Utorak, 24.01.2006.

08:21

43 žrtve udesa voza, troje kritično

U jučerašnjem udesu voza na pruzi Bijelo Polje-Bar poginulo 43 putnika, od njih petoro dece. Tri osobe u životnoj opasnosti.

Izvor: B92

43 žrtve udesa voza, troje kritièno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

212 Komentari

Sortiraj po:

bozo

pre 18 godina

strasna tragedija.moje duboko saucesce porodicama postradalih.
cast donatorima. ali zasto uvjek pokusavamo lijeciti dusu sanirajuci posledic (koji novci mogu sanirati izgubljene zivote?) ,a ne lijecimo uzroke.zasto ti silni novci nisu dati za odrzavanje pruge,nabavku novih lokomotiva..........
zasto mi sve dovodimo do apsurda?
mozda bi bilo dobro da se vise ne dovodi niko u razna studija itd. bojim se da ce na kraju faliti ordenja (uz sve uvazavanje i zahvalnost svima koji su ucestvovali u spasavanju)
bozo

Aleksandar i Nataša

pre 18 godina

Moja porodica iskreno saučestvuje u bolu koji su doživele porodice nastradalih, ali ne samo porodice, već i ceo narod Crne gore, neka je poginulima večni pokoj, a preživelima sve najbolje i brz oporavak.

Gordana

pre 18 godina

Boze, zasto si nas opet zaboravio, zasto djeca, oni na kojima ovaj svijet treba da ostane? Iskreno saucesce svim ljudima Crne Gore, povrijedjenima da se sto prije oporave, mrtvima neka je laka crna zemlja.
Za vama place narod Republike Srpske

Dardanius

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce svim porodicama, postradalih.
Pocivajte u miru.
A povredjenima zelimo brz oporavak.
Grupa Albanaca sa Kosova.

Svetozar Matić

pre 18 godina

"Ne plačem samo s bolom svoga srca
Rad zemlje ove uboge i gole;
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca."
Aleksa Šantić

Emir Novi Pazar

pre 18 godina

Kako se danas osecaju clanovi nastradalih porodica samo veliki Bog i oni znaju.
Pokusacu ovim rijecima da im malo olaksam u ovom trenutku kada za njih vreme staje.
Nekome su danas krila slomljena, nekom je let prekinut...
Veliko saucesce od naroda kome to isto moze da se desi.
Emir, Novi Pazar

iskra

pre 18 godina

Jos uvek ne mogu da verujem da je u vozu bila jedna devojka koju sam upoznala pre 8 godina u Italiji. Bojane vise nema. Zasto?
Iskreno saucesce porodicama poginulih.

Sladjana, NS

pre 18 godina

I strašno i tužno i neverovatno. Znam da se nesreće dešavaju i na drugim mestima, ali čovek ne može a da se ne zapita: da li je ovaj užas morao da se dogodi? Najiskrenije saučešće porodicama poginulih. Povređenima i njihovim porodicama želim brz fizički i mentalni oporavak.

miljan ( U.S.A.)

pre 18 godina

...najiskrenije saucesce porodicama i rodbini tragicno stradalih...nek' im je laka crna zemlja...
..povrijedjenima zelim brz i uspijesan oporavak...nedesilo se nikom i nigdje ponovo...

Aca Faca

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih a povrijedjenima zelim brz oporavak. Dusa me boli za onom djecom. Republika Srpska je uz vas.

Ema-Sydney

pre 18 godina

Ovo je neizmjerna tuga i bol koju nitko ne moze nadoknaditi. Moje saucesce porodicama stradalih. Povredenima zelim brz oporavak.

ANA

pre 18 godina

STRASNO,NE DAJ BOZE NIKOM!NO COMMENT!!!!!NAJISKRENIJE SAUCESCE SVIM PORODICAMA NASTRADALIH KAO I CELOJ BRATSKOJ NAM CRNOJ GORI,A POVREDJENIMA BRZ OPORAVAK...

Arben Halimi Tetova

pre 18 godina

Ipak Ballkanci su solidaran narod al nazalost kod velikih tragedija.Da bog da ovo se vise nikad ne desi iskrena sucut poginulim,i brzi oporavak povredenim

Elvis Bećirović -Tuzla

pre 18 godina

Kao čovjek upućujem iskreno saučešće porodicama poginulih i državi Crnoj Gori a povrijeđenim želim brz i uspješan oporavak.Tragedija kakva se rijetko događa i u Indiji. Čini mi se da je ovaj kanjon Morače nakon tolikih nesreća crnogorski "Bermudski trougao" bez kraja. Ljudi,ne može se u Evropu sa seoskim uskotračnim prugama i sa našim javašlukom.
Elvis Tuzla, Bosna i Hercegovina
ps:znam šta je ovakva tragedija. U mome gradu je u avgustu 1990.život izgubilo 180.rudara za jednu smjenu.

George

pre 18 godina

U clanku se izmedju ostalog kaze "...bukvalno pobegao voz koji je iznenada ostao bez vazduha u kočnicama". Kada voz ostane bez vazduha istog momenta se aktiviraju kocnice jer dok pritiska vazduha nema voz ne moze ni da se pomeri. Postoji medjutim mogucnost da jedan ili vise vagona ostanu bez pritiska ali da ih ostali vagoni koji su pod pritiskom tj. otkoceni povuku sa sobom ukoliko se nalaze na nizbrdici. Sigurnosne "Westinghouse" kocnice su u SAD obavezne jos od 1893. Dakle, voz ne koristi vazusni pritisak za kocenje vec za otkocavanje kocnica koje su po defalutu aktivirane sve dok nema dovoljno pritiska. Isto znaci da kada je voz u pokretu i masinovodja zeli da koci on ispusta vazduh i na taj nacin opruge pritiskaju kocione papuce ili ploce na tocak. Dakle ako je ovaj tragicni voz stajao pre nesrece u mestu to znaci da je bio bez pritiska vazduha u sistemu i zakocen a da je usled necega sto su uradili masinovodja ili ostalo osoblje doslo do rasa pritiska vazduha u sistemu sto je odblokiralo kocnice i voz je po inerciji poceo da se nekontrolisano krece.

Borka pariz 24 januara

pre 18 godina

Daleko sam od moje Crne gore , pa prateci dogadjanja u njoj iz stampe mislila sam da joj je najveci problem referendum. A evo danas tolike porodice u njoj stradase kao posledica problema losih zeljeznica. Steta ako za sve bude kriv jedan masinovodja . Japanci se nikad ne bi sjetili da njega proglase krivim da se je ovo zlo desilo kod njih. Hvala bratskoj Srbiji za nesebicnu pomoc. Iskreno saucesce u bolu porodicama poginulih a ranjenima da Bog dadne lak i brz oporavak.

Saucesce

pre 18 godina

Saucesce porodicama svih nastradalih! Strasna tragedija.

Zaista se nadam da ce cela nacija ostati dosledna, i ispostovati Dane Zalosti u svim sferama nasih zivota.

Grupa Crnogoraca- Milvoki, SAD

pre 18 godina

Rafalne izjave zvanicnika crnogorskih o dobroj organizovanosti, kao da se ocekivala nesreca, pokazuje koliko je nespretna necista savjest Glavara. Samo se vlastoljupci dive sebi.

Milan

pre 18 godina

Pratim ove tuzne vesti i osecam duboku tugu.Saosecam sa svim porodicama ciji su najblizi stradali i sa gradjanima CG ,zelim svim povredjenima da se brzo i dobro oporave.Najveca tuga je za decom, ciji mladi zivoti su ugaseni.Bog jim pomozi i neka jim bude laka zemlja
Slovenac Milan iz Ljubljane

Mia

pre 18 godina

Kao i obično, stradao je narod. Iskreno saučešće svima koji su izgubili dragu osobu u ovoj velikoj i nepotrebnoj nesreći.
A bijeloj tački u ovom crnilu, mladoj majci i njenom sinu, želim brz oporavak i dug i srećan život.

zagrepcanin

pre 18 godina

Strasna tragedija koja nas je sve potresla!Neka se nikada vise ne ponovi!nazalost i zagreb je prozivio nesto slicno 1974 kad su poginule 153 osobe!najiskrenije saucesce

zoran

pre 18 godina

Evo sta je Marovicu najvaznije i prvo da kaze povodom teske tragedije:
"Posle nesreće sam telefonom razgovarao sa zvaničnicima zemalja u okruženju, koji su izrazili saučešće i ponudili pomoć. Crna Gora je uspela da se sama izbori i pokazala slogu u teškom trenutku", rekao je Marović!
Drugim recima - ne treba joj niko! Velicanstveno!

aleksandar podgorica

pre 18 godina

Hvala svim ljudima iz zemlje i iz inostranstva sto su na bilo koji nacin podijelili tugu sa nama u Crnoj Gori.Ja sam bio u redu za davanje krvi dva sata ali je nisam dao i zao mi je zbog toga.Najpotrebnija je bila 0-i ab- svi smo trcali da damo krv ali moje a+ je bilo dovoljno.Najtragicniju vijest sam saznao oko 19 sati a to je da je najmladja poginula osoba sin jedinac moga prijatelja Muja Tuzovica koji je nastradao u petoj godini svoga zivota.Ovakve tragedije se vise ne smiju dogadjati ni kod nas ni nigdje u svijetu jer zivot je samo jedan i treba ga prozivjeti sto bolje sa roditeljima prijateljima, djecom.zahvaljujem se MUP CG Vatrogasnoj jedinici Vojsci SCG taksistima i svima ljudima koji su ucestvovali u izvlacenju poginulih i povrijedjenih iz kanjona Morace koji je bio u mraku i pod udarima jakog vjetra.Najvecu zahvalnost dugujemo osoblju KBC Podgorica koje je sa velikom mukom i nadljudskim naporom uspjelo da hospitalizuje sve povrijedjene i da svima ukaze pomoc.Moje najiskrenije saucesce svim porodicama koje su imale gubitak svojih najmilijih a povrijedjenim zelim brz oporavak.Ova tragedija i uzas koji nam se desio je pokazao koliko je mala CRNA GORA ustvari velika kada smo pokazali bez obzira na vjeru,naciju i politicku pripadnost da zivot nema cijenu i da smo svi kao jedan u velikoj nevolji koja nas je zadesila.

smajo

pre 18 godina

Porodicama stradalih iskreno i duboko saucesce, povredjenima brz oporavak. Ne ponovilo se nikad vise...! Neka je veliki Bog uz nas ! 24. januar 2006. 21.29. (Smajo sa porodicom)

mama ludaca

pre 18 godina

Nesreca i tragedija koja je marketinski ujedinila politicare,a rezultat cemo videti na referendumu.
Pitam se kako je onim porodicama ciji najdrazi nisu izvadjeni iz Tise,koji su zaboravljeni bez izliva politicke,narodne,medijske i finansijske zalosti.
U ovoj nesreci,zavidim komsijama na ministru koji je podneo ostavku,posto se to ovde ne moze dogoditi.

Bob

pre 18 godina

Moje najiskrenije saucesce porodicama poginulih! Uzgred zelim da naglasim odgovornost za izuzetno lose stanje zeleznickih instalacija u SCG.Minnistri,a i ostali odgovorni se trude da sto vise povecaju svoje plate,ali otpustaju ionako slabo placene radnike,koji ukazuju na nepravilnosti u zeleznici.A ministar saobracaja i pomorstva Crne Gore je umesto otkaza,i itime izbegavanja odgovornosti prvo mogao da saslusa radnike,a ne direktor koji ionako ne putuju zeleznicom,vec preskupim automobilima.A Novac za preskupe automobile su mogli bolje potrositi na poboljsanje saobracajne mreze.Svi znamo da ministri i drugi celnici u SCG ne kokriste moc koja im je data pravilno.Zato se jos uvek otpustaju slabo placenni radnici koji su prinudjeni da rade sa zastarelom i vise nego opasnom opremom u momentu kad se pozale da im je posao nemoguc postao.Zato pozivam Lovrica da ponovo uzme mesto koje je zauzimao pre nesrece i istrazi licno sta se stvarno desilo.i da upotrebi datu moc da se otklone nedostatci.Zbog toga mu je i data!

doomed

pre 18 godina

Teško je suzdržati gnev koji čovek oseća prema odgovornim ljudima,koji sa malo više truda mogli bi da spreče ovu katastrofu.Ali ipak...

Slaba je uteha,ali svi ljudi sa ovih prostora dele bol sa onima,koji su izgubili nekoga bliskog.
Neka im je večna slava,i da se NIKAD ne ponovi!

Vracarac

pre 18 godina

Zgrozen sam vestima o velikoj tragediji u Crnoj Gori. Nem od bola, sa nevericom citam sve vesti o ovoj teskoj razornoj tragediji. Nadam se i molim Gospodu Bogu da se ovako nesto NIKADA vise ne ponovi. Porodicama poginulih izrazavam duboko saucesce sa zeljom da sto lakse prevazidju veliku tugu i nesrecu koja ih je zadesila.
Nadam se da ce svi ljudi u CG, bez obzira na to kojoj politickoj opciji pripadaju izvuci pouku iz ove tuge i nesrece i konacno zajedno uciniti nesto vise za dobrobit svoje zemlje. Zar treba nesto ovako da se desi da bi se ljudi ujedinili?

Havajac

pre 18 godina

Kao gradjanin Crne Gore zelim da se zahvalim svima koji su momentalno pritekli upomoc i solidarisali se sa unesrecenim ljudima...MOLIM VAS da politiku i potencijalne uzroke nesrece ostavimo po strani bar dok ne prodje proglaseni period nacionalne zalosti...Bog neka dusu 'prosti poginulima,a povrijedjeni da se sto brze oporave...Velika tragedija.

Podgoricanin

pre 18 godina

Zalosno je bilo vidjedti danas Podgoricu , auta skoro i da ne prolaze , pjesaka gotovo nigdje , sve je pusto . Velika tuga i zalost

Filip MR

pre 18 godina

Svi dobri ljudi koji zele da pomognu mogu to uraditi tako sto ce poslati sms poruku na broj 4422,nebitno pro monte-069 ili monet 067.To je za fond stradalih i svaka poruka je 1e.

Mina, Kragujevac

pre 18 godina

Sve što se sad kaže, suvišno je... Ljudi, znajte da imate podršku i da ima mnogo ljudi koji saosećaju sa Vama... Samo izdržite u ovim teškim, za Vas, najtežim trenucim!!!

ina

pre 18 godina

iskreno saucesce svim porodicama nastradalih - ostatku napredak - brz oporavak svim povrijedjenima - uzasna tragedija - pokoj svim dusama nek im se bog smiluje - izgleda da su putovali sa andjelima samo sto su ih na kraju andjeli poveli sa sobom -

Gradjanin

pre 18 godina

Samo bih dodao na ovaj tekst i informaciju za gradjane iz Crne Gore (sigurno ih ima dosta koji posjecuju ovaj sajt) da su ProMonte, Monet i Telekom organizovali akcije za prikupljanje pomoci slanjem SMS poruke na broj 4422 (i za ProMonte i za Monet je isti broj) a za korisnike fiksne telefonije pozivom na broj 9848. Cijena SMS poruke i poziva je 1 euro. Nazalost drzava se nije odrekla PDV-a na ovaj iznos tako da ce zbog poreza prikupljena sredstva biti manja. ProMonte ce takodje uputiti donaciju od 60.000 EUR u svrhe pomoci porodicama nastradalih, a norveški Telenor, u cijem se vlasništvu nalazi ProMonte, najavio je donaciju od dodatnih 60.000 EUR. Potpune informacije na sajtovima: www.promonte.com i www.monetcg.com.

Meti Puhiaj

pre 18 godina

Ovo je jedna od najvecih tragedija koja se dogodila zadnjih godina. Tragedije je velika i zbog velikog broja dece koji su tim vozom putovali. Crnogorskom narodu a posebno porodicama poginulih izrazavam najiskrenije saucesce a povredjenima uspesno lecenje.
M.Puhiaj, Pristina

Alex

pre 18 godina

Nedavno su zbog lose bezbednosti pruga i vozova strajkovali zeleznicari iz Uzica.
Strajk je ugusio Velimir Ilic tako sto je zapretio otkazima i tako sto se licno vozio u lokomotivi i time "dokazao" da je sve bezbedno.
Ta Veljo-va voznja je objavljena na svim televizijama. Mogli bi sada ponovo da je prikazete cisto da se podsetimo.

Od Hrvata iz Berlina

pre 18 godina

Obiteljima i najblizim prijatljim poginulih najiskrenije saucesc, a povredjenima velike zalje za brz oporavak. Bog im pomogao !

dusan

pre 18 godina

Pa ministar Ilic je pre manje od sest meseci u emisiji "Suocavanje" kod Bojane Lekic izjavio da je licno pregledao prugu i da je ona "savrsena". Sada me jako zanima njegovo misljenje?

Ivan

pre 18 godina

Zaista velika tragedija. Iskreno saucesce porodici nastradalih putnika, a povredjenima zelim brz oporavak. Koliko samo ljudi izgine svake godine u kanjonu Morace i niko jos nista ne radi na tome da se ta deonica prilagodi za sigurniji saobracaj. Boze pomozi.

majka

pre 18 godina

Crno, crnje, najcrnje sto je moglo da nas zadesi. Deca nisu nikome kriva. Iskreno saucesce porodicama poginulih i svim sugradjanima u Srbiji i Crnoj Gori. Ovde u Austriji je takodje na vestima ceo dan ovaj tuzni dogadjaj.
U ovako tuznom trenutku sam se setio jedne stvari, a to je da ce nas od sada ona prelepa pesma o mostovima uvek secati na ovaj tuzni trenutak...

Niko

pre 18 godina

Svi su tu zakazali od onih koji se bave tim problemom do nesrecnika koji su primorani da koriste usluge Zeljeznica Crne Gore. Prvi jer ne rade nista, drugi sto se vec jednom ne pobune, blokiraju prugu, privuku paznju na sebe i na svoje zivote. Dvadesetak godina sam korisnik te dionice do stanice Krusevacki Potok, teren pretezak (sto nije opravadanje), pruzni radnici bijedno placeni i neobuceni, cesto pripiti i zapusteni...
Odnos javnog servisa (TV Crne Gore) koji, takodje, placaju isti nesrecni gradjani, prema tragediji je uzasan: niko tokom veceri nije doveden u studio da kaze sta se dogadja, kakav je to voz, da prokomentarise, da se obrati uzivo... Snimci i izjave sudionika su krajnje neutralni, bez primisli od postavljanja pitanja odgovornosti, a vrhunac je pojavljivanje direktora KBC-a, cini mi se Djurovica, koji pola sata prica o povredama djece, njihovom zbrinjavanju po Odeljenjima bolnice, da bi na kraju rekao: poginulo je petoro djece! Vrhunac bijede doktore, zar da se tako amortizuje odgovornost? Sjajan udzbenicki primjer kako politika utice da se realnost amortizuje. Jad i bijeda.
Sta da covjek kaze, greska je u sistemu, a veceras je kasno, bar na ovom svijetu, za moju rodjaku stradalu u vozu.

Milan BAR

pre 18 godina

strasno,poznavao sam neke od povredjenih i poginulih,za ne vjerovati svaki komentar je izlisan samo trebamo biti jaki NEKA NAM JE BOG U POMOC! ! !

Goran MOSKVA

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama bratskog naroda Crne Gore,koji izgubise svoje najmilije, greskom neljudi. Zahvalnost spasilackim ekipama i svim ljudima ciste svesti sto uputise saucesce, bilo koje vere i nacije. Da nismo glupo ratovali, jos gluplje glasali za "nase vodje" koji nas pokrase, pa nemamo ni pruge, puteve, skole... pa sad ostajemo bez mladosti. Umesto da uzivamo u zivotu koji je sve vise bezvredan,da ulazemo u boljitak, gledamo kako oligarsi pateticno pricaju i hapse masinovodju??? Zasto? Dok sam nocas spustao nasu zastavu na pola koplja, na -20 pitam se kada ce nas sunce ogrejati. Zasto nam se sve ovo dogadja. Posebna zahvalnost med.osoblju iz Dubrovnika koji ponudise smestaj i helikoptere za pomoc Crnogorskim nesrecnicima.

mikelle

pre 18 godina

Crna Gora jeste ulagala, ali u puteve i granicni prelaz, a ne u zeleznicu. Pa odavno svi znamo da kompletna pruga BGD-BAR treba kompletno da se renovira. Tragedija, se, eto dogodila u CG.
Po prvi put jedan ministar se osetio odgovornim za svoj resor. Ovi nasi, srpski, bi rekli da ne snose nikakvu odgovornost, jer nisu oni masinovodja. svima su usta puna Evrope, a ne shvataju da se do te Evrope stize upravo ovim prugama i vozovima. A mi imamo ove pruge, ove zastarele vozove i jos istrosenije masinovodje.
Strasna tragedija, najiskrenije saucesce porodicama poginulih.

zoran

pre 18 godina

moje iskreno saucesce porodicama nastradalih i nadam se da se se povredjeni brzo oporaiti...tragedija je cela ova zemlja vec godinama. uhapsili masinovodju! sta je on kriv? mogao je i sam da nastrada. moj brat je 1993. kao masinovodja leteo sa teretnim vozom u tom istom kanjonu (nekoliko km dalje) i preziveo. sreca ga je (i njegovog kolegu) tog dana pratila.... ostavka ministra je nista..svi da daju ostavke i da se sami zatvore u zatvore.. tuga , samo to imam ka kazem tuga

besnik

pre 18 godina

Tuga, velika TUGA za crnogorski narod.
Sucut porodicama nastradalih i brzi oporovak povredjenima.
Makedonska Informativna Agencija - Skoplje

bata, gracanica

pre 18 godina

Iako znam da moje suze nece olaksati patnju i tugu roditelja koji su izgubili svoju decu i svih ostalih koji su izgubili svoje najmilije, zelim da izrazim svoje najiskrenije saucesce porodicama poginulih. Nadam se da je ovo konacan broj i da ce se svi povredjeni uskoro oporaviti.
Nadam se da cemo biti dovoljno pametni da iz ovoga izvucemo pouku, kako se ovakvi crni dani nikada vise ne bi ponovili.

darko m.

pre 18 godina

Ne znam zasto se najgore i najtragicnije stvari desavaju nevinim osobama...
I neznam zasto nam Bog tako cesto okrece ledja? Da li u svom bicu kao narod nosimo toliko greha da nas i ovakve tragedije ne mimoilaze. U svoj nasoj bedi i zalosti... Posle ovakve targedije ostaje gorak ukus u ustima da to mozda i nismo zasluzili da nam se desi. Na kraju, izgleda da samo ovakve tragedije mogu da spoje, makar i privremeno, napaceni srpski i crnogorski narod.
Saucesce porodicama poginulih, neka sa ponosom cuvaju uspomene na svoje tragicno preminule...

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Nisam pravnik i mozda moja dilema je neosnovana ali ovde nesto mi nije logicno: pritvoren masinovodja jer je odgovoran za nesrecu, iako u toj nesreci i sam je mogao smrtno stradati. To je, verovatno, po zakonu, nesreca zbog nemarnosti ili slicno. A direktor zeleznice i ministar za saobracaj, koji su po hijerarhiji iznad masinovodje, prolaze sa moralnim cinom-ostavke. Mislim da nije moralno osuditi masinovodju, isto kao sto je moralno da se direktor zeleznice i ministar ugledaju na svoje japanske kolega sta rade kad im zeleznica zakasni 5 sekundi!!!

Vasic Alekksandar

pre 18 godina

Iskeno saucesce porodicama poginulih ljudi! Zelim brz oporavak svima povredjenima u tragicnoj nesreci!!!Porodica Wasic

Braco

pre 18 godina

Strasno... Iskreno saucesce porodicama i rodbini poginulih. Povredjenima zelimo brz i uspesan oporavak.
Sokanto je delovala udarna vest na prvom, drzavnom kanalu holandske televizije, rano jutros... Muk, neverica, suze u ocima... Bilo je strasno odgovarati na pitanja "hladnih i rezervisanih Holandjana" danas.
Familija Porovic
Holland

Srbin iz Nemacke

pre 18 godina

Moje najiskrenije i najdublje saucesce porodicama nastradalih! Nemam reci! STRASNO! Sada jos teze i jos strasnije padaju sve politicke igre i igrice, koje (i inace) lebde nad tim prostorima! Zar treba da dodje do ovakve tragedije, pa da se (mozda) zapitamo cemu sve…

Niksicanin

pre 18 godina

Zalosno je da saobracajna nesreca zloupotrebljava u politicke svrhe.Pruga se redovno remontuje,a lokomotiva je u 2005-toj prosla tehnicki pregled.Takodje,nije tacno da se zeljeznicom vozi samo
sirotinja,u vozu su bili i kosarkasi,posjetioci ski centara.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Moje najdublje saucesce svim porodicama poginulih, i celome crnogorskom narodu a poveredjenima brz oporavak. Iz Fushe Kosova.

Deki, Makedonija

pre 18 godina

Saucesce porodicama nastradalih i brzo oporavljanje povredenima.
To je to sto comek moze da kaze u ovakvim trenutcima...

Luka

pre 18 godina

Iskreno mi je zao svih povredjenih i poginulih putnika lokalnog voza Bijelo Polje - Bar. Nesreca je mogla biti izbegnuta samo da tehnicka sluzba nije napravila propust i da je proverila ispravnost elektro-motornog voza koji je saobracao na toj relaciji.
Sto se tice ostavke ministra Lompara i direktora zeleznice Crne Gore gospodina Medenice, smatram da su oni ispravno postupili i da su pokazali sta znaci suociti se sa istinom. To isto bih i ja uradio da sam na njihovom mestu. Da se, ne daj Boze, slicna nesreca dogodila kod nas, nasi ministri i direktori se uopste ne bi obazirali na to, niti bi podneli ostavke. Moze i 1000 dece da pogine,njih bi bilo bas briga.
I ja upucujem najiskrenije saucesce porodicama poginulih putnika, a ostalim povredjenima zelim da ponovo stanu na svoje noge.

Dardania Scandinavia

pre 18 godina

Moje sauceshce, ova je tragedija svima a ne samo Crnogorcima. Hvala bogu posto ta tragedija nema veze s politikon. Neka njima je laksha Crna zemlja.

maja

pre 18 godina

"Eto sta je covek! Kad ustane, ujutru, on ne zna, i ne sluti sta ce mu se tog dana desiti. Ni toliko!" Ivo Andric
Iskreno saucesce.

