Sreda, 25.12.2019.

10:51

"Pao" najzaštićeniji sistem u Srbiji - elektronski dnevnik?

Mnogi roditelji, ali i nastavnici, imali su problem prethodnih dana da pristupe elektronskom dnevniku, pišu <a href="https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:837998-Problem-sa-elektronskim-dnevnikom-sumnja-se-na-hakerski-napad-Roditelji-nisu-mogli-da-vide-ocene-djaka-a-nastavnici-da-ih-upisu" class="text-link" target= "_blank">"Večernje novosti".</a>

Izvor: Veèernje novosti

"Pao" najzaštiæeniji sistem u Srbiji - elektronski dnevnik? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Stanislav

pre 4 godine

Jao...tražili vam JMBG da bi imali pristup e-dnevniku?! Jao, katastrofa. Da, samo sam ironičan. Teoretičari zavere, a šta će ko moći da uradi sa vašim JMBG? Taj broj je šta...račun u banci, pa pare na njemu, zdravstveni karton (pa će neko da vam vidi stanje zdravlja)...ili možda da zna u kojoj ste opštini rođeni, a!? Strašna je to tajna.
Ljudi, opustite se i ne gledajte u svemu slučaj za "Dosije X".

Goran

pre 4 godine

Meni su tražili da dam svoj matični broj i email adresu da bih dobio pristup. Odbio sam i nemam nameru da im dam. Pored velikih firmi koje uzimaju JMBG građana, iako ne smeju, sad su se i škole priključile.
Povereniče?

drvobradi

pre 4 godine

Ovde mi je veći problem neprofesionalnost novinara kuće od koje je vest preuzeta. Niko da postavi neko smisleno pitanje, npr kako neko ne može da razlikuje DDoS napad od problema u projektovanom kapacitetu, o čemu ovi iz Ministarstva lupetaju sa tri nivoa zaštite, da li su podaci ugroženi ili ne itd. Ovako ispade desilo se nešto, ne znamo šta ali ne brinite, puška je zakočena.

Budalaština

pre 4 godine

Zamisli molim te, 1000 nastavnika u istom trenutku! Woooow. I to je opravdanje? Pa bre svaki sajt može da obradi ovaj broj posetilaca u istom trenutku. Žalosno je da uopšte neko obrazovan ima hrabrosti ovo da napiše. A još žalosnije što mediji to objave!

gledalica

pre 4 godine

Meni se najviše svidja što su u nekim školama roditelji morali da daju i JMBG osim broja movilnig i email adrese da bi dobili lozinku - kao potvrda da su bas oni roditelji. U nekim školama su se skupljali izvodi MKR da bi se dala sifra
i sad ko sve ima te podatke na izvolte

roditelj

pre 4 godine

Po medijima na internetu pise da je program kostao 1 600 000 eura.
Da li je moguce, pa za ovo neko treba da odgovara. Cena programa nije trebala da predje ni 50 000 eura a kamoli 1 600 000 eura ???? i to radila hrvatska firma pored ovoliko srpskih programera.

Наставник сам тим се дичим

pre 4 godine

Једна добра идеја пропала је у самом повоју. Зашто? Зато што све радимо на О-РУК.
1. Програм је правио неко ко нема искуства рада у просвети или је оно занемариво.
2. Технички услови су неодговарајући
3. Од наставника се тражи да или сатима седе у зборници и чекају да упишу час, одсутне, коментаре о раду на часу... ИЛИ да сами набаве опрему и плате интернет и растерете школски систем. А у Министарству набављају телефоне за 92000 и 45000 динара. Ако не верујете, погледајте извештаје.

После свега и они који никада нису били песимисти то постају. Губи се дарагоцени елан просветних радника, па тако млади видећи старије неће ни да размишљају о беспотребној муци (ентузијазму).

Благо нама са нама!

Stole

pre 4 godine

Ovako ozbiljna stvar na jeftinom serveru?
Tvorac sajta očito je papreno naplatio i zanemario broj poseta pa je u želji da zaradi uzeo kombinaciju "hosting za dinar".

dule

pre 4 godine

samo u srbiji e dnevnik se unosi u zbornici.u drugim državama svaki nastavnik ima kompjuter u učionici povezan na server i unese podatke za 5 minuta. PROVERENO

khm

pre 4 godine

"Jel znate vi kako funkcioniše obavezno dodatno obrazovanje i bodovanje nastavnika?

Dakle, svi su obavezni da odu na seminar jednom povremeno, gde apsolutno ništa niko pametno ne govori, predavači vrte jednu rečenicu dva dana i tačno se vidi da je to na silu napravljeno kako bi se nekom namestio posao da drži te seminare."

Slažem se, ali zato neki nastavnici/ce uveče malo cirnu u gradu, pa "pomešaju" sobe u hotelu... Kao na čuvenim "nastavničkim ekskurzijama", radničko-sportskim igrama itd...
Bitno da se nešto dešava i van kuće, čast izuzecima.
Odoh u off, praštajte.

meda

pre 4 godine

Sav sistem poništiti i naći ljude koji bi mogli uraditi novi softver po normalnoj ceni. Da ima garanciju. Da svaki nedostatak dorade ali da oni plate neznanje na svoj trošak. Ako se greške ponavljaju učestalo da vrate novac koji su uzeli...

Marko

pre 4 godine

Slično je sa svim državnim, javnim portalima, poput centralnog registra, eporeza... Kada pred kraj roka svi pokušaju da odrade obavezno, sistemi pucaju. Očigledno, je glavno da se sistem pusti, a niko ne vodi računa o infrastrukturi i ne posveti se dovoljno analize ekstremnim opterećenjima sistema koja de dešavaju u jednom trenutku godine i to najvažnijem...

Aleksandar

pre 4 godine

Elektronski dnevnik nema veze sa eupravom, on se nalazi na serverima privatne firme iz Hrvatske, i sadrzi podatke dece i maticne brojeve roditelja.
(sava, 25. decembar 2019 15:24)

A, odakle tebi to da se nalazi na serverima u Hrvatskoj?

Igor

pre 4 godine

Ne znam za taj dnevnik, ali znam za elektronske recepte u istoj ovoj naprednoj državi, svaki put kad su penzije sistem funkcioniše sporo a često i po nekoliko sati dnevno uopšte ne radi. Nikakav ddos nije potreban.

sava

pre 4 godine

Elektronski dnevnik nema veze sa eupravom, on se nalazi na serverima privatne firme iz Hrvatske, i sadrzi podatke dece i maticne brojeve roditelja.

omen

pre 4 godine

Zašto su podaci o svoj našoj deci nalaze na serverima privatne kompanije. Ko ih sve vidi? da li napuštaju teritoriju Srbije? (na nekom cloud-servisu u inostranstvu) i ko je odgovoran ako ti podaci budu 'nađeni' kod nekih drugih na netu?

jasamaja

pre 4 godine

Nisam imala problema sa logovanjem ali oni očigledno jesu pošto 13 dana nema nikakvih unosa a dete je dobilo nekoliko ocena. Sam program je bzv odnosno interfejs i preglednost kao i vrsta podataka koju pruža, vrlo ograničen. I da za one koji ne znaju polugodiste u Vojvodini se završava u petak, a kod nas u užoj Srbiji tek u februaru

Petar

pre 4 godine

Posto vidim da vecina nije bas posebno upucena, cim je aplikacija direktno izlozena internetu, velika je verovatnoca da neko i provali u bazu. Za ovako osetljive stvari drugacije se resava pristup. Aplikacija nije javno dostupna, pristupa se preko VPN, svako dobije svoj user name i pass na aplikaciju ili preko sertifikata i vpn user name i pass za sam pristup mrezi. Bar malo otezati.

