Petak, 12.03.2004.

10:56

Godinu dana od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Izvor: B92

Godinu dana od ubistva premijera Srbije Zorana Ðinðiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

svetlana

pre 20 godina

Citajuci sve ove komentare, uglavnom sa valjlanim razlogom emotivne, volela bih da apelujelm na sve koje je pogodila smrt Zorana Djindjica da se njegove smrti secaju svakoga dana, da to cine samodisciplinom, jer istorija je uciteljica zivota samo onima koji umeju da pamte i ne ponavljaju greske!
Ponavljam, ubice su i dalje na slobodi i i dalje ubijaju!

Veljko-Kraljevo

pre 20 godina

Mislim da nisam jedini,koji je pre pisanja komentara, prvo procitao vec postojece. Ima tu svega,i onog sto mi se dopada, a i onog drugog. Ko je bio Zoran Djindjic? Pa to ce vreme najverovatnije najbolje pokazati, ali sta reci o njemu nakon godinu dana od egzekucije? Da je imao viziju - imao je,da je hteo - hteo je,da je umeo - umeo je, da je bio ispred svog vremena - definitivno! Kazu, a i ja tako mislim, da su politicari potrosna roba, samo, da li bas na ovakav nacin. Nisam ga ovoliko postovao sve do 5.10., ali onda se nesto desilo, nesto sto nisam mogao da vidim kod "nasih" aktuelnih politicara. Video sam Premijera koji je uvek nasmejan, coveka koji je rodjen za posao koji obavlja, koji ne staje. Video sam coveka koji se bavi sustinom, a ne akademskim tupljenjem proteza, video sam mladog coveka prepunog energije i vise nego resenog da moju buducnost promeni,naravno na bolje. I osetio sam taj boljitak, lazu oni koji kazu da nisu!Imam 38 godina i nemam vise vremena za eksperimentisanje. Taman sam se ponadao da su stvari krenule,najzad,pravim tokom,kad! A ko su ubice, jos bolje pitanje, odakle su izvrsioci, gde su rodjeni oni ili njihovi roditelji.Kazu da su Srbi,da se bore za svoj srpski narod, da su pucali iz patriotizma! U coveka na stakama? To rade samo ubice najgoreg kova, ubice dece, zena, starih i nejaci. To rade samo oni "SRBI" koji do juce nisu znali ni koja im je krsna slava, niti u sta, ili koga veruju, oni od kojih danas ne mozes da udjes u crkvu, oni koji psuju Boga dok se guraju u redu da uzmu bogojavljensku vodicu. E pa to nisu Srbi! E ja ne zelim da budem takav SRBIN. Takve ne mogu da smatram delom svog naciona, na koji sam jako ponosan. Oni su samo korov koji je zapretio da ugusi zito! Mozda po prvi put sam se ponosio, posle 5.10., sto sam Srbin! Nazalost, trajalo je kratko!
Ali necu plakati i jadikovati nad Zoranovom i svojom sudbinom, ni on to ne bi zeleo. Mi koji smo ostali u zivotu, nastavimo da menjamo Srbiju, nastavimo tamo gde je on zaustavljen.Nastavimo onako kako je on radio,tako cemo najbolje pokazati koliko smo ga postovali i voleli!
Samo jednu stvar mu zameram,zameram mu sto nije bilo 6.(sestog)10, a mozda i nije moglo da ga bude pod ovakvim okolnostima?
Oprosti mu Gospode,znao je sta radi!
Kraljevcanin

Aleksandar

pre 20 godina

Jako sam tuzan. Mislim cak vise nego prosle godine. Ceo jucerasnji dan sam pricao o Zoranu sto sa suprugom sto sa prijateljima. I dalje mislim da ovaj narod ovu zrtvu nije zasluzio iz prostog razloga sto nece umeti da je ceni.
Gledajuci i slusajuci sve njegove izjave prosto ne mogu da se otmem utisku da nije bio stvaran. Prosto ne mogu da verujem da je bio Srbin. Slava mu i vecna hvala za sve.
P.S. Svima onima koji kazu da nije proteklo dovoljno vremena da bi se ocenila uloga Dr. Zorana Djindjica u novijoj srpskoj istoriji samo bih jedno rekao, proslo je previse vremena bez Zorana, najtuznije je sto nece vise biti vremena da se pojavi jos jedan Zoran u srpskom narodu iz prostog razloga sto smo mi kao narod potrosili sve vreme ovog sveta. Valjda se svi slazemo da nestajemo kao narod. Nije Hilandar dzabe goreo. Zivot se sastoji od znakova samo ih treba znati tumaciti.

