Ponedeljak, 08.10.2007.

11:24

I Skupština Srbije o neonacistima

Skupština raspravljala o Nacionalnom stroju i antifašističkom skupu, polemika je prekinuta, a sednica se nastavlja sutra.

Izvor: B92

I Skupština Srbije o neonacistima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Homo Gibanikus

pre 16 godina

Hvala poslanicima sto su me sinoc prosvetlili. Do skoro sam samo sumnjao koje ko u nasem vrlom "visokom" domu. Sinoc su se svi lepo otkrili. Tako da vise nemam nikakvu sumnju u prava politicka opredeljenja pojedinih clanova "parlamenta". A najgori su oni koji nece da se mesaju. Za one koji su zaboravni, tako je pocelo i u Nemackoj, iz pivnice u Minhenu.
p.s. Pivo nije nista krivo, to je lepo pice.

vladan

pre 16 godina

Gospodin Aligrudić je verovatno neobavešten i malo sličnih uverenja kao momci iz stroja. Samo koliko vidim gospoda radikali im daju i logistiku. Čudno je da ta ,,zbunjena deca,, znaju sve adrese jevreja u srbiji. Prema naci-nakazama treba primeniti nultu toleranciju. Antikomunista sam ali jedino koga više mrzim su naci-idioti!

Milovan S Nikolić

pre 16 godina

Ćutite gospodo dosta nam je vaših foliranja. Zavirimo malo u nacionalni sastav skupštine, a posebno u političku prošlost svakog od poslanika i verovatno će se uključiti i alarmi kod nekih imana. Za očekivati je da će taj pregled dati i odgovor na pitanje ko uopšte ima pravo dazavarava narod svojim stavom ili stavom svoje stranke.
Gospodin Aligrudić svojim izjavama bi mogao da zaludjuje svoj narod u Crnoj Gori ako bi se našao u prilici da tamo bude poslanik u šta je teško poverovati, a da nas Srbe i ostale gradjane Srbije poštedi tog ekstremi-
zma koga neguje.

Demosten

pre 16 godina

Da li građani Srbije razumeju da je većina narodnih poslanika neuka? Oni su u stanju jedino da diskutuju o opštim temama, dok se u zakone, koje treba da donesu, ne razumeju ni malo. Vrlo je verovatno da samo mali broj njih uopšte čita materijale pre sednica. Ostali su zadovoljni enormnim platama i besplatnim pojavljivanjem na TV.

Dokle će građani Srbije dozvoljavati da neradnici mlate praznu slamu, dok život prolazi, a mi nikako da se približimo Evropi?

korto

pre 16 godina

takve stvari se desavaju i u demokratskim drzavama kao sto su nemacka,belgija,engleska.nije sad da je to samo u srbiji nemojte mnogo da paranoisete zivite tu u kavezu i nemate pojma o takvim stvarima koje se desavaju i u evropi.u nemackoj postoji i registovana cisto fasisticka stranka NPD i nikom nista

Aster Blistok

pre 16 godina

Ova situacija u Srbiji umnogome podseca na vreme Weimerske republike u Nemackoj neposredno nakon 1.sv. rata. Toliko je lovaca u mutnom, nikakvi ideali ili uglavnom losi, a nemocni politicari uglavnom raspredaju o dogadjajima koji su se dogodili davno ili prekjucer. Nije da mi nedostaje ali bravar bi znao kako bi postupio sa nacistima bez puno pompe i bez price, eventualno bi se sapatom pricalo sto bi uradio s njima.

Mashinovodja

pre 16 godina

E, moj gospodine Aligrudiću! Gde bi nam kraj bio da su u ovoj nesrećnoj državi svi ekstremisti kao Nenad Čanak...
Nacizam uspeva i dobro mu ide u Srbiji baš zbog tog relativizovanja i razvodnjavanja cele priče. Kad gode neko ustane i jasno kaže "Ne! Neću fašizam! Fašizam je zlo!" vi i takvi kao vi odmah ga omalovažavate i ponižavate, tobože u ime demokratije i ravnopravnosti.
Ne, g.Aligrudiću, nacisti i fašisti NE MOGU da se pozivaju na tekovine i institucije demokratije jer su oni apsolutno PROTIV te iste demokratije čiju zaštitu traže kad god su u manjini. A ako su oni protiv demokratije i namera im je da je svim silama ruše, onda se demokratija mora braniti od njih. Takođe svim silama.
Vi i drugi tzv.sprski političari tačno se ponašate kao nemački političari u vreme Vajmarske republike Ista politička kratkovidost i isti lični sebičluk. Ali očigledno ne znate o tome ama baš ništa jer ste časove istorije prespavali ili bežali s njih. Neće to na dobro, nikako...

