Sreda, 29.11.2006.

08:15

Srbija u Partnerstvu za mir

Na samitu NATO-a u Rigi doneta odluka da Srbija bude primljena u članstvo Partnerstva za mir, bez uslovljavanja.

Izvor: B92

Srbija u Partnerstvu za mir IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 17 godina

Ulazak u Partnerstvo je divna vest. Imati samo pozitivnu studiju o izvodljivosti ne znaci nista posebno...Ugovor o asocijaciji i pridruzivanju je vec nesto, ali on je barem godinu dana daleko od nas.
Nekako sticem utisak da tu nije samo politika zasluzna sto nam se ovo desilo.
Ministarstvo odbrane je, cini mi se, svojim radom veoma doprinelo da se ovo dogodi, a to se nekako zanemaruje u javnosti.
Dakle, svaka cast Stankovicu i ekipi!
Gradjanin

Realan

pre 17 godina

Naravno da postoje zasluge i naših političara (pre svega premijera),ali treba biti realan i shvatiti da je ove godine ušlo 4 milijarde evra sa strane, sledeće će još duplo toliko i taj se kapital mora zaštititi...Ne razumem kako ljudi ovde (narod)ne shvata da je ono što viđaju u svakodnevnom životu (svi traže i čuvaju pare) isto i na višim nivoima. Sve je posao i lova!!! Neko je spomenuo gasovod, ja ću dodati još: jedan krak naftovoda, nova rusko-švajcarska termoelektrana, najave ulaska velikih finansijskih američkih firmi (sity bank i osiguravajuće kuće)...Da je Sloba imao bar trunke mozga i da je razmišljao, dao bi Trepču i baze Amerikancima ( a sada ih imaju), Sartid takođe (a sada ga imaju) možda rata na Kosmetu ne bi ni bilo, a bombardovanja sigurno ne! Da li je neko razmišljao zašto su jedino beogradski mostovi preživeli u bombardovanju? Oni su jedini bili osigurani! (kod jedne austrijske i još nekih osiguravajućih kuća) Toliko je prosto, a naš narod nikako da shvati i ovde se vodi rasprava o tome da li je Koštunica sposoban ili ne....ALO, LJUDI, MUĆNITE GLAVOM i shvatićete mnogo više, nego ako se budete "zapaljivali" na političke parade i kojekakva demagogisanja.

vlados

pre 17 godina

Za pocetak dobro.Videcemo dalje.Sad bi trebalo ukinuti obavezno sluzenje vojnog roka i organizovati profesionalnu vojsku.Srbija mora praviti krupnije korake ka buducnosti.Vizionarski,kao Zoran Djindjic.

Studentikinja

pre 17 godina

Veliki korak ka boljoj buducnosti, ali ajde da se prisetimo da ovo nije napravio Kostunica vec nas pokojni premijer svojim reformama kada je doaso na valst do dana njegovog ubistva. sada jos da nastavimo u ovom smeru i da nam se zivot popravi.. valjda ce stvarno krenuti na bolje pa da ne moramo vise da idemo iz zemlje, ( sto na studije, kao ja, sto da nalazimo poslove po belom svetu) uvek je najlepse biti kod svoje kuce!!!!

Alex

pre 17 godina

Vest je dobra, i predstavlja definitivno utisak nedelje, a i nekog duzeg perioda!
Ako je vlast u jednoj zemlji odgovorna kad nesto iz njene nadleznosti krene lose, onda mora da bude odgovorna = zasluzna kad se nesto dobro dogodi!
U ovom slucaju, sasvim je jasno da je ovo diplomatski uspeh. Dakle, svaka cast ministarstvu spoljnih poslova i sefu diplomatije Vuku Draskovicu!
Sad je potpuno jasno zasto ga radikali mrze!
Sve sto je dobro za gradjane ove zemlje oni nazivaju izdajom i ludilom. Pa, gradjani, probudite se 21. januara i na izbore, da ne bismo opet morali da setamo!!!

Nebojsa

pre 17 godina

Partnersto za mir ne znaci da smo u nato paktu, a i da jesmo opet bi mogli da odlucujemo hocemo li slati nase vojnike i u kom broju u recimo Avganistan ili Iraq. Inace oruzije koje je po standardu nato-a proizvode i Francuzi, Svedjani, Englezi Nemci i drugi, tako da i ne moramo da kupujemo bas Americko naoruzanje.

poreskiobveznik

pre 17 godina

Pa dobro malo utehe, bilo bi lepo da je se to dogodilo mnogo ranije, cisto da nismo mimo sveta. A sada bi trebalo zamoliti nase politicare da pokazu mudrost i spretnost, pa da postede nase sugradjane od irackih i avganistanskih pustinja dosta je nama nase, nikakav efekat to nece imati, vec opet ispadamo potrosni i nebitni materijal. Neka iskoriste to pa neka posalju nase gradjevinare tamo ili slicno. Ali sumnjam nemamo mi ljude od akcije koji to mogu da odrade, pobise ih sve

Liberalac

pre 17 godina

Odlicna vest. Cestitam. Sada ce nasa vojska videti svet (Avganistan i Irak), a Richard Cheney-u ce biti drago, kad dobijemo opremu od Halliburton.

no to kgb

pre 17 godina

Samo mogu reci odlicna vest ka evropskim vrednostima i evropskoj civilizaciji. Nije ni bitno da li Draskovic tome zasluzan( milsim da jeste) vec da je to dobro za Srbiju ai region. Cim vidim da oni is SRS i SPS pene, i tacno se vidi da nema prekida puta Srbiji ka EU.

Kanda

pre 17 godina

Zivim u Kanadi neko vreme i mogu reci da je ovo velika stvar! Ali opet okrecemo stvari naopako. Kakve veze ima Tadic sa ovim?? U partnerstvu se ulazi zbog reformi , a to je radila vlada. U Srbiji DS je stranka koja bi sve da pokupi, a za DS ce glasati oni koji se nadaju platama bez rada i samo zbog price.
Ova vlada nije idealna ali radi , gresi i radi dobrpo ali radi. DOS je samo pricao i pametovao i mislio da su bogom dati i jedino oni mogu da vode Srbiju. Drzava je ozbiljna stvar, a postovanje zakona je na PRVOM mestu !

Mrki

pre 17 godina

Naravno, vazno je biti deo evro-atlanskih integracija. Medjutim, sto se tice ovih sto ovaj prijem pripisuju Vladi i nekim velikim rezultatima, dovoljno je reci da je u Partnerstvu za mir i Belorusija. Da ne govorimo o tome da je Srbiji neskriveno progledano kroz prste iz cisto politickih razloga, sto znaci da Vlada nije uspela da ispuni ni te minimalne uslove. Ali eto, nekima je i gest dobre volje dovoljan da se raspojasaju u neodmerenim izjavama, pa tako poredjuju Kostunicu i Djindjica. Kao voleli su ovog drugog.

Jelena

pre 17 godina

Sećam se da je MZ pravila ustupke i tokom Miloševićeve vladavine i svoje zblanutosti dok sam na TV gledala kako se pojedini elementi pomenute MZ rukuju sa našim “mirotvorcem” u Dejtonu, ili jezivo mlako ili nezainteresovano reaguju na proteste u Srbiji ’96. A svako poređenje Iznoguda sa Kalifom mi stvara osecaj mučnine...

007 djetic

pre 17 godina

Odlicna vest. Cestitam! Na pravom smo putu. Samo da nakon narednih izbora SRS ne bude u mogucnosti da formira Vladu i onda normalan razvoj zemlje nista ne da zaustavi. Konacno civilizacija i bolji zivot!

Doktobr

pre 17 godina

Sjajna vest za Srbiju u svakom smislu. Bitan korak za strane investicije, povratak na tradicionalna saveznistva i integraciju u evroatlantsku civilizaciju. Sledeci korak je clanstvo u NATO, zatim EU i Srbija ce biti prava normalna zemlja.

Zeljko

pre 17 godina

Siguran sam da danas u Srbiji postoje Srbi (o gradjanima da i ne govorim)koji placu od zlobe, placu jer Srbija ide dobrim putem. Bice Srbija i clan NATO-a i svih drugih Evropskih i svetskih organizacija. I bez obzira ko je na vlasti, i ko ce biti na vlsti Srbija mora da nastavi pravim putem. Volimo Srbiju, jer to je nasa Otadzbina,

Nesa

pre 17 godina

Da je DS na vlasti, a Srbija usla u Partenrstvo za Mir, to bi onda bila velika pobeda demokratskih snaga u ime buducnosti Srbije. Kada se isto desilo za vreme vladavine DSS-a, onda to nekima ne valja. Ovo dokazuje da mnogi ne cene cinjenice, nego cene da li im politicka opcija odgovara, pa tek onda da li je cinjenica dobra ili ne.

Zoran

pre 17 godina

Kako videh malopre na vestima na RTS-u, jedino Dacic i Karla Del Ponte nisu zadovoljni povodom prijema Srbije u Partnerstvo za Mir

nena

pre 17 godina

Najzad jedna dobra vest! ... Ne kazem da ovoj vladi treba podici spomenik za ono sto je do sada ucinila, ali treba biti realan i priznati kad se uradi nesto pozitivno.

DijasporacEU

pre 17 godina

Postoje dva razloga zasto smo primljeni u partnerstvo:
- Avganistan i Irak su sve veci problem; zapadnoevropske zemlje (sem Britanije) rade samo na rekonstrukciji. Treba svezeg mesa za front liniju.
- Rusija je otplatila dugove i sve je jaca; pocela je da 'muti' po komsiluku i ovo joj je samar u lice.

Dzuboks

pre 17 godina

Ovo je definitivno odlicna, pozitivna vijest za Srbe i Srbiju. Samo ja mislim da je ovaj ustup medjunarodne zajednice napravljen iz dva razloga; prvo da se pomogne Srbiji da tokom izbora ne dodju radikali na vlast, sto niko normalan ne zeli; drugo da se ublazi rana koja ce nastati proglasenjem nezavisnosti Kosova. Ja mislim da je to realnost, a ne nekakvi posebni uspjesi srpske vlade. Ali kao sto se kaze, daj sta das. Bolje i ovo nego nista.
A citam ove komentare i mislim u sebi, pa zar smo mi Srbi toliko zajedljivi da nemozemo cak ni dobru vijest primiti a da nekog ili nepljujemo ili ogovaramo ili mu trazimo mane. Nisam niti za jednu politicku stranku posebno, ali nemoj da se grizemo izmedju sebe. Ovo su napravili Srbi, ko god da su, i to je to. Dobro je, a sad idemo dalje u nove pobjede.

Boba

pre 17 godina

Na zalost,decenije komunizma ostavile su dubok trag u nasem narodu.Citava nacija je sistematski zaglupljivanja,upropascavana.Danas smo takvi kakvi smo-nikakvi.Pa opet,covek netreba biti mnogo inteligentan pa da (konacno)shvati da od kako je sveta i veka postoji samo jedan zakon:zakon sile.'99 smo videli koliko smo jaki,pa sta treba "drugovi radikali"opet da testiramo nasu nadmoc,neko super oruzje i taktiku?Hocu da kazem uprosceno:ako nemozes da ga pobedis,ti mu se pridruzi.Ako treba da biram dali ce moje dete (nedaj Boze) stradati od "natoagresora" u spavacoj sobi ili da ja odem u Avganistan "milion km od Srbije",gospodo junaci ja nemam izbor.A na zalost,trece resenje u ovom ludom vremenu nepostoji.Niti ce ikada postojati.

Vucko

pre 17 godina

Napokon !!! Sto se oruzja tice,nase je ionako zastarelo pa moramo da osvezimo svoj oruzani arsenal.Kupovacemo samo ono sto ne umemo da napravimo,a ono sto umemo preradicemo da bude po NATO standardu.

mama ludaca

pre 17 godina

Prvi put sam se obradovala ovom datumu,a jos vise cu mu se radovati dogodine,do kada cemo,uz pomoc vecih,pametnijih i sposobnijih uspeti da resimo haske probleme.
Ova vlast je u svemu ovom nebitna i nicim izazvana.
Ovo je dan kad treba da se setimo pokojnog premijera Djindjica,s kojim smo krenuli na put sa koga nas ne mogu skloniti Legije,Arkani i njihovi pomocnici i rukovodioci iz senke.

