Sreda, 27.07.2022.

08:19

Da li je Zapad novim "poklonom" slomio Ruse?

Pre nekoliko nedelja Rusi su najavili "operativnu pauzu" u Donbasu.

Izvor: Jutarnji list

Da li je Zapad novim "poklonom" slomio Ruse? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Moral vojnika je sve!

pre 1 godinu

Skoro sve zapadne izjave o ratu i naoruzavanju su strogo fokusirane za usi i oci ratnika. Takodje, te iste izjave su dobrodosle polticarima i ratnim profiterima.

Milan

pre 1 godinu

Овде видим прегршт војних стратега, а верујем да 95% њих ни војску није служило.

Miša

pre 1 godinu

@Maki Delimčno tačno. Rusi imaju toliko naoružanja i municije, da jednostavno moraju da potroše, da isprazne magacine. Što isto rade i zspadnjaci. Zašto bi obe strane koristile najnovije naoružanje, a da staro bace i pretope?
Dalje, Ukr i Irak se ne mogu porediti, niti po mentalitetu, znanju, niti po umeću. Ukri su se osam godina spremali i ukopavali, a u Iraku pustinja.
Sa svojim preciznim oružijem, '99 ni jedan NATO vojnik nije stupio na tlo Srbije. Koliko se samo naše tehnike povuklo sa Kosova. E sada zamisli Ukr koja je 10x veća, plus je filiju sa zapada.
Treba biti malo realan.

neutral

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste? A bilo bi logicno da masovnim bombardovanjem slome Ukraince
(Telal, 27. jul 2022 09:06)

Neće da se cimaju sa avijacijom, jer taj isti posao rade krstareće rakete, a nema rizika po njihove pilote.
(Slavija, 27. jul 2022 09:24)

znači još nisu ovladali nebom jer nisu eliminisali ukrajinski pvo.

Neo@

pre 1 godinu

bla, 27. jul 2022 08:39)

Da bi Rusi pali na ti foru i povukli deo snaga sa Donbasa na Herson, jer ako i kad padne Donbas, do Dnjepra ti je gola stepa, nema zaklona, nema ništa.
Sledeća brana odbrane Ukrajinaca bi bila na Dnjepru, kod Dnjepropetrovska, a pitanje je i da li se to neko duže vreme može zadržati.

dbz

pre 1 godinu

@(Hi tech west)
Pa eto, upravo o tome sam i pričao kada sam naglasio da je najvažnije ne "primati" se na ratnu propagandu, s koje god strane ona dolazila. Ovo nije prvi put od početka sukoba da je Zapad tvrdio da šalje neko "supermoćno", "superiorno" oružje koje će preokrenuti tok rata. I šta je bilo sa onim famoznim super-haubicama, ako se iko više i seća te priče ? Istu stvar sada rade i sa HIMARS-om. Prave "mit" a na teren šalju smešno mali broj tih lansera. To jeste ubojit sistem koji pravi znatnu štetu, ali ko može da poveruje da će samo SEDAM lansera (jer samo toliko ih sada deluje na terenu) išta bitno promeniti.na onako dugačkom i dubokom frontu, sa nedirnutim resursima i rezervama sa ruske strane granice ? I pritom zaboraviti da je već uništen največi deo namenske industrije i vojne infrastrukture Ukrajine ? Ko hoće da veruje u mitove (bilo čije i bilo kakve), neka izvoli – ali uvek je realnost ta koja svaku propagandnu priču privodi kraju.

kordil

pre 1 godinu

Sobizrom da ukrajina ispali 4-5 hiljada artiljerijskog projektila dnevno na ruske položaje, a tog je oko 20-30 upotrebom himarsa(0,04%)a od tog 25% ne pogodi ili ne uništi metu, može se reći da se ekstremno preteruje sa uticajem ovog sistema na tok sukoba. Rusija ispaljuje 40-60 hiljada projektila dnevno, ili oko 10 puta više od ukrajinske vojske. Himars ne usporava rusku vojsku, već rusi nemaju dovoljno vojske za bilo kakav napredak. Himars uništi 1-2 skladišta municije i goriva od 30 skladista u regiji, i to ne utiče značajno na ruske sposobnosti. Rusija ako želi napredak jednostavno mora naći ljudstvo, dobijaju dobrovoljaca na kapaljku, jedva da zamene ranjene ili ubijene. Da bi ostvarili bilo kakav napredak trebaju proglasiti rat ukrajini i mobilizovati 2 miliona rezervista. Sobzirom da rusi imaju poteškoće da koordinisu i upravljaju vojskom od 180 hiljada, mogu misliti kako bi to radili sa 2 miliona trupa.

Dario b

pre 1 godinu

@himars, 27. jul 2022

Porediš domete i brzinu na cesti sistema koji ne mogu biti različitiji. Smešno!

Dok himars jednom raketom precizno pogađa i na preko 100km , kao što se videlo u Ukrajini,ruski sistemi ispaljuju nebrojene salve raketa u nadi da će jedna da pogodi metu.
Zato vreme dolaze pod kontrabatiranje Ukrajinaca jer sve predugo traje.

Salvom od šest raketa himars sa svima izrešetao Antonijeski most kod Hersona, dok bi Rusi za isto izgubili eskadrilu letelica ili ispalili desetine raketa.

Nex

pre 1 godinu

@Maki, 27. jul 2022 09:46

Bravo Maki, objasnio si kako stoje stvari, sta imaju Rusi i sta im fali. Volim Rusiju ali sam razocaran taktikom ratovanja od pre 50 god.
Ovo im se sve desava na kucnom pragu, sta bi tek bilo da im je front 1000 ili 2000 km od svoje granice.

Stojko

pre 1 godinu

@Slavija
Krstarece rakete mogu da uniste velike strateske i stacionarne ciljeve, a pri tome ukrajinska pvo moze i da ih obori, posto rusi nemaju kapaciteta da ispale desetine tih raleta u jednom napadu. Ajd da viidmo kako ce krstareca raketa da pogodi kolonu tenkova ili polozaj samohodne artiljerije. Posto rusi nisu iskoristili pocetak rata za masovne napade po svim ukrajinskim ciljevima, sad jedino mogu da se ukopaju i cekaju protivnnapad koji ce sigurno doci i bice jak. Nista nisu naucili iz proucavanja ratova u bivsoj SFRJ.

Stojko

pre 1 godinu

@ghost_of_sopot
Iracani su u vreme Pustinjske oluje imali bukvalno hiljade PVO sistema razlicitih dometa i protivavionskih topova. Nakupovalo se svega i svacega dok se ratovalo sa Iranom. Samo sto rat sa Iranom nije isto sto i rat sa NATO koaliciijom, kao sto ni ruski rat sa ISIS momcima nije isti kao rat sa ukrajincima.