Ferrari barjaktar

pre 20 godina

Bio je jedini politicar kojem sam ikada klicao. Doduse na mojim prijateljima i meni svojstven nacin. "Vozices ferrari, Zorane!" pevali smo u sali tokom onih neverovatnih 4 meseca 96/97. Neka mu je vecna slava.

milan

pre 20 godina

Coveka treba zaliti dok je ziv, sad je on u boljem svetu.Tamo ga niko ne moze ubiti, a nama kao narodu jednom da shvatimo trebali smo da ga ovako volimo dok je bio ziv, sada su reci uzaludne jer da smo ga vise podrzali mozda nebi mogli ni da ga ubiju. Sada trebamo da volimo Ruzicu, Luku i Jovanu, jer je najteze onima koji ostaju.

Goran Petrovic

pre 20 godina

Zorane, izvini, vreme je da se bezi odavde...
ti si ostao, ja nisam tako hrabar ni lud da probam nemoguce!
Jednog dana, kad Srba vise ne bude, ostace tvoje ime kao ime coveka koji je probao da jedno divlje pleme na Balkanu uvede u Evropu kao drzavotvorni narod! Malo je falilo da prevaris tu Evropu, ali zanesen nisi pazio ledja! Mislio si da te pleme prati, da te prijatelji stite, mislio si da imas prijatelje.... nisi nas poznavao, nisi mogao da shvatis ni da prihvatis da se mi plasimo civilizacije!
...a ja odoh negde u Afriku ili Juznu Ameriku, tamo su indijanci pitomiji....
P.S. Nikad ti necu oprostiti sto nisam otisao davno jos....nije mi Sloba pojeo tolike godine, nije mi on davao nadu .....

Visokoletac

pre 20 godina

Slava mladom coveku, politicaru koji je imao
harizmu, izgledao kulturno, govorio odmereno,
ponasao se kulturno i iznad svega bio voljen.
Covek, koji je zeleo dobro Srbiji, Srbiji koja
je mogla veoma brzo da udje u EZ. Imao je prijatelje medju svim, velikim svetskim politicarima. Imao je prijatelje i medju nama.
Zbog njega sam zeleo da se vratim u Srbiju. Obecavao je puno i sve je lepo izgledalo. Avaj... Slava velikom coveku Zoranu Djindjicu.

glas #82

pre 20 godina

80 glasova broji ovaj naslov dok pokusavam da sprecim suze da teku. 81 od vas misli isto sto i ja, znaci nisam sam. Skupili smo se svi oko onog prvog, jedinog. Sto je toplo i srdacno ovde medju vama. Obecajte mi da vam nista nece pomutiti srca i misli i da cemo makar nas ovoliko zivih nastaviti da se borimo za pravu, jedinu VIZIJU.

Ljuba

pre 20 godina

Za svog kratkog veka od 27 godina nagledao sam se stvari koje drugi ne vide za ceo zivot! Na zalost vec sad vidim da treba da krenemo kroz novi krug pakla. Nemam snage da ponovo ulazem vreme, energiju, zgravlje, pa i materijalna sredstva u nesto sto bi sutra (ponovo sutra, a ne danas) bilo nova Srbija. Ali jedno je sigurno: ono sto sam veceras ponovo cuo, one reci kojima me je pogodio Zoran, ostace u meni i cinice me boljim zauvek. Moj duh je promenjen, pocinje da lici na njegov. Moja zelja da se menjam na bolje je osnova njegovog zivota.
Nosicu ga u sebi i sa sobom gde god da podjem!
Ako nigde drugo zivece u meni i kroz mene, ali i kroz one na koje budem taj duh uspeo da prenesem!
Slava mu!

mirjana

pre 20 godina

Hvala za nadu, hvala za viziju, hvala sto si nas poveo.
Mnogo je teze danas nego proslog 12. marta, jer sa tobom je otislo i jedno i drugo, kao mehur od sapunice rasprsila se nada u demokratsku, Evropsku Srbiju.
Neka ti je vjecna slava i HVALA, predsednice.
Mirjana, Banjaluka

zoran

pre 20 godina

Iako sam iz najkonkurentskije stranke, moram da kazem da su mi danas suze isle na oci dok sam gledao priloge o godisnjici tragicne smrti Zorana Djindjica, koga sam upoznao prilikom kampanje 2000. godine, jer sam i ja bio kandidat.
Tacno je da mi Srbi nekoga cenimo tek kada umre, ali uistinu mislim da ce vecno ziveti u srcima svih nas koji su ga znali.