Mia

pre 18 godina

Uzasno me potresla vest o ovoj tragediji. Ne postoje reci kojima se moze izraziti sav uzas. Moje iskreno saucesce porodicama nastradalih. Ne mogu ni da zamislim kako je onima koji su izgubili svoje najmilije, svoju decu, a verujem da ce se i preziveli citavog zivota sa uzasom secati tog horora koji su preziveli.
Strasno, strasno mi je zao.

Moskva !!!

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce porodicama poginulih . I SAMO MI NIJE JASNO DA I U OVAKO TESKOM TRENUTKU IDE RAZDELA IZMEDJU SRBIJE I CRNE GORE . Sramota !!!

Minja Pesta

pre 18 godina

Sta reci... Srce me boli za tom decicom, za njihovim porodicama... Oni su samo isli na skijanje kako bi mogli da jednog dana prepricavaju dogodovstine odatle, roditelji su jedva skupili novac, uzajmili, uzeli kredit, placali rate... I sada je sve to nestalo.
Kao Srbin, zahvaljujem i Albancu i Hrvatu i Makedoncu i Crnogorcu i Bosancu i svakome drugom ko se javio da izjavi saucesce. Ipak smo mi komsije, ipak nas sve ovo boli.
Najiskrenije saucesce i nada da ce preziveli uspeti da se oporave.
Ovo nije ni vreme ni mesto da pricamo o politici, vec da saucestvujemo u tugi, da pomognemo nastradalima i njihovim porodicama.

Biljana

pre 18 godina

Ne vredi pričati ko je kriv, životi se ne mogu vratiti. Porodicama nastradalih ništa neće ublažiti bol. Pokažimo da smo ljudi, zapalimo sveće u svojim domovima za zdravlje i brz oporavak povređenih, i stavimo ih večeras na svoje prozore. Ljudska pažnja i saosećanje u ovakvim momentima najviše znače.

Mladen

pre 18 godina

Moje naiskrenije saucesce porodicama nastradalih! U ovom za nas tragicnom trenutku pokazalo se opet da od Srbije blizih nemamo i da nam njena bracka pomoc nikad nije izostala! Sto se tice crnogorskih zvanicnika sigurno je da snose ogromnu krivicu za stanje u saobracaju i za ovu tagediju ne mogu svaliti krivicu na jedinku tamo nekog masinovodju! Zalosno je da za mnoge stvari nemamo fomirano javno mnjenje nego ce se i ovog puta izvuci sa par ostavki!

Bole

pre 18 godina

Sta reci u ovakvom trenutku? TRAGEDIJA je mala rec! Najiskrenije saucesce porodicama poginulih, povredjenima neka Bog da da se oporave. NAMA DA IH NE ZABORAVIMO!

Katarina

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce! Stravican prizor! Ovakve stvari nas podsete sta je najvaznije u zivotu.
Hoce li se neko najzad pobrinuti za stanje zeleznice? Mali smo narod, ovo ne sme da nam se dogadja...

crnogorka iz beograda

pre 18 godina

osecam duboku tugu,saosecam sa svim porodicama ciji su najblizi stradali,zelim svim povredjenima da se brzo i dobro oporave.najveca tuga je za decom ciji mladi zivoti su ugaseni zbog najordinarnijeg nemara odgovornih.zato su njihove ostavke jedno uzasno licemerje !!!molimo se da se ovako nesto vise nikada ne ponovi !!

Biljana Filipovic, Bg

pre 18 godina

Jos jednom se pokazalo da smo u nesreci, svi mi, obicni ljudi, Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci, Muslimani..itd. jednaki i jednako nesrecni. Nadam se da cemo nauciti da budemo srecni i isti i u sreci.
Saucesce porodicama stradalih i uspesan oporavak povredjenima! I daj Boze da nesto naucimo iz ovoga... Ako ovde zive ljudi koji mogu da daju i prime krv, da rizkuju zivot zarad spasavanja tudjeg deteta, bez obzira na naciju i veru, mozemo valjda i da zivimo jedni sa drugima.

Mujo

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce svim poginulim u nesreci. Zelim brz oporavak svih povrijedjenih, ako treba kakva pomoc, ljudi dobre volje iz Sarajeva vec pomazu i na raspolaganju su.

student

pre 18 godina

Studiram u novom Sadu, a iz CG sam. Zao mi je mojih crnogoraca i moje saucesce nastradalima. Hoce li se jednom opametiti vladajuca partija CG, dosta vise ulaganja u Podgoricu, dosta vise praznih prica, napravite te puteve vec jednom!!! Zasto hapsenje masinovodje, pa nije samo taj covjek kriv. Pa ljudi moji valda pokriva sebe i svoje greske, a najlakse je uhapsiti i zatvoriti masinovodju, pa da, sirotinja uvjek strada. A ministri, ostvke, pa da, vjerovatno su poslusali njihove celnike, dajte ostavke, a mi cemo brinuti o vama. Ovo je strasno!!! Ministri nam pricaju, pa da i u razvijenim zemljama se desavaju ovakve katastrofe. Pa da, desavaju se, ali mi nijesmo Kina da nas ima na milione svuda, to je razlika i s obzirom koliko je stanovnika u Crnoj Gori, ovaj broj nesrecno nastradalih i povrijedjenih je katastrofalan i strasan. Bilo bi fer da posle ove katastrofe koja je zadesila Crnu Goru, svi ministri daju ostavku!!!

Makedonka iz Zeneve

pre 18 godina

Iskreno i duboko saucesce porodicama poginulih. Ne mogu da verujem da su neke od mojih najlepsih uspomena iz Crne Gore vezane za ovaj isti Kanjon. Ostala sam u soku, i vas bol osecam kao svoj. Oporavite se brzo i ne zaboravite da na vas mislimo svi.

Alen

pre 18 godina

Nesreca za nesrecom...
Saucesce familijama.
Kod nas je vazno da se nasi predsjednici osjecaju udobno u svojim bmw-ima, mercedesima... a za raspale puteve i istrosene sine kog je briga!
Putevi na sjeveru CG su u uzasnom stanju, a ko brine o tome? Sada im je vazno da srede Podgoricu a puteve ka sjeveru...?!!!!
Cestitke spasilackim ekipama i svim gradjanima koji su pomagali u spasavanju prezivelih po ovako ledenom vremenu.
NE ponovilo se :-(

Boris iz Frankfurta

pre 18 godina

Moje najiskrenije saucesce svim porodicama i ljudima koji su nekoga izgubili u ovoj tragediji.Uzasno mi je bilo zao gledati jucer na njemackim vijestima tragediju u Crnoj Gori,svi ratovi mogu da nas posvadjaju ali uvijek smo mi nama najblizi. Neka bog bude uz pomoc povrijedjenim i neka se oporave od tragedije najlakse sto samo mogu.
Hrvat iz Frankfurta

Zoran SM

pre 18 godina

Jedna nizu velikih tragedija crnogorskog naroda. Iskreno saučešće porodicama nastradalih. Želim što brže ozdravljenje povrijeđenima.

stalker

pre 18 godina

Slika povređene devojčice u jakni umrljanoj krvlju koju na leđima iznose iz ponora urezala mi se u glavu za čitav život. Imam malo dete, potrese me svaka dečija suza a kamoli nesreća u kojoj su se ugasile čitave porodice.

Moje najdublje i najiskrenije saučešće porodicama poginulih.

Naše reči, saosećanje, podrška i pomoć ne mogu da umanje njihovu tugu. Ali to ne znači da oni koji su proizveli ovu epsku tragediju treba da prođu nekažnjeno.

Iskreno, mislim da železnicu, ovakva kakva je, treba ukinuti. Nema tu šta da se popravlja niti da se čuva. Bolje je i da je nemamo nego da narod gine kao da vozovi idu po minskom polju.

Djordje, Banjaluka

pre 18 godina

Dusa me zaboli kad cujem koliko je djece bilo u tim vagonima.
Iskreno saucesce porodicama poginulih putnika u ovoj velikoj tragediji.
Svim povrijedjenima zelim brz oporavak.

NADJA

pre 18 godina

Ledena ruka tuge mi je stegla srce. U ovoj tragediji izgubila sam strinu a stric i moj mali brat su u bolnici. Strah i uzas me obuzimaju, poruka da na ovom prostoru zivot nema vrijednosti mi je jasna..

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Wild beauty uzima danak i to u krvi, jer je covek izvrsio agreisju nad prirodu napravivsi prugu tamo gde joj nije mesto. Tamo treba da rastu drveca, da setaju divlje koze, da lete ptice... Nama ljudima nije tamo mesto. Duboko sam potresen tragedijom, cele noci i dana nije mi ni docega, ali shvatam ovo kao jos jednu kaznu za coveka. Laka zemlja poginulima i brz oporavak povredjenima!!!

Nebojsa

pre 18 godina

Neopisiva tragedija za Crnu Goru. Molim se za pokoj dusa poginulih i da ih bude sto manje u finalnom bilansu. Povrijedjenima zelim da se oporave...

Vlado Pejovic

pre 18 godina

Za divljenje je akcija spasavanja izvedena od strane pripadnika MUP-a CG, vatrogasaca, medicinskog osoblja, gradjana.
Crna Gora je pokazala efikasnost i u ovako teskim situacijama.

ivan pn.

pre 18 godina

Jezim se pri samoj pomisli...strasno...citajuci tekst oci su mi bile pune suza..jezivo...koliko je samo dece stradalo...duboko saucesce porodicama poginulih...laka im zemlja..., takodje i i brz oporavak povredjenim osobama...

vlatko

pre 18 godina

U tom zlosretnom vozu zadesila se trudnica koja je nakon nesrece, u podgorickom KBC-u rodila zdravo dijete. Zena ima sedamnaest godina. Eto, u svom tom uzasu, smrt je , makar na jednom mjestu, ustuknula pred zivotom.
Ne znam zasto ovo pisem, ali mislim da je, to , mislim na rodjenje ovog djeteta, zbog necega jako vazno.
Zalim sve koji su izgubili zivote. Kao Crnogorac, zahvalan sam svima koji saosjecaju sa nama i radujem se ovom djetetu. Boze pomozi, spasi i sacuvaj!

Milan

pre 18 godina

U stara dobra vremena svi se secamo ljudi koji u stanicama pre polaska voza po sto puta proveravaju kocnice, kuckaju dugackim cekicima po njima, ispustaju vazduh itd. Valjda su znali zasto to rade. Takodje se secam da su do Nisa bar jos jednom, valjda to bese u Velikoj Plani, jos jednom proveravali kocnice. Sve se bojim da je danasnji balkanski javasluk to sve zanemario. A takvi propusti pogotovu na pruzi BGD Bar su nedopustivi pa kazna kad tad stigne. Zato ne samo ostavke vec i krivicne odgovornosti mora da se primene. Nama nije dorasla ni Kenija. Ovde kad se gine onda bez desetine mrtvih nema nista.
Zao mi je nasih ljudi i dece koja zive u ovakvoj nesigurnoj zemlji.

Mirela,Sarajevo

pre 18 godina

Iskreno saučešće porodicama svih žrtava i cijeloj CG. Samo se pitam da li bi vaši ministri pristali da kroz kanjon Morače, umjesto u limuzinama, prođu u takvom vozu?! Izbori će, sa njima i obećanja... DOKLE???

Esad Krcic

pre 18 godina

Zaista ovo je velika tragedija, u ime redakcije web magazina Bosnjaci.net izrazavam duboku sucut porodicama stradalih, a povrijedjenim zelim brz oporavak.
Ovo je momenat da se uputi javna kritika Milu Djukanovicu & comp., koji vec vise od 15 godina jezde na vlasti, a ama bas nista ne ulazu u zastiti i obnovi, u ovom slucaju putnickog voznog saobracaja. Svi vozovi su u katostrofalnom stanju, koji ne dolikuju da se zivotinje prevoze u njima, a kamoli ljudi. Gradjani Crne Gore su najveci zatocenici Djukanovicevog rezima, koji non-stop ljude rabi 'dja za izbore, dja za referendum' o kojem mlati praznu slamu vec sest godina, dok cijela privreda stoji.
Da, neko ce reci za ovu tragediju da je to 'sudbina', mozda i jeste, ali probajte sjesti u vozovima koji se saobracaju na relaciji Bijelo Polje - Bar i vidjet ce te u kakvom su stanju vozovi i tracnice. Odgovorne treba traziti u vrhu crnogorske vlasti. Ako bude pravne drzave, neko mora odgovarati za 50-tak ljudski zivota i za oko dvije stotine povrijedjenih. Doduse ako opet Djukanoviceva vlast ne zamaze oci javnosti. Sramota!!!

DRAGAN

pre 18 godina

Iskreno socuvstvo do familiite na nastradanite i do celiot scg narod. Neka im e lesna zemjata i vecna im slava. Makedonija - Kicevo

Stanke Portugalija

pre 18 godina

Oci su mi pune suza i dusa me boli za sve nastradale i njihove familije i moje najiskrenije saucesce.
Nemojmo optuzivati masinovodju i osoblje voze jer nisu oni krivi sto su nam i putevi i zeleznica najgori u Evropi i uvozimo rashodobane vozove stare 25 god., nego dozovimo se pameti i ujedinimo se za dobrobit svih nas jer se u ovim situacijama vidi kako je u stvari nebitna ni nezavisnost ni nista drugo osim ljudskih zivota.

sandra

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce porodicama nastradalih.Povredjenim neka je Bog na pomoci. Dusa mi place. Neka vam Bog da utehu, jer vasi su sada sa njim u raju.

angelina

pre 18 godina

U tom vozu je bilo oko 250 ljudi i uzas je mogao biti mnogo veci, a i ovako se ne moze podnijeti, s obzirom na to koliko nas malo ovdje zivi. Onima koji su nekog izgubili juce nikakva rijec ne moze da bude dovoljna. Onima koji se nadaju da ce se njihovi najblizi oporaviti od povreda neka pomognu sve sile koje postoje.

O nesreci, koju je mogao ocekivati svako ko se ikad vozio nasim vozovima, a ja jesam, do prije dvije godine, punih deset. Neka sila, Bog, vjerovatnoca, sta li je, cuvala je te putnike svaki dan, do juce. Kocnice su otkazivale sto puta, pa su vjerovatno mislili "spustali smo se ranije bez njih, i danas cemo se spustiti". Na nesrecu ovih ljudi, nijesu.

Ostavke nemaju mnogo smisla, odgovornost se ne moze svaliti na jednog covjeka, jedino se nadam da ce se sad ljudi malo opametiti, jer je svako u Crnoj Gori juce izgubio ili ugrozio nekog do koga mu je stalo

slobodan

pre 18 godina

Zalim s dubokim bolom za sve postradale u zeleznickoj nesreci, kao i za svim nevinim zrtvama uopste.
Mocnici ce opet pokusati da svale krivicu na onog "koji je direktan ucesnik" ili bolje kazano na mesto koje je najtanje - to je nesumnjivo masinovodja voza.

Rajo Niksic

pre 18 godina

Sada je glavni krivac masinovodja to se znalo i pre zavrsene istrage!? Kakva katastrofa i uzas to znaju samo porodice nastradalih!? Samo me zanima koliko hiljada ljudi treba da pogine da bi nas bajni premijer podnio ostavku! ...
Da su samo dio para od sverca ulozili u zeljeznicu, ti bi ljudi danas bili zivi,a privreda bi napredovala!

vuk

pre 18 godina

Strasna je ova tragedija koja se dogodila, ali ce biti jos strasnije ako nasi politicari tu tragediju iskoriste u svoju politicku promociju, a licno mislim da se to moze ocekivati.

Bujar, Prishtina

pre 18 godina

Ovo treba biti jos jedna opomena nama, obicnim smrtnicima da se vise brinemo sa sebe same i ostale oko nas. Da se vise zanimamo o infrastrukturi i sve sto zivot cini laksim, a manje o tome kome pripada sta i ko polaze prava gde. Na ovom svetu ima mesta za sve. Tako i treba da se zivi.
Najiskrenije saucesce porodicama koje su izgubile najdraze. Zrtvama laka im zemlja, povredjenima brz oporavak, a svima nama poruka: budimo tolerantniji i cenimo prisustvo ostalih oko nas... dok nas jos ima.

Vuk zemunski

pre 18 godina

Užas. Imam mnogo prijatelja u Crnoj Gori, nadam se da su i oni i njihove porodice dobro. Ne dajte se braćo Crnogorci, ne dajte se, sokolovi!

Vaš tužni Vuk zemunski

ivan

pre 18 godina

Trebalo bi svi da stavimo prst na celo i da se zapitamo, zasto se sve ovo desava svima nama u poslednjih 15 godina. Mnogo je negativne energije na ovim prostorima, mnogo je ljudskih grehova, ljudske pakosti, zala i svega destruktivnog. Ne citamo "znakove pored puta"! Za mene je covek najvece bogatstvo, a dete sam raj! Zao mi je svih nastradalih! Apelujem na sve ljude, da se trgnu i da pocnu da sire pozitivne vibracije oko sebe!

optimista

pre 18 godina

Ovo sto se desilo je stvarno strasno i uzasno i ne postoji uteha za one kojima su najmiliji nastradali ili se bore za zivot... jos jednom je dokazano da mali ljudi, uglavnom ovakvi koji se javljaju na ovaj sajt sa svojim komentarima, cuvaju ljudskost u sebi i umeju da saosecaju sa drugima, i to je dobro... osim deklarativne podrske spremni su i da pruze onu koja je najpotrebnija... nadam se da ce i srpska vlada danas odluciti da proglasi dan zalosti u Srbiji, jer su ocigldeno ljudi vec svakako proglasili...

bjra

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih u ovoj tragediji, zelim brz oporavak povredjenima i nedaj boze nikad da se ovako nesto ponovi na ovim prostorima. Iskreno zalim za mladim zivotima.

m

pre 18 godina

Moje najdublje saucesce porodicama poginulih, a povredjenima zelje za brz i potpun oporavak. Neka se Bog smiluje na poginule i oprosti im sve ovozemaljske grehove.

Nedeljko

pre 18 godina

Strasna tragedija! Sta vise reci. Veoma sam danas tuzan iako se nalazim udaljen vise hiljada kilometara od tragicnog udesa. Suosjecam bol sa svim porodicama nastradalih i sa svim gradjanima Crne Gore u ovoj nesreci....

B.Mikic

pre 18 godina

Od velike zelje da se oglasim, zbog tuge zanemim. Najiskrenije saucesce porodicama stradalih kao i uspesan oporavak povredjenima.

DS

pre 18 godina

Moj pokojni otac Crnogorac, netradicionalan, tolerantan, covjek koji je mnogo puta u Crnoj Gori, prosio djevojku, bio stari svat, gotovo uvijek drzao govor na sahrani, nikada nije reko rijec o politici, ali je samo jedno ponavljao-Sirotinjo i Bogu si teska. Ja sam te rijeci kasnije shvatio, uvidio njihovu veliku filozofsku vrijednost....

Jelena Bgd

pre 18 godina

Najdublje saučešće porodicama poginulih. Neka im je laka crna zemlja.
Slike sa mesta tragedije su me duboko potresle. Ovo je ogromna nesreća i strašan gubitak života. Podnošenje ostavki rukovodstva železnice i ministra saobraćaja zaista jeste moralni čin i izvesni političari u Srbiji treba da se uče na tom primeru šta znači čast i osećaj odgovornosti. Ali, takođe to ne znači da sa podnošenjem ostavki sve treba da se završi. Neko mora da odgovara za ovu strašnu tragediju, a pri tome ne mislim na jadnog mašinovođu, koji je sigurno najmanje kriv zbog krša koji je bio prinuđen da vozi. Ova tragedija je slika i prilika zemlje u kojoj živimo. Da li će se posle ovoga išta promeniti ili svako putovanje našom železnicom i putevima čovek treba da shvati kao kockanje sa sopstvenom glavom.
Posle ovih scena ostaje samo bol, tuga i neverica.

Milka, Apatin

pre 18 godina

Duboko sam potresena ovom nesrecom nezapamcenih razmera u nasoj zemlji.
Izjavljujem najdublje saucesce porodicama pogunulih u ovom nemilom dogadjaju, povredjenima zelim brz oporavak, poginulima vecni mir... sve se reci cine premalim u ovom trenutku...

Ksenija

pre 18 godina

Najiskrenije saučešće svim ožalošćenima u srcu osećam toliki bol da ne mogu da je opišem, u ovakvim trenutcima čovek nema reči i svaka reč je suvišna.
Kragujevčanka

brazilazz

pre 18 godina

porijeklom sam iz Crne Gore, strah me je da neko od mojih prijatelja iz Kolasina nije tragicno zavrsio posto je dosta njih krenulo za Podgoricu tim vozom... samo nek im je Bog upomoc... i jos nesto... strah me da se ovaka tragedija ne iskoristi u politicke svrhe, mada mi se cini, polako pocinju i politicke igre.... moje saucesce porodicama nastradalih uz zelje povredjenima da se sto pre oporave... Necu da komentarisem karakteristike pruge i nasih vozova iako sam tom deonicom prosao X puta....jednostavno... sad je najlakse biti pametan

Dejan

pre 18 godina

Obican narod koji se i vozio ovim vozom uvek je bio i ostace najjeftinija roba. Sada ce neko pokupiti koji politicki poen na ovoj tragediji i sve ce otici u zaborav, do sledece nesrece koja je na ovakvim prugama i putevima neminovna. Pa ljudi kod nas se uvoze vozovi u kojima se normalan svet vise ne zeli voziti!
Najiskrenije saucesce jedino porodicama poginulih, a povredjenima zelim brz oporavak, i naravno da ih brzo ne zaborave.

Jelena, Bgd

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih u nesreci.
Velika TUGA za nasu zemlju, dosta nesreca.
Dajte da zivimo u NORMALNOJ zemlji gde ce sve da funkcionise i da nam se ne desavaju ovakve stvari vise NIKAD.

Cera

pre 18 godina

Moje duboko saucesce porodicama poginulih. Neka im Bog podari vecni mir a njihovim porodicama utehu.
Nadam se da ce svi povredjeni biti uspesno oporavljeni uz svu negu i pomoc.
Tragedija koja me je ostavila uzasnutim i potresenim.

Zoran. M

pre 18 godina

Sve su ove nesreće naše. Žrtvama srašne neodgovornosti i aljkavosti niko više ne može da pomogne a njihovim najbližima ostavke ništa ne znače. Trebalo je ranije raditi odgovorno i savesno. Bojim se da se, kao i do sada, iz ove tragedije nikakve pouke neće izvući. Kroz neko vreme žrtve ,ponavljam, neodgovornosti, aljkavosti i nesavesnosti biće zaboravljene od javnosti i vlasti i sve će krenuti kao i do sada. Ako ne počnemo da za aljkavost i nesavesnost odgovorne osuđujemo na tešku robiju bez prava na pomilovanje ovo će se ponavljati. Neka oni koji su na vlasti i imaju moć da menjaju postojeće stanje razmisle o svemu ako savesti imaju, mada ja u to sumnjam.

Rale

pre 18 godina

Tragedija ogromnih razmjera. najdublje saučešće porodicama poginulih.
Sad je najlakše podnijeti ostavke i gotova stvar. Da li će iko biti pozvan na odgovornost. Koliko je sredstava vlada CG uložila na sigurnost ove pruge to samo oni znaju, a svi mi znamo da nije puno, iako je to žila kucavica CG. Naravno njom se voze samo siromašni .
Neka je laka zelja poginulim a povrijeđenima brz oporavak

SREM

pre 18 godina

NE DAJ ti Boze! Neka je laka zemlja izginulima i dace Bog, da ih andjeli cuvaju. Ljudski zivot nema cenu, al se jos jednom pokazalo da se, nazalost, malo ceni!
Brz oporavak povredjenima i neka nam je Bog u pomoci!
Vojvodina se moli za sve! Saucesce narodu CG.

rojo

pre 18 godina

Izrazam porodicama poginulih naiskrenije saucesce a Vladi Crne Gore mada znam da sad nije trenutak postavao bih pitanje kuda ide Crna Gora i kad ce na ovaj nacin stici u Evropu. Slike koje smo juce svi videli ne smeju nas ostaviti ravnodusnim i smatram da je sad trenutak da pojedini politicari podnesu ostavke i puste mladje snage da urade nesto dobro i korisno. Ne bih zeleo da radikalizujem stvari pisem pod utiskom i jos jednom saosecam se u bolu porodica poginulih.

Komsa&Goxy

pre 18 godina

Ovo je nesumnjivo jedna od najvecih nesreca na teritoriji bivse SFRJ!!
Sada treba preduzeti sve da se posledice nesrece sto pre saniraju, pomoci povredjenim putnicima kao i porodicama poginulih putnika, a nakon svega ispitati okolnosti pod kojima se nesreca dogodila i uciniti sve da do slicne nesrece nikada vise ne dodje!

Sila

pre 18 godina

Iskreno i najdublje saucesce porodicama i prijateljima svih nastradalih u ovom nesrecnom i tragicnom slucaju..
Svaki dalji komentar u ovom momentu, za mene je suvisan..

Zoran

pre 18 godina

Izrazavam najdublje saucesce porodicama poginulih. I sam sam bio zrtva zeleznicke nesrece u kojoj je poginulo 38 ljudi pre dvadesetak godina u Sloveniji, znam kako se osecaju roditelji i najblizi koji cekaju da im se javi jesu li njihovi zivi.

velisava

pre 18 godina

Moje najiskrenije saučešće porodicama poginulih. Zanemela sam pred stravičnom slikom nesreće i neizmeronom količinom tuge i suza na jednom mestu. Neponovilo se nikada i nikome. Toliko dece na jednom mestu da doživi prizore užasa, nemam reči, teško je zamisliti i poverovati da je istina.

