1. Nije problem samo nova istorija i drugačiji ugao gledanja na događaj, već se menja i najranija i srednjevekovna istorija kako kome odgovara. Mnogi prednemanjićki vladari se predstavljaju kao autentični crnogorski vladari (dinastija Vojisavljević npr) koje je kasnije Stefan Nemanja "napao, razorio i osvojio". Nema veze što je navodni "osvajač" Duklje rođen u Ribnici, tj današnjoj Podgorici. Ista stvar je i sa starim srpskim manastirima u Dalmaciji, pre svega mislim na manastir Krka, za koji pišu da je najpre bio "hrvatski samostan" koji su preuzeli pravoslavci. Za Crkvu svetog Mihaila kod Stona pišu da je "starohrvatska crkva", za koju se uzgred ne zna sa sigurnošću da li je zadužbina Mihaila Vojisavljevića iz XI veka ili (verovatnije) Mihaila Viševića (Mihailo Zahumski) iz prve polovine X veka. Za potonjeg na hr wiki piše da je "hrvatski vladar". Međutim, sličan je problem i sa bugarskom wiki, koja negira postojanje Srba u Makedoniji, ali i u Južnoj i istočnoj Srbiji. Smatram da je skandalozno da za Pomoravlje stoji da je Zapadna Bugarska zemlja. Takođe, Vukašin Mrnjavčević i Marko Kraljević nisu srpske istorijske ličnosti, već bugarske, bez obzira na činjenicu da su se obojica potpisivali kao srpski vladari. Takođe, Hajduk Veljko je "bugarski hajduk", a Niška buna bugarski ustanak. Slatko sam se nasmejao kada sam čitao njihov članak o mestu iz kog potiču moji preci sa majčine strane, obzirom da su njihovi geografi i egzarhisti tamo pronašli nekakvih 500 Bugara 1900. i 1905.
  (Alef, 25. jun 2021 07:44)

  # Link komentara

 2. Mi normalni Hrvati smo to znali odavno, da skupina ustašofila redizajnira noviju povijest, svih naroda na području bivše SFRJ, a osobito hrvatsku povijest, ustaški pokret, ustaško vodstvo i zločine. Jugoslaviju i njene narode, njihovu pravednu borbu su obezvređivali, njeno rukovodstvo malte ne ismjavali i pokušavali stvari prikazivati takvima kakve zbilja nisu bile. Za njh je povijest počela početkom 90-ih, a sve prije toga se željelo zaboraviti i mladim generacijama prikazati kao nešto potpuno mračno razdoblje, tobože vrlo pogubno za hrvatski narod. Mogli bi do sutra, ali čemu? Budala i krivog drveća će biti u svakom narodu i u svakoj šumi. Drago mi je da se to napokon uočilo i zaustavilo. Idemo dalje. Pozdrav svim normalnim ljudima.
  (Ja iz HR, 24. jun 2021 19:21)

  # Link komentara

 3. Red je bio da neko reaguje... Treba i ćirilična wiki da se pročešlja, ima i tu stavova koji nisu opšte prihvaćeni. No daleko smo od jednoumlja u hrvatskoj wiki.
  (milos, 24. jun 2021 19:19)

  # Link komentara

 4. pa imamo i mi nase dezurne ekipe koje negiraju svaki, pa i najmanji, zlocin.
  A kad pogledas istorijske cinjenice i arhiv, svi smo isti bili.
  Sve 3 strane negiraju sve zlocine i umanjuju im znacaj.
  (Dobrivoje, 24. jun 2021 19:01)

  # Link komentara

 5. dal je moguce da je ovo nekom cudno?
  (zmitjkoe, 24. jun 2021 18:49)

  # Link komentara