Četvrtak, 02.08.2007.

10:29

Koji su konji pokazani ministru

Nakon pritiska javnosti, predstavnici vlasti posetili ergelu na kojoj su smešteni lipicaneri, koji su 1991. prebačeni u Srbiju.

Izvor: B92

Koji su konji pokazani ministru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

sneki

pre 16 godina

I sta dalje da li ce neko pratiti ovo mucenje lipicanera ili ce sve da slegne i oni jadnici od konja ce da pocrkaju od gladi i nemara, imam samo jednu poruku svima ovo nam pokazuje da lopov prolazi lepo,cak i bude nagradjen,covece,ja ukrao nesto dodje ministar donese mi poklone i ostavi mi te ukradene stvari i nikom nista,ljudi,pa u ovoj zemlji se isplati biti lopov,strasno,
drugo- da li ce doticna inspektora iz Novog Sada, odgovarati zato sto je u izvestaju navela da je sve u redu sa konjima i da nema takvih,izgladnelih,u ergeli,cuj ergeli,da li je...

Arev

pre 16 godina

Ovo je genocid prema ovim divnim konjima, koji su kao i sve kod nas dosli u ovakvo stanje. Ako niste u stanju da se brinete o njima, a niste vratite ih, tamo odakle ste ih uzeli. Hrvatska drzava zna da se brine o svemu, pa ce i o njima, jer se brinula i ranije.
Odlicno je sto je javnost izvrsila pritisak na ministarstvo, ali je zalosno da Milosavljevic izjavljuje da ne zna o ovome nista i da nije strucan. Ministarstvo poljoprivrede je ozbiljna stvar. Steta sto ministarka Dulic, nije ostala u ovom ministarstvu, ona bi jedina umela da resi ovaj dugogodisnji problem, jer zna posao. Lepo se vidi, kako su konji izmuceni, nenahranjeni i zive u losim higijenskim uslovima.
Napravite jedno dobro delo, vratite konje u njihovu zemlju.

Vesna Kesic

pre 16 godina

O cemu mi pricamo?
I knjige u biblioteci imaju neke
oznake kome pripadaju, pa valjda i konji??? Hitno utvrditi cije je vlasnistvo i VRATITI, bez nadmudrivanja.

Leposava Devic

pre 16 godina

Pre svega da kazem da sam vlasnica konja starog 25 godina.Nazalost,ovde je nemoguce pokazati sliku ali pozivam novinare,sve zainteresovane a pre svega MINISTRA da dodju i vide kako izgleda konj koji je ove godine napunio kao sto rekoh 25(!!!) godina!nakon toga predlazem malu turneju po seoskim stalam gde se mogu videti razne kako rece ministar"babe i dede" od konja kako sa 20 godina izgledaju.Pisala sam i "gospodinu" ministru-mada znam da nema svrhe ali eto,bilo mi je lakse.Nemojmo dozvoliti ovaj pomor!Ako ne zbog humanosti a ono zbog ugleda nase zelje u svetu- zar ne bi trebalo da pokusavamo da na svaki nacin bar malo vratimo mrvicu postovanja prema nasoj zemlji?Nemojmo biti naivni-vec se svuda prica o tim konjima!S obzirom na to da zbog posla imam kontakte po Evropi-znam iz prve ruke.Inace,konji su"kobajagi"dovedeni da budu spaseni od"vihora rata"(!!!)-ne bih ovde da raspravljam o dobrim ili losim namerama coveka koji ih je doveo.Medjutim,Bukinac(ne,zaista ne mogu da napisem "gospodin")je pre nekoliko godina ponudio da primi te konje na pansion kako bi eto pomogao... Bukinac je na tim konjima dovoljno zaradio-odakle mu ideja da trazi 300.000 evra!Moj konj-takodje punokrvan pa jos priplodni pastuv jede verovali ili ne hranu u vrednosti od 110 dinara dnevno!A itekako mu se ugadja.Cisto da se zna,konja drzim iskljucivo iz ljubavi,nemam nikakve veze sa konjarima niti imam nesto licno(osim ovoga...)protiv ljhudi koji su konje doveli i drze ih,niti razloga da pricam u bilo cije ime osim u ime konja.I ljudskosti.

Eh....

pre 16 godina

Te konje treba pod hitno vratiti u Lipik. Prostor je obnovljen i to vec nekoliko godina - hrane ima. Prostor je velik i te zivotinje ga zasluzuju, a ne ovo sto im se radi. Prije rata su konji uzivali tamo, a ljudi su dolazili da ih vide i sami su ih hranili. Znam da su kada su vidjeli covjeka sami dolazili do ograde da ih se hrani i da se 'igra' s njima. Ovo sto im je ucinjeno je sramota. Cak i kada/ako se vrate nazad trebati ce proci nekoliko godina da povrate vjeru u covjeka. Sto se tice odstete ona je debelo preplaceno preko genetskog materijala i preko prodanih jedinki, jer je bilo daleko vise zenki nego muzjaka.

sneki

pre 16 godina

Stvarno se stidim sto sam stanovnik Novog Sada, to prvo a drugo pod hitno tog hohstaplera bukinca u zatvor po najvaznijoj osnovi -zlostavljanje zivotinja sto je po Zakonu Srbije kaznjivo - gde ste organi vlasti,policije,sudstva i sta god jos, pokazite da je ovo PRAVNA DRZAVA, pa kada ga strpate u zatvor, onda lepo te jadne konje vratite pravim vlasnicima i pokazite da i u ovoj zemlji ima pravde i istine a ne samo degenerisanih ljudskih jedinki,koje ceo svet mrzi...Sve pohvale za b92 njihov sam verni gledalac i hvala sto su uradili ono sto su trebali novosadski mediji da urade(uz sram da ih bude) hvala sto ste ovo uradili i sto ce tim konjima makar spasemo zadnje dane i neka ih provedu kako je dostojno jednog zivog stvora.

Druid

pre 16 godina

Od pocetnog krda od 80-tak konja za desetak godina spalo se na 70-tak konja u ergeli, od kojih je samo desetak iz prvobitnog krda. Ako je u prvobitnom krdu bilo 40-tak kobila, za ovih 10 godina tu bi moralo biti nekoliko stotina grla. Sigurno je da je taj Bukinac prodavao konje, a ako znamo da svaki konj vredi minimalno nekoliko hiljada evra, ne bih rekao da je on tu bio na gubitku. Na stranu to sto konji ni nisu njegovi, tako da bi zbog kradje trebalo da zavrsi u zatvoru, a ne da drugima ispostavlja racune.

S.R.A.M.O.T.A.

pre 16 godina

Ovo je strašno! I sramota za Srbiju, a da ne govorim tek za vašeg ministra. Umjesto da se pod hitno pokrene krivični postupak zbog mučenja životinja i krađe tuđe imovine on ga posjećuje (!!??) i još k tome lupa gluposti kako konji i nisu tako loše i kako će sigurno preživjeti zimu!!! A "plemeniti spasitelj izgubljenih konja" još traži i novac da bi vratio nešto što je ukrao! Pa tko ga je tjerao da drži konje sve te godine i troši svoj novac? Ako je tako plamenit pa je spasio životinje mogao ih je vratiti prije 12 godina kada je rat završio i dobio bi novac za čuvanje i hranu i još i nagradu. Ovdje se naravno radi o čistom kriminalu samo što su umjesto umjetnina, zlata ili novca ukradeni plemeniti konji koji imaju visoku cijenu na tržištu. Sramota da se u jednoj državi koja bi trebala biti pravna javno dozvoljava ovakvo mučenje nedužnih životinja a kriminalcima da javno i bez posljedica traže novac za nešto što su ukrali pravim vlasnicima. Ali nije ni to dovoljno već ministar izjavljuje da će pravnicima ostaviti da odluče tko je stvarni vlasnik lipicanaca!!?? Pa je da, ovo je vrlo zamršen pravni slučaj jer poznato je da je Srbija već stoljećima uzgajala lipicance pa ih se bez problema može naći u svakom seoskom dvorištu. A i možda su konji sami odlučili promijeniti vlasnika pa su odšetali do gazda Todora gdje danas uživaju kraljevski tretman. Mislim stvarno! Ako takve stvari izjavljuje jedan ministar u Vladi Srbije čemu se čuditi liku koji javno traži novac za tuđe vlasništo?

