ne znaci da je mogu pohadjati samo pravoslavci. Jedini problem moze da bude to sto gimnaziju u NS nije osnovala SPC pa nema mnogo jakih argumenata da se zove Pravoslavna.

Ivan

pre 16 godina

Neko kaže kako to takvo ime u 21. veku ? Pa to je i problem nekih u Srbiji. Na žalost nisu videli kako i šta se u stvari radi u demokratiji, na zapadu, istoku i u 21. veku. Ako se tako zvala škola pre nego što su je komunisti preimenovali ne vidim razloga, da se sad postavi sve na svoje mesto. Nemaju tu ništa radikali, crkva, demokratija i neke teorije zavere nego je red, da se škola zove po onima koji su je ustanovili!

Jelena

pre 16 godina

Upravo potpisah peticiju. Idite ljudi i potpisujte! Mozete i komentar ostaviti tamo! A ovi su totalno poludeli! Sta fali cika Jovi Zmaju? Ko je otkljucao vrata ludnice?

Vitomir Bugarski

pre 16 godina

Pošto neki navode da su komunisti promenili ime gimnaziji, evo kako se gimnazija zvala kroz istoriju od osnivanja:
1816g.Novosadska potpuna gimnazija(šestorazredna-4 gramatička i 2 razreda čovečnosti)
1852g.Niža privatna gimnazija (četvororazredna)
1865g.Novosadska velika gimnazija(šestorazredna narasta do osmorazredne i1868 maturiraju prvi učenici)
1889g.Novosadska srpska velika gimnazija.
1935.Muška realna gimnazija kralja AleksandraI
1940g.osniva se Druga državna muška realna gimnazija
1941g.Mađarska kraljevska državna gimnazija sa srpskim nastavnim jezikom
1945g.Muška realna gimnazija u zgradi Platoneuma
1945g.Ženska gimnazija u zgradi Građanske škole
1945g.Mešovita gimnazija u katoličkom samostanu Kloster
1948g.Mešovita gimnazija dobija naziv Potpuna mešovita gimnazija
1950g.Muška i ženska gimnazija se spajaju u Prva viša mešovita gimnazija a Potpuna mešovita gim.dobija naziv Druga viša mešovita gim.
1953g.Prva viša mešovita gimnazija dobija naziv Svetozar Marković a Druga viša J.J.Zmaj
1959g.Obe više gimnazije se spajaju u jednu školu sa nazivom NOVOSADSKA GIMNAZIJA JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ i neka tako i ostane.
Vitomir Bugarski,maturant Novosadske gimnazije 1951.

djidji

pre 16 godina

Stvarno ne verujem u sta se ovaj grad pretvara! Šta li sve "obrazovanim" ili pre dokonim ljudima ne pada napamet. Na šta to liči, kao nema 1000 drugih stvari koje trebe srediti i o kojima brinuti. Za Jovinu gimnaziju ne moraju da brinu, u kakvo se mi društvo pretvaramo i sta su sve ljudi u NS poceli da gutaju!?

EU-građanin

pre 16 godina

Prirodno je da se škola imenuje po osnivaču, kao što je prirodno da imena ulica daje onaj ko gradi te ulice. Tako je bar u demokratskim zemljama.

Zoran Popovic

pre 16 godina

Po celom svetu postoje katolicke skole u kojima nastavu ponosno pohadjaju ucenici svih religija. Ovde u Njujorku ja imam prijateljicu, muslimanku iz Indije, cija dva klinca pohadjaju katolicku skolu (zato sto je dobra skola i sa opasnom reputacijom). Zasto se ne bi ta gimnazija zvala srpska i pravoslavna kada je zaista osnovana od strane Srba u tadasnjoj Austrougarskoj za edukaciju Srba?! U ime istorije i tradicije je treba preimenovati, to su lepe stvari.

Strand

pre 16 godina

Sta, cika Jova nije dovoljno uradio za srpsku kulturu pa ne zasluzuje skolu? Doduse, i Beograd je nedavno sasekao njegovu ulicu pa je sada samo jedan deo nekadasnje Zmaj Jovine zadrzao taj naziv, od Vasine pa do Knez Mihajlove. Izgleda da Zmaj Jova ocigledno nije dovoljno znacajna licnost za Srbiju, kao npr. Milentije Popovic, Djura Djakovic, Zarije Ivosevic, Ivan Markovic-Irac, i dr. Kakva ironija- godinama (za vreme SFRJ) je njegova knjiga "Cika Jova srpskoj deci" preimenovana u "Cika Jova nasoj deci" da ne bude previse srpska, sada se cini da nije dovoljno sprska...

Milan Milovanović

pre 16 godina

Kao pravoslavnog hrišćanina (koji nikakve veze sa ovom gimnazijom, pride, nema), duboko me je potresla vest da se novosadskoj gimnaziji oduzima pravo da nosi ime Jovana Jovanovića Zmaja, lekara, tvorca najlepših stihova za decu i najumnijih knjiga koje je neko mogao deci da pokloni. Mislim da iza svega stoji animozitet crkve prema Zmaju koji je dug već ceo vek. Ipak, crkva ovakvim postupcima zadaje sebi autogolove na svim poljima, praveći istoriju koja ne postoji, i raspirujući podele, umesto da spušta loptu na zemlju. To je zato što su crkvom, uz časne izuzetke, najčešće upravljali neuki ljudi. Vraćanje table sa natpisom originalnog zadužbinara Miloša Bajića i spomen česmom je ispravno. Ukoliko ta česma nikada nije nosila religiozna obeležja, nema potrebe da ih nosi i danas. Grbovi na zgradi Banovine uklonjeni su 1941. i zaista su postojali.

Momcilo BG

pre 16 godina

Ne bih imao nista protiv "Srpske pravoslavne velike gimnazije u Novom Sadu" kada bi SPC izgradila istu. U slucaju kada jednostavno preotima javnu gimnaziju, i to gimnaziju koja nosi ime jednog od najbitnijih Srba u istoriji mogu samo da budem sokiran situacijom u ovoj cudnoj zemlji Srbiji...

