Četvrtak, 13.09.2018.

11:47

Da li je EU spremna: Ukidaju vize za građane Kosova

Evropski parlament danas je sa 420 glasa "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Izvor: Beta

Da li je EU spremna: Ukidaju vize za graðane Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Rudika

pre 5 godina

Sad tu neki ukazuju na stampedo npr. Poljaka kad su ih primili u EU, A Istočne Njemce su već svi zaboravili!? Tada je počelo......

goga

pre 5 godina

""Правна је бесмилица да се представници 5 земаља ЕУ које не признају Косово за независну државу изјашњавају о укидању виза за грађане непризнате државе.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Бата Стојковић, 13. septembar 2018 18:26) """"
------------------------
A onda je jos veca jos je veca pravna besmislica da drzava Grcka koja je jedna od tih 5 drzava koje ne priznaju Kosovo, bez problema priznaje pasos kosova i u njega stavlja svoju radnu vizu. naime svi znamo da par hiljada Albanaca sa pasosima Kosova rade u Grckoj

Бата Стојковић

pre 5 godina

Правна је бесмилица да се представници 5 земаља ЕУ које не признају Косово за независну државу изјашњавају о укидању виза за грађане непризнате државе.

Max

pre 5 godina

Braco Srbi velika vecina vas koji ste ostavili svoj kom. mesate babe i zabe. Vizna liberalizacija za stanovnike Kosova* znaci da oni mogu bez vize doci i zivjeti 90 dana na podrucju EU.Ako Srbija nekim cudom zavrsi pristupne pregovore i udje u EU 2025 godine to znaci da od 2025 godine pocinju teci rokovi i ogranicenja koja ocekuju srpske radnike u trazenju boljeg zivota van SRB. Maksimalni rok zabrane pristupa radnicima iz nove clanice EU je sedam godina. HR je u EU od 2013 i jedino AUT i SLO su iskoristile maksimalnu zabranu od 7 godina. U svim ostalim zemljama HR drzavljani se u pravima i obavezama tretiraju kao i domicilno stanovnistvo. Ako Srbija udje u EU 2025.tek 2032 godine bi srpski radnici mogli slobodno traziti posao unutar EU.Ovo sto se sada vama cini kao ustupak Kosovarima u biti je lose za vecinu njih. Kosovo* je za EU sigurna zemlja a to znaci da Kosovari vise ne mogu traziti azil na zapadu. Ako ga i zatraze to ce se rjesavati po hitnom postupku i slijedi jos hitnija deportacija. Prije su dolazili i pricali kako ih Srbi ugnjetavaju. Trazili bi azil koji u pravilu ne bi dobijali.Ali sam postupak i mogucnost revizije su mnogima od njih osiguravale visegodisnji boravak na drzavnim jaslama. Ako znamo kolika su socijalna primanja na zapadu,da je dj.doplatak u Njemackoj u redu velicine prosjecne plate na jugu Srbije a da Kosovari imaju velike obitelji sve sam vam rekao.

Bravo

pre 5 godina

Znaci zato sva ova gungula oko korekcije granica. Da zaboravni Srbi zaborave zajednicu srpskih opstina. Niko je vise i ne pominje, a od korekcije granica nema nista. Kosovo koraca napred svakim danom. A Srbija ne mrda.

Marko

pre 5 godina

@alban
Sta nam je pokazala Rita Ora? Rodila se u Pristini i pobegla sa roditeljima u London kad je napunila godinu dana. Nisam siguran ni da zna albanski. Vodi se kao britanska pevacica i tako je tretiraju

Stevan

pre 5 godina

@ Marko
Super si to zaljučio. Kažeš,logično je da Kosovo kao deo Srbije ima viznu liberizaciju. A da li ti je logično da Srbi, koji žive na Kosovu, bez kosovskog pasoša ne će biti u mogućnosti da uživaju u toj liberizaciji?

Vladimir Srdanovic

pre 5 godina

U ime sve dece iz zemalja kojima su potrebne vize za putovanja, podrzavam ovu odluku EU. Deca sa Kosova su isto deca kao i ostala deca u svetu i nadam se da za njih nece biti nepremostivih granica. Mi smo to vec iskusili u ne tako davnoj istoriji i treba da podrzavamo svaku inicijativu koja sprecava kaznjavanje neduzne dece.

Istrijan

pre 5 godina

Vizna liberalizacija ne znaci i zaposlenje
Mogu na crno. Hrvatska koja je clanica jos uvek nema zeleno svtlo zaposljavanja u EU osim ako neke zemlje pojedinacno (Nemacka i Irska) ....
(Zvezdas, 13. septembar 2018 13:43)

Boze koliko lupetanja i lazi u vremenima kad se ovakve informacije mogu na internetu provjerit doslovno u 2minute.
Hrvatska IMA zeleno svjetlo za zaposlenje (odnosno nisu potrebne radne dozvole) za SVE zemlje clanice EU, osim Austrije, koja je to nedavno ogranicila (samo za odredjene sektore)

Sve vrlo lako povjerljivo na stranicama EU i nije mi jasno cemu takve price.
Ja bi licno volio da si u pravu i da su Hrvati svuda ograniceni u radnim dozvolama jer bi to smanjilo odlazak stanovnistva (pogotovo iz Slavonije)

SRB dijaspora

pre 5 godina

To je po meni OK. Veci deo EU priznaje Kosovo, a vize su ukinute svima osim Kosovu, pa nek se ukinu i njima. Emigracije ima i sa i bez viza, to smo bar svi videli. Albanci sa Kosova vize ionako zaobilaze uzimajuci srpske, makedonske ili albanske pasoše, bar ce se ta procedura pojednostaviti.