Divlji zapad

pre 16 godina

Dragi ministre, a kako biste se vi osjećali da vama netko sutra ukrade recimo psa, izgladnjuje ga godinama i onda traži lovu jer se čitavo vrijeme "brinuo za životinju"? Jel biste i onda s takvim tipom razgovarali kao da se maltene radi o uzgajivaču plemenitih pasmina i prepuštali pravnicima da utvrde tko je pravi vlasnik? Nekako mi se čini da ne bi... Ali konji nisu vaši, nisu čak niti vlasništvo Srbije pa vas baš briga kako žive i gdje će završiti. Čudi me ipak da ne razmišljate o tome kakvu poruku kao ministar šaljete građanima svoje države svojim izjavama i nezainteresiranim ponašanjem kada je u pitanju čisti kriminal prema tuđem vlasništvu + očigledan primjer mučenja životinja. Koliko mi je poznato i jedno i drugo je prema zakonu Republike Srbije kažnjivo djelo...

aca

pre 16 godina

Koliko su komada grla "dobili" od ovih konja pa verovatno prodali mogu samo da pretpostavim. Ako ih je bilo 80, neka bude 40 parova(mada to kod konja ne ide u parovima,valjda)po jedno zdrebe godisnje, puta 17 godina to je 680 komada!!!(ako sam dobro izracunao) a sigurno ih je bilo vise jer pretpostavljam da ima vise zenki. 680 grla(najmanje) je mnogo para!!! Ne bi ova "gospoda posteni i humani biznismeni" gajili tolike konje a da nemaju korist!

aca

pre 16 godina

Gospodo ! Todor-Tosa Bukinac nikad nije posedovao ergelu do 1991 godine, pa tek dovodjenjem tudjih konja postaje vlasnik ergele.
Pre toga je prodavao kaiseve na gradskim ulicama Novog Sada, a prodajom opljackane robe iz Hrvatske, ukradenih automobila iz Svedske, pa naravno i konja onda nista drugo nije za ocekivati.
Ima li posla i za druge nadlezne organe ?

momabrazil

pre 16 godina

Oteto prokleto. Ne stoji da je tip spasao te konje vec je imao korist od njih svih ovih godina. U Hrvatskoj sa pravom smatraju da nasa drzava pomaze lopove. Stidim se sto moja zemlja nije u stanju da vrati kradeno. Mojima jos nije vracena oduzeta imovina posle drugog rata a sad i konje kradu. Sloba je odavno mrtav

verni citalac

pre 16 godina

Citajuci Vase komentare, covek dolazi do pomisli kako je jedini problem u celoj ovoj prici to sto su konji neuhranjeni. Konji su neuhranjeni jer je coveku sigurno nestalo para da ih hrani, a daljim svojim nemarom ih doveo u stanje u kakvom su. S obzirom da sam i sam veliki ljubitelj konja i da ih drzim znam da jedan konj mesecno po gruboj racunici pojede nekij 4-5000 din, bez veterinarskih usluga. Sada to pomnozite sa 365 dana, sa 88 grla, sa ko zna koliko godina i dobicete astronomsku cifru koju sada covek trazi. Druga je prica to da li je on imao prava da ukrade krdo koje je nosilac genetskog materijala tulipan lipicanera koji su hrvatska autohtona rasa ili ne.
Inace, pre dve godine sam prodao jednog pastuva u Madjarsku i kada sam kupcu davao njegov rodovnik, covek mi je rekao da nas rodovnik za lipicanere nista ne vredi jer ga Ministarstvo poljoprivrede Madjarske ne priznaje zbog spora Srbije i Hrvatske bas oko maticnog krda lipicanera koje im je ukradeno.
Toliko od mene kao odgajivaca, uz silnu zelju da se ta drama na farmi kod Novog Sada jednom resi.

joker

pre 16 godina

i sta ima ministar da ide i gleda konje -nema pametnija posla!!1?..ima da naredi da se konji lociraju i vrate-a onaj koji ih je doveo i onaj kod koga su neka resavaju svoje sporove privatno,na sudu,na ulici..gde god i kako god,to sa povratkom konja i to pod hitno-ako je dobronamerno i prijateljski-nema veze!!!!!

snezana milovanovic

pre 16 godina

Pa ljudi ovo nije normalno stvarno, ko moze da cuti ! Fotografije i snimci konja su napravljeni dan pre objavljivanja prve vesti na B92, takodje i na dan objavljivanja vesti - definitivno konji su bili u uzasnom stanju. Svaka cast Tadicu - covek je licno pozvao ministra koliko smo obavesteni da preduzme sve sto treba.Ali ljudi da li treba da predsedniku Tadicu saljemo i fotografije i snimke da bi se licno uverio!!! Definitivno pitanje je zaista koje ste konje vi tamo videli??? Kome nije jasno u kakvom stanju su konji bili pre posete ministra neka pogleda galeriju slika na sajtu Slobode za zivotinje.
Stvarno sramota

Leni

pre 16 godina

Zahvalila bih se:
PIK Bečej, opštini Arilje, firmi "Komponenta" iz Ćuprije, Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, i firmi "Sto posto", sto su donirali lijekove i hranu.
Ne znam sto je gospodin ministar htio reci, vjerojatno ne zna niti on, ali ja bih zeljela vidjeti zabiljeske tog veterinarskog tima koji je pregledao zivotinje. Molim B92, ako takve postoje, molim vas objavite ih!
Hvala svima na podrsci i dobrim zeljama za ove napacene ljepotane.

joker

pre 16 godina

dve stvari su mi a p a s o l u t n o neverovatne!!!...:pre svega kako i zasto(mada mi je jasno zasto!!?...)i u ime cega je "dobrocinitelj"razvozio 88 lipicanera,od lipica preko bosne do karadjordjeva-vojvodine-srbije...da bi zavrsili u privatnoj ergeli!?!?...kada tome dodamo da drzava hrvatska od prestanka rata trazi svoje konje a niko ih,kao,ne cuje(verovatno su i konji kao i ovi ratni zlocinci-sa kojima se "kao"vijamo vec godinama-postali "nedostupni"..sta li..?pa ne mogu da ih vrate u lipice!?!?..)i onda se pitamo zasto svi beze od srba,zasto nas niko "ne razume",zasto onam "oduzimaju" kosovo i kako to i zasto nam se ne veruje!!!pa zato sto je milosevic lagao ceo svet na celu sa amerikom i evropom,a verovatno u talu sa rusijom za po pitanju bilo cega u vezi ratova,i zlocina u tim ratovima ali i namera,kao sto i 12 godina nema nikoga u vladi drzave srbije(pa makar to morao da bude premijer,predsednik ili ministar poljoprivrede!!!!!!)da jednostavno potpise naredbu da se lipicaneri koji su UKRADENI IZ CISTOG KORISTOLJUBLJA!!!(moja licna primedba i misljenje!!!!)vrate pravim vlasnicima!!!PRE SVEGA JADNE ZIVOTINJE U SVAKOM SLUCAJU,A ODMAH ZATIM - NEKO MORA DA BUDE KRIV ZA SVA NJOHOVA STRADANJA,ALI I ZA NEMAR,KRADJU,LAZI I JOS JEDNO NERESENO FRUSTRIRAJUCE A BESPOTREBNO NERESENO PITANJE IZ TOG DRIPACKOG RATA!!!!

Marko (Dorcol)

pre 16 godina

Uhapsite Todora Bukinca zbog dugogodisnjeg zlostavljanja zivotinja, kao i za primer svim drugima kojima bi nesto slicno palo na pamet. Dok se ne promenimo u odnosu prema zivotinjama, svaka prica o Evropi postaje smesna.

Satir

pre 16 godina

Pohvala za medije koji su skrenuli paznju na jos jednu u nizu nepravdi, poocinjenih u poslednjim sukobima, nasa najveca sreca bi bila da je ovo najveca od njih!

Bata

pre 16 godina

"Nisam stručan da ocenim stanje konja ukupno, ali vizuelno mi deluju vrlo pristojno". Smešno.
Ako kao ministar ide da proveri stanje nečega u šta se ne razume, onda bi trebalo sa sobom da povede nekoga ko se razume, a ne da se dalje obraća javnosti na osnovu svoje odokativne šacometrije.

(Vlast)a

pre 16 godina

Pitanje za crkvu,rukovodstvo i profesionalne pravoslavne patriote:kako oprostiti greh prema neduznim plemenitim zivotinjama, nakon olako oprostenih zlocina prema nevernicima koje smo mrzeli u Bozije ime.
Ima li pokajanja i oprosta i za ove divne zivotinje ili smo i tu "namirivali"dugove iz predjasnjih ratova u kojima (ni)smo ucestvovali.
Do sad me bilo stid od ljudi a sad i od konja i to vam necu oprostiti!

dav

pre 16 godina

A gde su nestali konji bas me interesuje.To mora pod hitno da se istrazi.Ministar pored toga sto se ocigledno ne razume u konje tvrdi da je neko slikao jednog konja.Sramota!

Oktarski

pre 16 godina

Divno je čuti i uveriti se u izraženu brigu prema ovim životinjama.
Tužno je živeti uz saznanje da mnoštvo ljudi danas u Srbiji a i drgde, nije u stanju sebi priuštiti ni pristojno parče hleba, a da ne govorim o tolikom broju majki koje lome prste nad posteljom bolesnog deteta jer leka "nema ni za lek" a srce lekara i apotekara postalo tvrdo, dok mozak radi "tržišno". Istih onih ljudi koji su koristili blagodeti jednog minulog sistema da se školuju besplatno i domognu diploma, stanova, radnih mesta... Gde su obeskućeni prognanici, izbeglice, deca poginulih boraca, invalidi?! Gde je zatajio humanizam i solidarnost? Kojim putem to krećemo na kome se ne vidi čovek?
Čoveče, seti se da si čovek!

Darko Maksimović

pre 16 godina

Ja sam ozlojeđen što b92 mora da se bavi ovakvim stvarima, a ne naša policija, inspekcija, političari, ministri, itd. Zar ne postoji neka inspekcija koja će ući u svaku štalu i ispitati stanje konja? Za šta studiraju ovaj poljoprivredni fakultet?

Marko Brankovic

pre 16 godina

Po drugi put u nekoliko dana, ministar Milosavljevic - malte ne s ponosom - izjavljuje da nije strucan za nesto sto spada u delokrug ministarstva kojim rukovodi. Mozda ta njegova strucnost dostize tolike razmere da zaista nije bio u stanju da prepozna sta su mu u ergeli pokazali. Mozda je to bilo ogledalo.

