Četvrtak, 08.12.2005.

09:16

Blic: BIA prisluškivala poslanike

Informaciju Blica o prisluškivanju poslanika u Skupštini Srbije, Bezbednosno-informativna agencija je demantovala.

Izvor: B92

Blic: BIA prisluškivala poslanike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Komunista

pre 18 godina

Ja ne znam zasto al nekako sve verujem sta BIA (SDB, UDBA, CIA, KGB, Sigurimi, itd...) kaze. Valjda zato sto su tajne policije poznate po svojoj pravdoljubivosti, otkud znam. Zato sam siguran da nikog BIA nije prsiluskivala, kako uopste, tako i posebno.

pepe

pre 18 godina

Ajde sada što prisluškuje BIA. Nisu se pročistili i s obzirom ko im je na čelu to i ne čudi. Čudi me ovoliki broj običnih ljudi, poreskih obveznika i _Građanina, koji svesno i podanički odobravaju očigledan atak na privatnost.
To je simptom jednog nezrelog i ozbiljno obolelog društva, koji će na isti način odobravati netoleranciju bilo koje vrste, samo ako je dobro "obrazložena". To znači, na žalost, da su koreni bolesti duboko zašli u sam korteks i da se odatle ne mogu izbaciti šok terapijom već dugotrajnim i upornim lečenjem celog društva. Ukoliko se ne leči, bolest može prerasti u nešto mnogo opasnije.

Goran

pre 18 godina

Vrlo moguce da je sve ovo sa albanskim lobijem samo 'skupstinska patka', ali ipak treba napomenuti da se ovde prisluskuju poslanici, a ne stranacki protivnici, kako su radile prethodne vlade. Tako, ne mozemo govoriti o zloupotrebi bilo cega. Po meni, poslanike treba 'istresti iz gaca' pre i posle mandata, a za vreme ih stalno kontrolisati i pratiti (kako fizicki, tako i imovinski). Niko ih nije terao da se kandiduju. Drzava ima pravo da se stiti.

carapan

pre 18 godina

Pa sta ako su prisluskivali, kao da druge zemlje to nerade, ameri prisluskuju ceo svet pa nista, ne postoji BIA samo da bi primali plate nego da nesto i rade.

mikelle

pre 18 godina

27.novembra? A pre i posle 27. ne prisluskuju?
Kamo srece da su stvarno nesto radili za dobrobit Kosova. Ovako, tesko da mu poveruje covek.
Albanski lobi postoji u skupstini, ali ovo nije radi toga.

Eliot

pre 18 godina

Pa da. BIA je verovatno jedino organizacija u Srbji koja 1) veruje u takve gluposti kao sto je delovanje albanskog lobija u Skupstini 2) ima interes da Kosovo ostane u Srbiji.
Albanski lobi je, na zalost po srpske interese veoma uticajan ali bato tamo gde treba, u Vasingtonu, a ne u Srpskih Vladara.
Ostanak Kosova u Srbiji bi bio veliki bezbednosni problem po sve gradjane u Srbiji, mnogo veci nego nezavisnost. Eto prilike za BIU: za prosirenje nadleznosti, ingerencija, novih radnih mesta, novih tajnih zadataka, povecanje budzeta i sve sto ide sa tim.
Odlazak Kosova iz Srbije, stabilizacija Balkana i ulazak Srbije u EU tim ljudima se ne dopada, jerbo ce morati da se upali svetlo u njihovim odajama i da se vidi da su u krvi do laktova.

Novosadista

pre 18 godina

Ova vest me je oduševila. Ne zbog sadržine, koja me je ipak samo malo iznenadila, već zbog činjenice da Drug Rade i njemu slični ipak više ne mogu kao pre, jer im iznad glave ipak visi Damoklov mač javnosti.

Dragan, Nemacka

pre 18 godina

Ovakav skandal u Evropi bi znacio momentalan pad vlade.
Odluka o prisluskivanju se ne donosi tako naprecac, po principu "ej hajde sad da prisluskujemo", vec mora postojati takav zakon koji ce u toj situaciji tako nesto dopustiti. A takav zakon kojim se dozvoljava prisluskivanje POSLANIKA u demokratskim zemljama tesko prolazi, cak i kad je u pitanju terorizam.
Cini mi se da ce Srbija tek imati problema sa Kostunicom. Previse lici na Milosevica...

Danac

pre 18 godina

Nedavno sam na HRT-u gledao seriju reportaza iz skandinavskih zemalja. I cini mi se da je u pitanju bila Finska, u svakom slucaju poenta je da u njihovom drustvu postoji vecina koja je rada da se odrekne dela licne slobode zarad sigurnosti. E sad napravite paralelu u smislu kakva je tamo sigurnost, a kakva je ovde pa se upitajte ako su oni spremni da i pored sigurnosti koju vec uzivaju zrtvuju deo licnih sloboda zarad povecanja iste, sto se mi sad bavimo pitanjima da li tajne sluzbe treba da prisluskuju nekoga ili ne. Naravno da to mora biti nekako kontrolisano, a taj neko morala bi biti sudska vlast. I sad se dolazi do zakljucka da problem lezi upravo u tome sto je kod nas ta sudska vlast takva kakva je i tesko da ce se promeniti na bolje ko god da dodje na vlast; makar u skorije vreme. A da bi neko trebao da prisluskuje ko sa kim trguje u skupstini o tome valjda ne treba razgovarati.
I samo da dodam da nije SPO i Draskovic zeleo da raskrinka tajne sluzbe vec da ih stavi pod svoju kontrolu!

Dragan Nis

pre 18 godina

Veliki brat ponovo jase, pardon, posmatra (citaj prisluskuje). Ako ste citali Orvela onda znate da ce nakon ovoga u akciju stupiti policija misli i pohapsiti sve koji misle drugacije (citaj one koji su protiv budzeta, one koji obaraju vladu, one koji ruzno pricaju o Velikom Bratu). Legalizam je odlicna stvar kad nemas nikakvu odgovornost i samo pljujes po politickim protivnicima koji su na vlasti. Kad ti zasednes na vlast legalizam postaje samo prepreka za tvoje duze zadrzavanje na mestu na kome si. Zato ga sto pre zaboravi. Kao i pojmove poput casti, morala, posetenja... Ko se jos uopste u ovoj zemlji toga seca. Vise ni deca ne citaju lektiru pa nam dolaze generacije koje i ne znaju sta znace te reci. Srecna nova godina...

Talekk_sna

pre 18 godina

Ova fora sa Albanskim lobijem je upotrebljena i na Ibarskoj i u slučaju Ćuruvija i ko zna za šta još!!! Ustvari kad malo bolje razmislim, to je bio izgovor za svu nesreću i diktaturu, teror koji je ova zemlja preživela. Tako to ide. Prvo proveriš da li će zloupotreba popložaja da prođe na malim stvarima, pa onda malo krupnije i ozbiljnije, evo sad smo došli do prisluškivanja poslanika, i ko zna gde će da se to završi. Opet Kosovo uništava Srbiju!!! Najnesrećnija i najbaksuznija srpska imenica! Kad god je neko nešto radio u ime Kosova (bilo mi ili Albanci il' neko trći) mi stradamo!!!
I nikad da naučimo!

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne znam zašto, ali ova vest me nije ni najmanje iznenadila, naprotiv, očekivao sam je.
Ovakva besramna zloupotreba BIA i policije je sasvim normalan i logičan potez za ovu vladu koja u cilju ostanka na vlasti ne preza apsolutno ni od kakve prljavštine. Nije nimalo slučajno da je DSS prigrabio tzv. "ministarstva sile" i na njihovo čelo postavio više nego mutne likove tipa Bulatović, Stojković ili Jočić. Svaki od njih vuče neku ljagu iz prošlosti i znaju da bi u normalnim okolnostima u ministarstva ulazili samo kao stranke i ne bi odmakli dalje od vratara. Zato su bespogovorno odani Koštunici i ovoj vladi, i neće prezati ni od kakve svinjarije i zloupotrebe samo da bi vlada opstala. Vrlo dobro znaju da padne li Koštunica, padaju i oni, i to s visoka.
Šta je sledeće? Ulazi voda u kabl B92? Objavljivanje spiskova "patriotskih" medija i novinara? Možda čak i gore - "neobjašnjivo" ubistvo nekog, po nečijem mišljenju, previše lajavog novinara. Svaka sličnost sa slučajem Ćuruvija je "normalna, logična i očekivana".
Zatvorili smo pun krug. Nije tačno da je "sve isto, samo Njega nema", ali definitivno vlada SPS - Sve Po Starom.
Ali OK, gledajmo na stvar sa optimističke strane: ako su prinuđeni da rade ovo što rade, a jesu, znači da neće još dugo. Ciklusi su sve kraći: Milošević je trajao 10-tak godina, Koštunica neće sastaviti ni tri. Posle njega dolaze radikali koji će potpuno uprskati stvar verovatno za ne više od godinu dana. E, onda će se konačno prosečan Srbin valjda opasuljiti da nijedan političar ni stranka nema čarobno, brzo i bezbolno rešenje za njegove probleme.
Zasmejao me je folklorni detalj o "albanskom lobiju u srpskom paralamentu". Stvarno treba biti glup k'o Srbin pa poverovati u takvo nešto. Ali toliko smo glupi i lakoverni, da ćemo uskoro svetu služiti kao jedinica mere za glupost.