Nenad

pre 16 godina

Zanimljivo je da DSS ne osudjuje fasisticke pojave ( ili ih smatra marginalnim dok, valjda ne narastu i prerastu u politicku partiju!? ) a zalaze se za ukidanje stranaka koje su bile na antifasistickom skupu. DSS zaboravlja da su skup osudile i DS ( doduse deklarativno) i G17 ( svojim prisustvom) te me zanima da li isti stav deli i prema svojim koalicionim partnerima!? A od DSS-a se i dalje moze ocekivati da ce uvek biti na strani radikala i socijalista ( bilo da se radi o Mladicu, Srebrenici, NATO-u ili pojavi fasizma)

Depresivan

pre 16 godina

Neverovatno, po ko zna koji put poslanici raspravljaju o necemu sto nije tema. Predsedavajuci nespospobni da vode skupstinu, prekidaju sednicu a poslanicima dobro dodje da odspavaju jos jedan dan u Beogradu, da uzmu jos jednu dnevnicu, a vi narode placajte njihovu nevaspitanost i nesposobnost.
Jos na sve to javni servis prenosi cirkus zvani Narodna skupstina i to nam naplacuje za debele pare.
Strasno, pa zar u ovoj zemlji nema normalnih da se bave politikom. Kad ce jedan sastav parlamenta da bude dostojan tog posla?

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ovaj Albijanic stvarno sebi mnogo dozvoljava - kada izjednacava skup fasista i antifasita. Zapravo, sledeci korak ce valjda biti zabrana antifasistickih protesta, kako ocekujem prema opstoj intonaciji. Posledica poistovecivanja je "mirno i tolerantno" inkorporiranje fasizma u Srbiji. A to sto u navosadskom naselju Adice Romi ne mogu da idu u skolu zbog ovih Strojevaca, sto ih tuku po autobusima u Bgd., ne zanima ga, vec ce valjda kao i njegov partijski kolega da stoji mirno kad cuje Nedicevo ime. Teska sramota za Srbiju. Tako da moze neko sebi da dozvoli da javno lupeta, i nikom nista.

Radoslav

pre 16 godina

Skupstina je pre svega zakonodavno telo i ona pre svega u radno vreme (da li je to od 10 do 18 ili vec) treba time da se bavi. Za ovakve rasprave neka ostanu prekovremeno, pa neka celu noc pljuju jedni druge. Ili jos bolje da zasednu u skupstinski restoran pa onako "uz jednu po jednu" (jer se nazalost u skupstinskom restoranu sluzi alkohol sto je po meni skandal nad skandalima) dobice jos vise inspiracije

Rakus

pre 16 godina

Oni su agresivni, pribegavaju nasilju i zato ih treba eliminisati iz ovog drustva. Nije reakcija gradjana isprovocirana njihovim nacinom razmisljanja, nego cinjenicom da oni idu jos dalje i direktno ugrozavaju sigurnost na ulicama.

I.

pre 16 godina

Vrlo umno, produktivno i politički korektno: hajde da laprdamo i jedni drugima da podmećemo fašizam. Ko prvi zaćuti - priznao je! Posle se čude što je omladina apolitična i neće da glasa (za njih takve vrcave i promućurne).

Boris

pre 16 godina

Nista mi vise nije jasno. Kako gospodin Aligrudic moze Nenada Canka i Cedomira Jovanovica izjednaciti sa Davidovicem i ostalim Davidovicima? Zar je moguce da ce se i u Srbiji dogoditi izjednacavanje pobjednicke i napredne ideologije, sa porazenom sovinisticko-fasistickom ideologijom? To su pocetkom i sredinom devedesetih pokusali i u Hrvatskoj. Proslo je, kako je proslo. Donekle, jedan promil razumijevanja bih za Aligrudicevu izjavu imao da je srbijankska policija postupila po zakonu i sprijecila extremnu desnicu, da kamenuje povorku. Vjerujem da je i iz antifasisticke mase demosntranata, bilo povika i pogrdnih rijeci, upucenih nacistima. Ali, sjetimo se sta su pripadnici ove ideologije radili u Drugom svjetskom ratu. Mozda je bas neciji otac, majka, djed ili bilo ko drugi, zavrsio pod ledom, gurnut od strane krvolocnih Hortijevih fasista. Gospodin Canak je ispravno postupio, kada je pozvao na obracun. Tacno, bolje je danas, nego da nam za godinu-dvije zakucaju na vrata i odvedu djecu pod led. Pacifista sam po ubjedenju. Ne mogu naci u sebi razumjevane zbog toga sto je ta generacija, koja danas velica Velimirovica, Hitlera, Ljotica... rasla pod rezimom umobolnog diktatora, nacional-socijaliste, Slobodana Milosevica. Rasli su i drugi, pa nisu prihvatili ideje mraka, nego se borili za bolje sutra.