Mirko

pre 16 godina

Citat iz članka: "Odiseja lipicanera počinje krajem 1991. godine kada ih Komasović zatiče kako lutaju poljima u okolini Lipika. Da bi ih spasao, prevozi ih u Bosnu i Hercegovinu, a potom u Srbiju, pa lipicaneri krajem 90-ih završavaju na privatnoj ergeli u okolini Novog Sada." je osnova mog komentara i pitanja, bolje čuđenja.
Zar niko se nije zapitao da su to sad konji stari minimum 17 godina? Zar je hranjenje konja jeftin poduhvat? Zar tog, po meni, velikog čoveka koji ih je i doveo u Novi Sad, niko nije zaustavio u Hrvatskoj, BiH i pitao - gde si krenuo sa tolikim konjima? Zar Hrvati nisu znali za te konje da su u Lipiku, pa nije preduhitrio ovog, opet po meni, izuzetno hrabrog i dobrog čoveka koji ih je doveo u NS? Zar je hrvatskim vlastima trebalo toliko dugo da se sete konja? Zar je srpskim vlastima trebalo toliko dugo da se sete konja?
Ljudi, ti konji su "zreli" za kobasice, a ne za izložbu. To je realnost. A čovek koji ih je doveo, njemu svaka čast.

grozni

pre 16 godina

Sramota za Srbiju.
A tip je smjesan sa svojim zahtjevom da mu se plati sto ih je drzao ove godine.
To je kao kad bi vam netko trazio garaziranje za auto koji vam je ukrao.
Mislim stvarno!!
I jos mu ministar da je pomoc umjesto da ga strpa u prvi zatvor.

Ja

pre 16 godina

Da, sve je ovo jedan konj... samo što mi vidimo osmerostruko. Kako je rekao Balašević, "Kasno je da se paniči... dali smo šansu da se ludilo ozvaniči.". Konje treba vratiti vlasniku što prije, bez obzira u kakvom stanju bili, a pogotovo s obzirom u kakvom su stanju.

zoran

pre 16 godina

Sjajno! Ministar je reagovao, ali nije reagovao da bi se resio problem, nego da bi stisali realnu pricu o tome kakvi zaista jesmo i da spreci dalje uznemirenje javnosti za sta ustvari jeste odgovorna vlast. Zaro o tome ne svedoci ministrivoa izjava, da su "konji u dobroj kondiciji", nije valjda da je toliko naivan da nije video sve konje. Ako nije strucan da proceni njihov izgled, zasto nije poveo nekoga ko se u to razume? Kako su stvari krenule jos ce vlasnik stale tuziti B92. Ko bi drugi bio kriv, nego oni! Zbog nemarnog odnosa prema konjima i uznemirenja javnosti konje treba oduzeti od coveka u cijoj se stali nalaze i vratiti Republici Hrvatskoj.
zorandc@nadlanu.com

Volina

pre 16 godina

Nasoj siromasnoj drzavi ne trebaju ergele i lipicaneri, to sve treba ili prodati ili vratiti vlasniku (ukoliko nije nase). Mene ne zanima da od poreza placam neke ergele, zooloske vrtove i slicno. Ko ima racunicu da drzi konje i majmune neka to radi privatno i neka zaradi novac.
A ko maltretira ili drzi u losim uslovima zivotinje treba na sud, po prijavi inspekcije, pa neka placa kazne...

Petar

pre 16 godina

Mislim da se u ovom slucaju konji koriste da se skrene paznja sa hrvatske akcije ½Oluja½.Jer,u jednim medijima,odmah nakon izjave Milorada Pupovca,pustili su ovu vest kao temu dana.Zar su konji toliko vazni,da su bas sad uzeli da ih spominju?Isao sam u skolu sa decom koja su izbegla ostavljajuci sve pred tim ratom,a ovi se uhvatili za konje.Covek paznjom prema zivom svetu oko sebe pokazuje kakav je,ali ne mogu da se otmem utisku da je ovo unapred spremljena tema.

mina

pre 16 godina

Zaista mi je zao ovih konja, ali pogledajte ulice naših gradova, toliko je napuštene, zapuštene i gladne dece, pre svega Romske, a za njih nema hrane ni vitamina.Kakvi smo mi to ljudi?

Goran

pre 16 godina

Stvarno sramota, kakvo je ovo nase drustvo kada su sve institucije pocele da rade tek kada su mediji objavili da su konji ugrozeni, izgleda da se odgovorna lica mogu pokrenuti da rade svoj posao samo kada ih mediji prozovu, mada hvala ministarstvu sto je reagovalo posle vesti koja je objavljena, mada nije problem samo kod ovih predivnih konja vec je problem i kod drugih zivotinja, a da ne zaboravim da nista bolji odnos nije ni prema ljudima, pitam se koja je politika nasih institucija i politicara

Joca

pre 16 godina

Sta drugo reci do sramota.
"Mi" ne vodimo racuna ni o svojemu a kamo li o tudjemu. Hrvati i te kako prate sta se desava sa njihovim vlasnistvom. To im se ne moze zameriti. Ali se moze zameriti "nasima" sto od slovenaca ne traze onih dvadest i kusur oldtimera koje su kao pozajmili za izlozbu nekako bas u vreme pocetka njihove secesije. Ti automobili ni dan dans nisu vraceni. Niti se neko seti da javno pita sta je sa njima.
Ova moja digresija samo je pokusaj da se ukaze koliko je nama stalo do nasega pa nas ne treba ni cuditi ovakav odnos prema necemu sto nije nase. Nema opravdanja. Jadne zivotinje. Ovime Srbija opet gubi medijski rat i pokazuje da nista nismo naucili iz proslosti. Ovakav nemar nigde na kugli zemaljskoj nece naici na zrnce razumevanja.
"Kada su ONI u stanju neduznim konjima to da urade .... sta su tek u stanju ....". Ovo je dovoljan razlog da ministar podnese ostavku ili jos bolje da bude smenjen!

pedja

pre 16 godina

Zar nam je bilo potrebno da nas hrvatski ministar opomene na human odnos prema životinjama, koje po svoj prilici i nisu naše? Ministar Milosavljević bi trebalo da preduzme sve što može i mora, a to je da nahrani, izleči i spase konje, a onda ih vrati pravom vlasniku. Humanost i poštenje bi trebalo da budu jedna od odlika novih demokratskih vlasti u Srbiji.

Saška

pre 16 godina

Pa mislim stvarno!!! Ovo samo govori kakvo smo društvo. Kako smo bahati, neodgovorni i puni sebe. Žao mi je što ne mogu više da pomognem osim da kritikujem one koji mogu, treba i moraju da se brinu o svima nama!

Pozitivac

pre 16 godina

Na stranu sad politika, ovo je dobar primer. Istrazite, objavite, odgovarajuce ministarstvo se odmah strecne i uradi nesto. Najbolji zavrsetak price bi bio da se ukradeno vrati, al' bojim se da do te tacke razvoja drustva jos nismo dosli.

pedja

pre 16 godina

Zar nam je bilo potrebno da nas hrvatski ministar opomene na human odnos prema životinjama, koje po svoj prilici i nisu naše? Ministar Milosavljević bi trebalo da preduzme sve što može i mora, a to je da nahrani, izleči i spase konje, a onda ih vrati pravom vlasniku. Humanost i poštenje bi trebalo da budu jedna od odlika novih demokratskih vlasti u Srbiji.

joker

pre 16 godina

dve stvari su mi a p a s o l u t n o neverovatne!!!...:pre svega kako i zasto(mada mi je jasno zasto!!?...)i u ime cega je "dobrocinitelj"razvozio 88 lipicanera,od lipica preko bosne do karadjordjeva-vojvodine-srbije...da bi zavrsili u privatnoj ergeli!?!?...kada tome dodamo da drzava hrvatska od prestanka rata trazi svoje konje a niko ih,kao,ne cuje(verovatno su i konji kao i ovi ratni zlocinci-sa kojima se "kao"vijamo vec godinama-postali "nedostupni"..sta li..?pa ne mogu da ih vrate u lipice!?!?..)i onda se pitamo zasto svi beze od srba,zasto nas niko "ne razume",zasto onam "oduzimaju" kosovo i kako to i zasto nam se ne veruje!!!pa zato sto je milosevic lagao ceo svet na celu sa amerikom i evropom,a verovatno u talu sa rusijom za po pitanju bilo cega u vezi ratova,i zlocina u tim ratovima ali i namera,kao sto i 12 godina nema nikoga u vladi drzave srbije(pa makar to morao da bude premijer,predsednik ili ministar poljoprivrede!!!!!!)da jednostavno potpise naredbu da se lipicaneri koji su UKRADENI IZ CISTOG KORISTOLJUBLJA!!!(moja licna primedba i misljenje!!!!)vrate pravim vlasnicima!!!PRE SVEGA JADNE ZIVOTINJE U SVAKOM SLUCAJU,A ODMAH ZATIM - NEKO MORA DA BUDE KRIV ZA SVA NJOHOVA STRADANJA,ALI I ZA NEMAR,KRADJU,LAZI I JOS JEDNO NERESENO FRUSTRIRAJUCE A BESPOTREBNO NERESENO PITANJE IZ TOG DRIPACKOG RATA!!!!

Pozitivac

pre 16 godina

Na stranu sad politika, ovo je dobar primer. Istrazite, objavite, odgovarajuce ministarstvo se odmah strecne i uradi nesto. Najbolji zavrsetak price bi bio da se ukradeno vrati, al' bojim se da do te tacke razvoja drustva jos nismo dosli.

mina

pre 16 godina

Zaista mi je zao ovih konja, ali pogledajte ulice naših gradova, toliko je napuštene, zapuštene i gladne dece, pre svega Romske, a za njih nema hrane ni vitamina.Kakvi smo mi to ljudi?

grozni

pre 16 godina

Sramota za Srbiju.
A tip je smjesan sa svojim zahtjevom da mu se plati sto ih je drzao ove godine.
To je kao kad bi vam netko trazio garaziranje za auto koji vam je ukrao.
Mislim stvarno!!
I jos mu ministar da je pomoc umjesto da ga strpa u prvi zatvor.