Branko, USA

pre 20 godina

Hvala Djindjicu na svemu sto je uradio za Srbiju. Ne slazem se sa nekim od njegovih metoda, ali je gurao napred i bio mnogo vredniji i uporniji od mnogih zapadnih kolega. Ali u isto verujem da ni sam ne bi voleo ton mnogih ovih komentara koji su slicniji onim isprazno hvalospevnim posle Titove smrti, sa kojim ovaj demokrata nadam se nece biti indentifikovan.

MARKO

pre 20 godina

Meni licno je ovaj danas dan tezi od onog 12.marta prosle godine.tezi je zato sto zorana nema,a itekako vidimo i osecamo koliko nam nedostaje. Mozemo smo da zamislimo gde bi danas bili da je on ziv. Proci jos mnogo vremena da se pojavi covek takve energije i takve vizije.jedino mi je u ovom trenutku drago sto sam ziveo u isto vreme kada i najbolji Srbin svih vremena.dragi zorane,neka ti je vecna slava i hvala ti za sve sto si ucinio za nas.

DokoniUd

pre 20 godina

E sad bih voleo da moze da se iz nekih arhiva izvade komentari od pre godinu i vise dana gde su se ocenjivali politicki i drugi Djindjicevi potezi dok je bio ziv. Da se vidi kakva je sve to bila pljuvacina i vredjanje, pocev od sprege sa kriminalom do diktatorskog ponasanja. Ne bi me iznenadilo da tu ima i nekih od potpisnika komentara na ovu vest. Al' narod je ovca i sve je crno-belo. Verujem da bi se i sam Djindjic iznenadio kakav je u medjuvremenu u izjavama ljudi postao, kako je mozda za zivota mogao samo da sanja. A kad se samo setim da je zamalo izgubio od Vuksanovica na lokalnim DS izborima, dakle i u svojoj stranci, a svi verovali da mora da je doslo do izborne kradje.

Knez Miskin

pre 20 godina

I posle godinu dana kada su napisane hiljade tekstova i dato bezbroj ocena o njegovoj politici, zemlji i stranci, naveca istina sadrzana je u recima jednog engleskog novinara: "Srbi su Djindjica voleli da mrze."

G.V.

pre 20 godina

Proslo je godinu dana od kada nije sa nama prvi nasmejani politicar na nasoj sceni. Sa njim je umrla i nada. Neka mu je vecna slava i hvala.

Goran Djelic

pre 20 godina

Ni posle godinu dana, a na svaku pomisao ili pominjanje imena ovog velikog coveka, moja supruga i ja tesko se suzdrzimo a da nam ne potekne suza. U njemu mi vidimo i deo svih nas koji sebi, svojoj porodici i svim gradjanima nase zemlje zele bolje sutra.

Rada

pre 20 godina

Zoran je streljan na stakama, s ledja ispred svog radnog mesta... Ko je ubio invalida sa ledja, taj verovatno ni decu u kolevci nije stedeo...
Hilandar izgoreo, organizatori streljanja na slobodi, inspiratori u vladi...
Nama je ostalo samo da placemo...
Zorane, neka te andjeli cuvaju.
Rada

mail

pre 20 godina

Bio je tracak nade. Ne znam da li cu moci da odem iz ove uklete zemlje prokletih ljudi. Moram da pokusam. Ne mogu da cekam 200 godina da bi se pojavio neko slican njemu.

Borko

pre 20 godina

Neka mu je vecna slava i hvala. Hvala mu za osecaj ponosa i zelju da budemo bolji. Neka zna ako nas sluca: necemo odustati nikada od bolje Srbije.

Bozidar Peric

pre 20 godina

Bolesna nacija ne zeli da ozdravi. Slava coveku koji je zeleo da nas izleci od najgorih bolesti od kojih jedan narod moze da oboli. Idem da se lecim tamo gde je to moguce, gde ljudi i zemlja lice na ono sto je Zoran zeleo bude Srbija. Nema nas vise dovoljno da nastavimo tamo gde je on stao. Ipak cu ga vecno nositi u srcu!