Leo Popovic

pre 18 godina

U celoj prici sa tzv."proverenim izvorima" sve je vise nego transparentno(providno). Kome ovakva prica ide u prilog? Pa, onima koji su propali u skupstini prilikom izglasavanja budzeta,referenduma u Nisu itd.(DS). Zatim, tu je i deo Slobinih tajkuna olicen u Bogoljubu Karicu koga samo sto nisu "uhapsili" i koji ne kriju svoje enormne politicke pretenzije. Pod tri, ali najmanje verovatno, posto oni ionako po vasceli dan pricaju da zivimo u "fasistickoj" drzavi, moguce je i da su autori iz neke od frakcija ili vanparlamentarnih partija koje ne prestaju da snevaju o tome kako je to biti kalif umesto kalifa. Sve u svemu, to im je bio domaci zadatak za danas, sutra nam mozda garniraju neku "pikantnu" seksi aferu ili,pak, spijunsko-finasijsku rasomonijadu. U borbi za vlast sve je dozvoljeno, tvrde mnogi . Zaboravljaju da i za to treba imati talenta...

Nik

pre 18 godina

Najveca greska koja je ucinjena posle 5-og oktobra je ta sto ova sluzba nije potpuno rasturena, svi otpusteni pa raspisan konkurs za nove radnike. Zoran je to platio glavom a evo mi se mrcvarimo sa njima i kraj se tome ne vidi. Nisu oni prisluskivali obicne gradjane vec poslanike u skupstini, najvise predstavnike naroda. Tako nesto je potpuno nezamislivo u demokratiji. Ali naravno da to nikog ne iznendjuje. Pa DSS je i sam prestao da prica o pravnij drzavi jer je shvatio da to brate niko vise ni ne slisa posle svega sto su uradili da bi dokazali kako je to samo prica za borbu protiv politickog protivnika. Voja je najprepredeniji politicar u Srbiji jer samo takav ovde moze i da uspe (sto dosta govori o inteligenciji samog naroda). Onaj koji im sve govori u lice zavrsi na groblju - ne vole Srbi da se suoce sa sopstvenim manama (a onda se pitaju zasto nam ide ovako lose)

zoran

pre 18 godina

Pa sta ako prisluskuju. Ako si posten to ti nece smetati. Nazalost, ovde su najbucniji oni koji sebe predstavljaju demokratima i evropejcima a zaboravljaju da ta ista Evropa prisluskuje sve gradjane zbog terorizma, pa to nikome ne smeta.Osim teroristima, naravno.
Kada je bila Sablja sve je bilo dozvoljeno i svi smo to podrzavali. A sad ne podrzavamo...Hajde ljudi bar malo budite objektivni.

Bojan Zdravic

pre 18 godina

Bulatovic ovo moze da radi jedino po nalogu Kostunice. Vraca se klasicna udbaska histerija iz Miloseviceve ere, prisluskivanja neistomisljenika i zigosanje "unutrasnjih neprijatelja" . Znaci da Bulatovic krsi zakon po nalogu Kostunice. Kostunica niti je demokrata niti je legalista ...
Kostunica je restaurirao udbaski rezim u Srbiji. Broz, Milosevic sada Kostunica, samo su persone na vrhu - rezim je isti, rezimska masinerija (udba) je ostala ista i netaknuta. Udbu treba ukinuti i time uvesti demokratiju. Udbu jedino moze resformirati antikomunista, nikako levicar ili neko ko voli crvenu boju.

veza

pre 18 godina

Ja ne znam kome taj Bulatovic kroji sudbinu. Sigurno svima onima koji nijesu uz Kostunicu. Taj Bulatovic da je demokratije bio bi u zatvoru a ne bi bio direktor BIE. Nije nista neobicno sto prisluskuje sve one koji nijesu uz Kostunicu... ali nicija ne svijetli do zore pa ce doci i to vrijeme(nadam se)kada ce on odgovarati....

Zorica

pre 18 godina

Mene najvise iznenadjuje sto ima ljudi koji nemaju nista protiv prisluskivanja. Da li to znaci da ce se opet naci neki koji ce da krenu sa kamionom natovarenim peskom da se obracunaju sa albanskim finansijerima na ibarskoj? ZNACI! Da li to znaci da ce neki od poslanika koji je malo pricao sa svojom ljubavnicom biti ucenjivan kasnije i da ce imaoci transkripta imati njihove dushe? ZNACI! Pobogu ljudi, zar je moguce da iko ovo moze da odobrava? Pa kakvi su ljudi ti poslanici, ako zarad privilegija sad mirno predju preko ovoga? Zar oni ne shavtaju da vise nije nasa koza u pitanju vec njihova licna? Sta oni misle kako ce proci kada jednom ne budu poslanici? Da li su svesni da ce kao prisluskivani kasnije biti reketirani da vrate sve sto sada sticu? Nije mi ih zao ako su tako gupi da to ne shvataju, ali i dalje mislim da je to apsolutno nedopustivo. apsolutno! Meni je odavno jasno da ovi poslanici nisu u stnju da brinu o drzavi i njenim gradjanima, a sad evo i dokaza. Pa oni ni o sebi ne znaju da brinu. Ovo je vec za neke klinicke analize.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kako to da BIA nije prisluskivala koalicione pregovore Kostunicine vlade, pogotovo onog momenta kad je pregovorima prisustvovao gospodin Karic na poziv premijera? U razvijenim demokratskim drustvima poslanici glasaju samostalno i nisu obavezni da se sloze sa stavom stranackog odbora. Ocigledno je demokratija tek na pocetku svog razvoja u Srbiji; pored toga je uocljiv problem korupcije ali selektivno ukljucivanje BIA u proces prisluskivanja ne deluje bas ubedljivo objektivnim posmatracima. Mene kao gradjanina interesuje sta je BIA kao navodno nezavisna institucija uspela da sazna iz koalicionih pregovora onog momenta kad je Karic bio ukljucen...Ipak sam poreski obveznik i placam tu BIA-u ali i vladu i sve te poslanike, kao gradjanin bi zeleo da se bave problemima drustva a ne sami sa sobom.

Evropljanin

pre 18 godina

U potpunosti se slazem da bilo gde u svetu nije normalno da bezbednosna agencija vrsi bilo kakvo prisluskivanje bez odgovarajuce dozvole, ALI nije problem u Bulatovicu, Kostunici, Milosevicu, Seselju, Tadicu, Covicu, nego u drustvu, odnosno ovom neobrazovanom, siromasnom, napacenom narodu, koji samo "bleji" i ceka da ga osisaju! Kad ode Bulatovic, isplivace na povrsinu neka druga policajcina, kad ode Kostunica pojavice se novi "vodja", kad ode Tadic nacice se novi "harizmaticni, ugladjeni, sarmantan" predsednik! LJUDI, treba da se zavrsi proces privatizacije, da se raskrcmi sve sto je ostalo u drustvenoj svojini, da se podeli medju tajkunima, da udje strani kapital (eh kad bi bilo moguce samo kapital velikih, poznatih korporacija), i tad kad se vise ne bude moglo krasti, otimati, varati, kad se poveca kontrola, kad ovaj narod shvati da samo radom moze nesto da se postigne (znaci za 20 do 30 godina), mozda ce nasa deca doziveti bolje dane. Napominjem, nije problem u Kostunici, Milosevicu, Tadicu, Seselju, nego u narodu, oni su samo cobani, a srpski narod su ovce, koji izgleda iz decenije u deceniju nista ne uspeva nauciti. EDUKACIJA JE KLJUC SVEGA!!!

Goran,Graz

pre 18 godina

Jedva cekam da vidim sad one silne "legaliste" i borce za ljudska prava sto su kao jastrebovi jurisali na sve sto je vlada Zorana Djindjica uradila, napadali mup i db protestvovali zbog izmisljenih prisluskivanja Kostunice itd itd.
Sad ce verovatno da za ovakve postupke imaju razumevanja i opravdanja, kao uostalom predsednica Vrhovnog suda ?