Petar

pre 16 godina

Mislim da se u ovom slucaju konji koriste da se skrene paznja sa hrvatske akcije ½Oluja½.Jer,u jednim medijima,odmah nakon izjave Milorada Pupovca,pustili su ovu vest kao temu dana.Zar su konji toliko vazni,da su bas sad uzeli da ih spominju?Isao sam u skolu sa decom koja su izbegla ostavljajuci sve pred tim ratom,a ovi se uhvatili za konje.Covek paznjom prema zivom svetu oko sebe pokazuje kakav je,ali ne mogu da se otmem utisku da je ovo unapred spremljena tema.

S.R.A.M.O.T.A.

pre 16 godina

Ovo je strašno! I sramota za Srbiju, a da ne govorim tek za vašeg ministra. Umjesto da se pod hitno pokrene krivični postupak zbog mučenja životinja i krađe tuđe imovine on ga posjećuje (!!??) i još k tome lupa gluposti kako konji i nisu tako loše i kako će sigurno preživjeti zimu!!! A "plemeniti spasitelj izgubljenih konja" još traži i novac da bi vratio nešto što je ukrao! Pa tko ga je tjerao da drži konje sve te godine i troši svoj novac? Ako je tako plamenit pa je spasio životinje mogao ih je vratiti prije 12 godina kada je rat završio i dobio bi novac za čuvanje i hranu i još i nagradu. Ovdje se naravno radi o čistom kriminalu samo što su umjesto umjetnina, zlata ili novca ukradeni plemeniti konji koji imaju visoku cijenu na tržištu. Sramota da se u jednoj državi koja bi trebala biti pravna javno dozvoljava ovakvo mučenje nedužnih životinja a kriminalcima da javno i bez posljedica traže novac za nešto što su ukrali pravim vlasnicima. Ali nije ni to dovoljno već ministar izjavljuje da će pravnicima ostaviti da odluče tko je stvarni vlasnik lipicanaca!!?? Pa je da, ovo je vrlo zamršen pravni slučaj jer poznato je da je Srbija već stoljećima uzgajala lipicance pa ih se bez problema može naći u svakom seoskom dvorištu. A i možda su konji sami odlučili promijeniti vlasnika pa su odšetali do gazda Todora gdje danas uživaju kraljevski tretman. Mislim stvarno! Ako takve stvari izjavljuje jedan ministar u Vladi Srbije čemu se čuditi liku koji javno traži novac za tuđe vlasništo?

Saška

pre 16 godina

Pa mislim stvarno!!! Ovo samo govori kakvo smo društvo. Kako smo bahati, neodgovorni i puni sebe. Žao mi je što ne mogu više da pomognem osim da kritikujem one koji mogu, treba i moraju da se brinu o svima nama!

Joca

pre 16 godina

Sta drugo reci do sramota.
"Mi" ne vodimo racuna ni o svojemu a kamo li o tudjemu. Hrvati i te kako prate sta se desava sa njihovim vlasnistvom. To im se ne moze zameriti. Ali se moze zameriti "nasima" sto od slovenaca ne traze onih dvadest i kusur oldtimera koje su kao pozajmili za izlozbu nekako bas u vreme pocetka njihove secesije. Ti automobili ni dan dans nisu vraceni. Niti se neko seti da javno pita sta je sa njima.
Ova moja digresija samo je pokusaj da se ukaze koliko je nama stalo do nasega pa nas ne treba ni cuditi ovakav odnos prema necemu sto nije nase. Nema opravdanja. Jadne zivotinje. Ovime Srbija opet gubi medijski rat i pokazuje da nista nismo naucili iz proslosti. Ovakav nemar nigde na kugli zemaljskoj nece naici na zrnce razumevanja.
"Kada su ONI u stanju neduznim konjima to da urade .... sta su tek u stanju ....". Ovo je dovoljan razlog da ministar podnese ostavku ili jos bolje da bude smenjen!

Marko Brankovic

pre 16 godina

Po drugi put u nekoliko dana, ministar Milosavljevic - malte ne s ponosom - izjavljuje da nije strucan za nesto sto spada u delokrug ministarstva kojim rukovodi. Mozda ta njegova strucnost dostize tolike razmere da zaista nije bio u stanju da prepozna sta su mu u ergeli pokazali. Mozda je to bilo ogledalo.

aca

pre 16 godina

Gospodo ! Todor-Tosa Bukinac nikad nije posedovao ergelu do 1991 godine, pa tek dovodjenjem tudjih konja postaje vlasnik ergele.
Pre toga je prodavao kaiseve na gradskim ulicama Novog Sada, a prodajom opljackane robe iz Hrvatske, ukradenih automobila iz Svedske, pa naravno i konja onda nista drugo nije za ocekivati.
Ima li posla i za druge nadlezne organe ?

sneki

pre 16 godina

Stvarno se stidim sto sam stanovnik Novog Sada, to prvo a drugo pod hitno tog hohstaplera bukinca u zatvor po najvaznijoj osnovi -zlostavljanje zivotinja sto je po Zakonu Srbije kaznjivo - gde ste organi vlasti,policije,sudstva i sta god jos, pokazite da je ovo PRAVNA DRZAVA, pa kada ga strpate u zatvor, onda lepo te jadne konje vratite pravim vlasnicima i pokazite da i u ovoj zemlji ima pravde i istine a ne samo degenerisanih ljudskih jedinki,koje ceo svet mrzi...Sve pohvale za b92 njihov sam verni gledalac i hvala sto su uradili ono sto su trebali novosadski mediji da urade(uz sram da ih bude) hvala sto ste ovo uradili i sto ce tim konjima makar spasemo zadnje dane i neka ih provedu kako je dostojno jednog zivog stvora.

Marko (Dorcol)

pre 16 godina

Uhapsite Todora Bukinca zbog dugogodisnjeg zlostavljanja zivotinja, kao i za primer svim drugima kojima bi nesto slicno palo na pamet. Dok se ne promenimo u odnosu prema zivotinjama, svaka prica o Evropi postaje smesna.

verni citalac

pre 16 godina

Citajuci Vase komentare, covek dolazi do pomisli kako je jedini problem u celoj ovoj prici to sto su konji neuhranjeni. Konji su neuhranjeni jer je coveku sigurno nestalo para da ih hrani, a daljim svojim nemarom ih doveo u stanje u kakvom su. S obzirom da sam i sam veliki ljubitelj konja i da ih drzim znam da jedan konj mesecno po gruboj racunici pojede nekij 4-5000 din, bez veterinarskih usluga. Sada to pomnozite sa 365 dana, sa 88 grla, sa ko zna koliko godina i dobicete astronomsku cifru koju sada covek trazi. Druga je prica to da li je on imao prava da ukrade krdo koje je nosilac genetskog materijala tulipan lipicanera koji su hrvatska autohtona rasa ili ne.
Inace, pre dve godine sam prodao jednog pastuva u Madjarsku i kada sam kupcu davao njegov rodovnik, covek mi je rekao da nas rodovnik za lipicanere nista ne vredi jer ga Ministarstvo poljoprivrede Madjarske ne priznaje zbog spora Srbije i Hrvatske bas oko maticnog krda lipicanera koje im je ukradeno.
Toliko od mene kao odgajivaca, uz silnu zelju da se ta drama na farmi kod Novog Sada jednom resi.

Druid

pre 16 godina

Od pocetnog krda od 80-tak konja za desetak godina spalo se na 70-tak konja u ergeli, od kojih je samo desetak iz prvobitnog krda. Ako je u prvobitnom krdu bilo 40-tak kobila, za ovih 10 godina tu bi moralo biti nekoliko stotina grla. Sigurno je da je taj Bukinac prodavao konje, a ako znamo da svaki konj vredi minimalno nekoliko hiljada evra, ne bih rekao da je on tu bio na gubitku. Na stranu to sto konji ni nisu njegovi, tako da bi zbog kradje trebalo da zavrsi u zatvoru, a ne da drugima ispostavlja racune.

momabrazil

pre 16 godina

Oteto prokleto. Ne stoji da je tip spasao te konje vec je imao korist od njih svih ovih godina. U Hrvatskoj sa pravom smatraju da nasa drzava pomaze lopove. Stidim se sto moja zemlja nije u stanju da vrati kradeno. Mojima jos nije vracena oduzeta imovina posle drugog rata a sad i konje kradu. Sloba je odavno mrtav

Divlji zapad

pre 16 godina

Dragi ministre, a kako biste se vi osjećali da vama netko sutra ukrade recimo psa, izgladnjuje ga godinama i onda traži lovu jer se čitavo vrijeme "brinuo za životinju"? Jel biste i onda s takvim tipom razgovarali kao da se maltene radi o uzgajivaču plemenitih pasmina i prepuštali pravnicima da utvrde tko je pravi vlasnik? Nekako mi se čini da ne bi... Ali konji nisu vaši, nisu čak niti vlasništvo Srbije pa vas baš briga kako žive i gdje će završiti. Čudi me ipak da ne razmišljate o tome kakvu poruku kao ministar šaljete građanima svoje države svojim izjavama i nezainteresiranim ponašanjem kada je u pitanju čisti kriminal prema tuđem vlasništvu + očigledan primjer mučenja životinja. Koliko mi je poznato i jedno i drugo je prema zakonu Republike Srbije kažnjivo djelo...