Radovan

pre 18 godina

Sta reci?!KATASTROFA!Iskreno saucesce porodicama nastradalih,a povredjenima sto brzi oporavak! Izlisno je sada govoriti o odgovornosti, i nerazvienosti zeleznice, kakva zemlja takva i zeleznica! Mi jos uvek zivimo u sedamdesetim, zeleznica nam je "savrsena" kao u to vreme, a i vecina od nas je psihicki u tom vremenu! Ne mozemo cekati ovakve trenutke da bi digli glas i shvatili da je neko na poziciji na kojoj ne bi smeo da bude! Svi mi smo odgovorni za ovakvu tragediju, ja se tako osecam a i vi morate tako da se osecate, ne cekajmo da neko drugi za nas menja zemlju u kojoj zivimo, ucinimo to licno i odmah-dok nismo svi izginuli!

Dina

pre 18 godina

Suvisno je bilo sta reci. Iskreno, zalim sve ucesnike u nesreci. Prezivelim zelim brz oporavak, a onim koji nisu bili te srece zelim da budu nagradjeni na Ahiretu.
Moje iskreno saucesce!

Nena

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih putnika.
Tragedija se ne meri recima. Ko ima hrabrosti da u jednoj recenici objasni sta se dogodilo? Ni jedan ministar ne zasluzuje pohvalu za ovu tragediju ljudi, jer su oni krivi sto se ovako nesto i desilo. Iz licnog iskustva ne koristim taj deo zeleznicke saobracajnice od 1996.g. jer je izgledala sablasno i ulivala stah. Na zalost sto smo siromasni i sto smo primorani da se vozimo ovakvim prugama i ovakvim vozovima. Da nije nas ne bi ni zeleznica postojala. Bas zbog siromastva nasi celnici su davno trebali da zatvore prugu za putnicki saobracaj ako ne u potpunosti. Ne trebaju nama ostavke vec prihvatanje odgovornosti i resavanje situacija. Kada se sve zavrsi onda ostavke. Morate da naucite cenjeni drzavnici da narod jeste najjeftinije sredstvo za cenkanje ali i mi vredimo. To shvatate, nadam se, sada, kada su se zahvaljujuci vasoj spremnosti da ne vidite ruzno, kada su se ugasili zivoti onih koji rastu i oni koji ih hrane. Sta ce sada biti upraznjene stolice ministara i direktora? Hajde da jednom kazete unapred sta ste smislili a ne da dajete ostavke posle tragedija!

mirjana

pre 18 godina

Kad samo pomislim da je u tom istom vozu bio prije nekoliko dana bio moj sin od 4 godine... Velika tragedija za tako malu Crnu Goru gdje svako nekome nesto dodje.

neko

pre 18 godina

Moje saucesce porodicama prijatelijima i svim ozaloscenim.
Zao mi svih nastradalih ali malo da se vratim u blisku proslost zar nije bilo problema sa zeljeznicom u SCG koliko se sjecam neki zaposleni su odbili da rade zbog losih uslova i zastarjele tehnologije?? Neki vladajuci su rekli da je sve u redu? Gospodo-Drugovi sjedite u trosne Autobuse Tramvaje Vozove Taksije Traktore Bicikle ili Konjske zaprege pa na posao ili kupovinu [neki Evropski politicari i politicarke su to praktikovali ali?????] vratite se medju Narod [KOJI VAS VOLI i BIRA] i moguce da svatite da niste za politiku nego za MOTIKU.

Marijan

pre 18 godina

Naiskrenija sućut obiteljima poginulih i što brži oporavak stradalim osobama. Bez obzira na granice koje nas dijele, spreman sam sudjelovati u pružanju organizirane pomoći građanima Crne Gore.
Duga Resa - Hrvatska

PG_man

pre 18 godina

Želim da se zahvalim svima na iskazanom saučešću kao građanin Crne gore.
Zaista su me ganuli izrazi saučešća i sažalosti sa svima nama koje dobijamo iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonija, Slovenije, Austrije, Kanade ...
Lijepo je , nažalost ovim povodom, viđeti da smo jedni drugima ljudi, prijatelji, braća i komšije.
Svi smo imali "iskustva" sa tom prugom, bar mi obični smrtnici kojima je to nužno zlo jedini izbor i zato vas molim ne trošite puno riječi oko toga.
Bez obzira na sve krivce, ostavimo to sa strane par dana i pomolimo se za duše ovih nesretnih ljudi i za dobro njihove djece.
Hvala svima još jednom od čovjeka koji nije imao tamo nikog svog , a niste ni vi , a opet su svi oni naši.
Vjerujem da ste i svi vi sinoć čvrsto zagrlili i poljubili svoje dijete prije nego što ste zaspali, a poslije onoga se kameno spava.

Igor

pre 18 godina

Strasno! Ako je policija obavestena da je voz ostao bez kocnica trebalo se drugacije reagovati! Izrazavam najbudlje saucesce porodicama nastradalijh kao i zahvalnost svima onima koji su ponudili i pritekli u pomoc onda kada je bilo najpotrebnije! Povredjenima zelim brz oporavak

aleksandra

pre 18 godina

Cemu hapsenje masinovodje? Kako covek moze da bude odgovoran ako je vozio neispravno vozilo, cije odrzavanje NIJE njegova nadleznost?
Na zalost, zaista je samo bilo pitanje vremena kada ce se takvo nesto desiti. Voz kojim sam leta 2004. putovala na toj relaciji je bio bukvalno u stanju raspadanja! ni vecina autobusa takodje nije u boljem stanju. od niksica do podgorice sam se vozila autobusom koji je bio nakrivljen, i iamo je rupu na podu. sedista necu ni da komentarisem, kao ni cvilenje kocnica.
Kakvo hapsenje masinovodje?! Pre svega bi trebalo izvrsiti reviziju voznih parkova, i remont pruga, a za to su nadlezna gospoda u nadleznim ministarstvima. Sta imamo od njihove 'viteske' ostavke? Bilans od 44 smrti! Ne verujem da su doticni ministri ikada bili u prilici da putuju vozom ili autobusom na teritoriji scg.

Dragan_AU

pre 18 godina

Za ovu nesrecu sam saznao malopre u vestima "kanala 10" u Australiji. Nisam mogao da verujem da gledam taj tragican prizor. Pomislio sam, mozda nije kod nas, ali,....
Moje najdublje saucesce porodicama stradalih.
Pocivajte u miru.

Aleks

pre 18 godina

Strasna tragedija! Moje iskreno saucesce porodicama svih koji su nastradali!
Nazalost, u nasoj zajednickoj zemlji se vrlo malo vodi racuna o bezbednosti ljudi i gotovo nista ne investira u kupovinu novih i savremenih prevoznih sredstava. Da ne pricam o tehnickim pregledima i odrzavanju koje je sigurno ispod svih standarda i kriterijuma. Mozda sam i prestrog u oceni, ali ovakvi propusti dovode do tragicnih ishoda. Trebalo bi da dobro razmislimo kako dalje.

Irena

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih, povredjenima brz oporavak. Strasna tragedija. Nadam se da ce Srbija odati postu poginulima proglasavanjem dana zalosti.

zaharina

pre 18 godina

Saucesce porodicama postradalim u nesreci. to je strasno sto nam se desilo ali mislim da je najvaznije da se sada molimo Bogu za pokoj dusa postradalih i za brz oporavak povredjenih.

Majka

pre 18 godina

Tragedija od koje se samo zanemi. Nije vreme za politizaciju ali tesko je i zamisliti da nema para za odrzavanje kada znamo gde i kako pare odlaze.

max

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama poginulih.
Iskrene i najostrije kritike manistarstvu saobracaja obe republike. Pruga Beograd Bar odavno zahteva totalno renoviranje. Sigurnost pruge se i do sada bazirala samo na ljudskom radu. za novu tehnologiju "moderna evropska"vlada Crne gore naravno nema para, jer najveci deo novca ide za kupovine luksuznih stvari a ne na sigurnost prevoza siromasnih i jadnih ljudi. Sramota!
Krivica ne lezi u masionovodji koji je vereovtno vec hiljadu puta izrazio zabrinutost zbog krntije koju vozi. Njemu nije potreban zatvor nego ljudska rec i pomoc psihologa da prezivi nesrecu koju ce citavog zivota da nosi na dusi.

jelena iz brisela

pre 18 godina

Ovaj uzas, ova stravichna nesreca je bila samo pitanje vremena. Nasa zeleznica, nase pruge su u stravicnom stanju.
Da li su nevina, neduzna deca i ostali odrasli morali da poginu da bi se nesto pomerilo? To cemo jos videti. Da li u nasoj zemlji mora da se dotakne dno, da bi smo uzeli u obzir neke promene? Zasto?! Iskreno sauchesce svim unesrecnim ljudima. Ne ponovilo se nikada vise

Митар, Брезовица

pre 18 godina

Епилог ове несреће је застрашујући. Надам се да ће узроци несреће детаљно бити истражени и утврђени, и да ће држава СЦГ предузети све да се убудуће овакве несреће на путевима СЦГ никада не догађају. Крајње је време да после толиких саобраћајних несрећа држава нешто предузме у циљу повећања безбедности у саобраћају.
Нека Бог подари вечни мир жртвама, а њиховим породицама утеху.

Tihana, Hag

pre 18 godina

Moje saucesce obiteljima poginulih. Zao mi je djece, zao mi je odrashih, zao mi je njihovih obitelj.
Mada je to mala utjeha obiteljima poginulih i ranjenih, budite ponosni na spasilacku sluzbu koja je brzo reagirala.
A sto se vlada i ministara tice, ima jos drzava u ovoj Balkanskoj regiji koje bi trebale uciti iz vaseg primjera.
Moje saucesce.

Aleksandar

pre 18 godina

POLICIJA SLUTILA NESREĆU

Pripadnici Odjeljenja policije koji obezbjeđuju željeznicu oko 15.40 časova javili su kolegama u Centru bezbjednosti Podgorica da je lokalni putnički voz kod Lutova ostao bez kočnica. Tada je policija, predosjećajući da može doći do tragedije, javila da se sa pruge do Podgorice sklone sve lokomotive i vagoni, kao i da se obezbijede pružni prelazi u naseljima, ispričao je “Vijestima” sagovornik iz policije..
Naredba je izvršena, ali je oko 16 časova saobraćajna patrola, koja je bila kod Bioča, javila da se voz survao u ambis.

Nemam daljih komentara, katastrofa...

GuC

pre 18 godina

Uz duboko saucesce porodicama za ovu nesrecu zelim da pitam, KO JE KRIV STO SU OTKAZALE KOCNICE? Cija je bila lokomotiva? Ko je bio zaduzen za tehnicko odrzavanje? Ko ce da odgovara, nece valjda masinovodja???

Aleksandar

pre 18 godina

Strasna tragedija. "Zanemeo" sam dok sam sinoc gledao snimke sa mesta nesrece na RTV Crna Gora.
Najiskrenije saucesce porodicama postradalih.

Aleksandar

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih. Povredjenima zelim brz i uspesan oporavak. A ozaloscenima zelim puno snage da istraju i urade nesto da se ovo ne bi ponavljalo. Smesno je da je masinovodja uhapsen. Kao da on nije bio u tom vozu i jedva izvukao zivu glavu. A oni na najvisem mestu daju ostavke i peru ruke. Zao bi mi bilo da strada neki mehanicar, koji na -30 niti ima delova niti uslova. A oni koji se voze blindiranim automobilima svoje kocnice redovno proveravaju. Treba zaustaviti 5t tezak auto.

Podgoricanka

pre 18 godina

Ovo jako boli. Moje saucesce porodicama. Vecna slava zrtvama i neka pocivaju u miru.
Mnogi od nas, kojima materijalno stanje ne dozvoljava da putuju avionom, su zeljni svojih najmilijih, upravo zbog ocajnog stanja ove pruge.
Ne treba da hapse masinovodje, ali ni da prihvate ostavke odgovornih. Ne govorim o politici nego o humanosti.
Nazad ne mozemo, ne dozvolimo da se ponovi.

opasne igre

pre 18 godina

Crna Gora je u stanju dubokog soka zbog ove strasne tragedije. U stvari to je tragedija za neku mnogo vecu zemlju a za nas je najgori uzas. Ljudi ovdje idu ulicom maltene pognute glave. Bojao sam se samo da ce neki odmah pozuriti da sve ispolitizuju i to je ono sto jos vise boli. Tu mislim prije svega na poznate dusebriznike iz same Crne Gore. Da li je nekim ljudima ista sveto? Makar tragicno nastradala djeca? Crna Gora je mala, siromasna zemlja, koja se tek kolko tolko oporavlja od sankcija i svih dobro poznatih stvari. Ulaganje u infrastrukturu je skupo a i pored toga nesrece i iskliznuca vozova se desavaju i u najrazvijenijim zemljama poput Japana, Njemacke, Velike Britanije, samo sto su ovdje zbog konfiguracije terena posledice tragicnije. Nije tacno da Crna Gora ne ulaze u infrastrukturu. Ko to kaze ili je jako neobavijesten ili zlonamjeran, a to me od nekih iz Crne Gore ne iznenadjuje. Ulaze se i vise nego sto realne mogucnosti dozvoljavaju. Putna mreza je losa ali se ulazu prilicna sredstva i napori da se poboljsa. Kada je donesena odluka da se gradi autoput Podgorica-Kolasin MMF je skocio na kicmu Vladi da se novac od privatizacije ne trosi za infrastrukturu vec za javni dug, bla bla. Prosle godine je sklopljen ugovor sa Ceskim zeljeznicama o detaljnom remontu pruge Podgorica-Niksic sto ce se finansirati iz medjunarodnih kredita. Sto se tice pruge Beograd-Bar remonti se vrse prilicno redovno i u Srbiji i u Crnoj Gori, vjerovatno nedovoljno ali da mozemo napravili bismo brze pruge i ko zna sta. Ponavljam, normalni ljudi ovdje su svjesni da je Crna Gora siromasna i mala zemlja a modernizacija zbog poznatih stvari dotrajale infrastrukture je skup i dugotrajan proces. Malo vise saosjecanja sada bi bilo mnogo primjerenije a izvlacenje politicke koristi je dno dna.

NN lice

pre 18 godina

Saucesce porodicama, pohvala srpskim zvanicnicima sto su brzo ponudili pomoc, cestitke ministru saobracaja i direktoru zeleznice na visokomoralnom cinu podnosenja ostavke.

Mihajlo

pre 18 godina

Jako mi je žao zbog ove velike tragedije posebno porodica nastradalih i povređenih. moram da primetim izuzetan profesinalizam ministra saobraćaja i direktora železnice Crne Gore na podnetim ostavkama.

uros

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama poginulih ljudi.
Da li se varam ili se pre nekoliko godina bas kod mesta Bioce autobus survao u kanjon?

Sanja

pre 18 godina

Kakva tragedija! Nezapamćena u Crnoj Gori od zemljotresa '79.
Ova se makar mogla sprijeciti.Ko se i jednom vozio tom trasom zna da je bilo pitanje vremena kada ce se nesto slicno desiti.
Jadni ljudi i njihove porodice, stradali su ni krivi ni duzni...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Izrazavam moje saucesce porodicama nastradalih. Ko je putovao u Crnu Goru zna kako izgleda nepristupacan teren. Bioce je na samom izlazu Kanjona Moraca prema Podgorici, iako pogled na Podgoricu stvara olaksavajuci utisak ipak je teren varljiv. Nije iznenadjujuce da tehnicki kvar na vozu na pruzi Beograd-Bar dovede do ovakve tragedije imajuci u vidu tezak teren i istrajalu infrastrukturu, vozove. SiCG, bez obzira na slozenu politicku situaciju, bi morale ozbiljno i odlucno da se pozabave sa infrastrukturom kako bi saobracaj, drumski i zeljeznicki bio bezbedniji. To znaci da bi mnoge trase, sto puta sto zeljeznice morale biti ponovo projektovane alternativnim pravcima a nikako obnovljene ili prosirene. Ko jednom podje putem Beograd - More ne moze ostati ravnodusan prevelikim brojem spomenika pored puta nastradalim u saobracajnim nesrecama a najtregicnije deluje novi spomenik bugarskoj deci u Kanjonu Lima na samoj granici SiCG, sad sledi novi spomenik u Kanjonu Morace....Dokle?

d

pre 18 godina

Stravicno i tuzno. Covjek ne moze da ne zaplace pred prizorima ove tragedije. Sve pohvale organizaciji spasavanja prezivjelih, a i ministru Lomparu na moralnoj odluci da podnese ostavku. Srpska vlada moze mnogo da nauci od crnogorske.

Enes Novi Pazar

pre 18 godina

Kao roditelj i kao ljudsko bice sa tugom pratim svaku novu vest. Iskreno saucestvujem u zalosti za poginulim i povredjenim. Velika tragedija.

Dragan

pre 18 godina

Tragedija kakva se na žalost moglai očekivati. Nekome će se učiniti moralan čin podnošenje ostavke Lompara i Medenice,ali gledajući po nadležnoj odgovornosti, ako je pravne države, sud bi trebalo da odlučuje o njihovoj krivici. Naravno porodicama poginulih niko ne može da nakodnadi najmilije, ali neka podnesu račune koliko su ulagali u puteve ka sjeveru Crne Gore, tačnije sjeverno od Podgorice. Ponavaljam koliko je samo ovoga ljeta stradalo ljudi na crnogorskim putevima, strašno. Prije nepun mjesec „proslavili“ su jubilej crnogorske željeznice tada je Medenica rekao da su u samom vrhu. Strašno. Strašno je i to što je ministar policije sinboć i drugom dnevniku RTCG rekao da ima troje poginulih, valjda su navikli da saopštenjima preikrivaju istinu u Crnoj Gori, zašto on nije podnio ostavku. Me nema šta da se kaže tragedija.

SPQR

pre 18 godina

Ovo su gubici koje nasa drzava, kao i ni jedna druga, ne bi smela da dozvoli. Desavaju se nesrece i u razvijenim drzavam, to je tacno, ali hajte da se ne igramo demagogije, pogledajte kakve su nam pruge i vozovi. Sram vas bilo !
Najiskrenije saucesce porodicama nastradalih, ovo je uzasna tragedija !!

Komsa&Goxy

pre 18 godina

Ovo je nesumnjivo jedna od najvecih nesreca na teritoriji bivse SFRJ!!
Sada treba preduzeti sve da se posledice nesrece sto pre saniraju, pomoci povredjenim putnicima kao i porodicama poginulih putnika, a nakon svega ispitati okolnosti pod kojima se nesreca dogodila i uciniti sve da do slicne nesrece nikada vise ne dodje!

Gordana

pre 18 godina

Boze, zasto si nas opet zaboravio, zasto djeca, oni na kojima ovaj svijet treba da ostane? Iskreno saucesce svim ljudima Crne Gore, povrijedjenima da se sto prije oporave, mrtvima neka je laka crna zemlja.
Za vama place narod Republike Srpske

bozo

pre 18 godina

strasna tragedija.moje duboko saucesce porodicama postradalih.
cast donatorima. ali zasto uvjek pokusavamo lijeciti dusu sanirajuci posledic (koji novci mogu sanirati izgubljene zivote?) ,a ne lijecimo uzroke.zasto ti silni novci nisu dati za odrzavanje pruge,nabavku novih lokomotiva..........
zasto mi sve dovodimo do apsurda?
mozda bi bilo dobro da se vise ne dovodi niko u razna studija itd. bojim se da ce na kraju faliti ordenja (uz sve uvazavanje i zahvalnost svima koji su ucestvovali u spasavanju)
bozo

Enes Novi Pazar

pre 18 godina

Kao roditelj i kao ljudsko bice sa tugom pratim svaku novu vest. Iskreno saucestvujem u zalosti za poginulim i povredjenim. Velika tragedija.

d

pre 18 godina

Stravicno i tuzno. Covjek ne moze da ne zaplace pred prizorima ove tragedije. Sve pohvale organizaciji spasavanja prezivjelih, a i ministru Lomparu na moralnoj odluci da podnese ostavku. Srpska vlada moze mnogo da nauci od crnogorske.

Dragan

pre 18 godina

Tragedija kakva se na žalost moglai očekivati. Nekome će se učiniti moralan čin podnošenje ostavke Lompara i Medenice,ali gledajući po nadležnoj odgovornosti, ako je pravne države, sud bi trebalo da odlučuje o njihovoj krivici. Naravno porodicama poginulih niko ne može da nakodnadi najmilije, ali neka podnesu račune koliko su ulagali u puteve ka sjeveru Crne Gore, tačnije sjeverno od Podgorice. Ponavaljam koliko je samo ovoga ljeta stradalo ljudi na crnogorskim putevima, strašno. Prije nepun mjesec „proslavili“ su jubilej crnogorske željeznice tada je Medenica rekao da su u samom vrhu. Strašno. Strašno je i to što je ministar policije sinboć i drugom dnevniku RTCG rekao da ima troje poginulih, valjda su navikli da saopštenjima preikrivaju istinu u Crnoj Gori, zašto on nije podnio ostavku. Me nema šta da se kaže tragedija.

Sanja

pre 18 godina

Kakva tragedija! Nezapamćena u Crnoj Gori od zemljotresa '79.
Ova se makar mogla sprijeciti.Ko se i jednom vozio tom trasom zna da je bilo pitanje vremena kada ce se nesto slicno desiti.
Jadni ljudi i njihove porodice, stradali su ni krivi ni duzni...

SPQR

pre 18 godina

Ovo su gubici koje nasa drzava, kao i ni jedna druga, ne bi smela da dozvoli. Desavaju se nesrece i u razvijenim drzavam, to je tacno, ali hajte da se ne igramo demagogije, pogledajte kakve su nam pruge i vozovi. Sram vas bilo !
Najiskrenije saucesce porodicama nastradalih, ovo je uzasna tragedija !!

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Izrazavam moje saucesce porodicama nastradalih. Ko je putovao u Crnu Goru zna kako izgleda nepristupacan teren. Bioce je na samom izlazu Kanjona Moraca prema Podgorici, iako pogled na Podgoricu stvara olaksavajuci utisak ipak je teren varljiv. Nije iznenadjujuce da tehnicki kvar na vozu na pruzi Beograd-Bar dovede do ovakve tragedije imajuci u vidu tezak teren i istrajalu infrastrukturu, vozove. SiCG, bez obzira na slozenu politicku situaciju, bi morale ozbiljno i odlucno da se pozabave sa infrastrukturom kako bi saobracaj, drumski i zeljeznicki bio bezbedniji. To znaci da bi mnoge trase, sto puta sto zeljeznice morale biti ponovo projektovane alternativnim pravcima a nikako obnovljene ili prosirene. Ko jednom podje putem Beograd - More ne moze ostati ravnodusan prevelikim brojem spomenika pored puta nastradalim u saobracajnim nesrecama a najtregicnije deluje novi spomenik bugarskoj deci u Kanjonu Lima na samoj granici SiCG, sad sledi novi spomenik u Kanjonu Morace....Dokle?

Mihajlo

pre 18 godina

Jako mi je žao zbog ove velike tragedije posebno porodica nastradalih i povređenih. moram da primetim izuzetan profesinalizam ministra saobraćaja i direktora železnice Crne Gore na podnetim ostavkama.

jelena iz brisela

pre 18 godina

Ovaj uzas, ova stravichna nesreca je bila samo pitanje vremena. Nasa zeleznica, nase pruge su u stravicnom stanju.
Da li su nevina, neduzna deca i ostali odrasli morali da poginu da bi se nesto pomerilo? To cemo jos videti. Da li u nasoj zemlji mora da se dotakne dno, da bi smo uzeli u obzir neke promene? Zasto?! Iskreno sauchesce svim unesrecnim ljudima. Ne ponovilo se nikada vise

Aleksandar

pre 18 godina

Strasna tragedija. "Zanemeo" sam dok sam sinoc gledao snimke sa mesta nesrece na RTV Crna Gora.
Najiskrenije saucesce porodicama postradalih.

NN lice

pre 18 godina

Saucesce porodicama, pohvala srpskim zvanicnicima sto su brzo ponudili pomoc, cestitke ministru saobracaja i direktoru zeleznice na visokomoralnom cinu podnosenja ostavke.

opasne igre

pre 18 godina

Crna Gora je u stanju dubokog soka zbog ove strasne tragedije. U stvari to je tragedija za neku mnogo vecu zemlju a za nas je najgori uzas. Ljudi ovdje idu ulicom maltene pognute glave. Bojao sam se samo da ce neki odmah pozuriti da sve ispolitizuju i to je ono sto jos vise boli. Tu mislim prije svega na poznate dusebriznike iz same Crne Gore. Da li je nekim ljudima ista sveto? Makar tragicno nastradala djeca? Crna Gora je mala, siromasna zemlja, koja se tek kolko tolko oporavlja od sankcija i svih dobro poznatih stvari. Ulaganje u infrastrukturu je skupo a i pored toga nesrece i iskliznuca vozova se desavaju i u najrazvijenijim zemljama poput Japana, Njemacke, Velike Britanije, samo sto su ovdje zbog konfiguracije terena posledice tragicnije. Nije tacno da Crna Gora ne ulaze u infrastrukturu. Ko to kaze ili je jako neobavijesten ili zlonamjeran, a to me od nekih iz Crne Gore ne iznenadjuje. Ulaze se i vise nego sto realne mogucnosti dozvoljavaju. Putna mreza je losa ali se ulazu prilicna sredstva i napori da se poboljsa. Kada je donesena odluka da se gradi autoput Podgorica-Kolasin MMF je skocio na kicmu Vladi da se novac od privatizacije ne trosi za infrastrukturu vec za javni dug, bla bla. Prosle godine je sklopljen ugovor sa Ceskim zeljeznicama o detaljnom remontu pruge Podgorica-Niksic sto ce se finansirati iz medjunarodnih kredita. Sto se tice pruge Beograd-Bar remonti se vrse prilicno redovno i u Srbiji i u Crnoj Gori, vjerovatno nedovoljno ali da mozemo napravili bismo brze pruge i ko zna sta. Ponavljam, normalni ljudi ovdje su svjesni da je Crna Gora siromasna i mala zemlja a modernizacija zbog poznatih stvari dotrajale infrastrukture je skup i dugotrajan proces. Malo vise saosjecanja sada bi bilo mnogo primjerenije a izvlacenje politicke koristi je dno dna.

