"Novi treći put" analizira: Zašto je Istočna Nemačka postala izvor populizma

Kada se 1989. rušio Berlinski zid, građani Istočnog Berlina, ali i Istočne Nemačke (DDR), nadali su se promenama nabolje. Ulazak u godinu ujedinjenja, na srušenom zidu, građani su proslavili uz Dejvida Haselhofa i njegovu pesmu “Looking for freedom”, simbolički stvarno tražeći slobodu nakon više decenija komunističke diktature.

Pošaljite komentar
 1. Meni je više fascinantno da je većina glasački orijentisana prosistemski.
  (Antisistemski stav je normalan, 9. oktobar 2021 20:58)

  # Link komentara

 2. Zato što je već iskusila jednu ''plemenitu i vizionarsku'' upravljačku elitu na leđima, pa im ne treba nova. Nekad crvena i sovjetska, danas žuto-liberalna.
  (Konstantin, 28. septembar 2021 17:48)

  # Link komentara

 3. Ništa novo. Istočna Nemačka je bila leglo nacizma. Pruski generali su Hitlera spasili u Minhenu i posle naredili svojim partijama da glasaju za njega. Sve se opet vrti u krug. Nekada nisi morao da naglašavaš da si antifašista, to je bila stvar dobrog ukusa, vaspitanja i duha. Sada je opet populizam za nepismene i za kvaziobrazovanu srednju klasu iznedrio nove fašiste kojima se prosti puk klanja. Svuda su na vlasti džiberi. Kada čovek pogleda Borisa Džonsona, Merkelovu i Makrona... prosto zaplače za Čerčilom, De Golom i Vili Brantom.
  Biće opet velikog zla, ovaj put i poslednji put... jer sad idioti imaju nuklearno oružje.
  (Mali Hijavata, 27. septembar 2021 16:50)

  # Link komentara

 4. Zato sto su po poreklu vecina saksonci koji su poznati kao ratoboran narod koji ne trpi ostale.Vekovima su se borili protiv svakogm i protiv Prusije iprotiv Austrije, Rusije, bili su za Napoleona itd.Imaju taj revolucionisticki mentalitet.
  (Kaiser Roger, 25. septembar 2021 14:30)

  # Link komentara

 5. Svugde ima budala, nažalost mogu i da glasaju..,..
  (Bvb, 25. septembar 2021 14:22)

  # Link komentara

 6. Bas je obrnuto.

  Vidim po svojim kolegama istocnim Nemcima da lakse prepoznaju totalitarizam nego "zapadni" Nemci, jer su se u socijalizmu sa tim sretali svakog dana.
  (Pozdrav iz Nemacke, 25. septembar 2021 13:40)

  # Link komentara

 7. Seze to jos mnogo dalje. jos od vremena Prusije i pre toga
  (sasa, 25. septembar 2021 12:45)

  # Link komentara