Utorak, 24.04.2018.

22:44

Bura zbog bilborda o srpskoj vojsci, "falsifikat istorije"

Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu" uzburkali su strasti u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Bura zbog bilborda o srpskoj vojsci, "falsifikat istorije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 5 godina

Da mi je znati ko je sahranio Njegosa na vrh Lovcena kao najveceg Srbina Crnogorca... da ga nije srpska vojska sahranila,ja mislim da ce prije biti da ga je Crnogorski narod sahranio jer ga je smatrao najvecim medju njima i nosiocem njihovih misli. A nije se rodio veci Srbin od “Crnogorca” Njegosa, tako da Milogorci pisite vi ovu istoriju danasnju kako ocete ali ovo sto je bilo ne mozemo promijeniti mi smo najsvijetliji izdsnak Srspkog naroda ako vam to smeta mozete i Aboridzini biti ali ovo sto je bilo ostavite kako jeste

DEDA CVETKO

pre 5 godina

"Srpska vojska se herojski borivsi, odnese velike pobjede, oslobodi srpske teritorije i dodje do Crne Gore, oslobodi i nju, ali onda stupise na scenu srpske vlasti i umjesto da ispostuju nepobitnu volju crnogorskog (tada srpskog) naroda da se ujedini sa bratskom Srbijom ali pod svojom jedinom autohtonom u ovim brdima nastalom dinastijom Petrovic, oni odrzase nelegalnu, neustavnu, sramnu Podgoricku skupstinu na kojoj detronizovase dinastiju Petrovic i istog onog mrcnog Nikolu koji cijeli zivot posveti Srpstvu.. Ostade rana braco
(Igor Pg, 25. april 2018 01:41)

--

Cekaj malo, Igore. Srbija je takodje imala SVOJU autohtonu dinastiju koja se zvala: OBRENOVIC (mada smo mi imali i Hrebeljanovice, i Lazarevice, i Brankovice, i Nemanjice, i Stratimirovice, i Dejanovice, i Dragase-Paleologe, a vi niste). Tu dinastiju je svrgla ** VASA *** loza Karadjordjevica, koja je "usrecila" i nas i vas. Sve sto su dotakli unuk, praunuk i cukun-unuk Kralja Nikole pretvorilo se u znas-vec-sta.

Rana? Jeste, Igore, ostade rana. Ali nasa, ne vasa.

bob

pre 5 godina

Istina, 25. april 2018 00:36
Posto, vidim, dobro poznajete istoriju, mozete li mi reci kada je „Crnogorska crkva" dobila autokefalnost, od koje se to pomesne crkve odvojila, ko je tu crkvu priznao, posto je to neophodno za dobijanje samostalnosti ili autokefalnosti crkve i koji verski objekat se nalazio u njihovom vlasnistvu??? Posto je, kako navodite, srpska vojska bila okupator, zasto se junacka i hrabra Crnogorska vojska nije suprostavila tom okupatoru i nije ni na koji nacin sprecavala ili uporavala nadolazecu srpsku vojsku???

Sabre

pre 5 godina

(Wtf, 25. april 2018 03:11)

Liche, zaista ti je WTF adekvatan nadimak. Iako vecina toga sto pricas apsolutno stoji, i najvecu stetu ovom narodu upravo i dalje cini SPC, na racun stare slave 'ocuvanja srpstva' (pritom, opet, ideja da je Srbin = Pravoslavac nas je kostala neopisivo tokom istorije, i mnogi najzdrtiji balije i ustase su upravo bili nekadasnji odbaceni Srbi muhamedanske i katolicke vere) postavlja se pitanje kakve to, zaboga, veze ima sa ovom presmesnom zamenom teza covece?! Austrougarska vojska se povukla od cega.. promaje?! Kada jedna vojska napusti OKUPIRANE polozaje bezeci od druge vojske koja te polozaje planira da OSLOBODI onda se ova prva vojska zove OKUPATORSKA a ova druga OSLOBODILACKA.

Dakle, opet kazem, nije da nisi otvorio neke zanimljive i tacne teme, ali potpuno si u ovom slucaju promasio temu...

Zenit

pre 5 godina

Auuuuu, pa ima li i jedne zemlje ili naroda u okruzenju da nas ne smatra okupatorima? A mi mislili da smo oslobodioci i da nas svi vole. Kuku lele...

kaženegra

pre 6 godina

Будва није била у саставу Црне Горе ни пре ни после Првог светског рата. Исто важи и за Боку Которску. Тек одлуком АВНОЈ-а 1943, ове области улазе у састав Црне Горе. Иначе, представници већег дела садашњег приморја Црне Горе нису учествовали на Подгоричкој скупштини, већ су мимо ње доносили одлуке о уласку у састав Србије.
(Милош, 24. april 2018 23:56)
To nije sasvim tačno. Uredbom kralja je taj deo primorja 1921. uključen u Zetsku oblast, a 1929. postaje deo Zetske banovine. Te dve činjenice pomažu 1945.da to postane deo SRCG. Naime, i 1921, 1929. i 1945. Hrvati su se oštro protivili, jer su smatrali da je to njihovo pošto su smatrali da je Dalmacija njihova, a od Napoleona 1797. to jeste bila Dalmacija. Drugim rečima, samo Srbiji CG može zahvaliti što ne prelaze u Hrvatsku između Obzovice i Brajića.

BgHQ

pre 6 godina

Umesto sto vodimo polemiku da li je bilo ovako ili onako bolje bi bilo da razmislimo sta se to sa nama dogodilo pa smo postali ovakvi kakvi smo te su svi pobegli od nas i ne zele ista zajednicko s nama.

Sloba

pre 6 godina

Rodjen sam u Negotinu. 12 septembar se slavi kao dan oslobodjenja u 2. sv. ratu. Postoji i ulica 12 Septembar. Pogresno dakle po Crnogorcima jer su se Nemci povukli pa partizani usli, nije bilo nikakvog sukoba 2 vojske. (Cetnici subostali u sumama jos dugo) Predpostavljam da je tako bilo u mnogim gradovima Srbije a i mnogo sire. Evo i u Amsterdamu i celoj Holandiji se slave datumi kada su saveznici usli bez obzira da li je bilo sukoba ili ne. Moramo prestati slaviti te datume u gradovima gde nije bilo sukoba?

Baks

pre 6 godina

Treba odati cast i zahvalnost crnogojskoj vojski koja je taman toliko zaustavila austrougare kako bi omogucili povlacenja srpske vojske preko albanije.

Wtf

pre 6 godina

U pravu je crnogorsko ministarstvo. Ali nebeski narod istoriju uci iz bajki, narodnih predanja i pesama, ne iz istorijskih knjiga. Pola srpske istorije je falsifikovano i zasnovano na predanjima i mitovima. Od nepostojece izdaje Brankovica do fabrikovane komunisticke iztorije iz NOB-a.

AKo zelite nesto da saznate o vlastitoj istoriji, onda citajte to sto vas zanima od svetskih, ne od domacih istoricara. Od onih koje ceo svet uvazava i koji se izucavaju na prestiznim svetskim univerzitetima, ne onih koji istoriju doteruju i prekrajaju kao da je odelo.

Npr. zapitajte se zasto se u domacim istorijskim udzbenicima ne spominje Druga bitka na Kosovu iz 15. veka? Mozda zato sto je Srbija bila na pogresnoj strani, cuvajuci ledja Turskoj?

Ili zasto se Stefan Nemanja vrlo retko spominje u spisima i besedama glavesina SPC iako je osnivac dinastije? Mozda zato sto je bio prvo katolik dok Sava nije osnovao srpsku crkvu? Ili od koga je Stefan Prvovencani dobio titulu kralja?

Ili zasto ne postoji u istorijskim citankama nista o srpskim vladarima pre dinastije Nemanjic, a bilo ih je vise od 30 od dolaska na Balkan i jako dobro se znaju njihova imena? Mozda zato sto nisu zeleli da prihvate hriscanstvo vec su bili dosledni slovenskoj religiji?

Istorija je ozbiljna nauka koja se zasniva na podacima i sacuvanoj gradji, ne zeljama onog sto bismo mi voleli da vude. Srbi svoju istoriju vise vole da uce iz kafanskih pesama umesto iz literature.

CG

pre 6 godina

Austrougarska vojska se povukla po naredbi zato sto je bila objavljena kapitulacija. A ne zbog nekih drugih razloga o kojima mastaju nacionalno uzbudjeni primjerci ljudske rase.

Igor Pg

pre 6 godina

Ostade rana koja posija sjeme podjela.. U to vrijeme svi Crnogorci se Srbima zvase, pa i moj pradjed i njegov otac. Ali pocese Bjelasi i Zelenasi da se biju po Crnoj Gori.. Kralj Nikola I Petrovic poznat kao “Car junaka” ili ti “nesrecni kralj” koji cijeli zivot pisase pjesme Srpstvu i ideji oslobodjenja svih srpskih zemalja i koji na kraju bi izdan od svog unuka Aleksandra Karadjordjevica (koji mu se na dvoru na Cetinju rodi i koji mu na krilu odrastase krijuci se od Obrenovica) sam i prognan u najvecoj boli svoje duse, daleko od svoje otadzbine pred smrt ostavi u amanet crnogorskom narodu: “Ko Crnogorstvu ne bio vjeran, bogom i ljudima svud bio ćeran”.. Nikad vise od tada svi Crnogorci se ne zvase Srbima, nastadose velike podjele koje traju i dan danas i trajace jos duugo dugo. Moj pradjed se pisao kao Srbin, ja se pisem kao Crnogorac. Jedino rjesenje bi bilo da svi shvate da svako moze da se osjeca onako kako zeli i da svaki pripadnik naseg naroda u svakom smislu (istorijskom, etnickom, naucnom, kulturoloskom) ima legitimno pravo da se zove i crnogorcem i srbinom, dakle onako kako on osjeca. Ali kako nas covjek nikad nece onom drugome priznati pravo da bude ono sto osjeca, to na zalost rjesenja nema..

mene sramota

pre 6 godina

Ma sve smo mi oslobodili. Naša mitologij i falsifikovanje istorije čuda rade. Svi u okruženju su bili amebe ako su i postojali. Tako bi nam slatko palo da dobijemo malo Jadrana. Panonskog drpili deo.