GuC

pre 18 godina

Uz duboko saucesce porodicama za ovu nesrecu zelim da pitam, KO JE KRIV STO SU OTKAZALE KOCNICE? Cija je bila lokomotiva? Ko je bio zaduzen za tehnicko odrzavanje? Ko ce da odgovara, nece valjda masinovodja???

max

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama poginulih.
Iskrene i najostrije kritike manistarstvu saobracaja obe republike. Pruga Beograd Bar odavno zahteva totalno renoviranje. Sigurnost pruge se i do sada bazirala samo na ljudskom radu. za novu tehnologiju "moderna evropska"vlada Crne gore naravno nema para, jer najveci deo novca ide za kupovine luksuznih stvari a ne na sigurnost prevoza siromasnih i jadnih ljudi. Sramota!
Krivica ne lezi u masionovodji koji je vereovtno vec hiljadu puta izrazio zabrinutost zbog krntije koju vozi. Njemu nije potreban zatvor nego ljudska rec i pomoc psihologa da prezivi nesrecu koju ce citavog zivota da nosi na dusi.

Aleksandar

pre 18 godina

POLICIJA SLUTILA NESREĆU

Pripadnici Odjeljenja policije koji obezbjeđuju željeznicu oko 15.40 časova javili su kolegama u Centru bezbjednosti Podgorica da je lokalni putnički voz kod Lutova ostao bez kočnica. Tada je policija, predosjećajući da može doći do tragedije, javila da se sa pruge do Podgorice sklone sve lokomotive i vagoni, kao i da se obezbijede pružni prelazi u naseljima, ispričao je “Vijestima” sagovornik iz policije..
Naredba je izvršena, ali je oko 16 časova saobraćajna patrola, koja je bila kod Bioča, javila da se voz survao u ambis.

Nemam daljih komentara, katastrofa...

Podgoricanka

pre 18 godina

Ovo jako boli. Moje saucesce porodicama. Vecna slava zrtvama i neka pocivaju u miru.
Mnogi od nas, kojima materijalno stanje ne dozvoljava da putuju avionom, su zeljni svojih najmilijih, upravo zbog ocajnog stanja ove pruge.
Ne treba da hapse masinovodje, ali ni da prihvate ostavke odgovornih. Ne govorim o politici nego o humanosti.
Nazad ne mozemo, ne dozvolimo da se ponovi.

Majka

pre 18 godina

Tragedija od koje se samo zanemi. Nije vreme za politizaciju ali tesko je i zamisliti da nema para za odrzavanje kada znamo gde i kako pare odlaze.

uros

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama poginulih ljudi.
Da li se varam ili se pre nekoliko godina bas kod mesta Bioce autobus survao u kanjon?

zaharina

pre 18 godina

Saucesce porodicama postradalim u nesreci. to je strasno sto nam se desilo ali mislim da je najvaznije da se sada molimo Bogu za pokoj dusa postradalih i za brz oporavak povredjenih.

Митар, Брезовица

pre 18 godina

Епилог ове несреће је застрашујући. Надам се да ће узроци несреће детаљно бити истражени и утврђени, и да ће држава СЦГ предузети све да се убудуће овакве несреће на путевима СЦГ никада не догађају. Крајње је време да после толиких саобраћајних несрећа држава нешто предузме у циљу повећања безбедности у саобраћају.
Нека Бог подари вечни мир жртвама, а њиховим породицама утеху.

Aleksandar

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih. Povredjenima zelim brz i uspesan oporavak. A ozaloscenima zelim puno snage da istraju i urade nesto da se ovo ne bi ponavljalo. Smesno je da je masinovodja uhapsen. Kao da on nije bio u tom vozu i jedva izvukao zivu glavu. A oni na najvisem mestu daju ostavke i peru ruke. Zao bi mi bilo da strada neki mehanicar, koji na -30 niti ima delova niti uslova. A oni koji se voze blindiranim automobilima svoje kocnice redovno proveravaju. Treba zaustaviti 5t tezak auto.

Tihana, Hag

pre 18 godina

Moje saucesce obiteljima poginulih. Zao mi je djece, zao mi je odrashih, zao mi je njihovih obitelj.
Mada je to mala utjeha obiteljima poginulih i ranjenih, budite ponosni na spasilacku sluzbu koja je brzo reagirala.
A sto se vlada i ministara tice, ima jos drzava u ovoj Balkanskoj regiji koje bi trebale uciti iz vaseg primjera.
Moje saucesce.

Nena

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih putnika.
Tragedija se ne meri recima. Ko ima hrabrosti da u jednoj recenici objasni sta se dogodilo? Ni jedan ministar ne zasluzuje pohvalu za ovu tragediju ljudi, jer su oni krivi sto se ovako nesto i desilo. Iz licnog iskustva ne koristim taj deo zeleznicke saobracajnice od 1996.g. jer je izgledala sablasno i ulivala stah. Na zalost sto smo siromasni i sto smo primorani da se vozimo ovakvim prugama i ovakvim vozovima. Da nije nas ne bi ni zeleznica postojala. Bas zbog siromastva nasi celnici su davno trebali da zatvore prugu za putnicki saobracaj ako ne u potpunosti. Ne trebaju nama ostavke vec prihvatanje odgovornosti i resavanje situacija. Kada se sve zavrsi onda ostavke. Morate da naucite cenjeni drzavnici da narod jeste najjeftinije sredstvo za cenkanje ali i mi vredimo. To shvatate, nadam se, sada, kada su se zahvaljujuci vasoj spremnosti da ne vidite ruzno, kada su se ugasili zivoti onih koji rastu i oni koji ih hrane. Sta ce sada biti upraznjene stolice ministara i direktora? Hajde da jednom kazete unapred sta ste smislili a ne da dajete ostavke posle tragedija!

neko

pre 18 godina

Moje saucesce porodicama prijatelijima i svim ozaloscenim.
Zao mi svih nastradalih ali malo da se vratim u blisku proslost zar nije bilo problema sa zeljeznicom u SCG koliko se sjecam neki zaposleni su odbili da rade zbog losih uslova i zastarjele tehnologije?? Neki vladajuci su rekli da je sve u redu? Gospodo-Drugovi sjedite u trosne Autobuse Tramvaje Vozove Taksije Traktore Bicikle ili Konjske zaprege pa na posao ili kupovinu [neki Evropski politicari i politicarke su to praktikovali ali?????] vratite se medju Narod [KOJI VAS VOLI i BIRA] i moguce da svatite da niste za politiku nego za MOTIKU.

Radovan

pre 18 godina

Sta reci?!KATASTROFA!Iskreno saucesce porodicama nastradalih,a povredjenima sto brzi oporavak! Izlisno je sada govoriti o odgovornosti, i nerazvienosti zeleznice, kakva zemlja takva i zeleznica! Mi jos uvek zivimo u sedamdesetim, zeleznica nam je "savrsena" kao u to vreme, a i vecina od nas je psihicki u tom vremenu! Ne mozemo cekati ovakve trenutke da bi digli glas i shvatili da je neko na poziciji na kojoj ne bi smeo da bude! Svi mi smo odgovorni za ovakvu tragediju, ja se tako osecam a i vi morate tako da se osecate, ne cekajmo da neko drugi za nas menja zemlju u kojoj zivimo, ucinimo to licno i odmah-dok nismo svi izginuli!

PG_man

pre 18 godina

Želim da se zahvalim svima na iskazanom saučešću kao građanin Crne gore.
Zaista su me ganuli izrazi saučešća i sažalosti sa svima nama koje dobijamo iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonija, Slovenije, Austrije, Kanade ...
Lijepo je , nažalost ovim povodom, viđeti da smo jedni drugima ljudi, prijatelji, braća i komšije.
Svi smo imali "iskustva" sa tom prugom, bar mi obični smrtnici kojima je to nužno zlo jedini izbor i zato vas molim ne trošite puno riječi oko toga.
Bez obzira na sve krivce, ostavimo to sa strane par dana i pomolimo se za duše ovih nesretnih ljudi i za dobro njihove djece.
Hvala svima još jednom od čovjeka koji nije imao tamo nikog svog , a niste ni vi , a opet su svi oni naši.
Vjerujem da ste i svi vi sinoć čvrsto zagrlili i poljubili svoje dijete prije nego što ste zaspali, a poslije onoga se kameno spava.

aleksandra

pre 18 godina

Cemu hapsenje masinovodje? Kako covek moze da bude odgovoran ako je vozio neispravno vozilo, cije odrzavanje NIJE njegova nadleznost?
Na zalost, zaista je samo bilo pitanje vremena kada ce se takvo nesto desiti. Voz kojim sam leta 2004. putovala na toj relaciji je bio bukvalno u stanju raspadanja! ni vecina autobusa takodje nije u boljem stanju. od niksica do podgorice sam se vozila autobusom koji je bio nakrivljen, i iamo je rupu na podu. sedista necu ni da komentarisem, kao ni cvilenje kocnica.
Kakvo hapsenje masinovodje?! Pre svega bi trebalo izvrsiti reviziju voznih parkova, i remont pruga, a za to su nadlezna gospoda u nadleznim ministarstvima. Sta imamo od njihove 'viteske' ostavke? Bilans od 44 smrti! Ne verujem da su doticni ministri ikada bili u prilici da putuju vozom ili autobusom na teritoriji scg.

Dragan_AU

pre 18 godina

Za ovu nesrecu sam saznao malopre u vestima "kanala 10" u Australiji. Nisam mogao da verujem da gledam taj tragican prizor. Pomislio sam, mozda nije kod nas, ali,....
Moje najdublje saucesce porodicama stradalih.
Pocivajte u miru.

Zoran

pre 18 godina

Izrazavam najdublje saucesce porodicama poginulih. I sam sam bio zrtva zeleznicke nesrece u kojoj je poginulo 38 ljudi pre dvadesetak godina u Sloveniji, znam kako se osecaju roditelji i najblizi koji cekaju da im se javi jesu li njihovi zivi.

Igor

pre 18 godina

Strasno! Ako je policija obavestena da je voz ostao bez kocnica trebalo se drugacije reagovati! Izrazavam najbudlje saucesce porodicama nastradalijh kao i zahvalnost svima onima koji su ponudili i pritekli u pomoc onda kada je bilo najpotrebnije! Povredjenima zelim brz oporavak

Aleks

pre 18 godina

Strasna tragedija! Moje iskreno saucesce porodicama svih koji su nastradali!
Nazalost, u nasoj zajednickoj zemlji se vrlo malo vodi racuna o bezbednosti ljudi i gotovo nista ne investira u kupovinu novih i savremenih prevoznih sredstava. Da ne pricam o tehnickim pregledima i odrzavanju koje je sigurno ispod svih standarda i kriterijuma. Mozda sam i prestrog u oceni, ali ovakvi propusti dovode do tragicnih ishoda. Trebalo bi da dobro razmislimo kako dalje.

Marijan

pre 18 godina

Naiskrenija sućut obiteljima poginulih i što brži oporavak stradalim osobama. Bez obzira na granice koje nas dijele, spreman sam sudjelovati u pružanju organizirane pomoći građanima Crne Gore.
Duga Resa - Hrvatska

Irena

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih, povredjenima brz oporavak. Strasna tragedija. Nadam se da ce Srbija odati postu poginulima proglasavanjem dana zalosti.

Dina

pre 18 godina

Suvisno je bilo sta reci. Iskreno, zalim sve ucesnike u nesreci. Prezivelim zelim brz oporavak, a onim koji nisu bili te srece zelim da budu nagradjeni na Ahiretu.
Moje iskreno saucesce!

Sila

pre 18 godina

Iskreno i najdublje saucesce porodicama i prijateljima svih nastradalih u ovom nesrecnom i tragicnom slucaju..
Svaki dalji komentar u ovom momentu, za mene je suvisan..

mirjana

pre 18 godina

Kad samo pomislim da je u tom istom vozu bio prije nekoliko dana bio moj sin od 4 godine... Velika tragedija za tako malu Crnu Goru gdje svako nekome nesto dodje.

velisava

pre 18 godina

Moje najiskrenije saučešće porodicama poginulih. Zanemela sam pred stravičnom slikom nesreće i neizmeronom količinom tuge i suza na jednom mestu. Neponovilo se nikada i nikome. Toliko dece na jednom mestu da doživi prizore užasa, nemam reči, teško je zamisliti i poverovati da je istina.

Vuk zemunski

pre 18 godina

Užas. Imam mnogo prijatelja u Crnoj Gori, nadam se da su i oni i njihove porodice dobro. Ne dajte se braćo Crnogorci, ne dajte se, sokolovi!

Vaš tužni Vuk zemunski

SREM

pre 18 godina

NE DAJ ti Boze! Neka je laka zemlja izginulima i dace Bog, da ih andjeli cuvaju. Ljudski zivot nema cenu, al se jos jednom pokazalo da se, nazalost, malo ceni!
Brz oporavak povredjenima i neka nam je Bog u pomoci!
Vojvodina se moli za sve! Saucesce narodu CG.

ivan

pre 18 godina

Trebalo bi svi da stavimo prst na celo i da se zapitamo, zasto se sve ovo desava svima nama u poslednjih 15 godina. Mnogo je negativne energije na ovim prostorima, mnogo je ljudskih grehova, ljudske pakosti, zala i svega destruktivnog. Ne citamo "znakove pored puta"! Za mene je covek najvece bogatstvo, a dete sam raj! Zao mi je svih nastradalih! Apelujem na sve ljude, da se trgnu i da pocnu da sire pozitivne vibracije oko sebe!

B.Mikic

pre 18 godina

Od velike zelje da se oglasim, zbog tuge zanemim. Najiskrenije saucesce porodicama stradalih kao i uspesan oporavak povredjenima.

Ksenija

pre 18 godina

Najiskrenije saučešće svim ožalošćenima u srcu osećam toliki bol da ne mogu da je opišem, u ovakvim trenutcima čovek nema reči i svaka reč je suvišna.
Kragujevčanka

Nedeljko

pre 18 godina

Strasna tragedija! Sta vise reci. Veoma sam danas tuzan iako se nalazim udaljen vise hiljada kilometara od tragicnog udesa. Suosjecam bol sa svim porodicama nastradalih i sa svim gradjanima Crne Gore u ovoj nesreci....

optimista

pre 18 godina

Ovo sto se desilo je stvarno strasno i uzasno i ne postoji uteha za one kojima su najmiliji nastradali ili se bore za zivot... jos jednom je dokazano da mali ljudi, uglavnom ovakvi koji se javljaju na ovaj sajt sa svojim komentarima, cuvaju ljudskost u sebi i umeju da saosecaju sa drugima, i to je dobro... osim deklarativne podrske spremni su i da pruze onu koja je najpotrebnija... nadam se da ce i srpska vlada danas odluciti da proglasi dan zalosti u Srbiji, jer su ocigldeno ljudi vec svakako proglasili...

m

pre 18 godina

Moje najdublje saucesce porodicama poginulih, a povredjenima zelje za brz i potpun oporavak. Neka se Bog smiluje na poginule i oprosti im sve ovozemaljske grehove.

Bujar, Prishtina

pre 18 godina

Ovo treba biti jos jedna opomena nama, obicnim smrtnicima da se vise brinemo sa sebe same i ostale oko nas. Da se vise zanimamo o infrastrukturi i sve sto zivot cini laksim, a manje o tome kome pripada sta i ko polaze prava gde. Na ovom svetu ima mesta za sve. Tako i treba da se zivi.
Najiskrenije saucesce porodicama koje su izgubile najdraze. Zrtvama laka im zemlja, povredjenima brz oporavak, a svima nama poruka: budimo tolerantniji i cenimo prisustvo ostalih oko nas... dok nas jos ima.

Rale

pre 18 godina

Tragedija ogromnih razmjera. najdublje saučešće porodicama poginulih.
Sad je najlakše podnijeti ostavke i gotova stvar. Da li će iko biti pozvan na odgovornost. Koliko je sredstava vlada CG uložila na sigurnost ove pruge to samo oni znaju, a svi mi znamo da nije puno, iako je to žila kucavica CG. Naravno njom se voze samo siromašni .
Neka je laka zelja poginulim a povrijeđenima brz oporavak

bjra

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih u ovoj tragediji, zelim brz oporavak povredjenima i nedaj boze nikad da se ovako nesto ponovi na ovim prostorima. Iskreno zalim za mladim zivotima.

Zoran. M

pre 18 godina

Sve su ove nesreće naše. Žrtvama srašne neodgovornosti i aljkavosti niko više ne može da pomogne a njihovim najbližima ostavke ništa ne znače. Trebalo je ranije raditi odgovorno i savesno. Bojim se da se, kao i do sada, iz ove tragedije nikakve pouke neće izvući. Kroz neko vreme žrtve ,ponavljam, neodgovornosti, aljkavosti i nesavesnosti biće zaboravljene od javnosti i vlasti i sve će krenuti kao i do sada. Ako ne počnemo da za aljkavost i nesavesnost odgovorne osuđujemo na tešku robiju bez prava na pomilovanje ovo će se ponavljati. Neka oni koji su na vlasti i imaju moć da menjaju postojeće stanje razmisle o svemu ako savesti imaju, mada ja u to sumnjam.

Milka, Apatin

pre 18 godina

Duboko sam potresena ovom nesrecom nezapamcenih razmera u nasoj zemlji.
Izjavljujem najdublje saucesce porodicama pogunulih u ovom nemilom dogadjaju, povredjenima zelim brz oporavak, poginulima vecni mir... sve se reci cine premalim u ovom trenutku...

brazilazz

pre 18 godina

porijeklom sam iz Crne Gore, strah me je da neko od mojih prijatelja iz Kolasina nije tragicno zavrsio posto je dosta njih krenulo za Podgoricu tim vozom... samo nek im je Bog upomoc... i jos nesto... strah me da se ovaka tragedija ne iskoristi u politicke svrhe, mada mi se cini, polako pocinju i politicke igre.... moje saucesce porodicama nastradalih uz zelje povredjenima da se sto pre oporave... Necu da komentarisem karakteristike pruge i nasih vozova iako sam tom deonicom prosao X puta....jednostavno... sad je najlakse biti pametan

vuk

pre 18 godina

Strasna je ova tragedija koja se dogodila, ali ce biti jos strasnije ako nasi politicari tu tragediju iskoriste u svoju politicku promociju, a licno mislim da se to moze ocekivati.

rojo

pre 18 godina

Izrazam porodicama poginulih naiskrenije saucesce a Vladi Crne Gore mada znam da sad nije trenutak postavao bih pitanje kuda ide Crna Gora i kad ce na ovaj nacin stici u Evropu. Slike koje smo juce svi videli ne smeju nas ostaviti ravnodusnim i smatram da je sad trenutak da pojedini politicari podnesu ostavke i puste mladje snage da urade nesto dobro i korisno. Ne bih zeleo da radikalizujem stvari pisem pod utiskom i jos jednom saosecam se u bolu porodica poginulih.

Cera

pre 18 godina

Moje duboko saucesce porodicama poginulih. Neka im Bog podari vecni mir a njihovim porodicama utehu.
Nadam se da ce svi povredjeni biti uspesno oporavljeni uz svu negu i pomoc.
Tragedija koja me je ostavila uzasnutim i potresenim.

DS

pre 18 godina

Moj pokojni otac Crnogorac, netradicionalan, tolerantan, covjek koji je mnogo puta u Crnoj Gori, prosio djevojku, bio stari svat, gotovo uvijek drzao govor na sahrani, nikada nije reko rijec o politici, ali je samo jedno ponavljao-Sirotinjo i Bogu si teska. Ja sam te rijeci kasnije shvatio, uvidio njihovu veliku filozofsku vrijednost....

Dejan

pre 18 godina

Obican narod koji se i vozio ovim vozom uvek je bio i ostace najjeftinija roba. Sada ce neko pokupiti koji politicki poen na ovoj tragediji i sve ce otici u zaborav, do sledece nesrece koja je na ovakvim prugama i putevima neminovna. Pa ljudi kod nas se uvoze vozovi u kojima se normalan svet vise ne zeli voziti!
Najiskrenije saucesce jedino porodicama poginulih, a povredjenima zelim brz oporavak, i naravno da ih brzo ne zaborave.

Jelena, Bgd

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih u nesreci.
Velika TUGA za nasu zemlju, dosta nesreca.
Dajte da zivimo u NORMALNOJ zemlji gde ce sve da funkcionise i da nam se ne desavaju ovakve stvari vise NIKAD.

Jelena Bgd

pre 18 godina

Najdublje saučešće porodicama poginulih. Neka im je laka crna zemlja.
Slike sa mesta tragedije su me duboko potresle. Ovo je ogromna nesreća i strašan gubitak života. Podnošenje ostavki rukovodstva železnice i ministra saobraćaja zaista jeste moralni čin i izvesni političari u Srbiji treba da se uče na tom primeru šta znači čast i osećaj odgovornosti. Ali, takođe to ne znači da sa podnošenjem ostavki sve treba da se završi. Neko mora da odgovara za ovu strašnu tragediju, a pri tome ne mislim na jadnog mašinovođu, koji je sigurno najmanje kriv zbog krša koji je bio prinuđen da vozi. Ova tragedija je slika i prilika zemlje u kojoj živimo. Da li će se posle ovoga išta promeniti ili svako putovanje našom železnicom i putevima čovek treba da shvati kao kockanje sa sopstvenom glavom.
Posle ovih scena ostaje samo bol, tuga i neverica.

Mirela,Sarajevo

pre 18 godina

Iskreno saučešće porodicama svih žrtava i cijeloj CG. Samo se pitam da li bi vaši ministri pristali da kroz kanjon Morače, umjesto u limuzinama, prođu u takvom vozu?! Izbori će, sa njima i obećanja... DOKLE???

ivan pn.

pre 18 godina

Jezim se pri samoj pomisli...strasno...citajuci tekst oci su mi bile pune suza..jezivo...koliko je samo dece stradalo...duboko saucesce porodicama poginulih...laka im zemlja..., takodje i i brz oporavak povredjenim osobama...

slobodan

pre 18 godina

Zalim s dubokim bolom za sve postradale u zeleznickoj nesreci, kao i za svim nevinim zrtvama uopste.
Mocnici ce opet pokusati da svale krivicu na onog "koji je direktan ucesnik" ili bolje kazano na mesto koje je najtanje - to je nesumnjivo masinovodja voza.

DRAGAN

pre 18 godina

Iskreno socuvstvo do familiite na nastradanite i do celiot scg narod. Neka im e lesna zemjata i vecna im slava. Makedonija - Kicevo

vlatko

pre 18 godina

U tom zlosretnom vozu zadesila se trudnica koja je nakon nesrece, u podgorickom KBC-u rodila zdravo dijete. Zena ima sedamnaest godina. Eto, u svom tom uzasu, smrt je , makar na jednom mjestu, ustuknula pred zivotom.
Ne znam zasto ovo pisem, ali mislim da je, to , mislim na rodjenje ovog djeteta, zbog necega jako vazno.
Zalim sve koji su izgubili zivote. Kao Crnogorac, zahvalan sam svima koji saosjecaju sa nama i radujem se ovom djetetu. Boze pomozi, spasi i sacuvaj!

Esad Krcic

pre 18 godina

Zaista ovo je velika tragedija, u ime redakcije web magazina Bosnjaci.net izrazavam duboku sucut porodicama stradalih, a povrijedjenim zelim brz oporavak.
Ovo je momenat da se uputi javna kritika Milu Djukanovicu & comp., koji vec vise od 15 godina jezde na vlasti, a ama bas nista ne ulazu u zastiti i obnovi, u ovom slucaju putnickog voznog saobracaja. Svi vozovi su u katostrofalnom stanju, koji ne dolikuju da se zivotinje prevoze u njima, a kamoli ljudi. Gradjani Crne Gore su najveci zatocenici Djukanovicevog rezima, koji non-stop ljude rabi 'dja za izbore, dja za referendum' o kojem mlati praznu slamu vec sest godina, dok cijela privreda stoji.
Da, neko ce reci za ovu tragediju da je to 'sudbina', mozda i jeste, ali probajte sjesti u vozovima koji se saobracaju na relaciji Bijelo Polje - Bar i vidjet ce te u kakvom su stanju vozovi i tracnice. Odgovorne treba traziti u vrhu crnogorske vlasti. Ako bude pravne drzave, neko mora odgovarati za 50-tak ljudski zivota i za oko dvije stotine povrijedjenih. Doduse ako opet Djukanoviceva vlast ne zamaze oci javnosti. Sramota!!!

Milan

pre 18 godina

U stara dobra vremena svi se secamo ljudi koji u stanicama pre polaska voza po sto puta proveravaju kocnice, kuckaju dugackim cekicima po njima, ispustaju vazduh itd. Valjda su znali zasto to rade. Takodje se secam da su do Nisa bar jos jednom, valjda to bese u Velikoj Plani, jos jednom proveravali kocnice. Sve se bojim da je danasnji balkanski javasluk to sve zanemario. A takvi propusti pogotovu na pruzi BGD Bar su nedopustivi pa kazna kad tad stigne. Zato ne samo ostavke vec i krivicne odgovornosti mora da se primene. Nama nije dorasla ni Kenija. Ovde kad se gine onda bez desetine mrtvih nema nista.
Zao mi je nasih ljudi i dece koja zive u ovakvoj nesigurnoj zemlji.

angelina

pre 18 godina

U tom vozu je bilo oko 250 ljudi i uzas je mogao biti mnogo veci, a i ovako se ne moze podnijeti, s obzirom na to koliko nas malo ovdje zivi. Onima koji su nekog izgubili juce nikakva rijec ne moze da bude dovoljna. Onima koji se nadaju da ce se njihovi najblizi oporaviti od povreda neka pomognu sve sile koje postoje.

O nesreci, koju je mogao ocekivati svako ko se ikad vozio nasim vozovima, a ja jesam, do prije dvije godine, punih deset. Neka sila, Bog, vjerovatnoca, sta li je, cuvala je te putnike svaki dan, do juce. Kocnice su otkazivale sto puta, pa su vjerovatno mislili "spustali smo se ranije bez njih, i danas cemo se spustiti". Na nesrecu ovih ljudi, nijesu.

Ostavke nemaju mnogo smisla, odgovornost se ne moze svaliti na jednog covjeka, jedino se nadam da ce se sad ljudi malo opametiti, jer je svako u Crnoj Gori juce izgubio ili ugrozio nekog do koga mu je stalo

sandra

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce porodicama nastradalih.Povredjenim neka je Bog na pomoci. Dusa mi place. Neka vam Bog da utehu, jer vasi su sada sa njim u raju.

