Nedelja, 16.05.2021.

14:31

Novi non-pejper: Kosovo ostaje u Srbiji još 99 godina, dobija specijalni status?

"Zuerst" je objavio da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

Izvor: Tanjug

Novi non-pejper: Kosovo ostaje u Srbiji još 99 godina, dobija specijalni status? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Super rešenje

pre 2 godine

Podržavam.
Kosovo balkanski Tajvan.
Podržavam ovaj non pejper. Dobro Srbiji, dobro Kosovu, dobro Srbima na Kosovu, dobro regionu, dobro svima.

Enis

pre 2 godine

Znam za "Zuerst!", osnovani su 2009 godine od strane nemačkog ogranka jedne vrste evropske ekstremne desnice koji gaje jake veze sa ruskim desnim udrženjima i zalažu se za dublju saradnju Nemačke i Rusije, kao i evropeizaciju Rusije. I sam urednik Zuersta! se devedesetih godina zalagao za zaokret u nemačkoj politici prema Rusiji, i nekoj vrsti zajedničkog nastupa ruskih i nemačkih desničara po pitanju islamizacije.
Možemo slobodno reći, časopis nemačke alternativne desnice naklonjenoj Rusima, uglavnom rade intervjue sa Afd-om, za one koji ne znaju nemačkom ekstremnom desnicom, koja takođe ima veliki uticaj na ovaj magazin.
AFD-ov uticaj izuzetno raste u Nemačkoj, i zanimljivo je videti neku vrstu alternativnog razmišljanja prema kosovskom problemu, i nije prvi put da se AfD poziva na međunarodno pravo, i opominje na nemačko kršenje istog po pitanju Kosova, što je lepo.
Međutim mislim da onaj koji je pisao ovo ne poznaje baš najbolje prilike ovde.

dub

pre 2 godine

Priština ima stav, mi imamo državu, priznalo nas je 100 država. Problem su tih 100 država. Morali bi države koje su ih priznale da povuku priznanje. Jer oduvek je u tome i bio problem. Samo proglašenje nezavnisnosti nije protiv međunarodnog prava, već priznanje dela suverene države kao nezavisne. Srbija je trebalo da tuži te države, a ne Kosovo! Ali znala je da bi se sukobila sa zapadom, pa je ona tužba bila zamazivanje očiju srpskoj javnosti. Ključ rešenja leži kod onih koji su problem i napravili, a to su zemlje članice NATO i njihovi partneri! A svi znamo njihov stav!

нс бој

pre 2 godine

Реално кад погледаш и ако ЕУ стварно хоће да реши проблем ово је најреалније решење.Косово нема пензије,нема здравствени систем и никад неће створити систем за нормалан живот грађана Косова.Невероватан је број колико Албанаца напушта Косово и иде на запад,неки ће се вратити ал 90% неће никада.Што се нас тиче може шта год хоће ал у саставу Србије.Већи је природни прираштај Срба на Косову него Албанаца.Ми морамо да радимо на наталитету,да буде нормално да имамо 4,5 деце,иначе џабе све радимо.

нс бој

pre 2 godine

Доста више са тим нон пејперима,играју се са нама ко са мишевима,па мало експериментишу.Ово је за нас добро,тако нешто смо им и нудили,да су излазили на изборе и имали би власт на Косову у оквиру Србије,ал они то неће.Од оснивања Призренске лиге њихова жеља је велика Албанија и независно Косово.Они су на томе радили 100 година,протеривали Србе, у сваком рату били против нас и под Титом такође па све до данас траје погром Срба на Косову.

Kujtim

pre 2 godine

Albanac sam sa Kosova.
Glup predlog, ali da malo solimo pamet.
Kosovo ima 1.8 miliona stanovnika (29.06 prosecna starost). Srbija ima 7 (42.9 prosecna starost).
Da ne duzimo statistikom i matematikom, ali bi u takvoj zajednickoj tvorevini, vojska bi imala najmanje 40% albanaca, parlament 25% poslanika, takodje i ministara, podpresednika vlade, parlamenta…
Da li Srbija to želi?

Milisav

pre 2 godine

Dok nam drugi pronalaze resenje za Kosovo, resenje za Bosnu i Hercegovinu, resenje za izbore, resenje za ovo i ono, vec 30 godina, nasi stanovnici pronalaze resenje za sebe daleko od svega ovoga. Prokleti smo.

Јабучило

pre 2 godine

Нит смо ми Енглези, па да смо отели туђе, нит је Косово и Метохија Хонг Конг!

branko

pre 2 godine

Specijalni status? Šta to podrazumeva? Može da bude dobro rešenje, a može i prevara. U principu zvuči kao jedino moguće, pa za 99 godina, valjda će odlučivati neki pametniji.