Драган М. П.

pre 1 godinu

@Maki
Као што сте могли да видите Руси лете, захваљујући конфигурацији терена, на изузетно малим висинам. Због тога су стингери и слична оружја бескорисни пошто је у том случају авион смо неколико секунди у видокругу стрелца. И за напредније ПВО Украјине је то велики проблем јер лете "испо радара".

ghost_of_sopot

pre 1 godinu

Avijacija se koristi za precizno uništavanje vojske i pokretnih ciljeva. Za nepokretne ciljeve se koriste krstareće rakete. Ruska avijacija nema dovoljno preciznog avio naoružanja. A nema uopšte preciznog oružja koje može da se ispali sa više od 3000 metara visine. Samim tim su u dometu čak i raketa koje se ispaljuju sa ramena. Amerikanci i UK su iz tog razloga Ukrajini poslali ogromne količine Stingera i Starstreak Raketa. Rusija nema ni kvalitetnog protivradarskog naoružanja tako da je PVO Ukrajine i dalje opasan. Ovakva borba na frontu je bila karakteristika drugog svetskig rata a Rusija se danas kao i nekada fokusira na artiljeriju. Za razliku of njih, Amerikanci veliki deo rata rešavaju avijacijom jer poseduju sisteme i nišansku opremu za gadjanje pokretnih ciljeva sa preko 10000 metara visine i ogroman arsenal antiradarske i anti PVO municije. U Pustinjskoj Oluji, Sadam je imao 700 hiljada vojnika utvrdjenih u Kuvajtu. Nakon konstantnog avio Gadjanja kojim je sistem logistike Iraka bio uništen, Amerikanci su krenuli u kopnenu ofanzivu 17. januara i već 29. februara oslobodili Kuvajt. Imali su minimalne žrtve. Američki tenkovi su napredovali u sadejstvu sa helihopterima, gde su stotine helihoptera išli ispred tenkova i čistili utvrdjena mesta i tenkovske zamke. To se zove sadejstvo, a Rusi to ne znaju. Ovo što danas gledamo u Ukrajini je drugi svetski rat.
(Maki, 27. jul 2022 09:46)
Mogli su Ameri tako u Kuvajtu zato sto iračani nisu imali adekvatne lake pvo sisteme tipa Stinger i slično. U suprotnom bi im te helikoptere pretvorili u otpadni metal.

Sapienti sat

pre 1 godinu

Rusi su napravili pauzu dok im ne stignu napredni iranski dronovi kojima mogu nadzirati ukrajinsku dubinu 24 sata. Tad će lako locirati Himars-e i Mlrs-e nakon njihovih dejstava i uništavati ih. Ovako teško, to je ogroman prostor a ciljevi tačkasti i vrlo pokretni. Bez konstantnog vazdušnog nadzora određenih područja kamerama sa velike visine teško će ih Rusi upratiti.

Hi tech west

pre 1 godinu

Ukrajina bi davno bila pregažena da nije podrške zapada. Zašto se velike ofanzive najavljuju ili ne, smiješno je pitanje jer se više ništa ne može sakriti na terenu. Svejedno objavili vi to ili ne. Neko napisa da su Ukr potrebne stotine Himarsa da bi pobijedili, to nije tačno. Himars ima navođenu municiju i uz dobar intel pravi katastrofalnu štetu drugoj strani. Dok Rus rasipa municiju nenavođenim sistemima a sad su im presjekli logistiku i osjeti se pad aktivnosti. Kakva je to velesila da ovisi o Iranskim dronovima?
Rusija je regionalna sila, ništa više.

himars

pre 1 godinu

himars, m777- sjajni sistemi; ali u artiljeriji nema nista epohalno vec 80 godina; poboljsan je CEP; operativna taktika je bolja;
ono sto jesu velike stvari su - izvidjacki dronovi sa geo-lociranjem i dalekometna raketna granata sa navodjenjem. Ukrajinci efikasno koriste dronove od pocetka, ali bas skupe granate sa navodjenjem nisu dobili, a ni sisteme koji mogucuju programiranje/navodjenje takve granate
Himars UKR/RUS ekvivalent je BM-27 Uragan; Himars ima 11 tona, nosi 6 raketa dometa do 80 km; Uragan ima 18 tona, nosi 16 raketa, dometa do 40 km; i Himars je nesto brzi- ide do 80km/h, ali to ima smisla samo na autoputu, u mirnodopskim uslovima;
Oko dometa, rusi imaju i BM30, kalibra 300mm, sa dometom do 90km;
Ono sto je znacajna stvar- HIMARS ima opciju nosenja 1 ATACMS rakete, dometa do 300 km (!), ali to nije isporuceno ukrajini - to su vrlo skupe rakete, USA ih ima 3700 ukupno, a zbog cene su 2007-me ukinuli program dalje proizvodnje. Ali - i da su im dali i to-to nije nista epohalno- UKR ima od pre rakete slicnog dometa Tocka (120km) i Tocka-U (vise od 190km), a RUS ima Iskander-e ( skupo, ali domet 500km)
Dakle nista tu nema epohalno, osim velike reklame za USA proizvodjace. ( Francuski Cesar je bolji od M777, ali slabo se hvale time, vecina snimaka je za americku opremu. Za nemacki PanzerHaubitze 2000 je slicno- vise nego franc, manje nego m777 i himars).
Da primetim i da su Bayraktar dronovi imali bas jaku reklamu, sad ih nigde nema

Giovanni

pre 1 godinu

Onog trenutka kada je izvršila invaziju na Ukrajinu, Rusija je izgubila taj rat jer je dozvolila da bude isprovocirana i udje u nešto što se samo teškom laiku činilo kao akcija od par dana. Vojno napredovanje uopšte nije važno, Rusi su ovaj rat izgubili. Samo je pitanje da li će to mrcvarenje trajati par meseci ili par godina. Zapad jako dobro zna šta radi i ovo je sve već odavno planirano, samo je bilo pitanje hoće li Rusija zagristi mamac ili ne…

Slavija

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste? A bilo bi logicno da masovnim bombardovanjem slome Ukraince
(Telal, 27. jul 2022 09:06)

Neće da se cimaju sa avijacijom, jer taj isti posao rade krstareće rakete, a nema rizika po njihove pilote.

M

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?
(Vladimir, 27. jul 2022 08:36)

Sećamo se NATO agresora nad Srbijom i sada vidimo Rusiju kao agresora!
U čemu je razlika ?