Rajo Niksic

pre 18 godina

Sada je glavni krivac masinovodja to se znalo i pre zavrsene istrage!? Kakva katastrofa i uzas to znaju samo porodice nastradalih!? Samo me zanima koliko hiljada ljudi treba da pogine da bi nas bajni premijer podnio ostavku! ...
Da su samo dio para od sverca ulozili u zeljeznicu, ti bi ljudi danas bili zivi,a privreda bi napredovala!

Stanke Portugalija

pre 18 godina

Oci su mi pune suza i dusa me boli za sve nastradale i njihove familije i moje najiskrenije saucesce.
Nemojmo optuzivati masinovodju i osoblje voze jer nisu oni krivi sto su nam i putevi i zeleznica najgori u Evropi i uvozimo rashodobane vozove stare 25 god., nego dozovimo se pameti i ujedinimo se za dobrobit svih nas jer se u ovim situacijama vidi kako je u stvari nebitna ni nezavisnost ni nista drugo osim ljudskih zivota.

Biljana Filipovic, Bg

pre 18 godina

Jos jednom se pokazalo da smo u nesreci, svi mi, obicni ljudi, Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci, Muslimani..itd. jednaki i jednako nesrecni. Nadam se da cemo nauciti da budemo srecni i isti i u sreci.
Saucesce porodicama stradalih i uspesan oporavak povredjenima! I daj Boze da nesto naucimo iz ovoga... Ako ovde zive ljudi koji mogu da daju i prime krv, da rizkuju zivot zarad spasavanja tudjeg deteta, bez obzira na naciju i veru, mozemo valjda i da zivimo jedni sa drugima.

NADJA

pre 18 godina

Ledena ruka tuge mi je stegla srce. U ovoj tragediji izgubila sam strinu a stric i moj mali brat su u bolnici. Strah i uzas me obuzimaju, poruka da na ovom prostoru zivot nema vrijednosti mi je jasna..

Vlado Pejovic

pre 18 godina

Za divljenje je akcija spasavanja izvedena od strane pripadnika MUP-a CG, vatrogasaca, medicinskog osoblja, gradjana.
Crna Gora je pokazala efikasnost i u ovako teskim situacijama.

Alen

pre 18 godina

Nesreca za nesrecom...
Saucesce familijama.
Kod nas je vazno da se nasi predsjednici osjecaju udobno u svojim bmw-ima, mercedesima... a za raspale puteve i istrosene sine kog je briga!
Putevi na sjeveru CG su u uzasnom stanju, a ko brine o tome? Sada im je vazno da srede Podgoricu a puteve ka sjeveru...?!!!!
Cestitke spasilackim ekipama i svim gradjanima koji su pomagali u spasavanju prezivelih po ovako ledenom vremenu.
NE ponovilo se :-(

crnogorka iz beograda

pre 18 godina

osecam duboku tugu,saosecam sa svim porodicama ciji su najblizi stradali,zelim svim povredjenima da se brzo i dobro oporave.najveca tuga je za decom ciji mladi zivoti su ugaseni zbog najordinarnijeg nemara odgovornih.zato su njihove ostavke jedno uzasno licemerje !!!molimo se da se ovako nesto vise nikada ne ponovi !!

Zoran SM

pre 18 godina

Jedna nizu velikih tragedija crnogorskog naroda. Iskreno saučešće porodicama nastradalih. Želim što brže ozdravljenje povrijeđenima.

Mujo

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce svim poginulim u nesreci. Zelim brz oporavak svih povrijedjenih, ako treba kakva pomoc, ljudi dobre volje iz Sarajeva vec pomazu i na raspolaganju su.

Nebojsa

pre 18 godina

Neopisiva tragedija za Crnu Goru. Molim se za pokoj dusa poginulih i da ih bude sto manje u finalnom bilansu. Povrijedjenima zelim da se oporave...

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Wild beauty uzima danak i to u krvi, jer je covek izvrsio agreisju nad prirodu napravivsi prugu tamo gde joj nije mesto. Tamo treba da rastu drveca, da setaju divlje koze, da lete ptice... Nama ljudima nije tamo mesto. Duboko sam potresen tragedijom, cele noci i dana nije mi ni docega, ali shvatam ovo kao jos jednu kaznu za coveka. Laka zemlja poginulima i brz oporavak povredjenima!!!

stalker

pre 18 godina

Slika povređene devojčice u jakni umrljanoj krvlju koju na leđima iznose iz ponora urezala mi se u glavu za čitav život. Imam malo dete, potrese me svaka dečija suza a kamoli nesreća u kojoj su se ugasile čitave porodice.

Moje najdublje i najiskrenije saučešće porodicama poginulih.

Naše reči, saosećanje, podrška i pomoć ne mogu da umanje njihovu tugu. Ali to ne znači da oni koji su proizveli ovu epsku tragediju treba da prođu nekažnjeno.

Iskreno, mislim da železnicu, ovakva kakva je, treba ukinuti. Nema tu šta da se popravlja niti da se čuva. Bolje je i da je nemamo nego da narod gine kao da vozovi idu po minskom polju.

Makedonka iz Zeneve

pre 18 godina

Iskreno i duboko saucesce porodicama poginulih. Ne mogu da verujem da su neke od mojih najlepsih uspomena iz Crne Gore vezane za ovaj isti Kanjon. Ostala sam u soku, i vas bol osecam kao svoj. Oporavite se brzo i ne zaboravite da na vas mislimo svi.

student

pre 18 godina

Studiram u novom Sadu, a iz CG sam. Zao mi je mojih crnogoraca i moje saucesce nastradalima. Hoce li se jednom opametiti vladajuca partija CG, dosta vise ulaganja u Podgoricu, dosta vise praznih prica, napravite te puteve vec jednom!!! Zasto hapsenje masinovodje, pa nije samo taj covjek kriv. Pa ljudi moji valda pokriva sebe i svoje greske, a najlakse je uhapsiti i zatvoriti masinovodju, pa da, sirotinja uvjek strada. A ministri, ostvke, pa da, vjerovatno su poslusali njihove celnike, dajte ostavke, a mi cemo brinuti o vama. Ovo je strasno!!! Ministri nam pricaju, pa da i u razvijenim zemljama se desavaju ovakve katastrofe. Pa da, desavaju se, ali mi nijesmo Kina da nas ima na milione svuda, to je razlika i s obzirom koliko je stanovnika u Crnoj Gori, ovaj broj nesrecno nastradalih i povrijedjenih je katastrofalan i strasan. Bilo bi fer da posle ove katastrofe koja je zadesila Crnu Goru, svi ministri daju ostavku!!!

Djordje, Banjaluka

pre 18 godina

Dusa me zaboli kad cujem koliko je djece bilo u tim vagonima.
Iskreno saucesce porodicama poginulih putnika u ovoj velikoj tragediji.
Svim povrijedjenima zelim brz oporavak.

Boris iz Frankfurta

pre 18 godina

Moje najiskrenije saucesce svim porodicama i ljudima koji su nekoga izgubili u ovoj tragediji.Uzasno mi je bilo zao gledati jucer na njemackim vijestima tragediju u Crnoj Gori,svi ratovi mogu da nas posvadjaju ali uvijek smo mi nama najblizi. Neka bog bude uz pomoc povrijedjenim i neka se oporave od tragedije najlakse sto samo mogu.
Hrvat iz Frankfurta

Katarina

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce! Stravican prizor! Ovakve stvari nas podsete sta je najvaznije u zivotu.
Hoce li se neko najzad pobrinuti za stanje zeleznice? Mali smo narod, ovo ne sme da nam se dogadja...

Biljana

pre 18 godina

Ne vredi pričati ko je kriv, životi se ne mogu vratiti. Porodicama nastradalih ništa neće ublažiti bol. Pokažimo da smo ljudi, zapalimo sveće u svojim domovima za zdravlje i brz oporavak povređenih, i stavimo ih večeras na svoje prozore. Ljudska pažnja i saosećanje u ovakvim momentima najviše znače.

Mladen

pre 18 godina

Moje naiskrenije saucesce porodicama nastradalih! U ovom za nas tragicnom trenutku pokazalo se opet da od Srbije blizih nemamo i da nam njena bracka pomoc nikad nije izostala! Sto se tice crnogorskih zvanicnika sigurno je da snose ogromnu krivicu za stanje u saobracaju i za ovu tagediju ne mogu svaliti krivicu na jedinku tamo nekog masinovodju! Zalosno je da za mnoge stvari nemamo fomirano javno mnjenje nego ce se i ovog puta izvuci sa par ostavki!

maja

pre 18 godina

"Eto sta je covek! Kad ustane, ujutru, on ne zna, i ne sluti sta ce mu se tog dana desiti. Ni toliko!" Ivo Andric
Iskreno saucesce.

Moskva !!!

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce porodicama poginulih . I SAMO MI NIJE JASNO DA I U OVAKO TESKOM TRENUTKU IDE RAZDELA IZMEDJU SRBIJE I CRNE GORE . Sramota !!!

Minja Pesta

pre 18 godina

Sta reci... Srce me boli za tom decicom, za njihovim porodicama... Oni su samo isli na skijanje kako bi mogli da jednog dana prepricavaju dogodovstine odatle, roditelji su jedva skupili novac, uzajmili, uzeli kredit, placali rate... I sada je sve to nestalo.
Kao Srbin, zahvaljujem i Albancu i Hrvatu i Makedoncu i Crnogorcu i Bosancu i svakome drugom ko se javio da izjavi saucesce. Ipak smo mi komsije, ipak nas sve ovo boli.
Najiskrenije saucesce i nada da ce preziveli uspeti da se oporave.
Ovo nije ni vreme ni mesto da pricamo o politici, vec da saucestvujemo u tugi, da pomognemo nastradalima i njihovim porodicama.

Bole

pre 18 godina

Sta reci u ovakvom trenutku? TRAGEDIJA je mala rec! Najiskrenije saucesce porodicama poginulih, povredjenima neka Bog da da se oporave. NAMA DA IH NE ZABORAVIMO!

Mia

pre 18 godina

Uzasno me potresla vest o ovoj tragediji. Ne postoje reci kojima se moze izraziti sav uzas. Moje iskreno saucesce porodicama nastradalih. Ne mogu ni da zamislim kako je onima koji su izgubili svoje najmilije, svoju decu, a verujem da ce se i preziveli citavog zivota sa uzasom secati tog horora koji su preziveli.
Strasno, strasno mi je zao.

Dardania Scandinavia

pre 18 godina

Moje sauceshce, ova je tragedija svima a ne samo Crnogorcima. Hvala bogu posto ta tragedija nema veze s politikon. Neka njima je laksha Crna zemlja.

Luka

pre 18 godina

Iskreno mi je zao svih povredjenih i poginulih putnika lokalnog voza Bijelo Polje - Bar. Nesreca je mogla biti izbegnuta samo da tehnicka sluzba nije napravila propust i da je proverila ispravnost elektro-motornog voza koji je saobracao na toj relaciji.
Sto se tice ostavke ministra Lompara i direktora zeleznice Crne Gore gospodina Medenice, smatram da su oni ispravno postupili i da su pokazali sta znaci suociti se sa istinom. To isto bih i ja uradio da sam na njihovom mestu. Da se, ne daj Boze, slicna nesreca dogodila kod nas, nasi ministri i direktori se uopste ne bi obazirali na to, niti bi podneli ostavke. Moze i 1000 dece da pogine,njih bi bilo bas briga.
I ja upucujem najiskrenije saucesce porodicama poginulih putnika, a ostalim povredjenima zelim da ponovo stanu na svoje noge.

darko m.

pre 18 godina

Ne znam zasto se najgore i najtragicnije stvari desavaju nevinim osobama...
I neznam zasto nam Bog tako cesto okrece ledja? Da li u svom bicu kao narod nosimo toliko greha da nas i ovakve tragedije ne mimoilaze. U svoj nasoj bedi i zalosti... Posle ovakve targedije ostaje gorak ukus u ustima da to mozda i nismo zasluzili da nam se desi. Na kraju, izgleda da samo ovakve tragedije mogu da spoje, makar i privremeno, napaceni srpski i crnogorski narod.
Saucesce porodicama poginulih, neka sa ponosom cuvaju uspomene na svoje tragicno preminule...

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Nisam pravnik i mozda moja dilema je neosnovana ali ovde nesto mi nije logicno: pritvoren masinovodja jer je odgovoran za nesrecu, iako u toj nesreci i sam je mogao smrtno stradati. To je, verovatno, po zakonu, nesreca zbog nemarnosti ili slicno. A direktor zeleznice i ministar za saobracaj, koji su po hijerarhiji iznad masinovodje, prolaze sa moralnim cinom-ostavke. Mislim da nije moralno osuditi masinovodju, isto kao sto je moralno da se direktor zeleznice i ministar ugledaju na svoje japanske kolega sta rade kad im zeleznica zakasni 5 sekundi!!!

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Moje najdublje saucesce svim porodicama poginulih, i celome crnogorskom narodu a poveredjenima brz oporavak. Iz Fushe Kosova.

bata, gracanica

pre 18 godina

Iako znam da moje suze nece olaksati patnju i tugu roditelja koji su izgubili svoju decu i svih ostalih koji su izgubili svoje najmilije, zelim da izrazim svoje najiskrenije saucesce porodicama poginulih. Nadam se da je ovo konacan broj i da ce se svi povredjeni uskoro oporaviti.
Nadam se da cemo biti dovoljno pametni da iz ovoga izvucemo pouku, kako se ovakvi crni dani nikada vise ne bi ponovili.

Vasic Alekksandar

pre 18 godina

Iskeno saucesce porodicama poginulih ljudi! Zelim brz oporavak svima povredjenima u tragicnoj nesreci!!!Porodica Wasic

Deki, Makedonija

pre 18 godina

Saucesce porodicama nastradalih i brzo oporavljanje povredenima.
To je to sto comek moze da kaze u ovakvim trenutcima...

Srbin iz Nemacke

pre 18 godina

Moje najiskrenije i najdublje saucesce porodicama nastradalih! Nemam reci! STRASNO! Sada jos teze i jos strasnije padaju sve politicke igre i igrice, koje (i inace) lebde nad tim prostorima! Zar treba da dodje do ovakve tragedije, pa da se (mozda) zapitamo cemu sve…

Niksicanin

pre 18 godina

Zalosno je da saobracajna nesreca zloupotrebljava u politicke svrhe.Pruga se redovno remontuje,a lokomotiva je u 2005-toj prosla tehnicki pregled.Takodje,nije tacno da se zeljeznicom vozi samo
sirotinja,u vozu su bili i kosarkasi,posjetioci ski centara.

Braco

pre 18 godina

Strasno... Iskreno saucesce porodicama i rodbini poginulih. Povredjenima zelimo brz i uspesan oporavak.
Sokanto je delovala udarna vest na prvom, drzavnom kanalu holandske televizije, rano jutros... Muk, neverica, suze u ocima... Bilo je strasno odgovarati na pitanja "hladnih i rezervisanih Holandjana" danas.
Familija Porovic
Holland

Milan BAR

pre 18 godina

strasno,poznavao sam neke od povredjenih i poginulih,za ne vjerovati svaki komentar je izlisan samo trebamo biti jaki NEKA NAM JE BOG U POMOC! ! !

Ivan

pre 18 godina

Zaista velika tragedija. Iskreno saucesce porodici nastradalih putnika, a povredjenima zelim brz oporavak. Koliko samo ljudi izgine svake godine u kanjonu Morace i niko jos nista ne radi na tome da se ta deonica prilagodi za sigurniji saobracaj. Boze pomozi.

majka

pre 18 godina

Crno, crnje, najcrnje sto je moglo da nas zadesi. Deca nisu nikome kriva. Iskreno saucesce porodicama poginulih i svim sugradjanima u Srbiji i Crnoj Gori. Ovde u Austriji je takodje na vestima ceo dan ovaj tuzni dogadjaj.
U ovako tuznom trenutku sam se setio jedne stvari, a to je da ce nas od sada ona prelepa pesma o mostovima uvek secati na ovaj tuzni trenutak...

mikelle

pre 18 godina

Crna Gora jeste ulagala, ali u puteve i granicni prelaz, a ne u zeleznicu. Pa odavno svi znamo da kompletna pruga BGD-BAR treba kompletno da se renovira. Tragedija, se, eto dogodila u CG.
Po prvi put jedan ministar se osetio odgovornim za svoj resor. Ovi nasi, srpski, bi rekli da ne snose nikakvu odgovornost, jer nisu oni masinovodja. svima su usta puna Evrope, a ne shvataju da se do te Evrope stize upravo ovim prugama i vozovima. A mi imamo ove pruge, ove zastarele vozove i jos istrosenije masinovodje.
Strasna tragedija, najiskrenije saucesce porodicama poginulih.

besnik

pre 18 godina

Tuga, velika TUGA za crnogorski narod.
Sucut porodicama nastradalih i brzi oporovak povredjenima.
Makedonska Informativna Agencija - Skoplje

zoran

pre 18 godina

moje iskreno saucesce porodicama nastradalih i nadam se da se se povredjeni brzo oporaiti...tragedija je cela ova zemlja vec godinama. uhapsili masinovodju! sta je on kriv? mogao je i sam da nastrada. moj brat je 1993. kao masinovodja leteo sa teretnim vozom u tom istom kanjonu (nekoliko km dalje) i preziveo. sreca ga je (i njegovog kolegu) tog dana pratila.... ostavka ministra je nista..svi da daju ostavke i da se sami zatvore u zatvore.. tuga , samo to imam ka kazem tuga

Goran MOSKVA

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama bratskog naroda Crne Gore,koji izgubise svoje najmilije, greskom neljudi. Zahvalnost spasilackim ekipama i svim ljudima ciste svesti sto uputise saucesce, bilo koje vere i nacije. Da nismo glupo ratovali, jos gluplje glasali za "nase vodje" koji nas pokrase, pa nemamo ni pruge, puteve, skole... pa sad ostajemo bez mladosti. Umesto da uzivamo u zivotu koji je sve vise bezvredan,da ulazemo u boljitak, gledamo kako oligarsi pateticno pricaju i hapse masinovodju??? Zasto? Dok sam nocas spustao nasu zastavu na pola koplja, na -20 pitam se kada ce nas sunce ogrejati. Zasto nam se sve ovo dogadja. Posebna zahvalnost med.osoblju iz Dubrovnika koji ponudise smestaj i helikoptere za pomoc Crnogorskim nesrecnicima.

Niko

pre 18 godina

Svi su tu zakazali od onih koji se bave tim problemom do nesrecnika koji su primorani da koriste usluge Zeljeznica Crne Gore. Prvi jer ne rade nista, drugi sto se vec jednom ne pobune, blokiraju prugu, privuku paznju na sebe i na svoje zivote. Dvadesetak godina sam korisnik te dionice do stanice Krusevacki Potok, teren pretezak (sto nije opravadanje), pruzni radnici bijedno placeni i neobuceni, cesto pripiti i zapusteni...
Odnos javnog servisa (TV Crne Gore) koji, takodje, placaju isti nesrecni gradjani, prema tragediji je uzasan: niko tokom veceri nije doveden u studio da kaze sta se dogadja, kakav je to voz, da prokomentarise, da se obrati uzivo... Snimci i izjave sudionika su krajnje neutralni, bez primisli od postavljanja pitanja odgovornosti, a vrhunac je pojavljivanje direktora KBC-a, cini mi se Djurovica, koji pola sata prica o povredama djece, njihovom zbrinjavanju po Odeljenjima bolnice, da bi na kraju rekao: poginulo je petoro djece! Vrhunac bijede doktore, zar da se tako amortizuje odgovornost? Sjajan udzbenicki primjer kako politika utice da se realnost amortizuje. Jad i bijeda.
Sta da covjek kaze, greska je u sistemu, a veceras je kasno, bar na ovom svijetu, za moju rodjaku stradalu u vozu.

Od Hrvata iz Berlina

pre 18 godina

Obiteljima i najblizim prijatljim poginulih najiskrenije saucesc, a povredjenima velike zalje za brz oporavak. Bog im pomogao !

Gradjanin

pre 18 godina

Samo bih dodao na ovaj tekst i informaciju za gradjane iz Crne Gore (sigurno ih ima dosta koji posjecuju ovaj sajt) da su ProMonte, Monet i Telekom organizovali akcije za prikupljanje pomoci slanjem SMS poruke na broj 4422 (i za ProMonte i za Monet je isti broj) a za korisnike fiksne telefonije pozivom na broj 9848. Cijena SMS poruke i poziva je 1 euro. Nazalost drzava se nije odrekla PDV-a na ovaj iznos tako da ce zbog poreza prikupljena sredstva biti manja. ProMonte ce takodje uputiti donaciju od 60.000 EUR u svrhe pomoci porodicama nastradalih, a norveški Telenor, u cijem se vlasništvu nalazi ProMonte, najavio je donaciju od dodatnih 60.000 EUR. Potpune informacije na sajtovima: www.promonte.com i www.monetcg.com.

Alex

pre 18 godina

Nedavno su zbog lose bezbednosti pruga i vozova strajkovali zeleznicari iz Uzica.
Strajk je ugusio Velimir Ilic tako sto je zapretio otkazima i tako sto se licno vozio u lokomotivi i time "dokazao" da je sve bezbedno.
Ta Veljo-va voznja je objavljena na svim televizijama. Mogli bi sada ponovo da je prikazete cisto da se podsetimo.

dusan

pre 18 godina

Pa ministar Ilic je pre manje od sest meseci u emisiji "Suocavanje" kod Bojane Lekic izjavio da je licno pregledao prugu i da je ona "savrsena". Sada me jako zanima njegovo misljenje?

Filip MR

pre 18 godina

Svi dobri ljudi koji zele da pomognu mogu to uraditi tako sto ce poslati sms poruku na broj 4422,nebitno pro monte-069 ili monet 067.To je za fond stradalih i svaka poruka je 1e.

ina

pre 18 godina

iskreno saucesce svim porodicama nastradalih - ostatku napredak - brz oporavak svim povrijedjenima - uzasna tragedija - pokoj svim dusama nek im se bog smiluje - izgleda da su putovali sa andjelima samo sto su ih na kraju andjeli poveli sa sobom -

Meti Puhiaj

pre 18 godina

Ovo je jedna od najvecih tragedija koja se dogodila zadnjih godina. Tragedije je velika i zbog velikog broja dece koji su tim vozom putovali. Crnogorskom narodu a posebno porodicama poginulih izrazavam najiskrenije saucesce a povredjenima uspesno lecenje.
M.Puhiaj, Pristina

Mina, Kragujevac

pre 18 godina

Sve što se sad kaže, suvišno je... Ljudi, znajte da imate podršku i da ima mnogo ljudi koji saosećaju sa Vama... Samo izdržite u ovim teškim, za Vas, najtežim trenucim!!!

Havajac

pre 18 godina

Kao gradjanin Crne Gore zelim da se zahvalim svima koji su momentalno pritekli upomoc i solidarisali se sa unesrecenim ljudima...MOLIM VAS da politiku i potencijalne uzroke nesrece ostavimo po strani bar dok ne prodje proglaseni period nacionalne zalosti...Bog neka dusu 'prosti poginulima,a povrijedjeni da se sto brze oporave...Velika tragedija.

doomed

pre 18 godina

Teško je suzdržati gnev koji čovek oseća prema odgovornim ljudima,koji sa malo više truda mogli bi da spreče ovu katastrofu.Ali ipak...

Slaba je uteha,ali svi ljudi sa ovih prostora dele bol sa onima,koji su izgubili nekoga bliskog.
Neka im je večna slava,i da se NIKAD ne ponovi!

Vracarac

pre 18 godina

Zgrozen sam vestima o velikoj tragediji u Crnoj Gori. Nem od bola, sa nevericom citam sve vesti o ovoj teskoj razornoj tragediji. Nadam se i molim Gospodu Bogu da se ovako nesto NIKADA vise ne ponovi. Porodicama poginulih izrazavam duboko saucesce sa zeljom da sto lakse prevazidju veliku tugu i nesrecu koja ih je zadesila.
Nadam se da ce svi ljudi u CG, bez obzira na to kojoj politickoj opciji pripadaju izvuci pouku iz ove tuge i nesrece i konacno zajedno uciniti nesto vise za dobrobit svoje zemlje. Zar treba nesto ovako da se desi da bi se ljudi ujedinili?

Bob

pre 18 godina

Moje najiskrenije saucesce porodicama poginulih! Uzgred zelim da naglasim odgovornost za izuzetno lose stanje zeleznickih instalacija u SCG.Minnistri,a i ostali odgovorni se trude da sto vise povecaju svoje plate,ali otpustaju ionako slabo placene radnike,koji ukazuju na nepravilnosti u zeleznici.A ministar saobracaja i pomorstva Crne Gore je umesto otkaza,i itime izbegavanja odgovornosti prvo mogao da saslusa radnike,a ne direktor koji ionako ne putuju zeleznicom,vec preskupim automobilima.A Novac za preskupe automobile su mogli bolje potrositi na poboljsanje saobracajne mreze.Svi znamo da ministri i drugi celnici u SCG ne kokriste moc koja im je data pravilno.Zato se jos uvek otpustaju slabo placenni radnici koji su prinudjeni da rade sa zastarelom i vise nego opasnom opremom u momentu kad se pozale da im je posao nemoguc postao.Zato pozivam Lovrica da ponovo uzme mesto koje je zauzimao pre nesrece i istrazi licno sta se stvarno desilo.i da upotrebi datu moc da se otklone nedostatci.Zbog toga mu je i data!