Dejan

pre 20 godina

Tesko onom ko prvi upali svetlo. Vecna hvala i slava Zoranu Djindjicu. Duh promena je jednom pusten iz boce i nista vise ne moze da ga zaustavi!

Filip

pre 20 godina

Cela godina je prosla od tog uzasnog, gnusnog cina. Nikada nece biti u mojoj moci da zaboravim taj dan. Uvek cu se secati svakog trenutka, svakog minuta. Tvoja hrabrost, upornost, mudrost, snalazljivost, trud i beskrajno pozrtvovanje, uvek ce biti uzor meni i mojoj deci. Pocivaj u miru, dragi Zorane. Tvoja porodica mi je u mislima; mi ostali te nismo nicim zasluzili.

Stamatovic Svetlana

pre 20 godina

Dragi Zorane, evo da ti podnesem raport: nova posada broda lici na onu staru, pre 5. oktobra. Kapetan uzburkao more, i sada bira najvecu hrid da nasuka brod. Sprecicemo ga, obecavam, vec do sledeceg raporta!

rajko bozic

pre 20 godina

Bez obzira na ovde uvrezenu sklonost ka glorifikovanju mrtvih koje smo za zivota pljuvali i mrzeli, potrebno je jos jednom istaci cinjenicu da je Zoran bio jedini politicar u Srbiji spreman da se na mestu premijera predstavi kao normalan covek. Nije hteo da bude "drzavnik" vec politicar. Uz sve sto mu zameraju i sto mu se moze zameriti, on je jedini gradio svoju strategiju na vracanju Srbije u realan prostor i vreme. Kontekst, uzrok i posledice - posle njegove smrti ovde ponovo nista ne znace. Bojim se da ce Srbija ponovo postati zemlja u kojoj ce biti moguce povesti rat bez ikakvog razmisljanja o ishodu. Malo nas je bilo na groblju, malo.

Preza Novakovic

pre 20 godina

Nisam trenutno u Beogradu pa ne znam sta se u ovom trenutku desava ispred Staklenca, ali nadam se da niko nije dosao na ideju da pomera Branislava Nusica i da tamo nesto menja i preimenuje. Nedavno sam citao i da je neko hteo da pomera i Dimitrija Tucovica sa Slavije ... hm, ne bi mi se ni malo svidelo da se tak'o stogod zbilo.
P.S. Slava gospodinu Djindjicu kao i svim ostalim velikanima srpskog naroda, a koji stradase od zlocinacke ruke.

Bata

pre 20 godina

Moj komentar ce se razlikovati od vecine koji su ovde izneseni. Jos je rano za ocenu stvarne Djindjiceve uloge u srpskoj politici. Potrebna je odredjena distanca. Ipak, cini mi se da je on bio nabedjeni reformator, makijavelista i covek bez ikakve ideologije i vizije. Sigurno je da je za njega demokratska procedura bila nepotrebno gubljenje vremena i da je najvaznije postici cilj po bilo koju cenu. Cak i po cenu gazenja zakona i nepostovanja moralnih normi. Dok je bio predsednik vlade, uspostavio je neogranicenu vlast svoje oligarhije. Birao je i otpustao poslanike kao da mu je to pravo oduvek pripadalo. Umesto da parlament bira i otpusta vladu, u Srbiji je bilo suprotno. Upravo ono sto predstavlja negaciju demokratije i parlamentarizma. A Djindjic sef stranke koja sebe naziva demokratskom?! Malo cudno, zar ne? S druge strane, on nije ispovedao nikakvo ideolosko ubedjenje. Zahvaljujci njemu i njegovom krutom tehnicizmu i pragmaticnom, neidoloskom pristupu politici, Demokratska stranka vec duze vreme u ideoloskom smislu "nit smrdi nit mirise". Ne mozete je sa sigurnoscu pozicionirati niti mozete ustanoviti koga pretnduje da zastupa: krupne i beskrupulozne biznismene, unistenu srednju klasu ili lumperproletere. Cinjienica je samo da je Djindjic bio antilevicarski usmeren. Posle njegove smrti, DS postaje clan Socijalisticke internacionale, a vodeci ljudi koje je upravo Djindjic ostavio u amanet se kunu da ce nastaviti njegov put. Ipak, Djindjic je imao i dobre strane: bio je vredan, neumoran, radan, stalno je radio na sebi. Bio je izuzetno obrazovan i sposoban da najvece probleme odlucno resava. Umeo je da ulije optimizam i u najgorim vremenima. Ipak, meni kao obicnom srpskom smrtniku se cini da ce on biti upamcen po izreci s pocetka devedesetih: "Kome je do morala neka ide u crkvu". Ona najbolje odslikava njegovo shvatanje politike koje je preneo na svoje sledbenike. Sve u svemu, negativne osobine su jace od pozitivnih.

