Ponedeljak, 13.08.2007.

16:10

"Prava koncesionara jača od Ustava"

Ministar Velimir Ilić kaže da on ne može u ime finansijskog savetnika koncesionara da objavljuje detalje ugovora.

Izvor: B92

"Prava koncesionara jaèa od Ustava" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Dragan M

pre 16 godina

E pa dakle, svakakvih sam se gluposti naslušao i načitao ali da ministar u Vladi jedne države mrtav ladan izjavi da je bilo kakav dokument važniji i/ili jači od Ustava iste zemlje, to još nismo, čini mi se, pasirali.
I kako se samo ne stidi samog sebe i svoje gluposti? Pa ja bih, samo zato što je jedan od ministara Vlade moje države ovakav lik, evo u zemlju propao. Želudac me boli od muke, a on ko ladan špricer. Joj Tadiću, kome ja dadoh glas?!

Glock

pre 16 godina

Boze me sacuvaj Srpskih eksperata. "Profesionalna tajna" (trade secret, zapravo) nema veze sa brojem mashina, brojem radnika, novcima, niti sa icim slicnim. Ali posto se ljudi ovde razumeju u sve, nema svrhe objasnjavati sta je trade secret, sta je patent, sta je copyright, posto bolidi iovako sve vec znaju. Objasnio im Velja. "Recept" za asfalt bi mogao podpasti pod "trade secret", ali firma mora dati institutima (koji rade proveru kvaliteta, itd) detalje, posle potpisivanja NDA. Ali eto, Velja objasnio Mishi sta je "profesionalna tajna", pa se covek u sve razume.

Vesna

pre 16 godina

Da smo ozbiljna drzava onda bi jos pre tri meseca kad je gospodin Rodoljub Sabic, poverenik za informacije od javnog znacaja, doneo resenje da je ugovor javan, to resenje bilo izvrseno bez mnogo price i kraj. Ovako, jasno je kakva smo mi drzava.

bt

pre 16 godina

Ilić je trebalo da misli o toj velikoj šteti zbog neobjavljivanja ugovora pre a ne posle potpisivanja ugovora, jer potpisivanjem ugovora krši Ustav svoje zemlje. Ovde su stvari jasne da ne mogu biti jasnije, g. Ilić je prekršio ustav jer je u ime države potpisao akt kojim se krši ustav. Znači, g. Ilića treba izvesti pred sud i tražiti od njega naplatu štete nanete državi, a on neka se dogovori sa koncesionarom da mu pomogne u nevolji, ako želi.

Poreski Obveznik

pre 16 godina

Poreske obveznike Srbije zapravo ne interesuju stotine stranica pravnicki pisanog teksta ugovora niti bi neko ko dobije kopiju ugovora bio u mogucnosti da lako proceni je li ugovor dobar/los (ako ni zbog cega drugog a onda usled nedostatka detalja drugih ponuda), vec zele da cuju sustinu, kao npr. argumentovano objasnjenje pre svega Vlade a takodje i resornog Ministra, pregovarackog tima, itd. kako je ovaj (inace po prirodi stvari sofisticirani) projekat vodjen i koje su mere preduzete da Srbija u ovom dilu izabere u ovom trenutku najboljeg partnera/dobije najbolje uslove. To ne bi bio los pocetak a siguran sam da koncesionar ne bi imao nista protiv cak i po cenu iznosenja nekih komercijalnih delova ugovora u javnost. U suprotnom, strah me je da cemo se naslusati prepucavanja politicara i platiti ceh!

ja

pre 16 godina

Resenje je da Vlada mora da otkaze ugovor posto Koncesionar ne zeli da postuje Ustav Srbije pa samim tim ni narod Srbije. Vlada ne moze da bude odgovorna zato sto je njen ministar samovoljno potpisao nezakonit ugovor. Ministru dati otkaz i pokrenuti postupak protiv njega zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja, a Koncesionar neka odstetu trazi od ministra koji ga je slagao. Vlada i Srbija nemaju nista sa odstetom.

Trojanski konj

pre 16 godina

Narode ovo nece izaci na dobro. Ako su spanci ponudili 1 mlrd.dolara jeftinije od tamo nekog drugog konkurenta koji moze da se upusti u taj prijekat onda ce i kvalitet biti nizi za cca. 3 mlrd.dolara. Spanci ne ulaze u nista ako nemaju zaradu 100%, a da Vam oni dadu posao i tajnovitost Ugovora, e to mozda bude za 1000 godina kada budemo imali vozila koja lete kao cilimi a tada autoput nece ni trebati. Neka Srbija plati odstetu i neka izadje iz tog tunela dok jos nije kasno, a oni koji su ugovarali neka podnesu ostavke, Demokratski i dosledno do kraja!

Francuz

pre 16 godina

Sporazumi izmedju jedne drzave i privatnih koncesionara postoje vec decenijama u demokratskim zemljama i pravna struktura takvih dokumenata slede manje-vise ova osnovna pravila:
1. Drzava se obavezava samo za ono sto je javno.
2. Privatni koncesionar ima pravo da smatra da se nikoga ne tice ono sto on uzima na sopstveni rizik (koliko ce ga to kostati, koliko ce on zaraditi, kako ce on to uciniti itd.)
Jedan primer takvog ugovora mozete naci na francuskom javnom sajtu povodom izgradnje onog cuvenog vijadukta u Mijo-u 2001-2004 god. (http://www.admi.net/jo/20011010/EQUR0100925D.html)
Moguce je da su nasi neiskusni pregovoraci prihvatili naivno takve klauze da sada vise nije jasno sta moze da bude javno a sta privatno.
V. Ilic rece da je moguca odsteta toliko velika da su prava koncesionara jaca od Ustava Srbije ...
Spanski pregovoraci - ciji talent u tim stvarima je poznat - verovatno su se mnogo zabavljali.

Filozof

pre 16 godina

Ugovor koji je u suprotnosti sa Ustavom pravno je ništav i ne proizvodi pravno dejstvo na teritoriji Srbije. Verovatno je da će koncesionaru morati da se plati odšteta, ali troškove te odštete neće snositi država Srbija nego će trošak biti namiren iz lične imovine ministra Ilića i ostalih odgovornih. Ako mi Ilić ne veruje neka pročita KZ republike Srbije.

Misha

pre 16 godina

Ne mogu da zamislim da bi bilo koja firma pristala da se njene profesionalne tajne objavljuju bilo gde. Zamisljam da u tom Ugovoru pise koliko i kakvih masina ce biti angazovano, koji je minimum radnika predvidjen, odakle ce ti radnici doci, ko su podugovaraci...ja da pravim i prodajem sladoled, ne bih takve podatke objavio, a ne u velikim i ozbiljnim poslovima.

