Petak, 11.01.2019.

18:54

Makedonija promenila ime, prihvaćeni zahtevi albanske Bese

Makedonsko Sobranje je s 81 glasom za, nijednim protiv i nijednim uzdržanim usvojilo promenu Ustava kojom država, u skladu s Prespanskim sporazumom, menja ime.

Izvor: Tanjug

Makedonija promenila ime, prihvaæeni zahtevi albanske Bese IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

184 Komentari

Sortiraj po:

igor sulic

pre 5 godina

Bravo Makedonci!Svi se vas i dalje zvati makedonci (kao sto i ljude iz sj. irske zovu irci) !Rijesili ste spor s grckom, sad je Tsipras pred zidom i mora ovo usvojiti.Rijesili ste spor s albancima ,doveli ih pred svrsen cin i oni su morali pristat jer bi ih inace cijeli svijet izolirao!Ubrzano idete u NATO cime je teritorijalna cjelovitost makedonije zacementirana za sva vremena!Ovo je i kraj snova o velikoj albaniji koja bi obuhvatala i dijelove Makedonije!Ulaskom u EU i dizanjem standarda ,kao i omogucavanjem vasim gradanima rad u eu, rijesit cete i problem siromastva!Par stotina prosvjednika (koji znaju sto bi htjeli ,ali naravno ne znaju kako) ne znace nista!Cestitke!Lekcija svima

Hmmmm

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da neki ovde pozdravljaju ovu katastrofalnu odluku. Pa sta mislite da ce ovakva geopoliticka situacija u svetu oduvek vladati?
(Nenad, 11. januar 2019 21:07)
A kakva ce biti geopoliticka situacija u svetu i kad?
Cekaj ti cvrsto i ponosno u mestu dok ne nestanemo, nemoj slucajno da plivas i menjas strane kao svi normalni mali narodi.

leptirica

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.(pex, 11. januar 2019 20:34)Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-) 
(Tony, 11. januar 2019 20:47)Grčka jeste bila i ostala članica NATO i ratovala oko Kipra sa Turskom takođe članicom NATO.
(sjfhj, 11. januar 2019 22:40)

Grčka nije ratovala, ratovali su Kiparski Grci. Turska je izvršila invaziju na Kipar,otok na kojem žive Grci i Turci, nije napala Grčku, niti je Grčka ratovala u tom ratu. Ne isključujem mogućnost da jedna članica NATO-a napadne drugu, ali to se još nije dogodilo. U slučaju napada jedne članice NATO-a na drugu, NATO je dužan stati na stranu napadnute članice.

Tolo

pre 5 godina

Da li su izdajnici oni koji drzavi izbrisu BJR a dodaju severna ili oni koji bi je zatrpali u vecnu izolaciju? I ovde se oni koji se zalazu za ulazak u NATO nazivaju izdajnicima. A kada bude rat i kad nasa drzava kao "vojno neutralna" bude pregazena od nekog saveza i kad postanemo ponovo robovi onda neka sadasnje patriote nadju nove izdajnike.

Srboljub

pre 5 godina

U cemu je problem ? pa pre su se zvali BJRM I nikom nije smetalo zasto bi I sad?
(Milosso, 11. januar 2019 22:35)
kako, u čemu? pa ovim rešavanjem problema s imenom i normalizacijom odnosa sa Grčkom ostaje na Balkanu samo jedno žarište koje nikako ne može se da izmiri s najbližim komšijama i koje zarad uspomene na daleke pretke žrtvuje budućnost sopstvene dece. I, kako vidimo u komentarima, čak ne može da se pomiri ni sa tim da drugi uspešno rešavaju svoje probleme.

Arragorn

pre 5 godina

Pa valjda im je bolje bilo ono Bivši jugoslovenski republički Makedonci od Severni Makedonci... po meni bi najbolje bilo da se zovu Slovenska Makedonija pošto su samo na delu Makedonije, a ostali delovi su u Grčkoj i Bugarskoj, još što nemaju nikakve veze sa antičkim Makedoncima koje kradu Grcima... i još su slovenskog porekla.

Ante

pre 5 godina

Svaka čast Makedonci. Ovako teške odluke, pa ipak da se donesu, da društvo krene naprijed. Malo je takvih na Balkanu, većinom tvrdoglave ovnovi.
I u Jugoslaviji ste bili najbolji i najpošteniji, i ostali ste.
Svaka čast, još jednom.

zmajognjeni

pre 5 godina

Makedonci ovime stvaraju saveznike. Kompromisnim, teskim resenjima. Ulaze u NATO, idu na putu ka EU. Na taj nacin oni cuvaju i ucvrsucuju svoje granice. Ovo je nacin da se spreci komadanje Makedonije, a ne rat i teranje inata sa celim svetom i odmeravanje snaga sa dobro organizovanim Albancima. Ovo je put ka stabilnoj Makedoniji. Pogledajte gde je nas dovela politika devedesetih, sami protiv svih, ne moze nam niko nista itd

Gde ja zivim

pre 5 godina

Za sve one koji su protiv dogovora i onih koji ne razumeju odnos snaga u svetu, a pre svega za one kojima ni jedan narod iz komsiluka ne valja. Previse ste ograniceni i plitki, da bilo kakve komentare i kritike dajete na racun vodjenja politike (konkretno makedonske u ovom slucaju). Takvi praznoglavci, sa takvim nakaradnim shvatanjima su i doveli Srbiju tu gde jeste. Samo treba staviti prst na celo i razmisliti da li smo nekada umeli bilo sta u sopstvenom interesu da napravimo, a da to nije kroz ratove, glad, muku i patnju?! Da li mislite da smo zadnjih 30godina prave lidere birali, s obzirom na to kroz sta smo prolazili i kroz sta jos uvek prolazimo? Svako normalan ce doci do zakljucka da to nije bilo dobro uopste, a da su i danas ti isti na vlasti i rade na tome da budu tu gde jesu i narednih 100 godina. I kako onda bilo ko od nas moze da filozofira i sudi sta je dobro za makedonce i da li su oni u problemu? Gledamo u tudje dvoriste, a u nasem se izlila kanalizacija!

mica

pre 5 godina

Niti je meksicka Kalifornija Juzna, niti americka Severna ! Niti je to kome palo na pamet iako u obe u milionskim brojevima zive meksikanci !

Republika Severna Makedonija

pre 5 godina

Komentarišu "veliki Srbi" koji su od 1991-1995 izgubili četiri rata a da nije Richard Charles Albert Holbrooke intervenisao i pripretio Tuđmanu kada je HV bio 10km pred Mrkonjić gradom da stanu, jer će Bosna ostati bez Srba a Srbija toliko izbeglica ne može da izdrži, malo su smešne ovi veliki licemerni komentari koji se rugaju sa svim žiteljima Republike Severne Makedonije.

P.S. Republika Severna Makedonija još uvek nije izgubila niti će izgubiti ni kvadrat od svoje teritorije naspram Srbije.

Komentara ima i ovakvih, valjda će biti objavljen i nije neka "Barbara" u stolici koja administrira komentare.

Nindza

pre 5 godina

Ovo je kao da kazes da je devojka kriva sto je silovana zao sto je nosila minic. I sad, radi pragmaticnosti, treba da obuce dugu suknju i prizna da je to bio akt ljubavi a ne silovanje.
Ili ono, muz je bije, a ona cuti zarad dece.

To nikada ne izadje na dobro. Gradjani Makedonije su vecinom na referendumu odlucili da se ime ne menja. Cak nije ni uspeo referendum. Nad njima je izvrseno silovanje.

Svaka zrtva zlostavljanja koja se povinuje zlostavljacu na kraju bude brutalno ubijena. Njima se smesi ozbiljan gradjanski rat, NATO - mozda, EU ni u snu.

Vladislav

pre 5 godina

Da je Mk 2008 ušla u EU verovatno bi i mi do sada avanzovali. Sada navijamo da im sve krene naopačke da ne budemo najgori. Vreme je da promenimo neke navike.

Nenad

pre 5 godina

Sada ce ih ekspresno primiti u NATO, Rusija gubi na svim frontovima a Srbija okruzena neprijateljskim zemljama sa Vulinovim Potemkinovim naoruzanjem.

dadada

pre 5 godina

Srbi, brinite vi o Kosovu, Presevu, Vojvodini i Sandzaku, pa onda solite pamet drugima :) Makedoncima ipak niko nije uzeo ni pedalj zemlje, a vama uzima ko sta hoce.

Ostin A

pre 5 godina

Jel kapirate da ovo nije nametnuo "zapad", već isključivo Grčka (zemlja koja nije priznala Kosovo), za razliku od BJRM.

Grčka blokira zbog naziva Makedoniju u svim mogućim institucijama već 20 godina, pa je za većinu zemalja ona FYRM a ne Makedonija. U neku ruku, oni su izabrali da umesto naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" se zovu "Severna Makedonija".

Realno, mnogo bolje.

Zoki

pre 5 godina

Ako je to demokratska volja građana, srećno im bilo. Međutim, mislim da je to sa upisivanjem etničke pripadnosti u lične dokumente u suprotnosti sa svim standardima EU.

Oliver Nedeljkovic

pre 5 godina

Fasciniran sam ovim novim pokretom komentara koji ko papagaji ponavljaju ruska gubenarija odose svi, a mi? Cestitaju svima u okolini koji kao otkacinju ruse i prihvataju sve zapadno pa makar i na sopstvenu stetu pa ce uci u Nato pa ce odjednom biti razvijeni u svim sferama, a mi kao propasti zato sto kontru teramo. Pa jesu vama isprani mozgovi? Pa sta vi mislite da sad uvedemo sankicje rusima, prodamo zvanicno Kosovo, svima se izvinimo, platimo sve odstete sto traze od nas, sve zive teritorije podelimo kome se god cefne da uzme. Sta ucicemo u Eu, Nato, nece niko smeti vise da proba da nam otima teritorije?! Plata 5000e pa ne zna se jesu gori ovi ultra ortodoksni rusofili ili vi sa tim novim pogledom na svet da prihvatanjem svih uslova i ulizivanjem svima ce biti zlatno ovde. Pa pravna i uredjena drzava i drustvo se gradi iznutra i nikako ne zavisi dal cemo mi kao da volimo ili mrzimo ruse i uvlacimo se zapadu. Eto i taj zapad tapse Vucka po ramenu, zasto?! Zato sto ih bas briga i bilo bi ih briga i da sutra okrenemo list prodamo ruse, Kosovo, Sandzak, Vojvodinu, ukinemo Republiku Srpsku.. i dalje bi bili rupa obicna samo sa prodanim svim teritorijama. Da me pogresno ne razumete, ne branim ovu nasu vlast i prethodne, ali da je po vasem bilo bi razlike samo u tome sto bi nasa teritorija bila sve manja SVOJEVOLJNO, a i dalje bi bili bedni kao i sad, mozda i gori..

kratkovidlepihočiju

pre 5 godina

Borili se dugo, dobili priznanje da su posebna nacija, posle pola veka i zvanično dobili državu, a sada je olako utapaju za malo obećane sreće.

Bob

pre 5 godina

Kako Albanci mudro koriste ovo prisustvo Amerike u regionu. Skidam im kapu na strpljenu i taktici. Evo i ovo sto su veceras dobili u makedonskom parlamentu je jedna od njihovih mudrih pobeda.

Yugo

pre 5 godina

Парадајз држава !
(Ноле, 11. januar 2019 20:41)

Rođen u FNRJ, najbolje godine proveo u SFRJ, pa SRJ, SCG i na kraju Srbija (protiv volje građana te iste Srbije). I onda oni paradajz država.

dr2

pre 5 godina

Čestitke braći Makedoncima, ovo je odluka u njihovom istorijskom interesu, iako neki sada to ne vide. Želim im sve najbolje, da brzo postanu deo prosperitetnog sveta i da ostanu divni kakvi jesu.

mile

pre 5 godina

Demokrata slusa volju naroda, diktator namece svoju volju narodu. Zamislite da je situacija obrnuta u korist Rusije kako bi prosao Zaev u ocima zapada.

Bg

pre 5 godina

Kakav je to narod kada nece da se svadja sa svim komsijama ? Dogovorili se sa Grcima i Albancima i pobegli od Rusa. Umesto da pobegnu od EU i da im ministar vojni izvredja sve zemlje i narode sa kojima se granice...

sjfhj

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.(pex, 11. januar 2019 20:34)Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-)
(Tony, 11. januar 2019 20:47)Grčka jeste bila i ostala članica NATO i ratovala oko Kipra sa Turskom takođe članicom NATO.

Aleks

pre 5 godina

A ako izbije gradjanski rat u Makedoniji posle primanja u Nato pakt, na cijoj strani ce biti Nato, posto je i Albanija clan Nato pakta?
(stojedanzamrsi, 11. januar 2019 22:16)

Ne postoji ni jedan promil da će da bude rata. Čak iako se bilo šta dogodi nema promena granica. Svi koji ulaze u NATO imaju svoje granice definisane.

Ne razumem nista vise

pre 5 godina

Ne razumem da se bilo tko racionalan protivi dogovoru dve zemlje koji traje desetljecima. Neko ce da kaze da nije po zakonu bla bla bla. Zaev je dobro rekao, da ce pod cenu iducih izbora da donese ovu odluku.
Pravi drzavnici ne ugadjaju narodu, nego rade u interesu zemlje, cak i kad to nije narodu po volji. I deca se ljute na roditelje dok su mladi, a tek kad odrastu, onda shvate da su starci bili u pravu. Tako je i sa narodom. Protiv cega se bune? Protiv toga da si skinu jedan kamen oko vrata? I dalje imaju u imenu ime Makedonija, i gde je problem?