Misa Pavlovic

pre 18 godina

Pa dobro, dali stvarno postoji neko u Srbiji, koji je iznenadjen takvom vescu? Srbija se vratila preko noci u naj crnje dane svoje proslosti. Trenutna vlast oko Voje, prica jedno a radi nesto sasvim drugo. A kada se neko usudi da postavi pitanja, onda sledi represija kao u vreme Slobe. Svi mi znamo da je Srbija hegemonija i nikako demokratija. Tuzno je sto ce i ovaj skandal ostati bez posledica po one koji flagrantno krse zakon, jer so toboze oni patriote i bore se protiv siptarkog lobija. Samim time oni svi stoje iznad zakona.

misa rex

pre 18 godina

Ovo sa "albanskim lobijem" je strasna glupost, koja potseca na beskrupuloznu proizvodnju teorija zavera iz Slobinog vremena. Dakle, u pitanju je iskljucivo zloupotreba BIA u radi odrzavanja ove vlade na vlasti. Naravno, ovaj skandal, kao i svi drugi, bice zaboravljen kroz tri dana. Uopste me ne cudi ovaj postupak, jer Kostunicin mentalni sklop nije mnogo drugaciji od Milosevicevog, zato i nema istraga o politickim ubistvima devedesetih. Jednostavno, Kostunica je spreman na krsenje osnovnih demokratskih nacela, pa i ljudskih prava zarad opstanka na vlasti ...

Tyler

pre 18 godina

Ama ljudi,ostavite Radeta na miru!!!!! To je jedna dobricina, i patriota kakvog samo metiljavi, sps i vadikali mogu da pozele!!!! Nego da mi pitamo Radeta, je l' postoji neko odeljenje u BIA, gde gradjani mogu da dodju i prijave se da ih BIA prisluskuje? Doslo je vreme danas, da chovek ni sebi ne moze da veruje...

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Ovo se podrazumevalo obzirom na kompletnu situaciju u ovoj Stradiji, kada je "vlada" najveći tvorac korupcije - na samom njenom oformljenju! Ima li više i uginulih labudova od gripa, a da im ovo nije jasno? Zar nije trgovina, i to najcrnja, sa SPS-om, koji je jedva utrčao u parlament, a koji je u početku "davao podršku" - bestidno se nudeći, kako bi samo preživeli političku komu, isto tako i SPO - koji je svojim vratolomijama poslednjih deceniju i po naneo dosta zla Srbiji, sve zajedno sa "kumovskom partijom SRS", glumeći opoziciju. Ono kasnije šljapanje po kaljugi oko smene generalnog u JAT-u, pa u ŽTP-u, pa.., pa.., do Genexa ovih dana - nije ništa drugo osim najcrnje JAVNE i vidljive po ceni korupcije! Da bi se ostalo na vlasti, nude se ministarska mesta, upravni odbori (kao "legalni" način naplate vernosti!), postavljaju ginekolozi i bebisiterke za ambasadore, isluženi političari ali sa maksimalnim verbalnim brljotinama idu "do Švajcarske" po rentu... Ali UBPOK, BIA, tužilaštva, ministar pravde - spiju slatki san na vlasti!!! Važno je sprečiti pad "vlade" i ostati bez punog korita! A da je morala među onim odsutnim extraplaćenim "poslanicima" - kolektivno bi napustili "skupštinu" makar i samo posle ovog naslova - u čiju tačnost niko normalan ne sumnja! Pa u nekoj novoj Vladi napraviti spiskove svih ovih pet godina podrivanja Srbije i kroz ono činjeno Đinđiću, i kasnije Živkoviću, i do dana današnjeg, od raznih Bulatovića do najsitnijih operativaca: zašto su se vratili u devedesete?

krah

pre 18 godina

Pa dobro, nemam nista protiv tog prisluskivanja. Ali fora je sto BIA ne bi koristila te podatke u interesu zemlje, vec u svom interesu, tj. da ucenjuje i da nastavi da bude organ vlasti iz senke...

Maksim-Kragujevac

pre 18 godina

Prosto neverovatno!
Ovo trazi par odgovora .
Ko je naredio prisluskivanje (Bulatovic tako nesto nije napravio na svoju ruku) , kakvi su razultati tog prisluskivanja ?
Tek sad se vidi da trazenje SPO-a za potpunu reorganizaciju DB iliti BIA i stavljanje pod civilnu kontrolu je bilo potpuno opravdano, to moramo napraviti inace nema nama ni E od Evrope i Zapadno-evropskih integracija.

Smiljko L.

pre 18 godina

Sve se polako, ali za sada sigurno vraca na stanje od pre 5. oktobra. Zasto bi i u ovom slucaju bilo drugacije? Tuzno, ali istinito. Zaslugom Vlade, sadasnje. To je ono sto ce SPS podrzati bez uslova. Malo sutra, nigde nema besplatnog rucka. Sve je isto, samo njega nema...

NN lice

pre 18 godina

Zvuci strasno, ali ne i iznenadjujuce: sve "bezbednosne strukture" oduvek su sluzile samo rezimu, a ne bezbednosti zemlje i gradjana. Otuda se borba za "svoje ljude" u DB-u poistovecuje s borbom za vlast.

Slađana

pre 18 godina

Sramno i nedopustivo! Borili smo se protiv jednoumlja a sada se BIA koristi kako bi se ponovo uvelo. Nije BIA prisluškivala poslanike radi kupoprodaje, s obzirom da se kupoprodaja te, "visokokvalitetne robe", zvane poslanik, obavlja već duže vremena unazad. Boli njih uvo ko koga i ko kome u Skupštini Srbije, bilo je važno da prođe budžet i spasi se Vlada Srbije. Sve je dozvoljeno u zemlji Srbiji a predsednik Ustavnog suda se ne oglašava, dok sam videla da se predsednica Vrhovnog suda Srbije oglasila "da u interesu istrage ne može da kaže da li je sud dozvolio ili ne prisluškivanje." Ako bi rekla, određivanje te mere gubi smisao. Ali, morala je da kaže da sud može da odredi meru pojedinačno a ne generalno prema Skupštini Srbiji. Bilo kako bilo, sve više jačamo kao policijska država.

Aleksandar

pre 18 godina

I treba prisluskivati...svuda po evropi prisluskivaju i bez naloga istraznog sudije. Drzava se mora sacuvati kako od vanjskog tako i unutranjeg neprijatelja..i to sto je premijer pravi patriota to sada smeta svima i uopredjuju ga sa ne znam Slobodana ili Staljina ili neznam kako vec..samo napred Kostunice!

Aleksandar

pre 18 godina

I treba prisluskivati...svuda po evropi prisluskivaju i bez naloga istraznog sudije. Drzava se mora sacuvati kako od vanjskog tako i unutranjeg neprijatelja..i to sto je premijer pravi patriota to sada smeta svima i uopredjuju ga sa ne znam Slobodana ili Staljina ili neznam kako vec..samo napred Kostunice!

misa rex

pre 18 godina

Ovo sa "albanskim lobijem" je strasna glupost, koja potseca na beskrupuloznu proizvodnju teorija zavera iz Slobinog vremena. Dakle, u pitanju je iskljucivo zloupotreba BIA u radi odrzavanja ove vlade na vlasti. Naravno, ovaj skandal, kao i svi drugi, bice zaboravljen kroz tri dana. Uopste me ne cudi ovaj postupak, jer Kostunicin mentalni sklop nije mnogo drugaciji od Milosevicevog, zato i nema istraga o politickim ubistvima devedesetih. Jednostavno, Kostunica je spreman na krsenje osnovnih demokratskih nacela, pa i ljudskih prava zarad opstanka na vlasti ...

Tyler

pre 18 godina

Ama ljudi,ostavite Radeta na miru!!!!! To je jedna dobricina, i patriota kakvog samo metiljavi, sps i vadikali mogu da pozele!!!! Nego da mi pitamo Radeta, je l' postoji neko odeljenje u BIA, gde gradjani mogu da dodju i prijave se da ih BIA prisluskuje? Doslo je vreme danas, da chovek ni sebi ne moze da veruje...

Misa Pavlovic

pre 18 godina

Pa dobro, dali stvarno postoji neko u Srbiji, koji je iznenadjen takvom vescu? Srbija se vratila preko noci u naj crnje dane svoje proslosti. Trenutna vlast oko Voje, prica jedno a radi nesto sasvim drugo. A kada se neko usudi da postavi pitanja, onda sledi represija kao u vreme Slobe. Svi mi znamo da je Srbija hegemonija i nikako demokratija. Tuzno je sto ce i ovaj skandal ostati bez posledica po one koji flagrantno krse zakon, jer so toboze oni patriote i bore se protiv siptarkog lobija. Samim time oni svi stoje iznad zakona.

Slađana

pre 18 godina

Sramno i nedopustivo! Borili smo se protiv jednoumlja a sada se BIA koristi kako bi se ponovo uvelo. Nije BIA prisluškivala poslanike radi kupoprodaje, s obzirom da se kupoprodaja te, "visokokvalitetne robe", zvane poslanik, obavlja već duže vremena unazad. Boli njih uvo ko koga i ko kome u Skupštini Srbije, bilo je važno da prođe budžet i spasi se Vlada Srbije. Sve je dozvoljeno u zemlji Srbiji a predsednik Ustavnog suda se ne oglašava, dok sam videla da se predsednica Vrhovnog suda Srbije oglasila "da u interesu istrage ne može da kaže da li je sud dozvolio ili ne prisluškivanje." Ako bi rekla, određivanje te mere gubi smisao. Ali, morala je da kaže da sud može da odredi meru pojedinačno a ne generalno prema Skupštini Srbiji. Bilo kako bilo, sve više jačamo kao policijska država.