YVR

pre 16 godina

Molim odgovor od Vlade Srbije: 1. Koliko kosta Ustav i zakoni Srbije i je li postovanje istih na prodaju?
2. Ko odgovara za nepostovanje zakona i ustava u slucaju potpisivanja ovog ugovora od strane Vlade?

savamalac

pre 16 godina

Rodoljub Ssbic je jasno i argumentovano objasnio svoj stav,na isti nacin to sad cini gospodin Vodinelic,pre nekoliko dana isto tako Nemanja Nenadic,da ne nabrajam dalje.Sve obrazovani ljudi,eksperti u svojoj materij.A nas Vlada ne slusa njih vec Veljine komicne nebuloze.Srtamota me od toga sta prica taj covek koji samo kod nas moze da bude ministar.

Aleksandar

pre 16 godina

Kako objasniti Velji da je to njegova greska sto je potpisao ugovor koji je u suprotnosti sa Ustavom? Naravno, u iole normalnoj drzavi ministar bi zbog ovoga leteo sa posla, ali Srbija je to backo. Nema tu casti ni postenja.
Ne bi me cudilo da je velika tajna ovog ugovora 3 pecena praseta.

gorshtak

pre 16 godina

Jedino je vazno da se taj put izgradi, sta me briga da li ce Velja da uzme 10-tak miliona... steta sto nemamo put je svakog dana toliko

Luc

pre 16 godina

Sveto psimo je USTAV, a ne ugovor sa koncesionarom- cak i ako je neka odredba ugovora protivna obicnom zakonu, a ne ustavu- ona je nistava. Stoji janso u cl. 10 Zakona o obligacionim opdnosima i smatra se inace opstim pravnim nacelom.
To za sta se zalaze g. Ilic, znacilo bi da vlada pod izgovorom "neveljnog investitora/saugovaraca" moze da ugovara sve sto pozeli - zato bi radije i platio odstetu "za autorkska prava" nego da za ubuduce vladi budu odresene ruke.
Medjutim, ni ta prica sa autorskim pravima ne stima. Kada neko smatra da ima odredjen truf koji moze zastiti kao autorsko delo, onda on ima paletu mogucnosti da se zastiti: on moze svoje delo registrovati (upravnopravna zastita), a i bez registracije moze potrazivati naknadu koji drugi priberu (gradjanskopravna zastita) kao i traziti od drzave kricicnopravnu intervenciju. OPSTE DRZANJE U TAJNOSTI nijedan pravni poredak ne priznaje kao nacin za zastitu prava i cak kada neka kompanija to radi (kao Coca-Cola na primer) radi to potpuno na svoju odgovornost i u slucaju da 'recept' procuri kompanija je sama sebi kriva. Drzava medjutim, u toj igri ne moze ucestvovati. Vlada mora da postuje zakone (i da ih poznaje), a zakon je jasan i on ide ispred bilo koje radnje pa i ugovora koji vlada sklopi.

Aca

pre 16 godina

Kako se ugovor kosi sa ustavom zemlje - proglasiti ga nistavnim, a odgovorne za njegovo potpisivanje (sa obe strane) pozvati na odgovornost i zatvoriti na duzi period. Nema tu previse pametovanja.

Miloš

pre 16 godina

Mi, obični građani, možemo samo da pretimo Velji Iliću ili kukamo na njega u svojim komentarima za koje on ne daje ni pet para. Šta međutim rade potpredsednik vlade Đelić i ministri zaduženi za ekonomiju a i svi drugi, koji nisu iz koalicije DSS-NS? Ovakav bezobrazluk je moguć samo u ovoj zemlji u kojoj 99% njih "gleda svoja posla", a posle su im krivi Džordž Buš, Vatikan, Kominterna i ostali antisrpski zaverenici za sve što im se dogodi.

anna

pre 16 godina

Sta to znaci da su bili "JEFTINIJI za milijardu evra od drugoplasiranog"? Sta to koncesionar naplacuje od Srbije pa je jeftiniji od konkurencije? Koncesionar ulaze svoje pare, to je valjda poenta davanja koncesije...
Evo primera zasto ugovor mora biti dostupan javnosti, da se razjasne ovakve stvari!

nenad

pre 16 godina

Predlažem novu funkciju:
"privremeni ministar"
ko želi da pogleda ugovor vlada naka ga proglasi i to na jedan dan. mogli bi i sve nas da proglase privremenim ionako to i jesmo, samo je vlast nepomenljiva...

Milimax

pre 16 godina

U pristojnim zemljama su javni tenderi upravo takvi - "javni". Specificakacije tendera se objavljuju u zvanicnim glasnicima i na web stranama ministarstava. Isto tako se objavljuju i pobednici na tenderima i ugovori koji su potpisani. Izuzeci su ugovori koji se ticu bezbednosti drzave (vojni i bezbednosni ugovori) ali i oni podlezu kontroli parlamentarnih komisija. Na kraju krajeva, radi se o imovini svih poreznih obaveznika a ne o licnoj prchiji odredjenih ministara.
Onaj ministar koji unese klauzulu tajnovitosti u javni ugovor, ili je ... ili ..., ili oboje.

Svetozar

pre 16 godina

Stvar je prosta, Ministar Ilic mora biti razresen duznosti jer je:
1-Ili svesno zakljucio ugovor koji je suproptan Usavu i zakonu
2-Ili je to isto uradio iz neznanja.
Ako ga ova Vlada ne razresi duznosti, opozicija mora da trazi nove izbore

njujork

pre 16 godina

necemo se valjda drzati ustava kao pijan plota... davno nesto bolje nisam cuo, kad god pomislim da su majstori, oni smisle nesto jos bolje.

Miroslav I

pre 16 godina

To se na Zapadu mnogo elegantnije radi. NEKO mazne iz arhive ugovor, fotokopira ga i dostavi anonimno novinskim kucama. Tako se stvar zavrsi, pa neka ove "postenjacine" iz vlade tragaju ko je ugovor ukrao. Samo da ne slusamo vise Velju, koji je naprasno postao i strucnjak za Ustav, samo da se spase zatvora.

pedja

pre 16 godina

Velja kao da je pao s Marsa ili na taj način tretira građana Srbije.Osnovno pitanje za ministra:zašto je potpisao Ugovor u suprotnosti sa Ustavom Srbije.Odgovornost za to mora on da snosi i da bude smenjen.I on i oni koji su mu to tolerisali.Nisam čuo ni jedan valjan argument za tajnost Ugovora koji vlada sklapa u interesu Srbije i njenih građana.Jedini pravi razlog je da su naši interesi podređeni nečijim ličnim.KORUPCIJA BRE!!!