Arben

pre 5 godina

Puno komentara ostace kosovo prazno
Albaci sa kosova koi su imali tu nameru nasli nacin pa su danas tamo
A migracija ludi nece prestati nikad
Inace ima i onih kao sto sam ja da i kad bi znao da cu tamo da postanem milioner necu da idem.

balkancaffe

pre 5 godina

Na kraju ce viza trebati samo Srbima s Kosmeta, koji imaju pasose izdate od strane koordinacione uprave.
(Miroljub

Uzece Kosovske pasose.

C i n i k

pre 5 godina

To ce samo da znaci manju navalicu na nase pasose, a istovremeno i ogroman egzodus albanaca sa Kosova. Eto prilike za rusofile i "patriote" da se nasele i zive na Kosovu...

alban

pre 5 godina

Ovi sto kazu da ce Kosovo ostati prazno, moracu ih razocarati. Albanci nikada ne ostavljaju svoju domovinu, ma gde god ziveli. Mi smo slicni jevrejima. To vam je pokazala i Dua Lipa i Rita Ora, i Xherdan Shaqiri a i svi drugi, a narocito narod Kosova.

luka

pre 5 godina

@ Zvezdaš
Loše si informisan prijatelju. Imam Hr pasoš i momentalno se u EU ne mogu zaposliti bez radne dozvole samo u Austriji i Sloveniji. Istina je, međutim, da postoji ograničenje od 3, 5 ili 7 godina (svaka država ga određuje za sebe), pa unutar tih rokova slobodan protok nije moguć.

Miloš

pre 5 godina

Pa znate kako, ako Avganistanci mogu peške u EU bez pasoša, zaista je sramota da bilo kom Evropljaninu treba bilo šta osim pasoša, ako i toliko.

Mitrovica

pre 5 godina

Daj Boze da im daju viznu liberalizaciju, za 2 godine 50% Kosova ce biti prazno.
(Mare, 13. septembar 2018 12:36)

Dzaba se raduješ! Kosovo se nije izpraznilo 90-tih, kada je praktično bilo nemoguće ziveti tamo (pod Slobinim režimom), a kamoli sada.

Vlad the Great

pre 5 godina

Ovi iz EU nisu znali sta im se sprema kad su Poljake pustali u EU. Pa to je bio stampedo.
Ma trcali su preko grane.
Samo u Britaniju ih je prve godine doslo oko milion (oni ocekivali oko 23 hiljade).
Sad su Rumuni preplavili Evropu.
Ali jeftina radna snaga Evropi je itekako potrebna. Izbeglice iz Azije i Afrike se prihvataju (a kao nesto sokirani kako plivaju po sredozemnom moru)....tako da jedno polovina populacije Kosova ih nece nesto zabrinuti. Vise njih interesuje kako uci na to trziste i iscrpeti sve sto se moze za male pare.

milosh-nish

pre 5 godina

Ako Srbija nije ostala prazna nece ni Kosovo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (baracika, 13. septembar 2018 13:13)

nije prazna ali ide ka tome,nece nas ni biti kroz 100 godina i drago mi je zbog toga.

Kum

pre 5 godina

Hahaha, ostace Kosovo prazno.
(Nenad, 13. septembar 2018 11:58)

Неће....код њих један остаје да чува родитеље и кућу а остали иду да раде. Ти што оду да раде, шаљу паре, а овај један купује и гради...само...каква визна либерализација за земљу која не постоји за 1/5 чланица ЕУ?

aco

pre 5 godina

Одеслиће се и ових милион Албанаца што их је остало. Занимљиво је да је се број Албанаца повећавао само пре 99', а након тога се смањивао.

Zvezdas

pre 5 godina

Vizna liberalizacija ne znaci i zaposlenje
Mogu na crno. Hrvatska koja je clanica jos uvek nema zeleno svtlo zaposljavanja u EU osim ako neke zemlje pojedinacno (Nemacka i Irska) svojim zakonom ne donesu drugaciju odluku

obi van

pre 5 godina

to je liberalizacija viza a ne pravo na radne dozvole i teško da neće biti nekog exodusa.
Ali dosta Albanaca je zadržalo srpske ili makedonske pasoše tako da će ih ovo podstaći da uzmu kosovske. Al će se Švajcarci iznenaditi naglom prilivu Kosovara jer oni njih vode u statistikama kao Srbe i Makedonce.