Maki

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste?
(Telal, 27. jul 2022 09:06)
Avijacija se koristi za precizno uništavanje vojske i pokretnih ciljeva. Za nepokretne ciljeve se koriste krstareće rakete. Ruska avijacija nema dovoljno preciznog avio naoružanja. A nema uopšte preciznog oružja koje može da se ispali sa više od 3000 metara visine. Samim tim su u dometu čak i raketa koje se ispaljuju sa ramena. Amerikanci i UK su iz tog razloga Ukrajini poslali ogromne količine Stingera i Starstreak Raketa. Rusija nema ni kvalitetnog protivradarskog naoružanja tako da je PVO Ukrajine i dalje opasan. Ovakva borba na frontu je bila karakteristika drugog svetskig rata a Rusija se danas kao i nekada fokusira na artiljeriju. Za razliku of njih, Amerikanci veliki deo rata rešavaju avijacijom jer poseduju sisteme i nišansku opremu za gadjanje pokretnih ciljeva sa preko 10000 metara visine i ogroman arsenal antiradarske i anti PVO municije. U Pustinjskoj Oluji, Sadam je imao 700 hiljada vojnika utvrdjenih u Kuvajtu. Nakon konstantnog avio Gadjanja kojim je sistem logistike Iraka bio uništen, Amerikanci su krenuli u kopnenu ofanzivu 17. januara i već 29. februara oslobodili Kuvajt. Imali su minimalne žrtve. Američki tenkovi su napredovali u sadejstvu sa helihopterima, gde su stotine helihoptera išli ispred tenkova i čistili utvrdjena mesta i tenkovske zamke. To se zove sadejstvo, a Rusi to ne znaju. Ovo što danas gledamo u Ukrajini je drugi svetski rat.

Nikola

pre 1 godinu

Ovaj krvavi rat je pun zamki! Ovo sada moze biti da Rusija zeli da "navuce" ukrajinsku vojsku da pokrene ofanzivu i da baci svoje preostale zalihe ljudstva i opreme u tu ofanzivu da bi ih onda unistila u nekoj vrsti zamke-okruzenja. Moramo imati u vidu da Ukrajina ne moze da rotira svoje jedinice a Rusija moze posto koristi oko 20% svojih potencijala. Rusija sa daljine unistava opremu i ljudstvo Ukrajine kako bi ih dodatno oslabila i sacekala njihovu ofanzivu za konacni obracun.

dbz

pre 1 godinu

Od početka ne zauzimam ničiju stranu u ovom tragičnom sukobu i svestan sam da je najveći deo izveštaja sa obe strane klasična ratna progaganda. Ali je primetno da na Zapadu ta propaganda vremenom postaje sve somnabulnija, bizarnija i odvojenija od realnosti, što se može videti i iz ove "analize". Taj famozni HIMARS nije nikakvo čudotvorno oružje – reč je o tehnološki modernom ali ne i ultra-naprednom lanseru visoko preciznih raketa koje se ispaljuju sa specijalnog kamiona. To ni u kom slučaju nije neki "stelt" sistem koji je neuhvatljiv za neprijatelja niti je tehnološka nepoznanica za rusku stranu, koja je već razvila svoje varijante takvog oružja. Do sada je Ukrajincima isporučeno samo 10 takvih baterija, od kojih su tri već uništene. O tome u zapadnim medijima nema ni pomena, naravno. Da bi takva vrsta oružja nešto stvarno promenila na terenu, potrebno je da SAD isporuče barem nekoliko desetina puta više tih sistema koji bi bez prestanka razarali i ciljeve duboko na teritoriji Rusije. Prva stvar je proizvodno i logistički neizvodljiva u dogledno vreme, a ova druga je u Vašingtonu sklonjena sa stola. Bojim se da je klasična propaganda. A svaka nova sedmica sukoba je samo nastavak užasne tragedije dva slovenska naroda, koja će i ovako i onako biti završena za pregovaračkim stolom.

Slađan

pre 1 godinu

Za veliku kontra-ofanzivu je potrebno imati,pre svega ne mali broj dobro obučene vojske koja bi (kao minimum) bila u prednosti sa ljudstvom sa 2:1 ili 3:1 ,a ja koliko mogu da primetim ukrajinci to trenutno nemaju.
Drugo čak i da skupe toliko vojske, potrebno je takođe da imaju prednost i u artiljeriji kao i u avijaciji u odnosu na vojsku RF, a dobro je poznato da oni to nemaju .
Himarsi i ostali artiljerijski sistemi koje su dobili sa strane zapada, prave štetu to nije sporno, ali daleko od toga da mogu da donesu neku prevagu u korist ukrajinske vojske,da bi doneli prevagu trebali bi imati 100-tine jedinica tih sistema,to je čak i svakom laiku, koji se i ne razume previše u vojne stvari jasno.
Uostalom sačekaćemo razvoj situacije, septembar nije daleko !

Vladimir

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?
(Vladimir, 27. jul 2022 08:36)

Obojica ste u pravu.

Vladimir

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?

Slađan

pre 1 godinu

Za veliku kontra-ofanzivu je potrebno imati,pre svega ne mali broj dobro obučene vojske koja bi (kao minimum) bila u prednosti sa ljudstvom sa 2:1 ili 3:1 ,a ja koliko mogu da primetim ukrajinci to trenutno nemaju.
Drugo čak i da skupe toliko vojske, potrebno je takođe da imaju prednost i u artiljeriji kao i u avijaciji u odnosu na vojsku RF, a dobro je poznato da oni to nemaju .
Himarsi i ostali artiljerijski sistemi koje su dobili sa strane zapada, prave štetu to nije sporno, ali daleko od toga da mogu da donesu neku prevagu u korist ukrajinske vojske,da bi doneli prevagu trebali bi imati 100-tine jedinica tih sistema,to je čak i svakom laiku, koji se i ne razume previše u vojne stvari jasno.
Uostalom sačekaćemo razvoj situacije, septembar nije daleko !

dbz

pre 1 godinu

Od početka ne zauzimam ničiju stranu u ovom tragičnom sukobu i svestan sam da je najveći deo izveštaja sa obe strane klasična ratna progaganda. Ali je primetno da na Zapadu ta propaganda vremenom postaje sve somnabulnija, bizarnija i odvojenija od realnosti, što se može videti i iz ove "analize". Taj famozni HIMARS nije nikakvo čudotvorno oružje – reč je o tehnološki modernom ali ne i ultra-naprednom lanseru visoko preciznih raketa koje se ispaljuju sa specijalnog kamiona. To ni u kom slučaju nije neki "stelt" sistem koji je neuhvatljiv za neprijatelja niti je tehnološka nepoznanica za rusku stranu, koja je već razvila svoje varijante takvog oružja. Do sada je Ukrajincima isporučeno samo 10 takvih baterija, od kojih su tri već uništene. O tome u zapadnim medijima nema ni pomena, naravno. Da bi takva vrsta oružja nešto stvarno promenila na terenu, potrebno je da SAD isporuče barem nekoliko desetina puta više tih sistema koji bi bez prestanka razarali i ciljeve duboko na teritoriji Rusije. Prva stvar je proizvodno i logistički neizvodljiva u dogledno vreme, a ova druga je u Vašingtonu sklonjena sa stola. Bojim se da je klasična propaganda. A svaka nova sedmica sukoba je samo nastavak užasne tragedije dva slovenska naroda, koja će i ovako i onako biti završena za pregovaračkim stolom.