Milan

pre 16 godina

Interesantno je kako se svestenici (i njima slicni) lako pozivaju na zastarelost kad je u pitanju pedofilija, a kad je u pitanju zemlja, onda je to vecito. I na kraju odakle njima ta zemlja? Jel' im to neko prodao? I taj neko jel' on to kupio od nekoga pre toga? Moze se lako pretpostaviti da je pre 200 godina to opet oteto od nekoga pre. 100 godina kasnije nema ni govora o tome da se To vraca na staro. Moze se govoriti o prebijanju dugova, ako postoje, uz retroaktivno kaznjavanje onih (komunista i njihovih naslednika) koji su taj zlocin (ekspropriaciju) napravili.

naravno

pre 16 godina

1) Koliko mi je poznato, naš obrazovni sistem ne poznaje pojam "velika gimnazija". Ovaj pojam je bio u upotrebi dok su postojale 6-7-8-razredne gimnazije, i označavao je da je dotičnoj školi moguće završiti celokupno školovanje do mature. Postojale su i nepotpune, tzv. niže gimnazije, sa 3-4 razreda.
2) Ako je SPC stalo da ima gimnaziju, niko joj ne brani da sagradi jednu. (Ne bi me iznenadilo ni da traže iseljenje Jovine gimnazije.) Ali, ona je svetovna ustanova, i tu SPC nema prava da traži preimenovanje.

Milko

pre 16 godina

Kada oni koji su na vlasti ili u službi vlasti ne umeju da rade ono što bi trebalo da bi nas izvukli iz ovog blata, onda rade gluposti pošto jedino to znaju. Umesto da menjaju programe u školama, organizaciju školstva u celosti, da povedu računa o kvalitetu nastave, stručnosti nastavnika i još mnogo toga oni menjaju imena škola, ulica pa i naselja a bogami svake druge godine i države. Gimnaziji u Novom sadu ne treba menjati ime. Staro ime je bilo za stara vremena i za državu u kojoj su Srbi bili manjina. Ona danas ima ime za sva vremena, koje nikada nikome normalnom ne može smetati, naprotiv. Zbog toga sam podržao peticiju koju su pokrenuli bivši učenici iako ne spadam medju njih i nisam novosadjanin a srbin sam i recimo pravoslavac.

TAP3AH

pre 16 godina

Izgleda da se nesrećni čika Jova gadno zamerio SPC.
Pre nekoliko godina je crveni vladika proterao Zmajeve dečije igre iz istoimene ulice i ispred samog spomenika velikom pesniku i lekaru.
Kvazi-klero-jurišnici su ponovo na delu, jači nego ikada...

ns-rbin

pre 16 godina

Ok, kad vec menjaju imena, jer se to tako zvalo pre sto godina, ajde onda neka promene Novi Sad u Ujvidek - tako se zvao pre samo sto deset godina!!!

pera Novi Sad

pre 16 godina

Pa hajdemo onda da Kulturni Centar Novog Sada, nekadasnju Tribinu Mladih nazovemo Dom Katolicke Mladezi s obzirom da je taj prostor zaista i bio katolicki omladinski dom. Uostalom ceo prostor Katolicke Porte sa svim privatnim stanovima i drustvenim prostorijama je pripadao Rimokatolickoj crkvi...

Liberius

pre 16 godina

pa cika Jova je bio ratni zlocinac, zbog njega je Srbija na losem glasu u svetu.. treba ga isterati iz srpske istorije..
a naravno treba i zabraniti postojanje svih ne-pravoslavaca u zemlji Srbiji.. gde spadam i ja, kao ateista. pocelo je sa skolom, uskoro ce ici od vrata do vrata..pa ce i ljudima menjati imena..
e, glupostima u ovom narodu nikad kraja..
odoh da potpisem peticiju

Daniela

pre 16 godina

Ja molim Novosadjane, imam utisak da od njih moze proces da krene, da ne dopuste da se ovo desi, da izadju na ulice, da se bune, da se organizuju, da ovi na vlasti shvate da ne moze svaka budalastina da prodje i da i u Srbiji gradjani pocinju da sticu gradjansku svest kao i u Evropi gde ljudi masovno izlaze na ulice i uticu na ponasanje vlasti (setite se Francuske skoro) E, a kad krenu Novosadjani, valjda cemo i mi Beogradjani a i ostali:) Poz svim dobrim ljudima!

separatista

pre 16 godina

Ma ovo je odlično. Izgleda mi kao kada neko upadne u živi pesak. Taman misliš da si dotakao dno, a kad ono,... Ima još dublje. Pa, zar je zaista neko očekivao nešto drugačiji pristup i politiku od SRS-a, DSS-a, i SPS-a? Izbori se bliže, mislite o tome!

bivsa zmajcica

pre 16 godina

Ovo sad ispada kao da Cika Jova vise nije aktuelna licnost, da je proslo njegovo vreme i da nije podoban za danasnju politiku. To ime oznacava ne samo priznanje velikom pesniku, nego i dugu i uspesnu tradiciju gimnazije, stvarno je sramota menjati joj ime, pa makar joj hteli dati Teslino, a za ovakvu radikalsku glupost nemam reci! Nek sagrade drugu, pa nek je nazovu i Neonacisticka ako hoce, ali Jovu nek mi ne diraju!

Branka

pre 16 godina

Ovo je nevidjena sramota.
Znaci li to da ce uskoro da zabrane i Cika Jovine knjige
U Beogradu su prvo promenili ime ulice Zmaj Jovine (potpisivala sam peticiju kad sam bila u Beogradu, da se ime vrati, ne znam sta se dalje dogodilo)
sad hoce da cuvenoj gimnaziji promene ime,
strasno, odmah svi prionite na pisanje peticije

Pera

pre 16 godina

Ako je crkva osnovala Jovinu i ako je u crkvinom vlasnistvu predlazem da joj je vrate, neka je nazovu Srpska pravoslavna ... bla, bla, whatever ... a za normalne ljude da u drugu zgradu prebace pravu Jovinu Gimnaziju, njima ce da ostanu samo ziloti. Predlazem da za to poprave zgradu Radnickog Univerziteta.

Oliver, ex-NS

pre 16 godina

Prvo: Ne podrzavam da se menja ime Jovine Gimnazije. Drugo: (Ovo je za Radikale) Srpska pravoslavna... gimnazija se sagradila u Austrougarskoj, toliko o demokratiji gospodo...