Ser Toza

pre 4 godine

Informatička organizovanost školstva je 0.
1. Sve škole bi trebale da imaju svoju internet stranicu na domenu EDU.RS i u okviru toga da svim prosvetnim radnicima dodele službenu mail adresu.
2. Sve škole bi morale u svakoj učionici da imaju umreženi računar kako bi prosvetni radnici mogli da upišu čas, ocenu, napomenu...u realnom vremenu (čemu opcija ZAPOČNI ČAS i odbrojavanje vremena unazad 45 min)

To je minimum koji je neohodan za kakav takav rad.

Oki

pre 4 godine

U državi gde je profesorima upotreba kompjutera nuklearna fizika vi date elektronski dnevnik. Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu

Pera

pre 4 godine

Jel znate vi kako funkcioniše obavezno dodatno obrazovanje i bodovanje nastavnika?

Dakle, svi su obavezni da odu na seminar jednom povremeno, gde apsolutno ništa niko pametno ne govori, predavači vrte jednu rečenicu dva dana i tačno se vidi da je to na silu napravljeno kako bi se nekom namestio posao da drži te seminare.

Onda nastavnici dođu kući i imaju obavezu da preko moodle-a odrade neke dodatne lekcije i testove, što obično uradi jedan za celu grupu jer ostali nemaju pojma da koriste moodle.

E tako se stiču poeni u prosveti, pa mogu da zamislim kakva ekipa vodi ovaj softver.

Nastavnik

pre 4 godine

Ovi stručnjaci što pljuju po sistemu uglavnom nisu ni videli sistem. Sistem radi odlično, ako i negde pravi problem to je zbog lošeg interneta u samoj školi. Tvrdnja da je postavljanje sistema u intranet bolja je ista kao tvrdnja da je bolje koristiti bunar nego priključak na gradsku vodu. Neko pomenuo Heliant u zdravstvu, pa njegov problem je upravo to što brzina sistema zavisi od servera koje je zdravstvena ustanova kupila. Heliant je drastično stariji sistem od eDnevnika, pa zato i nije u "oblaku".

IT-er

pre 4 godine

Koliko para, toliko i muzike. Dok softverski inzenjeri u privatnom sektoru zaradjuju vise hiljada evra mesecno, njihove kolege u javnom sektoru imaju platu uskladjenu sa raznim kljucevima, razredima, klasama ... pa onda dodje neko i kaze: aaa, pa ne moze programer da bude placen bolje od lekara, a da lekar bude placeniji od predsednika ili premijera. A programer kaze: sta me briga za vas javni sektor, odoh ja da radim za strance, oni mi daju 4000 evra mesecno, a vi nadjite naivne robove koji ce vam raditi za 45000 dinara, jer ne moze programer da bude bolje placen od lekara. Nemojte me pogresno shvatiti, ni tom lekaru nije leko, i on gleda kako njegove kolege po privatnim klinikama imaju par hiljada evra mesecno, a on u drzavnoj, sa 3 specijalizacije, 2 magistrature i doktoratom dobija jedva 700-800 evra, sa sve dodacima za dezurstva ... Na kraju ce drzavni sektor zaista morati da se svede samo na ministre, poslanike i njihove pomocnike i zamenike, dok ce za sve ostale poslove morati da se plate privatne kompanije koje ce odrzavati drzavu u zivotu. Privatna drzava, buducnost Srbije. Osim ako narod ne napravi novu socijalisticku revoluciju, pa opet krene otimacina imovine i teranje programera da rade za male pare na silu, pod pretnjom zatvorom. Kao 1945 sto su bile one cuvene radne akcije. Ko bajagi dobrovoljne, da, da ... Dobrovoljne, a komesari s pistoljima u pozadini ...

Boki

pre 4 godine

Mnogi sistemi u Srbiji su projektovani prema "prosečnom" a ne maksimalno očekivanom opterećenju. Drugi problem predstavljaju hardverska rešenje jer je kod nas presudna cena za realizaciju javnih nabavki pa se onda nabavlja neadekvatna oprema.

To se vidi skoro svakog meseca sa Poreskom upravom u vreme predaje PDV-a.

Dan uoči 15-og u mesecu i na sam 15-i sistem "pada" gotovo redovno.

Kao sa busplusom upravo

pre 4 godine

Znate šta će da se desi. Desiće se da za 5 godina shvate da je sistem loš i da treba da se nečijem šuraku namesti još 1.5 milion evra za brži, jači, bolji.

Prosvetarkin muž

pre 4 godine

@ikac klisa

Pa treba, tako je. Ali tu obuku treba ministarstvo i ta kompanija da uradi kako treba, a ne traljavo kao što jesu. I treba two-factor po defaultu da bude. I ako to nikom nije palo na pamet, onda se pitam šta im još nije palo na pamet.

profa

pre 4 godine

Mislim da se napada bez razloga. Koristim ga vec trecu godinu i moram priznati da sam zadovoljan. Sistem nije savrsen, ali podrska slusa kritike i usavrsava. Pregledno je, jednostavno za upotrebu. Samo treba imati volje pa ovladati tehnikom upotrebe. Mislim da je najveci problem losa it oprema skola, kao i losa infrastruktura kada je internet u pitanju.

Leonida

pre 4 godine

(Pokondirena tikvica, 25. decembar 2019 11:38)
Ako znaju da ga hakuju dovoljno su pametni da zasluže petice i da budu ministri, problem su oni koji bi platili nekog da hakuje pa postanu ministri.

ikac klisa

pre 4 godine

(Prosvetarkin muž, 25. decembar 2019 11:52)

Neka nauce! Necemo odbacivati sistem jer su ljudi digitalno nepismeni. Sta sad umesto elektronske poste da se vratim na pisanija i regularnu postu? Ili mozda na goluba pismonosu jer je neko ne zna da otvori e-mail?
Edukujte se ljudi.