Igor Pg

pre 6 godina

U Crnoj Gori podjele ce prestati brzo.. za vijek dva :) Kad bi nas narod bio normalan i objektivan onda bi prihvatio istinu koja je bila otprilike sledeca.. Austrougarska objavi rat Srbiji danas, Crna Gora stade uz bracu i objavi rat velikoj Austrougarskoj odmah sjutra dan.. Srpska vojska se herojski potuce sa mocnijom vojskom i odnese nekoliko velikih pobjeda, ali iscrpljena i ranjena posle nekoliko mjeseci morase da se povuce kako bi uopste opstala.. Nas jedini i poslednji kralj Nikola I Petrović koji napisa himnu srpskog naroda “Onamo ‘namo” posla glavninu svoje vojske na Mojkovac kako bi pruzio odstupnicu i opstanak bratskoj Srpskoj vojsci i narodu koji se povlacise preko Crne Gore, a ostavi nebranjen Lovcen i kompletan juzni front.. Opstade Srpska vojska, oporavi se za nekoliko mjeseci i krenu u proboj solunskog fronta i povratak u otadzbinu, a Crnogorska vojska se nakon velikih gubitaka na Mojkovcu rasformira i Crna Gora bi okupirana.. Srpska vojska se herojski borivsi, odnese velike pobjede, oslobodi srpske teritorije i dodje do Crne Gore, oslobodi i nju, ali onda stupise na scenu srpske vlasti i umjesto da ispostuju nepobitnu volju crnogorskog (tada srpskog) naroda da se ujedini sa bratskom Srbijom ali pod svojom jedinom autohtonom u ovim brdima nastalom dinastijom Petrovic, oni odrzase nelegalnu, neustavnu, sramnu Podgoricku skupstinu na kojoj detronizovase dinastiju Petrovic i istog onog mrcnog Nikolu koji cijeli zivot posveti Srpstvu.. Ostade rana braco

George Costanza

pre 6 godina

Velika sramota Crne Gore. U poslednjih 10-ak godina se ponašaju prema Srbiji i srpstvu kao da smo ih okupirali 500 godina, nabijali na kolac i uzimali im danak u krvi. Sve vezano za Srbiju im smeta. Nije mi jasna tolika netrpeljivost, oduvek su mi dragi i smatram ih najbližim narodom Srbima a oni svaku istorijsku vezu, svaku sličnost sa Srbima smatraju uvredom i povredom nacionalnog identiteta itd.

Milos CG

pre 6 godina

Srpska vojska je “oslobodila” Budvu isto kao sto je i ruska veci dio istocne evrope 1944 i 45 godine. Samo na neka mjesta su se vodile bitke a vecina su samo preuzeli rusi kad su se njemci povukli i ponovo ih okupirali do pada berlinskog zida.
I podgoricka skupstina je najveca farsa i sramota istorije CG zajedno sa napadom na Dubrovnik.
Ali smo naucili ipak ponesto iz tih dogadjaja sva sreca pa se nece nikad ponoviti vise.

aleksandar

pre 6 godina

znaci austrougari su bili oslobodioci a Srpska vojska okupator ?

Sta sve dodje iz te kuhinje ni pas maslom nebi pojeo.
trebalo bi uvesti rubrike tipa glupost dana glupost nedelje i glupost meseca.

glupost dana

Nekad ponosni crnogorac

pre 6 godina

Tadasnjim ziteljima Budve srpska vojska je dozivljena kao oslobodilacka,to sto se sadasnjim ziteljima Crne Gore to ne dopada ne znaci da to tako nije I bilo,a umalo da zaboravim da podsetim sadasnje zitelje Crne Gore da u to vreme NATO savez nije postojao.

Istina

pre 6 godina

Nakon ratnih preokreta, Austro-Ugarska je 1918. došla u situaciju da je morala braniti svoj opstanak na zapadu i držanje Crne Gore nije više bio prioritet, zbog čega su povukli snage iz Crne Gore.

Sazvana je nelegalna Podgorička skupština, jer ju nije sazvao postojeći Parlament Crne Gore, niti crnogorski vladar. Skupština je k tome sazvana u Podgorici, a ne u glavnom gradu Cetinju.

Za početak srpske okupacije uzima se iskrcavanje srpskih snaga kod Bara i Budve. Akcija je bila radi tobožnjeg oslobađanja Crne Gore. Povid je bila netočan, jer su crnogorski komiti oslobodili cijelu Crnu Goru. Zato u akciji "oslobađanja" srpske snage nisu imale ljudskih gubitaka duž cijele obale sve do Čakora. Srpski vojvoda Živojin Mišić otvoreno je u svojoj zapovijesti pri kraju okupacije naveo da je Crna Gora okupirana i da se srpska vojska unutar Crne Gore ima u njoj ponašati kao u okupiranoj državi.

Zbog ovakvih događanja u Crnoj Gori izbio je Božićni ustanak.

Analitičari smatraju da je crnogorski ustanak imao veće izglede da su vođe ustanka Plamenac, Vučinić, Lompar i Krsto Popović bili spremni proliti bratsku krv i zauzeti Cetinje, jer imali su jake snage, 25-30.000 ljudi. Nasuprot tome, bjelaški vođa bio je odlučan. Blažo Božović, vođa cetinjske posade nije se dvojio proliti bratsku krv. Akciju crnogorskih branitelja nezavisnosti crnogorski unionisti su odbili uz pomoć srpskih snaga. Borbe su prerasle u crnogorski građanski rat koji je trajao do 1925., odnosno do sredine 1926. kad su ubijeni posljednji komiti.

Uslijedio je progon pristaša crnogorstva. Spaljeno je 6000 crnogorskih domova. Okupirana Crna Gora pretrpjela je brojna oduzimanja elemenata svoje državnosti. Anektirala ju je Kraljevina Srbija. Regent Aleksandar Karađorđević dekretom ukinuo je autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu i osnovao Srpsku pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori.

Mik

pre 6 godina

Jedno je imati ili nemati srpsko nacionalno osecanje uprkos svojim predacima, to je stvar svakog pojedinca, ali nazvati ulazak srpske vojske u Budvu okupacijom, krajnji je bezobrazluk. Mozda bi tako mogli razmisljati Albanci ili pokoji jado koji žali za skutom austrijskog ćesara, ali nijedan pošten Crnogorac neprodate duše to neće i ne može reći.

Пазарац

pre 6 godina

шта се збива са некада часном Црном Гором, шта се дешава са нашом браћом....кукуууууууууу...краљ Никола и Његош се преврћу у гробу

истина

pre 6 godina

Пуно поздрава за браћу Грбљане, Паштровиће, Маине итд. У Будви и околини Мило и Монтенегро нису победили!!!
Оно што је најсмешније је да је у војсци која је ослободила Будву био и ђед Света Маровића који се са Српском војском повукао на Крф па вратио трком назад преко Солунског фронта кући. И огроман број Срба из Паштровића, Грбља, Маина итд. је био у Српској војсци.
А то ко је пружао и какав отпор по Црној Гори комично је коментарисати. Па Српска је разбила аустроугарску и бугарску војску, пробила фронт и ови се од тада у паници поражени повлаче.
Свака вам част Будвани и не дајте своју част, образ и сећање на своје јунаке.

voodoo

pre 6 godina

U principu nema niceg netacnog u plakatima, niko nije napisao u bici za Budvu da je oslobodjena Budva, ulazak pobednicke vojske u neki grad, sa ili ne konkretnom bitkom oko tog grada uvek se smatralo oslobodjenjem tog grada ili okupacija, ako je druga strana ta koja je usla u grad. Zasto ovo politiziju i zasto smatraju nekom uvredom Crnegore ne znam, imaju oni i dovoljno nego vise herojski prica iz ratova, kao i mi, ali to je sve manje vise davna istorija, danas i jedni i drugi zivimo veoma lose, a u novijoj istoriji od poslednjih par decenija smo se takodje i jedni i drugi pokazali lose. Mnogo bolje bi i njima i nama bilo da se fokusiramo na sadasnjost i poboljsanje i zivota i odnosa medju ljudima, nego da se politizuje svaka dogadjaj, svako obelozavanje ili sta vec, kad god stignu.

se

pre 6 godina

Sramno je okupaciju predstavljati kao oslobodjenje!!

Crna Gora je jedina drzava saveznica u Prvom Svetskom Ratu koja je izgubila slobodu i svoju nezavisnost.

Ilke

pre 6 godina

Kakav junacki narod. Cim smo ih okupirali, oni potrcali kod okupatora u Srbiju. Ako im je bilo tako tesko, zasto nisu isli u Zagreb ili Tiranu. I naravno da su Auatrougari pobegli od srpske vojske, nisu valjda od onih koji su kapitulirali.

Paja

pre 6 godina

Bilo kakva rasprava na ovu temu je isljučivo za potrebe dnevne politike u Beogradu, i još jednom gradu malo dalje (koga ovaj put možemo i da zaboravimo).
Crna Gora je donela ključnu odluku, ušla je u NATO, put u EU je osiguran. Ništa što mi, ili oni tamo u onom drugom gradu, ne možemo tu da upropastimo, koliko god to pokušavali.

A mi ionako nećemo u EU ni za jedno 20 godina... tako da čuvajte dah, propagadnici. Bolje usmerite pažnju na decu, ona će biti ta koja braniti "rupu na persijskom ćilimu Evrope". Vi samo mlatite praznu slamu. Niko vas ni za šta ne pita.

Max

pre 6 godina

Politicari se trude da zavade jadan narorod.Isto bi bilo kad mi ne bi priznali da su nam Crnogorci drzali otstupnicu kad smo se povlacili prema Albaniji pa na Krf.

baka ( Braco ! Samo činjenice )

pre 6 godina

„bratska“ srpska okupacija. Da je to tačno najbolje potvrđuje telegram srpskog vojvode Živojina Mišića upućen genaralu Dragutinu Milutinoviću, komandantu srpskih oružanih snaga u Crnoj Gori. Taj telegram doslovno glasi ovako: „Na teritoriji koju je naša vojska okupirala treba ugušiti svaku agitaciju, svim sredstvima, koja možete raspolagati bez ikakvog prezanja“. Ove riječi najvećeg srpskog vojnog zvaničnika zorno pokazuju da je srpska Vrhovna komanda Crnu Goru tada smatrala za svoju okupiranu teritoriju. I ne samo to, nego je naloženo, sa najvišeg mjesta, da zaposjednutu teritoriju treba od Crnogoraca braniti svim sredstvima, bez ikakvog prezanja.