Zoran

pre 16 godina

Pa jasno je zasto ne smeju da ga objave. Da li ste skoro isli prema Novom Sadu i videli kojom brzinom se obnavlja leva traka tog puta? Poceo je i most da se pravi. Znaci dali smo 80 km gotovog auto puta bez pratecih sadrzaja (pumpi i drugog) i 80 km poluauto puta (druga polovina ce vrlo brzo i jeftino biti izgradjena) a sve da bi do Veljinog Cacka Spanci napravili auto put da se Velja ne pati po ibarskoj magistrali. Nigde u svetu se vise ne daje koncesija za auto put jer je to odlican posao za drzavu. Samo pogledajte sta su Hrvati napravili do Splita a i du i do Dubrovnika i koliko para se slije u budzet od putarine. ALi ne mi smo najpametniji i dacemo Spancima da skidaju kajmak od Subotice do Beograda a sve da bi se u selima oko Cacka pricalo kako je Velja napravio put. Neko ce zbog ovoga kad tad biti u zatvoru.

dalibor

pre 16 godina

jednom mora stati to muljanje, poslovanje "ispod žita" itd.
onog trenutka kad se obelodani sve što javnost traži (osim stvari od nacionalne bezbednosti),znaćemo da smo na nekom pravom putu i izlasku iz lokalnog blatišta.
sve ostalo liči na priču koja izaziva najgore uspomene i podseća na najgoru dekadu.

Dejan

pre 16 godina

Ma sta mi naprica, velike odstete. Pa svaka odsteta koju cemo platiti sada (od nasih, poreskih para) je manja od potencijalne stete loseg posla od milijardu i po evra (koju cemo takodje mi platiti, od istih tih poreskih para i to u narednih dvadeset i kusur godina)

Katarza

pre 16 godina

ha-ha-ha-ha
Pa da li treba komentarisati?!?! Sta je sledece, da ugovorna strana ima pravo i da menja ugovor kako zeli jer ima pravo iznad ustava.

negdeDalekoPaMeBasBrigaZaVasTamo

pre 16 godina

Svakom laiku je jasno da je Vlada prekrisila Zakon o dostupnosit informacija od javnog znacaja. I svai laik moze da se uveri da u tom Zakonu pise da po tom Zakonu svako kome su uskracene informacije ima pravo da tuzi i da onda sud ne samo nalozi da se informacije daju vec i da kazni odgovorno lice koje je informacije zadrzavalo.
Dakle, i laiku (a posebno ekspertima) je jasno da je put do uvida u Ugovor jednostavan.
Naravno, neko ce se nasmejati i reci: koji to sud moze da kazni Vladu.
Pa gospodo, nije ovde problem sto sumnjamo da li ce sud da kazni Vladu ili Ministra Ilica (kao odgovorno lice). Ovde je problem sto NIKO U DRZAVI OSIM IZNOSENJA "EKSPERTSKIH" MISLJENJA NEMA GRADJANSKU SVEST da se obrati sudu.
Svi ti borci za gradjanjske vrednosti, za demokratiju i sl., se PLASE da tuze Vladu i g. Ilica. PLASE. To je sustina stvari.
I sve dok se svi u Srbiji PLASE, Vlada ce skrivati svoje prljave poslove.

milan

pre 16 godina

mislim da je sramota sto se ovako nesto desava i da bi posle ovoga trebalo da pljuste ostavke odgovornih ljudi.iako oni to sami nikada nece uraditi mislim da javno mnjenje treba da ih natera da to i ucine.smatram da i novinari uglednih novina i televizija imaju veliku odgovornost jer ne smeju da prestanu sa pisanjem o ovome i treba da insistiraju da odgovorni podnesu ostavke makar to bio i ministar ilic.uzgred mislim da je on i do sada trebalo da okonca politicku karijeru zbog svih ispada do sada ali da su novinari posle medijske kampanje u pocetku uvek prestajali da pisu o tome. sramota je sto slusamo izjave ministra da nece da objavi ugovor iz inata. zbog takve izjave politicka karijera u inostransvu momentalno prestaje.

Mishko

pre 16 godina

Da li bi "koncesionari" mogli u bilo kojoj (normalnoj) zemlji da budu izuzeti iz zakona i Ustava? To izgleda može samo u "banana" Srbiji velikog gazde Velje i jos većih njemu slicnih "domaćina", tipa Palme, Koštunice i drugih promotera Guče.

Milo

pre 16 godina

Neugodnost je preslaba rec. Verovatno cemo morati da platim mnogo novca zbog toga sto je Velja naucio da se poslovi zavrsavaju ispod zita. Nadam se da ce ovo opametiti strukture u Srbiji i ubrzati odlazak ljudi kao sto je Ilic.

jovan

pre 16 godina

Ako je tako, objavite onda, gospodine ministre kapitulaciju ove drzave Srbije, ciji ste toboze ministar zarad okupacije tudjih interesa. O vasim se ovde , za sad ne govori. Ako imate priliku preko profesionalnih citaca iz vase sluzbe da me cujete, i ako imate casti , ukoliko vam je poznato znacenje reci cast, objavite okupaciju!

pedja

pre 16 godina

Velja kao da je pao s Marsa ili na taj način tretira građana Srbije.Osnovno pitanje za ministra:zašto je potpisao Ugovor u suprotnosti sa Ustavom Srbije.Odgovornost za to mora on da snosi i da bude smenjen.I on i oni koji su mu to tolerisali.Nisam čuo ni jedan valjan argument za tajnost Ugovora koji vlada sklapa u interesu Srbije i njenih građana.Jedini pravi razlog je da su naši interesi podređeni nečijim ličnim.KORUPCIJA BRE!!!

Mishko

pre 16 godina

Da li bi "koncesionari" mogli u bilo kojoj (normalnoj) zemlji da budu izuzeti iz zakona i Ustava? To izgleda može samo u "banana" Srbiji velikog gazde Velje i jos većih njemu slicnih "domaćina", tipa Palme, Koštunice i drugih promotera Guče.

Milo

pre 16 godina

Neugodnost je preslaba rec. Verovatno cemo morati da platim mnogo novca zbog toga sto je Velja naucio da se poslovi zavrsavaju ispod zita. Nadam se da ce ovo opametiti strukture u Srbiji i ubrzati odlazak ljudi kao sto je Ilic.