Лепи Цане

pre 5 godina

Логично је да би Косово требало да има исти третман по питању визне либерализације као Србија, пошто је покрајина Србије.

mario

pre 5 godina

Hahaha, ostace Kosovo prazno.
(Nenad, 13. septembar 2018 11:58)
A zamisli kada jednom Srbija uđe u EU.
Ako je EU bila spremna za Srbiju onda je i za Kosovo.

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Pa posto su priznali tzv. drzavu, ne preostaje im nista drugo nego vizna liberalizacija. To je posteno sa njihove strane. Druga je stvar sta to donosi EU.

Vladimir

pre 5 godina

Šta je to kvalifikovana većina kada je šengenska zona u pitanju jer 5 zemalja ne priznaje Kosovo pa će verovatno biti protiv. Da li neko zna te brojeve. Nama će mislim biti bolje da im odobre putovanje bez vize. Odmah upoznaš ljude i vidiš sa kim imaš posla. Čim su nama u Srbiji ukinuli vize odmah je desnica u EU dobila na snazi i euforija priširenja EU izgubila na zamahu. Tako će i sa njima biti. Što ih pre upoznaju lično nama bolje.

ankona

pre 5 godina

Vi svesni niste koliko Evropljani generalno vole Albance. Izuzetni radnici, dosta konzervativni, ali se ne mešaju ni u šta osim onoga što se tiče Albanaca i njihove kulture. Veoma dobro integrisani, uvek imaju dve ličnosti-useljeničku (koja važi 11 meseci) i albansku (dok su na odmoru). Oni sve što imaju vuku nazad i vade svoje sunarodnike iz blata. Opasna nacija, ultra ambiciozna, poješće nas sve za 100 godina. Svesni niste koliko od njih treba bežati već sad.

комша

pre 5 godina

Vecih patriota i jace povezanosti sa domovinom od Kosovskoh Albanaca je tesko naci u Evropi. Oni ce sigurno sve uciniti da se domognu zaposlenja u EU (Srbi kao nece)ali ce i sigurno biti uvek u vezi sa svojim rodnim krajem i tu ne moze biti ni reci o iseljavanju i nekakvom odlasku za uvek. Sve sto oni rade, rade prvenstveno za porodicu (klan) za siru Kosovsku zajednicu i tek na kraju za sebe licno. Ko drugacije misi taj ne poznaje Albance.
(Prazno i pusto Kosovo, 13. septembar 2018 13:21)

Било некад. Данас млади не размишљају тако. Неће више Албанка да рађа чету деце, хоће да живе нормално, да имају добар посао и добра кола, а то на Косову неће имати никада.

Prazno i pusto Kosovo

pre 5 godina

Vecih patriota i jace povezanosti sa domovinom od Kosovskoh Albanaca je tesko naci u Evropi. Oni ce sigurno sve uciniti da se domognu zaposlenja u EU (Srbi kao nece)ali ce i sigurno biti uvek u vezi sa svojim rodnim krajem i tu ne moze biti ni reci o iseljavanju i nekakvom odlasku za uvek. Sve sto oni rade, rade prvenstveno za porodicu (klan) za siru Kosovsku zajednicu i tek na kraju za sebe licno. Ko drugacije misi taj ne poznaje Albance.

Marko

pre 5 godina

Kosovo i Metohija je deo Srbije a Srbija ima viznu liberalizaciju pa je logično da i za taj deo zemlje bude isto kao kod nas u unutrašnjosti (npr. u Beogradu)

mr no

pre 5 godina

Stvarno je jadno da u Evropi postoje ljudi koji moraju da se i dalje ponižavaju i čekaju u redu za šengenske vize. To je neljudski, bez obzira na politiku.

Prazno i pusto Kosovo

pre 5 godina

Vecih patriota i jace povezanosti sa domovinom od Kosovskoh Albanaca je tesko naci u Evropi. Oni ce sigurno sve uciniti da se domognu zaposlenja u EU (Srbi kao nece)ali ce i sigurno biti uvek u vezi sa svojim rodnim krajem i tu ne moze biti ni reci o iseljavanju i nekakvom odlasku za uvek. Sve sto oni rade, rade prvenstveno za porodicu (klan) za siru Kosovsku zajednicu i tek na kraju za sebe licno. Ko drugacije misi taj ne poznaje Albance.

mr no

pre 5 godina

Stvarno je jadno da u Evropi postoje ljudi koji moraju da se i dalje ponižavaju i čekaju u redu za šengenske vize. To je neljudski, bez obzira na politiku.