Невен

pre 6 godina

Аустро-угарској досадило па кренула кући... Па да од те српске војске није губила битке од Солуна до Подгорице не би се никад ни повукла из Будве, а самим тим српска војска не би ни ушла... Логика...

dragan

pre 6 godina

ne treba gubiti vreme i odgovarati nekome ko tvrdi da nebo nije plavo nego zeleno.. treba cestitati opstini budva na iskrenosti, prijateljstvu i hrabrosti da objavi ovakav komentar.. dalje, treba pozeleti vecnu slavu svim oslobodiocima crne gore i srbije, i konacno, treba pozeleti da vise nikad ne bude rata i da opet, samo jos sloznije obelezavamo jos mnogo godisnjica oslobodjenja srbije i crne gore!

Glavonja

pre 6 godina

E moji Crnogorci... Ima jedan film,crno beli,gde govore ucesnici Mojkovacke bitke,stari djedovi govore,pogledajte ga,pa se pokrijte usima i stidite! U grobu se prevrcu junaci zbog ovakvih glupotarija,ne ljuljajte im koske,neka ih u miru.

Мики

pre 6 godina

Пошто је наводно извршена окупација од стране Српске војске, како је приказују одроди, питао бих их овом приликом какав је био одговор тадашње Црне Горе? Да ли су "окупатора" дочекали са цвећем или су узели пушке да га отерају? "У лажи су кратке ноге"! Нема ништа теже него бранити лаж, а ништа лакше од доказивања истине. Отуда долази највећи проблем за све оне који негирају,да су Црногорци део Српског корпуса. Али добро, треба се стрпети, и не затезати односе унутар једне куће са браћом. Сво зло које је учињено биће исправљено оногс часа када истинска и права Црна Гора добије прилику да одлучије о својој судбини.

kimdžongunizacija

pre 6 godina

Dragi Srbi, Crnogorci, Bosanci, Makedonci, Kosovari. Krajišnici, Vojvođani, sram nas i stid bilo. Gadim se nas samih. Sečemo sami sebi jedinu preostalu granu, jedinu slamku koju imamo mi lomimo. Jedina stvar koja nas može izvući iz ovog bestidnog vremena je sloga. Da dragi moji, sloga. Nebitni su nazivi, nebitne su imaginarne granice, nebitno je poreklo, bitni smo mi. Nas šaka jada gleda u još manju šačicu ološa ljudskog koji nas truje godinama kako to nismo mi, kako su naši stari ginuli uzaludno. Zadnji čas polako otkucava. 11:55 je, moramo se ujediniti da ostavimo ovo parče Balkana našoj deci. A ako to ne uradimo, onda i treba da budemo poslednji od našeg roda koji će živeti ovde.

џони

pre 6 godina

Ђедови нам заједно ратовали у ослободилачким ратовима а сада нам то представљају као окупацију? Неће проћи ова прича.

Mirc

pre 6 godina

Probojem solunskog fronta i mnogim bitkama kasnije oslobodjeni su gradovi sa srpskim stanovnistvom u tadasnjoj AU monarhiji koja je bila agresor na Srbiju i Crnu Goru. Budva je tada bila u AU monarhiji a ne u Crnoj Gori. Gradske vlasti i stanovnistvo je postavilo plocu na ulasku u tvrdjavu a ta ploca nije smetala cak ni italijanskom okupatoru pa ni komunistima kasnije. A ko su sada ovi kojima smeta. 100 godina u slobodi treba obeleziti.

Милош

pre 6 godina

Будва није била у саставу Црне Горе ни пре ни после Првог светског рата. Исто важи и за Боку Которску. Тек одлуком АВНОЈ-а 1943, ове области улазе у састав Црне Горе. Иначе, представници већег дела садашњег приморја Црне Горе нису учествовали на Подгоричкој скупштини, већ су мимо ње доносили одлуке о уласку у састав Србије.

Vukodav

pre 6 godina

Svašta, pa nije svaki okupirani grad u Evropi oslobođen borbom dve vojske, u najvećem broju slučajeva se desilo upravo to, okupatorska vojska se povuče pred oslobodiocima a ovi se ušetaju u grad bez borbe!

Pazi "nema govora o oslobođenju jer se Austrougari povukli". Pa nisu se oni povukli jer im to došlo tek onako nego jer je dolazila srpska vojska.

Mora da je istoriju učio iz ratnih filmova taj koji ima ideju da su oslobodioci samo oni koji direktnom borbom, na juriš, isteraju okupatora.

Drugo je što pojedini Crnogorci smatraju da je i srpska vojska bila okupatorska.

dev

pre 6 godina

Praktično obeležavanje kraja Prvog svetskog rata, obeležavanje povratka slobode svih Budvana, svih Crnogoraca, Srba, uz odavanje počasti vojsci našeg napaćenog naroda, naroda koji bi maltene nestao sa ovih prostora da je rat još malo potrajao... Ili kako ovi neki novi moderni Crnogorci kažu - “krivično delo povrede ugleda Crne Gore” i “krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje”. Kako vas bre nije sramota?

Sloba

pre 6 godina

Znači, srpska vojska je okupirala Crnu Goru počev od Budve!? Pa, gde se onda nalazila crnogorska vojska? Zašto ona nije umarširala u Budvu, ako su se već austrougarske snage same povukle?

Djeric

pre 6 godina

Dakle Austrougarska vojska je tek tako sama otisla, doslo im jednog dana? Eh kada bi istorija tako jednostavna bila da okupatori sami odu, svet bi bio mnogo lepsi nego sto jeste.

GreatOne

pre 6 godina

Pa koja ili cija vojska je prva ušla u Budvu po povlacenjenju Austrije? Srpska vojska jeste pobjednicka u Prvom sv ratu, zar ne? Sta je ovde sporno ili netacno?

LondonCalling

pre 6 godina

"Iz Ministarstva navode da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv". "


Ja sam Crnogorac, rodjen i ziveo u Srbiji, zatim i u Crnoj Gori...
Vece gluposti od ovoga jos nisam procitao ni cuo! Austrougarske trupe nisu napustile Budvu (ili Crnu Goru) zato sto im je tamo dosadilo, nego zato sto su Srpske trupe nadolazile...austrougari su se POVLACILI pred Srpskom vojskom...kada se okupator povlaci, onda je nadolazeca vojska oslobodilac...kraj price!!
Sta to pokusava da se uradi sa ovakvim glupiranjem, meni nije jasno...cemu ta mrznja iz dosade?
Crna Gora je nezavisna, suverena drzava i tako i treba da ostane...ali da ne priznajemo istorijske cinjenice i da ih menjamo i sa njima manipulisemo?! Ajde ljudi manite se tih gluposti..
Pozdrav

Nesa

pre 6 godina

Sta reci a ne zaplakati na ovu konstataciju ministarstva CG, ispade po njima da su se Austro-ugari povukli iz Budve i cele Crne gore zato sto im je bilo dosadno,pa da ne remete vise veliki crnogorski industrijski progres. Kako ih samo nije sramota kada to pisu.

LondonCalling

pre 6 godina

"Iz Ministarstva navode da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv". "


Ja sam Crnogorac, rodjen i ziveo u Srbiji, zatim i u Crnoj Gori...
Vece gluposti od ovoga jos nisam procitao ni cuo! Austrougarske trupe nisu napustile Budvu (ili Crnu Goru) zato sto im je tamo dosadilo, nego zato sto su Srpske trupe nadolazile...austrougari su se POVLACILI pred Srpskom vojskom...kada se okupator povlaci, onda je nadolazeca vojska oslobodilac...kraj price!!
Sta to pokusava da se uradi sa ovakvim glupiranjem, meni nije jasno...cemu ta mrznja iz dosade?
Crna Gora je nezavisna, suverena drzava i tako i treba da ostane...ali da ne priznajemo istorijske cinjenice i da ih menjamo i sa njima manipulisemo?! Ajde ljudi manite se tih gluposti..
Pozdrav

Sloba

pre 6 godina

Znači, srpska vojska je okupirala Crnu Goru počev od Budve!? Pa, gde se onda nalazila crnogorska vojska? Zašto ona nije umarširala u Budvu, ako su se već austrougarske snage same povukle?

Mirc

pre 6 godina

Probojem solunskog fronta i mnogim bitkama kasnije oslobodjeni su gradovi sa srpskim stanovnistvom u tadasnjoj AU monarhiji koja je bila agresor na Srbiju i Crnu Goru. Budva je tada bila u AU monarhiji a ne u Crnoj Gori. Gradske vlasti i stanovnistvo je postavilo plocu na ulasku u tvrdjavu a ta ploca nije smetala cak ni italijanskom okupatoru pa ni komunistima kasnije. A ko su sada ovi kojima smeta. 100 godina u slobodi treba obeleziti.

Nesa

pre 6 godina

Sta reci a ne zaplakati na ovu konstataciju ministarstva CG, ispade po njima da su se Austro-ugari povukli iz Budve i cele Crne gore zato sto im je bilo dosadno,pa da ne remete vise veliki crnogorski industrijski progres. Kako ih samo nije sramota kada to pisu.

GreatOne

pre 6 godina

Pa koja ili cija vojska je prva ušla u Budvu po povlacenjenju Austrije? Srpska vojska jeste pobjednicka u Prvom sv ratu, zar ne? Sta je ovde sporno ili netacno?

Милош

pre 6 godina

Будва није била у саставу Црне Горе ни пре ни после Првог светског рата. Исто важи и за Боку Которску. Тек одлуком АВНОЈ-а 1943, ове области улазе у састав Црне Горе. Иначе, представници већег дела садашњег приморја Црне Горе нису учествовали на Подгоричкој скупштини, већ су мимо ње доносили одлуке о уласку у састав Србије.

dev

pre 6 godina

Praktično obeležavanje kraja Prvog svetskog rata, obeležavanje povratka slobode svih Budvana, svih Crnogoraca, Srba, uz odavanje počasti vojsci našeg napaćenog naroda, naroda koji bi maltene nestao sa ovih prostora da je rat još malo potrajao... Ili kako ovi neki novi moderni Crnogorci kažu - “krivično delo povrede ugleda Crne Gore” i “krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje”. Kako vas bre nije sramota?