Zozon

pre 2 godine

Slatko se ismejah. Ovo je mogao da smisli samo neko ko nikada nije bio ni u srbiji ni na kosovu i misli da je tu spor samo oko nekih linija na mapi.

sve su to NATO nonpejperi

pre 2 godine

Zajedničko obezbedjenje spoljnih granica kažu. Znači da dobiju armiju, da dobiju predstavnika u UN i to za navodno 99 godina mira koje treba da garantuje samo Srbija. Ovo je samo pokušaj jeftinog zamrzavanja konflikta. Očigledno da delu zapada dolazi iz dupeta u glavu da su se odrekli pravne zaštite nad svojim suverenitetom i da se i njihove granice mogu menjati pa pokušavaju da to konzerviraju. Stim u vezi, postoje rešenja gde se daje nezavisnost, ali ne daje suverenitet, to jest, imaju sudstvo, skupštinu, izbore, budžet, opštinske i komunalne policije, ali nemaju vojsku, nemaju predstavištvo u UN, nema dupliranih članstava u organizacijama niti aplikacija Prištine može da prednjači nad bilo kojom aplikacijom ili zahtevom Beograda, ne mogu da poseduju oružja i sisteme na koje imaju prava samo suverene države. I tih 99 to ne bi bio zamrznuti konflikt nego bi bila tuča ili kao S.Makedonija gde manjina upravlja životom većine u ime NATO i uvlačenje u NATO. To je poznat zapadni recept, čija se izlazna strategija (samog zapada) može zvati samo ruanda. Trošak nakaznosti koju su napravili bi na Srbiju, jer nemaju više para da sponzorišu. Nisu u stanju ni Izraelu da pomognu, a sada će da se istrese sve od muslimanske braće do islamske države, od nacista do IRE, od kaubojaca do indijanaca, večnih i neošamana, zelenih i crvenih, i raznih anarhističkih hibrida uz uobičajene idiot-idejne-grupe. Ovi nonpejperi su NATO posla koji traži napolje. Suverenitet samo tamo gde pripada, Srbiji.

Ђенерал

pre 2 godine

Ако може Индус да буде градоначелник Лондона и Обама председник Америке онда може и Албанац да буде председник Србије и градоначелник Београда.
Није проблем у националности појединца већ у вредностима које једна држава заступа.
Енглеска и Америка су национално конституисане државе и не може неки нпр. Индус да прави од Лондона Индију већ да се понаша у складу са енглеским законима и наративом који тамо влада.
Проблем Србије је немање националне конституције тј. што не знамо шта нам је национални интерес.
Надам се да ће се то у скорије време променити и онда ће нам бити лакше да решавамо проблеме којих имамо на претек.

KadPorastemBićuKengur

pre 2 godine

Ajde sad svi koji su protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, da vas čujem.
Da li bi prihvatili da Albanci sa KiM dobiju naše državljanstvo i da imaju predstavnike u UN i da "guverner" bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije?

Данијел

pre 2 godine

Ка оваквом решењу треба ићи. Не бојати се интеграције Албанаца у српско друштво, а ако се земља развија неће им нарочито сметати да у њој живе.

Rajak

pre 2 godine

Model Farskih Ostrva i Danske je odlican. Uz garancije za bezbednost Srba, ja bih priznao Kosovu i instituciju i simbole, i sve zakone koji postoje tamo, i dao im najvisi stepen autonomije, ali sa izuzetkom spoljne politike i odbrane. Akcentovao bih na saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, u cilju da naucimo nase nove generacije da se ne mrze i da postujemo jedni druge kao narodi,narocito svetinje.
Drugom recima, mogli bi da imaju odnose sa drugim zemljama, ali ne i ambasade i clanstva u medjunarodnim organizacijama na najvisem nivou poput Interpola, Uneska i krajnje UN.
Mogli bi da imaju svoju policiju , ali ne i vojsku.
Imali bi svoje licne karte, ali ako putuju morali bi da vade srpski pasos, na koji bi svi imali prava. Takodje bi imali prava i na srpsku licnu kartu svi gradjani Kosova, bez obzira na nacionalnost.

Boljeg resenja nema, i za jedan i drugi narod.

Zemljoradnik

pre 2 godine

“Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.”

- Sve zemlje na Balkanu izuzev Srbije i BiH su u sastavu NATO, malo je verovatno da bi SAD bile “potisnute” jednim sporazumom izmedju Beograda i Prištine. SAD ne žele nestabilnost u regionu koji skoro potpuno kontrolišu, njima sporazum odgovara. Zemlja koja bi izgubila sporazumom je Rusija. Njihov značaj na Balkanu bio bi umanjen.

Neo@

pre 2 godine

... I ne može biti partnerstva ili iste podele između pokrajine i matice, već pokrajina učestvuje srazmerno broju svojih stanovnika i svog udela u odlučivanje pitanja od nacionalnih interesa.
Isto važi i za zamenika ambasadora u UN ili bilo gde u svetu... O tome odluku donosi država, a pokrajina učestvuje kao i ostali delovi države Srbije.
I kako rekoh... Nikad na 99 godina, već zanavek, dok je sveta i veka!

Rale

pre 2 godine

Kosovo je i sada u sastavu Srbije ...zasto bi Srbija uopste razmatrala takvo pitanje i pristajala na tu propoporciju sa svojih bezmalo 10 miliona stanovnika ??
Osnovno pitanje Kosova je hoce li kosovski albanci prihvatati demokratske uzanse savrenenog sveta i ziveti kao i svaka manjina ?? Problem je sto oni zele drzavu na teritoriji Srbije a da pri tom nisu niti ekonomski odrzivi niti samostalno sposobni da je stvore. Geopolitika im je isla na ruku do sada ali to nije garancija i za buducnost...
Dakle Srbija samo treba da ceka sto mudro i radi vec 20 godina ...