Igor Gavran

pre 5 godina

@Dex "U Izraelskim licnim kartama pise etnicka pripadnost."

Aha, Izraelci su sirom sveta poznati kao vrlo tolerantno multietnicko drustvo kakvom treba stremiti. Mozda treba da pise i da li je osoba gej? Hajde i to da uvedemo!?

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Aha, Izraelci su sirom sveta poznati kao vrlo tolerantno multietnicko drustvo kakvom treba stremiti. Mozda treba da pise i da li je osoba gej? Hajde i to da uvedemo!?
(Igor Gavran, 11. januar 2019 22:15)

Mozda ce ti ovo zvucati cudno, ali u normalnim drzavama ljudi ne kriju ni svoje etnicko poreklo ni politicku ni seksualnu orijentaciju.

Goran

pre 5 godina

BgHQ 
Pricas o tim državama kao da su ne znam kako napredovale,ja cesto putujem zbog posla bas u tim državama i veruj mi(eto sta nam se sve desava) da mi bolje stojimo od njih i u ekonomskom i svakom drugom smislu. 
Inace ovo vecina u Makedoniji uopste ne odobrava
(teodor, 11. januar 2019 20:54)

Bolje stojimo od koga? Putujes cesto? Pa vidis, prava Srbija nije ta koja cesto putuje, vecinska Srbija je ona koja se muci da plati racune, krcka dinar od prvog do prvog. Prava Srbija ne skija na Kopu. E moj prijatelju, cak i jedna Bosna ima veca primanja a manje cene pa ti vidi gde je "prava" Srbija.

Tisin cvet

pre 5 godina

Ne treba kritikovati promenu imena Makedonije. Možda je to zaista jedini način da se reši grčko - makedonski spor. Mislim da je rešavanje tog spora i u srpskom interesu. Konačno, i Grci i Makedonci su naši prijatelji na Balkanu.

danguba

pre 5 godina

Kakav je to narod koji menja ime države da bi ušao u nato?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 11. januar 2019 21:53)

Valjda pragmatican, svjestan svog polozaja i okruzenja, te okrenut ka buducnosti i rjesavanju problema.
A ne kao neki, zagledani u proslost, hrane se mitovima, stvaraju haos oko sebe, izmisljaju neprijatelje i drzavne udare, a probleme guraju pod tepih i cekaju da se sami rijese.

Јабучило

pre 5 godina

Промену имена земље подржавам. Само се плашим растућег албанског утицаја у Македонији. Бојим се да крај неће бити леп.

Alert

pre 5 godina

Nije mi jasno sto neki poistovecuju ulazak u nato, sa ulaskom u eu. To veze sa vezom nema. Nato svakog rado prima sa ovih prostora, samo da se izjasni. Da je srece da je tako sa EU. Ali nije.

darczob

pre 5 godina

Sve je isto.. nista se ne menja. Bolje Severna Makedonija odosto FYROM!!! S tim sto sad ulazimo u NATO i nadamo se i EU. Zaradi ''FYROM'' i taj spor nismo usli u NATO jos 2008-me, grci su dali veto (Albanija i Hrvatska jesu). Izgubili smo 11 godina na gluposte, patriotizam,nacionalizam. Nista nismo dobili, samo smo tonuli jos vise i vise. Sad jezik ostaje makedonski, nacionalnost makedonac, svi nas priznaju kao takvi i to je to. Jedino se drzava zove Severna Makedonija. Hvala Bogu pa bar postoji to Makedonija u imenu.I to je nesto..

Bez_Cenzure

pre 5 godina

Čestitke Sjevernoj Makedoniji! Što se tiče albanskih zahtjeva meni se lično više dopada opcija građanin Republike Sjeverne Makedonije. Srbi se ne bi trebali žaliti jer koliko mi je poznato i Srbi iz Hrvatske insistiraju na odrednici iz Republike Hrvatske.
U ličnim dokumentima ne bi nikome trebali biti navedeni podaci o etničkoj ili vjerskoj pripadnosti. U BiH je tako i riješeno.
Sada neka požure što prije postanu članica NATO-a i uspješno krenu ka članstvu u Evropskoj uniji.Moja procjena je da bi Republika Sjeverna Makedonija mogla postati članica EU za 5 godina. Još 90-tih počeli su usaglašavati svoje propise sa EU. Čim uđu u NATO idem u Skoplje po novi pasoš. BiH će se nažalost načekati zbog ozbiljnih opstrukcija naših istočnih i zapadnih komšija i njihove pete kolone u Bosni i Hercegovini.

stojedanzamrsi

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

A ako izbije gradjanski rat u Makedoniji posle primanja u Nato pakt, na cijoj strani ce biti Nato, posto je i Albanija clan Nato pakta?

E

pre 5 godina

Многи овде коментаришу а немају икакве везе о стању на терену. Македонска влада је дала буквално све Албанцима, буквално исто као што им је Вучић дао на Косово и више но што су тражили. Албанци иду ка томе да постану државотворан народ у Македонији, речју рамноправан са Македонцима. И свака им част. Док се ми међусобно кољемо, пљачкамо, отимамо, властодржци муче напаћени народ, Албанци сложни рударе до крајњег циља. А Амери не могу да имају 9 савезника овде па ко је шта желео или није желео. Овако један савезник и гурају са њим до краја. Притом знају да ће Албанци демографски да буду најбројнија нација на Балкану за 15 година.
(Вук, 11. januar 2019 20:57)
Pa i treba da su ravnopravni. A šta bi ti hteo, da država diskriminise svoje gradjane? E to su srpske patriote, diskriminisu druge a onda očekuju od drugih da vole državu koja ih diskriminise.

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Fašizam.
Definicija:
1. Kada se ljudi obeležavaju ( npr. nošenje žute trake)
2. Kada se u ličnu kartu upisije etničko poreklo a da to nije dobrovoljno
3. Nastavite niz......
(Gedora, 11. januar 2019 20:41)

1. Definicija fasizma je "ko god nije s nama i ne podrzava nas 100% je neprijatelj" (dakle nema neutralnih)
2. ovde se i radi o dobrovoljnom upisivanju etnickog porekla

podrska

pre 5 godina

Biti jedina ruska gubernija na Balkanu, pocinje da biva sve manje prijatna stvar, cak i ovdasnjim rusofilima. Odatle sva ova ozlojadjenost.
Inace odlicna odluka Makedonije. Upravo su ovako sacuvali drzavu i od pritisaka i od separatizma. Uradili su sve suprotno od onoga sto mi radimo zadnjih 30ak godina, te smo tu gde jesmo.
Delimo lekcije makedoncima, a doziveli smo 5 puta veci slom i ponizenja...

Nenad

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da neki ovde pozdravljaju ovu katastrofalnu odluku. Pa sta mislite da ce ovakva geopoliticka situacija u svetu oduvek vladati?

komentator

pre 5 godina

@Realno, 11. januar 2019 20:12
Kakve veze Srbija ima sa Makedonijom da bi je ova drzala za ruku???
Otkacite se vise od podmetanja Srbiji svega!
Koliko je svima dobro poznato, Srbija sa Makedonijom, od njenog osamostaljenja, nikakve veze i interese nema, niti je to interesuje.
Pozdrav!

Krkobrk

pre 5 godina

E vidis, Grci se jos pre par hiljada godina borili da im se regija zove Makedonija...
(kakva bre sargarepa, 11. januar 2019 20:36)

Е видиш, Грци у то време нису постојали у данашњој Македонији, ни северној, а ни јужној, па је твоја изјава веома нетачна.

Dex

pre 5 godina

U licnim kartama pise etnicka pripadnost gradjana!? Sta je sledece, Jevreji da nose zute trake? Nacionalne manjine su svuda u problemu i asimilaciji osim ako se ne radi o Albancima. Oni bez ikakvog problema terorisu i progutaju vecinu.
(Igor Gavran, 11. januar 2019 19:30)

U Izraelskim licnim kartama pise etnicka pripadnost.

Mario

pre 5 godina

Čestitke bratskom makedonskom narodu iz Hrvatske! Prevladao je razum i želja za pripadanjem civiliziranome svijetu. Još samo vi ostajete i nakon toga cijela regija može samo naprijed!
Mario Škrlec, Čakovec.

Mile

pre 5 godina

Cestitke za Makedonce, a sa druge strane osecam zal za mojom zemljom koja ce ostati poslednja ruska gubernija i koja ce tek sad krenuti da se kruni i propada u svakom smislu zbog njenog pogresnog odabira.

BOSS

pre 5 godina

Kad se glasa za nesto,manje vise 95 posto ljudi kojima odgovara ta opcija izlaze na glasanje,tako ne mogu reci da su svi ovi sto nisu izasli protiv ove opcije,al vecina jeste sigurno!!!
Na referendum u Crnoj Gori sto je bio garantujem da nije bilo 100 ljudi koji ma se svidjala opcija,da nisu glasali.

Batko iz Srbije

pre 5 godina

A bre batkoti, pa vi ste gori od nas Srba 100 puta. Kod nas sporo dolazi iz d.peta u glavu ali vi ste šampioni, 26 godina. Umesto da ste 1992 odmah pristali i promenili ime, do sada bi bili u EU, možda i u NATU i živeli bi 20919120 puta bolje, ne bi imali unutrašnjih nacionalnih problema itd itd... Ali, sad će dušebrižnici iz opozicije da kukaju kako ste popustili i da je velika narodna izdaja, to što ste dodali jednu reč u naziv države. Želim vam svu sreću i puno ekonomskih uspeha, sad kad ste taj balast skinuli sa grbače.

Majestyk

pre 5 godina

Ono kada ti probugarski premijer i manjine promene ime za koji su moji dedovi ginuli. Tužan dan.
(bobo mk, 11. januar 2019 19:46)

Dedovi su valjda ginuli za narod, za bolji život, napredak, a ne za ime.

Da ste ostali Makedonija, postali biste Albanija. Ovako vas čeka Nato, EU i bolji život. Debakl za Srbiju i Rusiju, ali to upravo i zaslužujemo jer se držimo Rusa kao pijan plota. Jedini smo slepi oko očiju u Evropi.

radetoronto

pre 5 godina

Svakako je vise gradjana za ovo nego protiv ovoga. Zašto nisu izašli na referendum oni koji su protiv, ako je samo 35% za? Znaju da bi izgubili. U manjini su. Oni koji su protiv toga, znaju da su u manjini i zato su bojkotirali referendum. I sada oni sebi pripisuju i one koji nikad ne izlaze na referendume i tako se predstavljaju da su u većini a u stvari su u manjini.
(E, 11. januar 2019 20:48)

Tesko je reci da li bi bili u manjini ili ne. Mozda, mozda ne. Ali slazem se da nisu pokazali hrabrost.

marija

pre 5 godina

Svaka čast Makedonci! Postajemo uskoro partneri i saveznici u NATOu! Pozdrav iz Zagreba!
(Hrvoje, 11. januar 2019 21:08)

Švedska, Austrija, Finska, Irska i Malta su zemlje EU koje nisu članice NATO-a.
Pa valjda ste i sa njima partneri.

C i n i k

pre 5 godina

Cestitam sev. Mk.
Videli su da je vrag odneo salu i da ce im ruje zapaliti zemlju.
Pametno je sto su u detalju promenili ime zemlje jer mnogo vise dobijaju.
Ulaskom u Nato osigurace granice zauvek od ruja a i pripadace zapadu.
Drago mi je zbog njih.

sempervivum

pre 5 godina

Јадни Македонци...
Газе их са свих страна, а неки им честитају што ће сад у Нато. Јако достигнуће... Добровољна окупација.

Realno

pre 5 godina

A sta je bila alternativa? Da drzi Srbiju za ruku i da zajedno propada sa njom? Svim stanovnicima Severne Makedonije cestitam na istorijskom dogadjaju, skorasnjim viseslojnim integracijama i boljitku za nekoliko godina.

bot na kvadrat

pre 5 godina

Vidim da ovde mnogi cestitaju Makedoncima na ovome, ali izgleda nisu svesni da od veceras Makedonci i Makedonija vise ne postoje, vec Severnomakedonci i Severna Makedonija, to jest Makedonija i dalje postoji, ali kao pokrajina u Grckoj.

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Moj deda je bio komitski vojvoda i borio se MAKEDONIJU, niti severnu, juznu ili šta god već.
Na njegovu sreću je umro 1943., tako da nije morao da dozivi ovu sramotu!
(Srkiboy, 11. januar 2019 20:05)

E vidis, Grci se jos pre par hiljada godina borili da im se regija zove Makedonija...

Madrid

pre 5 godina

Besa, taj divni obicaj civilizovanog sveta. I predlazu jos jednu divnu tekovinu evropske civilizacije - razdvojiti gradjane po etnickoj pripadnosti I to im upisati u licne karte.
Neverovatno!

Лиманац

pre 5 godina

1/3 грађана постаде 2/3 скупштине. Демократија је растегљив појам.
Не честитам вам драге комшије и не желим вам срећу. Додуше, не желим вам ни несрећу.

Srkiboy

pre 5 godina

Moj deda je bio komitski vojvoda i borio se MAKEDONIJU, niti severnu, juznu ili šta god već.
Na njegovu sreću je umro 1943., tako da nije morao da dozivi ovu sramotu!