Djeric

pre 6 godina

Dakle Austrougarska vojska je tek tako sama otisla, doslo im jednog dana? Eh kada bi istorija tako jednostavna bila da okupatori sami odu, svet bi bio mnogo lepsi nego sto jeste.

Vukodav

pre 6 godina

Svašta, pa nije svaki okupirani grad u Evropi oslobođen borbom dve vojske, u najvećem broju slučajeva se desilo upravo to, okupatorska vojska se povuče pred oslobodiocima a ovi se ušetaju u grad bez borbe!

Pazi "nema govora o oslobođenju jer se Austrougari povukli". Pa nisu se oni povukli jer im to došlo tek onako nego jer je dolazila srpska vojska.

Mora da je istoriju učio iz ratnih filmova taj koji ima ideju da su oslobodioci samo oni koji direktnom borbom, na juriš, isteraju okupatora.

Drugo je što pojedini Crnogorci smatraju da je i srpska vojska bila okupatorska.

Zenit

pre 5 godina

Auuuuu, pa ima li i jedne zemlje ili naroda u okruzenju da nas ne smatra okupatorima? A mi mislili da smo oslobodioci i da nas svi vole. Kuku lele...

истина

pre 6 godina

Пуно поздрава за браћу Грбљане, Паштровиће, Маине итд. У Будви и околини Мило и Монтенегро нису победили!!!
Оно што је најсмешније је да је у војсци која је ослободила Будву био и ђед Света Маровића који се са Српском војском повукао на Крф па вратио трком назад преко Солунског фронта кући. И огроман број Срба из Паштровића, Грбља, Маина итд. је био у Српској војсци.
А то ко је пружао и какав отпор по Црној Гори комично је коментарисати. Па Српска је разбила аустроугарску и бугарску војску, пробила фронт и ови се од тада у паници поражени повлаче.
Свака вам част Будвани и не дајте своју част, образ и сећање на своје јунаке.

kaženegra

pre 6 godina

Будва није била у саставу Црне Горе ни пре ни после Првог светског рата. Исто важи и за Боку Которску. Тек одлуком АВНОЈ-а 1943, ове области улазе у састав Црне Горе. Иначе, представници већег дела садашњег приморја Црне Горе нису учествовали на Подгоричкој скупштини, већ су мимо ње доносили одлуке о уласку у састав Србије.
(Милош, 24. april 2018 23:56)
To nije sasvim tačno. Uredbom kralja je taj deo primorja 1921. uključen u Zetsku oblast, a 1929. postaje deo Zetske banovine. Te dve činjenice pomažu 1945.da to postane deo SRCG. Naime, i 1921, 1929. i 1945. Hrvati su se oštro protivili, jer su smatrali da je to njihovo pošto su smatrali da je Dalmacija njihova, a od Napoleona 1797. to jeste bila Dalmacija. Drugim rečima, samo Srbiji CG može zahvaliti što ne prelaze u Hrvatsku između Obzovice i Brajića.

George Costanza

pre 6 godina

Velika sramota Crne Gore. U poslednjih 10-ak godina se ponašaju prema Srbiji i srpstvu kao da smo ih okupirali 500 godina, nabijali na kolac i uzimali im danak u krvi. Sve vezano za Srbiju im smeta. Nije mi jasna tolika netrpeljivost, oduvek su mi dragi i smatram ih najbližim narodom Srbima a oni svaku istorijsku vezu, svaku sličnost sa Srbima smatraju uvredom i povredom nacionalnog identiteta itd.

Sloba

pre 6 godina

Rodjen sam u Negotinu. 12 septembar se slavi kao dan oslobodjenja u 2. sv. ratu. Postoji i ulica 12 Septembar. Pogresno dakle po Crnogorcima jer su se Nemci povukli pa partizani usli, nije bilo nikakvog sukoba 2 vojske. (Cetnici subostali u sumama jos dugo) Predpostavljam da je tako bilo u mnogim gradovima Srbije a i mnogo sire. Evo i u Amsterdamu i celoj Holandiji se slave datumi kada su saveznici usli bez obzira da li je bilo sukoba ili ne. Moramo prestati slaviti te datume u gradovima gde nije bilo sukoba?

Igor Pg

pre 6 godina

U Crnoj Gori podjele ce prestati brzo.. za vijek dva :) Kad bi nas narod bio normalan i objektivan onda bi prihvatio istinu koja je bila otprilike sledeca.. Austrougarska objavi rat Srbiji danas, Crna Gora stade uz bracu i objavi rat velikoj Austrougarskoj odmah sjutra dan.. Srpska vojska se herojski potuce sa mocnijom vojskom i odnese nekoliko velikih pobjeda, ali iscrpljena i ranjena posle nekoliko mjeseci morase da se povuce kako bi uopste opstala.. Nas jedini i poslednji kralj Nikola I Petrović koji napisa himnu srpskog naroda “Onamo ‘namo” posla glavninu svoje vojske na Mojkovac kako bi pruzio odstupnicu i opstanak bratskoj Srpskoj vojsci i narodu koji se povlacise preko Crne Gore, a ostavi nebranjen Lovcen i kompletan juzni front.. Opstade Srpska vojska, oporavi se za nekoliko mjeseci i krenu u proboj solunskog fronta i povratak u otadzbinu, a Crnogorska vojska se nakon velikih gubitaka na Mojkovcu rasformira i Crna Gora bi okupirana.. Srpska vojska se herojski borivsi, odnese velike pobjede, oslobodi srpske teritorije i dodje do Crne Gore, oslobodi i nju, ali onda stupise na scenu srpske vlasti i umjesto da ispostuju nepobitnu volju crnogorskog (tada srpskog) naroda da se ujedini sa bratskom Srbijom ali pod svojom jedinom autohtonom u ovim brdima nastalom dinastijom Petrovic, oni odrzase nelegalnu, neustavnu, sramnu Podgoricku skupstinu na kojoj detronizovase dinastiju Petrovic i istog onog mrcnog Nikolu koji cijeli zivot posveti Srpstvu.. Ostade rana braco

Baks

pre 6 godina

Treba odati cast i zahvalnost crnogojskoj vojski koja je taman toliko zaustavila austrougare kako bi omogucili povlacenja srpske vojske preko albanije.

џони

pre 6 godina

Ђедови нам заједно ратовали у ослободилачким ратовима а сада нам то представљају као окупацију? Неће проћи ова прича.

Igor Pg

pre 6 godina

Ostade rana koja posija sjeme podjela.. U to vrijeme svi Crnogorci se Srbima zvase, pa i moj pradjed i njegov otac. Ali pocese Bjelasi i Zelenasi da se biju po Crnoj Gori.. Kralj Nikola I Petrovic poznat kao “Car junaka” ili ti “nesrecni kralj” koji cijeli zivot pisase pjesme Srpstvu i ideji oslobodjenja svih srpskih zemalja i koji na kraju bi izdan od svog unuka Aleksandra Karadjordjevica (koji mu se na dvoru na Cetinju rodi i koji mu na krilu odrastase krijuci se od Obrenovica) sam i prognan u najvecoj boli svoje duse, daleko od svoje otadzbine pred smrt ostavi u amanet crnogorskom narodu: “Ko Crnogorstvu ne bio vjeran, bogom i ljudima svud bio ćeran”.. Nikad vise od tada svi Crnogorci se ne zvase Srbima, nastadose velike podjele koje traju i dan danas i trajace jos duugo dugo. Moj pradjed se pisao kao Srbin, ja se pisem kao Crnogorac. Jedino rjesenje bi bilo da svi shvate da svako moze da se osjeca onako kako zeli i da svaki pripadnik naseg naroda u svakom smislu (istorijskom, etnickom, naucnom, kulturoloskom) ima legitimno pravo da se zove i crnogorcem i srbinom, dakle onako kako on osjeca. Ali kako nas covjek nikad nece onom drugome priznati pravo da bude ono sto osjeca, to na zalost rjesenja nema..

Mik

pre 6 godina

Jedno je imati ili nemati srpsko nacionalno osecanje uprkos svojim predacima, to je stvar svakog pojedinca, ali nazvati ulazak srpske vojske u Budvu okupacijom, krajnji je bezobrazluk. Mozda bi tako mogli razmisljati Albanci ili pokoji jado koji žali za skutom austrijskog ćesara, ali nijedan pošten Crnogorac neprodate duše to neće i ne može reći.

Nekad ponosni crnogorac

pre 6 godina

Tadasnjim ziteljima Budve srpska vojska je dozivljena kao oslobodilacka,to sto se sadasnjim ziteljima Crne Gore to ne dopada ne znaci da to tako nije I bilo,a umalo da zaboravim da podsetim sadasnje zitelje Crne Gore da u to vreme NATO savez nije postojao.

Wtf

pre 6 godina

U pravu je crnogorsko ministarstvo. Ali nebeski narod istoriju uci iz bajki, narodnih predanja i pesama, ne iz istorijskih knjiga. Pola srpske istorije je falsifikovano i zasnovano na predanjima i mitovima. Od nepostojece izdaje Brankovica do fabrikovane komunisticke iztorije iz NOB-a.

AKo zelite nesto da saznate o vlastitoj istoriji, onda citajte to sto vas zanima od svetskih, ne od domacih istoricara. Od onih koje ceo svet uvazava i koji se izucavaju na prestiznim svetskim univerzitetima, ne onih koji istoriju doteruju i prekrajaju kao da je odelo.

Npr. zapitajte se zasto se u domacim istorijskim udzbenicima ne spominje Druga bitka na Kosovu iz 15. veka? Mozda zato sto je Srbija bila na pogresnoj strani, cuvajuci ledja Turskoj?

Ili zasto se Stefan Nemanja vrlo retko spominje u spisima i besedama glavesina SPC iako je osnivac dinastije? Mozda zato sto je bio prvo katolik dok Sava nije osnovao srpsku crkvu? Ili od koga je Stefan Prvovencani dobio titulu kralja?

Ili zasto ne postoji u istorijskim citankama nista o srpskim vladarima pre dinastije Nemanjic, a bilo ih je vise od 30 od dolaska na Balkan i jako dobro se znaju njihova imena? Mozda zato sto nisu zeleli da prihvate hriscanstvo vec su bili dosledni slovenskoj religiji?

Istorija je ozbiljna nauka koja se zasniva na podacima i sacuvanoj gradji, ne zeljama onog sto bismo mi voleli da vude. Srbi svoju istoriju vise vole da uce iz kafanskih pesama umesto iz literature.