Mate

pre 2 godine

Da sam na mjestu Albanaca, prihvatio bih ovo samo pod jednim uvjetom...
Da postoji opcija neograničenog produžavanja, 99 + 99 + 99godina...
Sve dok jedna strana to želi :D

Шид у срцу.

pre 2 godine

За сада, по Србију најбоље решење. А за тих 99 година полако радити на томе да ме буде ни аутономије, него стање као пре '74. Лепо, за сада звучи, али од тога нема ништа.

bzvz

pre 2 godine

Ovo su ocajnicki potezi, nesto mi govori da je vetar poceo da duva u suprotnom smeru kad ovoliko gori pod petama. Ne 99, ni 999, ni 9999, nikad gospodo, ajd zdravo.

Sandra

pre 2 godine

Напокон може да се види званична бројка Албанаца на Косову: 873.000
А не као што нас стално аутошивнисти убеђују да их је 2 милиона.... Ово је стварно једино и реално решење, још кад Албанци добију преко нас визе, бројка доле има да им се преполови.

Radoman

pre 2 godine

Plan je nerealan, zamisljeni drzavni aparat neodrziv, i ovako nestabilna Srbija bi pocela da lici na Bosnu i Hercegovinu, zamisli na sta bi licilo da imamo milion Albanaca koji odjednom glasaju i uticu na sve politicke procese u Srbiji, koliko bi tu bilo ucenjivanja... Ne smem ni da zamislim.

Roćevac

pre 2 godine

Samo prazne priče.
A ako nisu baš prazne, dajmo amerikancima bazu na kosovu ili još nešto što bi im odgovaralo. Ne zaboravimo da je Kosovo tu gde je i kako je isključivi zato što ameri imaju neki intereq od nečeg. Kad im interes padne ništa ih više neće na kosovu interesovati. Ispunimo im taj interes i garantujmo ga.

neka

pre 2 godine

Neka hvala. Sa bratskom Crnom Gorom je bilo tesko u takvom aranzmanu, a kamoli sa kosovskim albancima koji nas mrze iz dna duse.. Nek neko drugi vadi Kosovske albance iz finansijske bule...

Dare

pre 2 godine

Meni samo nije jasno čemu se nadaju ovi zagovarači da će Kosovo opet jednog dana biti Srbija? Možda i hoće, to je pitanje geopolitike, ali ono što se nikada neće promeniti, dole živi preko milion ljudi koji se uglavnom bave kriminalom i koji ne žele da žive u Srbiji. Ako Kosovo i bude deo Srbije, svakim danom će raditi protiv interesa te države. Nešto što trenutno rade Srbi u BiH. Pored svega, uz sav kriminal i šverc droge i oružja dole, to može da bude ogromni bezbednosni problem Srbije. Ili će stvarno Srbi iz Beograda ići dole da žive, rade u policiji i ratuju sa narko klanovima?

vlasta

pre 2 godine

Nema od toga nista. Albanci su se borili za nezavisnost, i od toga nece odustati. Da li mi to prihvatamo, nas je problem. Njih to vise ne interesuje. Imali.smo skoro sto godina da uspostavimo drzavu na toj teritoriji, nismo uspeli. Realno, sad nemamo ni ozbiljnu drzavu na teritoriji uze Srbije. Vise je to neka dzamahirija sa likom poput Gadafija na celu. Sve se pita jedan covek. Ni zakon, ni skupstina, a pogotovo ne vlada. I onda se cudimo sto svi beze od nas i naglasavamo kako nas mrze.

...

pre 2 godine

Neka hvala. Neka Kosovo postane nemački guvernat pa neka oni tiraju zamrznut konflikt 99 godina, siguran sam da im je isplativo i tako umesto da nekom drugom kroje sudbinu generacijama unapred.

Zozon

pre 2 godine

Slatko se ismejah. Ovo je mogao da smisli samo neko ko nikada nije bio ni u srbiji ni na kosovu i misli da je tu spor samo oko nekih linija na mapi.

KadPorastemBićuKengur

pre 2 godine

Ajde sad svi koji su protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, da vas čujem.
Da li bi prihvatili da Albanci sa KiM dobiju naše državljanstvo i da imaju predstavnike u UN i da "guverner" bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije?

neka

pre 2 godine

Neka hvala. Sa bratskom Crnom Gorom je bilo tesko u takvom aranzmanu, a kamoli sa kosovskim albancima koji nas mrze iz dna duse.. Nek neko drugi vadi Kosovske albance iz finansijske bule...

Sandra

pre 2 godine

Напокон може да се види званична бројка Албанаца на Косову: 873.000
А не као што нас стално аутошивнисти убеђују да их је 2 милиона.... Ово је стварно једино и реално решење, још кад Албанци добију преко нас визе, бројка доле има да им се преполови.

Rale

pre 2 godine

Kosovo je i sada u sastavu Srbije ...zasto bi Srbija uopste razmatrala takvo pitanje i pristajala na tu propoporciju sa svojih bezmalo 10 miliona stanovnika ??
Osnovno pitanje Kosova je hoce li kosovski albanci prihvatati demokratske uzanse savrenenog sveta i ziveti kao i svaka manjina ?? Problem je sto oni zele drzavu na teritoriji Srbije a da pri tom nisu niti ekonomski odrzivi niti samostalno sposobni da je stvore. Geopolitika im je isla na ruku do sada ali to nije garancija i za buducnost...
Dakle Srbija samo treba da ceka sto mudro i radi vec 20 godina ...