Ljiljana Peking

pre 16 godina

Eh, Novi Sade, eh Novosadjani!
Zasto mi to sve dopustamo? Sve zivo su promenili, unistili duh Novog Sada, neka ostave bar imena gimnazija i skola, da mozemo da se secamo lepih vremena. Sramota!!!

Dusan Spernjak

pre 16 godina

Natpis "Baron Miloš Bajić srpskom narodu" vec stoji na gimnaziji. Savet za kulturu Skupštine Novog Sada predlaze da se taj natpis ZAMENI natpisom "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu", a da se postojeci natpis premesti na drugo mesto, i ispise manjim slovima. Cinjenica je da je to originalno ime Gimnazije, ali bojim se da u Novom Sadu takodje ima skola cije je originalno ime na madjarskom (kao recimo Elektrotehnicka skola), pa ako bi sve krenulli da vracamo kao sto je bilo nekada...
Interesantno je da Srpska Pravoslavna Crkva NEMA nikakve veze sa spornim predlogom, niti ga je ikada javno podrzala. Takodje, cinjenica je da je zvanicno ime gimnazije Jovan Jovanovic Zmaj, pa zasto onda zbunjivati ljude nekim drugim natpisima, i zasto skidati originalni natpis "Baron Milos Bajic srpskom narodu"???
Vazno je naglasiti da predlozene izmene na skoli (od novih natpisa do motiva sa Isusom kao pastirom) KOSTAJU! Zar se novac ne moze bolje iskoristiti za unapredjenje uslova u skoli?
Konacno, cudi me kako 'ljubitelji istorije' koji predlazu ovakve nakaradne promene 'vracanja na staro' ne pocnu tako sto ce vratiti IMOVINU koja je OTETA posle Drugog svetskog rata od gradjana Novog Sada, kao i sirom Srbije. Kako bi bilo da se bar postave table na svim kucama i fabrikama koje su otete: recimo "Oteto od porodice ** 1946 od strane komunisticke vlasti". Mislim da bi centar Novog Sada i Beograda izgledao vrlo zanimljivo, i na zalost imao veliki broj ovakvih natpisa.
Dosta nam je selektivnih 'ljubitelja istorije' i novokomponavih velikih Srba i pravoslavaca.

realista

pre 16 godina

Budimo realni. Prvo, ovaj predlog za promenu imena je velika glupost. Zmaj je jedan od najvecih srpskih pesnika. Ali opet ne mogu a da se ne zacudim na mnogim komentarima. Svuda u svetu postoje osnovne i srednje katolicke, islamske i ,koje god druge vere hocete, skole. Te skole ne pohadjaju samo pripadnici tih vera, nego su otvorene za svakoga. Argumenti postoje na svim stranama. Toliko.

član"Jovine" družine

pre 16 godina

Ljudi samo žele da vrate spomen ploču sa originalnim nazivom gimnazije, što je i normalno, a ne i da promene naziv "Jovina". A to što velika većina komentara dolazi od isključivih i ostrašćenih ljudi...njihova stvar, neka malo stave prst na čelo i zamisle se.

trista_ns82

pre 16 godina

Jadni mi Novosadjani.Puno prijatelja mojih je zavrsilo tu gimnaziju i prosto ljudi ne veruju sta se desava u gradu,a pogotovo jos i ovo sa skolom,al u NS-u moze sve,pa i ovo,jer mi smo tolerantni,hladni i plasljivi...Bojim se da ce ovakvi postupci naterati lale da se zapitaju ko su i sta su.

Mladena Zeljkovic-generacija 2001/2002

pre 16 godina

Najblaze receno, sokirana sam i besna. Nemam nista protiv da se imena zaduzbinara nalaze na fasadi (ja kada sam maturirala bilo je ime barona Milosa Bajica) jer su pomogli da se skola izgradi i hvala im na tome.
Odrednica "pravoslavna" je bila normalana u ono vreme i za one prilike u kojoj je Gimnazija i podignuta. Ovo je XXI vek i sekularna drzava iako se mnogi u ovoj drzavi zalazu za uvodjenje necega sto je danas stvar licnog opredeljenja i NE SME da se tezi da postane dominantno. Ova Gimnazija je odavno vise od skole,svojevrsni je brend Novog Sada i Srbije zajedno sa Karlovackom gimnazijom, njenim hodnicima su prosli mnogi velikani raznih veroispovesti i pohadjaju je svi bez obzira ko su i sta su.Peticiju sam potpisala i neka ima efekta!

Enter

pre 16 godina

Licno, zanima me ko je prvi predlozio ovako nesto? Da li je iza promene imena SPC ili SRS?
Inace, Novi Sad je postao meta razlicitih uticaja(vise losih nego dobrih) i deluje kao da se vodi tihi rat ovde. Zar moraju i mladi biti uvuceni u sve to?

BojanNS

pre 16 godina

Ja sam bivsi ucenik Jovine gimnazije i mogu reci da ne mogu da verujem sta nece sve izmisliti i kakve gluposti im nece pasti na pamet. Jako sam besan zbog ovog predloga i nadam se da Novosadjani ovo nece dozvoliti.

Zorica

pre 16 godina

Ja sam tu skolu, tacnije 3. i 4. razred, zavrsila 1984. godine i ona se tada zvala Srednja prirodno-matematicka skola Jovan Jovanovic-Zmaj(posto smo isli po sistemu usmerenog obrazovanja i 1. i 2. razred, odnosno 9. i 10. razred zavrsili u nekoj drugoj skoli). Bilo bi mi zao da se ime promeni, jer ta se skola zove u slengu "Jovina gimnazija" i kao takva je prepoznatljiva mnogim generacijama. S druge strane ja sam protiv bilo kakvom menjanju imena (ulica, skola, gradova). Mozda ne bi bilo lose da postoji neka ploca na skoli sa natpisom ko je osnovao skolu i pod kakvim prvobitnim naslovom. Mada, prihvatam ono sto kazu nasi iseljenici da nije nista cudno sto se gimnazije zovu na pr. katolicke i sl. Ipak, treba voditi racuna da je takvo etiketiranje kod nas sada nepozeljno zbog predjasnjih istorijskih dogadjaja.
Htela bih da kazem da mene nikako nije sramota sto zivim u Novom Sadu. Naprotiv, ja volim svoj rodni grad, mada se on sada jako izmenio i ponosna sam na njega.

zmaj

pre 16 godina

Cast Velikanu J. Jovanovicu, ali gimnazija zasluzuje originalno ime. Neka ulice i zgrade i nose originalna imena ko ih je stvorio i tako krstio. Ovdje u Americi su ponosni oni koji zavrsavaju skole pod nazivom katolicke, krscanske... a pohadjaju ih ucenici i drugih religija. Jovinu gimnaziju treba da izgradimo i bolju i vecu mi koji smo ponosni na njega. Licno mi je muka od vlastodrzaca kad dodju na vlast mijenjaju imena postojecih ulica i zgrada. Neka grade nove i krste ih kako im volja...