100ka1na

pre 4 godine

Omogućiti DDoS zaštitu na serverskoj infrastrukturi (ima je Telenor), plus omogućiti skalabilnost infrastrukture kroz managed hosting na cloud-u. Problem rešen.

dexter

pre 4 godine

Naravno da je softver u pitanju! Nije to izolovani slucaj, jer je slicno sa svim eAplikacijama koje koriste drzavni organi (eKatastar, eUprava, eAgrar..). Nije problem u softveru vec u njegovoj implementaciji i vremenu koje je potrebno da softver prezivi testni period. To je normalno kod softverskog inzenjerstva u odredjenoj meri, samo me zanima kako drzava sme sebi da dozvoli da se to desava u periodu kada je sistem vec zaziveo!? To je trebalo da bude vec "debelo" testirano. Ali sta ja znam, posle 20 godina rada u IT-u kao softverski inzenjer.

Nemanja

pre 4 godine

Napraviti sistem poput ovog koji moze da istrpi hiljadu puta vise istovremenih korisnika (konekcija) je znanje na nivou prvog testa na razgovoru za posao u svakoj ozbiljnijoj programerskoj firmi. Hint - proxies, load balance...

dux

pre 4 godine

Kao nastavnik u srednjoj školi moram da kažem sledeće. Generalno e dnevnik je ok, ima svojih prednosti, ali u praksi oduzuma puno vremena jer nam je it infrastruktura u školama katastrofalna. Nekada mi treba i 10 minuta da upišem čas, a povremeno to radim posle posla, kući, što je takođe problem jer opet zahteva da na času zapišeš ručno sve što ćeš kasnije uneti u e dnevnik. Dinamika časa je potpuno poremećena e dnevnikom. Dok se infrastruktura ne popravi biće više štete nego koristi od njegove upotrebe.

Kosta

pre 4 godine

ES dnevnik zahteva mnogo više vremena za unos podataka nego što je to bilo potrebno u klasičnom dnevniku. Preglednost i navigacija je loša (konfuzna). Podaci NISU DOSTUPNI : kada nema struje, interneta, nemate tehnička sredstva...i potrebno je mnogo više vremena da se istim pristupi, dok je kod klasičnog dnevnika ti problemi ne postoje. Naravno da treba da idemo unapred (ima ES i svojih pozitivnih strana) ali rešenje koje nam se "nametnulo" je pre dva koraka unazad nego jedan napred.

ja

pre 4 godine

Potpuno istastvar sa sistemom u Zdravstvu...Heliant stalno stuca, uvece od 23.30-01h se na otvaranje dokumenta ceka po 15ak minuta i u to vreme je rad blokiran. Na stranu sto je cilj njegovog uvodjenja bio kako bi se smanjila administracija a u stvarnosti je dodano jos 2 ili 3 protokola, sve se pise i gubi dragoceno vreme ali onda dodje zdravstvena inspekcija i ako nisi svojerucno napisao u protokolu ili nisi potpisao i stavio pecat, sledi kazna bez obzira sto je u Heliantu sve uradjeno kako treba. Ovi bi i nakovanj pokvarili, ovo treba sve gumicom izbrisati i dovesti Nemce da sve od pocetka postave na zdrave noge, sve je trulo a samo " kad dodju Nemci" nesto moze da se pokrene. Kod nas je bitno zadovoljiti formu a sustina je nevazna.

Programmer

pre 4 godine

Nivo zaštite ne mora biti problem u ovom slučaju, posebno ako baza podataka nije projektovana sa posebnom pažnjom, a sam sistem ne podržava određeni broj konkurentnih konekcija ...

Pored hakerskih napada postoji i nešto što se zove user experience, koji se često previdi, jer uglavnom u razvojnom okruženju prilikom testiranja ne možete predvideti svaki use case scenario ...

Popraviće oni to ...

Prosvetarkin muž

pre 4 godine

Ma zaštićen u fulu. 99% nastavnika trajno čuva svoj username i šifru u browseru, dovoljno je minut da ne pazi i da učenici dobiju njegove korisničke parametre. A pošto nema two-factor identifikacije, ta deca mogu posle vrlo lako da zloupotrebe to.

A što je još gore, moju ženu pola kolektiva cima za pomoć oko dnevnika - ne bi me iznenadilo da neki nastavnici cimaju i učenike da im pomognu da upisuju ocene i sređuju dnevnik, jer se oni ne snalaze sa tim.

hajdi

pre 4 godine

Mnogi nastavnici se žale na e-dnevnik. Nije toliko pregledno iako ima prednosti.
Mnoge seoske škole nemaju sredstava za rad sa e-dnevnikom, jedan računar na celu školu...pa svi nastavnici moraju naknadno od kuće da unose podatke. Bitno da se kaže da smo modernizovani.
Izgleda da je cilj da se skroz papir izbaci iz upotrebe, da deca ne pišu, nego kuckaju, gledaju u digitalne table.. U tom neminovnom procesu digitalizacije, čovek postaje manje misleći i manje krativan.

Mikica

pre 4 godine

Preopterećenje servera. To se dešavalo i prošle godine na kraju polugodišta i godine. Samo ovi iz Es dnevnika to neće da priznaju pa izmišljaju neke napade

srb

pre 4 godine

dovoljno da pogledate interfejs programa u bilo kojoj ustanovi (školstvo,zdravstvo, administracija....) i biće vam jasno kakvog su kvaliteta svi ti programi

neko će reći izgled nije bitan, al onaj ko se i malo razume u programiranje samo da pogleda zna o čemu pričam

Prosvetarkin muž

pre 4 godine

Ma zaštićen u fulu. 99% nastavnika trajno čuva svoj username i šifru u browseru, dovoljno je minut da ne pazi i da učenici dobiju njegove korisničke parametre. A pošto nema two-factor identifikacije, ta deca mogu posle vrlo lako da zloupotrebe to.

A što je još gore, moju ženu pola kolektiva cima za pomoć oko dnevnika - ne bi me iznenadilo da neki nastavnici cimaju i učenike da im pomognu da upisuju ocene i sređuju dnevnik, jer se oni ne snalaze sa tim.

Kao sa busplusom upravo

pre 4 godine

Znate šta će da se desi. Desiće se da za 5 godina shvate da je sistem loš i da treba da se nečijem šuraku namesti još 1.5 milion evra za brži, jači, bolji.

roditelj

pre 4 godine

Po medijima na internetu pise da je program kostao 1 600 000 eura.
Da li je moguce, pa za ovo neko treba da odgovara. Cena programa nije trebala da predje ni 50 000 eura a kamoli 1 600 000 eura ???? i to radila hrvatska firma pored ovoliko srpskih programera.

Наставник сам тим се дичим

pre 4 godine

Једна добра идеја пропала је у самом повоју. Зашто? Зато што све радимо на О-РУК.
1. Програм је правио неко ко нема искуства рада у просвети или је оно занемариво.
2. Технички услови су неодговарајући
3. Од наставника се тражи да или сатима седе у зборници и чекају да упишу час, одсутне, коментаре о раду на часу... ИЛИ да сами набаве опрему и плате интернет и растерете школски систем. А у Министарству набављају телефоне за 92000 и 45000 динара. Ако не верујете, погледајте извештаје.

После свега и они који никада нису били песимисти то постају. Губи се дарагоцени елан просветних радника, па тако млади видећи старије неће ни да размишљају о беспотребној муци (ентузијазму).