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?
(Vladimir, 27. jul 2022 08:36)

Obojica ste u pravu.

M

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?
(Vladimir, 27. jul 2022 08:36)

Sećamo se NATO agresora nad Srbijom i sada vidimo Rusiju kao agresora!
U čemu je razlika ?

Slavija

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste? A bilo bi logicno da masovnim bombardovanjem slome Ukraince
(Telal, 27. jul 2022 09:06)

Neće da se cimaju sa avijacijom, jer taj isti posao rade krstareće rakete, a nema rizika po njihove pilote.

Maki

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste?
(Telal, 27. jul 2022 09:06)
Avijacija se koristi za precizno uništavanje vojske i pokretnih ciljeva. Za nepokretne ciljeve se koriste krstareće rakete. Ruska avijacija nema dovoljno preciznog avio naoružanja. A nema uopšte preciznog oružja koje može da se ispali sa više od 3000 metara visine. Samim tim su u dometu čak i raketa koje se ispaljuju sa ramena. Amerikanci i UK su iz tog razloga Ukrajini poslali ogromne količine Stingera i Starstreak Raketa. Rusija nema ni kvalitetnog protivradarskog naoružanja tako da je PVO Ukrajine i dalje opasan. Ovakva borba na frontu je bila karakteristika drugog svetskig rata a Rusija se danas kao i nekada fokusira na artiljeriju. Za razliku of njih, Amerikanci veliki deo rata rešavaju avijacijom jer poseduju sisteme i nišansku opremu za gadjanje pokretnih ciljeva sa preko 10000 metara visine i ogroman arsenal antiradarske i anti PVO municije. U Pustinjskoj Oluji, Sadam je imao 700 hiljada vojnika utvrdjenih u Kuvajtu. Nakon konstantnog avio Gadjanja kojim je sistem logistike Iraka bio uništen, Amerikanci su krenuli u kopnenu ofanzivu 17. januara i već 29. februara oslobodili Kuvajt. Imali su minimalne žrtve. Američki tenkovi su napredovali u sadejstvu sa helihopterima, gde su stotine helihoptera išli ispred tenkova i čistili utvrdjena mesta i tenkovske zamke. To se zove sadejstvo, a Rusi to ne znaju. Ovo što danas gledamo u Ukrajini je drugi svetski rat.

himars

pre 1 godinu

himars, m777- sjajni sistemi; ali u artiljeriji nema nista epohalno vec 80 godina; poboljsan je CEP; operativna taktika je bolja;
ono sto jesu velike stvari su - izvidjacki dronovi sa geo-lociranjem i dalekometna raketna granata sa navodjenjem. Ukrajinci efikasno koriste dronove od pocetka, ali bas skupe granate sa navodjenjem nisu dobili, a ni sisteme koji mogucuju programiranje/navodjenje takve granate
Himars UKR/RUS ekvivalent je BM-27 Uragan; Himars ima 11 tona, nosi 6 raketa dometa do 80 km; Uragan ima 18 tona, nosi 16 raketa, dometa do 40 km; i Himars je nesto brzi- ide do 80km/h, ali to ima smisla samo na autoputu, u mirnodopskim uslovima;
Oko dometa, rusi imaju i BM30, kalibra 300mm, sa dometom do 90km;
Ono sto je znacajna stvar- HIMARS ima opciju nosenja 1 ATACMS rakete, dometa do 300 km (!), ali to nije isporuceno ukrajini - to su vrlo skupe rakete, USA ih ima 3700 ukupno, a zbog cene su 2007-me ukinuli program dalje proizvodnje. Ali - i da su im dali i to-to nije nista epohalno- UKR ima od pre rakete slicnog dometa Tocka (120km) i Tocka-U (vise od 190km), a RUS ima Iskander-e ( skupo, ali domet 500km)
Dakle nista tu nema epohalno, osim velike reklame za USA proizvodjace. ( Francuski Cesar je bolji od M777, ali slabo se hvale time, vecina snimaka je za americku opremu. Za nemacki PanzerHaubitze 2000 je slicno- vise nego franc, manje nego m777 i himars).
Da primetim i da su Bayraktar dronovi imali bas jaku reklamu, sad ih nigde nema

ghost_of_sopot

pre 1 godinu

Avijacija se koristi za precizno uništavanje vojske i pokretnih ciljeva. Za nepokretne ciljeve se koriste krstareće rakete. Ruska avijacija nema dovoljno preciznog avio naoružanja. A nema uopšte preciznog oružja koje može da se ispali sa više od 3000 metara visine. Samim tim su u dometu čak i raketa koje se ispaljuju sa ramena. Amerikanci i UK su iz tog razloga Ukrajini poslali ogromne količine Stingera i Starstreak Raketa. Rusija nema ni kvalitetnog protivradarskog naoružanja tako da je PVO Ukrajine i dalje opasan. Ovakva borba na frontu je bila karakteristika drugog svetskig rata a Rusija se danas kao i nekada fokusira na artiljeriju. Za razliku of njih, Amerikanci veliki deo rata rešavaju avijacijom jer poseduju sisteme i nišansku opremu za gadjanje pokretnih ciljeva sa preko 10000 metara visine i ogroman arsenal antiradarske i anti PVO municije. U Pustinjskoj Oluji, Sadam je imao 700 hiljada vojnika utvrdjenih u Kuvajtu. Nakon konstantnog avio Gadjanja kojim je sistem logistike Iraka bio uništen, Amerikanci su krenuli u kopnenu ofanzivu 17. januara i već 29. februara oslobodili Kuvajt. Imali su minimalne žrtve. Američki tenkovi su napredovali u sadejstvu sa helihopterima, gde su stotine helihoptera išli ispred tenkova i čistili utvrdjena mesta i tenkovske zamke. To se zove sadejstvo, a Rusi to ne znaju. Ovo što danas gledamo u Ukrajini je drugi svetski rat.
(Maki, 27. jul 2022 09:46)
Mogli su Ameri tako u Kuvajtu zato sto iračani nisu imali adekvatne lake pvo sisteme tipa Stinger i slično. U suprotnom bi im te helikoptere pretvorili u otpadni metal.

Nikola

pre 1 godinu

Ovaj krvavi rat je pun zamki! Ovo sada moze biti da Rusija zeli da "navuce" ukrajinsku vojsku da pokrene ofanzivu i da baci svoje preostale zalihe ljudstva i opreme u tu ofanzivu da bi ih onda unistila u nekoj vrsti zamke-okruzenja. Moramo imati u vidu da Ukrajina ne moze da rotira svoje jedinice a Rusija moze posto koristi oko 20% svojih potencijala. Rusija sa daljine unistava opremu i ljudstvo Ukrajine kako bi ih dodatno oslabila i sacekala njihovu ofanzivu za konacni obracun.