dax

pre 20 godina

Sa pijetetom i postovanjem se secamo velikog coveka, borca, lidera i vizionara. Bio si suvise Velik za malu Srbiju i vecinu ljudi u njoj. A oni drugi te nikada nece zaboraviti.

Dragan Filipovic

pre 20 godina

Ljudi shvatite jednu stvar, znam da nada umire poslednja ali ovde vise stvarno nema mesta optimizmu, ni najmanje. 6.oktobra 2000 Srbija je rekla dobro jutro,svanuo je novi dan, 12. marta 2003. Srbija je rekla laku noc, a decembra 2003. definitivno je sklopila oci.Zao mi je sto nikada necemo saznati sta je sve Zoran Djindjic umeo, zeleo i hteo ali mi je jos vise zao sto znam da ovaj prokleti narod sve to u stvari nije zeleo, nije umeo i nije hteo. Nek' mu je vecna slava i hvala, a ti narode srpski sada kusaj corbu koju si sam sebi zaprzio. Svaki dan mi je sve teze sto sam Srbin. Zao mi je nas koji smo taoci vecine.

Sasa

pre 20 godina

Zar vec prodje godinu dana. Uzas! Svi mi koji smo kapirali Zorana, saradjivali s njim, podrzavali ga, znamo sta je Srbija izgubila 12. marta prosle godine. Mada je zaista tesko poverovati da vise nije medju nama.
Iskreno se nadam da ce nase kilavo sudstvo uspeti da izgura sudjenje Zoranovim ubicama i da ce ti zlocinci ostatak zivota provesti iza resetaka (kada smo vec ukinuli smrtnu kaznu).

Milan

pre 20 godina

Nakon godinu dana od smrti drZorana Djindjica potpuno su se pokazali oni koji su ga za sve vreme njegovog zivota mrzeli iz dna duse. Njegova superiornost, njegova mladalacka poletnost su toliko zracili na svakom njegovom koraku, tako da su svi ostali oko njega bili tako minorni, toliko podredjeni da se nisu ni videli. Za DSS i njegovog pretsednika Kostunicu Zoran je bio nocna mora a inferiornost Kostunice je bila tolika da se on i nakon godinu dana a mozda i za navek nece oporaviti. Njegovo lice, njegov celokupni izgled i ponasanje odaju takav grc kada se samo pomenu ime ili delo Zorana Djindjica, Zorane neka ti je vecna slava, Tvoje svetlo ime je uslo u nasu istoriju!

batista

pre 20 godina

Necemo dozvoliti da te Srbija zaboravi i da tvoje ime bude gazeno i svojatano, a tvoje streljanje prodje nekaznjeno. Godinu dana nakon tvog odlaska, probudile su se snage koje su te prezirale jer si bio najbolji, najpametniji, sa energijom i vizijom koja je dovoljna za kontinent a ne za ovu nasu Srbijicu.
Znam da nas ima, koji ce slediti tvoj put Srbije u Evropi i koji ce se za to boriti i izboriti. To ti dugujemo. Neka ti je slava i pocivaj u miru.

Stevan Zivkovic

pre 20 godina

Godina dana je prosla od kada je ubijen covek koji je verovao u ovaj narod.
On je verovao u nas ali mi nismo u sebe.
Nije on zasluzio ovakav narod, kao sto ni narod nije zasluzio takvog Premijera.
Nakon godine dana treba da shvatimo da je ovo nasa "mera".
Njegova porodica zna sta je izgubila i ja joj zelim od srca da pronadje srecu i utehu ako se moze pronaci.
Zorane hvala ti na momentu u kome sam pomislio da postoji nada za boljim vremenima.... Sa tvojim odlaskom sve se rasprsilo.
Vecno hvala.
Stevan Zivkovic sa porodicom

Ivan

pre 20 godina

Pricace ti jednom svašta. Boljima se teško prašta.
Pile moje. Pace moje malo. Silni miševi u boci.Javice se ko svedoci. Pustolovnog traganja za Gralom. Hvala ti, Zorane.