Podgoricanin

pre 18 godina

Zalosno je bilo vidjedti danas Podgoricu , auta skoro i da ne prolaze , pjesaka gotovo nigdje , sve je pusto . Velika tuga i zalost

zagrepcanin

pre 18 godina

Strasna tragedija koja nas je sve potresla!Neka se nikada vise ne ponovi!nazalost i zagreb je prozivio nesto slicno 1974 kad su poginule 153 osobe!najiskrenije saucesce

zoran

pre 18 godina

Evo sta je Marovicu najvaznije i prvo da kaze povodom teske tragedije:
"Posle nesreće sam telefonom razgovarao sa zvaničnicima zemalja u okruženju, koji su izrazili saučešće i ponudili pomoć. Crna Gora je uspela da se sama izbori i pokazala slogu u teškom trenutku", rekao je Marović!
Drugim recima - ne treba joj niko! Velicanstveno!

mama ludaca

pre 18 godina

Nesreca i tragedija koja je marketinski ujedinila politicare,a rezultat cemo videti na referendumu.
Pitam se kako je onim porodicama ciji najdrazi nisu izvadjeni iz Tise,koji su zaboravljeni bez izliva politicke,narodne,medijske i finansijske zalosti.
U ovoj nesreci,zavidim komsijama na ministru koji je podneo ostavku,posto se to ovde ne moze dogoditi.

smajo

pre 18 godina

Porodicama stradalih iskreno i duboko saucesce, povredjenima brz oporavak. Ne ponovilo se nikad vise...! Neka je veliki Bog uz nas ! 24. januar 2006. 21.29. (Smajo sa porodicom)

aleksandar podgorica

pre 18 godina

Hvala svim ljudima iz zemlje i iz inostranstva sto su na bilo koji nacin podijelili tugu sa nama u Crnoj Gori.Ja sam bio u redu za davanje krvi dva sata ali je nisam dao i zao mi je zbog toga.Najpotrebnija je bila 0-i ab- svi smo trcali da damo krv ali moje a+ je bilo dovoljno.Najtragicniju vijest sam saznao oko 19 sati a to je da je najmladja poginula osoba sin jedinac moga prijatelja Muja Tuzovica koji je nastradao u petoj godini svoga zivota.Ovakve tragedije se vise ne smiju dogadjati ni kod nas ni nigdje u svijetu jer zivot je samo jedan i treba ga prozivjeti sto bolje sa roditeljima prijateljima, djecom.zahvaljujem se MUP CG Vatrogasnoj jedinici Vojsci SCG taksistima i svima ljudima koji su ucestvovali u izvlacenju poginulih i povrijedjenih iz kanjona Morace koji je bio u mraku i pod udarima jakog vjetra.Najvecu zahvalnost dugujemo osoblju KBC Podgorica koje je sa velikom mukom i nadljudskim naporom uspjelo da hospitalizuje sve povrijedjene i da svima ukaze pomoc.Moje najiskrenije saucesce svim porodicama koje su imale gubitak svojih najmilijih a povrijedjenim zelim brz oporavak.Ova tragedija i uzas koji nam se desio je pokazao koliko je mala CRNA GORA ustvari velika kada smo pokazali bez obzira na vjeru,naciju i politicku pripadnost da zivot nema cijenu i da smo svi kao jedan u velikoj nevolji koja nas je zadesila.

Milan

pre 18 godina

Pratim ove tuzne vesti i osecam duboku tugu.Saosecam sa svim porodicama ciji su najblizi stradali i sa gradjanima CG ,zelim svim povredjenima da se brzo i dobro oporave.Najveca tuga je za decom, ciji mladi zivoti su ugaseni.Bog jim pomozi i neka jim bude laka zemlja
Slovenac Milan iz Ljubljane

Mia

pre 18 godina

Kao i obično, stradao je narod. Iskreno saučešće svima koji su izgubili dragu osobu u ovoj velikoj i nepotrebnoj nesreći.
A bijeloj tački u ovom crnilu, mladoj majci i njenom sinu, želim brz oporavak i dug i srećan život.

Grupa Crnogoraca- Milvoki, SAD

pre 18 godina

Rafalne izjave zvanicnika crnogorskih o dobroj organizovanosti, kao da se ocekivala nesreca, pokazuje koliko je nespretna necista savjest Glavara. Samo se vlastoljupci dive sebi.

Borka pariz 24 januara

pre 18 godina

Daleko sam od moje Crne gore , pa prateci dogadjanja u njoj iz stampe mislila sam da joj je najveci problem referendum. A evo danas tolike porodice u njoj stradase kao posledica problema losih zeljeznica. Steta ako za sve bude kriv jedan masinovodja . Japanci se nikad ne bi sjetili da njega proglase krivim da se je ovo zlo desilo kod njih. Hvala bratskoj Srbiji za nesebicnu pomoc. Iskreno saucesce u bolu porodicama poginulih a ranjenima da Bog dadne lak i brz oporavak.

Saucesce

pre 18 godina

Saucesce porodicama svih nastradalih! Strasna tragedija.

Zaista se nadam da ce cela nacija ostati dosledna, i ispostovati Dane Zalosti u svim sferama nasih zivota.

George

pre 18 godina

U clanku se izmedju ostalog kaze "...bukvalno pobegao voz koji je iznenada ostao bez vazduha u kočnicama". Kada voz ostane bez vazduha istog momenta se aktiviraju kocnice jer dok pritiska vazduha nema voz ne moze ni da se pomeri. Postoji medjutim mogucnost da jedan ili vise vagona ostanu bez pritiska ali da ih ostali vagoni koji su pod pritiskom tj. otkoceni povuku sa sobom ukoliko se nalaze na nizbrdici. Sigurnosne "Westinghouse" kocnice su u SAD obavezne jos od 1893. Dakle, voz ne koristi vazusni pritisak za kocenje vec za otkocavanje kocnica koje su po defalutu aktivirane sve dok nema dovoljno pritiska. Isto znaci da kada je voz u pokretu i masinovodja zeli da koci on ispusta vazduh i na taj nacin opruge pritiskaju kocione papuce ili ploce na tocak. Dakle ako je ovaj tragicni voz stajao pre nesrece u mestu to znaci da je bio bez pritiska vazduha u sistemu i zakocen a da je usled necega sto su uradili masinovodja ili ostalo osoblje doslo do rasa pritiska vazduha u sistemu sto je odblokiralo kocnice i voz je po inerciji poceo da se nekontrolisano krece.

Elvis Bećirović -Tuzla

pre 18 godina

Kao čovjek upućujem iskreno saučešće porodicama poginulih i državi Crnoj Gori a povrijeđenim želim brz i uspješan oporavak.Tragedija kakva se rijetko događa i u Indiji. Čini mi se da je ovaj kanjon Morače nakon tolikih nesreća crnogorski "Bermudski trougao" bez kraja. Ljudi,ne može se u Evropu sa seoskim uskotračnim prugama i sa našim javašlukom.
Elvis Tuzla, Bosna i Hercegovina
ps:znam šta je ovakva tragedija. U mome gradu je u avgustu 1990.život izgubilo 180.rudara za jednu smjenu.

ANA

pre 18 godina

STRASNO,NE DAJ BOZE NIKOM!NO COMMENT!!!!!NAJISKRENIJE SAUCESCE SVIM PORODICAMA NASTRADALIH KAO I CELOJ BRATSKOJ NAM CRNOJ GORI,A POVREDJENIMA BRZ OPORAVAK...

Arben Halimi Tetova

pre 18 godina

Ipak Ballkanci su solidaran narod al nazalost kod velikih tragedija.Da bog da ovo se vise nikad ne desi iskrena sucut poginulim,i brzi oporavak povredenim

Ema-Sydney

pre 18 godina

Ovo je neizmjerna tuga i bol koju nitko ne moze nadoknaditi. Moje saucesce porodicama stradalih. Povredenima zelim brz oporavak.

Aca Faca

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih a povrijedjenima zelim brz oporavak. Dusa me boli za onom djecom. Republika Srpska je uz vas.

miljan ( U.S.A.)

pre 18 godina

...najiskrenije saucesce porodicama i rodbini tragicno stradalih...nek' im je laka crna zemlja...
..povrijedjenima zelim brz i uspijesan oporavak...nedesilo se nikom i nigdje ponovo...

Sladjana, NS

pre 18 godina

I strašno i tužno i neverovatno. Znam da se nesreće dešavaju i na drugim mestima, ali čovek ne može a da se ne zapita: da li je ovaj užas morao da se dogodi? Najiskrenije saučešće porodicama poginulih. Povređenima i njihovim porodicama želim brz fizički i mentalni oporavak.

iskra

pre 18 godina

Jos uvek ne mogu da verujem da je u vozu bila jedna devojka koju sam upoznala pre 8 godina u Italiji. Bojane vise nema. Zasto?
Iskreno saucesce porodicama poginulih.

Svetozar Matić

pre 18 godina

"Ne plačem samo s bolom svoga srca
Rad zemlje ove uboge i gole;
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca."
Aleksa Šantić

Emir Novi Pazar

pre 18 godina

Kako se danas osecaju clanovi nastradalih porodica samo veliki Bog i oni znaju.
Pokusacu ovim rijecima da im malo olaksam u ovom trenutku kada za njih vreme staje.
Nekome su danas krila slomljena, nekom je let prekinut...
Veliko saucesce od naroda kome to isto moze da se desi.
Emir, Novi Pazar

Dardanius

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce svim porodicama, postradalih.
Pocivajte u miru.
A povredjenima zelimo brz oporavak.
Grupa Albanaca sa Kosova.

Aleksandar i Nataša

pre 18 godina

Moja porodica iskreno saučestvuje u bolu koji su doživele porodice nastradalih, ali ne samo porodice, već i ceo narod Crne gore, neka je poginulima večni pokoj, a preživelima sve najbolje i brz oporavak.

Enes Novi Pazar

pre 18 godina

Kao roditelj i kao ljudsko bice sa tugom pratim svaku novu vest. Iskreno saucestvujem u zalosti za poginulim i povredjenim. Velika tragedija.

d

pre 18 godina

Stravicno i tuzno. Covjek ne moze da ne zaplace pred prizorima ove tragedije. Sve pohvale organizaciji spasavanja prezivjelih, a i ministru Lomparu na moralnoj odluci da podnese ostavku. Srpska vlada moze mnogo da nauci od crnogorske.

Dragan

pre 18 godina

Tragedija kakva se na žalost moglai očekivati. Nekome će se učiniti moralan čin podnošenje ostavke Lompara i Medenice,ali gledajući po nadležnoj odgovornosti, ako je pravne države, sud bi trebalo da odlučuje o njihovoj krivici. Naravno porodicama poginulih niko ne može da nakodnadi najmilije, ali neka podnesu račune koliko su ulagali u puteve ka sjeveru Crne Gore, tačnije sjeverno od Podgorice. Ponavaljam koliko je samo ovoga ljeta stradalo ljudi na crnogorskim putevima, strašno. Prije nepun mjesec „proslavili“ su jubilej crnogorske željeznice tada je Medenica rekao da su u samom vrhu. Strašno. Strašno je i to što je ministar policije sinboć i drugom dnevniku RTCG rekao da ima troje poginulih, valjda su navikli da saopštenjima preikrivaju istinu u Crnoj Gori, zašto on nije podnio ostavku. Me nema šta da se kaže tragedija.

Sanja

pre 18 godina

Kakva tragedija! Nezapamćena u Crnoj Gori od zemljotresa '79.
Ova se makar mogla sprijeciti.Ko se i jednom vozio tom trasom zna da je bilo pitanje vremena kada ce se nesto slicno desiti.
Jadni ljudi i njihove porodice, stradali su ni krivi ni duzni...

SPQR

pre 18 godina

Ovo su gubici koje nasa drzava, kao i ni jedna druga, ne bi smela da dozvoli. Desavaju se nesrece i u razvijenim drzavam, to je tacno, ali hajte da se ne igramo demagogije, pogledajte kakve su nam pruge i vozovi. Sram vas bilo !
Najiskrenije saucesce porodicama nastradalih, ovo je uzasna tragedija !!

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Izrazavam moje saucesce porodicama nastradalih. Ko je putovao u Crnu Goru zna kako izgleda nepristupacan teren. Bioce je na samom izlazu Kanjona Moraca prema Podgorici, iako pogled na Podgoricu stvara olaksavajuci utisak ipak je teren varljiv. Nije iznenadjujuce da tehnicki kvar na vozu na pruzi Beograd-Bar dovede do ovakve tragedije imajuci u vidu tezak teren i istrajalu infrastrukturu, vozove. SiCG, bez obzira na slozenu politicku situaciju, bi morale ozbiljno i odlucno da se pozabave sa infrastrukturom kako bi saobracaj, drumski i zeljeznicki bio bezbedniji. To znaci da bi mnoge trase, sto puta sto zeljeznice morale biti ponovo projektovane alternativnim pravcima a nikako obnovljene ili prosirene. Ko jednom podje putem Beograd - More ne moze ostati ravnodusan prevelikim brojem spomenika pored puta nastradalim u saobracajnim nesrecama a najtregicnije deluje novi spomenik bugarskoj deci u Kanjonu Lima na samoj granici SiCG, sad sledi novi spomenik u Kanjonu Morace....Dokle?

Mihajlo

pre 18 godina

Jako mi je žao zbog ove velike tragedije posebno porodica nastradalih i povređenih. moram da primetim izuzetan profesinalizam ministra saobraćaja i direktora železnice Crne Gore na podnetim ostavkama.

jelena iz brisela

pre 18 godina

Ovaj uzas, ova stravichna nesreca je bila samo pitanje vremena. Nasa zeleznica, nase pruge su u stravicnom stanju.
Da li su nevina, neduzna deca i ostali odrasli morali da poginu da bi se nesto pomerilo? To cemo jos videti. Da li u nasoj zemlji mora da se dotakne dno, da bi smo uzeli u obzir neke promene? Zasto?! Iskreno sauchesce svim unesrecnim ljudima. Ne ponovilo se nikada vise

Aleksandar

pre 18 godina

Strasna tragedija. "Zanemeo" sam dok sam sinoc gledao snimke sa mesta nesrece na RTV Crna Gora.
Najiskrenije saucesce porodicama postradalih.

NN lice

pre 18 godina

Saucesce porodicama, pohvala srpskim zvanicnicima sto su brzo ponudili pomoc, cestitke ministru saobracaja i direktoru zeleznice na visokomoralnom cinu podnosenja ostavke.

opasne igre

pre 18 godina

Crna Gora je u stanju dubokog soka zbog ove strasne tragedije. U stvari to je tragedija za neku mnogo vecu zemlju a za nas je najgori uzas. Ljudi ovdje idu ulicom maltene pognute glave. Bojao sam se samo da ce neki odmah pozuriti da sve ispolitizuju i to je ono sto jos vise boli. Tu mislim prije svega na poznate dusebriznike iz same Crne Gore. Da li je nekim ljudima ista sveto? Makar tragicno nastradala djeca? Crna Gora je mala, siromasna zemlja, koja se tek kolko tolko oporavlja od sankcija i svih dobro poznatih stvari. Ulaganje u infrastrukturu je skupo a i pored toga nesrece i iskliznuca vozova se desavaju i u najrazvijenijim zemljama poput Japana, Njemacke, Velike Britanije, samo sto su ovdje zbog konfiguracije terena posledice tragicnije. Nije tacno da Crna Gora ne ulaze u infrastrukturu. Ko to kaze ili je jako neobavijesten ili zlonamjeran, a to me od nekih iz Crne Gore ne iznenadjuje. Ulaze se i vise nego sto realne mogucnosti dozvoljavaju. Putna mreza je losa ali se ulazu prilicna sredstva i napori da se poboljsa. Kada je donesena odluka da se gradi autoput Podgorica-Kolasin MMF je skocio na kicmu Vladi da se novac od privatizacije ne trosi za infrastrukturu vec za javni dug, bla bla. Prosle godine je sklopljen ugovor sa Ceskim zeljeznicama o detaljnom remontu pruge Podgorica-Niksic sto ce se finansirati iz medjunarodnih kredita. Sto se tice pruge Beograd-Bar remonti se vrse prilicno redovno i u Srbiji i u Crnoj Gori, vjerovatno nedovoljno ali da mozemo napravili bismo brze pruge i ko zna sta. Ponavljam, normalni ljudi ovdje su svjesni da je Crna Gora siromasna i mala zemlja a modernizacija zbog poznatih stvari dotrajale infrastrukture je skup i dugotrajan proces. Malo vise saosjecanja sada bi bilo mnogo primjerenije a izvlacenje politicke koristi je dno dna.

GuC

pre 18 godina

Uz duboko saucesce porodicama za ovu nesrecu zelim da pitam, KO JE KRIV STO SU OTKAZALE KOCNICE? Cija je bila lokomotiva? Ko je bio zaduzen za tehnicko odrzavanje? Ko ce da odgovara, nece valjda masinovodja???

max

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama poginulih.
Iskrene i najostrije kritike manistarstvu saobracaja obe republike. Pruga Beograd Bar odavno zahteva totalno renoviranje. Sigurnost pruge se i do sada bazirala samo na ljudskom radu. za novu tehnologiju "moderna evropska"vlada Crne gore naravno nema para, jer najveci deo novca ide za kupovine luksuznih stvari a ne na sigurnost prevoza siromasnih i jadnih ljudi. Sramota!
Krivica ne lezi u masionovodji koji je vereovtno vec hiljadu puta izrazio zabrinutost zbog krntije koju vozi. Njemu nije potreban zatvor nego ljudska rec i pomoc psihologa da prezivi nesrecu koju ce citavog zivota da nosi na dusi.

Aleksandar

pre 18 godina

POLICIJA SLUTILA NESREĆU

Pripadnici Odjeljenja policije koji obezbjeđuju željeznicu oko 15.40 časova javili su kolegama u Centru bezbjednosti Podgorica da je lokalni putnički voz kod Lutova ostao bez kočnica. Tada je policija, predosjećajući da može doći do tragedije, javila da se sa pruge do Podgorice sklone sve lokomotive i vagoni, kao i da se obezbijede pružni prelazi u naseljima, ispričao je “Vijestima” sagovornik iz policije..
Naredba je izvršena, ali je oko 16 časova saobraćajna patrola, koja je bila kod Bioča, javila da se voz survao u ambis.

Nemam daljih komentara, katastrofa...

Podgoricanka

pre 18 godina

Ovo jako boli. Moje saucesce porodicama. Vecna slava zrtvama i neka pocivaju u miru.
Mnogi od nas, kojima materijalno stanje ne dozvoljava da putuju avionom, su zeljni svojih najmilijih, upravo zbog ocajnog stanja ove pruge.
Ne treba da hapse masinovodje, ali ni da prihvate ostavke odgovornih. Ne govorim o politici nego o humanosti.
Nazad ne mozemo, ne dozvolimo da se ponovi.

Majka

pre 18 godina

Tragedija od koje se samo zanemi. Nije vreme za politizaciju ali tesko je i zamisliti da nema para za odrzavanje kada znamo gde i kako pare odlaze.

uros

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama poginulih ljudi.
Da li se varam ili se pre nekoliko godina bas kod mesta Bioce autobus survao u kanjon?

zaharina

pre 18 godina

Saucesce porodicama postradalim u nesreci. to je strasno sto nam se desilo ali mislim da je najvaznije da se sada molimo Bogu za pokoj dusa postradalih i za brz oporavak povredjenih.

Митар, Брезовица

pre 18 godina

Епилог ове несреће је застрашујући. Надам се да ће узроци несреће детаљно бити истражени и утврђени, и да ће држава СЦГ предузети све да се убудуће овакве несреће на путевима СЦГ никада не догађају. Крајње је време да после толиких саобраћајних несрећа држава нешто предузме у циљу повећања безбедности у саобраћају.
Нека Бог подари вечни мир жртвама, а њиховим породицама утеху.

Aleksandar

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih. Povredjenima zelim brz i uspesan oporavak. A ozaloscenima zelim puno snage da istraju i urade nesto da se ovo ne bi ponavljalo. Smesno je da je masinovodja uhapsen. Kao da on nije bio u tom vozu i jedva izvukao zivu glavu. A oni na najvisem mestu daju ostavke i peru ruke. Zao bi mi bilo da strada neki mehanicar, koji na -30 niti ima delova niti uslova. A oni koji se voze blindiranim automobilima svoje kocnice redovno proveravaju. Treba zaustaviti 5t tezak auto.

Tihana, Hag

pre 18 godina

Moje saucesce obiteljima poginulih. Zao mi je djece, zao mi je odrashih, zao mi je njihovih obitelj.
Mada je to mala utjeha obiteljima poginulih i ranjenih, budite ponosni na spasilacku sluzbu koja je brzo reagirala.
A sto se vlada i ministara tice, ima jos drzava u ovoj Balkanskoj regiji koje bi trebale uciti iz vaseg primjera.
Moje saucesce.

Nena

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih putnika.
Tragedija se ne meri recima. Ko ima hrabrosti da u jednoj recenici objasni sta se dogodilo? Ni jedan ministar ne zasluzuje pohvalu za ovu tragediju ljudi, jer su oni krivi sto se ovako nesto i desilo. Iz licnog iskustva ne koristim taj deo zeleznicke saobracajnice od 1996.g. jer je izgledala sablasno i ulivala stah. Na zalost sto smo siromasni i sto smo primorani da se vozimo ovakvim prugama i ovakvim vozovima. Da nije nas ne bi ni zeleznica postojala. Bas zbog siromastva nasi celnici su davno trebali da zatvore prugu za putnicki saobracaj ako ne u potpunosti. Ne trebaju nama ostavke vec prihvatanje odgovornosti i resavanje situacija. Kada se sve zavrsi onda ostavke. Morate da naucite cenjeni drzavnici da narod jeste najjeftinije sredstvo za cenkanje ali i mi vredimo. To shvatate, nadam se, sada, kada su se zahvaljujuci vasoj spremnosti da ne vidite ruzno, kada su se ugasili zivoti onih koji rastu i oni koji ih hrane. Sta ce sada biti upraznjene stolice ministara i direktora? Hajde da jednom kazete unapred sta ste smislili a ne da dajete ostavke posle tragedija!

neko

pre 18 godina

Moje saucesce porodicama prijatelijima i svim ozaloscenim.
Zao mi svih nastradalih ali malo da se vratim u blisku proslost zar nije bilo problema sa zeljeznicom u SCG koliko se sjecam neki zaposleni su odbili da rade zbog losih uslova i zastarjele tehnologije?? Neki vladajuci su rekli da je sve u redu? Gospodo-Drugovi sjedite u trosne Autobuse Tramvaje Vozove Taksije Traktore Bicikle ili Konjske zaprege pa na posao ili kupovinu [neki Evropski politicari i politicarke su to praktikovali ali?????] vratite se medju Narod [KOJI VAS VOLI i BIRA] i moguce da svatite da niste za politiku nego za MOTIKU.

Radovan

pre 18 godina

Sta reci?!KATASTROFA!Iskreno saucesce porodicama nastradalih,a povredjenima sto brzi oporavak! Izlisno je sada govoriti o odgovornosti, i nerazvienosti zeleznice, kakva zemlja takva i zeleznica! Mi jos uvek zivimo u sedamdesetim, zeleznica nam je "savrsena" kao u to vreme, a i vecina od nas je psihicki u tom vremenu! Ne mozemo cekati ovakve trenutke da bi digli glas i shvatili da je neko na poziciji na kojoj ne bi smeo da bude! Svi mi smo odgovorni za ovakvu tragediju, ja se tako osecam a i vi morate tako da se osecate, ne cekajmo da neko drugi za nas menja zemlju u kojoj zivimo, ucinimo to licno i odmah-dok nismo svi izginuli!

PG_man

pre 18 godina

Želim da se zahvalim svima na iskazanom saučešću kao građanin Crne gore.
Zaista su me ganuli izrazi saučešća i sažalosti sa svima nama koje dobijamo iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonija, Slovenije, Austrije, Kanade ...
Lijepo je , nažalost ovim povodom, viđeti da smo jedni drugima ljudi, prijatelji, braća i komšije.
Svi smo imali "iskustva" sa tom prugom, bar mi obični smrtnici kojima je to nužno zlo jedini izbor i zato vas molim ne trošite puno riječi oko toga.
Bez obzira na sve krivce, ostavimo to sa strane par dana i pomolimo se za duše ovih nesretnih ljudi i za dobro njihove djece.
Hvala svima još jednom od čovjeka koji nije imao tamo nikog svog , a niste ni vi , a opet su svi oni naši.
Vjerujem da ste i svi vi sinoć čvrsto zagrlili i poljubili svoje dijete prije nego što ste zaspali, a poslije onoga se kameno spava.

aleksandra

pre 18 godina

Cemu hapsenje masinovodje? Kako covek moze da bude odgovoran ako je vozio neispravno vozilo, cije odrzavanje NIJE njegova nadleznost?
Na zalost, zaista je samo bilo pitanje vremena kada ce se takvo nesto desiti. Voz kojim sam leta 2004. putovala na toj relaciji je bio bukvalno u stanju raspadanja! ni vecina autobusa takodje nije u boljem stanju. od niksica do podgorice sam se vozila autobusom koji je bio nakrivljen, i iamo je rupu na podu. sedista necu ni da komentarisem, kao ni cvilenje kocnica.
Kakvo hapsenje masinovodje?! Pre svega bi trebalo izvrsiti reviziju voznih parkova, i remont pruga, a za to su nadlezna gospoda u nadleznim ministarstvima. Sta imamo od njihove 'viteske' ostavke? Bilans od 44 smrti! Ne verujem da su doticni ministri ikada bili u prilici da putuju vozom ili autobusom na teritoriji scg.

Dragan_AU

pre 18 godina

Za ovu nesrecu sam saznao malopre u vestima "kanala 10" u Australiji. Nisam mogao da verujem da gledam taj tragican prizor. Pomislio sam, mozda nije kod nas, ali,....
Moje najdublje saucesce porodicama stradalih.
Pocivajte u miru.

Zoran

pre 18 godina

Izrazavam najdublje saucesce porodicama poginulih. I sam sam bio zrtva zeleznicke nesrece u kojoj je poginulo 38 ljudi pre dvadesetak godina u Sloveniji, znam kako se osecaju roditelji i najblizi koji cekaju da im se javi jesu li njihovi zivi.

Igor

pre 18 godina

Strasno! Ako je policija obavestena da je voz ostao bez kocnica trebalo se drugacije reagovati! Izrazavam najbudlje saucesce porodicama nastradalijh kao i zahvalnost svima onima koji su ponudili i pritekli u pomoc onda kada je bilo najpotrebnije! Povredjenima zelim brz oporavak

Aleks

pre 18 godina

Strasna tragedija! Moje iskreno saucesce porodicama svih koji su nastradali!
Nazalost, u nasoj zajednickoj zemlji se vrlo malo vodi racuna o bezbednosti ljudi i gotovo nista ne investira u kupovinu novih i savremenih prevoznih sredstava. Da ne pricam o tehnickim pregledima i odrzavanju koje je sigurno ispod svih standarda i kriterijuma. Mozda sam i prestrog u oceni, ali ovakvi propusti dovode do tragicnih ishoda. Trebalo bi da dobro razmislimo kako dalje.