Sapienti sat

pre 1 godinu

Rusi su napravili pauzu dok im ne stignu napredni iranski dronovi kojima mogu nadzirati ukrajinsku dubinu 24 sata. Tad će lako locirati Himars-e i Mlrs-e nakon njihovih dejstava i uništavati ih. Ovako teško, to je ogroman prostor a ciljevi tačkasti i vrlo pokretni. Bez konstantnog vazdušnog nadzora određenih područja kamerama sa velike visine teško će ih Rusi upratiti.

Giovanni

pre 1 godinu

Onog trenutka kada je izvršila invaziju na Ukrajinu, Rusija je izgubila taj rat jer je dozvolila da bude isprovocirana i udje u nešto što se samo teškom laiku činilo kao akcija od par dana. Vojno napredovanje uopšte nije važno, Rusi su ovaj rat izgubili. Samo je pitanje da li će to mrcvarenje trajati par meseci ili par godina. Zapad jako dobro zna šta radi i ovo je sve već odavno planirano, samo je bilo pitanje hoće li Rusija zagristi mamac ili ne…

Hi tech west

pre 1 godinu

Ukrajina bi davno bila pregažena da nije podrške zapada. Zašto se velike ofanzive najavljuju ili ne, smiješno je pitanje jer se više ništa ne može sakriti na terenu. Svejedno objavili vi to ili ne. Neko napisa da su Ukr potrebne stotine Himarsa da bi pobijedili, to nije tačno. Himars ima navođenu municiju i uz dobar intel pravi katastrofalnu štetu drugoj strani. Dok Rus rasipa municiju nenavođenim sistemima a sad su im presjekli logistiku i osjeti se pad aktivnosti. Kakva je to velesila da ovisi o Iranskim dronovima?
Rusija je regionalna sila, ništa više.

Драган М. П.

pre 1 godinu

@Maki
Као што сте могли да видите Руси лете, захваљујући конфигурацији терена, на изузетно малим висинам. Због тога су стингери и слична оружја бескорисни пошто је у том случају авион смо неколико секунди у видокругу стрелца. И за напредније ПВО Украјине је то велики проблем јер лете "испо радара".

Milan

pre 1 godinu

Овде видим прегршт војних стратега, а верујем да 95% њих ни војску није служило.

dbz

pre 1 godinu

@(Hi tech west)
Pa eto, upravo o tome sam i pričao kada sam naglasio da je najvažnije ne "primati" se na ratnu propagandu, s koje god strane ona dolazila. Ovo nije prvi put od početka sukoba da je Zapad tvrdio da šalje neko "supermoćno", "superiorno" oružje koje će preokrenuti tok rata. I šta je bilo sa onim famoznim super-haubicama, ako se iko više i seća te priče ? Istu stvar sada rade i sa HIMARS-om. Prave "mit" a na teren šalju smešno mali broj tih lansera. To jeste ubojit sistem koji pravi znatnu štetu, ali ko može da poveruje da će samo SEDAM lansera (jer samo toliko ih sada deluje na terenu) išta bitno promeniti.na onako dugačkom i dubokom frontu, sa nedirnutim resursima i rezervama sa ruske strane granice ? I pritom zaboraviti da je već uništen največi deo namenske industrije i vojne infrastrukture Ukrajine ? Ko hoće da veruje u mitove (bilo čije i bilo kakve), neka izvoli – ali uvek je realnost ta koja svaku propagandnu priču privodi kraju.

Miša

pre 1 godinu

@Maki Delimčno tačno. Rusi imaju toliko naoružanja i municije, da jednostavno moraju da potroše, da isprazne magacine. Što isto rade i zspadnjaci. Zašto bi obe strane koristile najnovije naoružanje, a da staro bace i pretope?
Dalje, Ukr i Irak se ne mogu porediti, niti po mentalitetu, znanju, niti po umeću. Ukri su se osam godina spremali i ukopavali, a u Iraku pustinja.
Sa svojim preciznim oružijem, '99 ni jedan NATO vojnik nije stupio na tlo Srbije. Koliko se samo naše tehnike povuklo sa Kosova. E sada zamisli Ukr koja je 10x veća, plus je filiju sa zapada.
Treba biti malo realan.

Nex

pre 1 godinu

@Maki, 27. jul 2022 09:46

Bravo Maki, objasnio si kako stoje stvari, sta imaju Rusi i sta im fali. Volim Rusiju ali sam razocaran taktikom ratovanja od pre 50 god.
Ovo im se sve desava na kucnom pragu, sta bi tek bilo da im je front 1000 ili 2000 km od svoje granice.

neutral

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste? A bilo bi logicno da masovnim bombardovanjem slome Ukraince
(Telal, 27. jul 2022 09:06)

Neće da se cimaju sa avijacijom, jer taj isti posao rade krstareće rakete, a nema rizika po njihove pilote.
(Slavija, 27. jul 2022 09:24)

znači još nisu ovladali nebom jer nisu eliminisali ukrajinski pvo.

Neo@

pre 1 godinu

bla, 27. jul 2022 08:39)

Da bi Rusi pali na ti foru i povukli deo snaga sa Donbasa na Herson, jer ako i kad padne Donbas, do Dnjepra ti je gola stepa, nema zaklona, nema ništa.
Sledeća brana odbrane Ukrajinaca bi bila na Dnjepru, kod Dnjepropetrovska, a pitanje je i da li se to neko duže vreme može zadržati.

Stojko

pre 1 godinu

@ghost_of_sopot
Iracani su u vreme Pustinjske oluje imali bukvalno hiljade PVO sistema razlicitih dometa i protivavionskih topova. Nakupovalo se svega i svacega dok se ratovalo sa Iranom. Samo sto rat sa Iranom nije isto sto i rat sa NATO koaliciijom, kao sto ni ruski rat sa ISIS momcima nije isti kao rat sa ukrajincima.

kordil

pre 1 godinu

Sobizrom da ukrajina ispali 4-5 hiljada artiljerijskog projektila dnevno na ruske položaje, a tog je oko 20-30 upotrebom himarsa(0,04%)a od tog 25% ne pogodi ili ne uništi metu, može se reći da se ekstremno preteruje sa uticajem ovog sistema na tok sukoba. Rusija ispaljuje 40-60 hiljada projektila dnevno, ili oko 10 puta više od ukrajinske vojske. Himars ne usporava rusku vojsku, već rusi nemaju dovoljno vojske za bilo kakav napredak. Himars uništi 1-2 skladišta municije i goriva od 30 skladista u regiji, i to ne utiče značajno na ruske sposobnosti. Rusija ako želi napredak jednostavno mora naći ljudstvo, dobijaju dobrovoljaca na kapaljku, jedva da zamene ranjene ili ubijene. Da bi ostvarili bilo kakav napredak trebaju proglasiti rat ukrajini i mobilizovati 2 miliona rezervista. Sobzirom da rusi imaju poteškoće da koordinisu i upravljaju vojskom od 180 hiljada, mogu misliti kako bi to radili sa 2 miliona trupa.