Colin

pre 20 godina

U sustini znate li kako je ubijen Djindjic?
To je bilo jedno obicno "cebovanje". Za one koji ne znaju sta to znaci, a sumnjam da ih ima, to je kad se preko nekoga prebaci cebe, a onda rulja pocne da ga udara, tuce, bije. Naravno zrtva ne zna tacno (mozda ima ideju, ko zna?), ali u svakom slucaju ne vidi svoje mucitelje, i kada tirada prestane i cebe se zbaci, svi se povuku i prave blesavi kao da se nista nije dogodilo.
Oni koji su protiv cute da i njih cebovanje ne zadesi, a glavni organizatori su ili najglasniji u osudi, ili najglasniji u ubedjivanju kako nikakvog cebovanja ZAISTA nije ni bilo.
Tako su i Djindjica "cebovali"...
Nije Djindjic ni prvi, a na zalost ni poslednji koji ce ovako proci, ali ono sto ostaje kao poruka na godisnjicu ubistva moze se svesti na sledece: nije ubijen ni zbog vlasti, ni zbog moci, ni zbog para, ni zbog mafije, ni zbog demokratije, ni zbog tiranije, ni zbog ideologije, ni zbog partije, ni zbog religije, niti zbog ateizma, ni zbog licnog, niti zbog opsteg; ubijen je jer je POKUSAO da upali svetlo NORMALNOSTI u ovoj zemlji, ubijen je jer je DOKAZIVAO danonocno da se ISPLATI biti NORMALAN, i da se isplati boriti se za to da se zivi kao sav obican svet...

teta jela

pre 20 godina

Na danasnji dan prosle godine po prvi put u zivotu sam se osecala obezglavljeno. Nakon svega sto smo prosli, nakon ratova, bombardovanja, pojavila se vera da ce se nesto promeniti, da ce biti bolje, da postoji Covek sa vizijom koji ce nas povesti napred, pokazati put. Pojavila se nada da ce bar nasoj deci jednog dana biti bolje. Pojavio se osmeh na licima ljudi. Pojavio se Zoran Djindjic, pametan, smiren, efikasan i siguran da radi pravu stvar. Zato jos vise boli cinjenica da kod nas uvek ono najgore, najnazadnije, najmracnije i najokrutnije nadvlada dobro, i ponovo ovu jadnu zemlju zavije u crno. Ubijen je covek koji je bio ponos i nada ove zemlje, a njegovrom smrcu smo izgubili nezamislivo mnogo!
Zoran Djindjic je bio ponos Srbije. Njegove ubice, narucioci njegovog ubistva i svi koji su ucestvovali u blacenju njegovog imena, su najveca sramota za nas narod. Njihovi meci su se zarili u srce Srbije!
Zoran nam je pokazao kako, sada od nas zavisi da li cemo raditi kako treba ili cemo pustiti ubice da nasoj deci odredjuju buducnost.

nsv

pre 20 godina

Dr Zoran Djindjic bio je veliki borac za ljudska prava i demokratiju. Kao takav, imao je brojne neprijatelje, ali i jos brojnije prijatelje i postovaoce. Pao je u toj borbi, ali zar to nije sudbina najvecih? Za razliku od vecine komentatora u ovom forumu, optimista sam. Zato sto je Srbija presla na kolosek sa kojeg nema povratka na staro. Ovo sto se trenutno desava na politickoj sceni samo je batrganje onih koje je srpski narod smesti u istoriju, i to onaj njen mracniji deo.