Kujtim

pre 2 godine

Albanac sam sa Kosova.
Glup predlog, ali da malo solimo pamet.
Kosovo ima 1.8 miliona stanovnika (29.06 prosecna starost). Srbija ima 7 (42.9 prosecna starost).
Da ne duzimo statistikom i matematikom, ali bi u takvoj zajednickoj tvorevini, vojska bi imala najmanje 40% albanaca, parlament 25% poslanika, takodje i ministara, podpresednika vlade, parlamenta…
Da li Srbija to želi?

нс бој

pre 2 godine

Реално кад погледаш и ако ЕУ стварно хоће да реши проблем ово је најреалније решење.Косово нема пензије,нема здравствени систем и никад неће створити систем за нормалан живот грађана Косова.Невероватан је број колико Албанаца напушта Косово и иде на запад,неки ће се вратити ал 90% неће никада.Што се нас тиче може шта год хоће ал у саставу Србије.Већи је природни прираштај Срба на Косову него Албанаца.Ми морамо да радимо на наталитету,да буде нормално да имамо 4,5 деце,иначе џабе све радимо.

vlasta

pre 2 godine

Nema od toga nista. Albanci su se borili za nezavisnost, i od toga nece odustati. Da li mi to prihvatamo, nas je problem. Njih to vise ne interesuje. Imali.smo skoro sto godina da uspostavimo drzavu na toj teritoriji, nismo uspeli. Realno, sad nemamo ni ozbiljnu drzavu na teritoriji uze Srbije. Vise je to neka dzamahirija sa likom poput Gadafija na celu. Sve se pita jedan covek. Ni zakon, ni skupstina, a pogotovo ne vlada. I onda se cudimo sto svi beze od nas i naglasavamo kako nas mrze.

Шид у срцу.

pre 2 godine

За сада, по Србију најбоље решење. А за тих 99 година полако радити на томе да ме буде ни аутономије, него стање као пре '74. Лепо, за сада звучи, али од тога нема ништа.

bzvz

pre 2 godine

Ovo su ocajnicki potezi, nesto mi govori da je vetar poceo da duva u suprotnom smeru kad ovoliko gori pod petama. Ne 99, ni 999, ni 9999, nikad gospodo, ajd zdravo.

Јабучило

pre 2 godine

Нит смо ми Енглези, па да смо отели туђе, нит је Косово и Метохија Хонг Конг!

нс бој

pre 2 godine

Доста више са тим нон пејперима,играју се са нама ко са мишевима,па мало експериментишу.Ово је за нас добро,тако нешто смо им и нудили,да су излазили на изборе и имали би власт на Косову у оквиру Србије,ал они то неће.Од оснивања Призренске лиге њихова жеља је велика Албанија и независно Косово.Они су на томе радили 100 година,протеривали Србе, у сваком рату били против нас и под Титом такође па све до данас траје погром Срба на Косову.

Milisav

pre 2 godine

Dok nam drugi pronalaze resenje za Kosovo, resenje za Bosnu i Hercegovinu, resenje za izbore, resenje za ovo i ono, vec 30 godina, nasi stanovnici pronalaze resenje za sebe daleko od svega ovoga. Prokleti smo.

Ђенерал

pre 2 godine

Ако може Индус да буде градоначелник Лондона и Обама председник Америке онда може и Албанац да буде председник Србије и градоначелник Београда.
Није проблем у националности појединца већ у вредностима које једна држава заступа.
Енглеска и Америка су национално конституисане државе и не може неки нпр. Индус да прави од Лондона Индију већ да се понаша у складу са енглеским законима и наративом који тамо влада.
Проблем Србије је немање националне конституције тј. што не знамо шта нам је национални интерес.
Надам се да ће се то у скорије време променити и онда ће нам бити лакше да решавамо проблеме којих имамо на претек.

...

pre 2 godine

Neka hvala. Neka Kosovo postane nemački guvernat pa neka oni tiraju zamrznut konflikt 99 godina, siguran sam da im je isplativo i tako umesto da nekom drugom kroje sudbinu generacijama unapred.

Zemljoradnik

pre 2 godine

“Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.”

- Sve zemlje na Balkanu izuzev Srbije i BiH su u sastavu NATO, malo je verovatno da bi SAD bile “potisnute” jednim sporazumom izmedju Beograda i Prištine. SAD ne žele nestabilnost u regionu koji skoro potpuno kontrolišu, njima sporazum odgovara. Zemlja koja bi izgubila sporazumom je Rusija. Njihov značaj na Balkanu bio bi umanjen.

dub

pre 2 godine

Priština ima stav, mi imamo državu, priznalo nas je 100 država. Problem su tih 100 država. Morali bi države koje su ih priznale da povuku priznanje. Jer oduvek je u tome i bio problem. Samo proglašenje nezavnisnosti nije protiv međunarodnog prava, već priznanje dela suverene države kao nezavisne. Srbija je trebalo da tuži te države, a ne Kosovo! Ali znala je da bi se sukobila sa zapadom, pa je ona tužba bila zamazivanje očiju srpskoj javnosti. Ključ rešenja leži kod onih koji su problem i napravili, a to su zemlje članice NATO i njihovi partneri! A svi znamo njihov stav!