DUSAN ZIVADINOVIC

pre 17 godina

Secam se dana kada su Andrej Kozirev i Warren Cristopher potpisli sporazum Partnerstvo za mir. Danas imacemo opet razlog da slavimo 29.novembar uprkos probirljivoj pozivarki Karli del Ponte. Cekala je ona da umre Tudjman da mu TEK ONDA pocepa optuznicu, Bobetko da umrO pa da onda trazi kaznene mere za Hrvatsku. Mora ona danas da pogleda istini u oci ANALITICKI.
Bravo Kostunice, samo ti mozes izvsiti misiju koju ste hteli izvsiti ti i pokojni Zoran Djindjic.
ZIVELA SRBIJA i sporazum!

mirko

pre 17 godina

7 godina cekam na jednu ovako dobru vest, platili smo debelo ali je Srbija na najboljem putu od pocetka 2. svetskog rata naovamo. mislim da su ipak najvece zasluge Tadiceve i Draskoviceve i hvala im na tome, siguran sam da im nije bilo lako. Tesko da ce nas sada neko opet prevariti da se sukobljavamosa naprednim i civilizovanim svetom kome pripadamo !

Miroslav

pre 17 godina

E da su ovako "gledali kroz prste" i vladi Zorana Djindjica...ko zna...
Ispada da je medjunarodna zajednica "nekom' majka a nekome maceha".

Voja

pre 17 godina

Ovo sve ima veze sa time da ce potencijalno Gasovod preci preko Srbije.
Prosle zime se evropa opekla sa Ukrajinom, pa im hitno treba alternativna ruta snabdevanja.
S tim u vezi ni Mladic niti bilo ko nece biti zahtevan, za taj posao veka.
Na kraju krajeva partnerstvo za mir nije Evropska unija, a nije ni NATO.

Munja

pre 17 godina

Prihvaceni u zagrljaj da bi MZ imala malo jacu polugu u predstojecim pregovorima o finalnom statusu KiM. Sto se tice paketa sa CG i BiH ista stvar ali sa malo drugacijeg aspekta. MZ zeli da bude u polozaju da kroz partnerstvo za mir kontrolise zbivanja u Rep.Srpskoj odnosno BiH ukoliko se proturi nezavisno Kosovo. U slucaju CG ovo je cista odbrana bezbednosti jer sa eventualno dve albanske drzave na svom pragu i domacim Albancima CG moze da bude sledeca u nizu da padne pred veliko-albanskim procesom. Inace, danasnjim prihvatanjem u partnerstvo, a u skladu sa rezolucijom 1244, primljeno je i Kosovo.
Ovako ja tumacim ovaj potez MZ. A dali je ovo dobro ili lose po Srbiju u diplomatskom kontekstu, stvarno ne znam. 2007 i 2008 ce pokazati.

ljuba

pre 17 godina

Inzvaredan uspeh naše diplomatije na čelu sa Vukom Draškovićem i naravno predsednika Vlade Vojislava Koštunice.Videlo se kako je Drašković prošle nedelje u sedištu NATO pakta bio odlično primljen i posle razgovora koji su tamo uspešno obavljeni, moralo je ovo da se desi.Mislim Da skoro nećemo imati bolje šefa diplomatije od gospodina Vuka Draškovića.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

Konacno neka fina vest:))) Dobro je!!! A sada sporazum sa EU!!!! Radikali, zaboravite proslost, jer Srbija ide u buducnost!!!

Click & Boom

pre 17 godina

1. Ulazak u partnerstvo za mir nije isto što i ulazak u NATO.
2. Ulazak u NATO nije uslov za ulazak u EU
3. Švedska, Finska, Austrija, npr. nisu članice NATOa

Andrija

pre 17 godina

Mene interesuje samo jedno. Da li cemo sada morati ubrzano da profesionalizujemo vojsku tj. da li cu skinuti tu bedu s vrata? Ako neko zna nesto vise neka javi.

apsolvent medicine/NS

pre 17 godina

Bravo za Vladu i premijera Kostunicu. Tiha voda breg roni i rezultati su vidljivi. Moj glas DSS-u, pragmaticnom, sabornom, drzavotvornom, okrenutom podjednako i Srbiji i Evropi, bez samoreklamerstva.

dovla77

pre 17 godina

Ne znam zasto se u Srbiji tom Partnerstvu za mir posvecuje toliko publiciteta kad je to jedna potpuno nebitna organizacija, a prakticne posledice prijema su nikakve. Prijem je usledio kao simbolican gest podrske "demokratskom" bloku pred izbore. Sve u svemu mlacenje prazne slame, ali zgodno za predizborne svrhe.

Himi NL

pre 17 godina

E sad sam konacno dosao do zakljucka da je dr.Vojislav Kostunica uz dr. Zoran Djindjica nas najvestiji i najuspesniji politicar u poslednjih 20-ak godina. Iako su im metodi malo razliciti, obojici su glavni zaslusni zasto se nasa lepa zemlja ipak krece napred. Jedno veliko BRAVO i napred ka clanstvu u EU.

Igor Stankovic

pre 17 godina

Srbija u Partnerstvu za mir, dinar jak, donesen novi ustav, policija u stanju da uhapsi cetiri organizovane grupe kriminalaca (osiguranje, namestanje stecaja, krajde putarina i sada na carini), dugovi smanjeni - ja mislim da Kostunica i njegova vlada dobro rade svoj posao. Imamo vladu koja se bori za nase interese u dijalogu sa EU, SAD i NATO a ne konfliktom sa njima.

Ne razumem otkud toliko negativnih emocija.

Da Djindjica nisu ubili, sigurno bi bilo bolje. Ali, sad kad ga nema, treba li da se predamo.

Nikola, profesor

pre 17 godina

Da, ovo je veliki ustupak Srbiji, znak kojim Srbija i treba da ide. Da li je ovo uspeh ove vlade? Ne. Ova vlada je suvise spora, a Kostunica nije nas nauspesniji politicar. Bilo bi lepo kada bi se demokratske snage udruzile na izborima, ali mi smo Srbi i to se nece desiti. Ne zaboravite Tadica, coveka koji je uspeo da "ispegla" sporost Kostunicine vlade i da malo ubrza nase integracije u Evropu. Na zalost, kod nas Srba postoji dobar deo ljudi koji NECE u EVROPU, koji misle da smo mi jaki i nesavladivi. Mi jesmo PONOSAN narod, mozda i suvise ponosan. To nam je u genima, a nasledjene osobine se najteze menjaju. Kada nismo znali da odigramo na "pravu kartu" pre 10-15 godina (vec smo igrali za kartu nacionalizma) sada nam ostaje da je drzimo velikih i da svesno zrtvujemo ono sto se mora zrtvovati. Jer ja ne zelim da mi deca odrastaju po "belom svetu".

Zorica

pre 17 godina

Iako se Vlada dobrano trudila da ne budemo nigde integrisani, a narocito u partnerstvu za mir, ta vlada, procitana od zapada, dobila je packu na koju ne moze da besni, da smenjuje ino zvanicnike itd. Ali inat je cudo jedno. Hoce li neko od ovih na vlasti izgovoriti tu rec: uhapsiti? Ta mala rec otvorila bi vrata koja su nam bitna.
Kostunicu je svet procitao, a mi nismo, ocigledno. Ali doci ce i to.

velika ocekivanja

pre 17 godina

U Partnerstvo za Mir su, osim Srbije, primljenje BiH i Crna Gora. Sto samo govori da nije u pitanju zalaganje nase Vlade vec jednostavno gest dobre volje Medjunarodne Zajednice.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Od Partnerstva za mir Srbija neće imati nikakve koristi. NATO je zapao u krizu i Shefer nema gdje da nabavi vojnike za Afganistan zato objeručke prihvata svakoga. EU je nešto drugo i prijem tamo bi doveo do poboljšanja ekonomske situacije kao i otvaranja granica da ljudi mogu slobodno putovati ali nažalost to je veoma daleko od nas.Kada bi se sproveo referendum mislim da bi narod glatko odbio to Partnerstvo za mir.

Realan

pre 17 godina

Dobro, budimo realni i sagledajmo kako smo ziveli pre 6 i vise godina, kako zivimo danas, a kako cemo ziveti sutra. Setite se samo redova za hleba, ulje, secer, mleko, novcanica sa gomilom nula, razblazenog benzina kojeg smo kupovali na ulici, sankcija, ratova, mombardovanja, poreza na mobilni telefon, satelitske antene, radio kasetofone u kolima i svih ostalih gluposti u koje nas je dovelo rukovodstvo predvodjeno vec toliko pomenutim licnostima u koaliciji sa SRS-om. Budimo realni i sagledajmo danasnju situaciju kada imamo stabilan dinar, mogucnost podizanja kredita, stabilan bankarski sistem, konstantan rast domaceg BDP-a, deviznih rezervi i dr. Svet nas vise ne gleda kao zadnju rupu na svirali. Budimo realni i recimo sebi da danas zivimo BOLJE nego pre 6 i kusur godina. Ovo je samo jedan od koraka na pravcu u kome demokratska Srbija ide. A kako izgleda buducnost Srbije, sto bi rekao jedan nas politicar od nas zavisi. Manimo se vise nacionalisticke proslosti, Kosova i ostalih gluposti i ucinimo nesto da nama bude bolje i da konacno budemo narod koji ce biti postovan u svetu, budimo deo Evrope jer to i zasluzujemo.
Sve cestitke vladi ili vec kome, ko je doprineo da nas svet konacno gleda jednim drugim ocima!!!

apatican

pre 17 godina

Ovo pre svega znaci da je (famozna) medjunarodna zajednica shvatila da mora da napravi bar neke ustupke jer su balkanska plemena suvise tvrdoglava (citaj: teraju inat) da bi se cilj postigao drugacije. Mislim da njih vise hvata panika od SRS nego nas koji smo upali u totalnu politicku i izbornu apatiju i vise nas nije ni briga ko ce na celo drzave. A hvalospevi gospodinu Premijeru... Mislim... Stvarno...

Ludo zbunjen

pre 17 godina

Sit sam dezurnih kriticara. Prekinu se pregovori sa EU o pridruzenju i stabilizaciji: ne valja. Prime nas u Partnerstvo za mir: Oni opet ospu "drvlje i kamenje"? Da li ste culi da je i jedna zemlja primljena u Evropsku uniju, a da prethodno nije postala clan NATO-a i kako se moze prostupiti NATO-u, a da prethodno ne prodjemo Partnerstvo za mir? Ko je ovde lud, a ko zbunjen?

Ignjat Milosevic

pre 17 godina

Sjajna vest, ali nisam bas siguran da su se Kostunica i njegova ekipa ovome obradovali.
Odmah krecu neke autisticne izjave tipa Srdjana Djurica na RTS-u "kako ce nam ovo pomoci da odbranimo Kosovo i sl." a nikako da se cestita vojsci i narodu i objasni koliki znacaj nosi ovakva odluka.
Iskreno mislim da se ovome odlazeca Vlada nije nadala i da im je odluka prakticno zavuceno iza ledja.
Partnerstvo za Mir DSS-u nikada, na zalost, nije bio na dnevnom redu i prioritet.
Smesna smo zemlja a Kostunici, posto je i ovog puta zbog svoje inertnosti i nedostatka jasne drzavne politike doveden pred svrsen cin, ne preostaje nista drugo do da se okiti tudjim perjem. Zna se ko je gurao ka partnerstvu: Demokratska stranka, g-17, kao i Vuk Draskovic. DSS nije ucinio ama bas nista u vezi sa tim.

jelena

pre 17 godina

Ne mislim da prijem ima ikakve veze sa reformama u Srbiji ili sa dobrom politikom Kostunice, naprotiv!!! Ovaj prijem je samo ustupak koji Srbija dobija radi lakse amortizacije cinjeice da ce Kosovo dobiti nekakav oblik nezavisnosti!! Videcete da ce nakon konacne odluke o Kosovo uslediti i olaksice oko drugih evro-atlanskih integracija!!