Neca

pre 20 godina

E pa cenjena mladosti ove zemlje, postovani, moram da iskazem drugacije misljenje od vecine i drago mi je da sam u zivotu u vecini slucajeva bio u manjini, ali je vreme pokazalo da sam pravovremeno odabrao pravu stranu.
Pokusacu ukratko da opisem svoje iskustvo:
Bio sam clan DS mislim medju prvih 200, svake godine za rodjendan i Novu godinu sam dobijao licne cestitke od Djindjica(prethodnik Micunovic nije imao tu osobinu), smatrao sam da je taj postupak za pohvalu, uplacivao sam u teska vremena po desetine DM, promenu Micunovica sam registrovao kao podmladjivanje partije... Uocio sam da je Djindjic brz u odlukama, efikasan, ali da nema dubioznost i da su mu sredstva za postizanje ciljeva veoma cesto i nedozvoljena. I danas tvrdim da je vecina clanstva DS poprimila osobinu "licnosti sa manjkom ili cak i bez kodeksa", vazan je samo cilj, sredstva u mnogo slucajeva su sva dozvoljena, poprilicnu dozu nadobudnosti, "sveznanja". Iskustva su im losija strana, odluke dosta prakticne ali teorija i znanje manjkavi.
Smatrao sam da se DS moze i mora pomoci, nudio takve ideje, rad, znanje i sta se desilo? Odgovora nije bilo iako sam i u opstinskom odboru prednjacio raznovrsnoscu, inicijativnoscu ali nenametljivom. Nazalost uocio sam "strancarenje", prigovaranje i pausalno ocenjivanje ljudi na osnovu izjava prisutnih, ukratko "sibicarenje"... Djindjic se okruzio neznalicama, drznicima, nekvalitetnim ljudima i karakterima tipa Milovanovica, Vlahovica, Perisica, Svilanovica, Koraca, Canka,... ukratko skoro svima koji su bili uz njega. Ogromna doza neznanja i drznistva kakvu fizika moze ali bioloske nauke tesko poznaju. Ubrzo su i poceli problemi u privredi za koju slobodno mogu da kazem da mi je oblast, sa privatizacijama, tenderima, finasijama i sve dalje se tonulo. Da ponovim, dogadjaji i argumenti su takvi da se okruzio najgorim, nestrucnim, neznalicama, neradnicima, ljudima zlog karaktera, bahatima i to je neosporno morao znati!!!
Previse se zatrcao u Evropu i svet, a zanemario unutrasnje potencijale i dozvolio "korovu" da nadvisi zdravo okruzenje.
Dakle ne prihvatajte sve sto procitate ili cujete, samo izvodite zakljucke sa posledicama na osnovu dela ljudi i vidite gde smo danas.
Neosporne su zasluge Djindjica, ali moralo je i moglo bolje.

Dragana, EU

pre 20 godina

Ziv je Zoran i dan danas ga se plase i postuju ga i vise nego pre godinu dana. Zivi Zoran u svima nama koji imamo i dalje nadu.
Pozdrav Sefu!
Svom svojom ljubavlju sam sa Jovanom, Lukom i Ruzicom. Zoran bi bio ponosan na vas troje!

de_slo

pre 20 godina

Na taj dan pre 1 godinu videla sam zbunjene poglede ljudi u plavom koji su kao mravi dolazili iz nekih zgrada tamo pored autobuske i trcali ka vladi. Kada sam saznala sta se desilo, prvi put sam pomislila da vise ne zelim ziveti u Beogradu ...

sasa jokic

pre 20 godina

Nismo mi jos kao narod svesni koga smo izgubili. Samo na trnutak, na dan sahrane, Srbija je priznala da se ogresila o ovog coveka, otuda i onoliki broj ljudi u velicanstvenoj povorci. Medjutim kada se u ovom broju budemo okupljali za zivota ovako velikih licnosti, moci cemo da kazemo da smo sazreli kao nacija. Za sada to nam je polazilo za rukom samo na Gazimestanu i slicnim mestima, kada smo izlazili da klicemo svojoj propasti.
Ne mogu da prezalim smrt Djindjica, ne mogu da se pomirim sa cinjenicom, da onaj ko je dao sebe da ovom napacenom narodu bude bolje,
nije medju zivima, a da onaj koji nam je najvece zlo naneo sedi u Hagu, ziv. Ne mogu da podnesem cinjenicu da smo se vratili u proslost i da sada ljudi koji su ga klevetali, mrzeli i na kraju ubili, vode ovu drzavu, a ja zivim u njoj!
Mora se doci do konacne istine, ko je naredio ubistvo, ko je inspirator i ko je ohrabrio kriminalce da ubiju najboljeg, dok se to ne utvrdi Srbija se nece pomiriti, ostace podeljenj i ojadjena!

irena

pre 20 godina

Doci ce dan... uvek dodje. Dan u kome ce mnogi shvatiti, oni koji danas ne shvataju, kakva se strasna nesreca desila ovoj zemlji prosle godine na danasnji dan. Samo njega nece biti vise da nas vodi onako brz i nasmesen.