Maksim-Kragujevac

pre 18 godina

Prosto neverovatno!
Ovo trazi par odgovora .
Ko je naredio prisluskivanje (Bulatovic tako nesto nije napravio na svoju ruku) , kakvi su razultati tog prisluskivanja ?
Tek sad se vidi da trazenje SPO-a za potpunu reorganizaciju DB iliti BIA i stavljanje pod civilnu kontrolu je bilo potpuno opravdano, to moramo napraviti inace nema nama ni E od Evrope i Zapadno-evropskih integracija.

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Ovo se podrazumevalo obzirom na kompletnu situaciju u ovoj Stradiji, kada je "vlada" najveći tvorac korupcije - na samom njenom oformljenju! Ima li više i uginulih labudova od gripa, a da im ovo nije jasno? Zar nije trgovina, i to najcrnja, sa SPS-om, koji je jedva utrčao u parlament, a koji je u početku "davao podršku" - bestidno se nudeći, kako bi samo preživeli političku komu, isto tako i SPO - koji je svojim vratolomijama poslednjih deceniju i po naneo dosta zla Srbiji, sve zajedno sa "kumovskom partijom SRS", glumeći opoziciju. Ono kasnije šljapanje po kaljugi oko smene generalnog u JAT-u, pa u ŽTP-u, pa.., pa.., do Genexa ovih dana - nije ništa drugo osim najcrnje JAVNE i vidljive po ceni korupcije! Da bi se ostalo na vlasti, nude se ministarska mesta, upravni odbori (kao "legalni" način naplate vernosti!), postavljaju ginekolozi i bebisiterke za ambasadore, isluženi političari ali sa maksimalnim verbalnim brljotinama idu "do Švajcarske" po rentu... Ali UBPOK, BIA, tužilaštva, ministar pravde - spiju slatki san na vlasti!!! Važno je sprečiti pad "vlade" i ostati bez punog korita! A da je morala među onim odsutnim extraplaćenim "poslanicima" - kolektivno bi napustili "skupštinu" makar i samo posle ovog naslova - u čiju tačnost niko normalan ne sumnja! Pa u nekoj novoj Vladi napraviti spiskove svih ovih pet godina podrivanja Srbije i kroz ono činjeno Đinđiću, i kasnije Živkoviću, i do dana današnjeg, od raznih Bulatovića do najsitnijih operativaca: zašto su se vratili u devedesete?

Smiljko L.

pre 18 godina

Sve se polako, ali za sada sigurno vraca na stanje od pre 5. oktobra. Zasto bi i u ovom slucaju bilo drugacije? Tuzno, ali istinito. Zaslugom Vlade, sadasnje. To je ono sto ce SPS podrzati bez uslova. Malo sutra, nigde nema besplatnog rucka. Sve je isto, samo njega nema...

Goran,Graz

pre 18 godina

Jedva cekam da vidim sad one silne "legaliste" i borce za ljudska prava sto su kao jastrebovi jurisali na sve sto je vlada Zorana Djindjica uradila, napadali mup i db protestvovali zbog izmisljenih prisluskivanja Kostunice itd itd.
Sad ce verovatno da za ovakve postupke imaju razumevanja i opravdanja, kao uostalom predsednica Vrhovnog suda ?

NN lice

pre 18 godina

Zvuci strasno, ali ne i iznenadjujuce: sve "bezbednosne strukture" oduvek su sluzile samo rezimu, a ne bezbednosti zemlje i gradjana. Otuda se borba za "svoje ljude" u DB-u poistovecuje s borbom za vlast.

krah

pre 18 godina

Pa dobro, nemam nista protiv tog prisluskivanja. Ali fora je sto BIA ne bi koristila te podatke u interesu zemlje, vec u svom interesu, tj. da ucenjuje i da nastavi da bude organ vlasti iz senke...

Evropljanin

pre 18 godina

U potpunosti se slazem da bilo gde u svetu nije normalno da bezbednosna agencija vrsi bilo kakvo prisluskivanje bez odgovarajuce dozvole, ALI nije problem u Bulatovicu, Kostunici, Milosevicu, Seselju, Tadicu, Covicu, nego u drustvu, odnosno ovom neobrazovanom, siromasnom, napacenom narodu, koji samo "bleji" i ceka da ga osisaju! Kad ode Bulatovic, isplivace na povrsinu neka druga policajcina, kad ode Kostunica pojavice se novi "vodja", kad ode Tadic nacice se novi "harizmaticni, ugladjeni, sarmantan" predsednik! LJUDI, treba da se zavrsi proces privatizacije, da se raskrcmi sve sto je ostalo u drustvenoj svojini, da se podeli medju tajkunima, da udje strani kapital (eh kad bi bilo moguce samo kapital velikih, poznatih korporacija), i tad kad se vise ne bude moglo krasti, otimati, varati, kad se poveca kontrola, kad ovaj narod shvati da samo radom moze nesto da se postigne (znaci za 20 do 30 godina), mozda ce nasa deca doziveti bolje dane. Napominjem, nije problem u Kostunici, Milosevicu, Tadicu, Seselju, nego u narodu, oni su samo cobani, a srpski narod su ovce, koji izgleda iz decenije u deceniju nista ne uspeva nauciti. EDUKACIJA JE KLJUC SVEGA!!!

zoran

pre 18 godina

Pa sta ako prisluskuju. Ako si posten to ti nece smetati. Nazalost, ovde su najbucniji oni koji sebe predstavljaju demokratima i evropejcima a zaboravljaju da ta ista Evropa prisluskuje sve gradjane zbog terorizma, pa to nikome ne smeta.Osim teroristima, naravno.
Kada je bila Sablja sve je bilo dozvoljeno i svi smo to podrzavali. A sad ne podrzavamo...Hajde ljudi bar malo budite objektivni.

veza

pre 18 godina

Ja ne znam kome taj Bulatovic kroji sudbinu. Sigurno svima onima koji nijesu uz Kostunicu. Taj Bulatovic da je demokratije bio bi u zatvoru a ne bi bio direktor BIE. Nije nista neobicno sto prisluskuje sve one koji nijesu uz Kostunicu... ali nicija ne svijetli do zore pa ce doci i to vrijeme(nadam se)kada ce on odgovarati....

Bojan Zdravic

pre 18 godina

Bulatovic ovo moze da radi jedino po nalogu Kostunice. Vraca se klasicna udbaska histerija iz Miloseviceve ere, prisluskivanja neistomisljenika i zigosanje "unutrasnjih neprijatelja" . Znaci da Bulatovic krsi zakon po nalogu Kostunice. Kostunica niti je demokrata niti je legalista ...
Kostunica je restaurirao udbaski rezim u Srbiji. Broz, Milosevic sada Kostunica, samo su persone na vrhu - rezim je isti, rezimska masinerija (udba) je ostala ista i netaknuta. Udbu treba ukinuti i time uvesti demokratiju. Udbu jedino moze resformirati antikomunista, nikako levicar ili neko ko voli crvenu boju.

Zorica

pre 18 godina

Mene najvise iznenadjuje sto ima ljudi koji nemaju nista protiv prisluskivanja. Da li to znaci da ce se opet naci neki koji ce da krenu sa kamionom natovarenim peskom da se obracunaju sa albanskim finansijerima na ibarskoj? ZNACI! Da li to znaci da ce neki od poslanika koji je malo pricao sa svojom ljubavnicom biti ucenjivan kasnije i da ce imaoci transkripta imati njihove dushe? ZNACI! Pobogu ljudi, zar je moguce da iko ovo moze da odobrava? Pa kakvi su ljudi ti poslanici, ako zarad privilegija sad mirno predju preko ovoga? Zar oni ne shavtaju da vise nije nasa koza u pitanju vec njihova licna? Sta oni misle kako ce proci kada jednom ne budu poslanici? Da li su svesni da ce kao prisluskivani kasnije biti reketirani da vrate sve sto sada sticu? Nije mi ih zao ako su tako gupi da to ne shvataju, ali i dalje mislim da je to apsolutno nedopustivo. apsolutno! Meni je odavno jasno da ovi poslanici nisu u stnju da brinu o drzavi i njenim gradjanima, a sad evo i dokaza. Pa oni ni o sebi ne znaju da brinu. Ovo je vec za neke klinicke analize.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kako to da BIA nije prisluskivala koalicione pregovore Kostunicine vlade, pogotovo onog momenta kad je pregovorima prisustvovao gospodin Karic na poziv premijera? U razvijenim demokratskim drustvima poslanici glasaju samostalno i nisu obavezni da se sloze sa stavom stranackog odbora. Ocigledno je demokratija tek na pocetku svog razvoja u Srbiji; pored toga je uocljiv problem korupcije ali selektivno ukljucivanje BIA u proces prisluskivanja ne deluje bas ubedljivo objektivnim posmatracima. Mene kao gradjanina interesuje sta je BIA kao navodno nezavisna institucija uspela da sazna iz koalicionih pregovora onog momenta kad je Karic bio ukljucen...Ipak sam poreski obveznik i placam tu BIA-u ali i vladu i sve te poslanike, kao gradjanin bi zeleo da se bave problemima drustva a ne sami sa sobom.