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Gospodine Korac, mitinge i ostale skupove protiv nacizma i fasizma nazalost u Evropi ne vode premijeri i ministri, vec isto tako pojedinci i nevladine organizacije, koji mobilisu gradjane da dodju na mitinge. U Evropi se ovakvi skupovi neonacista cesto zabranjuju, ali su isto tako i oni sve cesce efikasniji u trazenju rupa u zakonu, tako da im pravna drzava nekada mora dozvoliti mars, mitinge i sl. To su neki od minusa pravne drzave, ali isto tako i prava pravna drzava, pokusava svaku takvu rupu da sto pre zakrpi i da donese zakon, kojim im se to nece dozvoliti. Eto toliko. A premijeri i ministri na ovakve stvari cesto ni ne reaguju. Nazalost!

Kosta

pre 16 godina

Ako ce se rasturati, onda neka se rasturaju i desni i levi ekstremisti, ali onda vise nece biti demokratije. Demokratija nije licna, vec svacija, a to podrazumeva da verbalni delikt nije politicki kriminal i da svako ima prava da veruje u ono sta hoce, ali nije slobodan da radi sta hoce. Niti Canak niti neonacisti nemaju prava da kamenuju jedni druge.

vosa

pre 16 godina

Dobro, za DSS su fasisti i antifasisti jedno te isto. Sada znamo na cemu smo. Ako DS jos danas na prekine partnerstvo u vladi i ne ogradi se od DSS-a i DS cemo smatrati za iste.

lily

pre 16 godina

Ko je fasista a ko antifasista odlucila je Skupstina Srbije u prethodnom sazivu. Za njih je izgleda Draza Mihajlovic bio antifasista, mada se veci deo rata borio protiv partizana (zajedno sa Nemcima). A niko ne moze reci da partizani nisu bili antifasisti. Kako sada deci objasniti kako su cetnici bili dobri momci, a partizani losi momci? Tako to ide kad se prekraja istorija u zavisnosti od toga ko ima vecinu u Skupstini. Vec sad nam se to obija o glavu.

Aleksandar Sekulić

pre 16 godina

DSS okrece temu, umesto da uzmu odgovornost o neblagovremenom reagovanju policije i ostavljanja prostora fasistima i ako imaju osudjujuce presude za predhodne incidente, oni DSS napadaju one koji su beskompromisno mislili da kazu da fasizmu nije mesto u Novom Sadu i Srbiji. Sramota za DSS ali i DS koji se mnogo drzi po strani i nije uzeo ucesca da do svega ovog ne dodje.

Ivan

pre 16 godina

Aligrudic bi trebalo da kaze zasto se DSS nije pridruzio antifasistickom skupu, a ne da optuzuje one koji se protiv fasizma bore za ekstremiste. Jedini koji ovde pokusavaju da profitiraju politicki su politicari iz DSS koji ovo pokusavaju da okrenu na temu da su LDP i LSV ekstremisti jer im to najvise odgovara u ovom politickom momentu. A za sutra, sta nas briga moze Davidovic i u skupstinu da udje, njih to nije briga.

Bera

pre 16 godina

Trebalo bi pokrenuti peticiju da se ZABRANE direktni TV-prenosi. Poslanici nisu ucesnici u politickom kabareu. Ko zeli da se bavi estradom neka menja zanimanje.

Ivan

pre 16 godina

Aligrudic bi trebalo da kaze zasto se DSS nije pridruzio antifasistickom skupu, a ne da optuzuje one koji se protiv fasizma bore za ekstremiste. Jedini koji ovde pokusavaju da profitiraju politicki su politicari iz DSS koji ovo pokusavaju da okrenu na temu da su LDP i LSV ekstremisti jer im to najvise odgovara u ovom politickom momentu. A za sutra, sta nas briga moze Davidovic i u skupstinu da udje, njih to nije briga.

Bera

pre 16 godina

Trebalo bi pokrenuti peticiju da se ZABRANE direktni TV-prenosi. Poslanici nisu ucesnici u politickom kabareu. Ko zeli da se bavi estradom neka menja zanimanje.

lily

pre 16 godina

Ko je fasista a ko antifasista odlucila je Skupstina Srbije u prethodnom sazivu. Za njih je izgleda Draza Mihajlovic bio antifasista, mada se veci deo rata borio protiv partizana (zajedno sa Nemcima). A niko ne moze reci da partizani nisu bili antifasisti. Kako sada deci objasniti kako su cetnici bili dobri momci, a partizani losi momci? Tako to ide kad se prekraja istorija u zavisnosti od toga ko ima vecinu u Skupstini. Vec sad nam se to obija o glavu.