Marijan

pre 18 godina

Naiskrenija sućut obiteljima poginulih i što brži oporavak stradalim osobama. Bez obzira na granice koje nas dijele, spreman sam sudjelovati u pružanju organizirane pomoći građanima Crne Gore.
Duga Resa - Hrvatska

Irena

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih, povredjenima brz oporavak. Strasna tragedija. Nadam se da ce Srbija odati postu poginulima proglasavanjem dana zalosti.

Dina

pre 18 godina

Suvisno je bilo sta reci. Iskreno, zalim sve ucesnike u nesreci. Prezivelim zelim brz oporavak, a onim koji nisu bili te srece zelim da budu nagradjeni na Ahiretu.
Moje iskreno saucesce!

Sila

pre 18 godina

Iskreno i najdublje saucesce porodicama i prijateljima svih nastradalih u ovom nesrecnom i tragicnom slucaju..
Svaki dalji komentar u ovom momentu, za mene je suvisan..

mirjana

pre 18 godina

Kad samo pomislim da je u tom istom vozu bio prije nekoliko dana bio moj sin od 4 godine... Velika tragedija za tako malu Crnu Goru gdje svako nekome nesto dodje.

velisava

pre 18 godina

Moje najiskrenije saučešće porodicama poginulih. Zanemela sam pred stravičnom slikom nesreće i neizmeronom količinom tuge i suza na jednom mestu. Neponovilo se nikada i nikome. Toliko dece na jednom mestu da doživi prizore užasa, nemam reči, teško je zamisliti i poverovati da je istina.

Vuk zemunski

pre 18 godina

Užas. Imam mnogo prijatelja u Crnoj Gori, nadam se da su i oni i njihove porodice dobro. Ne dajte se braćo Crnogorci, ne dajte se, sokolovi!

Vaš tužni Vuk zemunski

SREM

pre 18 godina

NE DAJ ti Boze! Neka je laka zemlja izginulima i dace Bog, da ih andjeli cuvaju. Ljudski zivot nema cenu, al se jos jednom pokazalo da se, nazalost, malo ceni!
Brz oporavak povredjenima i neka nam je Bog u pomoci!
Vojvodina se moli za sve! Saucesce narodu CG.

ivan

pre 18 godina

Trebalo bi svi da stavimo prst na celo i da se zapitamo, zasto se sve ovo desava svima nama u poslednjih 15 godina. Mnogo je negativne energije na ovim prostorima, mnogo je ljudskih grehova, ljudske pakosti, zala i svega destruktivnog. Ne citamo "znakove pored puta"! Za mene je covek najvece bogatstvo, a dete sam raj! Zao mi je svih nastradalih! Apelujem na sve ljude, da se trgnu i da pocnu da sire pozitivne vibracije oko sebe!

B.Mikic

pre 18 godina

Od velike zelje da se oglasim, zbog tuge zanemim. Najiskrenije saucesce porodicama stradalih kao i uspesan oporavak povredjenima.

Ksenija

pre 18 godina

Najiskrenije saučešće svim ožalošćenima u srcu osećam toliki bol da ne mogu da je opišem, u ovakvim trenutcima čovek nema reči i svaka reč je suvišna.
Kragujevčanka

Nedeljko

pre 18 godina

Strasna tragedija! Sta vise reci. Veoma sam danas tuzan iako se nalazim udaljen vise hiljada kilometara od tragicnog udesa. Suosjecam bol sa svim porodicama nastradalih i sa svim gradjanima Crne Gore u ovoj nesreci....

optimista

pre 18 godina

Ovo sto se desilo je stvarno strasno i uzasno i ne postoji uteha za one kojima su najmiliji nastradali ili se bore za zivot... jos jednom je dokazano da mali ljudi, uglavnom ovakvi koji se javljaju na ovaj sajt sa svojim komentarima, cuvaju ljudskost u sebi i umeju da saosecaju sa drugima, i to je dobro... osim deklarativne podrske spremni su i da pruze onu koja je najpotrebnija... nadam se da ce i srpska vlada danas odluciti da proglasi dan zalosti u Srbiji, jer su ocigldeno ljudi vec svakako proglasili...

m

pre 18 godina

Moje najdublje saucesce porodicama poginulih, a povredjenima zelje za brz i potpun oporavak. Neka se Bog smiluje na poginule i oprosti im sve ovozemaljske grehove.

Bujar, Prishtina

pre 18 godina

Ovo treba biti jos jedna opomena nama, obicnim smrtnicima da se vise brinemo sa sebe same i ostale oko nas. Da se vise zanimamo o infrastrukturi i sve sto zivot cini laksim, a manje o tome kome pripada sta i ko polaze prava gde. Na ovom svetu ima mesta za sve. Tako i treba da se zivi.
Najiskrenije saucesce porodicama koje su izgubile najdraze. Zrtvama laka im zemlja, povredjenima brz oporavak, a svima nama poruka: budimo tolerantniji i cenimo prisustvo ostalih oko nas... dok nas jos ima.

Rale

pre 18 godina

Tragedija ogromnih razmjera. najdublje saučešće porodicama poginulih.
Sad je najlakše podnijeti ostavke i gotova stvar. Da li će iko biti pozvan na odgovornost. Koliko je sredstava vlada CG uložila na sigurnost ove pruge to samo oni znaju, a svi mi znamo da nije puno, iako je to žila kucavica CG. Naravno njom se voze samo siromašni .
Neka je laka zelja poginulim a povrijeđenima brz oporavak

bjra

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih u ovoj tragediji, zelim brz oporavak povredjenima i nedaj boze nikad da se ovako nesto ponovi na ovim prostorima. Iskreno zalim za mladim zivotima.

Zoran. M

pre 18 godina

Sve su ove nesreće naše. Žrtvama srašne neodgovornosti i aljkavosti niko više ne može da pomogne a njihovim najbližima ostavke ništa ne znače. Trebalo je ranije raditi odgovorno i savesno. Bojim se da se, kao i do sada, iz ove tragedije nikakve pouke neće izvući. Kroz neko vreme žrtve ,ponavljam, neodgovornosti, aljkavosti i nesavesnosti biće zaboravljene od javnosti i vlasti i sve će krenuti kao i do sada. Ako ne počnemo da za aljkavost i nesavesnost odgovorne osuđujemo na tešku robiju bez prava na pomilovanje ovo će se ponavljati. Neka oni koji su na vlasti i imaju moć da menjaju postojeće stanje razmisle o svemu ako savesti imaju, mada ja u to sumnjam.

Milka, Apatin

pre 18 godina

Duboko sam potresena ovom nesrecom nezapamcenih razmera u nasoj zemlji.
Izjavljujem najdublje saucesce porodicama pogunulih u ovom nemilom dogadjaju, povredjenima zelim brz oporavak, poginulima vecni mir... sve se reci cine premalim u ovom trenutku...

brazilazz

pre 18 godina

porijeklom sam iz Crne Gore, strah me je da neko od mojih prijatelja iz Kolasina nije tragicno zavrsio posto je dosta njih krenulo za Podgoricu tim vozom... samo nek im je Bog upomoc... i jos nesto... strah me da se ovaka tragedija ne iskoristi u politicke svrhe, mada mi se cini, polako pocinju i politicke igre.... moje saucesce porodicama nastradalih uz zelje povredjenima da se sto pre oporave... Necu da komentarisem karakteristike pruge i nasih vozova iako sam tom deonicom prosao X puta....jednostavno... sad je najlakse biti pametan

Komsa&Goxy

pre 18 godina

Ovo je nesumnjivo jedna od najvecih nesreca na teritoriji bivse SFRJ!!
Sada treba preduzeti sve da se posledice nesrece sto pre saniraju, pomoci povredjenim putnicima kao i porodicama poginulih putnika, a nakon svega ispitati okolnosti pod kojima se nesreca dogodila i uciniti sve da do slicne nesrece nikada vise ne dodje!

vuk

pre 18 godina

Strasna je ova tragedija koja se dogodila, ali ce biti jos strasnije ako nasi politicari tu tragediju iskoriste u svoju politicku promociju, a licno mislim da se to moze ocekivati.

rojo

pre 18 godina

Izrazam porodicama poginulih naiskrenije saucesce a Vladi Crne Gore mada znam da sad nije trenutak postavao bih pitanje kuda ide Crna Gora i kad ce na ovaj nacin stici u Evropu. Slike koje smo juce svi videli ne smeju nas ostaviti ravnodusnim i smatram da je sad trenutak da pojedini politicari podnesu ostavke i puste mladje snage da urade nesto dobro i korisno. Ne bih zeleo da radikalizujem stvari pisem pod utiskom i jos jednom saosecam se u bolu porodica poginulih.

Cera

pre 18 godina

Moje duboko saucesce porodicama poginulih. Neka im Bog podari vecni mir a njihovim porodicama utehu.
Nadam se da ce svi povredjeni biti uspesno oporavljeni uz svu negu i pomoc.
Tragedija koja me je ostavila uzasnutim i potresenim.

DS

pre 18 godina

Moj pokojni otac Crnogorac, netradicionalan, tolerantan, covjek koji je mnogo puta u Crnoj Gori, prosio djevojku, bio stari svat, gotovo uvijek drzao govor na sahrani, nikada nije reko rijec o politici, ali je samo jedno ponavljao-Sirotinjo i Bogu si teska. Ja sam te rijeci kasnije shvatio, uvidio njihovu veliku filozofsku vrijednost....

Dejan

pre 18 godina

Obican narod koji se i vozio ovim vozom uvek je bio i ostace najjeftinija roba. Sada ce neko pokupiti koji politicki poen na ovoj tragediji i sve ce otici u zaborav, do sledece nesrece koja je na ovakvim prugama i putevima neminovna. Pa ljudi kod nas se uvoze vozovi u kojima se normalan svet vise ne zeli voziti!
Najiskrenije saucesce jedino porodicama poginulih, a povredjenima zelim brz oporavak, i naravno da ih brzo ne zaborave.

Jelena, Bgd

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih u nesreci.
Velika TUGA za nasu zemlju, dosta nesreca.
Dajte da zivimo u NORMALNOJ zemlji gde ce sve da funkcionise i da nam se ne desavaju ovakve stvari vise NIKAD.

Jelena Bgd

pre 18 godina

Najdublje saučešće porodicama poginulih. Neka im je laka crna zemlja.
Slike sa mesta tragedije su me duboko potresle. Ovo je ogromna nesreća i strašan gubitak života. Podnošenje ostavki rukovodstva železnice i ministra saobraćaja zaista jeste moralni čin i izvesni političari u Srbiji treba da se uče na tom primeru šta znači čast i osećaj odgovornosti. Ali, takođe to ne znači da sa podnošenjem ostavki sve treba da se završi. Neko mora da odgovara za ovu strašnu tragediju, a pri tome ne mislim na jadnog mašinovođu, koji je sigurno najmanje kriv zbog krša koji je bio prinuđen da vozi. Ova tragedija je slika i prilika zemlje u kojoj živimo. Da li će se posle ovoga išta promeniti ili svako putovanje našom železnicom i putevima čovek treba da shvati kao kockanje sa sopstvenom glavom.
Posle ovih scena ostaje samo bol, tuga i neverica.

Mirela,Sarajevo

pre 18 godina

Iskreno saučešće porodicama svih žrtava i cijeloj CG. Samo se pitam da li bi vaši ministri pristali da kroz kanjon Morače, umjesto u limuzinama, prođu u takvom vozu?! Izbori će, sa njima i obećanja... DOKLE???

ivan pn.

pre 18 godina

Jezim se pri samoj pomisli...strasno...citajuci tekst oci su mi bile pune suza..jezivo...koliko je samo dece stradalo...duboko saucesce porodicama poginulih...laka im zemlja..., takodje i i brz oporavak povredjenim osobama...

slobodan

pre 18 godina

Zalim s dubokim bolom za sve postradale u zeleznickoj nesreci, kao i za svim nevinim zrtvama uopste.
Mocnici ce opet pokusati da svale krivicu na onog "koji je direktan ucesnik" ili bolje kazano na mesto koje je najtanje - to je nesumnjivo masinovodja voza.

DRAGAN

pre 18 godina

Iskreno socuvstvo do familiite na nastradanite i do celiot scg narod. Neka im e lesna zemjata i vecna im slava. Makedonija - Kicevo

vlatko

pre 18 godina

U tom zlosretnom vozu zadesila se trudnica koja je nakon nesrece, u podgorickom KBC-u rodila zdravo dijete. Zena ima sedamnaest godina. Eto, u svom tom uzasu, smrt je , makar na jednom mjestu, ustuknula pred zivotom.
Ne znam zasto ovo pisem, ali mislim da je, to , mislim na rodjenje ovog djeteta, zbog necega jako vazno.
Zalim sve koji su izgubili zivote. Kao Crnogorac, zahvalan sam svima koji saosjecaju sa nama i radujem se ovom djetetu. Boze pomozi, spasi i sacuvaj!

Esad Krcic

pre 18 godina

Zaista ovo je velika tragedija, u ime redakcije web magazina Bosnjaci.net izrazavam duboku sucut porodicama stradalih, a povrijedjenim zelim brz oporavak.
Ovo je momenat da se uputi javna kritika Milu Djukanovicu & comp., koji vec vise od 15 godina jezde na vlasti, a ama bas nista ne ulazu u zastiti i obnovi, u ovom slucaju putnickog voznog saobracaja. Svi vozovi su u katostrofalnom stanju, koji ne dolikuju da se zivotinje prevoze u njima, a kamoli ljudi. Gradjani Crne Gore su najveci zatocenici Djukanovicevog rezima, koji non-stop ljude rabi 'dja za izbore, dja za referendum' o kojem mlati praznu slamu vec sest godina, dok cijela privreda stoji.
Da, neko ce reci za ovu tragediju da je to 'sudbina', mozda i jeste, ali probajte sjesti u vozovima koji se saobracaju na relaciji Bijelo Polje - Bar i vidjet ce te u kakvom su stanju vozovi i tracnice. Odgovorne treba traziti u vrhu crnogorske vlasti. Ako bude pravne drzave, neko mora odgovarati za 50-tak ljudski zivota i za oko dvije stotine povrijedjenih. Doduse ako opet Djukanoviceva vlast ne zamaze oci javnosti. Sramota!!!

Milan

pre 18 godina

U stara dobra vremena svi se secamo ljudi koji u stanicama pre polaska voza po sto puta proveravaju kocnice, kuckaju dugackim cekicima po njima, ispustaju vazduh itd. Valjda su znali zasto to rade. Takodje se secam da su do Nisa bar jos jednom, valjda to bese u Velikoj Plani, jos jednom proveravali kocnice. Sve se bojim da je danasnji balkanski javasluk to sve zanemario. A takvi propusti pogotovu na pruzi BGD Bar su nedopustivi pa kazna kad tad stigne. Zato ne samo ostavke vec i krivicne odgovornosti mora da se primene. Nama nije dorasla ni Kenija. Ovde kad se gine onda bez desetine mrtvih nema nista.
Zao mi je nasih ljudi i dece koja zive u ovakvoj nesigurnoj zemlji.

angelina

pre 18 godina

U tom vozu je bilo oko 250 ljudi i uzas je mogao biti mnogo veci, a i ovako se ne moze podnijeti, s obzirom na to koliko nas malo ovdje zivi. Onima koji su nekog izgubili juce nikakva rijec ne moze da bude dovoljna. Onima koji se nadaju da ce se njihovi najblizi oporaviti od povreda neka pomognu sve sile koje postoje.

O nesreci, koju je mogao ocekivati svako ko se ikad vozio nasim vozovima, a ja jesam, do prije dvije godine, punih deset. Neka sila, Bog, vjerovatnoca, sta li je, cuvala je te putnike svaki dan, do juce. Kocnice su otkazivale sto puta, pa su vjerovatno mislili "spustali smo se ranije bez njih, i danas cemo se spustiti". Na nesrecu ovih ljudi, nijesu.

Ostavke nemaju mnogo smisla, odgovornost se ne moze svaliti na jednog covjeka, jedino se nadam da ce se sad ljudi malo opametiti, jer je svako u Crnoj Gori juce izgubio ili ugrozio nekog do koga mu je stalo

sandra

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce porodicama nastradalih.Povredjenim neka je Bog na pomoci. Dusa mi place. Neka vam Bog da utehu, jer vasi su sada sa njim u raju.

Rajo Niksic

pre 18 godina

Sada je glavni krivac masinovodja to se znalo i pre zavrsene istrage!? Kakva katastrofa i uzas to znaju samo porodice nastradalih!? Samo me zanima koliko hiljada ljudi treba da pogine da bi nas bajni premijer podnio ostavku! ...
Da su samo dio para od sverca ulozili u zeljeznicu, ti bi ljudi danas bili zivi,a privreda bi napredovala!

Stanke Portugalija

pre 18 godina

Oci su mi pune suza i dusa me boli za sve nastradale i njihove familije i moje najiskrenije saucesce.
Nemojmo optuzivati masinovodju i osoblje voze jer nisu oni krivi sto su nam i putevi i zeleznica najgori u Evropi i uvozimo rashodobane vozove stare 25 god., nego dozovimo se pameti i ujedinimo se za dobrobit svih nas jer se u ovim situacijama vidi kako je u stvari nebitna ni nezavisnost ni nista drugo osim ljudskih zivota.

Biljana Filipovic, Bg

pre 18 godina

Jos jednom se pokazalo da smo u nesreci, svi mi, obicni ljudi, Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci, Muslimani..itd. jednaki i jednako nesrecni. Nadam se da cemo nauciti da budemo srecni i isti i u sreci.
Saucesce porodicama stradalih i uspesan oporavak povredjenima! I daj Boze da nesto naucimo iz ovoga... Ako ovde zive ljudi koji mogu da daju i prime krv, da rizkuju zivot zarad spasavanja tudjeg deteta, bez obzira na naciju i veru, mozemo valjda i da zivimo jedni sa drugima.

NADJA

pre 18 godina

Ledena ruka tuge mi je stegla srce. U ovoj tragediji izgubila sam strinu a stric i moj mali brat su u bolnici. Strah i uzas me obuzimaju, poruka da na ovom prostoru zivot nema vrijednosti mi je jasna..

Vlado Pejovic

pre 18 godina

Za divljenje je akcija spasavanja izvedena od strane pripadnika MUP-a CG, vatrogasaca, medicinskog osoblja, gradjana.
Crna Gora je pokazala efikasnost i u ovako teskim situacijama.

Alen

pre 18 godina

Nesreca za nesrecom...
Saucesce familijama.
Kod nas je vazno da se nasi predsjednici osjecaju udobno u svojim bmw-ima, mercedesima... a za raspale puteve i istrosene sine kog je briga!
Putevi na sjeveru CG su u uzasnom stanju, a ko brine o tome? Sada im je vazno da srede Podgoricu a puteve ka sjeveru...?!!!!
Cestitke spasilackim ekipama i svim gradjanima koji su pomagali u spasavanju prezivelih po ovako ledenom vremenu.
NE ponovilo se :-(

crnogorka iz beograda

pre 18 godina

osecam duboku tugu,saosecam sa svim porodicama ciji su najblizi stradali,zelim svim povredjenima da se brzo i dobro oporave.najveca tuga je za decom ciji mladi zivoti su ugaseni zbog najordinarnijeg nemara odgovornih.zato su njihove ostavke jedno uzasno licemerje !!!molimo se da se ovako nesto vise nikada ne ponovi !!

Zoran SM

pre 18 godina

Jedna nizu velikih tragedija crnogorskog naroda. Iskreno saučešće porodicama nastradalih. Želim što brže ozdravljenje povrijeđenima.

Mujo

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce svim poginulim u nesreci. Zelim brz oporavak svih povrijedjenih, ako treba kakva pomoc, ljudi dobre volje iz Sarajeva vec pomazu i na raspolaganju su.

Nebojsa

pre 18 godina

Neopisiva tragedija za Crnu Goru. Molim se za pokoj dusa poginulih i da ih bude sto manje u finalnom bilansu. Povrijedjenima zelim da se oporave...

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Wild beauty uzima danak i to u krvi, jer je covek izvrsio agreisju nad prirodu napravivsi prugu tamo gde joj nije mesto. Tamo treba da rastu drveca, da setaju divlje koze, da lete ptice... Nama ljudima nije tamo mesto. Duboko sam potresen tragedijom, cele noci i dana nije mi ni docega, ali shvatam ovo kao jos jednu kaznu za coveka. Laka zemlja poginulima i brz oporavak povredjenima!!!

stalker

pre 18 godina

Slika povređene devojčice u jakni umrljanoj krvlju koju na leđima iznose iz ponora urezala mi se u glavu za čitav život. Imam malo dete, potrese me svaka dečija suza a kamoli nesreća u kojoj su se ugasile čitave porodice.

Moje najdublje i najiskrenije saučešće porodicama poginulih.

Naše reči, saosećanje, podrška i pomoć ne mogu da umanje njihovu tugu. Ali to ne znači da oni koji su proizveli ovu epsku tragediju treba da prođu nekažnjeno.

Iskreno, mislim da železnicu, ovakva kakva je, treba ukinuti. Nema tu šta da se popravlja niti da se čuva. Bolje je i da je nemamo nego da narod gine kao da vozovi idu po minskom polju.

Makedonka iz Zeneve

pre 18 godina

Iskreno i duboko saucesce porodicama poginulih. Ne mogu da verujem da su neke od mojih najlepsih uspomena iz Crne Gore vezane za ovaj isti Kanjon. Ostala sam u soku, i vas bol osecam kao svoj. Oporavite se brzo i ne zaboravite da na vas mislimo svi.

student

pre 18 godina

Studiram u novom Sadu, a iz CG sam. Zao mi je mojih crnogoraca i moje saucesce nastradalima. Hoce li se jednom opametiti vladajuca partija CG, dosta vise ulaganja u Podgoricu, dosta vise praznih prica, napravite te puteve vec jednom!!! Zasto hapsenje masinovodje, pa nije samo taj covjek kriv. Pa ljudi moji valda pokriva sebe i svoje greske, a najlakse je uhapsiti i zatvoriti masinovodju, pa da, sirotinja uvjek strada. A ministri, ostvke, pa da, vjerovatno su poslusali njihove celnike, dajte ostavke, a mi cemo brinuti o vama. Ovo je strasno!!! Ministri nam pricaju, pa da i u razvijenim zemljama se desavaju ovakve katastrofe. Pa da, desavaju se, ali mi nijesmo Kina da nas ima na milione svuda, to je razlika i s obzirom koliko je stanovnika u Crnoj Gori, ovaj broj nesrecno nastradalih i povrijedjenih je katastrofalan i strasan. Bilo bi fer da posle ove katastrofe koja je zadesila Crnu Goru, svi ministri daju ostavku!!!

Djordje, Banjaluka

pre 18 godina

Dusa me zaboli kad cujem koliko je djece bilo u tim vagonima.
Iskreno saucesce porodicama poginulih putnika u ovoj velikoj tragediji.
Svim povrijedjenima zelim brz oporavak.

Boris iz Frankfurta

pre 18 godina

Moje najiskrenije saucesce svim porodicama i ljudima koji su nekoga izgubili u ovoj tragediji.Uzasno mi je bilo zao gledati jucer na njemackim vijestima tragediju u Crnoj Gori,svi ratovi mogu da nas posvadjaju ali uvijek smo mi nama najblizi. Neka bog bude uz pomoc povrijedjenim i neka se oporave od tragedije najlakse sto samo mogu.
Hrvat iz Frankfurta

Katarina

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce! Stravican prizor! Ovakve stvari nas podsete sta je najvaznije u zivotu.
Hoce li se neko najzad pobrinuti za stanje zeleznice? Mali smo narod, ovo ne sme da nam se dogadja...

Biljana

pre 18 godina

Ne vredi pričati ko je kriv, životi se ne mogu vratiti. Porodicama nastradalih ništa neće ublažiti bol. Pokažimo da smo ljudi, zapalimo sveće u svojim domovima za zdravlje i brz oporavak povređenih, i stavimo ih večeras na svoje prozore. Ljudska pažnja i saosećanje u ovakvim momentima najviše znače.

Mladen

pre 18 godina

Moje naiskrenije saucesce porodicama nastradalih! U ovom za nas tragicnom trenutku pokazalo se opet da od Srbije blizih nemamo i da nam njena bracka pomoc nikad nije izostala! Sto se tice crnogorskih zvanicnika sigurno je da snose ogromnu krivicu za stanje u saobracaju i za ovu tagediju ne mogu svaliti krivicu na jedinku tamo nekog masinovodju! Zalosno je da za mnoge stvari nemamo fomirano javno mnjenje nego ce se i ovog puta izvuci sa par ostavki!

maja

pre 18 godina

"Eto sta je covek! Kad ustane, ujutru, on ne zna, i ne sluti sta ce mu se tog dana desiti. Ni toliko!" Ivo Andric
Iskreno saucesce.

Moskva !!!

pre 18 godina

Moje iskreno saucesce porodicama poginulih . I SAMO MI NIJE JASNO DA I U OVAKO TESKOM TRENUTKU IDE RAZDELA IZMEDJU SRBIJE I CRNE GORE . Sramota !!!

Minja Pesta

pre 18 godina

Sta reci... Srce me boli za tom decicom, za njihovim porodicama... Oni su samo isli na skijanje kako bi mogli da jednog dana prepricavaju dogodovstine odatle, roditelji su jedva skupili novac, uzajmili, uzeli kredit, placali rate... I sada je sve to nestalo.
Kao Srbin, zahvaljujem i Albancu i Hrvatu i Makedoncu i Crnogorcu i Bosancu i svakome drugom ko se javio da izjavi saucesce. Ipak smo mi komsije, ipak nas sve ovo boli.
Najiskrenije saucesce i nada da ce preziveli uspeti da se oporave.
Ovo nije ni vreme ni mesto da pricamo o politici, vec da saucestvujemo u tugi, da pomognemo nastradalima i njihovim porodicama.

Bole

pre 18 godina

Sta reci u ovakvom trenutku? TRAGEDIJA je mala rec! Najiskrenije saucesce porodicama poginulih, povredjenima neka Bog da da se oporave. NAMA DA IH NE ZABORAVIMO!