Nik

pre 18 godina

Najveca greska koja je ucinjena posle 5-og oktobra je ta sto ova sluzba nije potpuno rasturena, svi otpusteni pa raspisan konkurs za nove radnike. Zoran je to platio glavom a evo mi se mrcvarimo sa njima i kraj se tome ne vidi. Nisu oni prisluskivali obicne gradjane vec poslanike u skupstini, najvise predstavnike naroda. Tako nesto je potpuno nezamislivo u demokratiji. Ali naravno da to nikog ne iznendjuje. Pa DSS je i sam prestao da prica o pravnij drzavi jer je shvatio da to brate niko vise ni ne slisa posle svega sto su uradili da bi dokazali kako je to samo prica za borbu protiv politickog protivnika. Voja je najprepredeniji politicar u Srbiji jer samo takav ovde moze i da uspe (sto dosta govori o inteligenciji samog naroda). Onaj koji im sve govori u lice zavrsi na groblju - ne vole Srbi da se suoce sa sopstvenim manama (a onda se pitaju zasto nam ide ovako lose)

Talekk_sna

pre 18 godina

Ova fora sa Albanskim lobijem je upotrebljena i na Ibarskoj i u slučaju Ćuruvija i ko zna za šta još!!! Ustvari kad malo bolje razmislim, to je bio izgovor za svu nesreću i diktaturu, teror koji je ova zemlja preživela. Tako to ide. Prvo proveriš da li će zloupotreba popložaja da prođe na malim stvarima, pa onda malo krupnije i ozbiljnije, evo sad smo došli do prisluškivanja poslanika, i ko zna gde će da se to završi. Opet Kosovo uništava Srbiju!!! Najnesrećnija i najbaksuznija srpska imenica! Kad god je neko nešto radio u ime Kosova (bilo mi ili Albanci il' neko trći) mi stradamo!!!
I nikad da naučimo!

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne znam zašto, ali ova vest me nije ni najmanje iznenadila, naprotiv, očekivao sam je.
Ovakva besramna zloupotreba BIA i policije je sasvim normalan i logičan potez za ovu vladu koja u cilju ostanka na vlasti ne preza apsolutno ni od kakve prljavštine. Nije nimalo slučajno da je DSS prigrabio tzv. "ministarstva sile" i na njihovo čelo postavio više nego mutne likove tipa Bulatović, Stojković ili Jočić. Svaki od njih vuče neku ljagu iz prošlosti i znaju da bi u normalnim okolnostima u ministarstva ulazili samo kao stranke i ne bi odmakli dalje od vratara. Zato su bespogovorno odani Koštunici i ovoj vladi, i neće prezati ni od kakve svinjarije i zloupotrebe samo da bi vlada opstala. Vrlo dobro znaju da padne li Koštunica, padaju i oni, i to s visoka.
Šta je sledeće? Ulazi voda u kabl B92? Objavljivanje spiskova "patriotskih" medija i novinara? Možda čak i gore - "neobjašnjivo" ubistvo nekog, po nečijem mišljenju, previše lajavog novinara. Svaka sličnost sa slučajem Ćuruvija je "normalna, logična i očekivana".
Zatvorili smo pun krug. Nije tačno da je "sve isto, samo Njega nema", ali definitivno vlada SPS - Sve Po Starom.
Ali OK, gledajmo na stvar sa optimističke strane: ako su prinuđeni da rade ovo što rade, a jesu, znači da neće još dugo. Ciklusi su sve kraći: Milošević je trajao 10-tak godina, Koštunica neće sastaviti ni tri. Posle njega dolaze radikali koji će potpuno uprskati stvar verovatno za ne više od godinu dana. E, onda će se konačno prosečan Srbin valjda opasuljiti da nijedan političar ni stranka nema čarobno, brzo i bezbolno rešenje za njegove probleme.
Zasmejao me je folklorni detalj o "albanskom lobiju u srpskom paralamentu". Stvarno treba biti glup k'o Srbin pa poverovati u takvo nešto. Ali toliko smo glupi i lakoverni, da ćemo uskoro svetu služiti kao jedinica mere za glupost.

Danac

pre 18 godina

Nedavno sam na HRT-u gledao seriju reportaza iz skandinavskih zemalja. I cini mi se da je u pitanju bila Finska, u svakom slucaju poenta je da u njihovom drustvu postoji vecina koja je rada da se odrekne dela licne slobode zarad sigurnosti. E sad napravite paralelu u smislu kakva je tamo sigurnost, a kakva je ovde pa se upitajte ako su oni spremni da i pored sigurnosti koju vec uzivaju zrtvuju deo licnih sloboda zarad povecanja iste, sto se mi sad bavimo pitanjima da li tajne sluzbe treba da prisluskuju nekoga ili ne. Naravno da to mora biti nekako kontrolisano, a taj neko morala bi biti sudska vlast. I sad se dolazi do zakljucka da problem lezi upravo u tome sto je kod nas ta sudska vlast takva kakva je i tesko da ce se promeniti na bolje ko god da dodje na vlast; makar u skorije vreme. A da bi neko trebao da prisluskuje ko sa kim trguje u skupstini o tome valjda ne treba razgovarati.
I samo da dodam da nije SPO i Draskovic zeleo da raskrinka tajne sluzbe vec da ih stavi pod svoju kontrolu!

Leo Popovic

pre 18 godina

U celoj prici sa tzv."proverenim izvorima" sve je vise nego transparentno(providno). Kome ovakva prica ide u prilog? Pa, onima koji su propali u skupstini prilikom izglasavanja budzeta,referenduma u Nisu itd.(DS). Zatim, tu je i deo Slobinih tajkuna olicen u Bogoljubu Karicu koga samo sto nisu "uhapsili" i koji ne kriju svoje enormne politicke pretenzije. Pod tri, ali najmanje verovatno, posto oni ionako po vasceli dan pricaju da zivimo u "fasistickoj" drzavi, moguce je i da su autori iz neke od frakcija ili vanparlamentarnih partija koje ne prestaju da snevaju o tome kako je to biti kalif umesto kalifa. Sve u svemu, to im je bio domaci zadatak za danas, sutra nam mozda garniraju neku "pikantnu" seksi aferu ili,pak, spijunsko-finasijsku rasomonijadu. U borbi za vlast sve je dozvoljeno, tvrde mnogi . Zaboravljaju da i za to treba imati talenta...

Dragan, Nemacka

pre 18 godina

Ovakav skandal u Evropi bi znacio momentalan pad vlade.
Odluka o prisluskivanju se ne donosi tako naprecac, po principu "ej hajde sad da prisluskujemo", vec mora postojati takav zakon koji ce u toj situaciji tako nesto dopustiti. A takav zakon kojim se dozvoljava prisluskivanje POSLANIKA u demokratskim zemljama tesko prolazi, cak i kad je u pitanju terorizam.
Cini mi se da ce Srbija tek imati problema sa Kostunicom. Previse lici na Milosevica...

Eliot

pre 18 godina

Pa da. BIA je verovatno jedino organizacija u Srbji koja 1) veruje u takve gluposti kao sto je delovanje albanskog lobija u Skupstini 2) ima interes da Kosovo ostane u Srbiji.
Albanski lobi je, na zalost po srpske interese veoma uticajan ali bato tamo gde treba, u Vasingtonu, a ne u Srpskih Vladara.
Ostanak Kosova u Srbiji bi bio veliki bezbednosni problem po sve gradjane u Srbiji, mnogo veci nego nezavisnost. Eto prilike za BIU: za prosirenje nadleznosti, ingerencija, novih radnih mesta, novih tajnih zadataka, povecanje budzeta i sve sto ide sa tim.
Odlazak Kosova iz Srbije, stabilizacija Balkana i ulazak Srbije u EU tim ljudima se ne dopada, jerbo ce morati da se upali svetlo u njihovim odajama i da se vidi da su u krvi do laktova.

Novosadista

pre 18 godina

Ova vest me je oduševila. Ne zbog sadržine, koja me je ipak samo malo iznenadila, već zbog činjenice da Drug Rade i njemu slični ipak više ne mogu kao pre, jer im iznad glave ipak visi Damoklov mač javnosti.