Aleksandar Sekulić

pre 16 godina

DSS okrece temu, umesto da uzmu odgovornost o neblagovremenom reagovanju policije i ostavljanja prostora fasistima i ako imaju osudjujuce presude za predhodne incidente, oni DSS napadaju one koji su beskompromisno mislili da kazu da fasizmu nije mesto u Novom Sadu i Srbiji. Sramota za DSS ali i DS koji se mnogo drzi po strani i nije uzeo ucesca da do svega ovog ne dodje.

Boris

pre 16 godina

Nista mi vise nije jasno. Kako gospodin Aligrudic moze Nenada Canka i Cedomira Jovanovica izjednaciti sa Davidovicem i ostalim Davidovicima? Zar je moguce da ce se i u Srbiji dogoditi izjednacavanje pobjednicke i napredne ideologije, sa porazenom sovinisticko-fasistickom ideologijom? To su pocetkom i sredinom devedesetih pokusali i u Hrvatskoj. Proslo je, kako je proslo. Donekle, jedan promil razumijevanja bih za Aligrudicevu izjavu imao da je srbijankska policija postupila po zakonu i sprijecila extremnu desnicu, da kamenuje povorku. Vjerujem da je i iz antifasisticke mase demosntranata, bilo povika i pogrdnih rijeci, upucenih nacistima. Ali, sjetimo se sta su pripadnici ove ideologije radili u Drugom svjetskom ratu. Mozda je bas neciji otac, majka, djed ili bilo ko drugi, zavrsio pod ledom, gurnut od strane krvolocnih Hortijevih fasista. Gospodin Canak je ispravno postupio, kada je pozvao na obracun. Tacno, bolje je danas, nego da nam za godinu-dvije zakucaju na vrata i odvedu djecu pod led. Pacifista sam po ubjedenju. Ne mogu naci u sebi razumjevane zbog toga sto je ta generacija, koja danas velica Velimirovica, Hitlera, Ljotica... rasla pod rezimom umobolnog diktatora, nacional-socijaliste, Slobodana Milosevica. Rasli su i drugi, pa nisu prihvatili ideje mraka, nego se borili za bolje sutra.

vosa

pre 16 godina

Dobro, za DSS su fasisti i antifasisti jedno te isto. Sada znamo na cemu smo. Ako DS jos danas na prekine partnerstvo u vladi i ne ogradi se od DSS-a i DS cemo smatrati za iste.

Mashinovodja

pre 16 godina

E, moj gospodine Aligrudiću! Gde bi nam kraj bio da su u ovoj nesrećnoj državi svi ekstremisti kao Nenad Čanak...
Nacizam uspeva i dobro mu ide u Srbiji baš zbog tog relativizovanja i razvodnjavanja cele priče. Kad gode neko ustane i jasno kaže "Ne! Neću fašizam! Fašizam je zlo!" vi i takvi kao vi odmah ga omalovažavate i ponižavate, tobože u ime demokratije i ravnopravnosti.
Ne, g.Aligrudiću, nacisti i fašisti NE MOGU da se pozivaju na tekovine i institucije demokratije jer su oni apsolutno PROTIV te iste demokratije čiju zaštitu traže kad god su u manjini. A ako su oni protiv demokratije i namera im je da je svim silama ruše, onda se demokratija mora braniti od njih. Takođe svim silama.
Vi i drugi tzv.sprski političari tačno se ponašate kao nemački političari u vreme Vajmarske republike Ista politička kratkovidost i isti lični sebičluk. Ali očigledno ne znate o tome ama baš ništa jer ste časove istorije prespavali ili bežali s njih. Neće to na dobro, nikako...

Nenad

pre 16 godina

Zanimljivo je da DSS ne osudjuje fasisticke pojave ( ili ih smatra marginalnim dok, valjda ne narastu i prerastu u politicku partiju!? ) a zalaze se za ukidanje stranaka koje su bile na antifasistickom skupu. DSS zaboravlja da su skup osudile i DS ( doduse deklarativno) i G17 ( svojim prisustvom) te me zanima da li isti stav deli i prema svojim koalicionim partnerima!? A od DSS-a se i dalje moze ocekivati da ce uvek biti na strani radikala i socijalista ( bilo da se radi o Mladicu, Srebrenici, NATO-u ili pojavi fasizma)

Kosta

pre 16 godina

Ako ce se rasturati, onda neka se rasturaju i desni i levi ekstremisti, ali onda vise nece biti demokratije. Demokratija nije licna, vec svacija, a to podrazumeva da verbalni delikt nije politicki kriminal i da svako ima prava da veruje u ono sta hoce, ali nije slobodan da radi sta hoce. Niti Canak niti neonacisti nemaju prava da kamenuju jedni druge.