Geza

pre 16 godina

Mislim da bi o ovom pitanju morala da iznese svoj zvanični stav Srpska pravoslavna crkva. Ne bi trebalo niko da je napada pre nego što se zvanično izjasni a to bi moralo biti brzo. Neprimerena su bilo kakva poređenja sa Kanadom i Amerikom naša istorija i kultura se previše razlikuju. Ja kao bivši maturant ove gimnazije protivim se menjanju njenog imena. Čika Jova je bio veliki srpski pesnik, lekar i humanista a ne neki trenutni lokalni političar. Ovo je prilika da lokalna vlast pokaže svoju demokratičnost a crkva svoju zrelost i da se na zadovoljstvo velike većine mojih sugrađana ne dozvoli promena imena jedne od najcenjenije novosadske gimnazije. Pozvao bih svoje sugrađane da u što većem broju potpišu peticiju.

Marko22

pre 16 godina

Na hiljade srednjih skola u Kanadi su katolicke gimnazije i nikome to ne smeta, pa ni djacima koji nisu katolici a idu u te skole. A u Srbiji se digla tolika buka oko samo jedne jedine 'pravoslavne' gimnazije. Izgleda da je komunizam ostavio puno dublje tragove nego sto to i najveci pesimisti misle.

dragisha

pre 16 godina

Ljudi, gimnazija se tako zvala preko 110 godina od njenog osnivanja pa do prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini SHS. Cela skola je napravljena na placu koji je pripadao Sabornoj crkvi u Novom Sadu koja je puno pomogla samu skolu. Nije sve tako crno-belo...

Zoran Popovic

pre 16 godina

Po celom svetu postoje katolicke skole u kojima nastavu ponosno pohadjaju ucenici svih religija. Ovde u Njujorku ja imam prijateljicu, muslimanku iz Indije, cija dva klinca pohadjaju katolicku skolu (zato sto je dobra skola i sa opasnom reputacijom). Zasto se ne bi ta gimnazija zvala srpska i pravoslavna kada je zaista osnovana od strane Srba u tadasnjoj Austrougarskoj za edukaciju Srba?! U ime istorije i tradicije je treba preimenovati, to su lepe stvari.

queeria

pre 16 godina

Ovo već prevazilazi svaku meru i spada u bezobrazluk. Ne smeta mi što su skoro sve bolnice u Srbiji promenile ime i sada nose ime nekog pravoslavnog sveca, ali mi smeta da se škola zove srpska pravoslavna - to je već nedopustivo.

Ivan

pre 16 godina

Neko kaže kako to takvo ime u 21. veku ? Pa to je i problem nekih u Srbiji. Na žalost nisu videli kako i šta se u stvari radi u demokratiji, na zapadu, istoku i u 21. veku. Ako se tako zvala škola pre nego što su je komunisti preimenovali ne vidim razloga, da se sad postavi sve na svoje mesto. Nemaju tu ništa radikali, crkva, demokratija i neke teorije zavere nego je red, da se škola zove po onima koji su je ustanovili!

London

pre 16 godina

Ovde u Engleskoj mnoge škole su katoličke ili anglikanske ili hrišćanske, mnoge škole pohađaju deca samo jednog pola, itd. Naravno, program u tim školama je odobren od strane sdržave i zadovoljava određene kriterijume. Da li su predavači popovi, marsovci ili hrišćani civili, totalno je nebitno. A još je manje bitno kako se škola zove. S obzirom da se ova škola nekada zvala tako kako se zvala, ne vidim da je toliko strašno vratiti joj staro ime. A naravno, i ako ostane ime Jovan Jovanović Zmaj niko ne bi trebao da ima ništa protiv.

Žalosno!

pre 16 godina

Preostaje još samo da popovi počnu da predaju matematiku, fiziku ili hemiju kao i da se ženama zabrani školovanje. Čika Jovo, izvini! Nadam se da od gore posmatraš na šta ti je spao narod.

CarlosNS

pre 16 godina

Ja sam isao u gimnaziju J.J.Zmaj. Kad cujem ovakvu glupost mogu samo da citiram mog omiljenog profesore iz te gimnazije: "Sacuvaj me boze obrazovane budale".

Dejan NS

pre 16 godina

Ovo je vest koja bi trebala biti skandal ali u Srbiji je tolika kolicina gluposti da je tesko sve ispratiti. Oko 700 glasova je odlucilo gradonacelnicu NS pa sad moze da se glupira. Sta im je kriv Jovan Jovanovic Zmaj? Ko sme da tvrdi da im nece pasti na pamet da neku gimnaziju nazovu po Fidelu Kastru?

Danilo

pre 16 godina

Pa da li mi stvarno nemamo ni malo mozga ?
Kuda ide ova drzava ?
Mislim da ce morati da traze i nove djake ako promene ime skole. Moje dete u tu skolu vise nece ici.

Nenad

pre 16 godina

"Pravoslavna gimnazija" u 21. veku!!!
Vecu glupost odavno nisam cuo!
Ali coveka vise nista ne moze da iznenadi u ovoj zemlji, s obzirom da nam se crkva sve vise bavi svim i svacim, a najmanje verom i Bogom, ne bi me cudilo da jedne veceri na drugom dnevniku RTS-a nas "Patrijarh" proglasi "Pravoslavnu crkvenu drzavu Srbiju". I ne bi to bio jedinstven slucaj u svetu, pa kad moze Iran, mozemo i mi...

dovlab

pre 16 godina

Znaci celnici SRS-a nastavljaju sa sistematski unistavanjem Srbije. Kakav uzas covece, u kom oni svetu zive??? Bolest srpkog, gradjanskog drustva lezi u licemernom kvazi-patriotizmu ludaka koji sire mrznju i netoleranciju sirom nase zemlje.