Glavonja

pre 6 godina

E moji Crnogorci... Ima jedan film,crno beli,gde govore ucesnici Mojkovacke bitke,stari djedovi govore,pogledajte ga,pa se pokrijte usima i stidite! U grobu se prevrcu junaci zbog ovakvih glupotarija,ne ljuljajte im koske,neka ih u miru.

aleksandar

pre 6 godina

znaci austrougari su bili oslobodioci a Srpska vojska okupator ?

Sta sve dodje iz te kuhinje ni pas maslom nebi pojeo.
trebalo bi uvesti rubrike tipa glupost dana glupost nedelje i glupost meseca.

glupost dana

Пазарац

pre 6 godina

шта се збива са некада часном Црном Гором, шта се дешава са нашом браћом....кукуууууууууу...краљ Никола и Његош се преврћу у гробу

mene sramota

pre 6 godina

Ma sve smo mi oslobodili. Naša mitologij i falsifikovanje istorije čuda rade. Svi u okruženju su bili amebe ako su i postojali. Tako bi nam slatko palo da dobijemo malo Jadrana. Panonskog drpili deo.

Ilke

pre 6 godina

Kakav junacki narod. Cim smo ih okupirali, oni potrcali kod okupatora u Srbiju. Ako im je bilo tako tesko, zasto nisu isli u Zagreb ili Tiranu. I naravno da su Auatrougari pobegli od srpske vojske, nisu valjda od onih koji su kapitulirali.

Max

pre 6 godina

Politicari se trude da zavade jadan narorod.Isto bi bilo kad mi ne bi priznali da su nam Crnogorci drzali otstupnicu kad smo se povlacili prema Albaniji pa na Krf.

Мики

pre 6 godina

Пошто је наводно извршена окупација од стране Српске војске, како је приказују одроди, питао бих их овом приликом какав је био одговор тадашње Црне Горе? Да ли су "окупатора" дочекали са цвећем или су узели пушке да га отерају? "У лажи су кратке ноге"! Нема ништа теже него бранити лаж, а ништа лакше од доказивања истине. Отуда долази највећи проблем за све оне који негирају,да су Црногорци део Српског корпуса. Али добро, треба се стрпети, и не затезати односе унутар једне куће са браћом. Сво зло које је учињено биће исправљено оногс часа када истинска и права Црна Гора добије прилику да одлучије о својој судбини.

dragan

pre 6 godina

ne treba gubiti vreme i odgovarati nekome ko tvrdi da nebo nije plavo nego zeleno.. treba cestitati opstini budva na iskrenosti, prijateljstvu i hrabrosti da objavi ovakav komentar.. dalje, treba pozeleti vecnu slavu svim oslobodiocima crne gore i srbije, i konacno, treba pozeleti da vise nikad ne bude rata i da opet, samo jos sloznije obelezavamo jos mnogo godisnjica oslobodjenja srbije i crne gore!

Istina

pre 6 godina

Nakon ratnih preokreta, Austro-Ugarska je 1918. došla u situaciju da je morala braniti svoj opstanak na zapadu i držanje Crne Gore nije više bio prioritet, zbog čega su povukli snage iz Crne Gore.

Sazvana je nelegalna Podgorička skupština, jer ju nije sazvao postojeći Parlament Crne Gore, niti crnogorski vladar. Skupština je k tome sazvana u Podgorici, a ne u glavnom gradu Cetinju.

Za početak srpske okupacije uzima se iskrcavanje srpskih snaga kod Bara i Budve. Akcija je bila radi tobožnjeg oslobađanja Crne Gore. Povid je bila netočan, jer su crnogorski komiti oslobodili cijelu Crnu Goru. Zato u akciji "oslobađanja" srpske snage nisu imale ljudskih gubitaka duž cijele obale sve do Čakora. Srpski vojvoda Živojin Mišić otvoreno je u svojoj zapovijesti pri kraju okupacije naveo da je Crna Gora okupirana i da se srpska vojska unutar Crne Gore ima u njoj ponašati kao u okupiranoj državi.

Zbog ovakvih događanja u Crnoj Gori izbio je Božićni ustanak.

Analitičari smatraju da je crnogorski ustanak imao veće izglede da su vođe ustanka Plamenac, Vučinić, Lompar i Krsto Popović bili spremni proliti bratsku krv i zauzeti Cetinje, jer imali su jake snage, 25-30.000 ljudi. Nasuprot tome, bjelaški vođa bio je odlučan. Blažo Božović, vođa cetinjske posade nije se dvojio proliti bratsku krv. Akciju crnogorskih branitelja nezavisnosti crnogorski unionisti su odbili uz pomoć srpskih snaga. Borbe su prerasle u crnogorski građanski rat koji je trajao do 1925., odnosno do sredine 1926. kad su ubijeni posljednji komiti.

Uslijedio je progon pristaša crnogorstva. Spaljeno je 6000 crnogorskih domova. Okupirana Crna Gora pretrpjela je brojna oduzimanja elemenata svoje državnosti. Anektirala ju je Kraljevina Srbija. Regent Aleksandar Karađorđević dekretom ukinuo je autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu i osnovao Srpsku pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori.

CG

pre 6 godina

Austrougarska vojska se povukla po naredbi zato sto je bila objavljena kapitulacija. A ne zbog nekih drugih razloga o kojima mastaju nacionalno uzbudjeni primjerci ljudske rase.

Невен

pre 6 godina

Аустро-угарској досадило па кренула кући... Па да од те српске војске није губила битке од Солуна до Подгорице не би се никад ни повукла из Будве, а самим тим српска војска не би ни ушла... Логика...

kimdžongunizacija

pre 6 godina

Dragi Srbi, Crnogorci, Bosanci, Makedonci, Kosovari. Krajišnici, Vojvođani, sram nas i stid bilo. Gadim se nas samih. Sečemo sami sebi jedinu preostalu granu, jedinu slamku koju imamo mi lomimo. Jedina stvar koja nas može izvući iz ovog bestidnog vremena je sloga. Da dragi moji, sloga. Nebitni su nazivi, nebitne su imaginarne granice, nebitno je poreklo, bitni smo mi. Nas šaka jada gleda u još manju šačicu ološa ljudskog koji nas truje godinama kako to nismo mi, kako su naši stari ginuli uzaludno. Zadnji čas polako otkucava. 11:55 je, moramo se ujediniti da ostavimo ovo parče Balkana našoj deci. A ako to ne uradimo, onda i treba da budemo poslednji od našeg roda koji će živeti ovde.

baka ( Braco ! Samo činjenice )

pre 6 godina

„bratska“ srpska okupacija. Da je to tačno najbolje potvrđuje telegram srpskog vojvode Živojina Mišića upućen genaralu Dragutinu Milutinoviću, komandantu srpskih oružanih snaga u Crnoj Gori. Taj telegram doslovno glasi ovako: „Na teritoriji koju je naša vojska okupirala treba ugušiti svaku agitaciju, svim sredstvima, koja možete raspolagati bez ikakvog prezanja“. Ove riječi najvećeg srpskog vojnog zvaničnika zorno pokazuju da je srpska Vrhovna komanda Crnu Goru tada smatrala za svoju okupiranu teritoriju. I ne samo to, nego je naloženo, sa najvišeg mjesta, da zaposjednutu teritoriju treba od Crnogoraca braniti svim sredstvima, bez ikakvog prezanja.

BgHQ

pre 6 godina

Umesto sto vodimo polemiku da li je bilo ovako ili onako bolje bi bilo da razmislimo sta se to sa nama dogodilo pa smo postali ovakvi kakvi smo te su svi pobegli od nas i ne zele ista zajednicko s nama.

voodoo

pre 6 godina

U principu nema niceg netacnog u plakatima, niko nije napisao u bici za Budvu da je oslobodjena Budva, ulazak pobednicke vojske u neki grad, sa ili ne konkretnom bitkom oko tog grada uvek se smatralo oslobodjenjem tog grada ili okupacija, ako je druga strana ta koja je usla u grad. Zasto ovo politiziju i zasto smatraju nekom uvredom Crnegore ne znam, imaju oni i dovoljno nego vise herojski prica iz ratova, kao i mi, ali to je sve manje vise davna istorija, danas i jedni i drugi zivimo veoma lose, a u novijoj istoriji od poslednjih par decenija smo se takodje i jedni i drugi pokazali lose. Mnogo bolje bi i njima i nama bilo da se fokusiramo na sadasnjost i poboljsanje i zivota i odnosa medju ljudima, nego da se politizuje svaka dogadjaj, svako obelozavanje ili sta vec, kad god stignu.

Milos CG

pre 6 godina

Srpska vojska je “oslobodila” Budvu isto kao sto je i ruska veci dio istocne evrope 1944 i 45 godine. Samo na neka mjesta su se vodile bitke a vecina su samo preuzeli rusi kad su se njemci povukli i ponovo ih okupirali do pada berlinskog zida.
I podgoricka skupstina je najveca farsa i sramota istorije CG zajedno sa napadom na Dubrovnik.
Ali smo naucili ipak ponesto iz tih dogadjaja sva sreca pa se nece nikad ponoviti vise.

se

pre 6 godina

Sramno je okupaciju predstavljati kao oslobodjenje!!

Crna Gora je jedina drzava saveznica u Prvom Svetskom Ratu koja je izgubila slobodu i svoju nezavisnost.

marko

pre 5 godina

Da mi je znati ko je sahranio Njegosa na vrh Lovcena kao najveceg Srbina Crnogorca... da ga nije srpska vojska sahranila,ja mislim da ce prije biti da ga je Crnogorski narod sahranio jer ga je smatrao najvecim medju njima i nosiocem njihovih misli. A nije se rodio veci Srbin od “Crnogorca” Njegosa, tako da Milogorci pisite vi ovu istoriju danasnju kako ocete ali ovo sto je bilo ne mozemo promijeniti mi smo najsvijetliji izdsnak Srspkog naroda ako vam to smeta mozete i Aboridzini biti ali ovo sto je bilo ostavite kako jeste

bob

pre 5 godina

Istina, 25. april 2018 00:36
Posto, vidim, dobro poznajete istoriju, mozete li mi reci kada je „Crnogorska crkva" dobila autokefalnost, od koje se to pomesne crkve odvojila, ko je tu crkvu priznao, posto je to neophodno za dobijanje samostalnosti ili autokefalnosti crkve i koji verski objekat se nalazio u njihovom vlasnistvu??? Posto je, kako navodite, srpska vojska bila okupator, zasto se junacka i hrabra Crnogorska vojska nije suprostavila tom okupatoru i nije ni na koji nacin sprecavala ili uporavala nadolazecu srpsku vojsku???