I.

pre 16 godina

Vrlo umno, produktivno i politički korektno: hajde da laprdamo i jedni drugima da podmećemo fašizam. Ko prvi zaćuti - priznao je! Posle se čude što je omladina apolitična i neće da glasa (za njih takve vrcave i promućurne).

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Gospodine Korac, mitinge i ostale skupove protiv nacizma i fasizma nazalost u Evropi ne vode premijeri i ministri, vec isto tako pojedinci i nevladine organizacije, koji mobilisu gradjane da dodju na mitinge. U Evropi se ovakvi skupovi neonacista cesto zabranjuju, ali su isto tako i oni sve cesce efikasniji u trazenju rupa u zakonu, tako da im pravna drzava nekada mora dozvoliti mars, mitinge i sl. To su neki od minusa pravne drzave, ali isto tako i prava pravna drzava, pokusava svaku takvu rupu da sto pre zakrpi i da donese zakon, kojim im se to nece dozvoliti. Eto toliko. A premijeri i ministri na ovakve stvari cesto ni ne reaguju. Nazalost!

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ovaj Albijanic stvarno sebi mnogo dozvoljava - kada izjednacava skup fasista i antifasita. Zapravo, sledeci korak ce valjda biti zabrana antifasistickih protesta, kako ocekujem prema opstoj intonaciji. Posledica poistovecivanja je "mirno i tolerantno" inkorporiranje fasizma u Srbiji. A to sto u navosadskom naselju Adice Romi ne mogu da idu u skolu zbog ovih Strojevaca, sto ih tuku po autobusima u Bgd., ne zanima ga, vec ce valjda kao i njegov partijski kolega da stoji mirno kad cuje Nedicevo ime. Teska sramota za Srbiju. Tako da moze neko sebi da dozvoli da javno lupeta, i nikom nista.

Depresivan

pre 16 godina

Neverovatno, po ko zna koji put poslanici raspravljaju o necemu sto nije tema. Predsedavajuci nespospobni da vode skupstinu, prekidaju sednicu a poslanicima dobro dodje da odspavaju jos jedan dan u Beogradu, da uzmu jos jednu dnevnicu, a vi narode placajte njihovu nevaspitanost i nesposobnost.
Jos na sve to javni servis prenosi cirkus zvani Narodna skupstina i to nam naplacuje za debele pare.
Strasno, pa zar u ovoj zemlji nema normalnih da se bave politikom. Kad ce jedan sastav parlamenta da bude dostojan tog posla?

Aster Blistok

pre 16 godina

Ova situacija u Srbiji umnogome podseca na vreme Weimerske republike u Nemackoj neposredno nakon 1.sv. rata. Toliko je lovaca u mutnom, nikakvi ideali ili uglavnom losi, a nemocni politicari uglavnom raspredaju o dogadjajima koji su se dogodili davno ili prekjucer. Nije da mi nedostaje ali bravar bi znao kako bi postupio sa nacistima bez puno pompe i bez price, eventualno bi se sapatom pricalo sto bi uradio s njima.

Demosten

pre 16 godina

Da li građani Srbije razumeju da je većina narodnih poslanika neuka? Oni su u stanju jedino da diskutuju o opštim temama, dok se u zakone, koje treba da donesu, ne razumeju ni malo. Vrlo je verovatno da samo mali broj njih uopšte čita materijale pre sednica. Ostali su zadovoljni enormnim platama i besplatnim pojavljivanjem na TV.

Dokle će građani Srbije dozvoljavati da neradnici mlate praznu slamu, dok život prolazi, a mi nikako da se približimo Evropi?

Radoslav

pre 16 godina

Skupstina je pre svega zakonodavno telo i ona pre svega u radno vreme (da li je to od 10 do 18 ili vec) treba time da se bavi. Za ovakve rasprave neka ostanu prekovremeno, pa neka celu noc pljuju jedni druge. Ili jos bolje da zasednu u skupstinski restoran pa onako "uz jednu po jednu" (jer se nazalost u skupstinskom restoranu sluzi alkohol sto je po meni skandal nad skandalima) dobice jos vise inspiracije

Rakus

pre 16 godina

Oni su agresivni, pribegavaju nasilju i zato ih treba eliminisati iz ovog drustva. Nije reakcija gradjana isprovocirana njihovim nacinom razmisljanja, nego cinjenicom da oni idu jos dalje i direktno ugrozavaju sigurnost na ulicama.

korto

pre 16 godina

takve stvari se desavaju i u demokratskim drzavama kao sto su nemacka,belgija,engleska.nije sad da je to samo u srbiji nemojte mnogo da paranoisete zivite tu u kavezu i nemate pojma o takvim stvarima koje se desavaju i u evropi.u nemackoj postoji i registovana cisto fasisticka stranka NPD i nikom nista