EU-građanin

pre 16 godina

Prirodno je da se škola imenuje po osnivaču, kao što je prirodno da imena ulica daje onaj ko gradi te ulice. Tako je bar u demokratskim zemljama.

gradjanin bg

pre 16 godina

E ovo stvarno prevrsuje meru. Pa ajde sad najbolje svi da klecimo na kolenima i ljubimo ruke Amfilohiju i Filaretu. Kako vec jednom ljudi ne ukapiraju da nas narod, sto mu nesto vise nameces sve ce vise otpora biti u njemu. Na pravom smo putu da postanemo pravoslavna Dzamahirija. Jedva cekam sledece izbore pa da svi kaznimo ove sto glume vernike i dodvoravaju se crkvi, a ruke i obraz su im prljavi kao djon. Dosta laznog morala i glumljenja vernika. Siguran sam da u Srbiji iskrenih vernika (ukljucujuci i svestenstvo) ima najvise 5%, ostalo su foliranti koji misle da su vernici da ako okace krstacu oko retrovizora.

Jedna od onih koja nije ni na jednoj strani, no na onoj ljudskoj, strani zivota - svih nas u ovoj basti Bozijoj

pre 16 godina

Slavna Srpska Pravoslavna Vero! Zasto tones u mracnu ideologiju podele koja je provokacija za diskriminaciju i sukobe, a odrices se velikog pesnika cija je dusa govorila svoj deci sveta, a duh drzao do ljubavi, casti i postenja?

Novosadjanka

pre 16 godina

Kakva sramota! Završila sam Jovinu gimnaziju i pohađala sam razred i sa učenicima koji nisu pravoslavne veroispovesti, šta oni da kažu? Nije mi jasno zašto neko čačka po Novom Sadu i Vojvodini?! Našu multikurtualnost i raznolikost treba gajiti, a ne uništavati. Ja sam ponosna što sam rođena i živim u multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini kakva je Vojvodina, a neko sada to pokušava da uništi. Sramota, zar vam nije dovoljno Kosovo, sad hoćete i krizu u Vojvodini?! Uostalom, postoji bogoslovija u Sremskim Karlovcima, pa nek ona nosi takva imena, sa verskim obeležjem...

član"Jovine" družine

pre 16 godina

Ljudi samo žele da vrate spomen ploču sa originalnim nazivom gimnazije, što je i normalno, a ne i da promene naziv "Jovina". A to što velika većina komentara dolazi od isključivih i ostrašćenih ljudi...njihova stvar, neka malo stave prst na čelo i zamisle se.

Goran

pre 16 godina

Nikad kraja radikalske gluposti. Posle inicijative o Kubi ovo je najnoviji biser. Nadam se samo da su ljudi u Novom Sadu dovoljno svesni i da ovo nece dozvoliti.

nsv

pre 16 godina

Pa dokle vise guranja u stranu najpozitivnijih vrednosti srpske istorije da bi se napravilo mesta za SPC i minorne karaktere iz proslosti?! Obuzela me je tuga i ljutnja kada sam videla da je Zmaj Jovina ulica u Beogradu ustuknula dopola da bi napravila mesta za pitaj-boga-koju kneginju, koja nista nije ni ucinila za ovaj narod, ali moraju da se zadovolje palanacki ukusi salonskih nacionalista i desnicara u dusi! Svi mi koji smo odrasli na pesmama cika Jove Zmaja treba da izadjemo na ulicu, i u Novom Sadu i u Beogradu, i pokazemo uzurpatorima srpske kulturne bastine sta mislimo o njihovim mracnim namerama.

zmaj

pre 16 godina

Cast Velikanu J. Jovanovicu, ali gimnazija zasluzuje originalno ime. Neka ulice i zgrade i nose originalna imena ko ih je stvorio i tako krstio. Ovdje u Americi su ponosni oni koji zavrsavaju skole pod nazivom katolicke, krscanske... a pohadjaju ih ucenici i drugih religija. Jovinu gimnaziju treba da izgradimo i bolju i vecu mi koji smo ponosni na njega. Licno mi je muka od vlastodrzaca kad dodju na vlast mijenjaju imena postojecih ulica i zgrada. Neka grade nove i krste ih kako im volja...

Jelena

pre 16 godina

Upravo potpisah peticiju. Idite ljudi i potpisujte! Mozete i komentar ostaviti tamo! A ovi su totalno poludeli! Sta fali cika Jovi Zmaju? Ko je otkljucao vrata ludnice?

realista

pre 16 godina

Budimo realni. Prvo, ovaj predlog za promenu imena je velika glupost. Zmaj je jedan od najvecih srpskih pesnika. Ali opet ne mogu a da se ne zacudim na mnogim komentarima. Svuda u svetu postoje osnovne i srednje katolicke, islamske i ,koje god druge vere hocete, skole. Te skole ne pohadjaju samo pripadnici tih vera, nego su otvorene za svakoga. Argumenti postoje na svim stranama. Toliko.

Galovic

pre 16 godina

Ja sam iz Novog Sada i rećiću vrlo kratko, jezivo! gomila gluposti ovo se nikad neće dogoditi. Čika Jova Zmaj je car i sigurno je mnogo bolje da se po njemu zove gimnazija.... neka ti što predlažu gluposti naprave gimnaziju pa neka joj daju ime kako hoće...ma koliko glupo ono bilo.