Tony

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.
(pex, 11. januar 2019 20:34)

Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-)

BgHQ

pre 5 godina

Koliko smo mi prepotentan narod bez ikakvih argumenata za tako nesto.Ponizavamo Makedonce koji su doneli mudru odluku koja ce im doneti u doglednoj buducnosti dosta dobrog i ocekivano preskocice nas po svim parametrima.Takodje ponizavamo Crnogorce koji su nas odavno prevazisli i odskocilu samo sto ovde ovi mudraci to nmg da shvate.O Bosancima i Albancima tek da ne pricamo koliko ih posmatramo s visine.Tuzna istina je da cemo za par god biti ubedljivo najzaostalija drzava Evrope u kojoj 90% naroda nece imati ni za najosnovnije potrebe.Cestitam braco Makedonci.

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

@kakav debakl za makedonce ...ma nije mi ih ni žao
(Napo Leon, 11. januar 2019 19:05)

Videces uskoro za koga je u stvari ovo debakl, kad Srbija ostane jedina ruska gubernija u Evropi, okruzena NATO paktom i EU... Ma nije mi te ni zao

Struja nije Plazmakeks

pre 5 godina

Demonstracija sirove sile SAD nad malenim makedonskim narodom... Žao mi je što tako brzo nestaje ovaj divan i srdačan narod... Uskoro će se svi iseliti negde i ostaviti zemlju Albancima...

E

pre 5 godina

Za ovo je bilo 35% gradjana makedonije!!!
(Jovana, 11. januar 2019 19:45)
Svakako je vise gradjana za ovo nego protiv ovoga. Zašto nisu izašli na referendum oni koji su protiv, ako je samo 35% za? Znaju da bi izgubili. U manjini su. Oni koji su protiv toga, znaju da su u manjini i zato su bojkotirali referendum. I sada oni sebi pripisuju i one koji nikad ne izlaze na referendume i tako se predstavljaju da su u većini a u stvari su u manjini.

pex

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.

Laki

pre 5 godina

Sada kad im krene! Za dve, dve i po godine, plate 1000 evra, ma šta 1000, najmanje 2000 evra mesečno.

P.S. A jel' će morati da promene i naziv pesme "Makedonsko devojče" u "Severnomakedonsko devojče"?

Petar

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.
(pex, 11. januar 2019 20:34)

Kipar nije clanica NATO

Вук

pre 5 godina

Многи овде коментаришу а немају икакве везе о стању на терену. Македонска влада је дала буквално све Албанцима, буквално исто као што им је Вучић дао на Косово и више но што су тражили. Албанци иду ка томе да постану државотворан народ у Македонији, речју рамноправан са Македонцима. И свака им част. Док се ми међусобно кољемо, пљачкамо, отимамо, властодржци муче напаћени народ, Албанци сложни рударе до крајњег циља. А Амери не могу да имају 9 савезника овде па ко је шта желео или није желео. Овако један савезник и гурају са њим до краја. Притом знају да ће Албанци демографски да буду најбројнија нација на Балкану за 15 година.

Gedora

pre 5 godina

Fašizam.
Definicija:
1. Kada se ljudi obeležavaju ( npr. nošenje žute trake)
2. Kada se u ličnu kartu upisije etničko poreklo a da to nije dobrovoljno
3. Nastavite niz......

teodor

pre 5 godina

BgHQ
Pricas o tim državama kao da su ne znam kako napredovale,ja cesto putujem zbog posla bas u tim državama i veruj mi(eto sta nam se sve desava) da mi bolje stojimo od njih i u ekonomskom i svakom drugom smislu.
Inace ovo vecina u Makedoniji uopste ne odobrava

Пет милиона

pre 5 godina

У сред источне Европе, наши јужни суседи на Западном Балкану - Република Северна Македонија.

Која смо ми сви комедија!!

bar 70%

pre 5 godina

Za ovo je bilo 35% gradjana makedonije!!!
(Jovana, 11. januar 2019 19:45)

Ma nemoj?! Hoces da kazes da je 65% bilo protiv?

Ili je daleko daleko manje bilo protiv a ostale je mrzelo da izadju?

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

U ličnu kartu unose i podatke o etničkoj pripadnosti??
I to je kao super, evropski...
Kada bi to bilo uvedeno u Srbiji, onda bi to bio fašizam.
(gare, 11. januar 2019 19:50)

Kako bi bio fasizam kad je i izjasnjavanje o etnickoj pripadnosti i upisivanje iste slobodna volja?

odamna pamtam

pre 5 godina

@radetoronto - nije tačno da za vreme SFRJ nije mogao da se izjasni kao Srbin neko ko je rođen u Makedoniji. Evo ga moj komšija, rođen početkom 50-tih godina prošlog veka u Makedoniji, od oca Srbina i majke Makedonke, preziva se na ić i celog života se izjašnjava kao Srbin. Naravno nije samo on, ali mi je to prostorno najbliži primer?

Struja nije Plazmakeks

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

Granice jesu zacementirane sve dok se građani na referendumu ne izjasne da se pripoje susednoj državi a to može da bude samo jedna... To i jeste plan Albanaca uz podršku SAD...

Meki

pre 5 godina

Demonstracija sirove sile SAD nad malenim makedonskim narodom... Žao mi je što tako brzo nestaje ovaj divan i srdačan narod... Uskoro će se svi iseliti negde i ostaviti zemlju Albancima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Struja nije Plazmakeks, 11. januar 2019 20:04)

Biti divan i srdacan ne znaci nista kada je rec o egzistenciji. Bolje manje srdacan a vise promisljen. Posto im Srbi nisu bili bliski i dovoljno dobri devedesetih, sada neka plate svoju losu procenu. I ja kad u poslu nesto lose uradim, snosim odgovornost.

radetoronto

pre 5 godina

Ovo oko licne karte i etnicki pripadnost je nesto sto su, ocigledno, trazili Albanci. mada i nije mi nesto previse cudno. Ja sam iz MK (sad SMK), i kad je moja mama vadila makedonski pasos postojala je opcija da pasos bude ispisan na razne jezike (ukljucujuci i srpski jezik) a ne samo na makedonski jezik. Inace, izjasnjavam se kao Srbin (ali iz MK).

Mozda zvuci malo cudno, ali mogu slobodno reci da Srbi sad imaju veca nacionalna prava u Makedoniji nego za vreme SFRJ. Tada, nisi mogao biti Srbin ako nisi bio poreklom iz nekog mesta izvan SRM-a. Pravoslavci-starosedioci u Makedoniji su morali biti Makedonci.

Перица

pre 5 godina

Који расизам - уписивање националнисти у личну карту!? Чему то и чему толика подршка северомакедончењу?

Mosa

pre 5 godina

Najveca je glupost ovo o unosenju u dokumente etnicke pripadnosti! Zasta to sluzi!? Apsolutna glupost, ili si gradjanin te drzave e ako ti se ne svidja idi u drugu gde ti zive ti tvoji!

acca

pre 5 godina

Dodatno, prihvaćen je predlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

Dal je ovo po nekom evropskom ustavu?

Pera

pre 5 godina

I za godinu dana eto ih u Nato, za 5-6 eto ih u Eu sa Crnogorcima. A mi? E moji Srbi.
(Mixi, 11. januar 2019 19:37)

U NATO verovatno ali u EU tesko, pa nije EU luda da ove balkanske prcije ovako nesredjene prima u EU.

gare

pre 5 godina

U ličnu kartu unose i podatke o etničkoj pripadnosti??
I to je kao super, evropski...
Kada bi to bilo uvedeno u Srbiji, onda bi to bio fašizam.

Mlađi

pre 5 godina

Čestitam novostvorenoj naciji Severnomakedoncima na imendanu!

Želim vam uspešno uclanjenje u NATO i integracije u EU koja jedva čeka da se učlanite. Sretno!

Ja

pre 5 godina

Au ovi Makedonci katastrofalno pogresise. Pa gdecete u EU I NATO? Pa pogledajte nas u Srbiji kako se uklapamo sa Rusima i Kinezima. Kod nas milina i sigurna buducnost a vi ... Mnogo je lepse biti Ruska kolonija.

Josip

pre 5 godina

Pa nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota... Koga je još briga za nekakav referendum? Par poslanika u Sobranju i onako manje košta.

Истинољубац

pre 5 godina

Северномакедонци ће у блиској будућности, најдаље за пола века, бити национална мањина у Републици Северној Македонији па ће опет мењати и име и Устав. Зваће се, рецимо, Источна Албанија.

tosa

pre 5 godina

Poslednji zadnji slucaj da se etnicka pripadnost pise na licnim kartama bilo je tokom osamdesetih i pocetkom devedesetih godina XX veka u Ruandi kada je, uz ime i prezime, pisalo Hutu, Tutsi ili neki drugi. I to se, 1994 godine, nije zavrsilo dobro...

charlie

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.

Igor Gavran

pre 5 godina

U licnim kartama pise etnicka pripadnost gradjana!? Sta je sledece, Jevreji da nose zute trake? Nacionalne manjine su svuda u problemu i asimilaciji osim ako se ne radi o Albancima. Oni bez ikakvog problema terorisu i progutaju vecinu.

wertigo

pre 5 godina

Cestitke Albancima, koji polako i marljivo ostvaruju svoju ideju o Velikoj Albaniji. Znaju sta hoce. Za razliku od ostalih naroda na ovim prostorima, cije politicke elite vise misle o pljacki svojih naroda- nego na drzavne interese.

Истинољубац

pre 5 godina

Северномакедонци ће у блиској будућности, најдаље за пола века, бити национална мањина у Републици Северној Македонији па ће опет мењати и име и Устав. Зваће се, рецимо, Источна Албанија.

wertigo

pre 5 godina

Cestitke Albancima, koji polako i marljivo ostvaruju svoju ideju o Velikoj Albaniji. Znaju sta hoce. Za razliku od ostalih naroda na ovim prostorima, cije politicke elite vise misle o pljacki svojih naroda- nego na drzavne interese.

Igor Gavran

pre 5 godina

U licnim kartama pise etnicka pripadnost gradjana!? Sta je sledece, Jevreji da nose zute trake? Nacionalne manjine su svuda u problemu i asimilaciji osim ako se ne radi o Albancima. Oni bez ikakvog problema terorisu i progutaju vecinu.

acca

pre 5 godina

Dodatno, prihvaćen je predlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

Dal je ovo po nekom evropskom ustavu?

Mosa

pre 5 godina

Najveca je glupost ovo o unosenju u dokumente etnicke pripadnosti! Zasta to sluzi!? Apsolutna glupost, ili si gradjanin te drzave e ako ti se ne svidja idi u drugu gde ti zive ti tvoji!

Pera

pre 5 godina

I za godinu dana eto ih u Nato, za 5-6 eto ih u Eu sa Crnogorcima. A mi? E moji Srbi.
(Mixi, 11. januar 2019 19:37)

U NATO verovatno ali u EU tesko, pa nije EU luda da ove balkanske prcije ovako nesredjene prima u EU.

Mlađi

pre 5 godina

Čestitam novostvorenoj naciji Severnomakedoncima na imendanu!

Želim vam uspešno uclanjenje u NATO i integracije u EU koja jedva čeka da se učlanite. Sretno!

BgHQ

pre 5 godina

Koliko smo mi prepotentan narod bez ikakvih argumenata za tako nesto.Ponizavamo Makedonce koji su doneli mudru odluku koja ce im doneti u doglednoj buducnosti dosta dobrog i ocekivano preskocice nas po svim parametrima.Takodje ponizavamo Crnogorce koji su nas odavno prevazisli i odskocilu samo sto ovde ovi mudraci to nmg da shvate.O Bosancima i Albancima tek da ne pricamo koliko ih posmatramo s visine.Tuzna istina je da cemo za par god biti ubedljivo najzaostalija drzava Evrope u kojoj 90% naroda nece imati ni za najosnovnije potrebe.Cestitam braco Makedonci.

danguba

pre 5 godina

Kakav je to narod koji menja ime države da bi ušao u nato?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 11. januar 2019 21:53)

Valjda pragmatican, svjestan svog polozaja i okruzenja, te okrenut ka buducnosti i rjesavanju problema.
A ne kao neki, zagledani u proslost, hrane se mitovima, stvaraju haos oko sebe, izmisljaju neprijatelje i drzavne udare, a probleme guraju pod tepih i cekaju da se sami rijese.

charlie

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.

gare

pre 5 godina

U ličnu kartu unose i podatke o etničkoj pripadnosti??
I to je kao super, evropski...
Kada bi to bilo uvedeno u Srbiji, onda bi to bio fašizam.

Ja

pre 5 godina

Au ovi Makedonci katastrofalno pogresise. Pa gdecete u EU I NATO? Pa pogledajte nas u Srbiji kako se uklapamo sa Rusima i Kinezima. Kod nas milina i sigurna buducnost a vi ... Mnogo je lepse biti Ruska kolonija.

dr2

pre 5 godina

Čestitke braći Makedoncima, ovo je odluka u njihovom istorijskom interesu, iako neki sada to ne vide. Želim im sve najbolje, da brzo postanu deo prosperitetnog sveta i da ostanu divni kakvi jesu.

Bg

pre 5 godina

Kakav je to narod kada nece da se svadja sa svim komsijama ? Dogovorili se sa Grcima i Albancima i pobegli od Rusa. Umesto da pobegnu od EU i da im ministar vojni izvredja sve zemlje i narode sa kojima se granice...