3OPAH

pre 17 godina

Ma naravno! Sad ima svuda da nas guraju...samo zato da bi im mi oprostili sto ce da nam odcepe Kosmet od Srbije. A ovi nasi glupi politicari misle da su dobro prosli. Zato su cak i odluku pomerili za posle izbora...samo da im ne bi dosli SRS na vlast!
Zivi bili pa videli!
Pozdrav!

Vojnik

pre 17 godina

Uskoro ce doci racun na naplatu:
1. 250 vojnika za Afganistan
2. Kupovina naoruzanja i opreme po NATO standardima, sto u prevodu znaci od Amerikanaca
Ali bolje i s njima nego sam....

Maksim-Kragujevac

pre 17 godina

Najvece zasluge za ovaj prijem Srbije u "Partnerstvo za mir" zasluzuje Vuka Draskovica,jer se posle njegovih proslenedeljnih razgovora u Briselu sa Evropskim celnicima,pogotovu posle razgovora sa Generalnim sekretarom NATA Sheferom.
Posle tih razgovora Draskovic je to i najavio i to se stvarno i desilo,zato svaka cast Vuku na izuzetno uspesnoj diplomatskoj misiji.

Neven

pre 17 godina

Pre progasenja nezavisnosti Kosova, bolje je imati srpsku vojsku u partnerstvu za mir i na neki nacin biti njen partner nego izvan. To je po meni jedini razlog ovakve odluke.

carapan

pre 17 godina

Konacno lepa vest,nadam se da ce vecina ljudi shvatiti da je proslo vreme svadja i ratova sa celim svetom.Srbija nije nikome trn u oku, kao sto smo slusali dugi niz godina.Valjda je vecini jasno da je potrebno malo sloge izmedju nas pa da sve krene na bolje.Cestitam ovoj vladi ma kakva ona bila,njeni rezultati najvise govore, vreme je da se okrenemo buducnosti i da se nevracamo u proslost.
Svaka cast Zoranu Djindjici ucinio je mnogo i to ne treba zaboraviti ali njega vise nema nazalost, podrzimo one koji se sada bore za bolju buducnost svih nas.

Stefan

pre 17 godina

Ovo je vest za prvu stranu i izvanreeedan uspeh Vlade gosp. Kostunice . Bilo je jako tesko pokrenuti tocak sankcija prema Srbiji a jos teze ga zaustaviti a sada prisustvujemo definitivnoj promeni politike sveta prema Srbiji. To je od izuzetne vaznosti za nasu drzavu ( pogotovo Vojsku ) s obzirom na dogadjaje koji nas ocekuju ( izbori i status KiM ) i pokazuje da su politicki standardi( kooperativnost , uvazavanje politickih razlika i razlicitih misljenja ) koje je doneo na politicku scenu Srbije Premijer Kostunica (kao i Predsednik Tadic )nacin kako se civilizacijski i sustinski mozemo prikljuciti Evropi i svetu kao normalna i perspektivna zemlja.Moram da priznam da sam iznenadjen rezultatima ove Vlade jer sam bio skeptik na pocetku njenog mandata. Jos jednom , izvanredan uspeh Vlade gosp. Kostunice !

Dima

pre 17 godina

Mi smo u tom savezu bili dok nismo poceli da 'pravimo' 'modernu' srpsku drzavu pod patronatom SPC-a Kostunice i inih mislilaca koji bi bili moderni u devetnaestom veku. Razlog zbog koga nas primaju u ovaj savez je ustvari cinjenica da je Kostunica zavrsio svoj mandat (tehnicki je jos premijer, ali vlade koja se raspala) i ocekuju da ce ovim potezom da ohrabre gradjane Srbije da glasaju za demokratske partije, sto DSS nije. Ko ovo i jos mnoge stvari vezane za odnos zapada prema nama pripisjue Kostunici ima veliki problem sa samoobmanjivanjem.

Mikula Mali

pre 17 godina

Ko god da je premijer iz demokratskog bloka desavalo bi se isto. Jedino bi brzina desavanja bila drugacija. Recimo da G17 pobedi na izborima i da Dinkic postane premijer. Sve bi se isto desavalo jer se nasa politika diktira spolja, a ne kreira se kod nas. Ne kazem da je to lose, naprotiv, ali mi moramo da shvatimo da smo MALI BRE i da ne dizemo nasu "boraniju" u nebesa.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Jos jedan razlog da se glasa za Kostunicu. Za vreme prethodne vlade Mladic je sedeo po beogradskim restoranima; o clanstvu u NATO niko nije ni pricao.
Ovo je veliki korak napred za Srbiju (i Ameriku, koja ima novo topovsko meso).

Trento

pre 17 godina

Tek kad citam ovakve vesti, mogu da zakljucim, da Zoranu Djindicu niko nije ni do kolena. Sve sto je zapoceo, i uradio, na kraju se ispostavilo kao pravi put za Srbiju. Niti je kupovao Skode Oktavije da bi neko otisao u Hag, niti je hapsio ljude po bolnicama, i nazovi 'mirno i dobrovoljno' ih slao u Hag. Da nije on poslao Slobodana Milosevica u Hag, to se ne bi nikada ni desilo. Hvatanje 'sitnih riba' i slanje u Hag, je bezuspesno zamazivanje ociju Zapadu. Kao rezultat njegove inicijative je 1000 Srpskih vojnika otislo na granice Srbije prema Albaniji i Makedoniji. Dok je on bio Premijer veliki broj Srba se vratio iz inostranstva u Srbiju, a sada, kada je na vlasti Kostunica, desava se obrnut proces. Jer, kako rece Kostunica "Guca je Srbija, a Srbija je Guca" .. na zdravlje Srbijo

K. Novinar

pre 17 godina

Uf, bitno je da smo usli u Partnerstvo za mir. Sad ce svi nasi problemi biti reseni. Ovde, bre, ljudi umiru od gladi, a nasi tzv politicari putuju po belome svetu i krkaju kavijara. Voze se skupim kolima koja puno trose, ali nema veze, jer servis i gorivo placa narod kroz nehumane poreze i plate koje gospoda imaju. Kakav fantastican uspeh Kostunicine vlade! Hajde svi jedan aplauz za coveka koji kada nesto kaze to i uradi, otvori bar na plazi i dovede Srbiju u Partnerstvo za mir! A narod nek' crkne ako treba.

obican gradjanin

pre 17 godina

Koliko god mi bilo tesko da priznam izgleda da je Kostunica zaista nas najuspesniji politicar. Sa Mladicem je uradio kao i njegovi prethodnici-nista, ali je zato najvise optuzenika poslao u Hag i to na miran i civilizovan nacin bez ikakvih nereda i potresa. Evroatlantske integracije su ralno zapocele sa njim, potpisao je najveci broj sporazuma sa EU, uskladio mnoge zakone i sada partnerstvo za mir. Malo li je? Da se razumemo, nije on nas Zoran Djindjic ali po delima ispada da je u delo sproveo puno njegovih ideja. Srbija nikada nije imala stabilniju vladu, parlament je ujedinjen i dosta slozan, neki to nazivaju kohabitacijom a kohabitacija je ustvari kompromis a kompromis skoro uvek donosi mir i napredak. Zatim, ukinuo je Milosevicev ustav, mnogi su se zalagali za bojkot (i ja izmedju ostalih) a sada se jasno vidi koliko je to bila prazna prica i jeftina politicka kampanja. Pa Evropa i svet potpuno podrzavaju nas novi ustav i nikome osim bivsim politcarima (u novim strankama) on ne smeta. Uhapsio je nekoliko optuzenih za ubistvo naseg premijera I sta vise ocekivati od nekoga od koga nista nisam ocekivao? Kao zakletom bojkotasu tesko mi je da priznam ali ova vlada je do sada uradila ubedljivo najvise i to u najmirnijem, civilizovan maniru.

obican gradjanin

pre 17 godina

Koliko god mi bilo tesko da priznam izgleda da je Kostunica zaista nas najuspesniji politicar. Sa Mladicem je uradio kao i njegovi prethodnici-nista, ali je zato najvise optuzenika poslao u Hag i to na miran i civilizovan nacin bez ikakvih nereda i potresa. Evroatlantske integracije su ralno zapocele sa njim, potpisao je najveci broj sporazuma sa EU, uskladio mnoge zakone i sada partnerstvo za mir. Malo li je? Da se razumemo, nije on nas Zoran Djindjic ali po delima ispada da je u delo sproveo puno njegovih ideja. Srbija nikada nije imala stabilniju vladu, parlament je ujedinjen i dosta slozan, neki to nazivaju kohabitacijom a kohabitacija je ustvari kompromis a kompromis skoro uvek donosi mir i napredak. Zatim, ukinuo je Milosevicev ustav, mnogi su se zalagali za bojkot (i ja izmedju ostalih) a sada se jasno vidi koliko je to bila prazna prica i jeftina politicka kampanja. Pa Evropa i svet potpuno podrzavaju nas novi ustav i nikome osim bivsim politcarima (u novim strankama) on ne smeta. Uhapsio je nekoliko optuzenih za ubistvo naseg premijera I sta vise ocekivati od nekoga od koga nista nisam ocekivao? Kao zakletom bojkotasu tesko mi je da priznam ali ova vlada je do sada uradila ubedljivo najvise i to u najmirnijem, civilizovan maniru.

Trento

pre 17 godina

Tek kad citam ovakve vesti, mogu da zakljucim, da Zoranu Djindicu niko nije ni do kolena. Sve sto je zapoceo, i uradio, na kraju se ispostavilo kao pravi put za Srbiju. Niti je kupovao Skode Oktavije da bi neko otisao u Hag, niti je hapsio ljude po bolnicama, i nazovi 'mirno i dobrovoljno' ih slao u Hag. Da nije on poslao Slobodana Milosevica u Hag, to se ne bi nikada ni desilo. Hvatanje 'sitnih riba' i slanje u Hag, je bezuspesno zamazivanje ociju Zapadu. Kao rezultat njegove inicijative je 1000 Srpskih vojnika otislo na granice Srbije prema Albaniji i Makedoniji. Dok je on bio Premijer veliki broj Srba se vratio iz inostranstva u Srbiju, a sada, kada je na vlasti Kostunica, desava se obrnut proces. Jer, kako rece Kostunica "Guca je Srbija, a Srbija je Guca" .. na zdravlje Srbijo

K. Novinar

pre 17 godina

Uf, bitno je da smo usli u Partnerstvo za mir. Sad ce svi nasi problemi biti reseni. Ovde, bre, ljudi umiru od gladi, a nasi tzv politicari putuju po belome svetu i krkaju kavijara. Voze se skupim kolima koja puno trose, ali nema veze, jer servis i gorivo placa narod kroz nehumane poreze i plate koje gospoda imaju. Kakav fantastican uspeh Kostunicine vlade! Hajde svi jedan aplauz za coveka koji kada nesto kaze to i uradi, otvori bar na plazi i dovede Srbiju u Partnerstvo za mir! A narod nek' crkne ako treba.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Jos jedan razlog da se glasa za Kostunicu. Za vreme prethodne vlade Mladic je sedeo po beogradskim restoranima; o clanstvu u NATO niko nije ni pricao.
Ovo je veliki korak napred za Srbiju (i Ameriku, koja ima novo topovsko meso).

Mikula Mali

pre 17 godina

Ko god da je premijer iz demokratskog bloka desavalo bi se isto. Jedino bi brzina desavanja bila drugacija. Recimo da G17 pobedi na izborima i da Dinkic postane premijer. Sve bi se isto desavalo jer se nasa politika diktira spolja, a ne kreira se kod nas. Ne kazem da je to lose, naprotiv, ali mi moramo da shvatimo da smo MALI BRE i da ne dizemo nasu "boraniju" u nebesa.