Milovan S Nikolić

pre 16 godina

Ćutite gospodo dosta nam je vaših foliranja. Zavirimo malo u nacionalni sastav skupštine, a posebno u političku prošlost svakog od poslanika i verovatno će se uključiti i alarmi kod nekih imana. Za očekivati je da će taj pregled dati i odgovor na pitanje ko uopšte ima pravo dazavarava narod svojim stavom ili stavom svoje stranke.
Gospodin Aligrudić svojim izjavama bi mogao da zaludjuje svoj narod u Crnoj Gori ako bi se našao u prilici da tamo bude poslanik u šta je teško poverovati, a da nas Srbe i ostale gradjane Srbije poštedi tog ekstremi-
zma koga neguje.

vladan

pre 16 godina

Gospodin Aligrudić je verovatno neobavešten i malo sličnih uverenja kao momci iz stroja. Samo koliko vidim gospoda radikali im daju i logistiku. Čudno je da ta ,,zbunjena deca,, znaju sve adrese jevreja u srbiji. Prema naci-nakazama treba primeniti nultu toleranciju. Antikomunista sam ali jedino koga više mrzim su naci-idioti!

Homo Gibanikus

pre 16 godina

Hvala poslanicima sto su me sinoc prosvetlili. Do skoro sam samo sumnjao koje ko u nasem vrlom "visokom" domu. Sinoc su se svi lepo otkrili. Tako da vise nemam nikakvu sumnju u prava politicka opredeljenja pojedinih clanova "parlamenta". A najgori su oni koji nece da se mesaju. Za one koji su zaboravni, tako je pocelo i u Nemackoj, iz pivnice u Minhenu.
p.s. Pivo nije nista krivo, to je lepo pice.

lily

pre 16 godina

Ko je fasista a ko antifasista odlucila je Skupstina Srbije u prethodnom sazivu. Za njih je izgleda Draza Mihajlovic bio antifasista, mada se veci deo rata borio protiv partizana (zajedno sa Nemcima). A niko ne moze reci da partizani nisu bili antifasisti. Kako sada deci objasniti kako su cetnici bili dobri momci, a partizani losi momci? Tako to ide kad se prekraja istorija u zavisnosti od toga ko ima vecinu u Skupstini. Vec sad nam se to obija o glavu.

Ivan

pre 16 godina

Aligrudic bi trebalo da kaze zasto se DSS nije pridruzio antifasistickom skupu, a ne da optuzuje one koji se protiv fasizma bore za ekstremiste. Jedini koji ovde pokusavaju da profitiraju politicki su politicari iz DSS koji ovo pokusavaju da okrenu na temu da su LDP i LSV ekstremisti jer im to najvise odgovara u ovom politickom momentu. A za sutra, sta nas briga moze Davidovic i u skupstinu da udje, njih to nije briga.

Aleksandar Sekulić

pre 16 godina

DSS okrece temu, umesto da uzmu odgovornost o neblagovremenom reagovanju policije i ostavljanja prostora fasistima i ako imaju osudjujuce presude za predhodne incidente, oni DSS napadaju one koji su beskompromisno mislili da kazu da fasizmu nije mesto u Novom Sadu i Srbiji. Sramota za DSS ali i DS koji se mnogo drzi po strani i nije uzeo ucesca da do svega ovog ne dodje.

Boris

pre 16 godina

Nista mi vise nije jasno. Kako gospodin Aligrudic moze Nenada Canka i Cedomira Jovanovica izjednaciti sa Davidovicem i ostalim Davidovicima? Zar je moguce da ce se i u Srbiji dogoditi izjednacavanje pobjednicke i napredne ideologije, sa porazenom sovinisticko-fasistickom ideologijom? To su pocetkom i sredinom devedesetih pokusali i u Hrvatskoj. Proslo je, kako je proslo. Donekle, jedan promil razumijevanja bih za Aligrudicevu izjavu imao da je srbijankska policija postupila po zakonu i sprijecila extremnu desnicu, da kamenuje povorku. Vjerujem da je i iz antifasisticke mase demosntranata, bilo povika i pogrdnih rijeci, upucenih nacistima. Ali, sjetimo se sta su pripadnici ove ideologije radili u Drugom svjetskom ratu. Mozda je bas neciji otac, majka, djed ili bilo ko drugi, zavrsio pod ledom, gurnut od strane krvolocnih Hortijevih fasista. Gospodin Canak je ispravno postupio, kada je pozvao na obracun. Tacno, bolje je danas, nego da nam za godinu-dvije zakucaju na vrata i odvedu djecu pod led. Pacifista sam po ubjedenju. Ne mogu naci u sebi razumjevane zbog toga sto je ta generacija, koja danas velica Velimirovica, Hitlera, Ljotica... rasla pod rezimom umobolnog diktatora, nacional-socijaliste, Slobodana Milosevica. Rasli su i drugi, pa nisu prihvatili ideje mraka, nego se borili za bolje sutra.

vosa

pre 16 godina

Dobro, za DSS su fasisti i antifasisti jedno te isto. Sada znamo na cemu smo. Ako DS jos danas na prekine partnerstvo u vladi i ne ogradi se od DSS-a i DS cemo smatrati za iste.