Благо нама са нама!

dexter

pre 4 godine

Naravno da je softver u pitanju! Nije to izolovani slucaj, jer je slicno sa svim eAplikacijama koje koriste drzavni organi (eKatastar, eUprava, eAgrar..). Nije problem u softveru vec u njegovoj implementaciji i vremenu koje je potrebno da softver prezivi testni period. To je normalno kod softverskog inzenjerstva u odredjenoj meri, samo me zanima kako drzava sme sebi da dozvoli da se to desava u periodu kada je sistem vec zaziveo!? To je trebalo da bude vec "debelo" testirano. Ali sta ja znam, posle 20 godina rada u IT-u kao softverski inzenjer.

hajdi

pre 4 godine

Mnogi nastavnici se žale na e-dnevnik. Nije toliko pregledno iako ima prednosti.
Mnoge seoske škole nemaju sredstava za rad sa e-dnevnikom, jedan računar na celu školu...pa svi nastavnici moraju naknadno od kuće da unose podatke. Bitno da se kaže da smo modernizovani.
Izgleda da je cilj da se skroz papir izbaci iz upotrebe, da deca ne pišu, nego kuckaju, gledaju u digitalne table.. U tom neminovnom procesu digitalizacije, čovek postaje manje misleći i manje krativan.

Mikica

pre 4 godine

Preopterećenje servera. To se dešavalo i prošle godine na kraju polugodišta i godine. Samo ovi iz Es dnevnika to neće da priznaju pa izmišljaju neke napade

srb

pre 4 godine

dovoljno da pogledate interfejs programa u bilo kojoj ustanovi (školstvo,zdravstvo, administracija....) i biće vam jasno kakvog su kvaliteta svi ti programi

neko će reći izgled nije bitan, al onaj ko se i malo razume u programiranje samo da pogleda zna o čemu pričam

Budalaština

pre 4 godine

Zamisli molim te, 1000 nastavnika u istom trenutku! Woooow. I to je opravdanje? Pa bre svaki sajt može da obradi ovaj broj posetilaca u istom trenutku. Žalosno je da uopšte neko obrazovan ima hrabrosti ovo da napiše. A još žalosnije što mediji to objave!

ja

pre 4 godine

Potpuno istastvar sa sistemom u Zdravstvu...Heliant stalno stuca, uvece od 23.30-01h se na otvaranje dokumenta ceka po 15ak minuta i u to vreme je rad blokiran. Na stranu sto je cilj njegovog uvodjenja bio kako bi se smanjila administracija a u stvarnosti je dodano jos 2 ili 3 protokola, sve se pise i gubi dragoceno vreme ali onda dodje zdravstvena inspekcija i ako nisi svojerucno napisao u protokolu ili nisi potpisao i stavio pecat, sledi kazna bez obzira sto je u Heliantu sve uradjeno kako treba. Ovi bi i nakovanj pokvarili, ovo treba sve gumicom izbrisati i dovesti Nemce da sve od pocetka postave na zdrave noge, sve je trulo a samo " kad dodju Nemci" nesto moze da se pokrene. Kod nas je bitno zadovoljiti formu a sustina je nevazna.

dux

pre 4 godine

Kao nastavnik u srednjoj školi moram da kažem sledeće. Generalno e dnevnik je ok, ima svojih prednosti, ali u praksi oduzuma puno vremena jer nam je it infrastruktura u školama katastrofalna. Nekada mi treba i 10 minuta da upišem čas, a povremeno to radim posle posla, kući, što je takođe problem jer opet zahteva da na času zapišeš ručno sve što ćeš kasnije uneti u e dnevnik. Dinamika časa je potpuno poremećena e dnevnikom. Dok se infrastruktura ne popravi biće više štete nego koristi od njegove upotrebe.

Stole

pre 4 godine

Ovako ozbiljna stvar na jeftinom serveru?
Tvorac sajta očito je papreno naplatio i zanemario broj poseta pa je u želji da zaradi uzeo kombinaciju "hosting za dinar".

Nemanja

pre 4 godine

Napraviti sistem poput ovog koji moze da istrpi hiljadu puta vise istovremenih korisnika (konekcija) je znanje na nivou prvog testa na razgovoru za posao u svakoj ozbiljnijoj programerskoj firmi. Hint - proxies, load balance...

Boki

pre 4 godine

Mnogi sistemi u Srbiji su projektovani prema "prosečnom" a ne maksimalno očekivanom opterećenju. Drugi problem predstavljaju hardverska rešenje jer je kod nas presudna cena za realizaciju javnih nabavki pa se onda nabavlja neadekvatna oprema.

To se vidi skoro svakog meseca sa Poreskom upravom u vreme predaje PDV-a.

Dan uoči 15-og u mesecu i na sam 15-i sistem "pada" gotovo redovno.

IT-er

pre 4 godine

Koliko para, toliko i muzike. Dok softverski inzenjeri u privatnom sektoru zaradjuju vise hiljada evra mesecno, njihove kolege u javnom sektoru imaju platu uskladjenu sa raznim kljucevima, razredima, klasama ... pa onda dodje neko i kaze: aaa, pa ne moze programer da bude placen bolje od lekara, a da lekar bude placeniji od predsednika ili premijera. A programer kaze: sta me briga za vas javni sektor, odoh ja da radim za strance, oni mi daju 4000 evra mesecno, a vi nadjite naivne robove koji ce vam raditi za 45000 dinara, jer ne moze programer da bude bolje placen od lekara. Nemojte me pogresno shvatiti, ni tom lekaru nije leko, i on gleda kako njegove kolege po privatnim klinikama imaju par hiljada evra mesecno, a on u drzavnoj, sa 3 specijalizacije, 2 magistrature i doktoratom dobija jedva 700-800 evra, sa sve dodacima za dezurstva ... Na kraju ce drzavni sektor zaista morati da se svede samo na ministre, poslanike i njihove pomocnike i zamenike, dok ce za sve ostale poslove morati da se plate privatne kompanije koje ce odrzavati drzavu u zivotu. Privatna drzava, buducnost Srbije. Osim ako narod ne napravi novu socijalisticku revoluciju, pa opet krene otimacina imovine i teranje programera da rade za male pare na silu, pod pretnjom zatvorom. Kao 1945 sto su bile one cuvene radne akcije. Ko bajagi dobrovoljne, da, da ... Dobrovoljne, a komesari s pistoljima u pozadini ...

dule

pre 4 godine

samo u srbiji e dnevnik se unosi u zbornici.u drugim državama svaki nastavnik ima kompjuter u učionici povezan na server i unese podatke za 5 minuta. PROVERENO

omen

pre 4 godine

Zašto su podaci o svoj našoj deci nalaze na serverima privatne kompanije. Ko ih sve vidi? da li napuštaju teritoriju Srbije? (na nekom cloud-servisu u inostranstvu) i ko je odgovoran ako ti podaci budu 'nađeni' kod nekih drugih na netu?