Dima

pre 17 godina

Mi smo u tom savezu bili dok nismo poceli da 'pravimo' 'modernu' srpsku drzavu pod patronatom SPC-a Kostunice i inih mislilaca koji bi bili moderni u devetnaestom veku. Razlog zbog koga nas primaju u ovaj savez je ustvari cinjenica da je Kostunica zavrsio svoj mandat (tehnicki je jos premijer, ali vlade koja se raspala) i ocekuju da ce ovim potezom da ohrabre gradjane Srbije da glasaju za demokratske partije, sto DSS nije. Ko ovo i jos mnoge stvari vezane za odnos zapada prema nama pripisjue Kostunici ima veliki problem sa samoobmanjivanjem.

Vojnik

pre 17 godina

Uskoro ce doci racun na naplatu:
1. 250 vojnika za Afganistan
2. Kupovina naoruzanja i opreme po NATO standardima, sto u prevodu znaci od Amerikanaca
Ali bolje i s njima nego sam....

carapan

pre 17 godina

Konacno lepa vest,nadam se da ce vecina ljudi shvatiti da je proslo vreme svadja i ratova sa celim svetom.Srbija nije nikome trn u oku, kao sto smo slusali dugi niz godina.Valjda je vecini jasno da je potrebno malo sloge izmedju nas pa da sve krene na bolje.Cestitam ovoj vladi ma kakva ona bila,njeni rezultati najvise govore, vreme je da se okrenemo buducnosti i da se nevracamo u proslost.
Svaka cast Zoranu Djindjici ucinio je mnogo i to ne treba zaboraviti ali njega vise nema nazalost, podrzimo one koji se sada bore za bolju buducnost svih nas.

jelena

pre 17 godina

Ne mislim da prijem ima ikakve veze sa reformama u Srbiji ili sa dobrom politikom Kostunice, naprotiv!!! Ovaj prijem je samo ustupak koji Srbija dobija radi lakse amortizacije cinjeice da ce Kosovo dobiti nekakav oblik nezavisnosti!! Videcete da ce nakon konacne odluke o Kosovo uslediti i olaksice oko drugih evro-atlanskih integracija!!

Stefan

pre 17 godina

Ovo je vest za prvu stranu i izvanreeedan uspeh Vlade gosp. Kostunice . Bilo je jako tesko pokrenuti tocak sankcija prema Srbiji a jos teze ga zaustaviti a sada prisustvujemo definitivnoj promeni politike sveta prema Srbiji. To je od izuzetne vaznosti za nasu drzavu ( pogotovo Vojsku ) s obzirom na dogadjaje koji nas ocekuju ( izbori i status KiM ) i pokazuje da su politicki standardi( kooperativnost , uvazavanje politickih razlika i razlicitih misljenja ) koje je doneo na politicku scenu Srbije Premijer Kostunica (kao i Predsednik Tadic )nacin kako se civilizacijski i sustinski mozemo prikljuciti Evropi i svetu kao normalna i perspektivna zemlja.Moram da priznam da sam iznenadjen rezultatima ove Vlade jer sam bio skeptik na pocetku njenog mandata. Jos jednom , izvanredan uspeh Vlade gosp. Kostunice !

Ignjat Milosevic

pre 17 godina

Sjajna vest, ali nisam bas siguran da su se Kostunica i njegova ekipa ovome obradovali.
Odmah krecu neke autisticne izjave tipa Srdjana Djurica na RTS-u "kako ce nam ovo pomoci da odbranimo Kosovo i sl." a nikako da se cestita vojsci i narodu i objasni koliki znacaj nosi ovakva odluka.
Iskreno mislim da se ovome odlazeca Vlada nije nadala i da im je odluka prakticno zavuceno iza ledja.
Partnerstvo za Mir DSS-u nikada, na zalost, nije bio na dnevnom redu i prioritet.
Smesna smo zemlja a Kostunici, posto je i ovog puta zbog svoje inertnosti i nedostatka jasne drzavne politike doveden pred svrsen cin, ne preostaje nista drugo do da se okiti tudjim perjem. Zna se ko je gurao ka partnerstvu: Demokratska stranka, g-17, kao i Vuk Draskovic. DSS nije ucinio ama bas nista u vezi sa tim.

Maksim-Kragujevac

pre 17 godina

Najvece zasluge za ovaj prijem Srbije u "Partnerstvo za mir" zasluzuje Vuka Draskovica,jer se posle njegovih proslenedeljnih razgovora u Briselu sa Evropskim celnicima,pogotovu posle razgovora sa Generalnim sekretarom NATA Sheferom.
Posle tih razgovora Draskovic je to i najavio i to se stvarno i desilo,zato svaka cast Vuku na izuzetno uspesnoj diplomatskoj misiji.

3OPAH

pre 17 godina

Ma naravno! Sad ima svuda da nas guraju...samo zato da bi im mi oprostili sto ce da nam odcepe Kosmet od Srbije. A ovi nasi glupi politicari misle da su dobro prosli. Zato su cak i odluku pomerili za posle izbora...samo da im ne bi dosli SRS na vlast!
Zivi bili pa videli!
Pozdrav!

Neven

pre 17 godina

Pre progasenja nezavisnosti Kosova, bolje je imati srpsku vojsku u partnerstvu za mir i na neki nacin biti njen partner nego izvan. To je po meni jedini razlog ovakve odluke.

Ludo zbunjen

pre 17 godina

Sit sam dezurnih kriticara. Prekinu se pregovori sa EU o pridruzenju i stabilizaciji: ne valja. Prime nas u Partnerstvo za mir: Oni opet ospu "drvlje i kamenje"? Da li ste culi da je i jedna zemlja primljena u Evropsku uniju, a da prethodno nije postala clan NATO-a i kako se moze prostupiti NATO-u, a da prethodno ne prodjemo Partnerstvo za mir? Ko je ovde lud, a ko zbunjen?

Zorica

pre 17 godina

Iako se Vlada dobrano trudila da ne budemo nigde integrisani, a narocito u partnerstvu za mir, ta vlada, procitana od zapada, dobila je packu na koju ne moze da besni, da smenjuje ino zvanicnike itd. Ali inat je cudo jedno. Hoce li neko od ovih na vlasti izgovoriti tu rec: uhapsiti? Ta mala rec otvorila bi vrata koja su nam bitna.
Kostunicu je svet procitao, a mi nismo, ocigledno. Ali doci ce i to.

Nikola, profesor

pre 17 godina

Da, ovo je veliki ustupak Srbiji, znak kojim Srbija i treba da ide. Da li je ovo uspeh ove vlade? Ne. Ova vlada je suvise spora, a Kostunica nije nas nauspesniji politicar. Bilo bi lepo kada bi se demokratske snage udruzile na izborima, ali mi smo Srbi i to se nece desiti. Ne zaboravite Tadica, coveka koji je uspeo da "ispegla" sporost Kostunicine vlade i da malo ubrza nase integracije u Evropu. Na zalost, kod nas Srba postoji dobar deo ljudi koji NECE u EVROPU, koji misle da smo mi jaki i nesavladivi. Mi jesmo PONOSAN narod, mozda i suvise ponosan. To nam je u genima, a nasledjene osobine se najteze menjaju. Kada nismo znali da odigramo na "pravu kartu" pre 10-15 godina (vec smo igrali za kartu nacionalizma) sada nam ostaje da je drzimo velikih i da svesno zrtvujemo ono sto se mora zrtvovati. Jer ja ne zelim da mi deca odrastaju po "belom svetu".

Igor Stankovic

pre 17 godina

Srbija u Partnerstvu za mir, dinar jak, donesen novi ustav, policija u stanju da uhapsi cetiri organizovane grupe kriminalaca (osiguranje, namestanje stecaja, krajde putarina i sada na carini), dugovi smanjeni - ja mislim da Kostunica i njegova vlada dobro rade svoj posao. Imamo vladu koja se bori za nase interese u dijalogu sa EU, SAD i NATO a ne konfliktom sa njima.

Ne razumem otkud toliko negativnih emocija.

Da Djindjica nisu ubili, sigurno bi bilo bolje. Ali, sad kad ga nema, treba li da se predamo.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Od Partnerstva za mir Srbija neće imati nikakve koristi. NATO je zapao u krizu i Shefer nema gdje da nabavi vojnike za Afganistan zato objeručke prihvata svakoga. EU je nešto drugo i prijem tamo bi doveo do poboljšanja ekonomske situacije kao i otvaranja granica da ljudi mogu slobodno putovati ali nažalost to je veoma daleko od nas.Kada bi se sproveo referendum mislim da bi narod glatko odbio to Partnerstvo za mir.

velika ocekivanja

pre 17 godina

U Partnerstvo za Mir su, osim Srbije, primljenje BiH i Crna Gora. Sto samo govori da nije u pitanju zalaganje nase Vlade vec jednostavno gest dobre volje Medjunarodne Zajednice.

Realan

pre 17 godina

Dobro, budimo realni i sagledajmo kako smo ziveli pre 6 i vise godina, kako zivimo danas, a kako cemo ziveti sutra. Setite se samo redova za hleba, ulje, secer, mleko, novcanica sa gomilom nula, razblazenog benzina kojeg smo kupovali na ulici, sankcija, ratova, mombardovanja, poreza na mobilni telefon, satelitske antene, radio kasetofone u kolima i svih ostalih gluposti u koje nas je dovelo rukovodstvo predvodjeno vec toliko pomenutim licnostima u koaliciji sa SRS-om. Budimo realni i sagledajmo danasnju situaciju kada imamo stabilan dinar, mogucnost podizanja kredita, stabilan bankarski sistem, konstantan rast domaceg BDP-a, deviznih rezervi i dr. Svet nas vise ne gleda kao zadnju rupu na svirali. Budimo realni i recimo sebi da danas zivimo BOLJE nego pre 6 i kusur godina. Ovo je samo jedan od koraka na pravcu u kome demokratska Srbija ide. A kako izgleda buducnost Srbije, sto bi rekao jedan nas politicar od nas zavisi. Manimo se vise nacionalisticke proslosti, Kosova i ostalih gluposti i ucinimo nesto da nama bude bolje i da konacno budemo narod koji ce biti postovan u svetu, budimo deo Evrope jer to i zasluzujemo.
Sve cestitke vladi ili vec kome, ko je doprineo da nas svet konacno gleda jednim drugim ocima!!!

apatican

pre 17 godina

Ovo pre svega znaci da je (famozna) medjunarodna zajednica shvatila da mora da napravi bar neke ustupke jer su balkanska plemena suvise tvrdoglava (citaj: teraju inat) da bi se cilj postigao drugacije. Mislim da njih vise hvata panika od SRS nego nas koji smo upali u totalnu politicku i izbornu apatiju i vise nas nije ni briga ko ce na celo drzave. A hvalospevi gospodinu Premijeru... Mislim... Stvarno...

Click & Boom

pre 17 godina

1. Ulazak u partnerstvo za mir nije isto što i ulazak u NATO.
2. Ulazak u NATO nije uslov za ulazak u EU
3. Švedska, Finska, Austrija, npr. nisu članice NATOa

Himi NL

pre 17 godina

E sad sam konacno dosao do zakljucka da je dr.Vojislav Kostunica uz dr. Zoran Djindjica nas najvestiji i najuspesniji politicar u poslednjih 20-ak godina. Iako su im metodi malo razliciti, obojici su glavni zaslusni zasto se nasa lepa zemlja ipak krece napred. Jedno veliko BRAVO i napred ka clanstvu u EU.

apsolvent medicine/NS

pre 17 godina

Bravo za Vladu i premijera Kostunicu. Tiha voda breg roni i rezultati su vidljivi. Moj glas DSS-u, pragmaticnom, sabornom, drzavotvornom, okrenutom podjednako i Srbiji i Evropi, bez samoreklamerstva.