Yugo

pre 5 godina

Парадајз држава !
(Ноле, 11. januar 2019 20:41)

Rođen u FNRJ, najbolje godine proveo u SFRJ, pa SRJ, SCG i na kraju Srbija (protiv volje građana te iste Srbije). I onda oni paradajz država.

pex

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.

radetoronto

pre 5 godina

Ovo oko licne karte i etnicki pripadnost je nesto sto su, ocigledno, trazili Albanci. mada i nije mi nesto previse cudno. Ja sam iz MK (sad SMK), i kad je moja mama vadila makedonski pasos postojala je opcija da pasos bude ispisan na razne jezike (ukljucujuci i srpski jezik) a ne samo na makedonski jezik. Inace, izjasnjavam se kao Srbin (ali iz MK).

Mozda zvuci malo cudno, ali mogu slobodno reci da Srbi sad imaju veca nacionalna prava u Makedoniji nego za vreme SFRJ. Tada, nisi mogao biti Srbin ako nisi bio poreklom iz nekog mesta izvan SRM-a. Pravoslavci-starosedioci u Makedoniji su morali biti Makedonci.

podrska

pre 5 godina

Biti jedina ruska gubernija na Balkanu, pocinje da biva sve manje prijatna stvar, cak i ovdasnjim rusofilima. Odatle sva ova ozlojadjenost.
Inace odlicna odluka Makedonije. Upravo su ovako sacuvali drzavu i od pritisaka i od separatizma. Uradili su sve suprotno od onoga sto mi radimo zadnjih 30ak godina, te smo tu gde jesmo.
Delimo lekcije makedoncima, a doziveli smo 5 puta veci slom i ponizenja...

E

pre 5 godina

Многи овде коментаришу а немају икакве везе о стању на терену. Македонска влада је дала буквално све Албанцима, буквално исто као што им је Вучић дао на Косово и више но што су тражили. Албанци иду ка томе да постану државотворан народ у Македонији, речју рамноправан са Македонцима. И свака им част. Док се ми међусобно кољемо, пљачкамо, отимамо, властодржци муче напаћени народ, Албанци сложни рударе до крајњег циља. А Амери не могу да имају 9 савезника овде па ко је шта желео или није желео. Овако један савезник и гурају са њим до краја. Притом знају да ће Албанци демографски да буду најбројнија нација на Балкану за 15 година.
(Вук, 11. januar 2019 20:57)
Pa i treba da su ravnopravni. A šta bi ti hteo, da država diskriminise svoje gradjane? E to su srpske patriote, diskriminisu druge a onda očekuju od drugih da vole državu koja ih diskriminise.

tosa

pre 5 godina

Poslednji zadnji slucaj da se etnicka pripadnost pise na licnim kartama bilo je tokom osamdesetih i pocetkom devedesetih godina XX veka u Ruandi kada je, uz ime i prezime, pisalo Hutu, Tutsi ili neki drugi. I to se, 1994 godine, nije zavrsilo dobro...

Laki

pre 5 godina

Sada kad im krene! Za dve, dve i po godine, plate 1000 evra, ma šta 1000, najmanje 2000 evra mesečno.

P.S. A jel' će morati da promene i naziv pesme "Makedonsko devojče" u "Severnomakedonsko devojče"?

Goran

pre 5 godina

BgHQ 
Pricas o tim državama kao da su ne znam kako napredovale,ja cesto putujem zbog posla bas u tim državama i veruj mi(eto sta nam se sve desava) da mi bolje stojimo od njih i u ekonomskom i svakom drugom smislu. 
Inace ovo vecina u Makedoniji uopste ne odobrava
(teodor, 11. januar 2019 20:54)

Bolje stojimo od koga? Putujes cesto? Pa vidis, prava Srbija nije ta koja cesto putuje, vecinska Srbija je ona koja se muci da plati racune, krcka dinar od prvog do prvog. Prava Srbija ne skija na Kopu. E moj prijatelju, cak i jedna Bosna ima veca primanja a manje cene pa ti vidi gde je "prava" Srbija.

Mile

pre 5 godina

Cestitke za Makedonce, a sa druge strane osecam zal za mojom zemljom koja ce ostati poslednja ruska gubernija i koja ce tek sad krenuti da se kruni i propada u svakom smislu zbog njenog pogresnog odabira.

Пет милиона

pre 5 godina

У сред источне Европе, наши јужни суседи на Западном Балкану - Република Северна Македонија.

Која смо ми сви комедија!!

Ne razumem nista vise

pre 5 godina

Ne razumem da se bilo tko racionalan protivi dogovoru dve zemlje koji traje desetljecima. Neko ce da kaze da nije po zakonu bla bla bla. Zaev je dobro rekao, da ce pod cenu iducih izbora da donese ovu odluku.
Pravi drzavnici ne ugadjaju narodu, nego rade u interesu zemlje, cak i kad to nije narodu po volji. I deca se ljute na roditelje dok su mladi, a tek kad odrastu, onda shvate da su starci bili u pravu. Tako je i sa narodom. Protiv cega se bune? Protiv toga da si skinu jedan kamen oko vrata? I dalje imaju u imenu ime Makedonija, i gde je problem?

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

@kakav debakl za makedonce ...ma nije mi ih ni žao
(Napo Leon, 11. januar 2019 19:05)

Videces uskoro za koga je u stvari ovo debakl, kad Srbija ostane jedina ruska gubernija u Evropi, okruzena NATO paktom i EU... Ma nije mi te ni zao

Aleks

pre 5 godina

A ako izbije gradjanski rat u Makedoniji posle primanja u Nato pakt, na cijoj strani ce biti Nato, posto je i Albanija clan Nato pakta?
(stojedanzamrsi, 11. januar 2019 22:16)

Ne postoji ni jedan promil da će da bude rata. Čak iako se bilo šta dogodi nema promena granica. Svi koji ulaze u NATO imaju svoje granice definisane.

mile

pre 5 godina

Demokrata slusa volju naroda, diktator namece svoju volju narodu. Zamislite da je situacija obrnuta u korist Rusije kako bi prosao Zaev u ocima zapada.

darczob

pre 5 godina

Sve je isto.. nista se ne menja. Bolje Severna Makedonija odosto FYROM!!! S tim sto sad ulazimo u NATO i nadamo se i EU. Zaradi ''FYROM'' i taj spor nismo usli u NATO jos 2008-me, grci su dali veto (Albanija i Hrvatska jesu). Izgubili smo 11 godina na gluposte, patriotizam,nacionalizam. Nista nismo dobili, samo smo tonuli jos vise i vise. Sad jezik ostaje makedonski, nacionalnost makedonac, svi nas priznaju kao takvi i to je to. Jedino se drzava zove Severna Makedonija. Hvala Bogu pa bar postoji to Makedonija u imenu.I to je nesto..

Bez_Cenzure

pre 5 godina

Čestitke Sjevernoj Makedoniji! Što se tiče albanskih zahtjeva meni se lično više dopada opcija građanin Republike Sjeverne Makedonije. Srbi se ne bi trebali žaliti jer koliko mi je poznato i Srbi iz Hrvatske insistiraju na odrednici iz Republike Hrvatske.
U ličnim dokumentima ne bi nikome trebali biti navedeni podaci o etničkoj ili vjerskoj pripadnosti. U BiH je tako i riješeno.
Sada neka požure što prije postanu članica NATO-a i uspješno krenu ka članstvu u Evropskoj uniji.Moja procjena je da bi Republika Sjeverna Makedonija mogla postati članica EU za 5 godina. Još 90-tih počeli su usaglašavati svoje propise sa EU. Čim uđu u NATO idem u Skoplje po novi pasoš. BiH će se nažalost načekati zbog ozbiljnih opstrukcija naših istočnih i zapadnih komšija i njihove pete kolone u Bosni i Hercegovini.

komentator

pre 5 godina

@Realno, 11. januar 2019 20:12
Kakve veze Srbija ima sa Makedonijom da bi je ova drzala za ruku???
Otkacite se vise od podmetanja Srbiji svega!
Koliko je svima dobro poznato, Srbija sa Makedonijom, od njenog osamostaljenja, nikakve veze i interese nema, niti je to interesuje.
Pozdrav!

Majestyk

pre 5 godina

Ono kada ti probugarski premijer i manjine promene ime za koji su moji dedovi ginuli. Tužan dan.
(bobo mk, 11. januar 2019 19:46)

Dedovi su valjda ginuli za narod, za bolji život, napredak, a ne za ime.

Da ste ostali Makedonija, postali biste Albanija. Ovako vas čeka Nato, EU i bolji život. Debakl za Srbiju i Rusiju, ali to upravo i zaslužujemo jer se držimo Rusa kao pijan plota. Jedini smo slepi oko očiju u Evropi.

Struja nije Plazmakeks

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

Granice jesu zacementirane sve dok se građani na referendumu ne izjasne da se pripoje susednoj državi a to može da bude samo jedna... To i jeste plan Albanaca uz podršku SAD...

Mario

pre 5 godina

Čestitke bratskom makedonskom narodu iz Hrvatske! Prevladao je razum i želja za pripadanjem civiliziranome svijetu. Još samo vi ostajete i nakon toga cijela regija može samo naprijed!
Mario Škrlec, Čakovec.

marija

pre 5 godina

Svaka čast Makedonci! Postajemo uskoro partneri i saveznici u NATOu! Pozdrav iz Zagreba!
(Hrvoje, 11. januar 2019 21:08)

Švedska, Austrija, Finska, Irska i Malta su zemlje EU koje nisu članice NATO-a.
Pa valjda ste i sa njima partneri.

bot na kvadrat

pre 5 godina

Vidim da ovde mnogi cestitaju Makedoncima na ovome, ali izgleda nisu svesni da od veceras Makedonci i Makedonija vise ne postoje, vec Severnomakedonci i Severna Makedonija, to jest Makedonija i dalje postoji, ali kao pokrajina u Grckoj.

sempervivum

pre 5 godina

Јадни Македонци...
Газе их са свих страна, а неки им честитају што ће сад у Нато. Јако достигнуће... Добровољна окупација.

Tisin cvet

pre 5 godina

Ne treba kritikovati promenu imena Makedonije. Možda je to zaista jedini način da se reši grčko - makedonski spor. Mislim da je rešavanje tog spora i u srpskom interesu. Konačno, i Grci i Makedonci su naši prijatelji na Balkanu.

Realno

pre 5 godina

A sta je bila alternativa? Da drzi Srbiju za ruku i da zajedno propada sa njom? Svim stanovnicima Severne Makedonije cestitam na istorijskom dogadjaju, skorasnjim viseslojnim integracijama i boljitku za nekoliko godina.

Josip

pre 5 godina

Pa nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota... Koga je još briga za nekakav referendum? Par poslanika u Sobranju i onako manje košta.

sjfhj

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.(pex, 11. januar 2019 20:34)Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-)
(Tony, 11. januar 2019 20:47)Grčka jeste bila i ostala članica NATO i ratovala oko Kipra sa Turskom takođe članicom NATO.

Лиманац

pre 5 godina

1/3 грађана постаде 2/3 скупштине. Демократија је растегљив појам.
Не честитам вам драге комшије и не желим вам срећу. Додуше, не желим вам ни несрећу.

Madrid

pre 5 godina

Besa, taj divni obicaj civilizovanog sveta. I predlazu jos jednu divnu tekovinu evropske civilizacije - razdvojiti gradjane po etnickoj pripadnosti I to im upisati u licne karte.
Neverovatno!

Krkobrk

pre 5 godina

E vidis, Grci se jos pre par hiljada godina borili da im se regija zove Makedonija...
(kakva bre sargarepa, 11. januar 2019 20:36)

Е видиш, Грци у то време нису постојали у данашњој Македонији, ни северној, а ни јужној, па је твоја изјава веома нетачна.

Јабучило

pre 5 godina

Промену имена земље подржавам. Само се плашим растућег албанског утицаја у Македонији. Бојим се да крај неће бити леп.

Tony

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.
(pex, 11. januar 2019 20:34)

Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-)

C i n i k

pre 5 godina

Cestitam sev. Mk.
Videli su da je vrag odneo salu i da ce im ruje zapaliti zemlju.
Pametno je sto su u detalju promenili ime zemlje jer mnogo vise dobijaju.
Ulaskom u Nato osigurace granice zauvek od ruja a i pripadace zapadu.
Drago mi je zbog njih.

Struja nije Plazmakeks

pre 5 godina

Demonstracija sirove sile SAD nad malenim makedonskim narodom... Žao mi je što tako brzo nestaje ovaj divan i srdačan narod... Uskoro će se svi iseliti negde i ostaviti zemlju Albancima...

Srkiboy

pre 5 godina

Moj deda je bio komitski vojvoda i borio se MAKEDONIJU, niti severnu, juznu ili šta god već.
Na njegovu sreću je umro 1943., tako da nije morao da dozivi ovu sramotu!

Batko iz Srbije

pre 5 godina

A bre batkoti, pa vi ste gori od nas Srba 100 puta. Kod nas sporo dolazi iz d.peta u glavu ali vi ste šampioni, 26 godina. Umesto da ste 1992 odmah pristali i promenili ime, do sada bi bili u EU, možda i u NATU i živeli bi 20919120 puta bolje, ne bi imali unutrašnjih nacionalnih problema itd itd... Ali, sad će dušebrižnici iz opozicije da kukaju kako ste popustili i da je velika narodna izdaja, to što ste dodali jednu reč u naziv države. Želim vam svu sreću i puno ekonomskih uspeha, sad kad ste taj balast skinuli sa grbače.

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Aha, Izraelci su sirom sveta poznati kao vrlo tolerantno multietnicko drustvo kakvom treba stremiti. Mozda treba da pise i da li je osoba gej? Hajde i to da uvedemo!?
(Igor Gavran, 11. januar 2019 22:15)

Mozda ce ti ovo zvucati cudno, ali u normalnim drzavama ljudi ne kriju ni svoje etnicko poreklo ni politicku ni seksualnu orijentaciju.