Milan

pre 16 godina

Interesantno je kako se svestenici (i njima slicni) lako pozivaju na zastarelost kad je u pitanju pedofilija, a kad je u pitanju zemlja, onda je to vecito. I na kraju odakle njima ta zemlja? Jel' im to neko prodao? I taj neko jel' on to kupio od nekoga pre toga? Moze se lako pretpostaviti da je pre 200 godina to opet oteto od nekoga pre. 100 godina kasnije nema ni govora o tome da se To vraca na staro. Moze se govoriti o prebijanju dugova, ako postoje, uz retroaktivno kaznjavanje onih (komunista i njihovih naslednika) koji su taj zlocin (ekspropriaciju) napravili.

slava_i_cast

pre 16 godina

Kao Srbin i pravoslavac, mogu da kazem da ovo nema nikakvog smisla i zanima me zasto se to toliko potencira. Ako sam to sto jesam, ne moram da stavim maramu na glavu na kojoj pise sta sam. Znamo jako dobro ko nas je i kako obelezavao kroz istoriju. Ni sami nismo bili sveci. Pa ljudi, to nije ni u duhu pravoslavlja. Kome smeta taj naziv? Zbog cega? Da li ce onda ti neki biti veci Srbi i Pravoslavci od mene samog ako se tako istaknu i odvoje? Zanima me samo sta kao odgovor moze da ponudi onaj koji je potegao ovo pitanje, a da pritom ne pomislim o stanju njegove licnosti i mentalnom zdravlju. Treba imati granice i treba znati dokle ta granica zalazi. Mogu samo da kazem DOSTA!

sirogojno cast mu svaka

pre 16 godina

Prvo, mislim da ime gimnazije ne treba da se menja. Drugo, mislim da naziv ne bi bio problem da je gimnazija u vlasnistvu Srpske pravoslavne crkve. U svetu postoji toliko skola koje vode crkve, najbolji primer su Katolicke gimnazije u SAD. Katolicke gimanzije moze svako da pohadja ko prodje prijemni ispit, nesto su bolje nego drzavne gimanzije, i gotovo su rame uz rame sa privatnim gimnazijama. Tamo se uci sve sto i u drzavnim gimnazijama, samo sto po neki predmet predaje svesteno lice, obicno filozofiju, sociologiju i teologiju i sl. Dakle naziv "Katolicka" ne znaci da je mogu pohadjati samo katolici, takodje u nazivu "Pravoslavna" ne znaci da je mogu pohadjati samo pravoslavci. Jedini problem moze da bude to sto gimnaziju u NS nije osnovala SPC pa nema mnogo jakih argumenata da se zove Pravoslavna.

djidji

pre 16 godina

Stvarno ne verujem u sta se ovaj grad pretvara! Šta li sve "obrazovanim" ili pre dokonim ljudima ne pada napamet. Na šta to liči, kao nema 1000 drugih stvari koje trebe srediti i o kojima brinuti. Za Jovinu gimnaziju ne moraju da brinu, u kakvo se mi društvo pretvaramo i sta su sve ljudi u NS poceli da gutaju!?

Ana

pre 16 godina

Ako bi skola bila finansirana od strane ucenika koji je pohadjaju i pravoslavne crve (kao sto se finansiraju katolicke skole po Kanadi koje je neko od predhodnih komentatora pomenuo) onda je u redu da nosi to ime, ali kao javna skola, finansirana iz budzeta - ne moze. Pod uslovom da zivimo u sekularnoj drzavi.

Milan Milovanović

pre 16 godina

Kao pravoslavnog hrišćanina (koji nikakve veze sa ovom gimnazijom, pride, nema), duboko me je potresla vest da se novosadskoj gimnaziji oduzima pravo da nosi ime Jovana Jovanovića Zmaja, lekara, tvorca najlepših stihova za decu i najumnijih knjiga koje je neko mogao deci da pokloni. Mislim da iza svega stoji animozitet crkve prema Zmaju koji je dug već ceo vek. Ipak, crkva ovakvim postupcima zadaje sebi autogolove na svim poljima, praveći istoriju koja ne postoji, i raspirujući podele, umesto da spušta loptu na zemlju. To je zato što su crkvom, uz časne izuzetke, najčešće upravljali neuki ljudi. Vraćanje table sa natpisom originalnog zadužbinara Miloša Bajića i spomen česmom je ispravno. Ukoliko ta česma nikada nije nosila religiozna obeležja, nema potrebe da ih nosi i danas. Grbovi na zgradi Banovine uklonjeni su 1941. i zaista su postojali.

naravno

pre 16 godina

1) Koliko mi je poznato, naš obrazovni sistem ne poznaje pojam "velika gimnazija". Ovaj pojam je bio u upotrebi dok su postojale 6-7-8-razredne gimnazije, i označavao je da je dotičnoj školi moguće završiti celokupno školovanje do mature. Postojale su i nepotpune, tzv. niže gimnazije, sa 3-4 razreda.
2) Ako je SPC stalo da ima gimnaziju, niko joj ne brani da sagradi jednu. (Ne bi me iznenadilo ni da traže iseljenje Jovine gimnazije.) Ali, ona je svetovna ustanova, i tu SPC nema prava da traži preimenovanje.

Milko

pre 16 godina

Kada oni koji su na vlasti ili u službi vlasti ne umeju da rade ono što bi trebalo da bi nas izvukli iz ovog blata, onda rade gluposti pošto jedino to znaju. Umesto da menjaju programe u školama, organizaciju školstva u celosti, da povedu računa o kvalitetu nastave, stručnosti nastavnika i još mnogo toga oni menjaju imena škola, ulica pa i naselja a bogami svake druge godine i države. Gimnaziji u Novom sadu ne treba menjati ime. Staro ime je bilo za stara vremena i za državu u kojoj su Srbi bili manjina. Ona danas ima ime za sva vremena, koje nikada nikome normalnom ne može smetati, naprotiv. Zbog toga sam podržao peticiju koju su pokrenuli bivši učenici iako ne spadam medju njih i nisam novosadjanin a srbin sam i recimo pravoslavac.

Strand

pre 16 godina

Sta, cika Jova nije dovoljno uradio za srpsku kulturu pa ne zasluzuje skolu? Doduse, i Beograd je nedavno sasekao njegovu ulicu pa je sada samo jedan deo nekadasnje Zmaj Jovine zadrzao taj naziv, od Vasine pa do Knez Mihajlove. Izgleda da Zmaj Jova ocigledno nije dovoljno znacajna licnost za Srbiju, kao npr. Milentije Popovic, Djura Djakovic, Zarije Ivosevic, Ivan Markovic-Irac, i dr. Kakva ironija- godinama (za vreme SFRJ) je njegova knjiga "Cika Jova srpskoj deci" preimenovana u "Cika Jova nasoj deci" da ne bude previse srpska, sada se cini da nije dovoljno sprska...