Dejan

pre 16 godina

Ma sta mi naprica, velike odstete. Pa svaka odsteta koju cemo platiti sada (od nasih, poreskih para) je manja od potencijalne stete loseg posla od milijardu i po evra (koju cemo takodje mi platiti, od istih tih poreskih para i to u narednih dvadeset i kusur godina)

Zoran

pre 16 godina

Pa jasno je zasto ne smeju da ga objave. Da li ste skoro isli prema Novom Sadu i videli kojom brzinom se obnavlja leva traka tog puta? Poceo je i most da se pravi. Znaci dali smo 80 km gotovog auto puta bez pratecih sadrzaja (pumpi i drugog) i 80 km poluauto puta (druga polovina ce vrlo brzo i jeftino biti izgradjena) a sve da bi do Veljinog Cacka Spanci napravili auto put da se Velja ne pati po ibarskoj magistrali. Nigde u svetu se vise ne daje koncesija za auto put jer je to odlican posao za drzavu. Samo pogledajte sta su Hrvati napravili do Splita a i du i do Dubrovnika i koliko para se slije u budzet od putarine. ALi ne mi smo najpametniji i dacemo Spancima da skidaju kajmak od Subotice do Beograda a sve da bi se u selima oko Cacka pricalo kako je Velja napravio put. Neko ce zbog ovoga kad tad biti u zatvoru.

milan

pre 16 godina

mislim da je sramota sto se ovako nesto desava i da bi posle ovoga trebalo da pljuste ostavke odgovornih ljudi.iako oni to sami nikada nece uraditi mislim da javno mnjenje treba da ih natera da to i ucine.smatram da i novinari uglednih novina i televizija imaju veliku odgovornost jer ne smeju da prestanu sa pisanjem o ovome i treba da insistiraju da odgovorni podnesu ostavke makar to bio i ministar ilic.uzgred mislim da je on i do sada trebalo da okonca politicku karijeru zbog svih ispada do sada ali da su novinari posle medijske kampanje u pocetku uvek prestajali da pisu o tome. sramota je sto slusamo izjave ministra da nece da objavi ugovor iz inata. zbog takve izjave politicka karijera u inostransvu momentalno prestaje.

Filozof

pre 16 godina

Ugovor koji je u suprotnosti sa Ustavom pravno je ništav i ne proizvodi pravno dejstvo na teritoriji Srbije. Verovatno je da će koncesionaru morati da se plati odšteta, ali troškove te odštete neće snositi država Srbija nego će trošak biti namiren iz lične imovine ministra Ilića i ostalih odgovornih. Ako mi Ilić ne veruje neka pročita KZ republike Srbije.

Miroslav I

pre 16 godina

To se na Zapadu mnogo elegantnije radi. NEKO mazne iz arhive ugovor, fotokopira ga i dostavi anonimno novinskim kucama. Tako se stvar zavrsi, pa neka ove "postenjacine" iz vlade tragaju ko je ugovor ukrao. Samo da ne slusamo vise Velju, koji je naprasno postao i strucnjak za Ustav, samo da se spase zatvora.

Svetozar

pre 16 godina

Stvar je prosta, Ministar Ilic mora biti razresen duznosti jer je:
1-Ili svesno zakljucio ugovor koji je suproptan Usavu i zakonu
2-Ili je to isto uradio iz neznanja.
Ako ga ova Vlada ne razresi duznosti, opozicija mora da trazi nove izbore

Aca

pre 16 godina

Kako se ugovor kosi sa ustavom zemlje - proglasiti ga nistavnim, a odgovorne za njegovo potpisivanje (sa obe strane) pozvati na odgovornost i zatvoriti na duzi period. Nema tu previse pametovanja.

savamalac

pre 16 godina

Rodoljub Ssbic je jasno i argumentovano objasnio svoj stav,na isti nacin to sad cini gospodin Vodinelic,pre nekoliko dana isto tako Nemanja Nenadic,da ne nabrajam dalje.Sve obrazovani ljudi,eksperti u svojoj materij.A nas Vlada ne slusa njih vec Veljine komicne nebuloze.Srtamota me od toga sta prica taj covek koji samo kod nas moze da bude ministar.

jovan

pre 16 godina

Ako je tako, objavite onda, gospodine ministre kapitulaciju ove drzave Srbije, ciji ste toboze ministar zarad okupacije tudjih interesa. O vasim se ovde , za sad ne govori. Ako imate priliku preko profesionalnih citaca iz vase sluzbe da me cujete, i ako imate casti , ukoliko vam je poznato znacenje reci cast, objavite okupaciju!

Miloš

pre 16 godina

Mi, obični građani, možemo samo da pretimo Velji Iliću ili kukamo na njega u svojim komentarima za koje on ne daje ni pet para. Šta međutim rade potpredsednik vlade Đelić i ministri zaduženi za ekonomiju a i svi drugi, koji nisu iz koalicije DSS-NS? Ovakav bezobrazluk je moguć samo u ovoj zemlji u kojoj 99% njih "gleda svoja posla", a posle su im krivi Džordž Buš, Vatikan, Kominterna i ostali antisrpski zaverenici za sve što im se dogodi.

Luc

pre 16 godina

Sveto psimo je USTAV, a ne ugovor sa koncesionarom- cak i ako je neka odredba ugovora protivna obicnom zakonu, a ne ustavu- ona je nistava. Stoji janso u cl. 10 Zakona o obligacionim opdnosima i smatra se inace opstim pravnim nacelom.
To za sta se zalaze g. Ilic, znacilo bi da vlada pod izgovorom "neveljnog investitora/saugovaraca" moze da ugovara sve sto pozeli - zato bi radije i platio odstetu "za autorkska prava" nego da za ubuduce vladi budu odresene ruke.
Medjutim, ni ta prica sa autorskim pravima ne stima. Kada neko smatra da ima odredjen truf koji moze zastiti kao autorsko delo, onda on ima paletu mogucnosti da se zastiti: on moze svoje delo registrovati (upravnopravna zastita), a i bez registracije moze potrazivati naknadu koji drugi priberu (gradjanskopravna zastita) kao i traziti od drzave kricicnopravnu intervenciju. OPSTE DRZANJE U TAJNOSTI nijedan pravni poredak ne priznaje kao nacin za zastitu prava i cak kada neka kompanija to radi (kao Coca-Cola na primer) radi to potpuno na svoju odgovornost i u slucaju da 'recept' procuri kompanija je sama sebi kriva. Drzava medjutim, u toj igri ne moze ucestvovati. Vlada mora da postuje zakone (i da ih poznaje), a zakon je jasan i on ide ispred bilo koje radnje pa i ugovora koji vlada sklopi.

Aleksandar

pre 16 godina

Kako objasniti Velji da je to njegova greska sto je potpisao ugovor koji je u suprotnosti sa Ustavom? Naravno, u iole normalnoj drzavi ministar bi zbog ovoga leteo sa posla, ali Srbija je to backo. Nema tu casti ni postenja.
Ne bi me cudilo da je velika tajna ovog ugovora 3 pecena praseta.

negdeDalekoPaMeBasBrigaZaVasTamo

pre 16 godina

Svakom laiku je jasno da je Vlada prekrisila Zakon o dostupnosit informacija od javnog znacaja. I svai laik moze da se uveri da u tom Zakonu pise da po tom Zakonu svako kome su uskracene informacije ima pravo da tuzi i da onda sud ne samo nalozi da se informacije daju vec i da kazni odgovorno lice koje je informacije zadrzavalo.
Dakle, i laiku (a posebno ekspertima) je jasno da je put do uvida u Ugovor jednostavan.
Naravno, neko ce se nasmejati i reci: koji to sud moze da kazni Vladu.
Pa gospodo, nije ovde problem sto sumnjamo da li ce sud da kazni Vladu ili Ministra Ilica (kao odgovorno lice). Ovde je problem sto NIKO U DRZAVI OSIM IZNOSENJA "EKSPERTSKIH" MISLJENJA NEMA GRADJANSKU SVEST da se obrati sudu.
Svi ti borci za gradjanjske vrednosti, za demokratiju i sl., se PLASE da tuze Vladu i g. Ilica. PLASE. To je sustina stvari.
I sve dok se svi u Srbiji PLASE, Vlada ce skrivati svoje prljave poslove.

anna

pre 16 godina

Sta to znaci da su bili "JEFTINIJI za milijardu evra od drugoplasiranog"? Sta to koncesionar naplacuje od Srbije pa je jeftiniji od konkurencije? Koncesionar ulaze svoje pare, to je valjda poenta davanja koncesije...
Evo primera zasto ugovor mora biti dostupan javnosti, da se razjasne ovakve stvari!