Вук

pre 5 godina

Многи овде коментаришу а немају икакве везе о стању на терену. Македонска влада је дала буквално све Албанцима, буквално исто као што им је Вучић дао на Косово и више но што су тражили. Албанци иду ка томе да постану државотворан народ у Македонији, речју рамноправан са Македонцима. И свака им част. Док се ми међусобно кољемо, пљачкамо, отимамо, властодржци муче напаћени народ, Албанци сложни рударе до крајњег циља. А Амери не могу да имају 9 савезника овде па ко је шта желео или није желео. Овако један савезник и гурају са њим до краја. Притом знају да ће Албанци демографски да буду најбројнија нација на Балкану за 15 година.

Petar

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.
(pex, 11. januar 2019 20:34)

Kipar nije clanica NATO

Meki

pre 5 godina

Demonstracija sirove sile SAD nad malenim makedonskim narodom... Žao mi je što tako brzo nestaje ovaj divan i srdačan narod... Uskoro će se svi iseliti negde i ostaviti zemlju Albancima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Struja nije Plazmakeks, 11. januar 2019 20:04)

Biti divan i srdacan ne znaci nista kada je rec o egzistenciji. Bolje manje srdacan a vise promisljen. Posto im Srbi nisu bili bliski i dovoljno dobri devedesetih, sada neka plate svoju losu procenu. I ja kad u poslu nesto lose uradim, snosim odgovornost.

teodor

pre 5 godina

BgHQ
Pricas o tim državama kao da su ne znam kako napredovale,ja cesto putujem zbog posla bas u tim državama i veruj mi(eto sta nam se sve desava) da mi bolje stojimo od njih i u ekonomskom i svakom drugom smislu.
Inace ovo vecina u Makedoniji uopste ne odobrava

stojedanzamrsi

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

A ako izbije gradjanski rat u Makedoniji posle primanja u Nato pakt, na cijoj strani ce biti Nato, posto je i Albanija clan Nato pakta?

Gde ja zivim

pre 5 godina

Za sve one koji su protiv dogovora i onih koji ne razumeju odnos snaga u svetu, a pre svega za one kojima ni jedan narod iz komsiluka ne valja. Previse ste ograniceni i plitki, da bilo kakve komentare i kritike dajete na racun vodjenja politike (konkretno makedonske u ovom slucaju). Takvi praznoglavci, sa takvim nakaradnim shvatanjima su i doveli Srbiju tu gde jeste. Samo treba staviti prst na celo i razmisliti da li smo nekada umeli bilo sta u sopstvenom interesu da napravimo, a da to nije kroz ratove, glad, muku i patnju?! Da li mislite da smo zadnjih 30godina prave lidere birali, s obzirom na to kroz sta smo prolazili i kroz sta jos uvek prolazimo? Svako normalan ce doci do zakljucka da to nije bilo dobro uopste, a da su i danas ti isti na vlasti i rade na tome da budu tu gde jesu i narednih 100 godina. I kako onda bilo ko od nas moze da filozofira i sudi sta je dobro za makedonce i da li su oni u problemu? Gledamo u tudje dvoriste, a u nasem se izlila kanalizacija!

Republika Severna Makedonija

pre 5 godina

Komentarišu "veliki Srbi" koji su od 1991-1995 izgubili četiri rata a da nije Richard Charles Albert Holbrooke intervenisao i pripretio Tuđmanu kada je HV bio 10km pred Mrkonjić gradom da stanu, jer će Bosna ostati bez Srba a Srbija toliko izbeglica ne može da izdrži, malo su smešne ovi veliki licemerni komentari koji se rugaju sa svim žiteljima Republike Severne Makedonije.

P.S. Republika Severna Makedonija još uvek nije izgubila niti će izgubiti ni kvadrat od svoje teritorije naspram Srbije.

Komentara ima i ovakvih, valjda će biti objavljen i nije neka "Barbara" u stolici koja administrira komentare.

Nenad

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da neki ovde pozdravljaju ovu katastrofalnu odluku. Pa sta mislite da ce ovakva geopoliticka situacija u svetu oduvek vladati?

Ante

pre 5 godina

Svaka čast Makedonci. Ovako teške odluke, pa ipak da se donesu, da društvo krene naprijed. Malo je takvih na Balkanu, većinom tvrdoglave ovnovi.
I u Jugoslaviji ste bili najbolji i najpošteniji, i ostali ste.
Svaka čast, još jednom.

Gedora

pre 5 godina

Fašizam.
Definicija:
1. Kada se ljudi obeležavaju ( npr. nošenje žute trake)
2. Kada se u ličnu kartu upisije etničko poreklo a da to nije dobrovoljno
3. Nastavite niz......

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Fašizam.
Definicija:
1. Kada se ljudi obeležavaju ( npr. nošenje žute trake)
2. Kada se u ličnu kartu upisije etničko poreklo a da to nije dobrovoljno
3. Nastavite niz......
(Gedora, 11. januar 2019 20:41)

1. Definicija fasizma je "ko god nije s nama i ne podrzava nas 100% je neprijatelj" (dakle nema neutralnih)
2. ovde se i radi o dobrovoljnom upisivanju etnickog porekla

Tolo

pre 5 godina

Da li su izdajnici oni koji drzavi izbrisu BJR a dodaju severna ili oni koji bi je zatrpali u vecnu izolaciju? I ovde se oni koji se zalazu za ulazak u NATO nazivaju izdajnicima. A kada bude rat i kad nasa drzava kao "vojno neutralna" bude pregazena od nekog saveza i kad postanemo ponovo robovi onda neka sadasnje patriote nadju nove izdajnike.

Srboljub

pre 5 godina

U cemu je problem ? pa pre su se zvali BJRM I nikom nije smetalo zasto bi I sad?
(Milosso, 11. januar 2019 22:35)
kako, u čemu? pa ovim rešavanjem problema s imenom i normalizacijom odnosa sa Grčkom ostaje na Balkanu samo jedno žarište koje nikako ne može se da izmiri s najbližim komšijama i koje zarad uspomene na daleke pretke žrtvuje budućnost sopstvene dece. I, kako vidimo u komentarima, čak ne može da se pomiri ni sa tim da drugi uspešno rešavaju svoje probleme.

odamna pamtam

pre 5 godina

@radetoronto - nije tačno da za vreme SFRJ nije mogao da se izjasni kao Srbin neko ko je rođen u Makedoniji. Evo ga moj komšija, rođen početkom 50-tih godina prošlog veka u Makedoniji, od oca Srbina i majke Makedonke, preziva se na ić i celog života se izjašnjava kao Srbin. Naravno nije samo on, ali mi je to prostorno najbliži primer?

zmajognjeni

pre 5 godina

Makedonci ovime stvaraju saveznike. Kompromisnim, teskim resenjima. Ulaze u NATO, idu na putu ka EU. Na taj nacin oni cuvaju i ucvrsucuju svoje granice. Ovo je nacin da se spreci komadanje Makedonije, a ne rat i teranje inata sa celim svetom i odmeravanje snaga sa dobro organizovanim Albancima. Ovo je put ka stabilnoj Makedoniji. Pogledajte gde je nas dovela politika devedesetih, sami protiv svih, ne moze nam niko nista itd

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Moj deda je bio komitski vojvoda i borio se MAKEDONIJU, niti severnu, juznu ili šta god već.
Na njegovu sreću je umro 1943., tako da nije morao da dozivi ovu sramotu!
(Srkiboy, 11. januar 2019 20:05)

E vidis, Grci se jos pre par hiljada godina borili da im se regija zove Makedonija...

bar 70%

pre 5 godina

Za ovo je bilo 35% gradjana makedonije!!!
(Jovana, 11. januar 2019 19:45)

Ma nemoj?! Hoces da kazes da je 65% bilo protiv?

Ili je daleko daleko manje bilo protiv a ostale je mrzelo da izadju?

Alert

pre 5 godina

Nije mi jasno sto neki poistovecuju ulazak u nato, sa ulaskom u eu. To veze sa vezom nema. Nato svakog rado prima sa ovih prostora, samo da se izjasni. Da je srece da je tako sa EU. Ali nije.

Перица

pre 5 godina

Који расизам - уписивање националнисти у личну карту!? Чему то и чему толика подршка северомакедончењу?

Nenad

pre 5 godina

Sada ce ih ekspresno primiti u NATO, Rusija gubi na svim frontovima a Srbija okruzena neprijateljskim zemljama sa Vulinovim Potemkinovim naoruzanjem.

dadada

pre 5 godina

Srbi, brinite vi o Kosovu, Presevu, Vojvodini i Sandzaku, pa onda solite pamet drugima :) Makedoncima ipak niko nije uzeo ni pedalj zemlje, a vama uzima ko sta hoce.

E

pre 5 godina

Za ovo je bilo 35% gradjana makedonije!!!
(Jovana, 11. januar 2019 19:45)
Svakako je vise gradjana za ovo nego protiv ovoga. Zašto nisu izašli na referendum oni koji su protiv, ako je samo 35% za? Znaju da bi izgubili. U manjini su. Oni koji su protiv toga, znaju da su u manjini i zato su bojkotirali referendum. I sada oni sebi pripisuju i one koji nikad ne izlaze na referendume i tako se predstavljaju da su u većini a u stvari su u manjini.

Igor Gavran

pre 5 godina

@Dex "U Izraelskim licnim kartama pise etnicka pripadnost."

Aha, Izraelci su sirom sveta poznati kao vrlo tolerantno multietnicko drustvo kakvom treba stremiti. Mozda treba da pise i da li je osoba gej? Hajde i to da uvedemo!?

Dex

pre 5 godina

U licnim kartama pise etnicka pripadnost gradjana!? Sta je sledece, Jevreji da nose zute trake? Nacionalne manjine su svuda u problemu i asimilaciji osim ako se ne radi o Albancima. Oni bez ikakvog problema terorisu i progutaju vecinu.
(Igor Gavran, 11. januar 2019 19:30)

U Izraelskim licnim kartama pise etnicka pripadnost.

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

U ličnu kartu unose i podatke o etničkoj pripadnosti??
I to je kao super, evropski...
Kada bi to bilo uvedeno u Srbiji, onda bi to bio fašizam.
(gare, 11. januar 2019 19:50)

Kako bi bio fasizam kad je i izjasnjavanje o etnickoj pripadnosti i upisivanje iste slobodna volja?

igor sulic

pre 5 godina

Bravo Makedonci!Svi se vas i dalje zvati makedonci (kao sto i ljude iz sj. irske zovu irci) !Rijesili ste spor s grckom, sad je Tsipras pred zidom i mora ovo usvojiti.Rijesili ste spor s albancima ,doveli ih pred svrsen cin i oni su morali pristat jer bi ih inace cijeli svijet izolirao!Ubrzano idete u NATO cime je teritorijalna cjelovitost makedonije zacementirana za sva vremena!Ovo je i kraj snova o velikoj albaniji koja bi obuhvatala i dijelove Makedonije!Ulaskom u EU i dizanjem standarda ,kao i omogucavanjem vasim gradanima rad u eu, rijesit cete i problem siromastva!Par stotina prosvjednika (koji znaju sto bi htjeli ,ali naravno ne znaju kako) ne znace nista!Cestitke!Lekcija svima

Oliver Nedeljkovic

pre 5 godina

Fasciniran sam ovim novim pokretom komentara koji ko papagaji ponavljaju ruska gubenarija odose svi, a mi? Cestitaju svima u okolini koji kao otkacinju ruse i prihvataju sve zapadno pa makar i na sopstvenu stetu pa ce uci u Nato pa ce odjednom biti razvijeni u svim sferama, a mi kao propasti zato sto kontru teramo. Pa jesu vama isprani mozgovi? Pa sta vi mislite da sad uvedemo sankicje rusima, prodamo zvanicno Kosovo, svima se izvinimo, platimo sve odstete sto traze od nas, sve zive teritorije podelimo kome se god cefne da uzme. Sta ucicemo u Eu, Nato, nece niko smeti vise da proba da nam otima teritorije?! Plata 5000e pa ne zna se jesu gori ovi ultra ortodoksni rusofili ili vi sa tim novim pogledom na svet da prihvatanjem svih uslova i ulizivanjem svima ce biti zlatno ovde. Pa pravna i uredjena drzava i drustvo se gradi iznutra i nikako ne zavisi dal cemo mi kao da volimo ili mrzimo ruse i uvlacimo se zapadu. Eto i taj zapad tapse Vucka po ramenu, zasto?! Zato sto ih bas briga i bilo bi ih briga i da sutra okrenemo list prodamo ruse, Kosovo, Sandzak, Vojvodinu, ukinemo Republiku Srpsku.. i dalje bi bili rupa obicna samo sa prodanim svim teritorijama. Da me pogresno ne razumete, ne branim ovu nasu vlast i prethodne, ali da je po vasem bilo bi razlike samo u tome sto bi nasa teritorija bila sve manja SVOJEVOLJNO, a i dalje bi bili bedni kao i sad, mozda i gori..

Hmmmm

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da neki ovde pozdravljaju ovu katastrofalnu odluku. Pa sta mislite da ce ovakva geopoliticka situacija u svetu oduvek vladati?
(Nenad, 11. januar 2019 21:07)
A kakva ce biti geopoliticka situacija u svetu i kad?
Cekaj ti cvrsto i ponosno u mestu dok ne nestanemo, nemoj slucajno da plivas i menjas strane kao svi normalni mali narodi.