Momcilo BG

pre 16 godina

Ne bih imao nista protiv "Srpske pravoslavne velike gimnazije u Novom Sadu" kada bi SPC izgradila istu. U slucaju kada jednostavno preotima javnu gimnaziju, i to gimnaziju koja nosi ime jednog od najbitnijih Srba u istoriji mogu samo da budem sokiran situacijom u ovoj cudnoj zemlji Srbiji...

TAP3AH

pre 16 godina

Izgleda da se nesrećni čika Jova gadno zamerio SPC.
Pre nekoliko godina je crveni vladika proterao Zmajeve dečije igre iz istoimene ulice i ispred samog spomenika velikom pesniku i lekaru.
Kvazi-klero-jurišnici su ponovo na delu, jači nego ikada...

separatista

pre 16 godina

Ma ovo je odlično. Izgleda mi kao kada neko upadne u živi pesak. Taman misliš da si dotakao dno, a kad ono,... Ima još dublje. Pa, zar je zaista neko očekivao nešto drugačiji pristup i politiku od SRS-a, DSS-a, i SPS-a? Izbori se bliže, mislite o tome!

Oliver, ex-NS

pre 16 godina

Prvo: Ne podrzavam da se menja ime Jovine Gimnazije. Drugo: (Ovo je za Radikale) Srpska pravoslavna... gimnazija se sagradila u Austrougarskoj, toliko o demokratiji gospodo...

Branka

pre 16 godina

Ovo je nevidjena sramota.
Znaci li to da ce uskoro da zabrane i Cika Jovine knjige
U Beogradu su prvo promenili ime ulice Zmaj Jovine (potpisivala sam peticiju kad sam bila u Beogradu, da se ime vrati, ne znam sta se dalje dogodilo)
sad hoce da cuvenoj gimnaziji promene ime,
strasno, odmah svi prionite na pisanje peticije

Mladena Zeljkovic-generacija 2001/2002

pre 16 godina

Najblaze receno, sokirana sam i besna. Nemam nista protiv da se imena zaduzbinara nalaze na fasadi (ja kada sam maturirala bilo je ime barona Milosa Bajica) jer su pomogli da se skola izgradi i hvala im na tome.
Odrednica "pravoslavna" je bila normalana u ono vreme i za one prilike u kojoj je Gimnazija i podignuta. Ovo je XXI vek i sekularna drzava iako se mnogi u ovoj drzavi zalazu za uvodjenje necega sto je danas stvar licnog opredeljenja i NE SME da se tezi da postane dominantno. Ova Gimnazija je odavno vise od skole,svojevrsni je brend Novog Sada i Srbije zajedno sa Karlovackom gimnazijom, njenim hodnicima su prosli mnogi velikani raznih veroispovesti i pohadjaju je svi bez obzira ko su i sta su.Peticiju sam potpisala i neka ima efekta!

Enter

pre 16 godina

Licno, zanima me ko je prvi predlozio ovako nesto? Da li je iza promene imena SPC ili SRS?
Inace, Novi Sad je postao meta razlicitih uticaja(vise losih nego dobrih) i deluje kao da se vodi tihi rat ovde. Zar moraju i mladi biti uvuceni u sve to?

Pera

pre 16 godina

Ako je crkva osnovala Jovinu i ako je u crkvinom vlasnistvu predlazem da joj je vrate, neka je nazovu Srpska pravoslavna ... bla, bla, whatever ... a za normalne ljude da u drugu zgradu prebace pravu Jovinu Gimnaziju, njima ce da ostanu samo ziloti. Predlazem da za to poprave zgradu Radnickog Univerziteta.

Zorica

pre 16 godina

Ja sam tu skolu, tacnije 3. i 4. razred, zavrsila 1984. godine i ona se tada zvala Srednja prirodno-matematicka skola Jovan Jovanovic-Zmaj(posto smo isli po sistemu usmerenog obrazovanja i 1. i 2. razred, odnosno 9. i 10. razred zavrsili u nekoj drugoj skoli). Bilo bi mi zao da se ime promeni, jer ta se skola zove u slengu "Jovina gimnazija" i kao takva je prepoznatljiva mnogim generacijama. S druge strane ja sam protiv bilo kakvom menjanju imena (ulica, skola, gradova). Mozda ne bi bilo lose da postoji neka ploca na skoli sa natpisom ko je osnovao skolu i pod kakvim prvobitnim naslovom. Mada, prihvatam ono sto kazu nasi iseljenici da nije nista cudno sto se gimnazije zovu na pr. katolicke i sl. Ipak, treba voditi racuna da je takvo etiketiranje kod nas sada nepozeljno zbog predjasnjih istorijskih dogadjaja.
Htela bih da kazem da mene nikako nije sramota sto zivim u Novom Sadu. Naprotiv, ja volim svoj rodni grad, mada se on sada jako izmenio i ponosna sam na njega.

Liberius

pre 16 godina

pa cika Jova je bio ratni zlocinac, zbog njega je Srbija na losem glasu u svetu.. treba ga isterati iz srpske istorije..
a naravno treba i zabraniti postojanje svih ne-pravoslavaca u zemlji Srbiji.. gde spadam i ja, kao ateista. pocelo je sa skolom, uskoro ce ici od vrata do vrata..pa ce i ljudima menjati imena..
e, glupostima u ovom narodu nikad kraja..
odoh da potpisem peticiju

pera Novi Sad

pre 16 godina

Pa hajdemo onda da Kulturni Centar Novog Sada, nekadasnju Tribinu Mladih nazovemo Dom Katolicke Mladezi s obzirom da je taj prostor zaista i bio katolicki omladinski dom. Uostalom ceo prostor Katolicke Porte sa svim privatnim stanovima i drustvenim prostorijama je pripadao Rimokatolickoj crkvi...

Ljiljana Peking

pre 16 godina

Eh, Novi Sade, eh Novosadjani!
Zasto mi to sve dopustamo? Sve zivo su promenili, unistili duh Novog Sada, neka ostave bar imena gimnazija i skola, da mozemo da se secamo lepih vremena. Sramota!!!

BojanNS

pre 16 godina

Ja sam bivsi ucenik Jovine gimnazije i mogu reci da ne mogu da verujem sta nece sve izmisliti i kakve gluposti im nece pasti na pamet. Jako sam besan zbog ovog predloga i nadam se da Novosadjani ovo nece dozvoliti.