Dario b

pre 1 godinu

@himars, 27. jul 2022

Porediš domete i brzinu na cesti sistema koji ne mogu biti različitiji. Smešno!

Dok himars jednom raketom precizno pogađa i na preko 100km , kao što se videlo u Ukrajini,ruski sistemi ispaljuju nebrojene salve raketa u nadi da će jedna da pogodi metu.
Zato vreme dolaze pod kontrabatiranje Ukrajinaca jer sve predugo traje.

Salvom od šest raketa himars sa svima izrešetao Antonijeski most kod Hersona, dok bi Rusi za isto izgubili eskadrilu letelica ili ispalili desetine raketa.

Stojko

pre 1 godinu

@Slavija
Krstarece rakete mogu da uniste velike strateske i stacionarne ciljeve, a pri tome ukrajinska pvo moze i da ih obori, posto rusi nemaju kapaciteta da ispale desetine tih raleta u jednom napadu. Ajd da viidmo kako ce krstareca raketa da pogodi kolonu tenkova ili polozaj samohodne artiljerije. Posto rusi nisu iskoristili pocetak rata za masovne napade po svim ukrajinskim ciljevima, sad jedino mogu da se ukopaju i cekaju protivnnapad koji ce sigurno doci i bice jak. Nista nisu naucili iz proucavanja ratova u bivsoj SFRJ.

Moral vojnika je sve!

pre 1 godinu

Skoro sve zapadne izjave o ratu i naoruzavanju su strogo fokusirane za usi i oci ratnika. Takodje, te iste izjave su dobrodosle polticarima i ratnim profiterima.

M

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?
(Vladimir, 27. jul 2022 08:36)

Sećamo se NATO agresora nad Srbijom i sada vidimo Rusiju kao agresora!
U čemu je razlika ?

Giovanni

pre 1 godinu

Onog trenutka kada je izvršila invaziju na Ukrajinu, Rusija je izgubila taj rat jer je dozvolila da bude isprovocirana i udje u nešto što se samo teškom laiku činilo kao akcija od par dana. Vojno napredovanje uopšte nije važno, Rusi su ovaj rat izgubili. Samo je pitanje da li će to mrcvarenje trajati par meseci ili par godina. Zapad jako dobro zna šta radi i ovo je sve već odavno planirano, samo je bilo pitanje hoće li Rusija zagristi mamac ili ne…

Maki

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste?
(Telal, 27. jul 2022 09:06)
Avijacija se koristi za precizno uništavanje vojske i pokretnih ciljeva. Za nepokretne ciljeve se koriste krstareće rakete. Ruska avijacija nema dovoljno preciznog avio naoružanja. A nema uopšte preciznog oružja koje može da se ispali sa više od 3000 metara visine. Samim tim su u dometu čak i raketa koje se ispaljuju sa ramena. Amerikanci i UK su iz tog razloga Ukrajini poslali ogromne količine Stingera i Starstreak Raketa. Rusija nema ni kvalitetnog protivradarskog naoružanja tako da je PVO Ukrajine i dalje opasan. Ovakva borba na frontu je bila karakteristika drugog svetskig rata a Rusija se danas kao i nekada fokusira na artiljeriju. Za razliku of njih, Amerikanci veliki deo rata rešavaju avijacijom jer poseduju sisteme i nišansku opremu za gadjanje pokretnih ciljeva sa preko 10000 metara visine i ogroman arsenal antiradarske i anti PVO municije. U Pustinjskoj Oluji, Sadam je imao 700 hiljada vojnika utvrdjenih u Kuvajtu. Nakon konstantnog avio Gadjanja kojim je sistem logistike Iraka bio uništen, Amerikanci su krenuli u kopnenu ofanzivu 17. januara i već 29. februara oslobodili Kuvajt. Imali su minimalne žrtve. Američki tenkovi su napredovali u sadejstvu sa helihopterima, gde su stotine helihoptera išli ispred tenkova i čistili utvrdjena mesta i tenkovske zamke. To se zove sadejstvo, a Rusi to ne znaju. Ovo što danas gledamo u Ukrajini je drugi svetski rat.

Hi tech west

pre 1 godinu

Ukrajina bi davno bila pregažena da nije podrške zapada. Zašto se velike ofanzive najavljuju ili ne, smiješno je pitanje jer se više ništa ne može sakriti na terenu. Svejedno objavili vi to ili ne. Neko napisa da su Ukr potrebne stotine Himarsa da bi pobijedili, to nije tačno. Himars ima navođenu municiju i uz dobar intel pravi katastrofalnu štetu drugoj strani. Dok Rus rasipa municiju nenavođenim sistemima a sad su im presjekli logistiku i osjeti se pad aktivnosti. Kakva je to velesila da ovisi o Iranskim dronovima?
Rusija je regionalna sila, ništa više.

Vladimir

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?

Slavija

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste? A bilo bi logicno da masovnim bombardovanjem slome Ukraince
(Telal, 27. jul 2022 09:06)

Neće da se cimaju sa avijacijom, jer taj isti posao rade krstareće rakete, a nema rizika po njihove pilote.

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

@Zapad lomi Ruse polako vec dugo. Ja se nadam da ovo znaci da su konacno slomljeni. Uvek protiv agresora!
(anon, 27. jul 2022 08:24)

Tako je! NATO je stari agresor. Bombardovao je Srbiju 1999. godine, sećeš se?
(Vladimir, 27. jul 2022 08:36)

Obojica ste u pravu.

Dario b

pre 1 godinu

@himars, 27. jul 2022

Porediš domete i brzinu na cesti sistema koji ne mogu biti različitiji. Smešno!

Dok himars jednom raketom precizno pogađa i na preko 100km , kao što se videlo u Ukrajini,ruski sistemi ispaljuju nebrojene salve raketa u nadi da će jedna da pogodi metu.
Zato vreme dolaze pod kontrabatiranje Ukrajinaca jer sve predugo traje.

Salvom od šest raketa himars sa svima izrešetao Antonijeski most kod Hersona, dok bi Rusi za isto izgubili eskadrilu letelica ili ispalili desetine raketa.