Kosta

pre 16 godina

Ako ce se rasturati, onda neka se rasturaju i desni i levi ekstremisti, ali onda vise nece biti demokratije. Demokratija nije licna, vec svacija, a to podrazumeva da verbalni delikt nije politicki kriminal i da svako ima prava da veruje u ono sta hoce, ali nije slobodan da radi sta hoce. Niti Canak niti neonacisti nemaju prava da kamenuju jedni druge.

Mashinovodja

pre 16 godina

E, moj gospodine Aligrudiću! Gde bi nam kraj bio da su u ovoj nesrećnoj državi svi ekstremisti kao Nenad Čanak...
Nacizam uspeva i dobro mu ide u Srbiji baš zbog tog relativizovanja i razvodnjavanja cele priče. Kad gode neko ustane i jasno kaže "Ne! Neću fašizam! Fašizam je zlo!" vi i takvi kao vi odmah ga omalovažavate i ponižavate, tobože u ime demokratije i ravnopravnosti.
Ne, g.Aligrudiću, nacisti i fašisti NE MOGU da se pozivaju na tekovine i institucije demokratije jer su oni apsolutno PROTIV te iste demokratije čiju zaštitu traže kad god su u manjini. A ako su oni protiv demokratije i namera im je da je svim silama ruše, onda se demokratija mora braniti od njih. Takođe svim silama.
Vi i drugi tzv.sprski političari tačno se ponašate kao nemački političari u vreme Vajmarske republike Ista politička kratkovidost i isti lični sebičluk. Ali očigledno ne znate o tome ama baš ništa jer ste časove istorije prespavali ili bežali s njih. Neće to na dobro, nikako...

Bera

pre 16 godina

Trebalo bi pokrenuti peticiju da se ZABRANE direktni TV-prenosi. Poslanici nisu ucesnici u politickom kabareu. Ko zeli da se bavi estradom neka menja zanimanje.

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Gospodine Korac, mitinge i ostale skupove protiv nacizma i fasizma nazalost u Evropi ne vode premijeri i ministri, vec isto tako pojedinci i nevladine organizacije, koji mobilisu gradjane da dodju na mitinge. U Evropi se ovakvi skupovi neonacista cesto zabranjuju, ali su isto tako i oni sve cesce efikasniji u trazenju rupa u zakonu, tako da im pravna drzava nekada mora dozvoliti mars, mitinge i sl. To su neki od minusa pravne drzave, ali isto tako i prava pravna drzava, pokusava svaku takvu rupu da sto pre zakrpi i da donese zakon, kojim im se to nece dozvoliti. Eto toliko. A premijeri i ministri na ovakve stvari cesto ni ne reaguju. Nazalost!

Nenad

pre 16 godina

Zanimljivo je da DSS ne osudjuje fasisticke pojave ( ili ih smatra marginalnim dok, valjda ne narastu i prerastu u politicku partiju!? ) a zalaze se za ukidanje stranaka koje su bile na antifasistickom skupu. DSS zaboravlja da su skup osudile i DS ( doduse deklarativno) i G17 ( svojim prisustvom) te me zanima da li isti stav deli i prema svojim koalicionim partnerima!? A od DSS-a se i dalje moze ocekivati da ce uvek biti na strani radikala i socijalista ( bilo da se radi o Mladicu, Srebrenici, NATO-u ili pojavi fasizma)

I.

pre 16 godina

Vrlo umno, produktivno i politički korektno: hajde da laprdamo i jedni drugima da podmećemo fašizam. Ko prvi zaćuti - priznao je! Posle se čude što je omladina apolitična i neće da glasa (za njih takve vrcave i promućurne).

Rakus

pre 16 godina

Oni su agresivni, pribegavaju nasilju i zato ih treba eliminisati iz ovog drustva. Nije reakcija gradjana isprovocirana njihovim nacinom razmisljanja, nego cinjenicom da oni idu jos dalje i direktno ugrozavaju sigurnost na ulicama.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ovaj Albijanic stvarno sebi mnogo dozvoljava - kada izjednacava skup fasista i antifasita. Zapravo, sledeci korak ce valjda biti zabrana antifasistickih protesta, kako ocekujem prema opstoj intonaciji. Posledica poistovecivanja je "mirno i tolerantno" inkorporiranje fasizma u Srbiji. A to sto u navosadskom naselju Adice Romi ne mogu da idu u skolu zbog ovih Strojevaca, sto ih tuku po autobusima u Bgd., ne zanima ga, vec ce valjda kao i njegov partijski kolega da stoji mirno kad cuje Nedicevo ime. Teska sramota za Srbiju. Tako da moze neko sebi da dozvoli da javno lupeta, i nikom nista.