zoran

pre 16 godina

Sjajno! Ministar je reagovao, ali nije reagovao da bi se resio problem, nego da bi stisali realnu pricu o tome kakvi zaista jesmo i da spreci dalje uznemirenje javnosti za sta ustvari jeste odgovorna vlast. Zaro o tome ne svedoci ministrivoa izjava, da su "konji u dobroj kondiciji", nije valjda da je toliko naivan da nije video sve konje. Ako nije strucan da proceni njihov izgled, zasto nije poveo nekoga ko se u to razume? Kako su stvari krenule jos ce vlasnik stale tuziti B92. Ko bi drugi bio kriv, nego oni! Zbog nemarnog odnosa prema konjima i uznemirenja javnosti konje treba oduzeti od coveka u cijoj se stali nalaze i vratiti Republici Hrvatskoj.
zorandc@nadlanu.com

Mirko

pre 16 godina

Citat iz članka: "Odiseja lipicanera počinje krajem 1991. godine kada ih Komasović zatiče kako lutaju poljima u okolini Lipika. Da bi ih spasao, prevozi ih u Bosnu i Hercegovinu, a potom u Srbiju, pa lipicaneri krajem 90-ih završavaju na privatnoj ergeli u okolini Novog Sada." je osnova mog komentara i pitanja, bolje čuđenja.
Zar niko se nije zapitao da su to sad konji stari minimum 17 godina? Zar je hranjenje konja jeftin poduhvat? Zar tog, po meni, velikog čoveka koji ih je i doveo u Novi Sad, niko nije zaustavio u Hrvatskoj, BiH i pitao - gde si krenuo sa tolikim konjima? Zar Hrvati nisu znali za te konje da su u Lipiku, pa nije preduhitrio ovog, opet po meni, izuzetno hrabrog i dobrog čoveka koji ih je doveo u NS? Zar je hrvatskim vlastima trebalo toliko dugo da se sete konja? Zar je srpskim vlastima trebalo toliko dugo da se sete konja?
Ljudi, ti konji su "zreli" za kobasice, a ne za izložbu. To je realnost. A čovek koji ih je doveo, njemu svaka čast.

Darko Maksimović

pre 16 godina

Ja sam ozlojeđen što b92 mora da se bavi ovakvim stvarima, a ne naša policija, inspekcija, političari, ministri, itd. Zar ne postoji neka inspekcija koja će ući u svaku štalu i ispitati stanje konja? Za šta studiraju ovaj poljoprivredni fakultet?

(Vlast)a

pre 16 godina

Pitanje za crkvu,rukovodstvo i profesionalne pravoslavne patriote:kako oprostiti greh prema neduznim plemenitim zivotinjama, nakon olako oprostenih zlocina prema nevernicima koje smo mrzeli u Bozije ime.
Ima li pokajanja i oprosta i za ove divne zivotinje ili smo i tu "namirivali"dugove iz predjasnjih ratova u kojima (ni)smo ucestvovali.
Do sad me bilo stid od ljudi a sad i od konja i to vam necu oprostiti!

aca

pre 16 godina

Koliko su komada grla "dobili" od ovih konja pa verovatno prodali mogu samo da pretpostavim. Ako ih je bilo 80, neka bude 40 parova(mada to kod konja ne ide u parovima,valjda)po jedno zdrebe godisnje, puta 17 godina to je 680 komada!!!(ako sam dobro izracunao) a sigurno ih je bilo vise jer pretpostavljam da ima vise zenki. 680 grla(najmanje) je mnogo para!!! Ne bi ova "gospoda posteni i humani biznismeni" gajili tolike konje a da nemaju korist!

Goran

pre 16 godina

Stvarno sramota, kakvo je ovo nase drustvo kada su sve institucije pocele da rade tek kada su mediji objavili da su konji ugrozeni, izgleda da se odgovorna lica mogu pokrenuti da rade svoj posao samo kada ih mediji prozovu, mada hvala ministarstvu sto je reagovalo posle vesti koja je objavljena, mada nije problem samo kod ovih predivnih konja vec je problem i kod drugih zivotinja, a da ne zaboravim da nista bolji odnos nije ni prema ljudima, pitam se koja je politika nasih institucija i politicara

Bata

pre 16 godina

"Nisam stručan da ocenim stanje konja ukupno, ali vizuelno mi deluju vrlo pristojno". Smešno.
Ako kao ministar ide da proveri stanje nečega u šta se ne razume, onda bi trebalo sa sobom da povede nekoga ko se razume, a ne da se dalje obraća javnosti na osnovu svoje odokativne šacometrije.

snezana milovanovic

pre 16 godina

Pa ljudi ovo nije normalno stvarno, ko moze da cuti ! Fotografije i snimci konja su napravljeni dan pre objavljivanja prve vesti na B92, takodje i na dan objavljivanja vesti - definitivno konji su bili u uzasnom stanju. Svaka cast Tadicu - covek je licno pozvao ministra koliko smo obavesteni da preduzme sve sto treba.Ali ljudi da li treba da predsedniku Tadicu saljemo i fotografije i snimke da bi se licno uverio!!! Definitivno pitanje je zaista koje ste konje vi tamo videli??? Kome nije jasno u kakvom stanju su konji bili pre posete ministra neka pogleda galeriju slika na sajtu Slobode za zivotinje.
Stvarno sramota

Oktarski

pre 16 godina

Divno je čuti i uveriti se u izraženu brigu prema ovim životinjama.
Tužno je živeti uz saznanje da mnoštvo ljudi danas u Srbiji a i drgde, nije u stanju sebi priuštiti ni pristojno parče hleba, a da ne govorim o tolikom broju majki koje lome prste nad posteljom bolesnog deteta jer leka "nema ni za lek" a srce lekara i apotekara postalo tvrdo, dok mozak radi "tržišno". Istih onih ljudi koji su koristili blagodeti jednog minulog sistema da se školuju besplatno i domognu diploma, stanova, radnih mesta... Gde su obeskućeni prognanici, izbeglice, deca poginulih boraca, invalidi?! Gde je zatajio humanizam i solidarnost? Kojim putem to krećemo na kome se ne vidi čovek?
Čoveče, seti se da si čovek!

Leni

pre 16 godina

Zahvalila bih se:
PIK Bečej, opštini Arilje, firmi "Komponenta" iz Ćuprije, Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, i firmi "Sto posto", sto su donirali lijekove i hranu.
Ne znam sto je gospodin ministar htio reci, vjerojatno ne zna niti on, ali ja bih zeljela vidjeti zabiljeske tog veterinarskog tima koji je pregledao zivotinje. Molim B92, ako takve postoje, molim vas objavite ih!
Hvala svima na podrsci i dobrim zeljama za ove napacene ljepotane.

Volina

pre 16 godina

Nasoj siromasnoj drzavi ne trebaju ergele i lipicaneri, to sve treba ili prodati ili vratiti vlasniku (ukoliko nije nase). Mene ne zanima da od poreza placam neke ergele, zooloske vrtove i slicno. Ko ima racunicu da drzi konje i majmune neka to radi privatno i neka zaradi novac.
A ko maltretira ili drzi u losim uslovima zivotinje treba na sud, po prijavi inspekcije, pa neka placa kazne...

dav

pre 16 godina

A gde su nestali konji bas me interesuje.To mora pod hitno da se istrazi.Ministar pored toga sto se ocigledno ne razume u konje tvrdi da je neko slikao jednog konja.Sramota!

Eh....

pre 16 godina

Te konje treba pod hitno vratiti u Lipik. Prostor je obnovljen i to vec nekoliko godina - hrane ima. Prostor je velik i te zivotinje ga zasluzuju, a ne ovo sto im se radi. Prije rata su konji uzivali tamo, a ljudi su dolazili da ih vide i sami su ih hranili. Znam da su kada su vidjeli covjeka sami dolazili do ograde da ih se hrani i da se 'igra' s njima. Ovo sto im je ucinjeno je sramota. Cak i kada/ako se vrate nazad trebati ce proci nekoliko godina da povrate vjeru u covjeka. Sto se tice odstete ona je debelo preplaceno preko genetskog materijala i preko prodanih jedinki, jer je bilo daleko vise zenki nego muzjaka.

Leposava Devic

pre 16 godina

Pre svega da kazem da sam vlasnica konja starog 25 godina.Nazalost,ovde je nemoguce pokazati sliku ali pozivam novinare,sve zainteresovane a pre svega MINISTRA da dodju i vide kako izgleda konj koji je ove godine napunio kao sto rekoh 25(!!!) godina!nakon toga predlazem malu turneju po seoskim stalam gde se mogu videti razne kako rece ministar"babe i dede" od konja kako sa 20 godina izgledaju.Pisala sam i "gospodinu" ministru-mada znam da nema svrhe ali eto,bilo mi je lakse.Nemojmo dozvoliti ovaj pomor!Ako ne zbog humanosti a ono zbog ugleda nase zelje u svetu- zar ne bi trebalo da pokusavamo da na svaki nacin bar malo vratimo mrvicu postovanja prema nasoj zemlji?Nemojmo biti naivni-vec se svuda prica o tim konjima!S obzirom na to da zbog posla imam kontakte po Evropi-znam iz prve ruke.Inace,konji su"kobajagi"dovedeni da budu spaseni od"vihora rata"(!!!)-ne bih ovde da raspravljam o dobrim ili losim namerama coveka koji ih je doveo.Medjutim,Bukinac(ne,zaista ne mogu da napisem "gospodin")je pre nekoliko godina ponudio da primi te konje na pansion kako bi eto pomogao... Bukinac je na tim konjima dovoljno zaradio-odakle mu ideja da trazi 300.000 evra!Moj konj-takodje punokrvan pa jos priplodni pastuv jede verovali ili ne hranu u vrednosti od 110 dinara dnevno!A itekako mu se ugadja.Cisto da se zna,konja drzim iskljucivo iz ljubavi,nemam nikakve veze sa konjarima niti imam nesto licno(osim ovoga...)protiv ljhudi koji su konje doveli i drze ih,niti razloga da pricam u bilo cije ime osim u ime konja.I ljudskosti.