Andrija

pre 17 godina

Mene interesuje samo jedno. Da li cemo sada morati ubrzano da profesionalizujemo vojsku tj. da li cu skinuti tu bedu s vrata? Ako neko zna nesto vise neka javi.

dovla77

pre 17 godina

Ne znam zasto se u Srbiji tom Partnerstvu za mir posvecuje toliko publiciteta kad je to jedna potpuno nebitna organizacija, a prakticne posledice prijema su nikakve. Prijem je usledio kao simbolican gest podrske "demokratskom" bloku pred izbore. Sve u svemu mlacenje prazne slame, ali zgodno za predizborne svrhe.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

Konacno neka fina vest:))) Dobro je!!! A sada sporazum sa EU!!!! Radikali, zaboravite proslost, jer Srbija ide u buducnost!!!

Miroslav

pre 17 godina

E da su ovako "gledali kroz prste" i vladi Zorana Djindjica...ko zna...
Ispada da je medjunarodna zajednica "nekom' majka a nekome maceha".

Voja

pre 17 godina

Ovo sve ima veze sa time da ce potencijalno Gasovod preci preko Srbije.
Prosle zime se evropa opekla sa Ukrajinom, pa im hitno treba alternativna ruta snabdevanja.
S tim u vezi ni Mladic niti bilo ko nece biti zahtevan, za taj posao veka.
Na kraju krajeva partnerstvo za mir nije Evropska unija, a nije ni NATO.

Munja

pre 17 godina

Prihvaceni u zagrljaj da bi MZ imala malo jacu polugu u predstojecim pregovorima o finalnom statusu KiM. Sto se tice paketa sa CG i BiH ista stvar ali sa malo drugacijeg aspekta. MZ zeli da bude u polozaju da kroz partnerstvo za mir kontrolise zbivanja u Rep.Srpskoj odnosno BiH ukoliko se proturi nezavisno Kosovo. U slucaju CG ovo je cista odbrana bezbednosti jer sa eventualno dve albanske drzave na svom pragu i domacim Albancima CG moze da bude sledeca u nizu da padne pred veliko-albanskim procesom. Inace, danasnjim prihvatanjem u partnerstvo, a u skladu sa rezolucijom 1244, primljeno je i Kosovo.
Ovako ja tumacim ovaj potez MZ. A dali je ovo dobro ili lose po Srbiju u diplomatskom kontekstu, stvarno ne znam. 2007 i 2008 ce pokazati.

mama ludaca

pre 17 godina

Prvi put sam se obradovala ovom datumu,a jos vise cu mu se radovati dogodine,do kada cemo,uz pomoc vecih,pametnijih i sposobnijih uspeti da resimo haske probleme.
Ova vlast je u svemu ovom nebitna i nicim izazvana.
Ovo je dan kad treba da se setimo pokojnog premijera Djindjica,s kojim smo krenuli na put sa koga nas ne mogu skloniti Legije,Arkani i njihovi pomocnici i rukovodioci iz senke.

ljuba

pre 17 godina

Inzvaredan uspeh naše diplomatije na čelu sa Vukom Draškovićem i naravno predsednika Vlade Vojislava Koštunice.Videlo se kako je Drašković prošle nedelje u sedištu NATO pakta bio odlično primljen i posle razgovora koji su tamo uspešno obavljeni, moralo je ovo da se desi.Mislim Da skoro nećemo imati bolje šefa diplomatije od gospodina Vuka Draškovića.

DUSAN ZIVADINOVIC

pre 17 godina

Secam se dana kada su Andrej Kozirev i Warren Cristopher potpisli sporazum Partnerstvo za mir. Danas imacemo opet razlog da slavimo 29.novembar uprkos probirljivoj pozivarki Karli del Ponte. Cekala je ona da umre Tudjman da mu TEK ONDA pocepa optuznicu, Bobetko da umrO pa da onda trazi kaznene mere za Hrvatsku. Mora ona danas da pogleda istini u oci ANALITICKI.
Bravo Kostunice, samo ti mozes izvsiti misiju koju ste hteli izvsiti ti i pokojni Zoran Djindjic.
ZIVELA SRBIJA i sporazum!

mirko

pre 17 godina

7 godina cekam na jednu ovako dobru vest, platili smo debelo ali je Srbija na najboljem putu od pocetka 2. svetskog rata naovamo. mislim da su ipak najvece zasluge Tadiceve i Draskoviceve i hvala im na tome, siguran sam da im nije bilo lako. Tesko da ce nas sada neko opet prevariti da se sukobljavamosa naprednim i civilizovanim svetom kome pripadamo !

Vucko

pre 17 godina

Napokon !!! Sto se oruzja tice,nase je ionako zastarelo pa moramo da osvezimo svoj oruzani arsenal.Kupovacemo samo ono sto ne umemo da napravimo,a ono sto umemo preradicemo da bude po NATO standardu.

Boba

pre 17 godina

Na zalost,decenije komunizma ostavile su dubok trag u nasem narodu.Citava nacija je sistematski zaglupljivanja,upropascavana.Danas smo takvi kakvi smo-nikakvi.Pa opet,covek netreba biti mnogo inteligentan pa da (konacno)shvati da od kako je sveta i veka postoji samo jedan zakon:zakon sile.'99 smo videli koliko smo jaki,pa sta treba "drugovi radikali"opet da testiramo nasu nadmoc,neko super oruzje i taktiku?Hocu da kazem uprosceno:ako nemozes da ga pobedis,ti mu se pridruzi.Ako treba da biram dali ce moje dete (nedaj Boze) stradati od "natoagresora" u spavacoj sobi ili da ja odem u Avganistan "milion km od Srbije",gospodo junaci ja nemam izbor.A na zalost,trece resenje u ovom ludom vremenu nepostoji.Niti ce ikada postojati.

nena

pre 17 godina

Najzad jedna dobra vest! ... Ne kazem da ovoj vladi treba podici spomenik za ono sto je do sada ucinila, ali treba biti realan i priznati kad se uradi nesto pozitivno.

Dzuboks

pre 17 godina

Ovo je definitivno odlicna, pozitivna vijest za Srbe i Srbiju. Samo ja mislim da je ovaj ustup medjunarodne zajednice napravljen iz dva razloga; prvo da se pomogne Srbiji da tokom izbora ne dodju radikali na vlast, sto niko normalan ne zeli; drugo da se ublazi rana koja ce nastati proglasenjem nezavisnosti Kosova. Ja mislim da je to realnost, a ne nekakvi posebni uspjesi srpske vlade. Ali kao sto se kaze, daj sta das. Bolje i ovo nego nista.
A citam ove komentare i mislim u sebi, pa zar smo mi Srbi toliko zajedljivi da nemozemo cak ni dobru vijest primiti a da nekog ili nepljujemo ili ogovaramo ili mu trazimo mane. Nisam niti za jednu politicku stranku posebno, ali nemoj da se grizemo izmedju sebe. Ovo su napravili Srbi, ko god da su, i to je to. Dobro je, a sad idemo dalje u nove pobjede.

DijasporacEU

pre 17 godina

Postoje dva razloga zasto smo primljeni u partnerstvo:
- Avganistan i Irak su sve veci problem; zapadnoevropske zemlje (sem Britanije) rade samo na rekonstrukciji. Treba svezeg mesa za front liniju.
- Rusija je otplatila dugove i sve je jaca; pocela je da 'muti' po komsiluku i ovo joj je samar u lice.

Zeljko

pre 17 godina

Siguran sam da danas u Srbiji postoje Srbi (o gradjanima da i ne govorim)koji placu od zlobe, placu jer Srbija ide dobrim putem. Bice Srbija i clan NATO-a i svih drugih Evropskih i svetskih organizacija. I bez obzira ko je na vlasti, i ko ce biti na vlsti Srbija mora da nastavi pravim putem. Volimo Srbiju, jer to je nasa Otadzbina,

Zoran

pre 17 godina

Kako videh malopre na vestima na RTS-u, jedino Dacic i Karla Del Ponte nisu zadovoljni povodom prijema Srbije u Partnerstvo za Mir

Nesa

pre 17 godina

Da je DS na vlasti, a Srbija usla u Partenrstvo za Mir, to bi onda bila velika pobeda demokratskih snaga u ime buducnosti Srbije. Kada se isto desilo za vreme vladavine DSS-a, onda to nekima ne valja. Ovo dokazuje da mnogi ne cene cinjenice, nego cene da li im politicka opcija odgovara, pa tek onda da li je cinjenica dobra ili ne.

Doktobr

pre 17 godina

Sjajna vest za Srbiju u svakom smislu. Bitan korak za strane investicije, povratak na tradicionalna saveznistva i integraciju u evroatlantsku civilizaciju. Sledeci korak je clanstvo u NATO, zatim EU i Srbija ce biti prava normalna zemlja.

007 djetic

pre 17 godina

Odlicna vest. Cestitam! Na pravom smo putu. Samo da nakon narednih izbora SRS ne bude u mogucnosti da formira Vladu i onda normalan razvoj zemlje nista ne da zaustavi. Konacno civilizacija i bolji zivot!

Jelena

pre 17 godina

Sećam se da je MZ pravila ustupke i tokom Miloševićeve vladavine i svoje zblanutosti dok sam na TV gledala kako se pojedini elementi pomenute MZ rukuju sa našim “mirotvorcem” u Dejtonu, ili jezivo mlako ili nezainteresovano reaguju na proteste u Srbiji ’96. A svako poređenje Iznoguda sa Kalifom mi stvara osecaj mučnine...

no to kgb

pre 17 godina

Samo mogu reci odlicna vest ka evropskim vrednostima i evropskoj civilizaciji. Nije ni bitno da li Draskovic tome zasluzan( milsim da jeste) vec da je to dobro za Srbiju ai region. Cim vidim da oni is SRS i SPS pene, i tacno se vidi da nema prekida puta Srbiji ka EU.

Liberalac

pre 17 godina

Odlicna vest. Cestitam. Sada ce nasa vojska videti svet (Avganistan i Irak), a Richard Cheney-u ce biti drago, kad dobijemo opremu od Halliburton.

Mrki

pre 17 godina

Naravno, vazno je biti deo evro-atlanskih integracija. Medjutim, sto se tice ovih sto ovaj prijem pripisuju Vladi i nekim velikim rezultatima, dovoljno je reci da je u Partnerstvu za mir i Belorusija. Da ne govorimo o tome da je Srbiji neskriveno progledano kroz prste iz cisto politickih razloga, sto znaci da Vlada nije uspela da ispuni ni te minimalne uslove. Ali eto, nekima je i gest dobre volje dovoljan da se raspojasaju u neodmerenim izjavama, pa tako poredjuju Kostunicu i Djindjica. Kao voleli su ovog drugog.

Kanda

pre 17 godina

Zivim u Kanadi neko vreme i mogu reci da je ovo velika stvar! Ali opet okrecemo stvari naopako. Kakve veze ima Tadic sa ovim?? U partnerstvu se ulazi zbog reformi , a to je radila vlada. U Srbiji DS je stranka koja bi sve da pokupi, a za DS ce glasati oni koji se nadaju platama bez rada i samo zbog price.
Ova vlada nije idealna ali radi , gresi i radi dobrpo ali radi. DOS je samo pricao i pametovao i mislio da su bogom dati i jedino oni mogu da vode Srbiju. Drzava je ozbiljna stvar, a postovanje zakona je na PRVOM mestu !

poreskiobveznik

pre 17 godina

Pa dobro malo utehe, bilo bi lepo da je se to dogodilo mnogo ranije, cisto da nismo mimo sveta. A sada bi trebalo zamoliti nase politicare da pokazu mudrost i spretnost, pa da postede nase sugradjane od irackih i avganistanskih pustinja dosta je nama nase, nikakav efekat to nece imati, vec opet ispadamo potrosni i nebitni materijal. Neka iskoriste to pa neka posalju nase gradjevinare tamo ili slicno. Ali sumnjam nemamo mi ljude od akcije koji to mogu da odrade, pobise ih sve

Nebojsa

pre 17 godina

Partnersto za mir ne znaci da smo u nato paktu, a i da jesmo opet bi mogli da odlucujemo hocemo li slati nase vojnike i u kom broju u recimo Avganistan ili Iraq. Inace oruzije koje je po standardu nato-a proizvode i Francuzi, Svedjani, Englezi Nemci i drugi, tako da i ne moramo da kupujemo bas Americko naoruzanje.