Francuz

pre 16 godina

Sporazumi izmedju jedne drzave i privatnih koncesionara postoje vec decenijama u demokratskim zemljama i pravna struktura takvih dokumenata slede manje-vise ova osnovna pravila:
1. Drzava se obavezava samo za ono sto je javno.
2. Privatni koncesionar ima pravo da smatra da se nikoga ne tice ono sto on uzima na sopstveni rizik (koliko ce ga to kostati, koliko ce on zaraditi, kako ce on to uciniti itd.)
Jedan primer takvog ugovora mozete naci na francuskom javnom sajtu povodom izgradnje onog cuvenog vijadukta u Mijo-u 2001-2004 god. (http://www.admi.net/jo/20011010/EQUR0100925D.html)
Moguce je da su nasi neiskusni pregovoraci prihvatili naivno takve klauze da sada vise nije jasno sta moze da bude javno a sta privatno.
V. Ilic rece da je moguca odsteta toliko velika da su prava koncesionara jaca od Ustava Srbije ...
Spanski pregovoraci - ciji talent u tim stvarima je poznat - verovatno su se mnogo zabavljali.

Katarza

pre 16 godina

ha-ha-ha-ha
Pa da li treba komentarisati?!?! Sta je sledece, da ugovorna strana ima pravo i da menja ugovor kako zeli jer ima pravo iznad ustava.

Milimax

pre 16 godina

U pristojnim zemljama su javni tenderi upravo takvi - "javni". Specificakacije tendera se objavljuju u zvanicnim glasnicima i na web stranama ministarstava. Isto tako se objavljuju i pobednici na tenderima i ugovori koji su potpisani. Izuzeci su ugovori koji se ticu bezbednosti drzave (vojni i bezbednosni ugovori) ali i oni podlezu kontroli parlamentarnih komisija. Na kraju krajeva, radi se o imovini svih poreznih obaveznika a ne o licnoj prchiji odredjenih ministara.
Onaj ministar koji unese klauzulu tajnovitosti u javni ugovor, ili je ... ili ..., ili oboje.

YVR

pre 16 godina

Molim odgovor od Vlade Srbije: 1. Koliko kosta Ustav i zakoni Srbije i je li postovanje istih na prodaju?
2. Ko odgovara za nepostovanje zakona i ustava u slucaju potpisivanja ovog ugovora od strane Vlade?

njujork

pre 16 godina

necemo se valjda drzati ustava kao pijan plota... davno nesto bolje nisam cuo, kad god pomislim da su majstori, oni smisle nesto jos bolje.

dalibor

pre 16 godina

jednom mora stati to muljanje, poslovanje "ispod žita" itd.
onog trenutka kad se obelodani sve što javnost traži (osim stvari od nacionalne bezbednosti),znaćemo da smo na nekom pravom putu i izlasku iz lokalnog blatišta.
sve ostalo liči na priču koja izaziva najgore uspomene i podseća na najgoru dekadu.

Trojanski konj

pre 16 godina

Narode ovo nece izaci na dobro. Ako su spanci ponudili 1 mlrd.dolara jeftinije od tamo nekog drugog konkurenta koji moze da se upusti u taj prijekat onda ce i kvalitet biti nizi za cca. 3 mlrd.dolara. Spanci ne ulaze u nista ako nemaju zaradu 100%, a da Vam oni dadu posao i tajnovitost Ugovora, e to mozda bude za 1000 godina kada budemo imali vozila koja lete kao cilimi a tada autoput nece ni trebati. Neka Srbija plati odstetu i neka izadje iz tog tunela dok jos nije kasno, a oni koji su ugovarali neka podnesu ostavke, Demokratski i dosledno do kraja!

gorshtak

pre 16 godina

Jedino je vazno da se taj put izgradi, sta me briga da li ce Velja da uzme 10-tak miliona... steta sto nemamo put je svakog dana toliko

Vesna

pre 16 godina

Da smo ozbiljna drzava onda bi jos pre tri meseca kad je gospodin Rodoljub Sabic, poverenik za informacije od javnog znacaja, doneo resenje da je ugovor javan, to resenje bilo izvrseno bez mnogo price i kraj. Ovako, jasno je kakva smo mi drzava.

nenad

pre 16 godina

Predlažem novu funkciju:
"privremeni ministar"
ko želi da pogleda ugovor vlada naka ga proglasi i to na jedan dan. mogli bi i sve nas da proglase privremenim ionako to i jesmo, samo je vlast nepomenljiva...

Glock

pre 16 godina

Boze me sacuvaj Srpskih eksperata. "Profesionalna tajna" (trade secret, zapravo) nema veze sa brojem mashina, brojem radnika, novcima, niti sa icim slicnim. Ali posto se ljudi ovde razumeju u sve, nema svrhe objasnjavati sta je trade secret, sta je patent, sta je copyright, posto bolidi iovako sve vec znaju. Objasnio im Velja. "Recept" za asfalt bi mogao podpasti pod "trade secret", ali firma mora dati institutima (koji rade proveru kvaliteta, itd) detalje, posle potpisivanja NDA. Ali eto, Velja objasnio Mishi sta je "profesionalna tajna", pa se covek u sve razume.