Paja

pre 6 godina

Bilo kakva rasprava na ovu temu je isljučivo za potrebe dnevne politike u Beogradu, i još jednom gradu malo dalje (koga ovaj put možemo i da zaboravimo).
Crna Gora je donela ključnu odluku, ušla je u NATO, put u EU je osiguran. Ništa što mi, ili oni tamo u onom drugom gradu, ne možemo tu da upropastimo, koliko god to pokušavali.

A mi ionako nećemo u EU ni za jedno 20 godina... tako da čuvajte dah, propagadnici. Bolje usmerite pažnju na decu, ona će biti ta koja braniti "rupu na persijskom ćilimu Evrope". Vi samo mlatite praznu slamu. Niko vas ni za šta ne pita.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

"Srpska vojska se herojski borivsi, odnese velike pobjede, oslobodi srpske teritorije i dodje do Crne Gore, oslobodi i nju, ali onda stupise na scenu srpske vlasti i umjesto da ispostuju nepobitnu volju crnogorskog (tada srpskog) naroda da se ujedini sa bratskom Srbijom ali pod svojom jedinom autohtonom u ovim brdima nastalom dinastijom Petrovic, oni odrzase nelegalnu, neustavnu, sramnu Podgoricku skupstinu na kojoj detronizovase dinastiju Petrovic i istog onog mrcnog Nikolu koji cijeli zivot posveti Srpstvu.. Ostade rana braco
(Igor Pg, 25. april 2018 01:41)

--

Cekaj malo, Igore. Srbija je takodje imala SVOJU autohtonu dinastiju koja se zvala: OBRENOVIC (mada smo mi imali i Hrebeljanovice, i Lazarevice, i Brankovice, i Nemanjice, i Stratimirovice, i Dejanovice, i Dragase-Paleologe, a vi niste). Tu dinastiju je svrgla ** VASA *** loza Karadjordjevica, koja je "usrecila" i nas i vas. Sve sto su dotakli unuk, praunuk i cukun-unuk Kralja Nikole pretvorilo se u znas-vec-sta.

Rana? Jeste, Igore, ostade rana. Ali nasa, ne vasa.

Sabre

pre 5 godina

(Wtf, 25. april 2018 03:11)

Liche, zaista ti je WTF adekvatan nadimak. Iako vecina toga sto pricas apsolutno stoji, i najvecu stetu ovom narodu upravo i dalje cini SPC, na racun stare slave 'ocuvanja srpstva' (pritom, opet, ideja da je Srbin = Pravoslavac nas je kostala neopisivo tokom istorije, i mnogi najzdrtiji balije i ustase su upravo bili nekadasnji odbaceni Srbi muhamedanske i katolicke vere) postavlja se pitanje kakve to, zaboga, veze ima sa ovom presmesnom zamenom teza covece?! Austrougarska vojska se povukla od cega.. promaje?! Kada jedna vojska napusti OKUPIRANE polozaje bezeci od druge vojske koja te polozaje planira da OSLOBODI onda se ova prva vojska zove OKUPATORSKA a ova druga OSLOBODILACKA.

Dakle, opet kazem, nije da nisi otvorio neke zanimljive i tacne teme, ali potpuno si u ovom slucaju promasio temu...

mene sramota

pre 6 godina

Ma sve smo mi oslobodili. Naša mitologij i falsifikovanje istorije čuda rade. Svi u okruženju su bili amebe ako su i postojali. Tako bi nam slatko palo da dobijemo malo Jadrana. Panonskog drpili deo.

Wtf

pre 6 godina

U pravu je crnogorsko ministarstvo. Ali nebeski narod istoriju uci iz bajki, narodnih predanja i pesama, ne iz istorijskih knjiga. Pola srpske istorije je falsifikovano i zasnovano na predanjima i mitovima. Od nepostojece izdaje Brankovica do fabrikovane komunisticke iztorije iz NOB-a.

AKo zelite nesto da saznate o vlastitoj istoriji, onda citajte to sto vas zanima od svetskih, ne od domacih istoricara. Od onih koje ceo svet uvazava i koji se izucavaju na prestiznim svetskim univerzitetima, ne onih koji istoriju doteruju i prekrajaju kao da je odelo.

Npr. zapitajte se zasto se u domacim istorijskim udzbenicima ne spominje Druga bitka na Kosovu iz 15. veka? Mozda zato sto je Srbija bila na pogresnoj strani, cuvajuci ledja Turskoj?

Ili zasto se Stefan Nemanja vrlo retko spominje u spisima i besedama glavesina SPC iako je osnivac dinastije? Mozda zato sto je bio prvo katolik dok Sava nije osnovao srpsku crkvu? Ili od koga je Stefan Prvovencani dobio titulu kralja?

Ili zasto ne postoji u istorijskim citankama nista o srpskim vladarima pre dinastije Nemanjic, a bilo ih je vise od 30 od dolaska na Balkan i jako dobro se znaju njihova imena? Mozda zato sto nisu zeleli da prihvate hriscanstvo vec su bili dosledni slovenskoj religiji?

Istorija je ozbiljna nauka koja se zasniva na podacima i sacuvanoj gradji, ne zeljama onog sto bismo mi voleli da vude. Srbi svoju istoriju vise vole da uce iz kafanskih pesama umesto iz literature.

CG

pre 6 godina

Austrougarska vojska se povukla po naredbi zato sto je bila objavljena kapitulacija. A ne zbog nekih drugih razloga o kojima mastaju nacionalno uzbudjeni primjerci ljudske rase.

Milos CG

pre 6 godina

Srpska vojska je “oslobodila” Budvu isto kao sto je i ruska veci dio istocne evrope 1944 i 45 godine. Samo na neka mjesta su se vodile bitke a vecina su samo preuzeli rusi kad su se njemci povukli i ponovo ih okupirali do pada berlinskog zida.
I podgoricka skupstina je najveca farsa i sramota istorije CG zajedno sa napadom na Dubrovnik.
Ali smo naucili ipak ponesto iz tih dogadjaja sva sreca pa se nece nikad ponoviti vise.

LondonCalling

pre 6 godina

"Iz Ministarstva navode da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv". "


Ja sam Crnogorac, rodjen i ziveo u Srbiji, zatim i u Crnoj Gori...
Vece gluposti od ovoga jos nisam procitao ni cuo! Austrougarske trupe nisu napustile Budvu (ili Crnu Goru) zato sto im je tamo dosadilo, nego zato sto su Srpske trupe nadolazile...austrougari su se POVLACILI pred Srpskom vojskom...kada se okupator povlaci, onda je nadolazeca vojska oslobodilac...kraj price!!
Sta to pokusava da se uradi sa ovakvim glupiranjem, meni nije jasno...cemu ta mrznja iz dosade?
Crna Gora je nezavisna, suverena drzava i tako i treba da ostane...ali da ne priznajemo istorijske cinjenice i da ih menjamo i sa njima manipulisemo?! Ajde ljudi manite se tih gluposti..
Pozdrav

GreatOne

pre 6 godina

Pa koja ili cija vojska je prva ušla u Budvu po povlacenjenju Austrije? Srpska vojska jeste pobjednicka u Prvom sv ratu, zar ne? Sta je ovde sporno ili netacno?

baka ( Braco ! Samo činjenice )

pre 6 godina

„bratska“ srpska okupacija. Da je to tačno najbolje potvrđuje telegram srpskog vojvode Živojina Mišića upućen genaralu Dragutinu Milutinoviću, komandantu srpskih oružanih snaga u Crnoj Gori. Taj telegram doslovno glasi ovako: „Na teritoriji koju je naša vojska okupirala treba ugušiti svaku agitaciju, svim sredstvima, koja možete raspolagati bez ikakvog prezanja“. Ove riječi najvećeg srpskog vojnog zvaničnika zorno pokazuju da je srpska Vrhovna komanda Crnu Goru tada smatrala za svoju okupiranu teritoriju. I ne samo to, nego je naloženo, sa najvišeg mjesta, da zaposjednutu teritoriju treba od Crnogoraca braniti svim sredstvima, bez ikakvog prezanja.

Istina

pre 6 godina

Nakon ratnih preokreta, Austro-Ugarska je 1918. došla u situaciju da je morala braniti svoj opstanak na zapadu i držanje Crne Gore nije više bio prioritet, zbog čega su povukli snage iz Crne Gore.

Sazvana je nelegalna Podgorička skupština, jer ju nije sazvao postojeći Parlament Crne Gore, niti crnogorski vladar. Skupština je k tome sazvana u Podgorici, a ne u glavnom gradu Cetinju.

Za početak srpske okupacije uzima se iskrcavanje srpskih snaga kod Bara i Budve. Akcija je bila radi tobožnjeg oslobađanja Crne Gore. Povid je bila netočan, jer su crnogorski komiti oslobodili cijelu Crnu Goru. Zato u akciji "oslobađanja" srpske snage nisu imale ljudskih gubitaka duž cijele obale sve do Čakora. Srpski vojvoda Živojin Mišić otvoreno je u svojoj zapovijesti pri kraju okupacije naveo da je Crna Gora okupirana i da se srpska vojska unutar Crne Gore ima u njoj ponašati kao u okupiranoj državi.

Zbog ovakvih događanja u Crnoj Gori izbio je Božićni ustanak.

Analitičari smatraju da je crnogorski ustanak imao veće izglede da su vođe ustanka Plamenac, Vučinić, Lompar i Krsto Popović bili spremni proliti bratsku krv i zauzeti Cetinje, jer imali su jake snage, 25-30.000 ljudi. Nasuprot tome, bjelaški vođa bio je odlučan. Blažo Božović, vođa cetinjske posade nije se dvojio proliti bratsku krv. Akciju crnogorskih branitelja nezavisnosti crnogorski unionisti su odbili uz pomoć srpskih snaga. Borbe su prerasle u crnogorski građanski rat koji je trajao do 1925., odnosno do sredine 1926. kad su ubijeni posljednji komiti.