Alex

pre 17 godina

Vest je dobra, i predstavlja definitivno utisak nedelje, a i nekog duzeg perioda!
Ako je vlast u jednoj zemlji odgovorna kad nesto iz njene nadleznosti krene lose, onda mora da bude odgovorna = zasluzna kad se nesto dobro dogodi!
U ovom slucaju, sasvim je jasno da je ovo diplomatski uspeh. Dakle, svaka cast ministarstvu spoljnih poslova i sefu diplomatije Vuku Draskovicu!
Sad je potpuno jasno zasto ga radikali mrze!
Sve sto je dobro za gradjane ove zemlje oni nazivaju izdajom i ludilom. Pa, gradjani, probudite se 21. januara i na izbore, da ne bismo opet morali da setamo!!!

Studentikinja

pre 17 godina

Veliki korak ka boljoj buducnosti, ali ajde da se prisetimo da ovo nije napravio Kostunica vec nas pokojni premijer svojim reformama kada je doaso na valst do dana njegovog ubistva. sada jos da nastavimo u ovom smeru i da nam se zivot popravi.. valjda ce stvarno krenuti na bolje pa da ne moramo vise da idemo iz zemlje, ( sto na studije, kao ja, sto da nalazimo poslove po belom svetu) uvek je najlepse biti kod svoje kuce!!!!

vlados

pre 17 godina

Za pocetak dobro.Videcemo dalje.Sad bi trebalo ukinuti obavezno sluzenje vojnog roka i organizovati profesionalnu vojsku.Srbija mora praviti krupnije korake ka buducnosti.Vizionarski,kao Zoran Djindjic.

Realan

pre 17 godina

Naravno da postoje zasluge i naših političara (pre svega premijera),ali treba biti realan i shvatiti da je ove godine ušlo 4 milijarde evra sa strane, sledeće će još duplo toliko i taj se kapital mora zaštititi...Ne razumem kako ljudi ovde (narod)ne shvata da je ono što viđaju u svakodnevnom životu (svi traže i čuvaju pare) isto i na višim nivoima. Sve je posao i lova!!! Neko je spomenuo gasovod, ja ću dodati još: jedan krak naftovoda, nova rusko-švajcarska termoelektrana, najave ulaska velikih finansijskih američkih firmi (sity bank i osiguravajuće kuće)...Da je Sloba imao bar trunke mozga i da je razmišljao, dao bi Trepču i baze Amerikancima ( a sada ih imaju), Sartid takođe (a sada ga imaju) možda rata na Kosmetu ne bi ni bilo, a bombardovanja sigurno ne! Da li je neko razmišljao zašto su jedino beogradski mostovi preživeli u bombardovanju? Oni su jedini bili osigurani! (kod jedne austrijske i još nekih osiguravajućih kuća) Toliko je prosto, a naš narod nikako da shvati i ovde se vodi rasprava o tome da li je Koštunica sposoban ili ne....ALO, LJUDI, MUĆNITE GLAVOM i shvatićete mnogo više, nego ako se budete "zapaljivali" na političke parade i kojekakva demagogisanja.

Pera

pre 17 godina

Ulazak u Partnerstvo je divna vest. Imati samo pozitivnu studiju o izvodljivosti ne znaci nista posebno...Ugovor o asocijaciji i pridruzivanju je vec nesto, ali on je barem godinu dana daleko od nas.
Nekako sticem utisak da tu nije samo politika zasluzna sto nam se ovo desilo.
Ministarstvo odbrane je, cini mi se, svojim radom veoma doprinelo da se ovo dogodi, a to se nekako zanemaruje u javnosti.
Dakle, svaka cast Stankovicu i ekipi!
Gradjanin

Trento

pre 17 godina

Tek kad citam ovakve vesti, mogu da zakljucim, da Zoranu Djindicu niko nije ni do kolena. Sve sto je zapoceo, i uradio, na kraju se ispostavilo kao pravi put za Srbiju. Niti je kupovao Skode Oktavije da bi neko otisao u Hag, niti je hapsio ljude po bolnicama, i nazovi 'mirno i dobrovoljno' ih slao u Hag. Da nije on poslao Slobodana Milosevica u Hag, to se ne bi nikada ni desilo. Hvatanje 'sitnih riba' i slanje u Hag, je bezuspesno zamazivanje ociju Zapadu. Kao rezultat njegove inicijative je 1000 Srpskih vojnika otislo na granice Srbije prema Albaniji i Makedoniji. Dok je on bio Premijer veliki broj Srba se vratio iz inostranstva u Srbiju, a sada, kada je na vlasti Kostunica, desava se obrnut proces. Jer, kako rece Kostunica "Guca je Srbija, a Srbija je Guca" .. na zdravlje Srbijo

obican gradjanin

pre 17 godina

Koliko god mi bilo tesko da priznam izgleda da je Kostunica zaista nas najuspesniji politicar. Sa Mladicem je uradio kao i njegovi prethodnici-nista, ali je zato najvise optuzenika poslao u Hag i to na miran i civilizovan nacin bez ikakvih nereda i potresa. Evroatlantske integracije su ralno zapocele sa njim, potpisao je najveci broj sporazuma sa EU, uskladio mnoge zakone i sada partnerstvo za mir. Malo li je? Da se razumemo, nije on nas Zoran Djindjic ali po delima ispada da je u delo sproveo puno njegovih ideja. Srbija nikada nije imala stabilniju vladu, parlament je ujedinjen i dosta slozan, neki to nazivaju kohabitacijom a kohabitacija je ustvari kompromis a kompromis skoro uvek donosi mir i napredak. Zatim, ukinuo je Milosevicev ustav, mnogi su se zalagali za bojkot (i ja izmedju ostalih) a sada se jasno vidi koliko je to bila prazna prica i jeftina politicka kampanja. Pa Evropa i svet potpuno podrzavaju nas novi ustav i nikome osim bivsim politcarima (u novim strankama) on ne smeta. Uhapsio je nekoliko optuzenih za ubistvo naseg premijera I sta vise ocekivati od nekoga od koga nista nisam ocekivao? Kao zakletom bojkotasu tesko mi je da priznam ali ova vlada je do sada uradila ubedljivo najvise i to u najmirnijem, civilizovan maniru.

K. Novinar

pre 17 godina

Uf, bitno je da smo usli u Partnerstvo za mir. Sad ce svi nasi problemi biti reseni. Ovde, bre, ljudi umiru od gladi, a nasi tzv politicari putuju po belome svetu i krkaju kavijara. Voze se skupim kolima koja puno trose, ali nema veze, jer servis i gorivo placa narod kroz nehumane poreze i plate koje gospoda imaju. Kakav fantastican uspeh Kostunicine vlade! Hajde svi jedan aplauz za coveka koji kada nesto kaze to i uradi, otvori bar na plazi i dovede Srbiju u Partnerstvo za mir! A narod nek' crkne ako treba.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Jos jedan razlog da se glasa za Kostunicu. Za vreme prethodne vlade Mladic je sedeo po beogradskim restoranima; o clanstvu u NATO niko nije ni pricao.
Ovo je veliki korak napred za Srbiju (i Ameriku, koja ima novo topovsko meso).

Mikula Mali

pre 17 godina

Ko god da je premijer iz demokratskog bloka desavalo bi se isto. Jedino bi brzina desavanja bila drugacija. Recimo da G17 pobedi na izborima i da Dinkic postane premijer. Sve bi se isto desavalo jer se nasa politika diktira spolja, a ne kreira se kod nas. Ne kazem da je to lose, naprotiv, ali mi moramo da shvatimo da smo MALI BRE i da ne dizemo nasu "boraniju" u nebesa.

Dima

pre 17 godina

Mi smo u tom savezu bili dok nismo poceli da 'pravimo' 'modernu' srpsku drzavu pod patronatom SPC-a Kostunice i inih mislilaca koji bi bili moderni u devetnaestom veku. Razlog zbog koga nas primaju u ovaj savez je ustvari cinjenica da je Kostunica zavrsio svoj mandat (tehnicki je jos premijer, ali vlade koja se raspala) i ocekuju da ce ovim potezom da ohrabre gradjane Srbije da glasaju za demokratske partije, sto DSS nije. Ko ovo i jos mnoge stvari vezane za odnos zapada prema nama pripisjue Kostunici ima veliki problem sa samoobmanjivanjem.

Vojnik

pre 17 godina

Uskoro ce doci racun na naplatu:
1. 250 vojnika za Afganistan
2. Kupovina naoruzanja i opreme po NATO standardima, sto u prevodu znaci od Amerikanaca
Ali bolje i s njima nego sam....

carapan

pre 17 godina

Konacno lepa vest,nadam se da ce vecina ljudi shvatiti da je proslo vreme svadja i ratova sa celim svetom.Srbija nije nikome trn u oku, kao sto smo slusali dugi niz godina.Valjda je vecini jasno da je potrebno malo sloge izmedju nas pa da sve krene na bolje.Cestitam ovoj vladi ma kakva ona bila,njeni rezultati najvise govore, vreme je da se okrenemo buducnosti i da se nevracamo u proslost.
Svaka cast Zoranu Djindjici ucinio je mnogo i to ne treba zaboraviti ali njega vise nema nazalost, podrzimo one koji se sada bore za bolju buducnost svih nas.

jelena

pre 17 godina

Ne mislim da prijem ima ikakve veze sa reformama u Srbiji ili sa dobrom politikom Kostunice, naprotiv!!! Ovaj prijem je samo ustupak koji Srbija dobija radi lakse amortizacije cinjeice da ce Kosovo dobiti nekakav oblik nezavisnosti!! Videcete da ce nakon konacne odluke o Kosovo uslediti i olaksice oko drugih evro-atlanskih integracija!!

Stefan

pre 17 godina

Ovo je vest za prvu stranu i izvanreeedan uspeh Vlade gosp. Kostunice . Bilo je jako tesko pokrenuti tocak sankcija prema Srbiji a jos teze ga zaustaviti a sada prisustvujemo definitivnoj promeni politike sveta prema Srbiji. To je od izuzetne vaznosti za nasu drzavu ( pogotovo Vojsku ) s obzirom na dogadjaje koji nas ocekuju ( izbori i status KiM ) i pokazuje da su politicki standardi( kooperativnost , uvazavanje politickih razlika i razlicitih misljenja ) koje je doneo na politicku scenu Srbije Premijer Kostunica (kao i Predsednik Tadic )nacin kako se civilizacijski i sustinski mozemo prikljuciti Evropi i svetu kao normalna i perspektivna zemlja.Moram da priznam da sam iznenadjen rezultatima ove Vlade jer sam bio skeptik na pocetku njenog mandata. Jos jednom , izvanredan uspeh Vlade gosp. Kostunice !

Ignjat Milosevic

pre 17 godina

Sjajna vest, ali nisam bas siguran da su se Kostunica i njegova ekipa ovome obradovali.
Odmah krecu neke autisticne izjave tipa Srdjana Djurica na RTS-u "kako ce nam ovo pomoci da odbranimo Kosovo i sl." a nikako da se cestita vojsci i narodu i objasni koliki znacaj nosi ovakva odluka.
Iskreno mislim da se ovome odlazeca Vlada nije nadala i da im je odluka prakticno zavuceno iza ledja.
Partnerstvo za Mir DSS-u nikada, na zalost, nije bio na dnevnom redu i prioritet.
Smesna smo zemlja a Kostunici, posto je i ovog puta zbog svoje inertnosti i nedostatka jasne drzavne politike doveden pred svrsen cin, ne preostaje nista drugo do da se okiti tudjim perjem. Zna se ko je gurao ka partnerstvu: Demokratska stranka, g-17, kao i Vuk Draskovic. DSS nije ucinio ama bas nista u vezi sa tim.