Radoman

pre 2 godine

Plan je nerealan, zamisljeni drzavni aparat neodrziv, i ovako nestabilna Srbija bi pocela da lici na Bosnu i Hercegovinu, zamisli na sta bi licilo da imamo milion Albanaca koji odjednom glasaju i uticu na sve politicke procese u Srbiji, koliko bi tu bilo ucenjivanja... Ne smem ni da zamislim.

Rajak

pre 2 godine

Model Farskih Ostrva i Danske je odlican. Uz garancije za bezbednost Srba, ja bih priznao Kosovu i instituciju i simbole, i sve zakone koji postoje tamo, i dao im najvisi stepen autonomije, ali sa izuzetkom spoljne politike i odbrane. Akcentovao bih na saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, u cilju da naucimo nase nove generacije da se ne mrze i da postujemo jedni druge kao narodi,narocito svetinje.
Drugom recima, mogli bi da imaju odnose sa drugim zemljama, ali ne i ambasade i clanstva u medjunarodnim organizacijama na najvisem nivou poput Interpola, Uneska i krajnje UN.
Mogli bi da imaju svoju policiju , ali ne i vojsku.
Imali bi svoje licne karte, ali ako putuju morali bi da vade srpski pasos, na koji bi svi imali prava. Takodje bi imali prava i na srpsku licnu kartu svi gradjani Kosova, bez obzira na nacionalnost.

Boljeg resenja nema, i za jedan i drugi narod.

Enis

pre 2 godine

Znam za "Zuerst!", osnovani su 2009 godine od strane nemačkog ogranka jedne vrste evropske ekstremne desnice koji gaje jake veze sa ruskim desnim udrženjima i zalažu se za dublju saradnju Nemačke i Rusije, kao i evropeizaciju Rusije. I sam urednik Zuersta! se devedesetih godina zalagao za zaokret u nemačkoj politici prema Rusiji, i nekoj vrsti zajedničkog nastupa ruskih i nemačkih desničara po pitanju islamizacije.
Možemo slobodno reći, časopis nemačke alternativne desnice naklonjenoj Rusima, uglavnom rade intervjue sa Afd-om, za one koji ne znaju nemačkom ekstremnom desnicom, koja takođe ima veliki uticaj na ovaj magazin.
AFD-ov uticaj izuzetno raste u Nemačkoj, i zanimljivo je videti neku vrstu alternativnog razmišljanja prema kosovskom problemu, i nije prvi put da se AfD poziva na međunarodno pravo, i opominje na nemačko kršenje istog po pitanju Kosova, što je lepo.
Međutim mislim da onaj koji je pisao ovo ne poznaje baš najbolje prilike ovde.

Neo@

pre 2 godine

... I ne može biti partnerstva ili iste podele između pokrajine i matice, već pokrajina učestvuje srazmerno broju svojih stanovnika i svog udela u odlučivanje pitanja od nacionalnih interesa.
Isto važi i za zamenika ambasadora u UN ili bilo gde u svetu... O tome odluku donosi država, a pokrajina učestvuje kao i ostali delovi države Srbije.
I kako rekoh... Nikad na 99 godina, već zanavek, dok je sveta i veka!

Roćevac

pre 2 godine

Samo prazne priče.
A ako nisu baš prazne, dajmo amerikancima bazu na kosovu ili još nešto što bi im odgovaralo. Ne zaboravimo da je Kosovo tu gde je i kako je isključivi zato što ameri imaju neki intereq od nečeg. Kad im interes padne ništa ih više neće na kosovu interesovati. Ispunimo im taj interes i garantujmo ga.

Dare

pre 2 godine

Meni samo nije jasno čemu se nadaju ovi zagovarači da će Kosovo opet jednog dana biti Srbija? Možda i hoće, to je pitanje geopolitike, ali ono što se nikada neće promeniti, dole živi preko milion ljudi koji se uglavnom bave kriminalom i koji ne žele da žive u Srbiji. Ako Kosovo i bude deo Srbije, svakim danom će raditi protiv interesa te države. Nešto što trenutno rade Srbi u BiH. Pored svega, uz sav kriminal i šverc droge i oružja dole, to može da bude ogromni bezbednosni problem Srbije. Ili će stvarno Srbi iz Beograda ići dole da žive, rade u policiji i ratuju sa narko klanovima?

Mate

pre 2 godine

Da sam na mjestu Albanaca, prihvatio bih ovo samo pod jednim uvjetom...
Da postoji opcija neograničenog produžavanja, 99 + 99 + 99godina...
Sve dok jedna strana to želi :D

branko

pre 2 godine

Specijalni status? Šta to podrazumeva? Može da bude dobro rešenje, a može i prevara. U principu zvuči kao jedino moguće, pa za 99 godina, valjda će odlučivati neki pametniji.