Dragan Nis

pre 18 godina

Veliki brat ponovo jase, pardon, posmatra (citaj prisluskuje). Ako ste citali Orvela onda znate da ce nakon ovoga u akciju stupiti policija misli i pohapsiti sve koji misle drugacije (citaj one koji su protiv budzeta, one koji obaraju vladu, one koji ruzno pricaju o Velikom Bratu). Legalizam je odlicna stvar kad nemas nikakvu odgovornost i samo pljujes po politickim protivnicima koji su na vlasti. Kad ti zasednes na vlast legalizam postaje samo prepreka za tvoje duze zadrzavanje na mestu na kome si. Zato ga sto pre zaboravi. Kao i pojmove poput casti, morala, posetenja... Ko se jos uopste u ovoj zemlji toga seca. Vise ni deca ne citaju lektiru pa nam dolaze generacije koje i ne znaju sta znace te reci. Srecna nova godina...

Goran

pre 18 godina

Vrlo moguce da je sve ovo sa albanskim lobijem samo 'skupstinska patka', ali ipak treba napomenuti da se ovde prisluskuju poslanici, a ne stranacki protivnici, kako su radile prethodne vlade. Tako, ne mozemo govoriti o zloupotrebi bilo cega. Po meni, poslanike treba 'istresti iz gaca' pre i posle mandata, a za vreme ih stalno kontrolisati i pratiti (kako fizicki, tako i imovinski). Niko ih nije terao da se kandiduju. Drzava ima pravo da se stiti.

carapan

pre 18 godina

Pa sta ako su prisluskivali, kao da druge zemlje to nerade, ameri prisluskuju ceo svet pa nista, ne postoji BIA samo da bi primali plate nego da nesto i rade.

mikelle

pre 18 godina

27.novembra? A pre i posle 27. ne prisluskuju?
Kamo srece da su stvarno nesto radili za dobrobit Kosova. Ovako, tesko da mu poveruje covek.
Albanski lobi postoji u skupstini, ali ovo nije radi toga.

pepe

pre 18 godina

Ajde sada što prisluškuje BIA. Nisu se pročistili i s obzirom ko im je na čelu to i ne čudi. Čudi me ovoliki broj običnih ljudi, poreskih obveznika i _Građanina, koji svesno i podanički odobravaju očigledan atak na privatnost.
To je simptom jednog nezrelog i ozbiljno obolelog društva, koji će na isti način odobravati netoleranciju bilo koje vrste, samo ako je dobro "obrazložena". To znači, na žalost, da su koreni bolesti duboko zašli u sam korteks i da se odatle ne mogu izbaciti šok terapijom već dugotrajnim i upornim lečenjem celog društva. Ukoliko se ne leči, bolest može prerasti u nešto mnogo opasnije.

Komunista

pre 18 godina

Ja ne znam zasto al nekako sve verujem sta BIA (SDB, UDBA, CIA, KGB, Sigurimi, itd...) kaze. Valjda zato sto su tajne policije poznate po svojoj pravdoljubivosti, otkud znam. Zato sam siguran da nikog BIA nije prsiluskivala, kako uopste, tako i posebno.

Aleksandar

pre 18 godina

I treba prisluskivati...svuda po evropi prisluskivaju i bez naloga istraznog sudije. Drzava se mora sacuvati kako od vanjskog tako i unutranjeg neprijatelja..i to sto je premijer pravi patriota to sada smeta svima i uopredjuju ga sa ne znam Slobodana ili Staljina ili neznam kako vec..samo napred Kostunice!

misa rex

pre 18 godina

Ovo sa "albanskim lobijem" je strasna glupost, koja potseca na beskrupuloznu proizvodnju teorija zavera iz Slobinog vremena. Dakle, u pitanju je iskljucivo zloupotreba BIA u radi odrzavanja ove vlade na vlasti. Naravno, ovaj skandal, kao i svi drugi, bice zaboravljen kroz tri dana. Uopste me ne cudi ovaj postupak, jer Kostunicin mentalni sklop nije mnogo drugaciji od Milosevicevog, zato i nema istraga o politickim ubistvima devedesetih. Jednostavno, Kostunica je spreman na krsenje osnovnih demokratskih nacela, pa i ljudskih prava zarad opstanka na vlasti ...

Tyler

pre 18 godina

Ama ljudi,ostavite Radeta na miru!!!!! To je jedna dobricina, i patriota kakvog samo metiljavi, sps i vadikali mogu da pozele!!!! Nego da mi pitamo Radeta, je l' postoji neko odeljenje u BIA, gde gradjani mogu da dodju i prijave se da ih BIA prisluskuje? Doslo je vreme danas, da chovek ni sebi ne moze da veruje...

Misa Pavlovic

pre 18 godina

Pa dobro, dali stvarno postoji neko u Srbiji, koji je iznenadjen takvom vescu? Srbija se vratila preko noci u naj crnje dane svoje proslosti. Trenutna vlast oko Voje, prica jedno a radi nesto sasvim drugo. A kada se neko usudi da postavi pitanja, onda sledi represija kao u vreme Slobe. Svi mi znamo da je Srbija hegemonija i nikako demokratija. Tuzno je sto ce i ovaj skandal ostati bez posledica po one koji flagrantno krse zakon, jer so toboze oni patriote i bore se protiv siptarkog lobija. Samim time oni svi stoje iznad zakona.

Slađana

pre 18 godina

Sramno i nedopustivo! Borili smo se protiv jednoumlja a sada se BIA koristi kako bi se ponovo uvelo. Nije BIA prisluškivala poslanike radi kupoprodaje, s obzirom da se kupoprodaja te, "visokokvalitetne robe", zvane poslanik, obavlja već duže vremena unazad. Boli njih uvo ko koga i ko kome u Skupštini Srbije, bilo je važno da prođe budžet i spasi se Vlada Srbije. Sve je dozvoljeno u zemlji Srbiji a predsednik Ustavnog suda se ne oglašava, dok sam videla da se predsednica Vrhovnog suda Srbije oglasila "da u interesu istrage ne može da kaže da li je sud dozvolio ili ne prisluškivanje." Ako bi rekla, određivanje te mere gubi smisao. Ali, morala je da kaže da sud može da odredi meru pojedinačno a ne generalno prema Skupštini Srbiji. Bilo kako bilo, sve više jačamo kao policijska država.

Maksim-Kragujevac

pre 18 godina

Prosto neverovatno!
Ovo trazi par odgovora .
Ko je naredio prisluskivanje (Bulatovic tako nesto nije napravio na svoju ruku) , kakvi su razultati tog prisluskivanja ?
Tek sad se vidi da trazenje SPO-a za potpunu reorganizaciju DB iliti BIA i stavljanje pod civilnu kontrolu je bilo potpuno opravdano, to moramo napraviti inace nema nama ni E od Evrope i Zapadno-evropskih integracija.

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Ovo se podrazumevalo obzirom na kompletnu situaciju u ovoj Stradiji, kada je "vlada" najveći tvorac korupcije - na samom njenom oformljenju! Ima li više i uginulih labudova od gripa, a da im ovo nije jasno? Zar nije trgovina, i to najcrnja, sa SPS-om, koji je jedva utrčao u parlament, a koji je u početku "davao podršku" - bestidno se nudeći, kako bi samo preživeli političku komu, isto tako i SPO - koji je svojim vratolomijama poslednjih deceniju i po naneo dosta zla Srbiji, sve zajedno sa "kumovskom partijom SRS", glumeći opoziciju. Ono kasnije šljapanje po kaljugi oko smene generalnog u JAT-u, pa u ŽTP-u, pa.., pa.., do Genexa ovih dana - nije ništa drugo osim najcrnje JAVNE i vidljive po ceni korupcije! Da bi se ostalo na vlasti, nude se ministarska mesta, upravni odbori (kao "legalni" način naplate vernosti!), postavljaju ginekolozi i bebisiterke za ambasadore, isluženi političari ali sa maksimalnim verbalnim brljotinama idu "do Švajcarske" po rentu... Ali UBPOK, BIA, tužilaštva, ministar pravde - spiju slatki san na vlasti!!! Važno je sprečiti pad "vlade" i ostati bez punog korita! A da je morala među onim odsutnim extraplaćenim "poslanicima" - kolektivno bi napustili "skupštinu" makar i samo posle ovog naslova - u čiju tačnost niko normalan ne sumnja! Pa u nekoj novoj Vladi napraviti spiskove svih ovih pet godina podrivanja Srbije i kroz ono činjeno Đinđiću, i kasnije Živkoviću, i do dana današnjeg, od raznih Bulatovića do najsitnijih operativaca: zašto su se vratili u devedesete?

Smiljko L.

pre 18 godina

Sve se polako, ali za sada sigurno vraca na stanje od pre 5. oktobra. Zasto bi i u ovom slucaju bilo drugacije? Tuzno, ali istinito. Zaslugom Vlade, sadasnje. To je ono sto ce SPS podrzati bez uslova. Malo sutra, nigde nema besplatnog rucka. Sve je isto, samo njega nema...