Bob

pre 5 godina

Kako Albanci mudro koriste ovo prisustvo Amerike u regionu. Skidam im kapu na strpljenu i taktici. Evo i ovo sto su veceras dobili u makedonskom parlamentu je jedna od njihovih mudrih pobeda.

Ostin A

pre 5 godina

Jel kapirate da ovo nije nametnuo "zapad", već isključivo Grčka (zemlja koja nije priznala Kosovo), za razliku od BJRM.

Grčka blokira zbog naziva Makedoniju u svim mogućim institucijama već 20 godina, pa je za većinu zemalja ona FYRM a ne Makedonija. U neku ruku, oni su izabrali da umesto naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" se zovu "Severna Makedonija".

Realno, mnogo bolje.

Arragorn

pre 5 godina

Pa valjda im je bolje bilo ono Bivši jugoslovenski republički Makedonci od Severni Makedonci... po meni bi najbolje bilo da se zovu Slovenska Makedonija pošto su samo na delu Makedonije, a ostali delovi su u Grčkoj i Bugarskoj, još što nemaju nikakve veze sa antičkim Makedoncima koje kradu Grcima... i još su slovenskog porekla.

Vladislav

pre 5 godina

Da je Mk 2008 ušla u EU verovatno bi i mi do sada avanzovali. Sada navijamo da im sve krene naopačke da ne budemo najgori. Vreme je da promenimo neke navike.

radetoronto

pre 5 godina

Svakako je vise gradjana za ovo nego protiv ovoga. Zašto nisu izašli na referendum oni koji su protiv, ako je samo 35% za? Znaju da bi izgubili. U manjini su. Oni koji su protiv toga, znaju da su u manjini i zato su bojkotirali referendum. I sada oni sebi pripisuju i one koji nikad ne izlaze na referendume i tako se predstavljaju da su u većini a u stvari su u manjini.
(E, 11. januar 2019 20:48)

Tesko je reci da li bi bili u manjini ili ne. Mozda, mozda ne. Ali slazem se da nisu pokazali hrabrost.

leptirica

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.(pex, 11. januar 2019 20:34)Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-) 
(Tony, 11. januar 2019 20:47)Grčka jeste bila i ostala članica NATO i ratovala oko Kipra sa Turskom takođe članicom NATO.
(sjfhj, 11. januar 2019 22:40)

Grčka nije ratovala, ratovali su Kiparski Grci. Turska je izvršila invaziju na Kipar,otok na kojem žive Grci i Turci, nije napala Grčku, niti je Grčka ratovala u tom ratu. Ne isključujem mogućnost da jedna članica NATO-a napadne drugu, ali to se još nije dogodilo. U slučaju napada jedne članice NATO-a na drugu, NATO je dužan stati na stranu napadnute članice.

BOSS

pre 5 godina

Kad se glasa za nesto,manje vise 95 posto ljudi kojima odgovara ta opcija izlaze na glasanje,tako ne mogu reci da su svi ovi sto nisu izasli protiv ove opcije,al vecina jeste sigurno!!!
Na referendum u Crnoj Gori sto je bio garantujem da nije bilo 100 ljudi koji ma se svidjala opcija,da nisu glasali.

Nindza

pre 5 godina

Ovo je kao da kazes da je devojka kriva sto je silovana zao sto je nosila minic. I sad, radi pragmaticnosti, treba da obuce dugu suknju i prizna da je to bio akt ljubavi a ne silovanje.
Ili ono, muz je bije, a ona cuti zarad dece.

To nikada ne izadje na dobro. Gradjani Makedonije su vecinom na referendumu odlucili da se ime ne menja. Cak nije ni uspeo referendum. Nad njima je izvrseno silovanje.

Svaka zrtva zlostavljanja koja se povinuje zlostavljacu na kraju bude brutalno ubijena. Njima se smesi ozbiljan gradjanski rat, NATO - mozda, EU ni u snu.

mica

pre 5 godina

Niti je meksicka Kalifornija Juzna, niti americka Severna ! Niti je to kome palo na pamet iako u obe u milionskim brojevima zive meksikanci !

Zoki

pre 5 godina

Ako je to demokratska volja građana, srećno im bilo. Međutim, mislim da je to sa upisivanjem etničke pripadnosti u lične dokumente u suprotnosti sa svim standardima EU.

kratkovidlepihočiju

pre 5 godina

Borili se dugo, dobili priznanje da su posebna nacija, posle pola veka i zvanično dobili državu, a sada je olako utapaju za malo obećane sreće.

charlie

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.

BgHQ

pre 5 godina

Koliko smo mi prepotentan narod bez ikakvih argumenata za tako nesto.Ponizavamo Makedonce koji su doneli mudru odluku koja ce im doneti u doglednoj buducnosti dosta dobrog i ocekivano preskocice nas po svim parametrima.Takodje ponizavamo Crnogorce koji su nas odavno prevazisli i odskocilu samo sto ovde ovi mudraci to nmg da shvate.O Bosancima i Albancima tek da ne pricamo koliko ih posmatramo s visine.Tuzna istina je da cemo za par god biti ubedljivo najzaostalija drzava Evrope u kojoj 90% naroda nece imati ni za najosnovnije potrebe.Cestitam braco Makedonci.

Bez_Cenzure

pre 5 godina

Čestitke Sjevernoj Makedoniji! Što se tiče albanskih zahtjeva meni se lično više dopada opcija građanin Republike Sjeverne Makedonije. Srbi se ne bi trebali žaliti jer koliko mi je poznato i Srbi iz Hrvatske insistiraju na odrednici iz Republike Hrvatske.
U ličnim dokumentima ne bi nikome trebali biti navedeni podaci o etničkoj ili vjerskoj pripadnosti. U BiH je tako i riješeno.
Sada neka požure što prije postanu članica NATO-a i uspješno krenu ka članstvu u Evropskoj uniji.Moja procjena je da bi Republika Sjeverna Makedonija mogla postati članica EU za 5 godina. Još 90-tih počeli su usaglašavati svoje propise sa EU. Čim uđu u NATO idem u Skoplje po novi pasoš. BiH će se nažalost načekati zbog ozbiljnih opstrukcija naših istočnih i zapadnih komšija i njihove pete kolone u Bosni i Hercegovini.

danguba

pre 5 godina

Kakav je to narod koji menja ime države da bi ušao u nato?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 11. januar 2019 21:53)

Valjda pragmatican, svjestan svog polozaja i okruzenja, te okrenut ka buducnosti i rjesavanju problema.
A ne kao neki, zagledani u proslost, hrane se mitovima, stvaraju haos oko sebe, izmisljaju neprijatelje i drzavne udare, a probleme guraju pod tepih i cekaju da se sami rijese.

Mario

pre 5 godina

Čestitke bratskom makedonskom narodu iz Hrvatske! Prevladao je razum i želja za pripadanjem civiliziranome svijetu. Još samo vi ostajete i nakon toga cijela regija može samo naprijed!
Mario Škrlec, Čakovec.

Ja

pre 5 godina

Au ovi Makedonci katastrofalno pogresise. Pa gdecete u EU I NATO? Pa pogledajte nas u Srbiji kako se uklapamo sa Rusima i Kinezima. Kod nas milina i sigurna buducnost a vi ... Mnogo je lepse biti Ruska kolonija.

dr2

pre 5 godina

Čestitke braći Makedoncima, ovo je odluka u njihovom istorijskom interesu, iako neki sada to ne vide. Želim im sve najbolje, da brzo postanu deo prosperitetnog sveta i da ostanu divni kakvi jesu.

E

pre 5 godina

Многи овде коментаришу а немају икакве везе о стању на терену. Македонска влада је дала буквално све Албанцима, буквално исто као што им је Вучић дао на Косово и више но што су тражили. Албанци иду ка томе да постану државотворан народ у Македонији, речју рамноправан са Македонцима. И свака им част. Док се ми међусобно кољемо, пљачкамо, отимамо, властодржци муче напаћени народ, Албанци сложни рударе до крајњег циља. А Амери не могу да имају 9 савезника овде па ко је шта желео или није желео. Овако један савезник и гурају са њим до краја. Притом знају да ће Албанци демографски да буду најбројнија нација на Балкану за 15 година.
(Вук, 11. januar 2019 20:57)
Pa i treba da su ravnopravni. A šta bi ti hteo, da država diskriminise svoje gradjane? E to su srpske patriote, diskriminisu druge a onda očekuju od drugih da vole državu koja ih diskriminise.

Истинољубац

pre 5 godina

Северномакедонци ће у блиској будућности, најдаље за пола века, бити национална мањина у Републици Северној Македонији па ће опет мењати и име и Устав. Зваће се, рецимо, Источна Албанија.

Mile

pre 5 godina

Cestitke za Makedonce, a sa druge strane osecam zal za mojom zemljom koja ce ostati poslednja ruska gubernija i koja ce tek sad krenuti da se kruni i propada u svakom smislu zbog njenog pogresnog odabira.

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

@kakav debakl za makedonce ...ma nije mi ih ni žao
(Napo Leon, 11. januar 2019 19:05)

Videces uskoro za koga je u stvari ovo debakl, kad Srbija ostane jedina ruska gubernija u Evropi, okruzena NATO paktom i EU... Ma nije mi te ni zao

podrska

pre 5 godina

Biti jedina ruska gubernija na Balkanu, pocinje da biva sve manje prijatna stvar, cak i ovdasnjim rusofilima. Odatle sva ova ozlojadjenost.
Inace odlicna odluka Makedonije. Upravo su ovako sacuvali drzavu i od pritisaka i od separatizma. Uradili su sve suprotno od onoga sto mi radimo zadnjih 30ak godina, te smo tu gde jesmo.
Delimo lekcije makedoncima, a doziveli smo 5 puta veci slom i ponizenja...

Majestyk

pre 5 godina

Ono kada ti probugarski premijer i manjine promene ime za koji su moji dedovi ginuli. Tužan dan.
(bobo mk, 11. januar 2019 19:46)

Dedovi su valjda ginuli za narod, za bolji život, napredak, a ne za ime.

Da ste ostali Makedonija, postali biste Albanija. Ovako vas čeka Nato, EU i bolji život. Debakl za Srbiju i Rusiju, ali to upravo i zaslužujemo jer se držimo Rusa kao pijan plota. Jedini smo slepi oko očiju u Evropi.

Nenad

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da neki ovde pozdravljaju ovu katastrofalnu odluku. Pa sta mislite da ce ovakva geopoliticka situacija u svetu oduvek vladati?

pex

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.

Mlađi

pre 5 godina

Čestitam novostvorenoj naciji Severnomakedoncima na imendanu!

Želim vam uspešno uclanjenje u NATO i integracije u EU koja jedva čeka da se učlanite. Sretno!

Krkobrk

pre 5 godina

E vidis, Grci se jos pre par hiljada godina borili da im se regija zove Makedonija...
(kakva bre sargarepa, 11. januar 2019 20:36)

Е видиш, Грци у то време нису постојали у данашњој Македонији, ни северној, а ни јужној, па је твоја изјава веома нетачна.

wertigo

pre 5 godina

Cestitke Albancima, koji polako i marljivo ostvaruju svoju ideju o Velikoj Albaniji. Znaju sta hoce. Za razliku od ostalih naroda na ovim prostorima, cije politicke elite vise misle o pljacki svojih naroda- nego na drzavne interese.

C i n i k

pre 5 godina

Cestitam sev. Mk.
Videli su da je vrag odneo salu i da ce im ruje zapaliti zemlju.
Pametno je sto su u detalju promenili ime zemlje jer mnogo vise dobijaju.
Ulaskom u Nato osigurace granice zauvek od ruja a i pripadace zapadu.
Drago mi je zbog njih.

stojedanzamrsi

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

A ako izbije gradjanski rat u Makedoniji posle primanja u Nato pakt, na cijoj strani ce biti Nato, posto je i Albanija clan Nato pakta?

Realno

pre 5 godina

A sta je bila alternativa? Da drzi Srbiju za ruku i da zajedno propada sa njom? Svim stanovnicima Severne Makedonije cestitam na istorijskom dogadjaju, skorasnjim viseslojnim integracijama i boljitku za nekoliko godina.

sempervivum

pre 5 godina

Јадни Македонци...
Газе их са свих страна, а неки им честитају што ће сад у Нато. Јако достигнуће... Добровољна окупација.

bot na kvadrat

pre 5 godina

Vidim da ovde mnogi cestitaju Makedoncima na ovome, ali izgleda nisu svesni da od veceras Makedonci i Makedonija vise ne postoje, vec Severnomakedonci i Severna Makedonija, to jest Makedonija i dalje postoji, ali kao pokrajina u Grckoj.

Pera

pre 5 godina

I za godinu dana eto ih u Nato, za 5-6 eto ih u Eu sa Crnogorcima. A mi? E moji Srbi.
(Mixi, 11. januar 2019 19:37)

U NATO verovatno ali u EU tesko, pa nije EU luda da ove balkanske prcije ovako nesredjene prima u EU.

Ne razumem nista vise

pre 5 godina

Ne razumem da se bilo tko racionalan protivi dogovoru dve zemlje koji traje desetljecima. Neko ce da kaze da nije po zakonu bla bla bla. Zaev je dobro rekao, da ce pod cenu iducih izbora da donese ovu odluku.
Pravi drzavnici ne ugadjaju narodu, nego rade u interesu zemlje, cak i kad to nije narodu po volji. I deca se ljute na roditelje dok su mladi, a tek kad odrastu, onda shvate da su starci bili u pravu. Tako je i sa narodom. Protiv cega se bune? Protiv toga da si skinu jedan kamen oko vrata? I dalje imaju u imenu ime Makedonija, i gde je problem?