Данијел

pre 2 godine

Ка оваквом решењу треба ићи. Не бојати се интеграције Албанаца у српско друштво, а ако се земља развија неће им нарочито сметати да у њој живе.

sve su to NATO nonpejperi

pre 2 godine

Zajedničko obezbedjenje spoljnih granica kažu. Znači da dobiju armiju, da dobiju predstavnika u UN i to za navodno 99 godina mira koje treba da garantuje samo Srbija. Ovo je samo pokušaj jeftinog zamrzavanja konflikta. Očigledno da delu zapada dolazi iz dupeta u glavu da su se odrekli pravne zaštite nad svojim suverenitetom i da se i njihove granice mogu menjati pa pokušavaju da to konzerviraju. Stim u vezi, postoje rešenja gde se daje nezavisnost, ali ne daje suverenitet, to jest, imaju sudstvo, skupštinu, izbore, budžet, opštinske i komunalne policije, ali nemaju vojsku, nemaju predstavištvo u UN, nema dupliranih članstava u organizacijama niti aplikacija Prištine može da prednjači nad bilo kojom aplikacijom ili zahtevom Beograda, ne mogu da poseduju oružja i sisteme na koje imaju prava samo suverene države. I tih 99 to ne bi bio zamrznuti konflikt nego bi bila tuča ili kao S.Makedonija gde manjina upravlja životom većine u ime NATO i uvlačenje u NATO. To je poznat zapadni recept, čija se izlazna strategija (samog zapada) može zvati samo ruanda. Trošak nakaznosti koju su napravili bi na Srbiju, jer nemaju više para da sponzorišu. Nisu u stanju ni Izraelu da pomognu, a sada će da se istrese sve od muslimanske braće do islamske države, od nacista do IRE, od kaubojaca do indijanaca, večnih i neošamana, zelenih i crvenih, i raznih anarhističkih hibrida uz uobičajene idiot-idejne-grupe. Ovi nonpejperi su NATO posla koji traži napolje. Suverenitet samo tamo gde pripada, Srbiji.

Super rešenje

pre 2 godine

Podržavam.
Kosovo balkanski Tajvan.
Podržavam ovaj non pejper. Dobro Srbiji, dobro Kosovu, dobro Srbima na Kosovu, dobro regionu, dobro svima.

Rale

pre 2 godine

Kosovo je i sada u sastavu Srbije ...zasto bi Srbija uopste razmatrala takvo pitanje i pristajala na tu propoporciju sa svojih bezmalo 10 miliona stanovnika ??
Osnovno pitanje Kosova je hoce li kosovski albanci prihvatati demokratske uzanse savrenenog sveta i ziveti kao i svaka manjina ?? Problem je sto oni zele drzavu na teritoriji Srbije a da pri tom nisu niti ekonomski odrzivi niti samostalno sposobni da je stvore. Geopolitika im je isla na ruku do sada ali to nije garancija i za buducnost...
Dakle Srbija samo treba da ceka sto mudro i radi vec 20 godina ...

Kujtim

pre 2 godine

Albanac sam sa Kosova.
Glup predlog, ali da malo solimo pamet.
Kosovo ima 1.8 miliona stanovnika (29.06 prosecna starost). Srbija ima 7 (42.9 prosecna starost).
Da ne duzimo statistikom i matematikom, ali bi u takvoj zajednickoj tvorevini, vojska bi imala najmanje 40% albanaca, parlament 25% poslanika, takodje i ministara, podpresednika vlade, parlamenta…
Da li Srbija to želi?

Rajak

pre 2 godine

Model Farskih Ostrva i Danske je odlican. Uz garancije za bezbednost Srba, ja bih priznao Kosovu i instituciju i simbole, i sve zakone koji postoje tamo, i dao im najvisi stepen autonomije, ali sa izuzetkom spoljne politike i odbrane. Akcentovao bih na saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, u cilju da naucimo nase nove generacije da se ne mrze i da postujemo jedni druge kao narodi,narocito svetinje.
Drugom recima, mogli bi da imaju odnose sa drugim zemljama, ali ne i ambasade i clanstva u medjunarodnim organizacijama na najvisem nivou poput Interpola, Uneska i krajnje UN.
Mogli bi da imaju svoju policiju , ali ne i vojsku.
Imali bi svoje licne karte, ali ako putuju morali bi da vade srpski pasos, na koji bi svi imali prava. Takodje bi imali prava i na srpsku licnu kartu svi gradjani Kosova, bez obzira na nacionalnost.

Boljeg resenja nema, i za jedan i drugi narod.

KadPorastemBićuKengur

pre 2 godine

Ajde sad svi koji su protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, da vas čujem.
Da li bi prihvatili da Albanci sa KiM dobiju naše državljanstvo i da imaju predstavnike u UN i da "guverner" bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije?

нс бој

pre 2 godine

Реално кад погледаш и ако ЕУ стварно хоће да реши проблем ово је најреалније решење.Косово нема пензије,нема здравствени систем и никад неће створити систем за нормалан живот грађана Косова.Невероватан је број колико Албанаца напушта Косово и иде на запад,неки ће се вратити ал 90% неће никада.Што се нас тиче може шта год хоће ал у саставу Србије.Већи је природни прираштај Срба на Косову него Албанаца.Ми морамо да радимо на наталитету,да буде нормално да имамо 4,5 деце,иначе џабе све радимо.

Sandra

pre 2 godine

Напокон може да се види званична бројка Албанаца на Косову: 873.000
А не као што нас стално аутошивнисти убеђују да их је 2 милиона.... Ово је стварно једино и реално решење, још кад Албанци добију преко нас визе, бројка доле има да им се преполови.