Maksim-Kragujevac

pre 17 godina

Najvece zasluge za ovaj prijem Srbije u "Partnerstvo za mir" zasluzuje Vuka Draskovica,jer se posle njegovih proslenedeljnih razgovora u Briselu sa Evropskim celnicima,pogotovu posle razgovora sa Generalnim sekretarom NATA Sheferom.
Posle tih razgovora Draskovic je to i najavio i to se stvarno i desilo,zato svaka cast Vuku na izuzetno uspesnoj diplomatskoj misiji.

3OPAH

pre 17 godina

Ma naravno! Sad ima svuda da nas guraju...samo zato da bi im mi oprostili sto ce da nam odcepe Kosmet od Srbije. A ovi nasi glupi politicari misle da su dobro prosli. Zato su cak i odluku pomerili za posle izbora...samo da im ne bi dosli SRS na vlast!
Zivi bili pa videli!
Pozdrav!

Neven

pre 17 godina

Pre progasenja nezavisnosti Kosova, bolje je imati srpsku vojsku u partnerstvu za mir i na neki nacin biti njen partner nego izvan. To je po meni jedini razlog ovakve odluke.

Ludo zbunjen

pre 17 godina

Sit sam dezurnih kriticara. Prekinu se pregovori sa EU o pridruzenju i stabilizaciji: ne valja. Prime nas u Partnerstvo za mir: Oni opet ospu "drvlje i kamenje"? Da li ste culi da je i jedna zemlja primljena u Evropsku uniju, a da prethodno nije postala clan NATO-a i kako se moze prostupiti NATO-u, a da prethodno ne prodjemo Partnerstvo za mir? Ko je ovde lud, a ko zbunjen?

Zorica

pre 17 godina

Iako se Vlada dobrano trudila da ne budemo nigde integrisani, a narocito u partnerstvu za mir, ta vlada, procitana od zapada, dobila je packu na koju ne moze da besni, da smenjuje ino zvanicnike itd. Ali inat je cudo jedno. Hoce li neko od ovih na vlasti izgovoriti tu rec: uhapsiti? Ta mala rec otvorila bi vrata koja su nam bitna.
Kostunicu je svet procitao, a mi nismo, ocigledno. Ali doci ce i to.

Nikola, profesor

pre 17 godina

Da, ovo je veliki ustupak Srbiji, znak kojim Srbija i treba da ide. Da li je ovo uspeh ove vlade? Ne. Ova vlada je suvise spora, a Kostunica nije nas nauspesniji politicar. Bilo bi lepo kada bi se demokratske snage udruzile na izborima, ali mi smo Srbi i to se nece desiti. Ne zaboravite Tadica, coveka koji je uspeo da "ispegla" sporost Kostunicine vlade i da malo ubrza nase integracije u Evropu. Na zalost, kod nas Srba postoji dobar deo ljudi koji NECE u EVROPU, koji misle da smo mi jaki i nesavladivi. Mi jesmo PONOSAN narod, mozda i suvise ponosan. To nam je u genima, a nasledjene osobine se najteze menjaju. Kada nismo znali da odigramo na "pravu kartu" pre 10-15 godina (vec smo igrali za kartu nacionalizma) sada nam ostaje da je drzimo velikih i da svesno zrtvujemo ono sto se mora zrtvovati. Jer ja ne zelim da mi deca odrastaju po "belom svetu".

Igor Stankovic

pre 17 godina

Srbija u Partnerstvu za mir, dinar jak, donesen novi ustav, policija u stanju da uhapsi cetiri organizovane grupe kriminalaca (osiguranje, namestanje stecaja, krajde putarina i sada na carini), dugovi smanjeni - ja mislim da Kostunica i njegova vlada dobro rade svoj posao. Imamo vladu koja se bori za nase interese u dijalogu sa EU, SAD i NATO a ne konfliktom sa njima.

Ne razumem otkud toliko negativnih emocija.

Da Djindjica nisu ubili, sigurno bi bilo bolje. Ali, sad kad ga nema, treba li da se predamo.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Od Partnerstva za mir Srbija neće imati nikakve koristi. NATO je zapao u krizu i Shefer nema gdje da nabavi vojnike za Afganistan zato objeručke prihvata svakoga. EU je nešto drugo i prijem tamo bi doveo do poboljšanja ekonomske situacije kao i otvaranja granica da ljudi mogu slobodno putovati ali nažalost to je veoma daleko od nas.Kada bi se sproveo referendum mislim da bi narod glatko odbio to Partnerstvo za mir.

velika ocekivanja

pre 17 godina

U Partnerstvo za Mir su, osim Srbije, primljenje BiH i Crna Gora. Sto samo govori da nije u pitanju zalaganje nase Vlade vec jednostavno gest dobre volje Medjunarodne Zajednice.

Realan

pre 17 godina

Dobro, budimo realni i sagledajmo kako smo ziveli pre 6 i vise godina, kako zivimo danas, a kako cemo ziveti sutra. Setite se samo redova za hleba, ulje, secer, mleko, novcanica sa gomilom nula, razblazenog benzina kojeg smo kupovali na ulici, sankcija, ratova, mombardovanja, poreza na mobilni telefon, satelitske antene, radio kasetofone u kolima i svih ostalih gluposti u koje nas je dovelo rukovodstvo predvodjeno vec toliko pomenutim licnostima u koaliciji sa SRS-om. Budimo realni i sagledajmo danasnju situaciju kada imamo stabilan dinar, mogucnost podizanja kredita, stabilan bankarski sistem, konstantan rast domaceg BDP-a, deviznih rezervi i dr. Svet nas vise ne gleda kao zadnju rupu na svirali. Budimo realni i recimo sebi da danas zivimo BOLJE nego pre 6 i kusur godina. Ovo je samo jedan od koraka na pravcu u kome demokratska Srbija ide. A kako izgleda buducnost Srbije, sto bi rekao jedan nas politicar od nas zavisi. Manimo se vise nacionalisticke proslosti, Kosova i ostalih gluposti i ucinimo nesto da nama bude bolje i da konacno budemo narod koji ce biti postovan u svetu, budimo deo Evrope jer to i zasluzujemo.
Sve cestitke vladi ili vec kome, ko je doprineo da nas svet konacno gleda jednim drugim ocima!!!

apatican

pre 17 godina

Ovo pre svega znaci da je (famozna) medjunarodna zajednica shvatila da mora da napravi bar neke ustupke jer su balkanska plemena suvise tvrdoglava (citaj: teraju inat) da bi se cilj postigao drugacije. Mislim da njih vise hvata panika od SRS nego nas koji smo upali u totalnu politicku i izbornu apatiju i vise nas nije ni briga ko ce na celo drzave. A hvalospevi gospodinu Premijeru... Mislim... Stvarno...

Click & Boom

pre 17 godina

1. Ulazak u partnerstvo za mir nije isto što i ulazak u NATO.
2. Ulazak u NATO nije uslov za ulazak u EU
3. Švedska, Finska, Austrija, npr. nisu članice NATOa

Himi NL

pre 17 godina

E sad sam konacno dosao do zakljucka da je dr.Vojislav Kostunica uz dr. Zoran Djindjica nas najvestiji i najuspesniji politicar u poslednjih 20-ak godina. Iako su im metodi malo razliciti, obojici su glavni zaslusni zasto se nasa lepa zemlja ipak krece napred. Jedno veliko BRAVO i napred ka clanstvu u EU.

apsolvent medicine/NS

pre 17 godina

Bravo za Vladu i premijera Kostunicu. Tiha voda breg roni i rezultati su vidljivi. Moj glas DSS-u, pragmaticnom, sabornom, drzavotvornom, okrenutom podjednako i Srbiji i Evropi, bez samoreklamerstva.

Andrija

pre 17 godina

Mene interesuje samo jedno. Da li cemo sada morati ubrzano da profesionalizujemo vojsku tj. da li cu skinuti tu bedu s vrata? Ako neko zna nesto vise neka javi.

dovla77

pre 17 godina

Ne znam zasto se u Srbiji tom Partnerstvu za mir posvecuje toliko publiciteta kad je to jedna potpuno nebitna organizacija, a prakticne posledice prijema su nikakve. Prijem je usledio kao simbolican gest podrske "demokratskom" bloku pred izbore. Sve u svemu mlacenje prazne slame, ali zgodno za predizborne svrhe.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

Konacno neka fina vest:))) Dobro je!!! A sada sporazum sa EU!!!! Radikali, zaboravite proslost, jer Srbija ide u buducnost!!!

Miroslav

pre 17 godina

E da su ovako "gledali kroz prste" i vladi Zorana Djindjica...ko zna...
Ispada da je medjunarodna zajednica "nekom' majka a nekome maceha".

Voja

pre 17 godina

Ovo sve ima veze sa time da ce potencijalno Gasovod preci preko Srbije.
Prosle zime se evropa opekla sa Ukrajinom, pa im hitno treba alternativna ruta snabdevanja.
S tim u vezi ni Mladic niti bilo ko nece biti zahtevan, za taj posao veka.
Na kraju krajeva partnerstvo za mir nije Evropska unija, a nije ni NATO.

Munja

pre 17 godina

Prihvaceni u zagrljaj da bi MZ imala malo jacu polugu u predstojecim pregovorima o finalnom statusu KiM. Sto se tice paketa sa CG i BiH ista stvar ali sa malo drugacijeg aspekta. MZ zeli da bude u polozaju da kroz partnerstvo za mir kontrolise zbivanja u Rep.Srpskoj odnosno BiH ukoliko se proturi nezavisno Kosovo. U slucaju CG ovo je cista odbrana bezbednosti jer sa eventualno dve albanske drzave na svom pragu i domacim Albancima CG moze da bude sledeca u nizu da padne pred veliko-albanskim procesom. Inace, danasnjim prihvatanjem u partnerstvo, a u skladu sa rezolucijom 1244, primljeno je i Kosovo.
Ovako ja tumacim ovaj potez MZ. A dali je ovo dobro ili lose po Srbiju u diplomatskom kontekstu, stvarno ne znam. 2007 i 2008 ce pokazati.

mama ludaca

pre 17 godina

Prvi put sam se obradovala ovom datumu,a jos vise cu mu se radovati dogodine,do kada cemo,uz pomoc vecih,pametnijih i sposobnijih uspeti da resimo haske probleme.
Ova vlast je u svemu ovom nebitna i nicim izazvana.
Ovo je dan kad treba da se setimo pokojnog premijera Djindjica,s kojim smo krenuli na put sa koga nas ne mogu skloniti Legije,Arkani i njihovi pomocnici i rukovodioci iz senke.

ljuba

pre 17 godina

Inzvaredan uspeh naše diplomatije na čelu sa Vukom Draškovićem i naravno predsednika Vlade Vojislava Koštunice.Videlo se kako je Drašković prošle nedelje u sedištu NATO pakta bio odlično primljen i posle razgovora koji su tamo uspešno obavljeni, moralo je ovo da se desi.Mislim Da skoro nećemo imati bolje šefa diplomatije od gospodina Vuka Draškovića.

DUSAN ZIVADINOVIC

pre 17 godina

Secam se dana kada su Andrej Kozirev i Warren Cristopher potpisli sporazum Partnerstvo za mir. Danas imacemo opet razlog da slavimo 29.novembar uprkos probirljivoj pozivarki Karli del Ponte. Cekala je ona da umre Tudjman da mu TEK ONDA pocepa optuznicu, Bobetko da umrO pa da onda trazi kaznene mere za Hrvatsku. Mora ona danas da pogleda istini u oci ANALITICKI.
Bravo Kostunice, samo ti mozes izvsiti misiju koju ste hteli izvsiti ti i pokojni Zoran Djindjic.
ZIVELA SRBIJA i sporazum!

mirko

pre 17 godina

7 godina cekam na jednu ovako dobru vest, platili smo debelo ali je Srbija na najboljem putu od pocetka 2. svetskog rata naovamo. mislim da su ipak najvece zasluge Tadiceve i Draskoviceve i hvala im na tome, siguran sam da im nije bilo lako. Tesko da ce nas sada neko opet prevariti da se sukobljavamosa naprednim i civilizovanim svetom kome pripadamo !