Igor Gavran

pre 5 godina

U licnim kartama pise etnicka pripadnost gradjana!? Sta je sledece, Jevreji da nose zute trake? Nacionalne manjine su svuda u problemu i asimilaciji osim ako se ne radi o Albancima. Oni bez ikakvog problema terorisu i progutaju vecinu.

teodor

pre 5 godina

BgHQ
Pricas o tim državama kao da su ne znam kako napredovale,ja cesto putujem zbog posla bas u tim državama i veruj mi(eto sta nam se sve desava) da mi bolje stojimo od njih i u ekonomskom i svakom drugom smislu.
Inace ovo vecina u Makedoniji uopste ne odobrava

Aleks

pre 5 godina

A ako izbije gradjanski rat u Makedoniji posle primanja u Nato pakt, na cijoj strani ce biti Nato, posto je i Albanija clan Nato pakta?
(stojedanzamrsi, 11. januar 2019 22:16)

Ne postoji ni jedan promil da će da bude rata. Čak iako se bilo šta dogodi nema promena granica. Svi koji ulaze u NATO imaju svoje granice definisane.

Tisin cvet

pre 5 godina

Ne treba kritikovati promenu imena Makedonije. Možda je to zaista jedini način da se reši grčko - makedonski spor. Mislim da je rešavanje tog spora i u srpskom interesu. Konačno, i Grci i Makedonci su naši prijatelji na Balkanu.

Srkiboy

pre 5 godina

Moj deda je bio komitski vojvoda i borio se MAKEDONIJU, niti severnu, juznu ili šta god već.
Na njegovu sreću je umro 1943., tako da nije morao da dozivi ovu sramotu!

Јабучило

pre 5 godina

Промену имена земље подржавам. Само се плашим растућег албанског утицаја у Македонији. Бојим се да крај неће бити леп.

Bg

pre 5 godina

Kakav je to narod kada nece da se svadja sa svim komsijama ? Dogovorili se sa Grcima i Albancima i pobegli od Rusa. Umesto da pobegnu od EU i da im ministar vojni izvredja sve zemlje i narode sa kojima se granice...

E

pre 5 godina

Za ovo je bilo 35% gradjana makedonije!!!
(Jovana, 11. januar 2019 19:45)
Svakako je vise gradjana za ovo nego protiv ovoga. Zašto nisu izašli na referendum oni koji su protiv, ako je samo 35% za? Znaju da bi izgubili. U manjini su. Oni koji su protiv toga, znaju da su u manjini i zato su bojkotirali referendum. I sada oni sebi pripisuju i one koji nikad ne izlaze na referendume i tako se predstavljaju da su u većini a u stvari su u manjini.

Yugo

pre 5 godina

Парадајз држава !
(Ноле, 11. januar 2019 20:41)

Rođen u FNRJ, najbolje godine proveo u SFRJ, pa SRJ, SCG i na kraju Srbija (protiv volje građana te iste Srbije). I onda oni paradajz država.

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

U ličnu kartu unose i podatke o etničkoj pripadnosti??
I to je kao super, evropski...
Kada bi to bilo uvedeno u Srbiji, onda bi to bio fašizam.
(gare, 11. januar 2019 19:50)

Kako bi bio fasizam kad je i izjasnjavanje o etnickoj pripadnosti i upisivanje iste slobodna volja?

bar 70%

pre 5 godina

Za ovo je bilo 35% gradjana makedonije!!!
(Jovana, 11. januar 2019 19:45)

Ma nemoj?! Hoces da kazes da je 65% bilo protiv?

Ili je daleko daleko manje bilo protiv a ostale je mrzelo da izadju?

Laki

pre 5 godina

Sada kad im krene! Za dve, dve i po godine, plate 1000 evra, ma šta 1000, najmanje 2000 evra mesečno.

P.S. A jel' će morati da promene i naziv pesme "Makedonsko devojče" u "Severnomakedonsko devojče"?

Goran

pre 5 godina

BgHQ 
Pricas o tim državama kao da su ne znam kako napredovale,ja cesto putujem zbog posla bas u tim državama i veruj mi(eto sta nam se sve desava) da mi bolje stojimo od njih i u ekonomskom i svakom drugom smislu. 
Inace ovo vecina u Makedoniji uopste ne odobrava
(teodor, 11. januar 2019 20:54)

Bolje stojimo od koga? Putujes cesto? Pa vidis, prava Srbija nije ta koja cesto putuje, vecinska Srbija je ona koja se muci da plati racune, krcka dinar od prvog do prvog. Prava Srbija ne skija na Kopu. E moj prijatelju, cak i jedna Bosna ima veca primanja a manje cene pa ti vidi gde je "prava" Srbija.

Nindza

pre 5 godina

Ovo je kao da kazes da je devojka kriva sto je silovana zao sto je nosila minic. I sad, radi pragmaticnosti, treba da obuce dugu suknju i prizna da je to bio akt ljubavi a ne silovanje.
Ili ono, muz je bije, a ona cuti zarad dece.

To nikada ne izadje na dobro. Gradjani Makedonije su vecinom na referendumu odlucili da se ime ne menja. Cak nije ni uspeo referendum. Nad njima je izvrseno silovanje.

Svaka zrtva zlostavljanja koja se povinuje zlostavljacu na kraju bude brutalno ubijena. Njima se smesi ozbiljan gradjanski rat, NATO - mozda, EU ni u snu.

darczob

pre 5 godina

Sve je isto.. nista se ne menja. Bolje Severna Makedonija odosto FYROM!!! S tim sto sad ulazimo u NATO i nadamo se i EU. Zaradi ''FYROM'' i taj spor nismo usli u NATO jos 2008-me, grci su dali veto (Albanija i Hrvatska jesu). Izgubili smo 11 godina na gluposte, patriotizam,nacionalizam. Nista nismo dobili, samo smo tonuli jos vise i vise. Sad jezik ostaje makedonski, nacionalnost makedonac, svi nas priznaju kao takvi i to je to. Jedino se drzava zove Severna Makedonija. Hvala Bogu pa bar postoji to Makedonija u imenu.I to je nesto..

marija

pre 5 godina

Svaka čast Makedonci! Postajemo uskoro partneri i saveznici u NATOu! Pozdrav iz Zagreba!
(Hrvoje, 11. januar 2019 21:08)

Švedska, Austrija, Finska, Irska i Malta su zemlje EU koje nisu članice NATO-a.
Pa valjda ste i sa njima partneri.

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Moj deda je bio komitski vojvoda i borio se MAKEDONIJU, niti severnu, juznu ili šta god već.
Na njegovu sreću je umro 1943., tako da nije morao da dozivi ovu sramotu!
(Srkiboy, 11. januar 2019 20:05)

E vidis, Grci se jos pre par hiljada godina borili da im se regija zove Makedonija...

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Aha, Izraelci su sirom sveta poznati kao vrlo tolerantno multietnicko drustvo kakvom treba stremiti. Mozda treba da pise i da li je osoba gej? Hajde i to da uvedemo!?
(Igor Gavran, 11. januar 2019 22:15)

Mozda ce ti ovo zvucati cudno, ali u normalnim drzavama ljudi ne kriju ni svoje etnicko poreklo ni politicku ni seksualnu orijentaciju.

Mosa

pre 5 godina

Najveca je glupost ovo o unosenju u dokumente etnicke pripadnosti! Zasta to sluzi!? Apsolutna glupost, ili si gradjanin te drzave e ako ti se ne svidja idi u drugu gde ti zive ti tvoji!

Struja nije Plazmakeks

pre 5 godina

Ulaskom u NATO Makedonci su zacementirali svoje granice,koje više niko neće smeti ni pokušati da promeni.Srbiju ako nastavi ovim putem sigurno čeka dalje propadanje i komadanje.
(charlie, 11. januar 2019 19:57)

Granice jesu zacementirane sve dok se građani na referendumu ne izjasne da se pripoje susednoj državi a to može da bude samo jedna... To i jeste plan Albanaca uz podršku SAD...

Лиманац

pre 5 godina

1/3 грађана постаде 2/3 скупштине. Демократија је растегљив појам.
Не честитам вам драге комшије и не желим вам срећу. Додуше, не желим вам ни несрећу.

Batko iz Srbije

pre 5 godina

A bre batkoti, pa vi ste gori od nas Srba 100 puta. Kod nas sporo dolazi iz d.peta u glavu ali vi ste šampioni, 26 godina. Umesto da ste 1992 odmah pristali i promenili ime, do sada bi bili u EU, možda i u NATU i živeli bi 20919120 puta bolje, ne bi imali unutrašnjih nacionalnih problema itd itd... Ali, sad će dušebrižnici iz opozicije da kukaju kako ste popustili i da je velika narodna izdaja, to što ste dodali jednu reč u naziv države. Želim vam svu sreću i puno ekonomskih uspeha, sad kad ste taj balast skinuli sa grbače.

Пет милиона

pre 5 godina

У сред источне Европе, наши јужни суседи на Западном Балкану - Република Северна Македонија.

Која смо ми сви комедија!!

Meki

pre 5 godina

Demonstracija sirove sile SAD nad malenim makedonskim narodom... Žao mi je što tako brzo nestaje ovaj divan i srdačan narod... Uskoro će se svi iseliti negde i ostaviti zemlju Albancima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Struja nije Plazmakeks, 11. januar 2019 20:04)

Biti divan i srdacan ne znaci nista kada je rec o egzistenciji. Bolje manje srdacan a vise promisljen. Posto im Srbi nisu bili bliski i dovoljno dobri devedesetih, sada neka plate svoju losu procenu. I ja kad u poslu nesto lose uradim, snosim odgovornost.

mile

pre 5 godina

Demokrata slusa volju naroda, diktator namece svoju volju narodu. Zamislite da je situacija obrnuta u korist Rusije kako bi prosao Zaev u ocima zapada.

Struja nije Plazmakeks

pre 5 godina

Demonstracija sirove sile SAD nad malenim makedonskim narodom... Žao mi je što tako brzo nestaje ovaj divan i srdačan narod... Uskoro će se svi iseliti negde i ostaviti zemlju Albancima...

gare

pre 5 godina

U ličnu kartu unose i podatke o etničkoj pripadnosti??
I to je kao super, evropski...
Kada bi to bilo uvedeno u Srbiji, onda bi to bio fašizam.

Gedora

pre 5 godina

Fašizam.
Definicija:
1. Kada se ljudi obeležavaju ( npr. nošenje žute trake)
2. Kada se u ličnu kartu upisije etničko poreklo a da to nije dobrovoljno
3. Nastavite niz......

Petar

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.
(pex, 11. januar 2019 20:34)

Kipar nije clanica NATO

leptirica

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.(pex, 11. januar 2019 20:34)Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-) 
(Tony, 11. januar 2019 20:47)Grčka jeste bila i ostala članica NATO i ratovala oko Kipra sa Turskom takođe članicom NATO.
(sjfhj, 11. januar 2019 22:40)

Grčka nije ratovala, ratovali su Kiparski Grci. Turska je izvršila invaziju na Kipar,otok na kojem žive Grci i Turci, nije napala Grčku, niti je Grčka ratovala u tom ratu. Ne isključujem mogućnost da jedna članica NATO-a napadne drugu, ali to se još nije dogodilo. U slučaju napada jedne članice NATO-a na drugu, NATO je dužan stati na stranu napadnute članice.

Oliver Nedeljkovic

pre 5 godina

Fasciniran sam ovim novim pokretom komentara koji ko papagaji ponavljaju ruska gubenarija odose svi, a mi? Cestitaju svima u okolini koji kao otkacinju ruse i prihvataju sve zapadno pa makar i na sopstvenu stetu pa ce uci u Nato pa ce odjednom biti razvijeni u svim sferama, a mi kao propasti zato sto kontru teramo. Pa jesu vama isprani mozgovi? Pa sta vi mislite da sad uvedemo sankicje rusima, prodamo zvanicno Kosovo, svima se izvinimo, platimo sve odstete sto traze od nas, sve zive teritorije podelimo kome se god cefne da uzme. Sta ucicemo u Eu, Nato, nece niko smeti vise da proba da nam otima teritorije?! Plata 5000e pa ne zna se jesu gori ovi ultra ortodoksni rusofili ili vi sa tim novim pogledom na svet da prihvatanjem svih uslova i ulizivanjem svima ce biti zlatno ovde. Pa pravna i uredjena drzava i drustvo se gradi iznutra i nikako ne zavisi dal cemo mi kao da volimo ili mrzimo ruse i uvlacimo se zapadu. Eto i taj zapad tapse Vucka po ramenu, zasto?! Zato sto ih bas briga i bilo bi ih briga i da sutra okrenemo list prodamo ruse, Kosovo, Sandzak, Vojvodinu, ukinemo Republiku Srpsku.. i dalje bi bili rupa obicna samo sa prodanim svim teritorijama. Da me pogresno ne razumete, ne branim ovu nasu vlast i prethodne, ali da je po vasem bilo bi razlike samo u tome sto bi nasa teritorija bila sve manja SVOJEVOLJNO, a i dalje bi bili bedni kao i sad, mozda i gori..

Republika Severna Makedonija

pre 5 godina

Komentarišu "veliki Srbi" koji su od 1991-1995 izgubili četiri rata a da nije Richard Charles Albert Holbrooke intervenisao i pripretio Tuđmanu kada je HV bio 10km pred Mrkonjić gradom da stanu, jer će Bosna ostati bez Srba a Srbija toliko izbeglica ne može da izdrži, malo su smešne ovi veliki licemerni komentari koji se rugaju sa svim žiteljima Republike Severne Makedonije.