Goran,Graz

pre 18 godina

Jedva cekam da vidim sad one silne "legaliste" i borce za ljudska prava sto su kao jastrebovi jurisali na sve sto je vlada Zorana Djindjica uradila, napadali mup i db protestvovali zbog izmisljenih prisluskivanja Kostunice itd itd.
Sad ce verovatno da za ovakve postupke imaju razumevanja i opravdanja, kao uostalom predsednica Vrhovnog suda ?

NN lice

pre 18 godina

Zvuci strasno, ali ne i iznenadjujuce: sve "bezbednosne strukture" oduvek su sluzile samo rezimu, a ne bezbednosti zemlje i gradjana. Otuda se borba za "svoje ljude" u DB-u poistovecuje s borbom za vlast.

krah

pre 18 godina

Pa dobro, nemam nista protiv tog prisluskivanja. Ali fora je sto BIA ne bi koristila te podatke u interesu zemlje, vec u svom interesu, tj. da ucenjuje i da nastavi da bude organ vlasti iz senke...

Evropljanin

pre 18 godina

U potpunosti se slazem da bilo gde u svetu nije normalno da bezbednosna agencija vrsi bilo kakvo prisluskivanje bez odgovarajuce dozvole, ALI nije problem u Bulatovicu, Kostunici, Milosevicu, Seselju, Tadicu, Covicu, nego u drustvu, odnosno ovom neobrazovanom, siromasnom, napacenom narodu, koji samo "bleji" i ceka da ga osisaju! Kad ode Bulatovic, isplivace na povrsinu neka druga policajcina, kad ode Kostunica pojavice se novi "vodja", kad ode Tadic nacice se novi "harizmaticni, ugladjeni, sarmantan" predsednik! LJUDI, treba da se zavrsi proces privatizacije, da se raskrcmi sve sto je ostalo u drustvenoj svojini, da se podeli medju tajkunima, da udje strani kapital (eh kad bi bilo moguce samo kapital velikih, poznatih korporacija), i tad kad se vise ne bude moglo krasti, otimati, varati, kad se poveca kontrola, kad ovaj narod shvati da samo radom moze nesto da se postigne (znaci za 20 do 30 godina), mozda ce nasa deca doziveti bolje dane. Napominjem, nije problem u Kostunici, Milosevicu, Tadicu, Seselju, nego u narodu, oni su samo cobani, a srpski narod su ovce, koji izgleda iz decenije u deceniju nista ne uspeva nauciti. EDUKACIJA JE KLJUC SVEGA!!!

zoran

pre 18 godina

Pa sta ako prisluskuju. Ako si posten to ti nece smetati. Nazalost, ovde su najbucniji oni koji sebe predstavljaju demokratima i evropejcima a zaboravljaju da ta ista Evropa prisluskuje sve gradjane zbog terorizma, pa to nikome ne smeta.Osim teroristima, naravno.
Kada je bila Sablja sve je bilo dozvoljeno i svi smo to podrzavali. A sad ne podrzavamo...Hajde ljudi bar malo budite objektivni.

veza

pre 18 godina

Ja ne znam kome taj Bulatovic kroji sudbinu. Sigurno svima onima koji nijesu uz Kostunicu. Taj Bulatovic da je demokratije bio bi u zatvoru a ne bi bio direktor BIE. Nije nista neobicno sto prisluskuje sve one koji nijesu uz Kostunicu... ali nicija ne svijetli do zore pa ce doci i to vrijeme(nadam se)kada ce on odgovarati....

Bojan Zdravic

pre 18 godina

Bulatovic ovo moze da radi jedino po nalogu Kostunice. Vraca se klasicna udbaska histerija iz Miloseviceve ere, prisluskivanja neistomisljenika i zigosanje "unutrasnjih neprijatelja" . Znaci da Bulatovic krsi zakon po nalogu Kostunice. Kostunica niti je demokrata niti je legalista ...
Kostunica je restaurirao udbaski rezim u Srbiji. Broz, Milosevic sada Kostunica, samo su persone na vrhu - rezim je isti, rezimska masinerija (udba) je ostala ista i netaknuta. Udbu treba ukinuti i time uvesti demokratiju. Udbu jedino moze resformirati antikomunista, nikako levicar ili neko ko voli crvenu boju.

Zorica

pre 18 godina

Mene najvise iznenadjuje sto ima ljudi koji nemaju nista protiv prisluskivanja. Da li to znaci da ce se opet naci neki koji ce da krenu sa kamionom natovarenim peskom da se obracunaju sa albanskim finansijerima na ibarskoj? ZNACI! Da li to znaci da ce neki od poslanika koji je malo pricao sa svojom ljubavnicom biti ucenjivan kasnije i da ce imaoci transkripta imati njihove dushe? ZNACI! Pobogu ljudi, zar je moguce da iko ovo moze da odobrava? Pa kakvi su ljudi ti poslanici, ako zarad privilegija sad mirno predju preko ovoga? Zar oni ne shavtaju da vise nije nasa koza u pitanju vec njihova licna? Sta oni misle kako ce proci kada jednom ne budu poslanici? Da li su svesni da ce kao prisluskivani kasnije biti reketirani da vrate sve sto sada sticu? Nije mi ih zao ako su tako gupi da to ne shvataju, ali i dalje mislim da je to apsolutno nedopustivo. apsolutno! Meni je odavno jasno da ovi poslanici nisu u stnju da brinu o drzavi i njenim gradjanima, a sad evo i dokaza. Pa oni ni o sebi ne znaju da brinu. Ovo je vec za neke klinicke analize.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kako to da BIA nije prisluskivala koalicione pregovore Kostunicine vlade, pogotovo onog momenta kad je pregovorima prisustvovao gospodin Karic na poziv premijera? U razvijenim demokratskim drustvima poslanici glasaju samostalno i nisu obavezni da se sloze sa stavom stranackog odbora. Ocigledno je demokratija tek na pocetku svog razvoja u Srbiji; pored toga je uocljiv problem korupcije ali selektivno ukljucivanje BIA u proces prisluskivanja ne deluje bas ubedljivo objektivnim posmatracima. Mene kao gradjanina interesuje sta je BIA kao navodno nezavisna institucija uspela da sazna iz koalicionih pregovora onog momenta kad je Karic bio ukljucen...Ipak sam poreski obveznik i placam tu BIA-u ali i vladu i sve te poslanike, kao gradjanin bi zeleo da se bave problemima drustva a ne sami sa sobom.

Nik

pre 18 godina

Najveca greska koja je ucinjena posle 5-og oktobra je ta sto ova sluzba nije potpuno rasturena, svi otpusteni pa raspisan konkurs za nove radnike. Zoran je to platio glavom a evo mi se mrcvarimo sa njima i kraj se tome ne vidi. Nisu oni prisluskivali obicne gradjane vec poslanike u skupstini, najvise predstavnike naroda. Tako nesto je potpuno nezamislivo u demokratiji. Ali naravno da to nikog ne iznendjuje. Pa DSS je i sam prestao da prica o pravnij drzavi jer je shvatio da to brate niko vise ni ne slisa posle svega sto su uradili da bi dokazali kako je to samo prica za borbu protiv politickog protivnika. Voja je najprepredeniji politicar u Srbiji jer samo takav ovde moze i da uspe (sto dosta govori o inteligenciji samog naroda). Onaj koji im sve govori u lice zavrsi na groblju - ne vole Srbi da se suoce sa sopstvenim manama (a onda se pitaju zasto nam ide ovako lose)

Talekk_sna

pre 18 godina

Ova fora sa Albanskim lobijem je upotrebljena i na Ibarskoj i u slučaju Ćuruvija i ko zna za šta još!!! Ustvari kad malo bolje razmislim, to je bio izgovor za svu nesreću i diktaturu, teror koji je ova zemlja preživela. Tako to ide. Prvo proveriš da li će zloupotreba popložaja da prođe na malim stvarima, pa onda malo krupnije i ozbiljnije, evo sad smo došli do prisluškivanja poslanika, i ko zna gde će da se to završi. Opet Kosovo uništava Srbiju!!! Najnesrećnija i najbaksuznija srpska imenica! Kad god je neko nešto radio u ime Kosova (bilo mi ili Albanci il' neko trći) mi stradamo!!!
I nikad da naučimo!