Pera

pre 4 godine

Jel znate vi kako funkcioniše obavezno dodatno obrazovanje i bodovanje nastavnika?

Dakle, svi su obavezni da odu na seminar jednom povremeno, gde apsolutno ništa niko pametno ne govori, predavači vrte jednu rečenicu dva dana i tačno se vidi da je to na silu napravljeno kako bi se nekom namestio posao da drži te seminare.

Onda nastavnici dođu kući i imaju obavezu da preko moodle-a odrade neke dodatne lekcije i testove, što obično uradi jedan za celu grupu jer ostali nemaju pojma da koriste moodle.

E tako se stiču poeni u prosveti, pa mogu da zamislim kakva ekipa vodi ovaj softver.

Kosta

pre 4 godine

ES dnevnik zahteva mnogo više vremena za unos podataka nego što je to bilo potrebno u klasičnom dnevniku. Preglednost i navigacija je loša (konfuzna). Podaci NISU DOSTUPNI : kada nema struje, interneta, nemate tehnička sredstva...i potrebno je mnogo više vremena da se istim pristupi, dok je kod klasičnog dnevnika ti problemi ne postoje. Naravno da treba da idemo unapred (ima ES i svojih pozitivnih strana) ali rešenje koje nam se "nametnulo" je pre dva koraka unazad nego jedan napred.

drvobradi

pre 4 godine

Ovde mi je veći problem neprofesionalnost novinara kuće od koje je vest preuzeta. Niko da postavi neko smisleno pitanje, npr kako neko ne može da razlikuje DDoS napad od problema u projektovanom kapacitetu, o čemu ovi iz Ministarstva lupetaju sa tri nivoa zaštite, da li su podaci ugroženi ili ne itd. Ovako ispade desilo se nešto, ne znamo šta ali ne brinite, puška je zakočena.

Ser Toza

pre 4 godine

Informatička organizovanost školstva je 0.
1. Sve škole bi trebale da imaju svoju internet stranicu na domenu EDU.RS i u okviru toga da svim prosvetnim radnicima dodele službenu mail adresu.
2. Sve škole bi morale u svakoj učionici da imaju umreženi računar kako bi prosvetni radnici mogli da upišu čas, ocenu, napomenu...u realnom vremenu (čemu opcija ZAPOČNI ČAS i odbrojavanje vremena unazad 45 min)

To je minimum koji je neohodan za kakav takav rad.

Leonida

pre 4 godine

(Pokondirena tikvica, 25. decembar 2019 11:38)
Ako znaju da ga hakuju dovoljno su pametni da zasluže petice i da budu ministri, problem su oni koji bi platili nekog da hakuje pa postanu ministri.

Oki

pre 4 godine

U državi gde je profesorima upotreba kompjutera nuklearna fizika vi date elektronski dnevnik. Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu

gledalica

pre 4 godine

Meni se najviše svidja što su u nekim školama roditelji morali da daju i JMBG osim broja movilnig i email adrese da bi dobili lozinku - kao potvrda da su bas oni roditelji. U nekim školama su se skupljali izvodi MKR da bi se dala sifra
i sad ko sve ima te podatke na izvolte

Igor

pre 4 godine

Ne znam za taj dnevnik, ali znam za elektronske recepte u istoj ovoj naprednoj državi, svaki put kad su penzije sistem funkcioniše sporo a često i po nekoliko sati dnevno uopšte ne radi. Nikakav ddos nije potreban.

jasamaja

pre 4 godine

Nisam imala problema sa logovanjem ali oni očigledno jesu pošto 13 dana nema nikakvih unosa a dete je dobilo nekoliko ocena. Sam program je bzv odnosno interfejs i preglednost kao i vrsta podataka koju pruža, vrlo ograničen. I da za one koji ne znaju polugodiste u Vojvodini se završava u petak, a kod nas u užoj Srbiji tek u februaru

meda

pre 4 godine

Sav sistem poništiti i naći ljude koji bi mogli uraditi novi softver po normalnoj ceni. Da ima garanciju. Da svaki nedostatak dorade ali da oni plate neznanje na svoj trošak. Ako se greške ponavljaju učestalo da vrate novac koji su uzeli...

Marko

pre 4 godine

Slično je sa svim državnim, javnim portalima, poput centralnog registra, eporeza... Kada pred kraj roka svi pokušaju da odrade obavezno, sistemi pucaju. Očigledno, je glavno da se sistem pusti, a niko ne vodi računa o infrastrukturi i ne posveti se dovoljno analize ekstremnim opterećenjima sistema koja de dešavaju u jednom trenutku godine i to najvažnijem...

Petar

pre 4 godine

Posto vidim da vecina nije bas posebno upucena, cim je aplikacija direktno izlozena internetu, velika je verovatnoca da neko i provali u bazu. Za ovako osetljive stvari drugacije se resava pristup. Aplikacija nije javno dostupna, pristupa se preko VPN, svako dobije svoj user name i pass na aplikaciju ili preko sertifikata i vpn user name i pass za sam pristup mrezi. Bar malo otezati.

Programmer

pre 4 godine

Nivo zaštite ne mora biti problem u ovom slučaju, posebno ako baza podataka nije projektovana sa posebnom pažnjom, a sam sistem ne podržava određeni broj konkurentnih konekcija ...

Pored hakerskih napada postoji i nešto što se zove user experience, koji se često previdi, jer uglavnom u razvojnom okruženju prilikom testiranja ne možete predvideti svaki use case scenario ...

Popraviće oni to ...

100ka1na

pre 4 godine

Omogućiti DDoS zaštitu na serverskoj infrastrukturi (ima je Telenor), plus omogućiti skalabilnost infrastrukture kroz managed hosting na cloud-u. Problem rešen.

khm

pre 4 godine

"Jel znate vi kako funkcioniše obavezno dodatno obrazovanje i bodovanje nastavnika?

Dakle, svi su obavezni da odu na seminar jednom povremeno, gde apsolutno ništa niko pametno ne govori, predavači vrte jednu rečenicu dva dana i tačno se vidi da je to na silu napravljeno kako bi se nekom namestio posao da drži te seminare."

Slažem se, ali zato neki nastavnici/ce uveče malo cirnu u gradu, pa "pomešaju" sobe u hotelu... Kao na čuvenim "nastavničkim ekskurzijama", radničko-sportskim igrama itd...
Bitno da se nešto dešava i van kuće, čast izuzecima.
Odoh u off, praštajte.

ikac klisa

pre 4 godine

(Prosvetarkin muž, 25. decembar 2019 11:52)

Neka nauce! Necemo odbacivati sistem jer su ljudi digitalno nepismeni. Sta sad umesto elektronske poste da se vratim na pisanija i regularnu postu? Ili mozda na goluba pismonosu jer je neko ne zna da otvori e-mail?
Edukujte se ljudi.

sava

pre 4 godine

Elektronski dnevnik nema veze sa eupravom, on se nalazi na serverima privatne firme iz Hrvatske, i sadrzi podatke dece i maticne brojeve roditelja.