P.S. Republika Severna Makedonija još uvek nije izgubila niti će izgubiti ni kvadrat od svoje teritorije naspram Srbije.

Komentara ima i ovakvih, valjda će biti objavljen i nije neka "Barbara" u stolici koja administrira komentare.

Josip

pre 5 godina

Pa nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota... Koga je još briga za nekakav referendum? Par poslanika u Sobranju i onako manje košta.

acca

pre 5 godina

Dodatno, prihvaćen je predlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

Dal je ovo po nekom evropskom ustavu?

Madrid

pre 5 godina

Besa, taj divni obicaj civilizovanog sveta. I predlazu jos jednu divnu tekovinu evropske civilizacije - razdvojiti gradjane po etnickoj pripadnosti I to im upisati u licne karte.
Neverovatno!

kakva bre sargarepa

pre 5 godina

Fašizam.
Definicija:
1. Kada se ljudi obeležavaju ( npr. nošenje žute trake)
2. Kada se u ličnu kartu upisije etničko poreklo a da to nije dobrovoljno
3. Nastavite niz......
(Gedora, 11. januar 2019 20:41)

1. Definicija fasizma je "ko god nije s nama i ne podrzava nas 100% je neprijatelj" (dakle nema neutralnih)
2. ovde se i radi o dobrovoljnom upisivanju etnickog porekla

Tolo

pre 5 godina

Da li su izdajnici oni koji drzavi izbrisu BJR a dodaju severna ili oni koji bi je zatrpali u vecnu izolaciju? I ovde se oni koji se zalazu za ulazak u NATO nazivaju izdajnicima. A kada bude rat i kad nasa drzava kao "vojno neutralna" bude pregazena od nekog saveza i kad postanemo ponovo robovi onda neka sadasnje patriote nadju nove izdajnike.

Tony

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.
(pex, 11. januar 2019 20:34)

Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-)

Вук

pre 5 godina

Многи овде коментаришу а немају икакве везе о стању на терену. Македонска влада је дала буквално све Албанцима, буквално исто као што им је Вучић дао на Косово и више но што су тражили. Албанци иду ка томе да постану државотворан народ у Македонији, речју рамноправан са Македонцима. И свака им част. Док се ми међусобно кољемо, пљачкамо, отимамо, властодржци муче напаћени народ, Албанци сложни рударе до крајњег циља. А Амери не могу да имају 9 савезника овде па ко је шта желео или није желео. Овако један савезник и гурају са њим до краја. Притом знају да ће Албанци демографски да буду најбројнија нација на Балкану за 15 година.

Ante

pre 5 godina

Svaka čast Makedonci. Ovako teške odluke, pa ipak da se donesu, da društvo krene naprijed. Malo je takvih na Balkanu, većinom tvrdoglave ovnovi.
I u Jugoslaviji ste bili najbolji i najpošteniji, i ostali ste.
Svaka čast, još jednom.

komentator

pre 5 godina

@Realno, 11. januar 2019 20:12
Kakve veze Srbija ima sa Makedonijom da bi je ova drzala za ruku???
Otkacite se vise od podmetanja Srbiji svega!
Koliko je svima dobro poznato, Srbija sa Makedonijom, od njenog osamostaljenja, nikakve veze i interese nema, niti je to interesuje.
Pozdrav!

kratkovidlepihočiju

pre 5 godina

Borili se dugo, dobili priznanje da su posebna nacija, posle pola veka i zvanično dobili državu, a sada je olako utapaju za malo obećane sreće.

radetoronto

pre 5 godina

Ovo oko licne karte i etnicki pripadnost je nesto sto su, ocigledno, trazili Albanci. mada i nije mi nesto previse cudno. Ja sam iz MK (sad SMK), i kad je moja mama vadila makedonski pasos postojala je opcija da pasos bude ispisan na razne jezike (ukljucujuci i srpski jezik) a ne samo na makedonski jezik. Inace, izjasnjavam se kao Srbin (ali iz MK).

Mozda zvuci malo cudno, ali mogu slobodno reci da Srbi sad imaju veca nacionalna prava u Makedoniji nego za vreme SFRJ. Tada, nisi mogao biti Srbin ako nisi bio poreklom iz nekog mesta izvan SRM-a. Pravoslavci-starosedioci u Makedoniji su morali biti Makedonci.

Alert

pre 5 godina

Nije mi jasno sto neki poistovecuju ulazak u nato, sa ulaskom u eu. To veze sa vezom nema. Nato svakog rado prima sa ovih prostora, samo da se izjasni. Da je srece da je tako sa EU. Ali nije.

Srboljub

pre 5 godina

U cemu je problem ? pa pre su se zvali BJRM I nikom nije smetalo zasto bi I sad?
(Milosso, 11. januar 2019 22:35)
kako, u čemu? pa ovim rešavanjem problema s imenom i normalizacijom odnosa sa Grčkom ostaje na Balkanu samo jedno žarište koje nikako ne može se da izmiri s najbližim komšijama i koje zarad uspomene na daleke pretke žrtvuje budućnost sopstvene dece. I, kako vidimo u komentarima, čak ne može da se pomiri ni sa tim da drugi uspešno rešavaju svoje probleme.

igor sulic

pre 5 godina

Bravo Makedonci!Svi se vas i dalje zvati makedonci (kao sto i ljude iz sj. irske zovu irci) !Rijesili ste spor s grckom, sad je Tsipras pred zidom i mora ovo usvojiti.Rijesili ste spor s albancima ,doveli ih pred svrsen cin i oni su morali pristat jer bi ih inace cijeli svijet izolirao!Ubrzano idete u NATO cime je teritorijalna cjelovitost makedonije zacementirana za sva vremena!Ovo je i kraj snova o velikoj albaniji koja bi obuhvatala i dijelove Makedonije!Ulaskom u EU i dizanjem standarda ,kao i omogucavanjem vasim gradanima rad u eu, rijesit cete i problem siromastva!Par stotina prosvjednika (koji znaju sto bi htjeli ,ali naravno ne znaju kako) ne znace nista!Cestitke!Lekcija svima

Перица

pre 5 godina

Који расизам - уписивање националнисти у личну карту!? Чему то и чему толика подршка северомакедончењу?

sjfhj

pre 5 godina

Puno te pozdravljaju Grci sa Kipra clanica NATO-a,koju je ratovala sa drugom NATO clanicom.(pex, 11. januar 2019 20:34)Dobar pokušaj, ali... Kipar nije članica NATO. ;-)
(Tony, 11. januar 2019 20:47)Grčka jeste bila i ostala članica NATO i ratovala oko Kipra sa Turskom takođe članicom NATO.

tosa

pre 5 godina

Poslednji zadnji slucaj da se etnicka pripadnost pise na licnim kartama bilo je tokom osamdesetih i pocetkom devedesetih godina XX veka u Ruandi kada je, uz ime i prezime, pisalo Hutu, Tutsi ili neki drugi. I to se, 1994 godine, nije zavrsilo dobro...

Arragorn

pre 5 godina

Pa valjda im je bolje bilo ono Bivši jugoslovenski republički Makedonci od Severni Makedonci... po meni bi najbolje bilo da se zovu Slovenska Makedonija pošto su samo na delu Makedonije, a ostali delovi su u Grčkoj i Bugarskoj, još što nemaju nikakve veze sa antičkim Makedoncima koje kradu Grcima... i još su slovenskog porekla.

Dex

pre 5 godina

U licnim kartama pise etnicka pripadnost gradjana!? Sta je sledece, Jevreji da nose zute trake? Nacionalne manjine su svuda u problemu i asimilaciji osim ako se ne radi o Albancima. Oni bez ikakvog problema terorisu i progutaju vecinu.
(Igor Gavran, 11. januar 2019 19:30)

U Izraelskim licnim kartama pise etnicka pripadnost.

odamna pamtam

pre 5 godina

@radetoronto - nije tačno da za vreme SFRJ nije mogao da se izjasni kao Srbin neko ko je rođen u Makedoniji. Evo ga moj komšija, rođen početkom 50-tih godina prošlog veka u Makedoniji, od oca Srbina i majke Makedonke, preziva se na ić i celog života se izjašnjava kao Srbin. Naravno nije samo on, ali mi je to prostorno najbliži primer?

Igor Gavran

pre 5 godina

@Dex "U Izraelskim licnim kartama pise etnicka pripadnost."

Aha, Izraelci su sirom sveta poznati kao vrlo tolerantno multietnicko drustvo kakvom treba stremiti. Mozda treba da pise i da li je osoba gej? Hajde i to da uvedemo!?

dadada

pre 5 godina

Srbi, brinite vi o Kosovu, Presevu, Vojvodini i Sandzaku, pa onda solite pamet drugima :) Makedoncima ipak niko nije uzeo ni pedalj zemlje, a vama uzima ko sta hoce.

Nenad

pre 5 godina

Sada ce ih ekspresno primiti u NATO, Rusija gubi na svim frontovima a Srbija okruzena neprijateljskim zemljama sa Vulinovim Potemkinovim naoruzanjem.

zmajognjeni

pre 5 godina

Makedonci ovime stvaraju saveznike. Kompromisnim, teskim resenjima. Ulaze u NATO, idu na putu ka EU. Na taj nacin oni cuvaju i ucvrsucuju svoje granice. Ovo je nacin da se spreci komadanje Makedonije, a ne rat i teranje inata sa celim svetom i odmeravanje snaga sa dobro organizovanim Albancima. Ovo je put ka stabilnoj Makedoniji. Pogledajte gde je nas dovela politika devedesetih, sami protiv svih, ne moze nam niko nista itd

Gde ja zivim

pre 5 godina

Za sve one koji su protiv dogovora i onih koji ne razumeju odnos snaga u svetu, a pre svega za one kojima ni jedan narod iz komsiluka ne valja. Previse ste ograniceni i plitki, da bilo kakve komentare i kritike dajete na racun vodjenja politike (konkretno makedonske u ovom slucaju). Takvi praznoglavci, sa takvim nakaradnim shvatanjima su i doveli Srbiju tu gde jeste. Samo treba staviti prst na celo i razmisliti da li smo nekada umeli bilo sta u sopstvenom interesu da napravimo, a da to nije kroz ratove, glad, muku i patnju?! Da li mislite da smo zadnjih 30godina prave lidere birali, s obzirom na to kroz sta smo prolazili i kroz sta jos uvek prolazimo? Svako normalan ce doci do zakljucka da to nije bilo dobro uopste, a da su i danas ti isti na vlasti i rade na tome da budu tu gde jesu i narednih 100 godina. I kako onda bilo ko od nas moze da filozofira i sudi sta je dobro za makedonce i da li su oni u problemu? Gledamo u tudje dvoriste, a u nasem se izlila kanalizacija!

Hmmmm

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da neki ovde pozdravljaju ovu katastrofalnu odluku. Pa sta mislite da ce ovakva geopoliticka situacija u svetu oduvek vladati?
(Nenad, 11. januar 2019 21:07)
A kakva ce biti geopoliticka situacija u svetu i kad?
Cekaj ti cvrsto i ponosno u mestu dok ne nestanemo, nemoj slucajno da plivas i menjas strane kao svi normalni mali narodi.

radetoronto

pre 5 godina

Svakako je vise gradjana za ovo nego protiv ovoga. Zašto nisu izašli na referendum oni koji su protiv, ako je samo 35% za? Znaju da bi izgubili. U manjini su. Oni koji su protiv toga, znaju da su u manjini i zato su bojkotirali referendum. I sada oni sebi pripisuju i one koji nikad ne izlaze na referendume i tako se predstavljaju da su u većini a u stvari su u manjini.
(E, 11. januar 2019 20:48)

Tesko je reci da li bi bili u manjini ili ne. Mozda, mozda ne. Ali slazem se da nisu pokazali hrabrost.

BOSS

pre 5 godina

Kad se glasa za nesto,manje vise 95 posto ljudi kojima odgovara ta opcija izlaze na glasanje,tako ne mogu reci da su svi ovi sto nisu izasli protiv ove opcije,al vecina jeste sigurno!!!
Na referendum u Crnoj Gori sto je bio garantujem da nije bilo 100 ljudi koji ma se svidjala opcija,da nisu glasali.

Vladislav

pre 5 godina

Da je Mk 2008 ušla u EU verovatno bi i mi do sada avanzovali. Sada navijamo da im sve krene naopačke da ne budemo najgori. Vreme je da promenimo neke navike.

Zoki

pre 5 godina

Ako je to demokratska volja građana, srećno im bilo. Međutim, mislim da je to sa upisivanjem etničke pripadnosti u lične dokumente u suprotnosti sa svim standardima EU.

Bob

pre 5 godina

Kako Albanci mudro koriste ovo prisustvo Amerike u regionu. Skidam im kapu na strpljenu i taktici. Evo i ovo sto su veceras dobili u makedonskom parlamentu je jedna od njihovih mudrih pobeda.

Ostin A

pre 5 godina

Jel kapirate da ovo nije nametnuo "zapad", već isključivo Grčka (zemlja koja nije priznala Kosovo), za razliku od BJRM.

Grčka blokira zbog naziva Makedoniju u svim mogućim institucijama već 20 godina, pa je za većinu zemalja ona FYRM a ne Makedonija. U neku ruku, oni su izabrali da umesto naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" se zovu "Severna Makedonija".

Realno, mnogo bolje.

mica

pre 5 godina

Niti je meksicka Kalifornija Juzna, niti americka Severna ! Niti je to kome palo na pamet iako u obe u milionskim brojevima zive meksikanci !