Nikola

pre 1 godinu

Ovaj krvavi rat je pun zamki! Ovo sada moze biti da Rusija zeli da "navuce" ukrajinsku vojsku da pokrene ofanzivu i da baci svoje preostale zalihe ljudstva i opreme u tu ofanzivu da bi ih onda unistila u nekoj vrsti zamke-okruzenja. Moramo imati u vidu da Ukrajina ne moze da rotira svoje jedinice a Rusija moze posto koristi oko 20% svojih potencijala. Rusija sa daljine unistava opremu i ljudstvo Ukrajine kako bi ih dodatno oslabila i sacekala njihovu ofanzivu za konacni obracun.

dbz

pre 1 godinu

Od početka ne zauzimam ničiju stranu u ovom tragičnom sukobu i svestan sam da je najveći deo izveštaja sa obe strane klasična ratna progaganda. Ali je primetno da na Zapadu ta propaganda vremenom postaje sve somnabulnija, bizarnija i odvojenija od realnosti, što se može videti i iz ove "analize". Taj famozni HIMARS nije nikakvo čudotvorno oružje – reč je o tehnološki modernom ali ne i ultra-naprednom lanseru visoko preciznih raketa koje se ispaljuju sa specijalnog kamiona. To ni u kom slučaju nije neki "stelt" sistem koji je neuhvatljiv za neprijatelja niti je tehnološka nepoznanica za rusku stranu, koja je već razvila svoje varijante takvog oružja. Do sada je Ukrajincima isporučeno samo 10 takvih baterija, od kojih su tri već uništene. O tome u zapadnim medijima nema ni pomena, naravno. Da bi takva vrsta oružja nešto stvarno promenila na terenu, potrebno je da SAD isporuče barem nekoliko desetina puta više tih sistema koji bi bez prestanka razarali i ciljeve duboko na teritoriji Rusije. Prva stvar je proizvodno i logistički neizvodljiva u dogledno vreme, a ova druga je u Vašingtonu sklonjena sa stola. Bojim se da je klasična propaganda. A svaka nova sedmica sukoba je samo nastavak užasne tragedije dva slovenska naroda, koja će i ovako i onako biti završena za pregovaračkim stolom.

ghost_of_sopot

pre 1 godinu

Avijacija se koristi za precizno uništavanje vojske i pokretnih ciljeva. Za nepokretne ciljeve se koriste krstareće rakete. Ruska avijacija nema dovoljno preciznog avio naoružanja. A nema uopšte preciznog oružja koje može da se ispali sa više od 3000 metara visine. Samim tim su u dometu čak i raketa koje se ispaljuju sa ramena. Amerikanci i UK su iz tog razloga Ukrajini poslali ogromne količine Stingera i Starstreak Raketa. Rusija nema ni kvalitetnog protivradarskog naoružanja tako da je PVO Ukrajine i dalje opasan. Ovakva borba na frontu je bila karakteristika drugog svetskig rata a Rusija se danas kao i nekada fokusira na artiljeriju. Za razliku of njih, Amerikanci veliki deo rata rešavaju avijacijom jer poseduju sisteme i nišansku opremu za gadjanje pokretnih ciljeva sa preko 10000 metara visine i ogroman arsenal antiradarske i anti PVO municije. U Pustinjskoj Oluji, Sadam je imao 700 hiljada vojnika utvrdjenih u Kuvajtu. Nakon konstantnog avio Gadjanja kojim je sistem logistike Iraka bio uništen, Amerikanci su krenuli u kopnenu ofanzivu 17. januara i već 29. februara oslobodili Kuvajt. Imali su minimalne žrtve. Američki tenkovi su napredovali u sadejstvu sa helihopterima, gde su stotine helihoptera išli ispred tenkova i čistili utvrdjena mesta i tenkovske zamke. To se zove sadejstvo, a Rusi to ne znaju. Ovo što danas gledamo u Ukrajini je drugi svetski rat.
(Maki, 27. jul 2022 09:46)
Mogli su Ameri tako u Kuvajtu zato sto iračani nisu imali adekvatne lake pvo sisteme tipa Stinger i slično. U suprotnom bi im te helikoptere pretvorili u otpadni metal.

Nex

pre 1 godinu

@Maki, 27. jul 2022 09:46

Bravo Maki, objasnio si kako stoje stvari, sta imaju Rusi i sta im fali. Volim Rusiju ali sam razocaran taktikom ratovanja od pre 50 god.
Ovo im se sve desava na kucnom pragu, sta bi tek bilo da im je front 1000 ili 2000 km od svoje granice.

Slađan

pre 1 godinu

Za veliku kontra-ofanzivu je potrebno imati,pre svega ne mali broj dobro obučene vojske koja bi (kao minimum) bila u prednosti sa ljudstvom sa 2:1 ili 3:1 ,a ja koliko mogu da primetim ukrajinci to trenutno nemaju.
Drugo čak i da skupe toliko vojske, potrebno je takođe da imaju prednost i u artiljeriji kao i u avijaciji u odnosu na vojsku RF, a dobro je poznato da oni to nemaju .
Himarsi i ostali artiljerijski sistemi koje su dobili sa strane zapada, prave štetu to nije sporno, ali daleko od toga da mogu da donesu neku prevagu u korist ukrajinske vojske,da bi doneli prevagu trebali bi imati 100-tine jedinica tih sistema,to je čak i svakom laiku, koji se i ne razume previše u vojne stvari jasno.
Uostalom sačekaćemo razvoj situacije, septembar nije daleko !

Sapienti sat

pre 1 godinu

Rusi su napravili pauzu dok im ne stignu napredni iranski dronovi kojima mogu nadzirati ukrajinsku dubinu 24 sata. Tad će lako locirati Himars-e i Mlrs-e nakon njihovih dejstava i uništavati ih. Ovako teško, to je ogroman prostor a ciljevi tačkasti i vrlo pokretni. Bez konstantnog vazdušnog nadzora određenih područja kamerama sa velike visine teško će ih Rusi upratiti.

kordil

pre 1 godinu

Sobizrom da ukrajina ispali 4-5 hiljada artiljerijskog projektila dnevno na ruske položaje, a tog je oko 20-30 upotrebom himarsa(0,04%)a od tog 25% ne pogodi ili ne uništi metu, može se reći da se ekstremno preteruje sa uticajem ovog sistema na tok sukoba. Rusija ispaljuje 40-60 hiljada projektila dnevno, ili oko 10 puta više od ukrajinske vojske. Himars ne usporava rusku vojsku, već rusi nemaju dovoljno vojske za bilo kakav napredak. Himars uništi 1-2 skladišta municije i goriva od 30 skladista u regiji, i to ne utiče značajno na ruske sposobnosti. Rusija ako želi napredak jednostavno mora naći ljudstvo, dobijaju dobrovoljaca na kapaljku, jedva da zamene ranjene ili ubijene. Da bi ostvarili bilo kakav napredak trebaju proglasiti rat ukrajini i mobilizovati 2 miliona rezervista. Sobzirom da rusi imaju poteškoće da koordinisu i upravljaju vojskom od 180 hiljada, mogu misliti kako bi to radili sa 2 miliona trupa.