Aleksandar

pre 4 godine

Elektronski dnevnik nema veze sa eupravom, on se nalazi na serverima privatne firme iz Hrvatske, i sadrzi podatke dece i maticne brojeve roditelja.
(sava, 25. decembar 2019 15:24)

A, odakle tebi to da se nalazi na serverima u Hrvatskoj?

profa

pre 4 godine

Mislim da se napada bez razloga. Koristim ga vec trecu godinu i moram priznati da sam zadovoljan. Sistem nije savrsen, ali podrska slusa kritike i usavrsava. Pregledno je, jednostavno za upotrebu. Samo treba imati volje pa ovladati tehnikom upotrebe. Mislim da je najveci problem losa it oprema skola, kao i losa infrastruktura kada je internet u pitanju.

Prosvetarkin muž

pre 4 godine

@ikac klisa

Pa treba, tako je. Ali tu obuku treba ministarstvo i ta kompanija da uradi kako treba, a ne traljavo kao što jesu. I treba two-factor po defaultu da bude. I ako to nikom nije palo na pamet, onda se pitam šta im još nije palo na pamet.

Nastavnik

pre 4 godine

Ovi stručnjaci što pljuju po sistemu uglavnom nisu ni videli sistem. Sistem radi odlično, ako i negde pravi problem to je zbog lošeg interneta u samoj školi. Tvrdnja da je postavljanje sistema u intranet bolja je ista kao tvrdnja da je bolje koristiti bunar nego priključak na gradsku vodu. Neko pomenuo Heliant u zdravstvu, pa njegov problem je upravo to što brzina sistema zavisi od servera koje je zdravstvena ustanova kupila. Heliant je drastično stariji sistem od eDnevnika, pa zato i nije u "oblaku".

Goran

pre 4 godine

Meni su tražili da dam svoj matični broj i email adresu da bih dobio pristup. Odbio sam i nemam nameru da im dam. Pored velikih firmi koje uzimaju JMBG građana, iako ne smeju, sad su se i škole priključile.
Povereniče?

Stanislav

pre 4 godine

Jao...tražili vam JMBG da bi imali pristup e-dnevniku?! Jao, katastrofa. Da, samo sam ironičan. Teoretičari zavere, a šta će ko moći da uradi sa vašim JMBG? Taj broj je šta...račun u banci, pa pare na njemu, zdravstveni karton (pa će neko da vam vidi stanje zdravlja)...ili možda da zna u kojoj ste opštini rođeni, a!? Strašna je to tajna.
Ljudi, opustite se i ne gledajte u svemu slučaj za "Dosije X".

Nastavnik

pre 4 godine

Ovi stručnjaci što pljuju po sistemu uglavnom nisu ni videli sistem. Sistem radi odlično, ako i negde pravi problem to je zbog lošeg interneta u samoj školi. Tvrdnja da je postavljanje sistema u intranet bolja je ista kao tvrdnja da je bolje koristiti bunar nego priključak na gradsku vodu. Neko pomenuo Heliant u zdravstvu, pa njegov problem je upravo to što brzina sistema zavisi od servera koje je zdravstvena ustanova kupila. Heliant je drastično stariji sistem od eDnevnika, pa zato i nije u "oblaku".

ikac klisa

pre 4 godine

(Prosvetarkin muž, 25. decembar 2019 11:52)

Neka nauce! Necemo odbacivati sistem jer su ljudi digitalno nepismeni. Sta sad umesto elektronske poste da se vratim na pisanija i regularnu postu? Ili mozda na goluba pismonosu jer je neko ne zna da otvori e-mail?
Edukujte se ljudi.

hajdi

pre 4 godine

Mnogi nastavnici se žale na e-dnevnik. Nije toliko pregledno iako ima prednosti.
Mnoge seoske škole nemaju sredstava za rad sa e-dnevnikom, jedan računar na celu školu...pa svi nastavnici moraju naknadno od kuće da unose podatke. Bitno da se kaže da smo modernizovani.
Izgleda da je cilj da se skroz papir izbaci iz upotrebe, da deca ne pišu, nego kuckaju, gledaju u digitalne table.. U tom neminovnom procesu digitalizacije, čovek postaje manje misleći i manje krativan.

profa

pre 4 godine

Mislim da se napada bez razloga. Koristim ga vec trecu godinu i moram priznati da sam zadovoljan. Sistem nije savrsen, ali podrska slusa kritike i usavrsava. Pregledno je, jednostavno za upotrebu. Samo treba imati volje pa ovladati tehnikom upotrebe. Mislim da je najveci problem losa it oprema skola, kao i losa infrastruktura kada je internet u pitanju.

Aleksandar

pre 4 godine

Elektronski dnevnik nema veze sa eupravom, on se nalazi na serverima privatne firme iz Hrvatske, i sadrzi podatke dece i maticne brojeve roditelja.
(sava, 25. decembar 2019 15:24)

A, odakle tebi to da se nalazi na serverima u Hrvatskoj?

khm

pre 4 godine

"Jel znate vi kako funkcioniše obavezno dodatno obrazovanje i bodovanje nastavnika?

Dakle, svi su obavezni da odu na seminar jednom povremeno, gde apsolutno ništa niko pametno ne govori, predavači vrte jednu rečenicu dva dana i tačno se vidi da je to na silu napravljeno kako bi se nekom namestio posao da drži te seminare."

Slažem se, ali zato neki nastavnici/ce uveče malo cirnu u gradu, pa "pomešaju" sobe u hotelu... Kao na čuvenim "nastavničkim ekskurzijama", radničko-sportskim igrama itd...
Bitno da se nešto dešava i van kuće, čast izuzecima.
Odoh u off, praštajte.

Oki

pre 4 godine

U državi gde je profesorima upotreba kompjutera nuklearna fizika vi date elektronski dnevnik. Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu

IT-er

pre 4 godine

Koliko para, toliko i muzike. Dok softverski inzenjeri u privatnom sektoru zaradjuju vise hiljada evra mesecno, njihove kolege u javnom sektoru imaju platu uskladjenu sa raznim kljucevima, razredima, klasama ... pa onda dodje neko i kaze: aaa, pa ne moze programer da bude placen bolje od lekara, a da lekar bude placeniji od predsednika ili premijera. A programer kaze: sta me briga za vas javni sektor, odoh ja da radim za strance, oni mi daju 4000 evra mesecno, a vi nadjite naivne robove koji ce vam raditi za 45000 dinara, jer ne moze programer da bude bolje placen od lekara. Nemojte me pogresno shvatiti, ni tom lekaru nije leko, i on gleda kako njegove kolege po privatnim klinikama imaju par hiljada evra mesecno, a on u drzavnoj, sa 3 specijalizacije, 2 magistrature i doktoratom dobija jedva 700-800 evra, sa sve dodacima za dezurstva ... Na kraju ce drzavni sektor zaista morati da se svede samo na ministre, poslanike i njihove pomocnike i zamenike, dok ce za sve ostale poslove morati da se plate privatne kompanije koje ce odrzavati drzavu u zivotu. Privatna drzava, buducnost Srbije. Osim ako narod ne napravi novu socijalisticku revoluciju, pa opet krene otimacina imovine i teranje programera da rade za male pare na silu, pod pretnjom zatvorom. Kao 1945 sto su bile one cuvene radne akcije. Ko bajagi dobrovoljne, da, da ... Dobrovoljne, a komesari s pistoljima u pozadini ...