Kum

pre 5 godina

Hahaha, ostace Kosovo prazno.
(Nenad, 13. septembar 2018 11:58)

Неће....код њих један остаје да чува родитеље и кућу а остали иду да раде. Ти што оду да раде, шаљу паре, а овај један купује и гради...само...каква визна либерализација за земљу која не постоји за 1/5 чланица ЕУ?

aco

pre 5 godina

Одеслиће се и ових милион Албанаца што их је остало. Занимљиво је да је се број Албанаца повећавао само пре 99', а након тога се смањивао.

mario

pre 5 godina

Hahaha, ostace Kosovo prazno.
(Nenad, 13. septembar 2018 11:58)
A zamisli kada jednom Srbija uđe u EU.
Ako je EU bila spremna za Srbiju onda je i za Kosovo.

alban

pre 5 godina

Ovi sto kazu da ce Kosovo ostati prazno, moracu ih razocarati. Albanci nikada ne ostavljaju svoju domovinu, ma gde god ziveli. Mi smo slicni jevrejima. To vam je pokazala i Dua Lipa i Rita Ora, i Xherdan Shaqiri a i svi drugi, a narocito narod Kosova.

ankona

pre 5 godina

Vi svesni niste koliko Evropljani generalno vole Albance. Izuzetni radnici, dosta konzervativni, ali se ne mešaju ni u šta osim onoga što se tiče Albanaca i njihove kulture. Veoma dobro integrisani, uvek imaju dve ličnosti-useljeničku (koja važi 11 meseci) i albansku (dok su na odmoru). Oni sve što imaju vuku nazad i vade svoje sunarodnike iz blata. Opasna nacija, ultra ambiciozna, poješće nas sve za 100 godina. Svesni niste koliko od njih treba bežati već sad.

Bravo

pre 5 godina

Znaci zato sva ova gungula oko korekcije granica. Da zaboravni Srbi zaborave zajednicu srpskih opstina. Niko je vise i ne pominje, a od korekcije granica nema nista. Kosovo koraca napred svakim danom. A Srbija ne mrda.

Mitrovica

pre 5 godina

Daj Boze da im daju viznu liberalizaciju, za 2 godine 50% Kosova ce biti prazno.
(Mare, 13. septembar 2018 12:36)

Dzaba se raduješ! Kosovo se nije izpraznilo 90-tih, kada je praktično bilo nemoguće ziveti tamo (pod Slobinim režimom), a kamoli sada.

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Pa posto su priznali tzv. drzavu, ne preostaje im nista drugo nego vizna liberalizacija. To je posteno sa njihove strane. Druga je stvar sta to donosi EU.

Лепи Цане

pre 5 godina

Логично је да би Косово требало да има исти третман по питању визне либерализације као Србија, пошто је покрајина Србије.

balkancaffe

pre 5 godina

Na kraju ce viza trebati samo Srbima s Kosmeta, koji imaju pasose izdate od strane koordinacione uprave.
(Miroljub

Uzece Kosovske pasose.

C i n i k

pre 5 godina

To ce samo da znaci manju navalicu na nase pasose, a istovremeno i ogroman egzodus albanaca sa Kosova. Eto prilike za rusofile i "patriote" da se nasele i zive na Kosovu...

Vladimir Srdanovic

pre 5 godina

U ime sve dece iz zemalja kojima su potrebne vize za putovanja, podrzavam ovu odluku EU. Deca sa Kosova su isto deca kao i ostala deca u svetu i nadam se da za njih nece biti nepremostivih granica. Mi smo to vec iskusili u ne tako davnoj istoriji i treba da podrzavamo svaku inicijativu koja sprecava kaznjavanje neduzne dece.

Miloš

pre 5 godina

Pa znate kako, ako Avganistanci mogu peške u EU bez pasoša, zaista je sramota da bilo kom Evropljaninu treba bilo šta osim pasoša, ako i toliko.

комша

pre 5 godina

Vecih patriota i jace povezanosti sa domovinom od Kosovskoh Albanaca je tesko naci u Evropi. Oni ce sigurno sve uciniti da se domognu zaposlenja u EU (Srbi kao nece)ali ce i sigurno biti uvek u vezi sa svojim rodnim krajem i tu ne moze biti ni reci o iseljavanju i nekakvom odlasku za uvek. Sve sto oni rade, rade prvenstveno za porodicu (klan) za siru Kosovsku zajednicu i tek na kraju za sebe licno. Ko drugacije misi taj ne poznaje Albance.
(Prazno i pusto Kosovo, 13. septembar 2018 13:21)

Било некад. Данас млади не размишљају тако. Неће више Албанка да рађа чету деце, хоће да живе нормално, да имају добар посао и добра кола, а то на Косову неће имати никада.

milosh-nish

pre 5 godina

Ako Srbija nije ostala prazna nece ni Kosovo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (baracika, 13. septembar 2018 13:13)

nije prazna ali ide ka tome,nece nas ni biti kroz 100 godina i drago mi je zbog toga.

Arben

pre 5 godina

Puno komentara ostace kosovo prazno
Albaci sa kosova koi su imali tu nameru nasli nacin pa su danas tamo
A migracija ludi nece prestati nikad
Inace ima i onih kao sto sam ja da i kad bi znao da cu tamo da postanem milioner necu da idem.