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne znam zašto, ali ova vest me nije ni najmanje iznenadila, naprotiv, očekivao sam je.
Ovakva besramna zloupotreba BIA i policije je sasvim normalan i logičan potez za ovu vladu koja u cilju ostanka na vlasti ne preza apsolutno ni od kakve prljavštine. Nije nimalo slučajno da je DSS prigrabio tzv. "ministarstva sile" i na njihovo čelo postavio više nego mutne likove tipa Bulatović, Stojković ili Jočić. Svaki od njih vuče neku ljagu iz prošlosti i znaju da bi u normalnim okolnostima u ministarstva ulazili samo kao stranke i ne bi odmakli dalje od vratara. Zato su bespogovorno odani Koštunici i ovoj vladi, i neće prezati ni od kakve svinjarije i zloupotrebe samo da bi vlada opstala. Vrlo dobro znaju da padne li Koštunica, padaju i oni, i to s visoka.
Šta je sledeće? Ulazi voda u kabl B92? Objavljivanje spiskova "patriotskih" medija i novinara? Možda čak i gore - "neobjašnjivo" ubistvo nekog, po nečijem mišljenju, previše lajavog novinara. Svaka sličnost sa slučajem Ćuruvija je "normalna, logična i očekivana".
Zatvorili smo pun krug. Nije tačno da je "sve isto, samo Njega nema", ali definitivno vlada SPS - Sve Po Starom.
Ali OK, gledajmo na stvar sa optimističke strane: ako su prinuđeni da rade ovo što rade, a jesu, znači da neće još dugo. Ciklusi su sve kraći: Milošević je trajao 10-tak godina, Koštunica neće sastaviti ni tri. Posle njega dolaze radikali koji će potpuno uprskati stvar verovatno za ne više od godinu dana. E, onda će se konačno prosečan Srbin valjda opasuljiti da nijedan političar ni stranka nema čarobno, brzo i bezbolno rešenje za njegove probleme.
Zasmejao me je folklorni detalj o "albanskom lobiju u srpskom paralamentu". Stvarno treba biti glup k'o Srbin pa poverovati u takvo nešto. Ali toliko smo glupi i lakoverni, da ćemo uskoro svetu služiti kao jedinica mere za glupost.

Danac

pre 18 godina

Nedavno sam na HRT-u gledao seriju reportaza iz skandinavskih zemalja. I cini mi se da je u pitanju bila Finska, u svakom slucaju poenta je da u njihovom drustvu postoji vecina koja je rada da se odrekne dela licne slobode zarad sigurnosti. E sad napravite paralelu u smislu kakva je tamo sigurnost, a kakva je ovde pa se upitajte ako su oni spremni da i pored sigurnosti koju vec uzivaju zrtvuju deo licnih sloboda zarad povecanja iste, sto se mi sad bavimo pitanjima da li tajne sluzbe treba da prisluskuju nekoga ili ne. Naravno da to mora biti nekako kontrolisano, a taj neko morala bi biti sudska vlast. I sad se dolazi do zakljucka da problem lezi upravo u tome sto je kod nas ta sudska vlast takva kakva je i tesko da ce se promeniti na bolje ko god da dodje na vlast; makar u skorije vreme. A da bi neko trebao da prisluskuje ko sa kim trguje u skupstini o tome valjda ne treba razgovarati.
I samo da dodam da nije SPO i Draskovic zeleo da raskrinka tajne sluzbe vec da ih stavi pod svoju kontrolu!

Leo Popovic

pre 18 godina

U celoj prici sa tzv."proverenim izvorima" sve je vise nego transparentno(providno). Kome ovakva prica ide u prilog? Pa, onima koji su propali u skupstini prilikom izglasavanja budzeta,referenduma u Nisu itd.(DS). Zatim, tu je i deo Slobinih tajkuna olicen u Bogoljubu Karicu koga samo sto nisu "uhapsili" i koji ne kriju svoje enormne politicke pretenzije. Pod tri, ali najmanje verovatno, posto oni ionako po vasceli dan pricaju da zivimo u "fasistickoj" drzavi, moguce je i da su autori iz neke od frakcija ili vanparlamentarnih partija koje ne prestaju da snevaju o tome kako je to biti kalif umesto kalifa. Sve u svemu, to im je bio domaci zadatak za danas, sutra nam mozda garniraju neku "pikantnu" seksi aferu ili,pak, spijunsko-finasijsku rasomonijadu. U borbi za vlast sve je dozvoljeno, tvrde mnogi . Zaboravljaju da i za to treba imati talenta...

Dragan, Nemacka

pre 18 godina

Ovakav skandal u Evropi bi znacio momentalan pad vlade.
Odluka o prisluskivanju se ne donosi tako naprecac, po principu "ej hajde sad da prisluskujemo", vec mora postojati takav zakon koji ce u toj situaciji tako nesto dopustiti. A takav zakon kojim se dozvoljava prisluskivanje POSLANIKA u demokratskim zemljama tesko prolazi, cak i kad je u pitanju terorizam.
Cini mi se da ce Srbija tek imati problema sa Kostunicom. Previse lici na Milosevica...

Eliot

pre 18 godina

Pa da. BIA je verovatno jedino organizacija u Srbji koja 1) veruje u takve gluposti kao sto je delovanje albanskog lobija u Skupstini 2) ima interes da Kosovo ostane u Srbiji.
Albanski lobi je, na zalost po srpske interese veoma uticajan ali bato tamo gde treba, u Vasingtonu, a ne u Srpskih Vladara.
Ostanak Kosova u Srbiji bi bio veliki bezbednosni problem po sve gradjane u Srbiji, mnogo veci nego nezavisnost. Eto prilike za BIU: za prosirenje nadleznosti, ingerencija, novih radnih mesta, novih tajnih zadataka, povecanje budzeta i sve sto ide sa tim.
Odlazak Kosova iz Srbije, stabilizacija Balkana i ulazak Srbije u EU tim ljudima se ne dopada, jerbo ce morati da se upali svetlo u njihovim odajama i da se vidi da su u krvi do laktova.

Novosadista

pre 18 godina

Ova vest me je oduševila. Ne zbog sadržine, koja me je ipak samo malo iznenadila, već zbog činjenice da Drug Rade i njemu slični ipak više ne mogu kao pre, jer im iznad glave ipak visi Damoklov mač javnosti.

Dragan Nis

pre 18 godina

Veliki brat ponovo jase, pardon, posmatra (citaj prisluskuje). Ako ste citali Orvela onda znate da ce nakon ovoga u akciju stupiti policija misli i pohapsiti sve koji misle drugacije (citaj one koji su protiv budzeta, one koji obaraju vladu, one koji ruzno pricaju o Velikom Bratu). Legalizam je odlicna stvar kad nemas nikakvu odgovornost i samo pljujes po politickim protivnicima koji su na vlasti. Kad ti zasednes na vlast legalizam postaje samo prepreka za tvoje duze zadrzavanje na mestu na kome si. Zato ga sto pre zaboravi. Kao i pojmove poput casti, morala, posetenja... Ko se jos uopste u ovoj zemlji toga seca. Vise ni deca ne citaju lektiru pa nam dolaze generacije koje i ne znaju sta znace te reci. Srecna nova godina...

Goran

pre 18 godina

Vrlo moguce da je sve ovo sa albanskim lobijem samo 'skupstinska patka', ali ipak treba napomenuti da se ovde prisluskuju poslanici, a ne stranacki protivnici, kako su radile prethodne vlade. Tako, ne mozemo govoriti o zloupotrebi bilo cega. Po meni, poslanike treba 'istresti iz gaca' pre i posle mandata, a za vreme ih stalno kontrolisati i pratiti (kako fizicki, tako i imovinski). Niko ih nije terao da se kandiduju. Drzava ima pravo da se stiti.

carapan

pre 18 godina

Pa sta ako su prisluskivali, kao da druge zemlje to nerade, ameri prisluskuju ceo svet pa nista, ne postoji BIA samo da bi primali plate nego da nesto i rade.

mikelle

pre 18 godina

27.novembra? A pre i posle 27. ne prisluskuju?
Kamo srece da su stvarno nesto radili za dobrobit Kosova. Ovako, tesko da mu poveruje covek.
Albanski lobi postoji u skupstini, ali ovo nije radi toga.

pepe

pre 18 godina

Ajde sada što prisluškuje BIA. Nisu se pročistili i s obzirom ko im je na čelu to i ne čudi. Čudi me ovoliki broj običnih ljudi, poreskih obveznika i _Građanina, koji svesno i podanički odobravaju očigledan atak na privatnost.
To je simptom jednog nezrelog i ozbiljno obolelog društva, koji će na isti način odobravati netoleranciju bilo koje vrste, samo ako je dobro "obrazložena". To znači, na žalost, da su koreni bolesti duboko zašli u sam korteks i da se odatle ne mogu izbaciti šok terapijom već dugotrajnim i upornim lečenjem celog društva. Ukoliko se ne leči, bolest može prerasti u nešto mnogo opasnije.

Komunista

pre 18 godina

Ja ne znam zasto al nekako sve verujem sta BIA (SDB, UDBA, CIA, KGB, Sigurimi, itd...) kaze. Valjda zato sto su tajne policije poznate po svojoj pravdoljubivosti, otkud znam. Zato sam siguran da nikog BIA nije prsiluskivala, kako uopste, tako i posebno.