Kosta

pre 4 godine

ES dnevnik zahteva mnogo više vremena za unos podataka nego što je to bilo potrebno u klasičnom dnevniku. Preglednost i navigacija je loša (konfuzna). Podaci NISU DOSTUPNI : kada nema struje, interneta, nemate tehnička sredstva...i potrebno je mnogo više vremena da se istim pristupi, dok je kod klasičnog dnevnika ti problemi ne postoje. Naravno da treba da idemo unapred (ima ES i svojih pozitivnih strana) ali rešenje koje nam se "nametnulo" je pre dva koraka unazad nego jedan napred.

Prosvetarkin muž

pre 4 godine

Ma zaštićen u fulu. 99% nastavnika trajno čuva svoj username i šifru u browseru, dovoljno je minut da ne pazi i da učenici dobiju njegove korisničke parametre. A pošto nema two-factor identifikacije, ta deca mogu posle vrlo lako da zloupotrebe to.

A što je još gore, moju ženu pola kolektiva cima za pomoć oko dnevnika - ne bi me iznenadilo da neki nastavnici cimaju i učenike da im pomognu da upisuju ocene i sređuju dnevnik, jer se oni ne snalaze sa tim.

sava

pre 4 godine

Elektronski dnevnik nema veze sa eupravom, on se nalazi na serverima privatne firme iz Hrvatske, i sadrzi podatke dece i maticne brojeve roditelja.

roditelj

pre 4 godine

Po medijima na internetu pise da je program kostao 1 600 000 eura.
Da li je moguce, pa za ovo neko treba da odgovara. Cena programa nije trebala da predje ni 50 000 eura a kamoli 1 600 000 eura ???? i to radila hrvatska firma pored ovoliko srpskih programera.

Programmer

pre 4 godine

Nivo zaštite ne mora biti problem u ovom slučaju, posebno ako baza podataka nije projektovana sa posebnom pažnjom, a sam sistem ne podržava određeni broj konkurentnih konekcija ...

Pored hakerskih napada postoji i nešto što se zove user experience, koji se često previdi, jer uglavnom u razvojnom okruženju prilikom testiranja ne možete predvideti svaki use case scenario ...

Popraviće oni to ...

Pera

pre 4 godine

Jel znate vi kako funkcioniše obavezno dodatno obrazovanje i bodovanje nastavnika?

Dakle, svi su obavezni da odu na seminar jednom povremeno, gde apsolutno ništa niko pametno ne govori, predavači vrte jednu rečenicu dva dana i tačno se vidi da je to na silu napravljeno kako bi se nekom namestio posao da drži te seminare.

Onda nastavnici dođu kući i imaju obavezu da preko moodle-a odrade neke dodatne lekcije i testove, što obično uradi jedan za celu grupu jer ostali nemaju pojma da koriste moodle.

E tako se stiču poeni u prosveti, pa mogu da zamislim kakva ekipa vodi ovaj softver.

Petar

pre 4 godine

Posto vidim da vecina nije bas posebno upucena, cim je aplikacija direktno izlozena internetu, velika je verovatnoca da neko i provali u bazu. Za ovako osetljive stvari drugacije se resava pristup. Aplikacija nije javno dostupna, pristupa se preko VPN, svako dobije svoj user name i pass na aplikaciju ili preko sertifikata i vpn user name i pass za sam pristup mrezi. Bar malo otezati.

Nemanja

pre 4 godine

Napraviti sistem poput ovog koji moze da istrpi hiljadu puta vise istovremenih korisnika (konekcija) je znanje na nivou prvog testa na razgovoru za posao u svakoj ozbiljnijoj programerskoj firmi. Hint - proxies, load balance...

100ka1na

pre 4 godine

Omogućiti DDoS zaštitu na serverskoj infrastrukturi (ima je Telenor), plus omogućiti skalabilnost infrastrukture kroz managed hosting na cloud-u. Problem rešen.

dexter

pre 4 godine

Naravno da je softver u pitanju! Nije to izolovani slucaj, jer je slicno sa svim eAplikacijama koje koriste drzavni organi (eKatastar, eUprava, eAgrar..). Nije problem u softveru vec u njegovoj implementaciji i vremenu koje je potrebno da softver prezivi testni period. To je normalno kod softverskog inzenjerstva u odredjenoj meri, samo me zanima kako drzava sme sebi da dozvoli da se to desava u periodu kada je sistem vec zaziveo!? To je trebalo da bude vec "debelo" testirano. Ali sta ja znam, posle 20 godina rada u IT-u kao softverski inzenjer.

srb

pre 4 godine

dovoljno da pogledate interfejs programa u bilo kojoj ustanovi (školstvo,zdravstvo, administracija....) i biće vam jasno kakvog su kvaliteta svi ti programi

neko će reći izgled nije bitan, al onaj ko se i malo razume u programiranje samo da pogleda zna o čemu pričam

gledalica

pre 4 godine

Meni se najviše svidja što su u nekim školama roditelji morali da daju i JMBG osim broja movilnig i email adrese da bi dobili lozinku - kao potvrda da su bas oni roditelji. U nekim školama su se skupljali izvodi MKR da bi se dala sifra
i sad ko sve ima te podatke na izvolte

Stanislav

pre 4 godine

Jao...tražili vam JMBG da bi imali pristup e-dnevniku?! Jao, katastrofa. Da, samo sam ironičan. Teoretičari zavere, a šta će ko moći da uradi sa vašim JMBG? Taj broj je šta...račun u banci, pa pare na njemu, zdravstveni karton (pa će neko da vam vidi stanje zdravlja)...ili možda da zna u kojoj ste opštini rođeni, a!? Strašna je to tajna.
Ljudi, opustite se i ne gledajte u svemu slučaj za "Dosije X".

ja

pre 4 godine

Potpuno istastvar sa sistemom u Zdravstvu...Heliant stalno stuca, uvece od 23.30-01h se na otvaranje dokumenta ceka po 15ak minuta i u to vreme je rad blokiran. Na stranu sto je cilj njegovog uvodjenja bio kako bi se smanjila administracija a u stvarnosti je dodano jos 2 ili 3 protokola, sve se pise i gubi dragoceno vreme ali onda dodje zdravstvena inspekcija i ako nisi svojerucno napisao u protokolu ili nisi potpisao i stavio pecat, sledi kazna bez obzira sto je u Heliantu sve uradjeno kako treba. Ovi bi i nakovanj pokvarili, ovo treba sve gumicom izbrisati i dovesti Nemce da sve od pocetka postave na zdrave noge, sve je trulo a samo " kad dodju Nemci" nesto moze da se pokrene. Kod nas je bitno zadovoljiti formu a sustina je nevazna.

meda

pre 4 godine

Sav sistem poništiti i naći ljude koji bi mogli uraditi novi softver po normalnoj ceni. Da ima garanciju. Da svaki nedostatak dorade ali da oni plate neznanje na svoj trošak. Ako se greške ponavljaju učestalo da vrate novac koji su uzeli...