Marko

pre 5 godina

@alban
Sta nam je pokazala Rita Ora? Rodila se u Pristini i pobegla sa roditeljima u London kad je napunila godinu dana. Nisam siguran ni da zna albanski. Vodi se kao britanska pevacica i tako je tretiraju

Istrijan

pre 5 godina

Vizna liberalizacija ne znaci i zaposlenje
Mogu na crno. Hrvatska koja je clanica jos uvek nema zeleno svtlo zaposljavanja u EU osim ako neke zemlje pojedinacno (Nemacka i Irska) ....
(Zvezdas, 13. septembar 2018 13:43)

Boze koliko lupetanja i lazi u vremenima kad se ovakve informacije mogu na internetu provjerit doslovno u 2minute.
Hrvatska IMA zeleno svjetlo za zaposlenje (odnosno nisu potrebne radne dozvole) za SVE zemlje clanice EU, osim Austrije, koja je to nedavno ogranicila (samo za odredjene sektore)

Sve vrlo lako povjerljivo na stranicama EU i nije mi jasno cemu takve price.
Ja bi licno volio da si u pravu i da su Hrvati svuda ograniceni u radnim dozvolama jer bi to smanjilo odlazak stanovnistva (pogotovo iz Slavonije)

SRB dijaspora

pre 5 godina

To je po meni OK. Veci deo EU priznaje Kosovo, a vize su ukinute svima osim Kosovu, pa nek se ukinu i njima. Emigracije ima i sa i bez viza, to smo bar svi videli. Albanci sa Kosova vize ionako zaobilaze uzimajuci srpske, makedonske ili albanske pasoše, bar ce se ta procedura pojednostaviti.

Marko

pre 5 godina

Kosovo i Metohija je deo Srbije a Srbija ima viznu liberalizaciju pa je logično da i za taj deo zemlje bude isto kao kod nas u unutrašnjosti (npr. u Beogradu)

Stevan

pre 5 godina

@ Marko
Super si to zaljučio. Kažeš,logično je da Kosovo kao deo Srbije ima viznu liberizaciju. A da li ti je logično da Srbi, koji žive na Kosovu, bez kosovskog pasoša ne će biti u mogućnosti da uživaju u toj liberizaciji?

Vlad the Great

pre 5 godina

Ovi iz EU nisu znali sta im se sprema kad su Poljake pustali u EU. Pa to je bio stampedo.
Ma trcali su preko grane.
Samo u Britaniju ih je prve godine doslo oko milion (oni ocekivali oko 23 hiljade).
Sad su Rumuni preplavili Evropu.
Ali jeftina radna snaga Evropi je itekako potrebna. Izbeglice iz Azije i Afrike se prihvataju (a kao nesto sokirani kako plivaju po sredozemnom moru)....tako da jedno polovina populacije Kosova ih nece nesto zabrinuti. Vise njih interesuje kako uci na to trziste i iscrpeti sve sto se moze za male pare.

obi van

pre 5 godina

to je liberalizacija viza a ne pravo na radne dozvole i teško da neće biti nekog exodusa.
Ali dosta Albanaca je zadržalo srpske ili makedonske pasoše tako da će ih ovo podstaći da uzmu kosovske. Al će se Švajcarci iznenaditi naglom prilivu Kosovara jer oni njih vode u statistikama kao Srbe i Makedonce.

luka

pre 5 godina

@ Zvezdaš
Loše si informisan prijatelju. Imam Hr pasoš i momentalno se u EU ne mogu zaposliti bez radne dozvole samo u Austriji i Sloveniji. Istina je, međutim, da postoji ograničenje od 3, 5 ili 7 godina (svaka država ga određuje za sebe), pa unutar tih rokova slobodan protok nije moguć.

Vladimir

pre 5 godina

Šta je to kvalifikovana većina kada je šengenska zona u pitanju jer 5 zemalja ne priznaje Kosovo pa će verovatno biti protiv. Da li neko zna te brojeve. Nama će mislim biti bolje da im odobre putovanje bez vize. Odmah upoznaš ljude i vidiš sa kim imaš posla. Čim su nama u Srbiji ukinuli vize odmah je desnica u EU dobila na snazi i euforija priširenja EU izgubila na zamahu. Tako će i sa njima biti. Što ih pre upoznaju lično nama bolje.

Zvezdas

pre 5 godina

Vizna liberalizacija ne znaci i zaposlenje
Mogu na crno. Hrvatska koja je clanica jos uvek nema zeleno svtlo zaposljavanja u EU osim ako neke zemlje pojedinacno (Nemacka i Irska) svojim zakonom ne donesu drugaciju odluku