Ja

pre 16 godina

Da, sve je ovo jedan konj... samo što mi vidimo osmerostruko. Kako je rekao Balašević, "Kasno je da se paniči... dali smo šansu da se ludilo ozvaniči.". Konje treba vratiti vlasniku što prije, bez obzira u kakvom stanju bili, a pogotovo s obzirom u kakvom su stanju.

Arev

pre 16 godina

Ovo je genocid prema ovim divnim konjima, koji su kao i sve kod nas dosli u ovakvo stanje. Ako niste u stanju da se brinete o njima, a niste vratite ih, tamo odakle ste ih uzeli. Hrvatska drzava zna da se brine o svemu, pa ce i o njima, jer se brinula i ranije.
Odlicno je sto je javnost izvrsila pritisak na ministarstvo, ali je zalosno da Milosavljevic izjavljuje da ne zna o ovome nista i da nije strucan. Ministarstvo poljoprivrede je ozbiljna stvar. Steta sto ministarka Dulic, nije ostala u ovom ministarstvu, ona bi jedina umela da resi ovaj dugogodisnji problem, jer zna posao. Lepo se vidi, kako su konji izmuceni, nenahranjeni i zive u losim higijenskim uslovima.
Napravite jedno dobro delo, vratite konje u njihovu zemlju.

joker

pre 16 godina

i sta ima ministar da ide i gleda konje -nema pametnija posla!!1?..ima da naredi da se konji lociraju i vrate-a onaj koji ih je doveo i onaj kod koga su neka resavaju svoje sporove privatno,na sudu,na ulici..gde god i kako god,to sa povratkom konja i to pod hitno-ako je dobronamerno i prijateljski-nema veze!!!!!

Satir

pre 16 godina

Pohvala za medije koji su skrenuli paznju na jos jednu u nizu nepravdi, poocinjenih u poslednjim sukobima, nasa najveca sreca bi bila da je ovo najveca od njih!

Vesna Kesic

pre 16 godina

O cemu mi pricamo?
I knjige u biblioteci imaju neke
oznake kome pripadaju, pa valjda i konji??? Hitno utvrditi cije je vlasnistvo i VRATITI, bez nadmudrivanja.

sneki

pre 16 godina

I sta dalje da li ce neko pratiti ovo mucenje lipicanera ili ce sve da slegne i oni jadnici od konja ce da pocrkaju od gladi i nemara, imam samo jednu poruku svima ovo nam pokazuje da lopov prolazi lepo,cak i bude nagradjen,covece,ja ukrao nesto dodje ministar donese mi poklone i ostavi mi te ukradene stvari i nikom nista,ljudi,pa u ovoj zemlji se isplati biti lopov,strasno,
drugo- da li ce doticna inspektora iz Novog Sada, odgovarati zato sto je u izvestaju navela da je sve u redu sa konjima i da nema takvih,izgladnelih,u ergeli,cuj ergeli,da li je...

Mirko

pre 16 godina

Citat iz članka: "Odiseja lipicanera počinje krajem 1991. godine kada ih Komasović zatiče kako lutaju poljima u okolini Lipika. Da bi ih spasao, prevozi ih u Bosnu i Hercegovinu, a potom u Srbiju, pa lipicaneri krajem 90-ih završavaju na privatnoj ergeli u okolini Novog Sada." je osnova mog komentara i pitanja, bolje čuđenja.
Zar niko se nije zapitao da su to sad konji stari minimum 17 godina? Zar je hranjenje konja jeftin poduhvat? Zar tog, po meni, velikog čoveka koji ih je i doveo u Novi Sad, niko nije zaustavio u Hrvatskoj, BiH i pitao - gde si krenuo sa tolikim konjima? Zar Hrvati nisu znali za te konje da su u Lipiku, pa nije preduhitrio ovog, opet po meni, izuzetno hrabrog i dobrog čoveka koji ih je doveo u NS? Zar je hrvatskim vlastima trebalo toliko dugo da se sete konja? Zar je srpskim vlastima trebalo toliko dugo da se sete konja?
Ljudi, ti konji su "zreli" za kobasice, a ne za izložbu. To je realnost. A čovek koji ih je doveo, njemu svaka čast.

Petar

pre 16 godina

Mislim da se u ovom slucaju konji koriste da se skrene paznja sa hrvatske akcije ½Oluja½.Jer,u jednim medijima,odmah nakon izjave Milorada Pupovca,pustili su ovu vest kao temu dana.Zar su konji toliko vazni,da su bas sad uzeli da ih spominju?Isao sam u skolu sa decom koja su izbegla ostavljajuci sve pred tim ratom,a ovi se uhvatili za konje.Covek paznjom prema zivom svetu oko sebe pokazuje kakav je,ali ne mogu da se otmem utisku da je ovo unapred spremljena tema.

mina

pre 16 godina

Zaista mi je zao ovih konja, ali pogledajte ulice naših gradova, toliko je napuštene, zapuštene i gladne dece, pre svega Romske, a za njih nema hrane ni vitamina.Kakvi smo mi to ljudi?

pedja

pre 16 godina

Zar nam je bilo potrebno da nas hrvatski ministar opomene na human odnos prema životinjama, koje po svoj prilici i nisu naše? Ministar Milosavljević bi trebalo da preduzme sve što može i mora, a to je da nahrani, izleči i spase konje, a onda ih vrati pravom vlasniku. Humanost i poštenje bi trebalo da budu jedna od odlika novih demokratskih vlasti u Srbiji.

joker

pre 16 godina

dve stvari su mi a p a s o l u t n o neverovatne!!!...:pre svega kako i zasto(mada mi je jasno zasto!!?...)i u ime cega je "dobrocinitelj"razvozio 88 lipicanera,od lipica preko bosne do karadjordjeva-vojvodine-srbije...da bi zavrsili u privatnoj ergeli!?!?...kada tome dodamo da drzava hrvatska od prestanka rata trazi svoje konje a niko ih,kao,ne cuje(verovatno su i konji kao i ovi ratni zlocinci-sa kojima se "kao"vijamo vec godinama-postali "nedostupni"..sta li..?pa ne mogu da ih vrate u lipice!?!?..)i onda se pitamo zasto svi beze od srba,zasto nas niko "ne razume",zasto onam "oduzimaju" kosovo i kako to i zasto nam se ne veruje!!!pa zato sto je milosevic lagao ceo svet na celu sa amerikom i evropom,a verovatno u talu sa rusijom za po pitanju bilo cega u vezi ratova,i zlocina u tim ratovima ali i namera,kao sto i 12 godina nema nikoga u vladi drzave srbije(pa makar to morao da bude premijer,predsednik ili ministar poljoprivrede!!!!!!)da jednostavno potpise naredbu da se lipicaneri koji su UKRADENI IZ CISTOG KORISTOLJUBLJA!!!(moja licna primedba i misljenje!!!!)vrate pravim vlasnicima!!!PRE SVEGA JADNE ZIVOTINJE U SVAKOM SLUCAJU,A ODMAH ZATIM - NEKO MORA DA BUDE KRIV ZA SVA NJOHOVA STRADANJA,ALI I ZA NEMAR,KRADJU,LAZI I JOS JEDNO NERESENO FRUSTRIRAJUCE A BESPOTREBNO NERESENO PITANJE IZ TOG DRIPACKOG RATA!!!!

(Vlast)a

pre 16 godina

Pitanje za crkvu,rukovodstvo i profesionalne pravoslavne patriote:kako oprostiti greh prema neduznim plemenitim zivotinjama, nakon olako oprostenih zlocina prema nevernicima koje smo mrzeli u Bozije ime.
Ima li pokajanja i oprosta i za ove divne zivotinje ili smo i tu "namirivali"dugove iz predjasnjih ratova u kojima (ni)smo ucestvovali.
Do sad me bilo stid od ljudi a sad i od konja i to vam necu oprostiti!

Pozitivac

pre 16 godina

Na stranu sad politika, ovo je dobar primer. Istrazite, objavite, odgovarajuce ministarstvo se odmah strecne i uradi nesto. Najbolji zavrsetak price bi bio da se ukradeno vrati, al' bojim se da do te tacke razvoja drustva jos nismo dosli.

Saška

pre 16 godina

Pa mislim stvarno!!! Ovo samo govori kakvo smo društvo. Kako smo bahati, neodgovorni i puni sebe. Žao mi je što ne mogu više da pomognem osim da kritikujem one koji mogu, treba i moraju da se brinu o svima nama!

Goran

pre 16 godina

Stvarno sramota, kakvo je ovo nase drustvo kada su sve institucije pocele da rade tek kada su mediji objavili da su konji ugrozeni, izgleda da se odgovorna lica mogu pokrenuti da rade svoj posao samo kada ih mediji prozovu, mada hvala ministarstvu sto je reagovalo posle vesti koja je objavljena, mada nije problem samo kod ovih predivnih konja vec je problem i kod drugih zivotinja, a da ne zaboravim da nista bolji odnos nije ni prema ljudima, pitam se koja je politika nasih institucija i politicara

grozni

pre 16 godina

Sramota za Srbiju.
A tip je smjesan sa svojim zahtjevom da mu se plati sto ih je drzao ove godine.
To je kao kad bi vam netko trazio garaziranje za auto koji vam je ukrao.
Mislim stvarno!!
I jos mu ministar da je pomoc umjesto da ga strpa u prvi zatvor.