Prosvetarkin muž

pre 4 godine

@ikac klisa

Pa treba, tako je. Ali tu obuku treba ministarstvo i ta kompanija da uradi kako treba, a ne traljavo kao što jesu. I treba two-factor po defaultu da bude. I ako to nikom nije palo na pamet, onda se pitam šta im još nije palo na pamet.

jasamaja

pre 4 godine

Nisam imala problema sa logovanjem ali oni očigledno jesu pošto 13 dana nema nikakvih unosa a dete je dobilo nekoliko ocena. Sam program je bzv odnosno interfejs i preglednost kao i vrsta podataka koju pruža, vrlo ograničen. I da za one koji ne znaju polugodiste u Vojvodini se završava u petak, a kod nas u užoj Srbiji tek u februaru

Stole

pre 4 godine

Ovako ozbiljna stvar na jeftinom serveru?
Tvorac sajta očito je papreno naplatio i zanemario broj poseta pa je u želji da zaradi uzeo kombinaciju "hosting za dinar".

Budalaština

pre 4 godine

Zamisli molim te, 1000 nastavnika u istom trenutku! Woooow. I to je opravdanje? Pa bre svaki sajt može da obradi ovaj broj posetilaca u istom trenutku. Žalosno je da uopšte neko obrazovan ima hrabrosti ovo da napiše. A još žalosnije što mediji to objave!

dux

pre 4 godine

Kao nastavnik u srednjoj školi moram da kažem sledeće. Generalno e dnevnik je ok, ima svojih prednosti, ali u praksi oduzuma puno vremena jer nam je it infrastruktura u školama katastrofalna. Nekada mi treba i 10 minuta da upišem čas, a povremeno to radim posle posla, kući, što je takođe problem jer opet zahteva da na času zapišeš ručno sve što ćeš kasnije uneti u e dnevnik. Dinamika časa je potpuno poremećena e dnevnikom. Dok se infrastruktura ne popravi biće više štete nego koristi od njegove upotrebe.

omen

pre 4 godine

Zašto su podaci o svoj našoj deci nalaze na serverima privatne kompanije. Ko ih sve vidi? da li napuštaju teritoriju Srbije? (na nekom cloud-servisu u inostranstvu) i ko je odgovoran ako ti podaci budu 'nađeni' kod nekih drugih na netu?

Наставник сам тим се дичим

pre 4 godine

Једна добра идеја пропала је у самом повоју. Зашто? Зато што све радимо на О-РУК.
1. Програм је правио неко ко нема искуства рада у просвети или је оно занемариво.
2. Технички услови су неодговарајући
3. Од наставника се тражи да или сатима седе у зборници и чекају да упишу час, одсутне, коментаре о раду на часу... ИЛИ да сами набаве опрему и плате интернет и растерете школски систем. А у Министарству набављају телефоне за 92000 и 45000 динара. Ако не верујете, погледајте извештаје.

После свега и они који никада нису били песимисти то постају. Губи се дарагоцени елан просветних радника, па тако млади видећи старије неће ни да размишљају о беспотребној муци (ентузијазму).

Благо нама са нама!

dule

pre 4 godine

samo u srbiji e dnevnik se unosi u zbornici.u drugim državama svaki nastavnik ima kompjuter u učionici povezan na server i unese podatke za 5 minuta. PROVERENO

Kao sa busplusom upravo

pre 4 godine

Znate šta će da se desi. Desiće se da za 5 godina shvate da je sistem loš i da treba da se nečijem šuraku namesti još 1.5 milion evra za brži, jači, bolji.

Mikica

pre 4 godine

Preopterećenje servera. To se dešavalo i prošle godine na kraju polugodišta i godine. Samo ovi iz Es dnevnika to neće da priznaju pa izmišljaju neke napade

Leonida

pre 4 godine

(Pokondirena tikvica, 25. decembar 2019 11:38)
Ako znaju da ga hakuju dovoljno su pametni da zasluže petice i da budu ministri, problem su oni koji bi platili nekog da hakuje pa postanu ministri.

drvobradi

pre 4 godine

Ovde mi je veći problem neprofesionalnost novinara kuće od koje je vest preuzeta. Niko da postavi neko smisleno pitanje, npr kako neko ne može da razlikuje DDoS napad od problema u projektovanom kapacitetu, o čemu ovi iz Ministarstva lupetaju sa tri nivoa zaštite, da li su podaci ugroženi ili ne itd. Ovako ispade desilo se nešto, ne znamo šta ali ne brinite, puška je zakočena.

Boki

pre 4 godine

Mnogi sistemi u Srbiji su projektovani prema "prosečnom" a ne maksimalno očekivanom opterećenju. Drugi problem predstavljaju hardverska rešenje jer je kod nas presudna cena za realizaciju javnih nabavki pa se onda nabavlja neadekvatna oprema.

To se vidi skoro svakog meseca sa Poreskom upravom u vreme predaje PDV-a.

Dan uoči 15-og u mesecu i na sam 15-i sistem "pada" gotovo redovno.

Ser Toza

pre 4 godine

Informatička organizovanost školstva je 0.
1. Sve škole bi trebale da imaju svoju internet stranicu na domenu EDU.RS i u okviru toga da svim prosvetnim radnicima dodele službenu mail adresu.
2. Sve škole bi morale u svakoj učionici da imaju umreženi računar kako bi prosvetni radnici mogli da upišu čas, ocenu, napomenu...u realnom vremenu (čemu opcija ZAPOČNI ČAS i odbrojavanje vremena unazad 45 min)

To je minimum koji je neohodan za kakav takav rad.

Marko

pre 4 godine

Slično je sa svim državnim, javnim portalima, poput centralnog registra, eporeza... Kada pred kraj roka svi pokušaju da odrade obavezno, sistemi pucaju. Očigledno, je glavno da se sistem pusti, a niko ne vodi računa o infrastrukturi i ne posveti se dovoljno analize ekstremnim opterećenjima sistema koja de dešavaju u jednom trenutku godine i to najvažnijem...

Goran

pre 4 godine

Meni su tražili da dam svoj matični broj i email adresu da bih dobio pristup. Odbio sam i nemam nameru da im dam. Pored velikih firmi koje uzimaju JMBG građana, iako ne smeju, sad su se i škole priključile.
Povereniče?

Igor

pre 4 godine

Ne znam za taj dnevnik, ali znam za elektronske recepte u istoj ovoj naprednoj državi, svaki put kad su penzije sistem funkcioniše sporo a često i po nekoliko sati dnevno uopšte ne radi. Nikakav ddos nije potreban.