Misha

pre 16 godina

Ne mogu da zamislim da bi bilo koja firma pristala da se njene profesionalne tajne objavljuju bilo gde. Zamisljam da u tom Ugovoru pise koliko i kakvih masina ce biti angazovano, koji je minimum radnika predvidjen, odakle ce ti radnici doci, ko su podugovaraci...ja da pravim i prodajem sladoled, ne bih takve podatke objavio, a ne u velikim i ozbiljnim poslovima.

bt

pre 16 godina

Ilić je trebalo da misli o toj velikoj šteti zbog neobjavljivanja ugovora pre a ne posle potpisivanja ugovora, jer potpisivanjem ugovora krši Ustav svoje zemlje. Ovde su stvari jasne da ne mogu biti jasnije, g. Ilić je prekršio ustav jer je u ime države potpisao akt kojim se krši ustav. Znači, g. Ilića treba izvesti pred sud i tražiti od njega naplatu štete nanete državi, a on neka se dogovori sa koncesionarom da mu pomogne u nevolji, ako želi.

ja

pre 16 godina

Resenje je da Vlada mora da otkaze ugovor posto Koncesionar ne zeli da postuje Ustav Srbije pa samim tim ni narod Srbije. Vlada ne moze da bude odgovorna zato sto je njen ministar samovoljno potpisao nezakonit ugovor. Ministru dati otkaz i pokrenuti postupak protiv njega zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja, a Koncesionar neka odstetu trazi od ministra koji ga je slagao. Vlada i Srbija nemaju nista sa odstetom.

Poreski Obveznik

pre 16 godina

Poreske obveznike Srbije zapravo ne interesuju stotine stranica pravnicki pisanog teksta ugovora niti bi neko ko dobije kopiju ugovora bio u mogucnosti da lako proceni je li ugovor dobar/los (ako ni zbog cega drugog a onda usled nedostatka detalja drugih ponuda), vec zele da cuju sustinu, kao npr. argumentovano objasnjenje pre svega Vlade a takodje i resornog Ministra, pregovarackog tima, itd. kako je ovaj (inace po prirodi stvari sofisticirani) projekat vodjen i koje su mere preduzete da Srbija u ovom dilu izabere u ovom trenutku najboljeg partnera/dobije najbolje uslove. To ne bi bio los pocetak a siguran sam da koncesionar ne bi imao nista protiv cak i po cenu iznosenja nekih komercijalnih delova ugovora u javnost. U suprotnom, strah me je da cemo se naslusati prepucavanja politicara i platiti ceh!

Dragan M

pre 16 godina

E pa dakle, svakakvih sam se gluposti naslušao i načitao ali da ministar u Vladi jedne države mrtav ladan izjavi da je bilo kakav dokument važniji i/ili jači od Ustava iste zemlje, to još nismo, čini mi se, pasirali.
I kako se samo ne stidi samog sebe i svoje gluposti? Pa ja bih, samo zato što je jedan od ministara Vlade moje države ovakav lik, evo u zemlju propao. Želudac me boli od muke, a on ko ladan špricer. Joj Tadiću, kome ja dadoh glas?!

gorshtak

pre 16 godina

Jedino je vazno da se taj put izgradi, sta me briga da li ce Velja da uzme 10-tak miliona... steta sto nemamo put je svakog dana toliko

Misha

pre 16 godina

Ne mogu da zamislim da bi bilo koja firma pristala da se njene profesionalne tajne objavljuju bilo gde. Zamisljam da u tom Ugovoru pise koliko i kakvih masina ce biti angazovano, koji je minimum radnika predvidjen, odakle ce ti radnici doci, ko su podugovaraci...ja da pravim i prodajem sladoled, ne bih takve podatke objavio, a ne u velikim i ozbiljnim poslovima.

Zoran

pre 16 godina

Pa jasno je zasto ne smeju da ga objave. Da li ste skoro isli prema Novom Sadu i videli kojom brzinom se obnavlja leva traka tog puta? Poceo je i most da se pravi. Znaci dali smo 80 km gotovog auto puta bez pratecih sadrzaja (pumpi i drugog) i 80 km poluauto puta (druga polovina ce vrlo brzo i jeftino biti izgradjena) a sve da bi do Veljinog Cacka Spanci napravili auto put da se Velja ne pati po ibarskoj magistrali. Nigde u svetu se vise ne daje koncesija za auto put jer je to odlican posao za drzavu. Samo pogledajte sta su Hrvati napravili do Splita a i du i do Dubrovnika i koliko para se slije u budzet od putarine. ALi ne mi smo najpametniji i dacemo Spancima da skidaju kajmak od Subotice do Beograda a sve da bi se u selima oko Cacka pricalo kako je Velja napravio put. Neko ce zbog ovoga kad tad biti u zatvoru.

Mishko

pre 16 godina

Da li bi "koncesionari" mogli u bilo kojoj (normalnoj) zemlji da budu izuzeti iz zakona i Ustava? To izgleda može samo u "banana" Srbiji velikog gazde Velje i jos većih njemu slicnih "domaćina", tipa Palme, Koštunice i drugih promotera Guče.

pedja

pre 16 godina

Velja kao da je pao s Marsa ili na taj način tretira građana Srbije.Osnovno pitanje za ministra:zašto je potpisao Ugovor u suprotnosti sa Ustavom Srbije.Odgovornost za to mora on da snosi i da bude smenjen.I on i oni koji su mu to tolerisali.Nisam čuo ni jedan valjan argument za tajnost Ugovora koji vlada sklapa u interesu Srbije i njenih građana.Jedini pravi razlog je da su naši interesi podređeni nečijim ličnim.KORUPCIJA BRE!!!

Miroslav I

pre 16 godina

To se na Zapadu mnogo elegantnije radi. NEKO mazne iz arhive ugovor, fotokopira ga i dostavi anonimno novinskim kucama. Tako se stvar zavrsi, pa neka ove "postenjacine" iz vlade tragaju ko je ugovor ukrao. Samo da ne slusamo vise Velju, koji je naprasno postao i strucnjak za Ustav, samo da se spase zatvora.

Miloš

pre 16 godina

Mi, obični građani, možemo samo da pretimo Velji Iliću ili kukamo na njega u svojim komentarima za koje on ne daje ni pet para. Šta međutim rade potpredsednik vlade Đelić i ministri zaduženi za ekonomiju a i svi drugi, koji nisu iz koalicije DSS-NS? Ovakav bezobrazluk je moguć samo u ovoj zemlji u kojoj 99% njih "gleda svoja posla", a posle su im krivi Džordž Buš, Vatikan, Kominterna i ostali antisrpski zaverenici za sve što im se dogodi.

savamalac

pre 16 godina

Rodoljub Ssbic je jasno i argumentovano objasnio svoj stav,na isti nacin to sad cini gospodin Vodinelic,pre nekoliko dana isto tako Nemanja Nenadic,da ne nabrajam dalje.Sve obrazovani ljudi,eksperti u svojoj materij.A nas Vlada ne slusa njih vec Veljine komicne nebuloze.Srtamota me od toga sta prica taj covek koji samo kod nas moze da bude ministar.

jovan

pre 16 godina

Ako je tako, objavite onda, gospodine ministre kapitulaciju ove drzave Srbije, ciji ste toboze ministar zarad okupacije tudjih interesa. O vasim se ovde , za sad ne govori. Ako imate priliku preko profesionalnih citaca iz vase sluzbe da me cujete, i ako imate casti , ukoliko vam je poznato znacenje reci cast, objavite okupaciju!