Шид у срцу.

pre 2 godine

За сада, по Србију најбоље решење. А за тих 99 година полако радити на томе да ме буде ни аутономије, него стање као пре '74. Лепо, за сада звучи, али од тога нема ништа.

vlasta

pre 2 godine

Nema od toga nista. Albanci su se borili za nezavisnost, i od toga nece odustati. Da li mi to prihvatamo, nas je problem. Njih to vise ne interesuje. Imali.smo skoro sto godina da uspostavimo drzavu na toj teritoriji, nismo uspeli. Realno, sad nemamo ni ozbiljnu drzavu na teritoriji uze Srbije. Vise je to neka dzamahirija sa likom poput Gadafija na celu. Sve se pita jedan covek. Ni zakon, ni skupstina, a pogotovo ne vlada. I onda se cudimo sto svi beze od nas i naglasavamo kako nas mrze.

bzvz

pre 2 godine

Ovo su ocajnicki potezi, nesto mi govori da je vetar poceo da duva u suprotnom smeru kad ovoliko gori pod petama. Ne 99, ni 999, ni 9999, nikad gospodo, ajd zdravo.

Mate

pre 2 godine

Da sam na mjestu Albanaca, prihvatio bih ovo samo pod jednim uvjetom...
Da postoji opcija neograničenog produžavanja, 99 + 99 + 99godina...
Sve dok jedna strana to želi :D

Dare

pre 2 godine

Meni samo nije jasno čemu se nadaju ovi zagovarači da će Kosovo opet jednog dana biti Srbija? Možda i hoće, to je pitanje geopolitike, ali ono što se nikada neće promeniti, dole živi preko milion ljudi koji se uglavnom bave kriminalom i koji ne žele da žive u Srbiji. Ako Kosovo i bude deo Srbije, svakim danom će raditi protiv interesa te države. Nešto što trenutno rade Srbi u BiH. Pored svega, uz sav kriminal i šverc droge i oružja dole, to može da bude ogromni bezbednosni problem Srbije. Ili će stvarno Srbi iz Beograda ići dole da žive, rade u policiji i ratuju sa narko klanovima?

Јабучило

pre 2 godine

Нит смо ми Енглези, па да смо отели туђе, нит је Косово и Метохија Хонг Конг!

...

pre 2 godine

Neka hvala. Neka Kosovo postane nemački guvernat pa neka oni tiraju zamrznut konflikt 99 godina, siguran sam da im je isplativo i tako umesto da nekom drugom kroje sudbinu generacijama unapred.

neka

pre 2 godine

Neka hvala. Sa bratskom Crnom Gorom je bilo tesko u takvom aranzmanu, a kamoli sa kosovskim albancima koji nas mrze iz dna duse.. Nek neko drugi vadi Kosovske albance iz finansijske bule...

Neo@

pre 2 godine

... I ne može biti partnerstva ili iste podele između pokrajine i matice, već pokrajina učestvuje srazmerno broju svojih stanovnika i svog udela u odlučivanje pitanja od nacionalnih interesa.
Isto važi i za zamenika ambasadora u UN ili bilo gde u svetu... O tome odluku donosi država, a pokrajina učestvuje kao i ostali delovi države Srbije.
I kako rekoh... Nikad na 99 godina, već zanavek, dok je sveta i veka!

Данијел

pre 2 godine

Ка оваквом решењу треба ићи. Не бојати се интеграције Албанаца у српско друштво, а ако се земља развија неће им нарочито сметати да у њој живе.

Zozon

pre 2 godine

Slatko se ismejah. Ovo je mogao da smisli samo neko ko nikada nije bio ni u srbiji ni na kosovu i misli da je tu spor samo oko nekih linija na mapi.

Roćevac

pre 2 godine

Samo prazne priče.
A ako nisu baš prazne, dajmo amerikancima bazu na kosovu ili još nešto što bi im odgovaralo. Ne zaboravimo da je Kosovo tu gde je i kako je isključivi zato što ameri imaju neki intereq od nečeg. Kad im interes padne ništa ih više neće na kosovu interesovati. Ispunimo im taj interes i garantujmo ga.

Zemljoradnik

pre 2 godine

“Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.”

- Sve zemlje na Balkanu izuzev Srbije i BiH su u sastavu NATO, malo je verovatno da bi SAD bile “potisnute” jednim sporazumom izmedju Beograda i Prištine. SAD ne žele nestabilnost u regionu koji skoro potpuno kontrolišu, njima sporazum odgovara. Zemlja koja bi izgubila sporazumom je Rusija. Njihov značaj na Balkanu bio bi umanjen.