Mia

pre 18 godina

Uzasno me potresla vest o ovoj tragediji. Ne postoje reci kojima se moze izraziti sav uzas. Moje iskreno saucesce porodicama nastradalih. Ne mogu ni da zamislim kako je onima koji su izgubili svoje najmilije, svoju decu, a verujem da ce se i preziveli citavog zivota sa uzasom secati tog horora koji su preziveli.
Strasno, strasno mi je zao.

Dardania Scandinavia

pre 18 godina

Moje sauceshce, ova je tragedija svima a ne samo Crnogorcima. Hvala bogu posto ta tragedija nema veze s politikon. Neka njima je laksha Crna zemlja.

Luka

pre 18 godina

Iskreno mi je zao svih povredjenih i poginulih putnika lokalnog voza Bijelo Polje - Bar. Nesreca je mogla biti izbegnuta samo da tehnicka sluzba nije napravila propust i da je proverila ispravnost elektro-motornog voza koji je saobracao na toj relaciji.
Sto se tice ostavke ministra Lompara i direktora zeleznice Crne Gore gospodina Medenice, smatram da su oni ispravno postupili i da su pokazali sta znaci suociti se sa istinom. To isto bih i ja uradio da sam na njihovom mestu. Da se, ne daj Boze, slicna nesreca dogodila kod nas, nasi ministri i direktori se uopste ne bi obazirali na to, niti bi podneli ostavke. Moze i 1000 dece da pogine,njih bi bilo bas briga.
I ja upucujem najiskrenije saucesce porodicama poginulih putnika, a ostalim povredjenima zelim da ponovo stanu na svoje noge.

darko m.

pre 18 godina

Ne znam zasto se najgore i najtragicnije stvari desavaju nevinim osobama...
I neznam zasto nam Bog tako cesto okrece ledja? Da li u svom bicu kao narod nosimo toliko greha da nas i ovakve tragedije ne mimoilaze. U svoj nasoj bedi i zalosti... Posle ovakve targedije ostaje gorak ukus u ustima da to mozda i nismo zasluzili da nam se desi. Na kraju, izgleda da samo ovakve tragedije mogu da spoje, makar i privremeno, napaceni srpski i crnogorski narod.
Saucesce porodicama poginulih, neka sa ponosom cuvaju uspomene na svoje tragicno preminule...

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Nisam pravnik i mozda moja dilema je neosnovana ali ovde nesto mi nije logicno: pritvoren masinovodja jer je odgovoran za nesrecu, iako u toj nesreci i sam je mogao smrtno stradati. To je, verovatno, po zakonu, nesreca zbog nemarnosti ili slicno. A direktor zeleznice i ministar za saobracaj, koji su po hijerarhiji iznad masinovodje, prolaze sa moralnim cinom-ostavke. Mislim da nije moralno osuditi masinovodju, isto kao sto je moralno da se direktor zeleznice i ministar ugledaju na svoje japanske kolega sta rade kad im zeleznica zakasni 5 sekundi!!!

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Moje najdublje saucesce svim porodicama poginulih, i celome crnogorskom narodu a poveredjenima brz oporavak. Iz Fushe Kosova.

bata, gracanica

pre 18 godina

Iako znam da moje suze nece olaksati patnju i tugu roditelja koji su izgubili svoju decu i svih ostalih koji su izgubili svoje najmilije, zelim da izrazim svoje najiskrenije saucesce porodicama poginulih. Nadam se da je ovo konacan broj i da ce se svi povredjeni uskoro oporaviti.
Nadam se da cemo biti dovoljno pametni da iz ovoga izvucemo pouku, kako se ovakvi crni dani nikada vise ne bi ponovili.

Vasic Alekksandar

pre 18 godina

Iskeno saucesce porodicama poginulih ljudi! Zelim brz oporavak svima povredjenima u tragicnoj nesreci!!!Porodica Wasic

Deki, Makedonija

pre 18 godina

Saucesce porodicama nastradalih i brzo oporavljanje povredenima.
To je to sto comek moze da kaze u ovakvim trenutcima...

Srbin iz Nemacke

pre 18 godina

Moje najiskrenije i najdublje saucesce porodicama nastradalih! Nemam reci! STRASNO! Sada jos teze i jos strasnije padaju sve politicke igre i igrice, koje (i inace) lebde nad tim prostorima! Zar treba da dodje do ovakve tragedije, pa da se (mozda) zapitamo cemu sve…

Niksicanin

pre 18 godina

Zalosno je da saobracajna nesreca zloupotrebljava u politicke svrhe.Pruga se redovno remontuje,a lokomotiva je u 2005-toj prosla tehnicki pregled.Takodje,nije tacno da se zeljeznicom vozi samo
sirotinja,u vozu su bili i kosarkasi,posjetioci ski centara.

Braco

pre 18 godina

Strasno... Iskreno saucesce porodicama i rodbini poginulih. Povredjenima zelimo brz i uspesan oporavak.
Sokanto je delovala udarna vest na prvom, drzavnom kanalu holandske televizije, rano jutros... Muk, neverica, suze u ocima... Bilo je strasno odgovarati na pitanja "hladnih i rezervisanih Holandjana" danas.
Familija Porovic
Holland

Milan BAR

pre 18 godina

strasno,poznavao sam neke od povredjenih i poginulih,za ne vjerovati svaki komentar je izlisan samo trebamo biti jaki NEKA NAM JE BOG U POMOC! ! !

Ivan

pre 18 godina

Zaista velika tragedija. Iskreno saucesce porodici nastradalih putnika, a povredjenima zelim brz oporavak. Koliko samo ljudi izgine svake godine u kanjonu Morace i niko jos nista ne radi na tome da se ta deonica prilagodi za sigurniji saobracaj. Boze pomozi.

majka

pre 18 godina

Crno, crnje, najcrnje sto je moglo da nas zadesi. Deca nisu nikome kriva. Iskreno saucesce porodicama poginulih i svim sugradjanima u Srbiji i Crnoj Gori. Ovde u Austriji je takodje na vestima ceo dan ovaj tuzni dogadjaj.
U ovako tuznom trenutku sam se setio jedne stvari, a to je da ce nas od sada ona prelepa pesma o mostovima uvek secati na ovaj tuzni trenutak...

mikelle

pre 18 godina

Crna Gora jeste ulagala, ali u puteve i granicni prelaz, a ne u zeleznicu. Pa odavno svi znamo da kompletna pruga BGD-BAR treba kompletno da se renovira. Tragedija, se, eto dogodila u CG.
Po prvi put jedan ministar se osetio odgovornim za svoj resor. Ovi nasi, srpski, bi rekli da ne snose nikakvu odgovornost, jer nisu oni masinovodja. svima su usta puna Evrope, a ne shvataju da se do te Evrope stize upravo ovim prugama i vozovima. A mi imamo ove pruge, ove zastarele vozove i jos istrosenije masinovodje.
Strasna tragedija, najiskrenije saucesce porodicama poginulih.

besnik

pre 18 godina

Tuga, velika TUGA za crnogorski narod.
Sucut porodicama nastradalih i brzi oporovak povredjenima.
Makedonska Informativna Agencija - Skoplje

zoran

pre 18 godina

moje iskreno saucesce porodicama nastradalih i nadam se da se se povredjeni brzo oporaiti...tragedija je cela ova zemlja vec godinama. uhapsili masinovodju! sta je on kriv? mogao je i sam da nastrada. moj brat je 1993. kao masinovodja leteo sa teretnim vozom u tom istom kanjonu (nekoliko km dalje) i preziveo. sreca ga je (i njegovog kolegu) tog dana pratila.... ostavka ministra je nista..svi da daju ostavke i da se sami zatvore u zatvore.. tuga , samo to imam ka kazem tuga

Goran MOSKVA

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce porodicama bratskog naroda Crne Gore,koji izgubise svoje najmilije, greskom neljudi. Zahvalnost spasilackim ekipama i svim ljudima ciste svesti sto uputise saucesce, bilo koje vere i nacije. Da nismo glupo ratovali, jos gluplje glasali za "nase vodje" koji nas pokrase, pa nemamo ni pruge, puteve, skole... pa sad ostajemo bez mladosti. Umesto da uzivamo u zivotu koji je sve vise bezvredan,da ulazemo u boljitak, gledamo kako oligarsi pateticno pricaju i hapse masinovodju??? Zasto? Dok sam nocas spustao nasu zastavu na pola koplja, na -20 pitam se kada ce nas sunce ogrejati. Zasto nam se sve ovo dogadja. Posebna zahvalnost med.osoblju iz Dubrovnika koji ponudise smestaj i helikoptere za pomoc Crnogorskim nesrecnicima.

Niko

pre 18 godina

Svi su tu zakazali od onih koji se bave tim problemom do nesrecnika koji su primorani da koriste usluge Zeljeznica Crne Gore. Prvi jer ne rade nista, drugi sto se vec jednom ne pobune, blokiraju prugu, privuku paznju na sebe i na svoje zivote. Dvadesetak godina sam korisnik te dionice do stanice Krusevacki Potok, teren pretezak (sto nije opravadanje), pruzni radnici bijedno placeni i neobuceni, cesto pripiti i zapusteni...
Odnos javnog servisa (TV Crne Gore) koji, takodje, placaju isti nesrecni gradjani, prema tragediji je uzasan: niko tokom veceri nije doveden u studio da kaze sta se dogadja, kakav je to voz, da prokomentarise, da se obrati uzivo... Snimci i izjave sudionika su krajnje neutralni, bez primisli od postavljanja pitanja odgovornosti, a vrhunac je pojavljivanje direktora KBC-a, cini mi se Djurovica, koji pola sata prica o povredama djece, njihovom zbrinjavanju po Odeljenjima bolnice, da bi na kraju rekao: poginulo je petoro djece! Vrhunac bijede doktore, zar da se tako amortizuje odgovornost? Sjajan udzbenicki primjer kako politika utice da se realnost amortizuje. Jad i bijeda.
Sta da covjek kaze, greska je u sistemu, a veceras je kasno, bar na ovom svijetu, za moju rodjaku stradalu u vozu.

Od Hrvata iz Berlina

pre 18 godina

Obiteljima i najblizim prijatljim poginulih najiskrenije saucesc, a povredjenima velike zalje za brz oporavak. Bog im pomogao !

Gradjanin

pre 18 godina

Samo bih dodao na ovaj tekst i informaciju za gradjane iz Crne Gore (sigurno ih ima dosta koji posjecuju ovaj sajt) da su ProMonte, Monet i Telekom organizovali akcije za prikupljanje pomoci slanjem SMS poruke na broj 4422 (i za ProMonte i za Monet je isti broj) a za korisnike fiksne telefonije pozivom na broj 9848. Cijena SMS poruke i poziva je 1 euro. Nazalost drzava se nije odrekla PDV-a na ovaj iznos tako da ce zbog poreza prikupljena sredstva biti manja. ProMonte ce takodje uputiti donaciju od 60.000 EUR u svrhe pomoci porodicama nastradalih, a norveški Telenor, u cijem se vlasništvu nalazi ProMonte, najavio je donaciju od dodatnih 60.000 EUR. Potpune informacije na sajtovima: www.promonte.com i www.monetcg.com.

Alex

pre 18 godina

Nedavno su zbog lose bezbednosti pruga i vozova strajkovali zeleznicari iz Uzica.
Strajk je ugusio Velimir Ilic tako sto je zapretio otkazima i tako sto se licno vozio u lokomotivi i time "dokazao" da je sve bezbedno.
Ta Veljo-va voznja je objavljena na svim televizijama. Mogli bi sada ponovo da je prikazete cisto da se podsetimo.

dusan

pre 18 godina

Pa ministar Ilic je pre manje od sest meseci u emisiji "Suocavanje" kod Bojane Lekic izjavio da je licno pregledao prugu i da je ona "savrsena". Sada me jako zanima njegovo misljenje?

Filip MR

pre 18 godina

Svi dobri ljudi koji zele da pomognu mogu to uraditi tako sto ce poslati sms poruku na broj 4422,nebitno pro monte-069 ili monet 067.To je za fond stradalih i svaka poruka je 1e.

ina

pre 18 godina

iskreno saucesce svim porodicama nastradalih - ostatku napredak - brz oporavak svim povrijedjenima - uzasna tragedija - pokoj svim dusama nek im se bog smiluje - izgleda da su putovali sa andjelima samo sto su ih na kraju andjeli poveli sa sobom -

Meti Puhiaj

pre 18 godina

Ovo je jedna od najvecih tragedija koja se dogodila zadnjih godina. Tragedije je velika i zbog velikog broja dece koji su tim vozom putovali. Crnogorskom narodu a posebno porodicama poginulih izrazavam najiskrenije saucesce a povredjenima uspesno lecenje.
M.Puhiaj, Pristina

Mina, Kragujevac

pre 18 godina

Sve što se sad kaže, suvišno je... Ljudi, znajte da imate podršku i da ima mnogo ljudi koji saosećaju sa Vama... Samo izdržite u ovim teškim, za Vas, najtežim trenucim!!!

Havajac

pre 18 godina

Kao gradjanin Crne Gore zelim da se zahvalim svima koji su momentalno pritekli upomoc i solidarisali se sa unesrecenim ljudima...MOLIM VAS da politiku i potencijalne uzroke nesrece ostavimo po strani bar dok ne prodje proglaseni period nacionalne zalosti...Bog neka dusu 'prosti poginulima,a povrijedjeni da se sto brze oporave...Velika tragedija.

doomed

pre 18 godina

Teško je suzdržati gnev koji čovek oseća prema odgovornim ljudima,koji sa malo više truda mogli bi da spreče ovu katastrofu.Ali ipak...

Slaba je uteha,ali svi ljudi sa ovih prostora dele bol sa onima,koji su izgubili nekoga bliskog.
Neka im je večna slava,i da se NIKAD ne ponovi!

Vracarac

pre 18 godina

Zgrozen sam vestima o velikoj tragediji u Crnoj Gori. Nem od bola, sa nevericom citam sve vesti o ovoj teskoj razornoj tragediji. Nadam se i molim Gospodu Bogu da se ovako nesto NIKADA vise ne ponovi. Porodicama poginulih izrazavam duboko saucesce sa zeljom da sto lakse prevazidju veliku tugu i nesrecu koja ih je zadesila.
Nadam se da ce svi ljudi u CG, bez obzira na to kojoj politickoj opciji pripadaju izvuci pouku iz ove tuge i nesrece i konacno zajedno uciniti nesto vise za dobrobit svoje zemlje. Zar treba nesto ovako da se desi da bi se ljudi ujedinili?

Bob

pre 18 godina

Moje najiskrenije saucesce porodicama poginulih! Uzgred zelim da naglasim odgovornost za izuzetno lose stanje zeleznickih instalacija u SCG.Minnistri,a i ostali odgovorni se trude da sto vise povecaju svoje plate,ali otpustaju ionako slabo placene radnike,koji ukazuju na nepravilnosti u zeleznici.A ministar saobracaja i pomorstva Crne Gore je umesto otkaza,i itime izbegavanja odgovornosti prvo mogao da saslusa radnike,a ne direktor koji ionako ne putuju zeleznicom,vec preskupim automobilima.A Novac za preskupe automobile su mogli bolje potrositi na poboljsanje saobracajne mreze.Svi znamo da ministri i drugi celnici u SCG ne kokriste moc koja im je data pravilno.Zato se jos uvek otpustaju slabo placenni radnici koji su prinudjeni da rade sa zastarelom i vise nego opasnom opremom u momentu kad se pozale da im je posao nemoguc postao.Zato pozivam Lovrica da ponovo uzme mesto koje je zauzimao pre nesrece i istrazi licno sta se stvarno desilo.i da upotrebi datu moc da se otklone nedostatci.Zbog toga mu je i data!

Podgoricanin

pre 18 godina

Zalosno je bilo vidjedti danas Podgoricu , auta skoro i da ne prolaze , pjesaka gotovo nigdje , sve je pusto . Velika tuga i zalost

zagrepcanin

pre 18 godina

Strasna tragedija koja nas je sve potresla!Neka se nikada vise ne ponovi!nazalost i zagreb je prozivio nesto slicno 1974 kad su poginule 153 osobe!najiskrenije saucesce

zoran

pre 18 godina

Evo sta je Marovicu najvaznije i prvo da kaze povodom teske tragedije:
"Posle nesreće sam telefonom razgovarao sa zvaničnicima zemalja u okruženju, koji su izrazili saučešće i ponudili pomoć. Crna Gora je uspela da se sama izbori i pokazala slogu u teškom trenutku", rekao je Marović!
Drugim recima - ne treba joj niko! Velicanstveno!

mama ludaca

pre 18 godina

Nesreca i tragedija koja je marketinski ujedinila politicare,a rezultat cemo videti na referendumu.
Pitam se kako je onim porodicama ciji najdrazi nisu izvadjeni iz Tise,koji su zaboravljeni bez izliva politicke,narodne,medijske i finansijske zalosti.
U ovoj nesreci,zavidim komsijama na ministru koji je podneo ostavku,posto se to ovde ne moze dogoditi.

smajo

pre 18 godina

Porodicama stradalih iskreno i duboko saucesce, povredjenima brz oporavak. Ne ponovilo se nikad vise...! Neka je veliki Bog uz nas ! 24. januar 2006. 21.29. (Smajo sa porodicom)

aleksandar podgorica

pre 18 godina

Hvala svim ljudima iz zemlje i iz inostranstva sto su na bilo koji nacin podijelili tugu sa nama u Crnoj Gori.Ja sam bio u redu za davanje krvi dva sata ali je nisam dao i zao mi je zbog toga.Najpotrebnija je bila 0-i ab- svi smo trcali da damo krv ali moje a+ je bilo dovoljno.Najtragicniju vijest sam saznao oko 19 sati a to je da je najmladja poginula osoba sin jedinac moga prijatelja Muja Tuzovica koji je nastradao u petoj godini svoga zivota.Ovakve tragedije se vise ne smiju dogadjati ni kod nas ni nigdje u svijetu jer zivot je samo jedan i treba ga prozivjeti sto bolje sa roditeljima prijateljima, djecom.zahvaljujem se MUP CG Vatrogasnoj jedinici Vojsci SCG taksistima i svima ljudima koji su ucestvovali u izvlacenju poginulih i povrijedjenih iz kanjona Morace koji je bio u mraku i pod udarima jakog vjetra.Najvecu zahvalnost dugujemo osoblju KBC Podgorica koje je sa velikom mukom i nadljudskim naporom uspjelo da hospitalizuje sve povrijedjene i da svima ukaze pomoc.Moje najiskrenije saucesce svim porodicama koje su imale gubitak svojih najmilijih a povrijedjenim zelim brz oporavak.Ova tragedija i uzas koji nam se desio je pokazao koliko je mala CRNA GORA ustvari velika kada smo pokazali bez obzira na vjeru,naciju i politicku pripadnost da zivot nema cijenu i da smo svi kao jedan u velikoj nevolji koja nas je zadesila.

Milan

pre 18 godina

Pratim ove tuzne vesti i osecam duboku tugu.Saosecam sa svim porodicama ciji su najblizi stradali i sa gradjanima CG ,zelim svim povredjenima da se brzo i dobro oporave.Najveca tuga je za decom, ciji mladi zivoti su ugaseni.Bog jim pomozi i neka jim bude laka zemlja
Slovenac Milan iz Ljubljane

Mia

pre 18 godina

Kao i obično, stradao je narod. Iskreno saučešće svima koji su izgubili dragu osobu u ovoj velikoj i nepotrebnoj nesreći.
A bijeloj tački u ovom crnilu, mladoj majci i njenom sinu, želim brz oporavak i dug i srećan život.

Grupa Crnogoraca- Milvoki, SAD

pre 18 godina

Rafalne izjave zvanicnika crnogorskih o dobroj organizovanosti, kao da se ocekivala nesreca, pokazuje koliko je nespretna necista savjest Glavara. Samo se vlastoljupci dive sebi.

Borka pariz 24 januara

pre 18 godina

Daleko sam od moje Crne gore , pa prateci dogadjanja u njoj iz stampe mislila sam da joj je najveci problem referendum. A evo danas tolike porodice u njoj stradase kao posledica problema losih zeljeznica. Steta ako za sve bude kriv jedan masinovodja . Japanci se nikad ne bi sjetili da njega proglase krivim da se je ovo zlo desilo kod njih. Hvala bratskoj Srbiji za nesebicnu pomoc. Iskreno saucesce u bolu porodicama poginulih a ranjenima da Bog dadne lak i brz oporavak.

Saucesce

pre 18 godina

Saucesce porodicama svih nastradalih! Strasna tragedija.

Zaista se nadam da ce cela nacija ostati dosledna, i ispostovati Dane Zalosti u svim sferama nasih zivota.

George

pre 18 godina

U clanku se izmedju ostalog kaze "...bukvalno pobegao voz koji je iznenada ostao bez vazduha u kočnicama". Kada voz ostane bez vazduha istog momenta se aktiviraju kocnice jer dok pritiska vazduha nema voz ne moze ni da se pomeri. Postoji medjutim mogucnost da jedan ili vise vagona ostanu bez pritiska ali da ih ostali vagoni koji su pod pritiskom tj. otkoceni povuku sa sobom ukoliko se nalaze na nizbrdici. Sigurnosne "Westinghouse" kocnice su u SAD obavezne jos od 1893. Dakle, voz ne koristi vazusni pritisak za kocenje vec za otkocavanje kocnica koje su po defalutu aktivirane sve dok nema dovoljno pritiska. Isto znaci da kada je voz u pokretu i masinovodja zeli da koci on ispusta vazduh i na taj nacin opruge pritiskaju kocione papuce ili ploce na tocak. Dakle ako je ovaj tragicni voz stajao pre nesrece u mestu to znaci da je bio bez pritiska vazduha u sistemu i zakocen a da je usled necega sto su uradili masinovodja ili ostalo osoblje doslo do rasa pritiska vazduha u sistemu sto je odblokiralo kocnice i voz je po inerciji poceo da se nekontrolisano krece.

Elvis Bećirović -Tuzla

pre 18 godina

Kao čovjek upućujem iskreno saučešće porodicama poginulih i državi Crnoj Gori a povrijeđenim želim brz i uspješan oporavak.Tragedija kakva se rijetko događa i u Indiji. Čini mi se da je ovaj kanjon Morače nakon tolikih nesreća crnogorski "Bermudski trougao" bez kraja. Ljudi,ne može se u Evropu sa seoskim uskotračnim prugama i sa našim javašlukom.
Elvis Tuzla, Bosna i Hercegovina
ps:znam šta je ovakva tragedija. U mome gradu je u avgustu 1990.život izgubilo 180.rudara za jednu smjenu.

ANA

pre 18 godina

STRASNO,NE DAJ BOZE NIKOM!NO COMMENT!!!!!NAJISKRENIJE SAUCESCE SVIM PORODICAMA NASTRADALIH KAO I CELOJ BRATSKOJ NAM CRNOJ GORI,A POVREDJENIMA BRZ OPORAVAK...

Arben Halimi Tetova

pre 18 godina

Ipak Ballkanci su solidaran narod al nazalost kod velikih tragedija.Da bog da ovo se vise nikad ne desi iskrena sucut poginulim,i brzi oporavak povredenim

Ema-Sydney

pre 18 godina

Ovo je neizmjerna tuga i bol koju nitko ne moze nadoknaditi. Moje saucesce porodicama stradalih. Povredenima zelim brz oporavak.

Aca Faca

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih a povrijedjenima zelim brz oporavak. Dusa me boli za onom djecom. Republika Srpska je uz vas.

miljan ( U.S.A.)

pre 18 godina

...najiskrenije saucesce porodicama i rodbini tragicno stradalih...nek' im je laka crna zemlja...
..povrijedjenima zelim brz i uspijesan oporavak...nedesilo se nikom i nigdje ponovo...

Sladjana, NS

pre 18 godina

I strašno i tužno i neverovatno. Znam da se nesreće dešavaju i na drugim mestima, ali čovek ne može a da se ne zapita: da li je ovaj užas morao da se dogodi? Najiskrenije saučešće porodicama poginulih. Povređenima i njihovim porodicama želim brz fizički i mentalni oporavak.

iskra

pre 18 godina

Jos uvek ne mogu da verujem da je u vozu bila jedna devojka koju sam upoznala pre 8 godina u Italiji. Bojane vise nema. Zasto?
Iskreno saucesce porodicama poginulih.

Svetozar Matić

pre 18 godina

"Ne plačem samo s bolom svoga srca
Rad zemlje ove uboge i gole;
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca."
Aleksa Šantić

Emir Novi Pazar

pre 18 godina

Kako se danas osecaju clanovi nastradalih porodica samo veliki Bog i oni znaju.
Pokusacu ovim rijecima da im malo olaksam u ovom trenutku kada za njih vreme staje.
Nekome su danas krila slomljena, nekom je let prekinut...
Veliko saucesce od naroda kome to isto moze da se desi.
Emir, Novi Pazar

Dardanius

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce svim porodicama, postradalih.
Pocivajte u miru.
A povredjenima zelimo brz oporavak.
Grupa Albanaca sa Kosova.

Gordana

pre 18 godina

Boze, zasto si nas opet zaboravio, zasto djeca, oni na kojima ovaj svijet treba da ostane? Iskreno saucesce svim ljudima Crne Gore, povrijedjenima da se sto prije oporave, mrtvima neka je laka crna zemlja.
Za vama place narod Republike Srpske

Aleksandar i Nataša

pre 18 godina

Moja porodica iskreno saučestvuje u bolu koji su doživele porodice nastradalih, ali ne samo porodice, već i ceo narod Crne gore, neka je poginulima večni pokoj, a preživelima sve najbolje i brz oporavak.

bozo

pre 18 godina

strasna tragedija.moje duboko saucesce porodicama postradalih.
cast donatorima. ali zasto uvjek pokusavamo lijeciti dusu sanirajuci posledic (koji novci mogu sanirati izgubljene zivote?) ,a ne lijecimo uzroke.zasto ti silni novci nisu dati za odrzavanje pruge,nabavku novih lokomotiva..........
zasto mi sve dovodimo do apsurda?
mozda bi bilo dobro da se vise ne dovodi niko u razna studija itd. bojim se da ce na kraju faliti ordenja (uz sve uvazavanje i zahvalnost svima koji su ucestvovali u spasavanju)
bozo