Uslijedio je progon pristaša crnogorstva. Spaljeno je 6000 crnogorskih domova. Okupirana Crna Gora pretrpjela je brojna oduzimanja elemenata svoje državnosti. Anektirala ju je Kraljevina Srbija. Regent Aleksandar Karađorđević dekretom ukinuo je autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu i osnovao Srpsku pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori.

Sloba

pre 6 godina

Znači, srpska vojska je okupirala Crnu Goru počev od Budve!? Pa, gde se onda nalazila crnogorska vojska? Zašto ona nije umarširala u Budvu, ako su se već austrougarske snage same povukle?

Mirc

pre 6 godina

Probojem solunskog fronta i mnogim bitkama kasnije oslobodjeni su gradovi sa srpskim stanovnistvom u tadasnjoj AU monarhiji koja je bila agresor na Srbiju i Crnu Goru. Budva je tada bila u AU monarhiji a ne u Crnoj Gori. Gradske vlasti i stanovnistvo je postavilo plocu na ulasku u tvrdjavu a ta ploca nije smetala cak ni italijanskom okupatoru pa ni komunistima kasnije. A ko su sada ovi kojima smeta. 100 godina u slobodi treba obeleziti.

dev

pre 6 godina

Praktično obeležavanje kraja Prvog svetskog rata, obeležavanje povratka slobode svih Budvana, svih Crnogoraca, Srba, uz odavanje počasti vojsci našeg napaćenog naroda, naroda koji bi maltene nestao sa ovih prostora da je rat još malo potrajao... Ili kako ovi neki novi moderni Crnogorci kažu - “krivično delo povrede ugleda Crne Gore” i “krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje”. Kako vas bre nije sramota?

Милош

pre 6 godina

Будва није била у саставу Црне Горе ни пре ни после Првог светског рата. Исто важи и за Боку Которску. Тек одлуком АВНОЈ-а 1943, ове области улазе у састав Црне Горе. Иначе, представници већег дела садашњег приморја Црне Горе нису учествовали на Подгоричкој скупштини, већ су мимо ње доносили одлуке о уласку у састав Србије.

se

pre 6 godina

Sramno je okupaciju predstavljati kao oslobodjenje!!

Crna Gora je jedina drzava saveznica u Prvom Svetskom Ratu koja je izgubila slobodu i svoju nezavisnost.

Nesa

pre 6 godina

Sta reci a ne zaplakati na ovu konstataciju ministarstva CG, ispade po njima da su se Austro-ugari povukli iz Budve i cele Crne gore zato sto im je bilo dosadno,pa da ne remete vise veliki crnogorski industrijski progres. Kako ih samo nije sramota kada to pisu.

Djeric

pre 6 godina

Dakle Austrougarska vojska je tek tako sama otisla, doslo im jednog dana? Eh kada bi istorija tako jednostavna bila da okupatori sami odu, svet bi bio mnogo lepsi nego sto jeste.

BgHQ

pre 6 godina

Umesto sto vodimo polemiku da li je bilo ovako ili onako bolje bi bilo da razmislimo sta se to sa nama dogodilo pa smo postali ovakvi kakvi smo te su svi pobegli od nas i ne zele ista zajednicko s nama.

Vukodav

pre 6 godina

Svašta, pa nije svaki okupirani grad u Evropi oslobođen borbom dve vojske, u najvećem broju slučajeva se desilo upravo to, okupatorska vojska se povuče pred oslobodiocima a ovi se ušetaju u grad bez borbe!

Pazi "nema govora o oslobođenju jer se Austrougari povukli". Pa nisu se oni povukli jer im to došlo tek onako nego jer je dolazila srpska vojska.

Mora da je istoriju učio iz ratnih filmova taj koji ima ideju da su oslobodioci samo oni koji direktnom borbom, na juriš, isteraju okupatora.

Drugo je što pojedini Crnogorci smatraju da je i srpska vojska bila okupatorska.

Paja

pre 6 godina

Bilo kakva rasprava na ovu temu je isljučivo za potrebe dnevne politike u Beogradu, i još jednom gradu malo dalje (koga ovaj put možemo i da zaboravimo).
Crna Gora je donela ključnu odluku, ušla je u NATO, put u EU je osiguran. Ništa što mi, ili oni tamo u onom drugom gradu, ne možemo tu da upropastimo, koliko god to pokušavali.

A mi ionako nećemo u EU ni za jedno 20 godina... tako da čuvajte dah, propagadnici. Bolje usmerite pažnju na decu, ona će biti ta koja braniti "rupu na persijskom ćilimu Evrope". Vi samo mlatite praznu slamu. Niko vas ni za šta ne pita.

Igor Pg

pre 6 godina

Ostade rana koja posija sjeme podjela.. U to vrijeme svi Crnogorci se Srbima zvase, pa i moj pradjed i njegov otac. Ali pocese Bjelasi i Zelenasi da se biju po Crnoj Gori.. Kralj Nikola I Petrovic poznat kao “Car junaka” ili ti “nesrecni kralj” koji cijeli zivot pisase pjesme Srpstvu i ideji oslobodjenja svih srpskih zemalja i koji na kraju bi izdan od svog unuka Aleksandra Karadjordjevica (koji mu se na dvoru na Cetinju rodi i koji mu na krilu odrastase krijuci se od Obrenovica) sam i prognan u najvecoj boli svoje duse, daleko od svoje otadzbine pred smrt ostavi u amanet crnogorskom narodu: “Ko Crnogorstvu ne bio vjeran, bogom i ljudima svud bio ćeran”.. Nikad vise od tada svi Crnogorci se ne zvase Srbima, nastadose velike podjele koje traju i dan danas i trajace jos duugo dugo. Moj pradjed se pisao kao Srbin, ja se pisem kao Crnogorac. Jedino rjesenje bi bilo da svi shvate da svako moze da se osjeca onako kako zeli i da svaki pripadnik naseg naroda u svakom smislu (istorijskom, etnickom, naucnom, kulturoloskom) ima legitimno pravo da se zove i crnogorcem i srbinom, dakle onako kako on osjeca. Ali kako nas covjek nikad nece onom drugome priznati pravo da bude ono sto osjeca, to na zalost rjesenja nema..

Igor Pg

pre 6 godina

U Crnoj Gori podjele ce prestati brzo.. za vijek dva :) Kad bi nas narod bio normalan i objektivan onda bi prihvatio istinu koja je bila otprilike sledeca.. Austrougarska objavi rat Srbiji danas, Crna Gora stade uz bracu i objavi rat velikoj Austrougarskoj odmah sjutra dan.. Srpska vojska se herojski potuce sa mocnijom vojskom i odnese nekoliko velikih pobjeda, ali iscrpljena i ranjena posle nekoliko mjeseci morase da se povuce kako bi uopste opstala.. Nas jedini i poslednji kralj Nikola I Petrović koji napisa himnu srpskog naroda “Onamo ‘namo” posla glavninu svoje vojske na Mojkovac kako bi pruzio odstupnicu i opstanak bratskoj Srpskoj vojsci i narodu koji se povlacise preko Crne Gore, a ostavi nebranjen Lovcen i kompletan juzni front.. Opstade Srpska vojska, oporavi se za nekoliko mjeseci i krenu u proboj solunskog fronta i povratak u otadzbinu, a Crnogorska vojska se nakon velikih gubitaka na Mojkovcu rasformira i Crna Gora bi okupirana.. Srpska vojska se herojski borivsi, odnese velike pobjede, oslobodi srpske teritorije i dodje do Crne Gore, oslobodi i nju, ali onda stupise na scenu srpske vlasti i umjesto da ispostuju nepobitnu volju crnogorskog (tada srpskog) naroda da se ujedini sa bratskom Srbijom ali pod svojom jedinom autohtonom u ovim brdima nastalom dinastijom Petrovic, oni odrzase nelegalnu, neustavnu, sramnu Podgoricku skupstinu na kojoj detronizovase dinastiju Petrovic i istog onog mrcnog Nikolu koji cijeli zivot posveti Srpstvu.. Ostade rana braco

George Costanza

pre 6 godina

Velika sramota Crne Gore. U poslednjih 10-ak godina se ponašaju prema Srbiji i srpstvu kao da smo ih okupirali 500 godina, nabijali na kolac i uzimali im danak u krvi. Sve vezano za Srbiju im smeta. Nije mi jasna tolika netrpeljivost, oduvek su mi dragi i smatram ih najbližim narodom Srbima a oni svaku istorijsku vezu, svaku sličnost sa Srbima smatraju uvredom i povredom nacionalnog identiteta itd.

истина

pre 6 godina

Пуно поздрава за браћу Грбљане, Паштровиће, Маине итд. У Будви и околини Мило и Монтенегро нису победили!!!
Оно што је најсмешније је да је у војсци која је ослободила Будву био и ђед Света Маровића који се са Српском војском повукао на Крф па вратио трком назад преко Солунског фронта кући. И огроман број Срба из Паштровића, Грбља, Маина итд. је био у Српској војсци.
А то ко је пружао и какав отпор по Црној Гори комично је коментарисати. Па Српска је разбила аустроугарску и бугарску војску, пробила фронт и ови се од тада у паници поражени повлаче.
Свака вам част Будвани и не дајте своју част, образ и сећање на своје јунаке.

Mik

pre 6 godina

Jedno je imati ili nemati srpsko nacionalno osecanje uprkos svojim predacima, to je stvar svakog pojedinca, ali nazvati ulazak srpske vojske u Budvu okupacijom, krajnji je bezobrazluk. Mozda bi tako mogli razmisljati Albanci ili pokoji jado koji žali za skutom austrijskog ćesara, ali nijedan pošten Crnogorac neprodate duše to neće i ne može reći.

Zenit

pre 5 godina

Auuuuu, pa ima li i jedne zemlje ili naroda u okruzenju da nas ne smatra okupatorima? A mi mislili da smo oslobodioci i da nas svi vole. Kuku lele...

Пазарац

pre 6 godina

шта се збива са некада часном Црном Гором, шта се дешава са нашом браћом....кукуууууууууу...краљ Никола и Његош се преврћу у гробу

Ilke

pre 6 godina

Kakav junacki narod. Cim smo ih okupirali, oni potrcali kod okupatora u Srbiju. Ako im je bilo tako tesko, zasto nisu isli u Zagreb ili Tiranu. I naravno da su Auatrougari pobegli od srpske vojske, nisu valjda od onih koji su kapitulirali.