Max

pre 5 godina

Braco Srbi velika vecina vas koji ste ostavili svoj kom. mesate babe i zabe. Vizna liberalizacija za stanovnike Kosova* znaci da oni mogu bez vize doci i zivjeti 90 dana na podrucju EU.Ako Srbija nekim cudom zavrsi pristupne pregovore i udje u EU 2025 godine to znaci da od 2025 godine pocinju teci rokovi i ogranicenja koja ocekuju srpske radnike u trazenju boljeg zivota van SRB. Maksimalni rok zabrane pristupa radnicima iz nove clanice EU je sedam godina. HR je u EU od 2013 i jedino AUT i SLO su iskoristile maksimalnu zabranu od 7 godina. U svim ostalim zemljama HR drzavljani se u pravima i obavezama tretiraju kao i domicilno stanovnistvo. Ako Srbija udje u EU 2025.tek 2032 godine bi srpski radnici mogli slobodno traziti posao unutar EU.Ovo sto se sada vama cini kao ustupak Kosovarima u biti je lose za vecinu njih. Kosovo* je za EU sigurna zemlja a to znaci da Kosovari vise ne mogu traziti azil na zapadu. Ako ga i zatraze to ce se rjesavati po hitnom postupku i slijedi jos hitnija deportacija. Prije su dolazili i pricali kako ih Srbi ugnjetavaju. Trazili bi azil koji u pravilu ne bi dobijali.Ali sam postupak i mogucnost revizije su mnogima od njih osiguravale visegodisnji boravak na drzavnim jaslama. Ako znamo kolika su socijalna primanja na zapadu,da je dj.doplatak u Njemackoj u redu velicine prosjecne plate na jugu Srbije a da Kosovari imaju velike obitelji sve sam vam rekao.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Правна је бесмилица да се представници 5 земаља ЕУ које не признају Косово за независну државу изјашњавају о укидању виза за грађане непризнате државе.

goga

pre 5 godina

""Правна је бесмилица да се представници 5 земаља ЕУ које не признају Косово за независну државу изјашњавају о укидању виза за грађане непризнате државе.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Бата Стојковић, 13. septembar 2018 18:26) """"
------------------------
A onda je jos veca jos je veca pravna besmislica da drzava Grcka koja je jedna od tih 5 drzava koje ne priznaju Kosovo, bez problema priznaje pasos kosova i u njega stavlja svoju radnu vizu. naime svi znamo da par hiljada Albanaca sa pasosima Kosova rade u Grckoj

Rudika

pre 5 godina

Sad tu neki ukazuju na stampedo npr. Poljaka kad su ih primili u EU, A Istočne Njemce su već svi zaboravili!? Tada je počelo......

Marko

pre 5 godina

Kosovo i Metohija je deo Srbije a Srbija ima viznu liberalizaciju pa je logično da i za taj deo zemlje bude isto kao kod nas u unutrašnjosti (npr. u Beogradu)

Лепи Цане

pre 5 godina

Логично је да би Косово требало да има исти третман по питању визне либерализације као Србија, пошто је покрајина Србије.

mr no

pre 5 godina

Stvarno je jadno da u Evropi postoje ljudi koji moraju da se i dalje ponižavaju i čekaju u redu za šengenske vize. To je neljudski, bez obzira na politiku.

alban

pre 5 godina

Ovi sto kazu da ce Kosovo ostati prazno, moracu ih razocarati. Albanci nikada ne ostavljaju svoju domovinu, ma gde god ziveli. Mi smo slicni jevrejima. To vam je pokazala i Dua Lipa i Rita Ora, i Xherdan Shaqiri a i svi drugi, a narocito narod Kosova.

Kum

pre 5 godina

Hahaha, ostace Kosovo prazno.
(Nenad, 13. septembar 2018 11:58)

Неће....код њих један остаје да чува родитеље и кућу а остали иду да раде. Ти што оду да раде, шаљу паре, а овај један купује и гради...само...каква визна либерализација за земљу која не постоји за 1/5 чланица ЕУ?

aco

pre 5 godina

Одеслиће се и ових милион Албанаца што их је остало. Занимљиво је да је се број Албанаца повећавао само пре 99', а након тога се смањивао.

Prazno i pusto Kosovo

pre 5 godina

Vecih patriota i jace povezanosti sa domovinom od Kosovskoh Albanaca je tesko naci u Evropi. Oni ce sigurno sve uciniti da se domognu zaposlenja u EU (Srbi kao nece)ali ce i sigurno biti uvek u vezi sa svojim rodnim krajem i tu ne moze biti ni reci o iseljavanju i nekakvom odlasku za uvek. Sve sto oni rade, rade prvenstveno za porodicu (klan) za siru Kosovsku zajednicu i tek na kraju za sebe licno. Ko drugacije misi taj ne poznaje Albance.

ankona

pre 5 godina

Vi svesni niste koliko Evropljani generalno vole Albance. Izuzetni radnici, dosta konzervativni, ali se ne mešaju ni u šta osim onoga što se tiče Albanaca i njihove kulture. Veoma dobro integrisani, uvek imaju dve ličnosti-useljeničku (koja važi 11 meseci) i albansku (dok su na odmoru). Oni sve što imaju vuku nazad i vade svoje sunarodnike iz blata. Opasna nacija, ultra ambiciozna, poješće nas sve za 100 godina. Svesni niste koliko od njih treba bežati već sad.

Marko

pre 5 godina

@alban
Sta nam je pokazala Rita Ora? Rodila se u Pristini i pobegla sa roditeljima u London kad je napunila godinu dana. Nisam siguran ni da zna albanski. Vodi se kao britanska pevacica i tako je tretiraju

Mitrovica

pre 5 godina

Daj Boze da im daju viznu liberalizaciju, za 2 godine 50% Kosova ce biti prazno.
(Mare, 13. septembar 2018 12:36)

Dzaba se raduješ! Kosovo se nije izpraznilo 90-tih, kada je praktično bilo nemoguće ziveti tamo (pod Slobinim režimom), a kamoli sada.