Homo Gibanikus

pre 16 godina

Hvala poslanicima sto su me sinoc prosvetlili. Do skoro sam samo sumnjao koje ko u nasem vrlom "visokom" domu. Sinoc su se svi lepo otkrili. Tako da vise nemam nikakvu sumnju u prava politicka opredeljenja pojedinih clanova "parlamenta". A najgori su oni koji nece da se mesaju. Za one koji su zaboravni, tako je pocelo i u Nemackoj, iz pivnice u Minhenu.
p.s. Pivo nije nista krivo, to je lepo pice.

korto

pre 16 godina

takve stvari se desavaju i u demokratskim drzavama kao sto su nemacka,belgija,engleska.nije sad da je to samo u srbiji nemojte mnogo da paranoisete zivite tu u kavezu i nemate pojma o takvim stvarima koje se desavaju i u evropi.u nemackoj postoji i registovana cisto fasisticka stranka NPD i nikom nista

Demosten

pre 16 godina

Da li građani Srbije razumeju da je većina narodnih poslanika neuka? Oni su u stanju jedino da diskutuju o opštim temama, dok se u zakone, koje treba da donesu, ne razumeju ni malo. Vrlo je verovatno da samo mali broj njih uopšte čita materijale pre sednica. Ostali su zadovoljni enormnim platama i besplatnim pojavljivanjem na TV.

Dokle će građani Srbije dozvoljavati da neradnici mlate praznu slamu, dok život prolazi, a mi nikako da se približimo Evropi?

Milovan S Nikolić

pre 16 godina

Ćutite gospodo dosta nam je vaših foliranja. Zavirimo malo u nacionalni sastav skupštine, a posebno u političku prošlost svakog od poslanika i verovatno će se uključiti i alarmi kod nekih imana. Za očekivati je da će taj pregled dati i odgovor na pitanje ko uopšte ima pravo dazavarava narod svojim stavom ili stavom svoje stranke.
Gospodin Aligrudić svojim izjavama bi mogao da zaludjuje svoj narod u Crnoj Gori ako bi se našao u prilici da tamo bude poslanik u šta je teško poverovati, a da nas Srbe i ostale gradjane Srbije poštedi tog ekstremi-
zma koga neguje.

Radoslav

pre 16 godina

Skupstina je pre svega zakonodavno telo i ona pre svega u radno vreme (da li je to od 10 do 18 ili vec) treba time da se bavi. Za ovakve rasprave neka ostanu prekovremeno, pa neka celu noc pljuju jedni druge. Ili jos bolje da zasednu u skupstinski restoran pa onako "uz jednu po jednu" (jer se nazalost u skupstinskom restoranu sluzi alkohol sto je po meni skandal nad skandalima) dobice jos vise inspiracije

Depresivan

pre 16 godina

Neverovatno, po ko zna koji put poslanici raspravljaju o necemu sto nije tema. Predsedavajuci nespospobni da vode skupstinu, prekidaju sednicu a poslanicima dobro dodje da odspavaju jos jedan dan u Beogradu, da uzmu jos jednu dnevnicu, a vi narode placajte njihovu nevaspitanost i nesposobnost.
Jos na sve to javni servis prenosi cirkus zvani Narodna skupstina i to nam naplacuje za debele pare.
Strasno, pa zar u ovoj zemlji nema normalnih da se bave politikom. Kad ce jedan sastav parlamenta da bude dostojan tog posla?

Aster Blistok

pre 16 godina

Ova situacija u Srbiji umnogome podseca na vreme Weimerske republike u Nemackoj neposredno nakon 1.sv. rata. Toliko je lovaca u mutnom, nikakvi ideali ili uglavnom losi, a nemocni politicari uglavnom raspredaju o dogadjajima koji su se dogodili davno ili prekjucer. Nije da mi nedostaje ali bravar bi znao kako bi postupio sa nacistima bez puno pompe i bez price, eventualno bi se sapatom pricalo sto bi uradio s njima.

vladan

pre 16 godina

Gospodin Aligrudić je verovatno neobavešten i malo sličnih uverenja kao momci iz stroja. Samo koliko vidim gospoda radikali im daju i logistiku. Čudno je da ta ,,zbunjena deca,, znaju sve adrese jevreja u srbiji. Prema naci-nakazama treba primeniti nultu toleranciju. Antikomunista sam ali jedino koga više mrzim su naci-idioti!