Super rešenje

pre 2 godine

Podržavam.
Kosovo balkanski Tajvan.
Podržavam ovaj non pejper. Dobro Srbiji, dobro Kosovu, dobro Srbima na Kosovu, dobro regionu, dobro svima.

dub

pre 2 godine

Priština ima stav, mi imamo državu, priznalo nas je 100 država. Problem su tih 100 država. Morali bi države koje su ih priznale da povuku priznanje. Jer oduvek je u tome i bio problem. Samo proglašenje nezavnisnosti nije protiv međunarodnog prava, već priznanje dela suverene države kao nezavisne. Srbija je trebalo da tuži te države, a ne Kosovo! Ali znala je da bi se sukobila sa zapadom, pa je ona tužba bila zamazivanje očiju srpskoj javnosti. Ključ rešenja leži kod onih koji su problem i napravili, a to su zemlje članice NATO i njihovi partneri! A svi znamo njihov stav!

sve su to NATO nonpejperi

pre 2 godine

Zajedničko obezbedjenje spoljnih granica kažu. Znači da dobiju armiju, da dobiju predstavnika u UN i to za navodno 99 godina mira koje treba da garantuje samo Srbija. Ovo je samo pokušaj jeftinog zamrzavanja konflikta. Očigledno da delu zapada dolazi iz dupeta u glavu da su se odrekli pravne zaštite nad svojim suverenitetom i da se i njihove granice mogu menjati pa pokušavaju da to konzerviraju. Stim u vezi, postoje rešenja gde se daje nezavisnost, ali ne daje suverenitet, to jest, imaju sudstvo, skupštinu, izbore, budžet, opštinske i komunalne policije, ali nemaju vojsku, nemaju predstavištvo u UN, nema dupliranih članstava u organizacijama niti aplikacija Prištine može da prednjači nad bilo kojom aplikacijom ili zahtevom Beograda, ne mogu da poseduju oružja i sisteme na koje imaju prava samo suverene države. I tih 99 to ne bi bio zamrznuti konflikt nego bi bila tuča ili kao S.Makedonija gde manjina upravlja životom većine u ime NATO i uvlačenje u NATO. To je poznat zapadni recept, čija se izlazna strategija (samog zapada) može zvati samo ruanda. Trošak nakaznosti koju su napravili bi na Srbiju, jer nemaju više para da sponzorišu. Nisu u stanju ni Izraelu da pomognu, a sada će da se istrese sve od muslimanske braće do islamske države, od nacista do IRE, od kaubojaca do indijanaca, večnih i neošamana, zelenih i crvenih, i raznih anarhističkih hibrida uz uobičajene idiot-idejne-grupe. Ovi nonpejperi su NATO posla koji traži napolje. Suverenitet samo tamo gde pripada, Srbiji.

Ђенерал

pre 2 godine

Ако може Индус да буде градоначелник Лондона и Обама председник Америке онда може и Албанац да буде председник Србије и градоначелник Београда.
Није проблем у националности појединца већ у вредностима које једна држава заступа.
Енглеска и Америка су национално конституисане државе и не може неки нпр. Индус да прави од Лондона Индију већ да се понаша у складу са енглеским законима и наративом који тамо влада.
Проблем Србије је немање националне конституције тј. што не знамо шта нам је национални интерес.
Надам се да ће се то у скорије време променити и онда ће нам бити лакше да решавамо проблеме којих имамо на претек.

branko

pre 2 godine

Specijalni status? Šta to podrazumeva? Može da bude dobro rešenje, a može i prevara. U principu zvuči kao jedino moguće, pa za 99 godina, valjda će odlučivati neki pametniji.

нс бој

pre 2 godine

Доста више са тим нон пејперима,играју се са нама ко са мишевима,па мало експериментишу.Ово је за нас добро,тако нешто смо им и нудили,да су излазили на изборе и имали би власт на Косову у оквиру Србије,ал они то неће.Од оснивања Призренске лиге њихова жеља је велика Албанија и независно Косово.Они су на томе радили 100 година,протеривали Србе, у сваком рату били против нас и под Титом такође па све до данас траје погром Срба на Косову.

Radoman

pre 2 godine

Plan je nerealan, zamisljeni drzavni aparat neodrziv, i ovako nestabilna Srbija bi pocela da lici na Bosnu i Hercegovinu, zamisli na sta bi licilo da imamo milion Albanaca koji odjednom glasaju i uticu na sve politicke procese u Srbiji, koliko bi tu bilo ucenjivanja... Ne smem ni da zamislim.

Enis

pre 2 godine

Znam za "Zuerst!", osnovani su 2009 godine od strane nemačkog ogranka jedne vrste evropske ekstremne desnice koji gaje jake veze sa ruskim desnim udrženjima i zalažu se za dublju saradnju Nemačke i Rusije, kao i evropeizaciju Rusije. I sam urednik Zuersta! se devedesetih godina zalagao za zaokret u nemačkoj politici prema Rusiji, i nekoj vrsti zajedničkog nastupa ruskih i nemačkih desničara po pitanju islamizacije.
Možemo slobodno reći, časopis nemačke alternativne desnice naklonjenoj Rusima, uglavnom rade intervjue sa Afd-om, za one koji ne znaju nemačkom ekstremnom desnicom, koja takođe ima veliki uticaj na ovaj magazin.
AFD-ov uticaj izuzetno raste u Nemačkoj, i zanimljivo je videti neku vrstu alternativnog razmišljanja prema kosovskom problemu, i nije prvi put da se AfD poziva na međunarodno pravo, i opominje na nemačko kršenje istog po pitanju Kosova, što je lepo.
Međutim mislim da onaj koji je pisao ovo ne poznaje baš najbolje prilike ovde.

Milisav

pre 2 godine

Dok nam drugi pronalaze resenje za Kosovo, resenje za Bosnu i Hercegovinu, resenje za izbore, resenje za ovo i ono, vec 30 godina, nasi stanovnici pronalaze resenje za sebe daleko od svega ovoga. Prokleti smo.