Oktarski

pre 16 godina

Divno je čuti i uveriti se u izraženu brigu prema ovim životinjama.
Tužno je živeti uz saznanje da mnoštvo ljudi danas u Srbiji a i drgde, nije u stanju sebi priuštiti ni pristojno parče hleba, a da ne govorim o tolikom broju majki koje lome prste nad posteljom bolesnog deteta jer leka "nema ni za lek" a srce lekara i apotekara postalo tvrdo, dok mozak radi "tržišno". Istih onih ljudi koji su koristili blagodeti jednog minulog sistema da se školuju besplatno i domognu diploma, stanova, radnih mesta... Gde su obeskućeni prognanici, izbeglice, deca poginulih boraca, invalidi?! Gde je zatajio humanizam i solidarnost? Kojim putem to krećemo na kome se ne vidi čovek?
Čoveče, seti se da si čovek!

Leposava Devic

pre 16 godina

Pre svega da kazem da sam vlasnica konja starog 25 godina.Nazalost,ovde je nemoguce pokazati sliku ali pozivam novinare,sve zainteresovane a pre svega MINISTRA da dodju i vide kako izgleda konj koji je ove godine napunio kao sto rekoh 25(!!!) godina!nakon toga predlazem malu turneju po seoskim stalam gde se mogu videti razne kako rece ministar"babe i dede" od konja kako sa 20 godina izgledaju.Pisala sam i "gospodinu" ministru-mada znam da nema svrhe ali eto,bilo mi je lakse.Nemojmo dozvoliti ovaj pomor!Ako ne zbog humanosti a ono zbog ugleda nase zelje u svetu- zar ne bi trebalo da pokusavamo da na svaki nacin bar malo vratimo mrvicu postovanja prema nasoj zemlji?Nemojmo biti naivni-vec se svuda prica o tim konjima!S obzirom na to da zbog posla imam kontakte po Evropi-znam iz prve ruke.Inace,konji su"kobajagi"dovedeni da budu spaseni od"vihora rata"(!!!)-ne bih ovde da raspravljam o dobrim ili losim namerama coveka koji ih je doveo.Medjutim,Bukinac(ne,zaista ne mogu da napisem "gospodin")je pre nekoliko godina ponudio da primi te konje na pansion kako bi eto pomogao... Bukinac je na tim konjima dovoljno zaradio-odakle mu ideja da trazi 300.000 evra!Moj konj-takodje punokrvan pa jos priplodni pastuv jede verovali ili ne hranu u vrednosti od 110 dinara dnevno!A itekako mu se ugadja.Cisto da se zna,konja drzim iskljucivo iz ljubavi,nemam nikakve veze sa konjarima niti imam nesto licno(osim ovoga...)protiv ljhudi koji su konje doveli i drze ih,niti razloga da pricam u bilo cije ime osim u ime konja.I ljudskosti.

Volina

pre 16 godina

Nasoj siromasnoj drzavi ne trebaju ergele i lipicaneri, to sve treba ili prodati ili vratiti vlasniku (ukoliko nije nase). Mene ne zanima da od poreza placam neke ergele, zooloske vrtove i slicno. Ko ima racunicu da drzi konje i majmune neka to radi privatno i neka zaradi novac.
A ko maltretira ili drzi u losim uslovima zivotinje treba na sud, po prijavi inspekcije, pa neka placa kazne...

dav

pre 16 godina

A gde su nestali konji bas me interesuje.To mora pod hitno da se istrazi.Ministar pored toga sto se ocigledno ne razume u konje tvrdi da je neko slikao jednog konja.Sramota!

zoran

pre 16 godina

Sjajno! Ministar je reagovao, ali nije reagovao da bi se resio problem, nego da bi stisali realnu pricu o tome kakvi zaista jesmo i da spreci dalje uznemirenje javnosti za sta ustvari jeste odgovorna vlast. Zaro o tome ne svedoci ministrivoa izjava, da su "konji u dobroj kondiciji", nije valjda da je toliko naivan da nije video sve konje. Ako nije strucan da proceni njihov izgled, zasto nije poveo nekoga ko se u to razume? Kako su stvari krenule jos ce vlasnik stale tuziti B92. Ko bi drugi bio kriv, nego oni! Zbog nemarnog odnosa prema konjima i uznemirenja javnosti konje treba oduzeti od coveka u cijoj se stali nalaze i vratiti Republici Hrvatskoj.
zorandc@nadlanu.com

Satir

pre 16 godina

Pohvala za medije koji su skrenuli paznju na jos jednu u nizu nepravdi, poocinjenih u poslednjim sukobima, nasa najveca sreca bi bila da je ovo najveca od njih!

verni citalac

pre 16 godina

Citajuci Vase komentare, covek dolazi do pomisli kako je jedini problem u celoj ovoj prici to sto su konji neuhranjeni. Konji su neuhranjeni jer je coveku sigurno nestalo para da ih hrani, a daljim svojim nemarom ih doveo u stanje u kakvom su. S obzirom da sam i sam veliki ljubitelj konja i da ih drzim znam da jedan konj mesecno po gruboj racunici pojede nekij 4-5000 din, bez veterinarskih usluga. Sada to pomnozite sa 365 dana, sa 88 grla, sa ko zna koliko godina i dobicete astronomsku cifru koju sada covek trazi. Druga je prica to da li je on imao prava da ukrade krdo koje je nosilac genetskog materijala tulipan lipicanera koji su hrvatska autohtona rasa ili ne.
Inace, pre dve godine sam prodao jednog pastuva u Madjarsku i kada sam kupcu davao njegov rodovnik, covek mi je rekao da nas rodovnik za lipicanere nista ne vredi jer ga Ministarstvo poljoprivrede Madjarske ne priznaje zbog spora Srbije i Hrvatske bas oko maticnog krda lipicanera koje im je ukradeno.
Toliko od mene kao odgajivaca, uz silnu zelju da se ta drama na farmi kod Novog Sada jednom resi.

momabrazil

pre 16 godina

Oteto prokleto. Ne stoji da je tip spasao te konje vec je imao korist od njih svih ovih godina. U Hrvatskoj sa pravom smatraju da nasa drzava pomaze lopove. Stidim se sto moja zemlja nije u stanju da vrati kradeno. Mojima jos nije vracena oduzeta imovina posle drugog rata a sad i konje kradu. Sloba je odavno mrtav

Joca

pre 16 godina

Sta drugo reci do sramota.
"Mi" ne vodimo racuna ni o svojemu a kamo li o tudjemu. Hrvati i te kako prate sta se desava sa njihovim vlasnistvom. To im se ne moze zameriti. Ali se moze zameriti "nasima" sto od slovenaca ne traze onih dvadest i kusur oldtimera koje su kao pozajmili za izlozbu nekako bas u vreme pocetka njihove secesije. Ti automobili ni dan dans nisu vraceni. Niti se neko seti da javno pita sta je sa njima.
Ova moja digresija samo je pokusaj da se ukaze koliko je nama stalo do nasega pa nas ne treba ni cuditi ovakav odnos prema necemu sto nije nase. Nema opravdanja. Jadne zivotinje. Ovime Srbija opet gubi medijski rat i pokazuje da nista nismo naucili iz proslosti. Ovakav nemar nigde na kugli zemaljskoj nece naici na zrnce razumevanja.
"Kada su ONI u stanju neduznim konjima to da urade .... sta su tek u stanju ....". Ovo je dovoljan razlog da ministar podnese ostavku ili jos bolje da bude smenjen!

Ja

pre 16 godina

Da, sve je ovo jedan konj... samo što mi vidimo osmerostruko. Kako je rekao Balašević, "Kasno je da se paniči... dali smo šansu da se ludilo ozvaniči.". Konje treba vratiti vlasniku što prije, bez obzira u kakvom stanju bili, a pogotovo s obzirom u kakvom su stanju.

Marko Brankovic

pre 16 godina

Po drugi put u nekoliko dana, ministar Milosavljevic - malte ne s ponosom - izjavljuje da nije strucan za nesto sto spada u delokrug ministarstva kojim rukovodi. Mozda ta njegova strucnost dostize tolike razmere da zaista nije bio u stanju da prepozna sta su mu u ergeli pokazali. Mozda je to bilo ogledalo.

Darko Maksimović

pre 16 godina

Ja sam ozlojeđen što b92 mora da se bavi ovakvim stvarima, a ne naša policija, inspekcija, političari, ministri, itd. Zar ne postoji neka inspekcija koja će ući u svaku štalu i ispitati stanje konja? Za šta studiraju ovaj poljoprivredni fakultet?

Bata

pre 16 godina

"Nisam stručan da ocenim stanje konja ukupno, ali vizuelno mi deluju vrlo pristojno". Smešno.
Ako kao ministar ide da proveri stanje nečega u šta se ne razume, onda bi trebalo sa sobom da povede nekoga ko se razume, a ne da se dalje obraća javnosti na osnovu svoje odokativne šacometrije.

snezana milovanovic

pre 16 godina

Pa ljudi ovo nije normalno stvarno, ko moze da cuti ! Fotografije i snimci konja su napravljeni dan pre objavljivanja prve vesti na B92, takodje i na dan objavljivanja vesti - definitivno konji su bili u uzasnom stanju. Svaka cast Tadicu - covek je licno pozvao ministra koliko smo obavesteni da preduzme sve sto treba.Ali ljudi da li treba da predsedniku Tadicu saljemo i fotografije i snimke da bi se licno uverio!!! Definitivno pitanje je zaista koje ste konje vi tamo videli??? Kome nije jasno u kakvom stanju su konji bili pre posete ministra neka pogleda galeriju slika na sajtu Slobode za zivotinje.
Stvarno sramota

joker

pre 16 godina

i sta ima ministar da ide i gleda konje -nema pametnija posla!!1?..ima da naredi da se konji lociraju i vrate-a onaj koji ih je doveo i onaj kod koga su neka resavaju svoje sporove privatno,na sudu,na ulici..gde god i kako god,to sa povratkom konja i to pod hitno-ako je dobronamerno i prijateljski-nema veze!!!!!