Vladimir

pre 5 godina

Šta je to kvalifikovana većina kada je šengenska zona u pitanju jer 5 zemalja ne priznaje Kosovo pa će verovatno biti protiv. Da li neko zna te brojeve. Nama će mislim biti bolje da im odobre putovanje bez vize. Odmah upoznaš ljude i vidiš sa kim imaš posla. Čim su nama u Srbiji ukinuli vize odmah je desnica u EU dobila na snazi i euforija priširenja EU izgubila na zamahu. Tako će i sa njima biti. Što ih pre upoznaju lično nama bolje.

mario

pre 5 godina

Hahaha, ostace Kosovo prazno.
(Nenad, 13. septembar 2018 11:58)
A zamisli kada jednom Srbija uđe u EU.
Ako je EU bila spremna za Srbiju onda je i za Kosovo.

C i n i k

pre 5 godina

To ce samo da znaci manju navalicu na nase pasose, a istovremeno i ogroman egzodus albanaca sa Kosova. Eto prilike za rusofile i "patriote" da se nasele i zive na Kosovu...

комша

pre 5 godina

Vecih patriota i jace povezanosti sa domovinom od Kosovskoh Albanaca je tesko naci u Evropi. Oni ce sigurno sve uciniti da se domognu zaposlenja u EU (Srbi kao nece)ali ce i sigurno biti uvek u vezi sa svojim rodnim krajem i tu ne moze biti ni reci o iseljavanju i nekakvom odlasku za uvek. Sve sto oni rade, rade prvenstveno za porodicu (klan) za siru Kosovsku zajednicu i tek na kraju za sebe licno. Ko drugacije misi taj ne poznaje Albance.
(Prazno i pusto Kosovo, 13. septembar 2018 13:21)

Било некад. Данас млади не размишљају тако. Неће више Албанка да рађа чету деце, хоће да живе нормално, да имају добар посао и добра кола, а то на Косову неће имати никада.

milosh-nish

pre 5 godina

Ako Srbija nije ostala prazna nece ni Kosovo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (baracika, 13. septembar 2018 13:13)

nije prazna ali ide ka tome,nece nas ni biti kroz 100 godina i drago mi je zbog toga.

Zvezdas

pre 5 godina

Vizna liberalizacija ne znaci i zaposlenje
Mogu na crno. Hrvatska koja je clanica jos uvek nema zeleno svtlo zaposljavanja u EU osim ako neke zemlje pojedinacno (Nemacka i Irska) svojim zakonom ne donesu drugaciju odluku

Arben

pre 5 godina

Puno komentara ostace kosovo prazno
Albaci sa kosova koi su imali tu nameru nasli nacin pa su danas tamo
A migracija ludi nece prestati nikad
Inace ima i onih kao sto sam ja da i kad bi znao da cu tamo da postanem milioner necu da idem.

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Pa posto su priznali tzv. drzavu, ne preostaje im nista drugo nego vizna liberalizacija. To je posteno sa njihove strane. Druga je stvar sta to donosi EU.

Vladimir Srdanovic

pre 5 godina

U ime sve dece iz zemalja kojima su potrebne vize za putovanja, podrzavam ovu odluku EU. Deca sa Kosova su isto deca kao i ostala deca u svetu i nadam se da za njih nece biti nepremostivih granica. Mi smo to vec iskusili u ne tako davnoj istoriji i treba da podrzavamo svaku inicijativu koja sprecava kaznjavanje neduzne dece.

Bravo

pre 5 godina

Znaci zato sva ova gungula oko korekcije granica. Da zaboravni Srbi zaborave zajednicu srpskih opstina. Niko je vise i ne pominje, a od korekcije granica nema nista. Kosovo koraca napred svakim danom. A Srbija ne mrda.

Vlad the Great

pre 5 godina

Ovi iz EU nisu znali sta im se sprema kad su Poljake pustali u EU. Pa to je bio stampedo.
Ma trcali su preko grane.
Samo u Britaniju ih je prve godine doslo oko milion (oni ocekivali oko 23 hiljade).
Sad su Rumuni preplavili Evropu.
Ali jeftina radna snaga Evropi je itekako potrebna. Izbeglice iz Azije i Afrike se prihvataju (a kao nesto sokirani kako plivaju po sredozemnom moru)....tako da jedno polovina populacije Kosova ih nece nesto zabrinuti. Vise njih interesuje kako uci na to trziste i iscrpeti sve sto se moze za male pare.

SRB dijaspora

pre 5 godina

To je po meni OK. Veci deo EU priznaje Kosovo, a vize su ukinute svima osim Kosovu, pa nek se ukinu i njima. Emigracije ima i sa i bez viza, to smo bar svi videli. Albanci sa Kosova vize ionako zaobilaze uzimajuci srpske, makedonske ili albanske pasoše, bar ce se ta procedura pojednostaviti.

balkancaffe

pre 5 godina

Na kraju ce viza trebati samo Srbima s Kosmeta, koji imaju pasose izdate od strane koordinacione uprave.
(Miroljub

Uzece Kosovske pasose.