Nekad ponosni crnogorac

pre 6 godina

Tadasnjim ziteljima Budve srpska vojska je dozivljena kao oslobodilacka,to sto se sadasnjim ziteljima Crne Gore to ne dopada ne znaci da to tako nije I bilo,a umalo da zaboravim da podsetim sadasnje zitelje Crne Gore da u to vreme NATO savez nije postojao.

kaženegra

pre 6 godina

Будва није била у саставу Црне Горе ни пре ни после Првог светског рата. Исто важи и за Боку Которску. Тек одлуком АВНОЈ-а 1943, ове области улазе у састав Црне Горе. Иначе, представници већег дела садашњег приморја Црне Горе нису учествовали на Подгоричкој скупштини, већ су мимо ње доносили одлуке о уласку у састав Србије.
(Милош, 24. april 2018 23:56)
To nije sasvim tačno. Uredbom kralja je taj deo primorja 1921. uključen u Zetsku oblast, a 1929. postaje deo Zetske banovine. Te dve činjenice pomažu 1945.da to postane deo SRCG. Naime, i 1921, 1929. i 1945. Hrvati su se oštro protivili, jer su smatrali da je to njihovo pošto su smatrali da je Dalmacija njihova, a od Napoleona 1797. to jeste bila Dalmacija. Drugim rečima, samo Srbiji CG može zahvaliti što ne prelaze u Hrvatsku između Obzovice i Brajića.

Sloba

pre 6 godina

Rodjen sam u Negotinu. 12 septembar se slavi kao dan oslobodjenja u 2. sv. ratu. Postoji i ulica 12 Septembar. Pogresno dakle po Crnogorcima jer su se Nemci povukli pa partizani usli, nije bilo nikakvog sukoba 2 vojske. (Cetnici subostali u sumama jos dugo) Predpostavljam da je tako bilo u mnogim gradovima Srbije a i mnogo sire. Evo i u Amsterdamu i celoj Holandiji se slave datumi kada su saveznici usli bez obzira da li je bilo sukoba ili ne. Moramo prestati slaviti te datume u gradovima gde nije bilo sukoba?

aleksandar

pre 6 godina

znaci austrougari su bili oslobodioci a Srpska vojska okupator ?

Sta sve dodje iz te kuhinje ni pas maslom nebi pojeo.
trebalo bi uvesti rubrike tipa glupost dana glupost nedelje i glupost meseca.

glupost dana

џони

pre 6 godina

Ђедови нам заједно ратовали у ослободилачким ратовима а сада нам то представљају као окупацију? Неће проћи ова прича.

kimdžongunizacija

pre 6 godina

Dragi Srbi, Crnogorci, Bosanci, Makedonci, Kosovari. Krajišnici, Vojvođani, sram nas i stid bilo. Gadim se nas samih. Sečemo sami sebi jedinu preostalu granu, jedinu slamku koju imamo mi lomimo. Jedina stvar koja nas može izvući iz ovog bestidnog vremena je sloga. Da dragi moji, sloga. Nebitni su nazivi, nebitne su imaginarne granice, nebitno je poreklo, bitni smo mi. Nas šaka jada gleda u još manju šačicu ološa ljudskog koji nas truje godinama kako to nismo mi, kako su naši stari ginuli uzaludno. Zadnji čas polako otkucava. 11:55 je, moramo se ujediniti da ostavimo ovo parče Balkana našoj deci. A ako to ne uradimo, onda i treba da budemo poslednji od našeg roda koji će živeti ovde.

Glavonja

pre 6 godina

E moji Crnogorci... Ima jedan film,crno beli,gde govore ucesnici Mojkovacke bitke,stari djedovi govore,pogledajte ga,pa se pokrijte usima i stidite! U grobu se prevrcu junaci zbog ovakvih glupotarija,ne ljuljajte im koske,neka ih u miru.

dragan

pre 6 godina

ne treba gubiti vreme i odgovarati nekome ko tvrdi da nebo nije plavo nego zeleno.. treba cestitati opstini budva na iskrenosti, prijateljstvu i hrabrosti da objavi ovakav komentar.. dalje, treba pozeleti vecnu slavu svim oslobodiocima crne gore i srbije, i konacno, treba pozeleti da vise nikad ne bude rata i da opet, samo jos sloznije obelezavamo jos mnogo godisnjica oslobodjenja srbije i crne gore!

Baks

pre 6 godina

Treba odati cast i zahvalnost crnogojskoj vojski koja je taman toliko zaustavila austrougare kako bi omogucili povlacenja srpske vojske preko albanije.

Мики

pre 6 godina

Пошто је наводно извршена окупација од стране Српске војске, како је приказују одроди, питао бих их овом приликом какав је био одговор тадашње Црне Горе? Да ли су "окупатора" дочекали са цвећем или су узели пушке да га отерају? "У лажи су кратке ноге"! Нема ништа теже него бранити лаж, а ништа лакше од доказивања истине. Отуда долази највећи проблем за све оне који негирају,да су Црногорци део Српског корпуса. Али добро, треба се стрпети, и не затезати односе унутар једне куће са браћом. Сво зло које је учињено биће исправљено оногс часа када истинска и права Црна Гора добије прилику да одлучије о својој судбини.

voodoo

pre 6 godina

U principu nema niceg netacnog u plakatima, niko nije napisao u bici za Budvu da je oslobodjena Budva, ulazak pobednicke vojske u neki grad, sa ili ne konkretnom bitkom oko tog grada uvek se smatralo oslobodjenjem tog grada ili okupacija, ako je druga strana ta koja je usla u grad. Zasto ovo politiziju i zasto smatraju nekom uvredom Crnegore ne znam, imaju oni i dovoljno nego vise herojski prica iz ratova, kao i mi, ali to je sve manje vise davna istorija, danas i jedni i drugi zivimo veoma lose, a u novijoj istoriji od poslednjih par decenija smo se takodje i jedni i drugi pokazali lose. Mnogo bolje bi i njima i nama bilo da se fokusiramo na sadasnjost i poboljsanje i zivota i odnosa medju ljudima, nego da se politizuje svaka dogadjaj, svako obelozavanje ili sta vec, kad god stignu.

Невен

pre 6 godina

Аустро-угарској досадило па кренула кући... Па да од те српске војске није губила битке од Солуна до Подгорице не би се никад ни повукла из Будве, а самим тим српска војска не би ни ушла... Логика...

Max

pre 6 godina

Politicari se trude da zavade jadan narorod.Isto bi bilo kad mi ne bi priznali da su nam Crnogorci drzali otstupnicu kad smo se povlacili prema Albaniji pa na Krf.

Sabre

pre 5 godina

(Wtf, 25. april 2018 03:11)

Liche, zaista ti je WTF adekvatan nadimak. Iako vecina toga sto pricas apsolutno stoji, i najvecu stetu ovom narodu upravo i dalje cini SPC, na racun stare slave 'ocuvanja srpstva' (pritom, opet, ideja da je Srbin = Pravoslavac nas je kostala neopisivo tokom istorije, i mnogi najzdrtiji balije i ustase su upravo bili nekadasnji odbaceni Srbi muhamedanske i katolicke vere) postavlja se pitanje kakve to, zaboga, veze ima sa ovom presmesnom zamenom teza covece?! Austrougarska vojska se povukla od cega.. promaje?! Kada jedna vojska napusti OKUPIRANE polozaje bezeci od druge vojske koja te polozaje planira da OSLOBODI onda se ova prva vojska zove OKUPATORSKA a ova druga OSLOBODILACKA.

Dakle, opet kazem, nije da nisi otvorio neke zanimljive i tacne teme, ali potpuno si u ovom slucaju promasio temu...

bob

pre 5 godina

Istina, 25. april 2018 00:36
Posto, vidim, dobro poznajete istoriju, mozete li mi reci kada je „Crnogorska crkva" dobila autokefalnost, od koje se to pomesne crkve odvojila, ko je tu crkvu priznao, posto je to neophodno za dobijanje samostalnosti ili autokefalnosti crkve i koji verski objekat se nalazio u njihovom vlasnistvu??? Posto je, kako navodite, srpska vojska bila okupator, zasto se junacka i hrabra Crnogorska vojska nije suprostavila tom okupatoru i nije ni na koji nacin sprecavala ili uporavala nadolazecu srpsku vojsku???

DEDA CVETKO

pre 5 godina

"Srpska vojska se herojski borivsi, odnese velike pobjede, oslobodi srpske teritorije i dodje do Crne Gore, oslobodi i nju, ali onda stupise na scenu srpske vlasti i umjesto da ispostuju nepobitnu volju crnogorskog (tada srpskog) naroda da se ujedini sa bratskom Srbijom ali pod svojom jedinom autohtonom u ovim brdima nastalom dinastijom Petrovic, oni odrzase nelegalnu, neustavnu, sramnu Podgoricku skupstinu na kojoj detronizovase dinastiju Petrovic i istog onog mrcnog Nikolu koji cijeli zivot posveti Srpstvu.. Ostade rana braco
(Igor Pg, 25. april 2018 01:41)

--

Cekaj malo, Igore. Srbija je takodje imala SVOJU autohtonu dinastiju koja se zvala: OBRENOVIC (mada smo mi imali i Hrebeljanovice, i Lazarevice, i Brankovice, i Nemanjice, i Stratimirovice, i Dejanovice, i Dragase-Paleologe, a vi niste). Tu dinastiju je svrgla ** VASA *** loza Karadjordjevica, koja je "usrecila" i nas i vas. Sve sto su dotakli unuk, praunuk i cukun-unuk Kralja Nikole pretvorilo se u znas-vec-sta.

Rana? Jeste, Igore, ostade rana. Ali nasa, ne vasa.

marko

pre 5 godina

Da mi je znati ko je sahranio Njegosa na vrh Lovcena kao najveceg Srbina Crnogorca... da ga nije srpska vojska sahranila,ja mislim da ce prije biti da ga je Crnogorski narod sahranio jer ga je smatrao najvecim medju njima i nosiocem njihovih misli. A nije se rodio veci Srbin od “Crnogorca” Njegosa, tako da Milogorci pisite vi ovu istoriju danasnju kako ocete ali ovo sto je bilo ne mozemo promijeniti mi smo najsvijetliji izdsnak Srspkog naroda ako vam to smeta mozete i Aboridzini biti ali ovo sto je bilo ostavite kako jeste