Stojko

pre 1 godinu

@Slavija
Krstarece rakete mogu da uniste velike strateske i stacionarne ciljeve, a pri tome ukrajinska pvo moze i da ih obori, posto rusi nemaju kapaciteta da ispale desetine tih raleta u jednom napadu. Ajd da viidmo kako ce krstareca raketa da pogodi kolonu tenkova ili polozaj samohodne artiljerije. Posto rusi nisu iskoristili pocetak rata za masovne napade po svim ukrajinskim ciljevima, sad jedino mogu da se ukopaju i cekaju protivnnapad koji ce sigurno doci i bice jak. Nista nisu naucili iz proucavanja ratova u bivsoj SFRJ.

neutral

pre 1 godinu

Sta je sa Ruskom avijacijom? Jeste li primjetili da je skoro ne koriste? A bilo bi logicno da masovnim bombardovanjem slome Ukraince
(Telal, 27. jul 2022 09:06)

Neće da se cimaju sa avijacijom, jer taj isti posao rade krstareće rakete, a nema rizika po njihove pilote.
(Slavija, 27. jul 2022 09:24)

znači još nisu ovladali nebom jer nisu eliminisali ukrajinski pvo.

himars

pre 1 godinu

himars, m777- sjajni sistemi; ali u artiljeriji nema nista epohalno vec 80 godina; poboljsan je CEP; operativna taktika je bolja;
ono sto jesu velike stvari su - izvidjacki dronovi sa geo-lociranjem i dalekometna raketna granata sa navodjenjem. Ukrajinci efikasno koriste dronove od pocetka, ali bas skupe granate sa navodjenjem nisu dobili, a ni sisteme koji mogucuju programiranje/navodjenje takve granate
Himars UKR/RUS ekvivalent je BM-27 Uragan; Himars ima 11 tona, nosi 6 raketa dometa do 80 km; Uragan ima 18 tona, nosi 16 raketa, dometa do 40 km; i Himars je nesto brzi- ide do 80km/h, ali to ima smisla samo na autoputu, u mirnodopskim uslovima;
Oko dometa, rusi imaju i BM30, kalibra 300mm, sa dometom do 90km;
Ono sto je znacajna stvar- HIMARS ima opciju nosenja 1 ATACMS rakete, dometa do 300 km (!), ali to nije isporuceno ukrajini - to su vrlo skupe rakete, USA ih ima 3700 ukupno, a zbog cene su 2007-me ukinuli program dalje proizvodnje. Ali - i da su im dali i to-to nije nista epohalno- UKR ima od pre rakete slicnog dometa Tocka (120km) i Tocka-U (vise od 190km), a RUS ima Iskander-e ( skupo, ali domet 500km)
Dakle nista tu nema epohalno, osim velike reklame za USA proizvodjace. ( Francuski Cesar je bolji od M777, ali slabo se hvale time, vecina snimaka je za americku opremu. Za nemacki PanzerHaubitze 2000 je slicno- vise nego franc, manje nego m777 i himars).
Da primetim i da su Bayraktar dronovi imali bas jaku reklamu, sad ih nigde nema

dbz

pre 1 godinu

@(Hi tech west)
Pa eto, upravo o tome sam i pričao kada sam naglasio da je najvažnije ne "primati" se na ratnu propagandu, s koje god strane ona dolazila. Ovo nije prvi put od početka sukoba da je Zapad tvrdio da šalje neko "supermoćno", "superiorno" oružje koje će preokrenuti tok rata. I šta je bilo sa onim famoznim super-haubicama, ako se iko više i seća te priče ? Istu stvar sada rade i sa HIMARS-om. Prave "mit" a na teren šalju smešno mali broj tih lansera. To jeste ubojit sistem koji pravi znatnu štetu, ali ko može da poveruje da će samo SEDAM lansera (jer samo toliko ih sada deluje na terenu) išta bitno promeniti.na onako dugačkom i dubokom frontu, sa nedirnutim resursima i rezervama sa ruske strane granice ? I pritom zaboraviti da je već uništen največi deo namenske industrije i vojne infrastrukture Ukrajine ? Ko hoće da veruje u mitove (bilo čije i bilo kakve), neka izvoli – ali uvek je realnost ta koja svaku propagandnu priču privodi kraju.

Драган М. П.

pre 1 godinu

@Maki
Као што сте могли да видите Руси лете, захваљујући конфигурацији терена, на изузетно малим висинам. Због тога су стингери и слична оружја бескорисни пошто је у том случају авион смо неколико секунди у видокругу стрелца. И за напредније ПВО Украјине је то велики проблем јер лете "испо радара".

Stojko

pre 1 godinu

@ghost_of_sopot
Iracani su u vreme Pustinjske oluje imali bukvalno hiljade PVO sistema razlicitih dometa i protivavionskih topova. Nakupovalo se svega i svacega dok se ratovalo sa Iranom. Samo sto rat sa Iranom nije isto sto i rat sa NATO koaliciijom, kao sto ni ruski rat sa ISIS momcima nije isti kao rat sa ukrajincima.

Neo@

pre 1 godinu

bla, 27. jul 2022 08:39)

Da bi Rusi pali na ti foru i povukli deo snaga sa Donbasa na Herson, jer ako i kad padne Donbas, do Dnjepra ti je gola stepa, nema zaklona, nema ništa.
Sledeća brana odbrane Ukrajinaca bi bila na Dnjepru, kod Dnjepropetrovska, a pitanje je i da li se to neko duže vreme može zadržati.

Miša

pre 1 godinu

@Maki Delimčno tačno. Rusi imaju toliko naoružanja i municije, da jednostavno moraju da potroše, da isprazne magacine. Što isto rade i zspadnjaci. Zašto bi obe strane koristile najnovije naoružanje, a da staro bace i pretope?
Dalje, Ukr i Irak se ne mogu porediti, niti po mentalitetu, znanju, niti po umeću. Ukri su se osam godina spremali i ukopavali, a u Iraku pustinja.
Sa svojim preciznim oružijem, '99 ni jedan NATO vojnik nije stupio na tlo Srbije. Koliko se samo naše tehnike povuklo sa Kosova. E sada zamisli Ukr koja je 10x veća, plus je filiju sa zapada.
Treba biti malo realan.

Milan

pre 1 godinu

Овде видим прегршт војних стратега, а верујем да 95% њих ни војску није служило.

Moral vojnika je sve!

pre 1 godinu

Skoro sve zapadne izjave o ratu i naoruzavanju su strogo fokusirane za usi i oci ratnika. Takodje, te iste izjave su dobrodosle polticarima i ratnim profiterima.