Milo

pre 16 godina

Neugodnost je preslaba rec. Verovatno cemo morati da platim mnogo novca zbog toga sto je Velja naucio da se poslovi zavrsavaju ispod zita. Nadam se da ce ovo opametiti strukture u Srbiji i ubrzati odlazak ljudi kao sto je Ilic.

milan

pre 16 godina

mislim da je sramota sto se ovako nesto desava i da bi posle ovoga trebalo da pljuste ostavke odgovornih ljudi.iako oni to sami nikada nece uraditi mislim da javno mnjenje treba da ih natera da to i ucine.smatram da i novinari uglednih novina i televizija imaju veliku odgovornost jer ne smeju da prestanu sa pisanjem o ovome i treba da insistiraju da odgovorni podnesu ostavke makar to bio i ministar ilic.uzgred mislim da je on i do sada trebalo da okonca politicku karijeru zbog svih ispada do sada ali da su novinari posle medijske kampanje u pocetku uvek prestajali da pisu o tome. sramota je sto slusamo izjave ministra da nece da objavi ugovor iz inata. zbog takve izjave politicka karijera u inostransvu momentalno prestaje.

Dejan

pre 16 godina

Ma sta mi naprica, velike odstete. Pa svaka odsteta koju cemo platiti sada (od nasih, poreskih para) je manja od potencijalne stete loseg posla od milijardu i po evra (koju cemo takodje mi platiti, od istih tih poreskih para i to u narednih dvadeset i kusur godina)

njujork

pre 16 godina

necemo se valjda drzati ustava kao pijan plota... davno nesto bolje nisam cuo, kad god pomislim da su majstori, oni smisle nesto jos bolje.

negdeDalekoPaMeBasBrigaZaVasTamo

pre 16 godina

Svakom laiku je jasno da je Vlada prekrisila Zakon o dostupnosit informacija od javnog znacaja. I svai laik moze da se uveri da u tom Zakonu pise da po tom Zakonu svako kome su uskracene informacije ima pravo da tuzi i da onda sud ne samo nalozi da se informacije daju vec i da kazni odgovorno lice koje je informacije zadrzavalo.
Dakle, i laiku (a posebno ekspertima) je jasno da je put do uvida u Ugovor jednostavan.
Naravno, neko ce se nasmejati i reci: koji to sud moze da kazni Vladu.
Pa gospodo, nije ovde problem sto sumnjamo da li ce sud da kazni Vladu ili Ministra Ilica (kao odgovorno lice). Ovde je problem sto NIKO U DRZAVI OSIM IZNOSENJA "EKSPERTSKIH" MISLJENJA NEMA GRADJANSKU SVEST da se obrati sudu.
Svi ti borci za gradjanjske vrednosti, za demokratiju i sl., se PLASE da tuze Vladu i g. Ilica. PLASE. To je sustina stvari.
I sve dok se svi u Srbiji PLASE, Vlada ce skrivati svoje prljave poslove.

dalibor

pre 16 godina

jednom mora stati to muljanje, poslovanje "ispod žita" itd.
onog trenutka kad se obelodani sve što javnost traži (osim stvari od nacionalne bezbednosti),znaćemo da smo na nekom pravom putu i izlasku iz lokalnog blatišta.
sve ostalo liči na priču koja izaziva najgore uspomene i podseća na najgoru dekadu.

Katarza

pre 16 godina

ha-ha-ha-ha
Pa da li treba komentarisati?!?! Sta je sledece, da ugovorna strana ima pravo i da menja ugovor kako zeli jer ima pravo iznad ustava.

Milimax

pre 16 godina

U pristojnim zemljama su javni tenderi upravo takvi - "javni". Specificakacije tendera se objavljuju u zvanicnim glasnicima i na web stranama ministarstava. Isto tako se objavljuju i pobednici na tenderima i ugovori koji su potpisani. Izuzeci su ugovori koji se ticu bezbednosti drzave (vojni i bezbednosni ugovori) ali i oni podlezu kontroli parlamentarnih komisija. Na kraju krajeva, radi se o imovini svih poreznih obaveznika a ne o licnoj prchiji odredjenih ministara.
Onaj ministar koji unese klauzulu tajnovitosti u javni ugovor, ili je ... ili ..., ili oboje.

nenad

pre 16 godina

Predlažem novu funkciju:
"privremeni ministar"
ko želi da pogleda ugovor vlada naka ga proglasi i to na jedan dan. mogli bi i sve nas da proglase privremenim ionako to i jesmo, samo je vlast nepomenljiva...

anna

pre 16 godina

Sta to znaci da su bili "JEFTINIJI za milijardu evra od drugoplasiranog"? Sta to koncesionar naplacuje od Srbije pa je jeftiniji od konkurencije? Koncesionar ulaze svoje pare, to je valjda poenta davanja koncesije...
Evo primera zasto ugovor mora biti dostupan javnosti, da se razjasne ovakve stvari!

Svetozar

pre 16 godina

Stvar je prosta, Ministar Ilic mora biti razresen duznosti jer je:
1-Ili svesno zakljucio ugovor koji je suproptan Usavu i zakonu
2-Ili je to isto uradio iz neznanja.
Ako ga ova Vlada ne razresi duznosti, opozicija mora da trazi nove izbore

Luc

pre 16 godina

Sveto psimo je USTAV, a ne ugovor sa koncesionarom- cak i ako je neka odredba ugovora protivna obicnom zakonu, a ne ustavu- ona je nistava. Stoji janso u cl. 10 Zakona o obligacionim opdnosima i smatra se inace opstim pravnim nacelom.
To za sta se zalaze g. Ilic, znacilo bi da vlada pod izgovorom "neveljnog investitora/saugovaraca" moze da ugovara sve sto pozeli - zato bi radije i platio odstetu "za autorkska prava" nego da za ubuduce vladi budu odresene ruke.
Medjutim, ni ta prica sa autorskim pravima ne stima. Kada neko smatra da ima odredjen truf koji moze zastiti kao autorsko delo, onda on ima paletu mogucnosti da se zastiti: on moze svoje delo registrovati (upravnopravna zastita), a i bez registracije moze potrazivati naknadu koji drugi priberu (gradjanskopravna zastita) kao i traziti od drzave kricicnopravnu intervenciju. OPSTE DRZANJE U TAJNOSTI nijedan pravni poredak ne priznaje kao nacin za zastitu prava i cak kada neka kompanija to radi (kao Coca-Cola na primer) radi to potpuno na svoju odgovornost i u slucaju da 'recept' procuri kompanija je sama sebi kriva. Drzava medjutim, u toj igri ne moze ucestvovati. Vlada mora da postuje zakone (i da ih poznaje), a zakon je jasan i on ide ispred bilo koje radnje pa i ugovora koji vlada sklopi.