Daniela

pre 16 godina

Ja molim Novosadjane, imam utisak da od njih moze proces da krene, da ne dopuste da se ovo desi, da izadju na ulice, da se bune, da se organizuju, da ovi na vlasti shvate da ne moze svaka budalastina da prodje i da i u Srbiji gradjani pocinju da sticu gradjansku svest kao i u Evropi gde ljudi masovno izlaze na ulice i uticu na ponasanje vlasti (setite se Francuske skoro) E, a kad krenu Novosadjani, valjda cemo i mi Beogradjani a i ostali:) Poz svim dobrim ljudima!

bivsa zmajcica

pre 16 godina

Ovo sad ispada kao da Cika Jova vise nije aktuelna licnost, da je proslo njegovo vreme i da nije podoban za danasnju politiku. To ime oznacava ne samo priznanje velikom pesniku, nego i dugu i uspesnu tradiciju gimnazije, stvarno je sramota menjati joj ime, pa makar joj hteli dati Teslino, a za ovakvu radikalsku glupost nemam reci! Nek sagrade drugu, pa nek je nazovu i Neonacisticka ako hoce, ali Jovu nek mi ne diraju!

trista_ns82

pre 16 godina

Jadni mi Novosadjani.Puno prijatelja mojih je zavrsilo tu gimnaziju i prosto ljudi ne veruju sta se desava u gradu,a pogotovo jos i ovo sa skolom,al u NS-u moze sve,pa i ovo,jer mi smo tolerantni,hladni i plasljivi...Bojim se da ce ovakvi postupci naterati lale da se zapitaju ko su i sta su.

Vitomir Bugarski

pre 16 godina

Pošto neki navode da su komunisti promenili ime gimnaziji, evo kako se gimnazija zvala kroz istoriju od osnivanja:
1816g.Novosadska potpuna gimnazija(šestorazredna-4 gramatička i 2 razreda čovečnosti)
1852g.Niža privatna gimnazija (četvororazredna)
1865g.Novosadska velika gimnazija(šestorazredna narasta do osmorazredne i1868 maturiraju prvi učenici)
1889g.Novosadska srpska velika gimnazija.
1935.Muška realna gimnazija kralja AleksandraI
1940g.osniva se Druga državna muška realna gimnazija
1941g.Mađarska kraljevska državna gimnazija sa srpskim nastavnim jezikom
1945g.Muška realna gimnazija u zgradi Platoneuma
1945g.Ženska gimnazija u zgradi Građanske škole
1945g.Mešovita gimnazija u katoličkom samostanu Kloster
1948g.Mešovita gimnazija dobija naziv Potpuna mešovita gimnazija
1950g.Muška i ženska gimnazija se spajaju u Prva viša mešovita gimnazija a Potpuna mešovita gim.dobija naziv Druga viša mešovita gim.
1953g.Prva viša mešovita gimnazija dobija naziv Svetozar Marković a Druga viša J.J.Zmaj
1959g.Obe više gimnazije se spajaju u jednu školu sa nazivom NOVOSADSKA GIMNAZIJA JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ i neka tako i ostane.
Vitomir Bugarski,maturant Novosadske gimnazije 1951.

ns-rbin

pre 16 godina

Ok, kad vec menjaju imena, jer se to tako zvalo pre sto godina, ajde onda neka promene Novi Sad u Ujvidek - tako se zvao pre samo sto deset godina!!!

Geza

pre 16 godina

Mislim da bi o ovom pitanju morala da iznese svoj zvanični stav Srpska pravoslavna crkva. Ne bi trebalo niko da je napada pre nego što se zvanično izjasni a to bi moralo biti brzo. Neprimerena su bilo kakva poređenja sa Kanadom i Amerikom naša istorija i kultura se previše razlikuju. Ja kao bivši maturant ove gimnazije protivim se menjanju njenog imena. Čika Jova je bio veliki srpski pesnik, lekar i humanista a ne neki trenutni lokalni političar. Ovo je prilika da lokalna vlast pokaže svoju demokratičnost a crkva svoju zrelost i da se na zadovoljstvo velike većine mojih sugrađana ne dozvoli promena imena jedne od najcenjenije novosadske gimnazije. Pozvao bih svoje sugrađane da u što većem broju potpišu peticiju.

Dusan Spernjak

pre 16 godina

Natpis "Baron Miloš Bajić srpskom narodu" vec stoji na gimnaziji. Savet za kulturu Skupštine Novog Sada predlaze da se taj natpis ZAMENI natpisom "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu", a da se postojeci natpis premesti na drugo mesto, i ispise manjim slovima. Cinjenica je da je to originalno ime Gimnazije, ali bojim se da u Novom Sadu takodje ima skola cije je originalno ime na madjarskom (kao recimo Elektrotehnicka skola), pa ako bi sve krenulli da vracamo kao sto je bilo nekada...
Interesantno je da Srpska Pravoslavna Crkva NEMA nikakve veze sa spornim predlogom, niti ga je ikada javno podrzala. Takodje, cinjenica je da je zvanicno ime gimnazije Jovan Jovanovic Zmaj, pa zasto onda zbunjivati ljude nekim drugim natpisima, i zasto skidati originalni natpis "Baron Milos Bajic srpskom narodu"???
Vazno je naglasiti da predlozene izmene na skoli (od novih natpisa do motiva sa Isusom kao pastirom) KOSTAJU! Zar se novac ne moze bolje iskoristiti za unapredjenje uslova u skoli?
Konacno, cudi me kako 'ljubitelji istorije' koji predlazu ovakve nakaradne promene 'vracanja na staro' ne pocnu tako sto ce vratiti IMOVINU koja je OTETA posle Drugog svetskog rata od gradjana Novog Sada, kao i sirom Srbije. Kako bi bilo da se bar postave table na svim kucama i fabrikama koje su otete: recimo "Oteto od porodice ** 1946 od strane komunisticke vlasti". Mislim da bi centar Novog Sada i Beograda izgledao vrlo zanimljivo, i na zalost imao veliki broj ovakvih natpisa.
Dosta nam je selektivnih 'ljubitelja istorije' i novokomponavih velikih Srba i pravoslavaca.