Max

pre 5 godina

Braco Srbi velika vecina vas koji ste ostavili svoj kom. mesate babe i zabe. Vizna liberalizacija za stanovnike Kosova* znaci da oni mogu bez vize doci i zivjeti 90 dana na podrucju EU.Ako Srbija nekim cudom zavrsi pristupne pregovore i udje u EU 2025 godine to znaci da od 2025 godine pocinju teci rokovi i ogranicenja koja ocekuju srpske radnike u trazenju boljeg zivota van SRB. Maksimalni rok zabrane pristupa radnicima iz nove clanice EU je sedam godina. HR je u EU od 2013 i jedino AUT i SLO su iskoristile maksimalnu zabranu od 7 godina. U svim ostalim zemljama HR drzavljani se u pravima i obavezama tretiraju kao i domicilno stanovnistvo. Ako Srbija udje u EU 2025.tek 2032 godine bi srpski radnici mogli slobodno traziti posao unutar EU.Ovo sto se sada vama cini kao ustupak Kosovarima u biti je lose za vecinu njih. Kosovo* je za EU sigurna zemlja a to znaci da Kosovari vise ne mogu traziti azil na zapadu. Ako ga i zatraze to ce se rjesavati po hitnom postupku i slijedi jos hitnija deportacija. Prije su dolazili i pricali kako ih Srbi ugnjetavaju. Trazili bi azil koji u pravilu ne bi dobijali.Ali sam postupak i mogucnost revizije su mnogima od njih osiguravale visegodisnji boravak na drzavnim jaslama. Ako znamo kolika su socijalna primanja na zapadu,da je dj.doplatak u Njemackoj u redu velicine prosjecne plate na jugu Srbije a da Kosovari imaju velike obitelji sve sam vam rekao.

Stevan

pre 5 godina

@ Marko
Super si to zaljučio. Kažeš,logično je da Kosovo kao deo Srbije ima viznu liberizaciju. A da li ti je logično da Srbi, koji žive na Kosovu, bez kosovskog pasoša ne će biti u mogućnosti da uživaju u toj liberizaciji?

obi van

pre 5 godina

to je liberalizacija viza a ne pravo na radne dozvole i teško da neće biti nekog exodusa.
Ali dosta Albanaca je zadržalo srpske ili makedonske pasoše tako da će ih ovo podstaći da uzmu kosovske. Al će se Švajcarci iznenaditi naglom prilivu Kosovara jer oni njih vode u statistikama kao Srbe i Makedonce.

Istrijan

pre 5 godina

Vizna liberalizacija ne znaci i zaposlenje
Mogu na crno. Hrvatska koja je clanica jos uvek nema zeleno svtlo zaposljavanja u EU osim ako neke zemlje pojedinacno (Nemacka i Irska) ....
(Zvezdas, 13. septembar 2018 13:43)

Boze koliko lupetanja i lazi u vremenima kad se ovakve informacije mogu na internetu provjerit doslovno u 2minute.
Hrvatska IMA zeleno svjetlo za zaposlenje (odnosno nisu potrebne radne dozvole) za SVE zemlje clanice EU, osim Austrije, koja je to nedavno ogranicila (samo za odredjene sektore)

Sve vrlo lako povjerljivo na stranicama EU i nije mi jasno cemu takve price.
Ja bi licno volio da si u pravu i da su Hrvati svuda ograniceni u radnim dozvolama jer bi to smanjilo odlazak stanovnistva (pogotovo iz Slavonije)

Бата Стојковић

pre 5 godina

Правна је бесмилица да се представници 5 земаља ЕУ које не признају Косово за независну државу изјашњавају о укидању виза за грађане непризнате државе.

Miloš

pre 5 godina

Pa znate kako, ako Avganistanci mogu peške u EU bez pasoša, zaista je sramota da bilo kom Evropljaninu treba bilo šta osim pasoša, ako i toliko.

luka

pre 5 godina

@ Zvezdaš
Loše si informisan prijatelju. Imam Hr pasoš i momentalno se u EU ne mogu zaposliti bez radne dozvole samo u Austriji i Sloveniji. Istina je, međutim, da postoji ograničenje od 3, 5 ili 7 godina (svaka država ga određuje za sebe), pa unutar tih rokova slobodan protok nije moguć.

goga

pre 5 godina

""Правна је бесмилица да се представници 5 земаља ЕУ које не признају Косово за независну државу изјашњавају о укидању виза за грађане непризнате државе.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Бата Стојковић, 13. septembar 2018 18:26) """"
------------------------
A onda je jos veca jos je veca pravna besmislica da drzava Grcka koja je jedna od tih 5 drzava koje ne priznaju Kosovo, bez problema priznaje pasos kosova i u njega stavlja svoju radnu vizu. naime svi znamo da par hiljada Albanaca sa pasosima Kosova rade u Grckoj

Rudika

pre 5 godina

Sad tu neki ukazuju na stampedo npr. Poljaka kad su ih primili u EU, A Istočne Njemce su već svi zaboravili!? Tada je počelo......