Aca

pre 16 godina

Kako se ugovor kosi sa ustavom zemlje - proglasiti ga nistavnim, a odgovorne za njegovo potpisivanje (sa obe strane) pozvati na odgovornost i zatvoriti na duzi period. Nema tu previse pametovanja.

Aleksandar

pre 16 godina

Kako objasniti Velji da je to njegova greska sto je potpisao ugovor koji je u suprotnosti sa Ustavom? Naravno, u iole normalnoj drzavi ministar bi zbog ovoga leteo sa posla, ali Srbija je to backo. Nema tu casti ni postenja.
Ne bi me cudilo da je velika tajna ovog ugovora 3 pecena praseta.

YVR

pre 16 godina

Molim odgovor od Vlade Srbije: 1. Koliko kosta Ustav i zakoni Srbije i je li postovanje istih na prodaju?
2. Ko odgovara za nepostovanje zakona i ustava u slucaju potpisivanja ovog ugovora od strane Vlade?

Filozof

pre 16 godina

Ugovor koji je u suprotnosti sa Ustavom pravno je ništav i ne proizvodi pravno dejstvo na teritoriji Srbije. Verovatno je da će koncesionaru morati da se plati odšteta, ali troškove te odštete neće snositi država Srbija nego će trošak biti namiren iz lične imovine ministra Ilića i ostalih odgovornih. Ako mi Ilić ne veruje neka pročita KZ republike Srbije.

Francuz

pre 16 godina

Sporazumi izmedju jedne drzave i privatnih koncesionara postoje vec decenijama u demokratskim zemljama i pravna struktura takvih dokumenata slede manje-vise ova osnovna pravila:
1. Drzava se obavezava samo za ono sto je javno.
2. Privatni koncesionar ima pravo da smatra da se nikoga ne tice ono sto on uzima na sopstveni rizik (koliko ce ga to kostati, koliko ce on zaraditi, kako ce on to uciniti itd.)
Jedan primer takvog ugovora mozete naci na francuskom javnom sajtu povodom izgradnje onog cuvenog vijadukta u Mijo-u 2001-2004 god. (http://www.admi.net/jo/20011010/EQUR0100925D.html)
Moguce je da su nasi neiskusni pregovoraci prihvatili naivno takve klauze da sada vise nije jasno sta moze da bude javno a sta privatno.
V. Ilic rece da je moguca odsteta toliko velika da su prava koncesionara jaca od Ustava Srbije ...
Spanski pregovoraci - ciji talent u tim stvarima je poznat - verovatno su se mnogo zabavljali.

Trojanski konj

pre 16 godina

Narode ovo nece izaci na dobro. Ako su spanci ponudili 1 mlrd.dolara jeftinije od tamo nekog drugog konkurenta koji moze da se upusti u taj prijekat onda ce i kvalitet biti nizi za cca. 3 mlrd.dolara. Spanci ne ulaze u nista ako nemaju zaradu 100%, a da Vam oni dadu posao i tajnovitost Ugovora, e to mozda bude za 1000 godina kada budemo imali vozila koja lete kao cilimi a tada autoput nece ni trebati. Neka Srbija plati odstetu i neka izadje iz tog tunela dok jos nije kasno, a oni koji su ugovarali neka podnesu ostavke, Demokratski i dosledno do kraja!

ja

pre 16 godina

Resenje je da Vlada mora da otkaze ugovor posto Koncesionar ne zeli da postuje Ustav Srbije pa samim tim ni narod Srbije. Vlada ne moze da bude odgovorna zato sto je njen ministar samovoljno potpisao nezakonit ugovor. Ministru dati otkaz i pokrenuti postupak protiv njega zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja, a Koncesionar neka odstetu trazi od ministra koji ga je slagao. Vlada i Srbija nemaju nista sa odstetom.

Poreski Obveznik

pre 16 godina

Poreske obveznike Srbije zapravo ne interesuju stotine stranica pravnicki pisanog teksta ugovora niti bi neko ko dobije kopiju ugovora bio u mogucnosti da lako proceni je li ugovor dobar/los (ako ni zbog cega drugog a onda usled nedostatka detalja drugih ponuda), vec zele da cuju sustinu, kao npr. argumentovano objasnjenje pre svega Vlade a takodje i resornog Ministra, pregovarackog tima, itd. kako je ovaj (inace po prirodi stvari sofisticirani) projekat vodjen i koje su mere preduzete da Srbija u ovom dilu izabere u ovom trenutku najboljeg partnera/dobije najbolje uslove. To ne bi bio los pocetak a siguran sam da koncesionar ne bi imao nista protiv cak i po cenu iznosenja nekih komercijalnih delova ugovora u javnost. U suprotnom, strah me je da cemo se naslusati prepucavanja politicara i platiti ceh!

Glock

pre 16 godina

Boze me sacuvaj Srpskih eksperata. "Profesionalna tajna" (trade secret, zapravo) nema veze sa brojem mashina, brojem radnika, novcima, niti sa icim slicnim. Ali posto se ljudi ovde razumeju u sve, nema svrhe objasnjavati sta je trade secret, sta je patent, sta je copyright, posto bolidi iovako sve vec znaju. Objasnio im Velja. "Recept" za asfalt bi mogao podpasti pod "trade secret", ali firma mora dati institutima (koji rade proveru kvaliteta, itd) detalje, posle potpisivanja NDA. Ali eto, Velja objasnio Mishi sta je "profesionalna tajna", pa se covek u sve razume.

Vesna

pre 16 godina

Da smo ozbiljna drzava onda bi jos pre tri meseca kad je gospodin Rodoljub Sabic, poverenik za informacije od javnog znacaja, doneo resenje da je ugovor javan, to resenje bilo izvrseno bez mnogo price i kraj. Ovako, jasno je kakva smo mi drzava.

bt

pre 16 godina

Ilić je trebalo da misli o toj velikoj šteti zbog neobjavljivanja ugovora pre a ne posle potpisivanja ugovora, jer potpisivanjem ugovora krši Ustav svoje zemlje. Ovde su stvari jasne da ne mogu biti jasnije, g. Ilić je prekršio ustav jer je u ime države potpisao akt kojim se krši ustav. Znači, g. Ilića treba izvesti pred sud i tražiti od njega naplatu štete nanete državi, a on neka se dogovori sa koncesionarom da mu pomogne u nevolji, ako želi.

Dragan M

pre 16 godina

E pa dakle, svakakvih sam se gluposti naslušao i načitao ali da ministar u Vladi jedne države mrtav ladan izjavi da je bilo kakav dokument važniji i/ili jači od Ustava iste zemlje, to još nismo, čini mi se, pasirali.
I kako se samo ne stidi samog sebe i svoje gluposti? Pa ja bih, samo zato što je jedan od ministara Vlade moje države ovakav lik, evo u zemlju propao. Želudac me boli od muke, a on ko ladan špricer. Joj Tadiću, kome ja dadoh glas?!