Vucko

pre 17 godina

Napokon !!! Sto se oruzja tice,nase je ionako zastarelo pa moramo da osvezimo svoj oruzani arsenal.Kupovacemo samo ono sto ne umemo da napravimo,a ono sto umemo preradicemo da bude po NATO standardu.

Boba

pre 17 godina

Na zalost,decenije komunizma ostavile su dubok trag u nasem narodu.Citava nacija je sistematski zaglupljivanja,upropascavana.Danas smo takvi kakvi smo-nikakvi.Pa opet,covek netreba biti mnogo inteligentan pa da (konacno)shvati da od kako je sveta i veka postoji samo jedan zakon:zakon sile.'99 smo videli koliko smo jaki,pa sta treba "drugovi radikali"opet da testiramo nasu nadmoc,neko super oruzje i taktiku?Hocu da kazem uprosceno:ako nemozes da ga pobedis,ti mu se pridruzi.Ako treba da biram dali ce moje dete (nedaj Boze) stradati od "natoagresora" u spavacoj sobi ili da ja odem u Avganistan "milion km od Srbije",gospodo junaci ja nemam izbor.A na zalost,trece resenje u ovom ludom vremenu nepostoji.Niti ce ikada postojati.

nena

pre 17 godina

Najzad jedna dobra vest! ... Ne kazem da ovoj vladi treba podici spomenik za ono sto je do sada ucinila, ali treba biti realan i priznati kad se uradi nesto pozitivno.

Dzuboks

pre 17 godina

Ovo je definitivno odlicna, pozitivna vijest za Srbe i Srbiju. Samo ja mislim da je ovaj ustup medjunarodne zajednice napravljen iz dva razloga; prvo da se pomogne Srbiji da tokom izbora ne dodju radikali na vlast, sto niko normalan ne zeli; drugo da se ublazi rana koja ce nastati proglasenjem nezavisnosti Kosova. Ja mislim da je to realnost, a ne nekakvi posebni uspjesi srpske vlade. Ali kao sto se kaze, daj sta das. Bolje i ovo nego nista.
A citam ove komentare i mislim u sebi, pa zar smo mi Srbi toliko zajedljivi da nemozemo cak ni dobru vijest primiti a da nekog ili nepljujemo ili ogovaramo ili mu trazimo mane. Nisam niti za jednu politicku stranku posebno, ali nemoj da se grizemo izmedju sebe. Ovo su napravili Srbi, ko god da su, i to je to. Dobro je, a sad idemo dalje u nove pobjede.

DijasporacEU

pre 17 godina

Postoje dva razloga zasto smo primljeni u partnerstvo:
- Avganistan i Irak su sve veci problem; zapadnoevropske zemlje (sem Britanije) rade samo na rekonstrukciji. Treba svezeg mesa za front liniju.
- Rusija je otplatila dugove i sve je jaca; pocela je da 'muti' po komsiluku i ovo joj je samar u lice.

Zeljko

pre 17 godina

Siguran sam da danas u Srbiji postoje Srbi (o gradjanima da i ne govorim)koji placu od zlobe, placu jer Srbija ide dobrim putem. Bice Srbija i clan NATO-a i svih drugih Evropskih i svetskih organizacija. I bez obzira ko je na vlasti, i ko ce biti na vlsti Srbija mora da nastavi pravim putem. Volimo Srbiju, jer to je nasa Otadzbina,

Zoran

pre 17 godina

Kako videh malopre na vestima na RTS-u, jedino Dacic i Karla Del Ponte nisu zadovoljni povodom prijema Srbije u Partnerstvo za Mir

Nesa

pre 17 godina

Da je DS na vlasti, a Srbija usla u Partenrstvo za Mir, to bi onda bila velika pobeda demokratskih snaga u ime buducnosti Srbije. Kada se isto desilo za vreme vladavine DSS-a, onda to nekima ne valja. Ovo dokazuje da mnogi ne cene cinjenice, nego cene da li im politicka opcija odgovara, pa tek onda da li je cinjenica dobra ili ne.

Doktobr

pre 17 godina

Sjajna vest za Srbiju u svakom smislu. Bitan korak za strane investicije, povratak na tradicionalna saveznistva i integraciju u evroatlantsku civilizaciju. Sledeci korak je clanstvo u NATO, zatim EU i Srbija ce biti prava normalna zemlja.

007 djetic

pre 17 godina

Odlicna vest. Cestitam! Na pravom smo putu. Samo da nakon narednih izbora SRS ne bude u mogucnosti da formira Vladu i onda normalan razvoj zemlje nista ne da zaustavi. Konacno civilizacija i bolji zivot!

Jelena

pre 17 godina

Sećam se da je MZ pravila ustupke i tokom Miloševićeve vladavine i svoje zblanutosti dok sam na TV gledala kako se pojedini elementi pomenute MZ rukuju sa našim “mirotvorcem” u Dejtonu, ili jezivo mlako ili nezainteresovano reaguju na proteste u Srbiji ’96. A svako poređenje Iznoguda sa Kalifom mi stvara osecaj mučnine...

no to kgb

pre 17 godina

Samo mogu reci odlicna vest ka evropskim vrednostima i evropskoj civilizaciji. Nije ni bitno da li Draskovic tome zasluzan( milsim da jeste) vec da je to dobro za Srbiju ai region. Cim vidim da oni is SRS i SPS pene, i tacno se vidi da nema prekida puta Srbiji ka EU.

Liberalac

pre 17 godina

Odlicna vest. Cestitam. Sada ce nasa vojska videti svet (Avganistan i Irak), a Richard Cheney-u ce biti drago, kad dobijemo opremu od Halliburton.

Mrki

pre 17 godina

Naravno, vazno je biti deo evro-atlanskih integracija. Medjutim, sto se tice ovih sto ovaj prijem pripisuju Vladi i nekim velikim rezultatima, dovoljno je reci da je u Partnerstvu za mir i Belorusija. Da ne govorimo o tome da je Srbiji neskriveno progledano kroz prste iz cisto politickih razloga, sto znaci da Vlada nije uspela da ispuni ni te minimalne uslove. Ali eto, nekima je i gest dobre volje dovoljan da se raspojasaju u neodmerenim izjavama, pa tako poredjuju Kostunicu i Djindjica. Kao voleli su ovog drugog.

Kanda

pre 17 godina

Zivim u Kanadi neko vreme i mogu reci da je ovo velika stvar! Ali opet okrecemo stvari naopako. Kakve veze ima Tadic sa ovim?? U partnerstvu se ulazi zbog reformi , a to je radila vlada. U Srbiji DS je stranka koja bi sve da pokupi, a za DS ce glasati oni koji se nadaju platama bez rada i samo zbog price.
Ova vlada nije idealna ali radi , gresi i radi dobrpo ali radi. DOS je samo pricao i pametovao i mislio da su bogom dati i jedino oni mogu da vode Srbiju. Drzava je ozbiljna stvar, a postovanje zakona je na PRVOM mestu !

poreskiobveznik

pre 17 godina

Pa dobro malo utehe, bilo bi lepo da je se to dogodilo mnogo ranije, cisto da nismo mimo sveta. A sada bi trebalo zamoliti nase politicare da pokazu mudrost i spretnost, pa da postede nase sugradjane od irackih i avganistanskih pustinja dosta je nama nase, nikakav efekat to nece imati, vec opet ispadamo potrosni i nebitni materijal. Neka iskoriste to pa neka posalju nase gradjevinare tamo ili slicno. Ali sumnjam nemamo mi ljude od akcije koji to mogu da odrade, pobise ih sve

Nebojsa

pre 17 godina

Partnersto za mir ne znaci da smo u nato paktu, a i da jesmo opet bi mogli da odlucujemo hocemo li slati nase vojnike i u kom broju u recimo Avganistan ili Iraq. Inace oruzije koje je po standardu nato-a proizvode i Francuzi, Svedjani, Englezi Nemci i drugi, tako da i ne moramo da kupujemo bas Americko naoruzanje.

Alex

pre 17 godina

Vest je dobra, i predstavlja definitivno utisak nedelje, a i nekog duzeg perioda!
Ako je vlast u jednoj zemlji odgovorna kad nesto iz njene nadleznosti krene lose, onda mora da bude odgovorna = zasluzna kad se nesto dobro dogodi!
U ovom slucaju, sasvim je jasno da je ovo diplomatski uspeh. Dakle, svaka cast ministarstvu spoljnih poslova i sefu diplomatije Vuku Draskovicu!
Sad je potpuno jasno zasto ga radikali mrze!
Sve sto je dobro za gradjane ove zemlje oni nazivaju izdajom i ludilom. Pa, gradjani, probudite se 21. januara i na izbore, da ne bismo opet morali da setamo!!!

Studentikinja

pre 17 godina

Veliki korak ka boljoj buducnosti, ali ajde da se prisetimo da ovo nije napravio Kostunica vec nas pokojni premijer svojim reformama kada je doaso na valst do dana njegovog ubistva. sada jos da nastavimo u ovom smeru i da nam se zivot popravi.. valjda ce stvarno krenuti na bolje pa da ne moramo vise da idemo iz zemlje, ( sto na studije, kao ja, sto da nalazimo poslove po belom svetu) uvek je najlepse biti kod svoje kuce!!!!

vlados

pre 17 godina

Za pocetak dobro.Videcemo dalje.Sad bi trebalo ukinuti obavezno sluzenje vojnog roka i organizovati profesionalnu vojsku.Srbija mora praviti krupnije korake ka buducnosti.Vizionarski,kao Zoran Djindjic.

Realan

pre 17 godina

Naravno da postoje zasluge i naših političara (pre svega premijera),ali treba biti realan i shvatiti da je ove godine ušlo 4 milijarde evra sa strane, sledeće će još duplo toliko i taj se kapital mora zaštititi...Ne razumem kako ljudi ovde (narod)ne shvata da je ono što viđaju u svakodnevnom životu (svi traže i čuvaju pare) isto i na višim nivoima. Sve je posao i lova!!! Neko je spomenuo gasovod, ja ću dodati još: jedan krak naftovoda, nova rusko-švajcarska termoelektrana, najave ulaska velikih finansijskih američkih firmi (sity bank i osiguravajuće kuće)...Da je Sloba imao bar trunke mozga i da je razmišljao, dao bi Trepču i baze Amerikancima ( a sada ih imaju), Sartid takođe (a sada ga imaju) možda rata na Kosmetu ne bi ni bilo, a bombardovanja sigurno ne! Da li je neko razmišljao zašto su jedino beogradski mostovi preživeli u bombardovanju? Oni su jedini bili osigurani! (kod jedne austrijske i još nekih osiguravajućih kuća) Toliko je prosto, a naš narod nikako da shvati i ovde se vodi rasprava o tome da li je Koštunica sposoban ili ne....ALO, LJUDI, MUĆNITE GLAVOM i shvatićete mnogo više, nego ako se budete "zapaljivali" na političke parade i kojekakva demagogisanja.

Pera

pre 17 godina

Ulazak u Partnerstvo je divna vest. Imati samo pozitivnu studiju o izvodljivosti ne znaci nista posebno...Ugovor o asocijaciji i pridruzivanju je vec nesto, ali on je barem godinu dana daleko od nas.
Nekako sticem utisak da tu nije samo politika zasluzna sto nam se ovo desilo.
Ministarstvo odbrane je, cini mi se, svojim radom veoma doprinelo da se ovo dogodi, a to se nekako zanemaruje u javnosti.
Dakle, svaka cast Stankovicu i ekipi!
Gradjanin