Marko (Dorcol)

pre 16 godina

Uhapsite Todora Bukinca zbog dugogodisnjeg zlostavljanja zivotinja, kao i za primer svim drugima kojima bi nesto slicno palo na pamet. Dok se ne promenimo u odnosu prema zivotinjama, svaka prica o Evropi postaje smesna.

Leni

pre 16 godina

Zahvalila bih se:
PIK Bečej, opštini Arilje, firmi "Komponenta" iz Ćuprije, Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, i firmi "Sto posto", sto su donirali lijekove i hranu.
Ne znam sto je gospodin ministar htio reci, vjerojatno ne zna niti on, ali ja bih zeljela vidjeti zabiljeske tog veterinarskog tima koji je pregledao zivotinje. Molim B92, ako takve postoje, molim vas objavite ih!
Hvala svima na podrsci i dobrim zeljama za ove napacene ljepotane.

aca

pre 16 godina

Koliko su komada grla "dobili" od ovih konja pa verovatno prodali mogu samo da pretpostavim. Ako ih je bilo 80, neka bude 40 parova(mada to kod konja ne ide u parovima,valjda)po jedno zdrebe godisnje, puta 17 godina to je 680 komada!!!(ako sam dobro izracunao) a sigurno ih je bilo vise jer pretpostavljam da ima vise zenki. 680 grla(najmanje) je mnogo para!!! Ne bi ova "gospoda posteni i humani biznismeni" gajili tolike konje a da nemaju korist!

S.R.A.M.O.T.A.

pre 16 godina

Ovo je strašno! I sramota za Srbiju, a da ne govorim tek za vašeg ministra. Umjesto da se pod hitno pokrene krivični postupak zbog mučenja životinja i krađe tuđe imovine on ga posjećuje (!!??) i još k tome lupa gluposti kako konji i nisu tako loše i kako će sigurno preživjeti zimu!!! A "plemeniti spasitelj izgubljenih konja" još traži i novac da bi vratio nešto što je ukrao! Pa tko ga je tjerao da drži konje sve te godine i troši svoj novac? Ako je tako plamenit pa je spasio životinje mogao ih je vratiti prije 12 godina kada je rat završio i dobio bi novac za čuvanje i hranu i još i nagradu. Ovdje se naravno radi o čistom kriminalu samo što su umjesto umjetnina, zlata ili novca ukradeni plemeniti konji koji imaju visoku cijenu na tržištu. Sramota da se u jednoj državi koja bi trebala biti pravna javno dozvoljava ovakvo mučenje nedužnih životinja a kriminalcima da javno i bez posljedica traže novac za nešto što su ukrali pravim vlasnicima. Ali nije ni to dovoljno već ministar izjavljuje da će pravnicima ostaviti da odluče tko je stvarni vlasnik lipicanaca!!?? Pa je da, ovo je vrlo zamršen pravni slučaj jer poznato je da je Srbija već stoljećima uzgajala lipicance pa ih se bez problema može naći u svakom seoskom dvorištu. A i možda su konji sami odlučili promijeniti vlasnika pa su odšetali do gazda Todora gdje danas uživaju kraljevski tretman. Mislim stvarno! Ako takve stvari izjavljuje jedan ministar u Vladi Srbije čemu se čuditi liku koji javno traži novac za tuđe vlasništo?

Druid

pre 16 godina

Od pocetnog krda od 80-tak konja za desetak godina spalo se na 70-tak konja u ergeli, od kojih je samo desetak iz prvobitnog krda. Ako je u prvobitnom krdu bilo 40-tak kobila, za ovih 10 godina tu bi moralo biti nekoliko stotina grla. Sigurno je da je taj Bukinac prodavao konje, a ako znamo da svaki konj vredi minimalno nekoliko hiljada evra, ne bih rekao da je on tu bio na gubitku. Na stranu to sto konji ni nisu njegovi, tako da bi zbog kradje trebalo da zavrsi u zatvoru, a ne da drugima ispostavlja racune.

Divlji zapad

pre 16 godina

Dragi ministre, a kako biste se vi osjećali da vama netko sutra ukrade recimo psa, izgladnjuje ga godinama i onda traži lovu jer se čitavo vrijeme "brinuo za životinju"? Jel biste i onda s takvim tipom razgovarali kao da se maltene radi o uzgajivaču plemenitih pasmina i prepuštali pravnicima da utvrde tko je pravi vlasnik? Nekako mi se čini da ne bi... Ali konji nisu vaši, nisu čak niti vlasništvo Srbije pa vas baš briga kako žive i gdje će završiti. Čudi me ipak da ne razmišljate o tome kakvu poruku kao ministar šaljete građanima svoje države svojim izjavama i nezainteresiranim ponašanjem kada je u pitanju čisti kriminal prema tuđem vlasništvu + očigledan primjer mučenja životinja. Koliko mi je poznato i jedno i drugo je prema zakonu Republike Srbije kažnjivo djelo...

aca

pre 16 godina

Gospodo ! Todor-Tosa Bukinac nikad nije posedovao ergelu do 1991 godine, pa tek dovodjenjem tudjih konja postaje vlasnik ergele.
Pre toga je prodavao kaiseve na gradskim ulicama Novog Sada, a prodajom opljackane robe iz Hrvatske, ukradenih automobila iz Svedske, pa naravno i konja onda nista drugo nije za ocekivati.
Ima li posla i za druge nadlezne organe ?

Eh....

pre 16 godina

Te konje treba pod hitno vratiti u Lipik. Prostor je obnovljen i to vec nekoliko godina - hrane ima. Prostor je velik i te zivotinje ga zasluzuju, a ne ovo sto im se radi. Prije rata su konji uzivali tamo, a ljudi su dolazili da ih vide i sami su ih hranili. Znam da su kada su vidjeli covjeka sami dolazili do ograde da ih se hrani i da se 'igra' s njima. Ovo sto im je ucinjeno je sramota. Cak i kada/ako se vrate nazad trebati ce proci nekoliko godina da povrate vjeru u covjeka. Sto se tice odstete ona je debelo preplaceno preko genetskog materijala i preko prodanih jedinki, jer je bilo daleko vise zenki nego muzjaka.

sneki

pre 16 godina

Stvarno se stidim sto sam stanovnik Novog Sada, to prvo a drugo pod hitno tog hohstaplera bukinca u zatvor po najvaznijoj osnovi -zlostavljanje zivotinja sto je po Zakonu Srbije kaznjivo - gde ste organi vlasti,policije,sudstva i sta god jos, pokazite da je ovo PRAVNA DRZAVA, pa kada ga strpate u zatvor, onda lepo te jadne konje vratite pravim vlasnicima i pokazite da i u ovoj zemlji ima pravde i istine a ne samo degenerisanih ljudskih jedinki,koje ceo svet mrzi...Sve pohvale za b92 njihov sam verni gledalac i hvala sto su uradili ono sto su trebali novosadski mediji da urade(uz sram da ih bude) hvala sto ste ovo uradili i sto ce tim konjima makar spasemo zadnje dane i neka ih provedu kako je dostojno jednog zivog stvora.

Vesna Kesic

pre 16 godina

O cemu mi pricamo?
I knjige u biblioteci imaju neke
oznake kome pripadaju, pa valjda i konji??? Hitno utvrditi cije je vlasnistvo i VRATITI, bez nadmudrivanja.

Arev

pre 16 godina

Ovo je genocid prema ovim divnim konjima, koji su kao i sve kod nas dosli u ovakvo stanje. Ako niste u stanju da se brinete o njima, a niste vratite ih, tamo odakle ste ih uzeli. Hrvatska drzava zna da se brine o svemu, pa ce i o njima, jer se brinula i ranije.
Odlicno je sto je javnost izvrsila pritisak na ministarstvo, ali je zalosno da Milosavljevic izjavljuje da ne zna o ovome nista i da nije strucan. Ministarstvo poljoprivrede je ozbiljna stvar. Steta sto ministarka Dulic, nije ostala u ovom ministarstvu, ona bi jedina umela da resi ovaj dugogodisnji problem, jer zna posao. Lepo se vidi, kako su konji izmuceni, nenahranjeni i zive u losim higijenskim uslovima.
Napravite jedno dobro delo, vratite konje u njihovu zemlju.

sneki

pre 16 godina

I sta dalje da li ce neko pratiti ovo mucenje lipicanera ili ce sve da slegne i oni jadnici od konja ce da pocrkaju od gladi i nemara, imam samo jednu poruku svima ovo nam pokazuje da lopov prolazi lepo,cak i bude nagradjen,covece,ja ukrao nesto dodje ministar donese mi poklone i ostavi mi te ukradene stvari i nikom nista,ljudi,pa u ovoj zemlji se isplati biti lopov,strasno,
drugo- da li ce doticna inspektora iz Novog Sada, odgovarati zato sto je u izvestaju navela da je sve u redu sa konjima i da nema takvih,izgladnelih,u ergeli,cuj ergeli,da li je...