jelena

pre 20 godina

Koliko je bio veliki Zoran Djidjic pokazuje ogromna tuga koja danas prozima Srbiju, dok njegovi politicki "saborci" kojima je prokrcio put 5 oktobra u jurisu na ministarske pozicije skidaju njegove slike sa zidova misleci da ce na taj nacin ukloniti sve ono sto je Zoran ostavio Srbiji.
Cinjenica da takvog premijera necemo vise nikada imato pametan, obrazovan, nasmejan, obavesten, imponovao i svetu i Srbiji. A mi ga kao narod takvog kakav je bio nismo zasluzili. Izvini Zorane uvek cu te pamtiti.

Djordje Odavic

pre 20 godina

Srbija klizi unazad u talog iz koje smo je izvadili 5. oktobra. Mi smo osudjeni da zivimo u ovom svetu, blago Zoranu shto ne gleda ovaj jad, ali dan pobede ce doci i njegova zrtva nece biti uzaludna...
Neka mu je vecna slava.

Nemanja

pre 20 godina

Navršilo se godinu dana od ubistva najvećeg vizionara i reformatora Srbije,proći će puno vremena dok se ne pojavi čovek njegove energije i snage da se uhvati u koštac sa svim našim problemima. Uvek ću se pitati zašto mi sami ubijamo svoje najbolje ljude.

Neda

pre 20 godina

Zorane Djindjicu, hvala ti za kratkotrajnu nadu da ce i u Srbiji, konacno, poceti drugaciji zivot. Hvala ti za kratkotrajni ponos sto zivim ovde. Bez tvoje energije, optimizma, bez tebe, sve je sumorno, beznadno...
Neka te andjeli cuvaju!

daredevil

pre 20 godina

Izgubili smo bolju buducnost ovog naroda njegovim odlaskom i ako dozvolimo da neko kao on ode u zaborav mozemo samo da se stidimo i zaboravimo na buducnost!Neka ti je vecna slava Zorane!

Sale-Bgd

pre 20 godina

I posle godinu dana osecam se kao da su mi ubili starijeg brata.
Srbija je skinula osmeh i stavila grimasu.
Zorane, laka ti zemlja i mir na nebu!

Aleksandar Miloradovic

pre 20 godina

Upravo sam se vratio sa groblja..
Zorane, jos jednom- neka ti je slava i hvala.Samo sto si postojao u mom zivotu.
Meni nadu nisu ubili, ne manjkam ni sa motivima, nastavljam dalje..
A ti se Srbijo pitaj, pitaj gde je delegacija Vlade na groblju. Crna Gora je mogla da posalje svoju, srpska se stidi?
Moze da se stidi samo onoga sto se malopre na groblju moglo jasno videti, onoga stu su njeni lesinari napravili posto je covek ubijen. Povredjen, na stakama, s ledja. Kao Predsednik Vlade.
Stid mi nije dovoljan, a mislim da smo (braco misevi) dovoljno cutali. Iz postovanja, iz straha, svako je imao svoje razloge. Pitanje je da li cemo dalje tako?
Ja iz postovanja vise ne mogu da cutim, a vi iz straha? Jel moze nesto gore od ovoga, cega se plasite?

Srbin

pre 20 godina

Dragi Zorane,
za mene nikada neces biti mrtav!
Na zalost, jedan si od retkih zbog kojih sam ponosan sto sam Srbin.
Srbijo, bori se za vrednosti na koje nam je Zoran ukazao: dela, a ne prazne reci; iskrenost, a ne cinizam; strucnost a ne slepa poslusnost; hrabrost a ne pucanj u ledja!
Srbijo, ne daj da Zoranova zrtva bude uzaludna!
Cuvaj najbolje, a ne ubijaj ih i ne dozvoli da odlaze!
Samo je jedan pravi put- Zoranov!

RADE

pre 20 godina

Obelezavanje godisnjice daje sliku jednog naroda,koji jos uvek misli da van svojih granica nesto vredi.Slava Zoranu,a nasa unucad ce svakako 12 mart obelezavati sa mnogo vise saosecanja prema pokojnom Premijeru,dok ce
prema svojim precima imati prezira.

Miroslav Milanovic

pre 20 godina

Prolazim pored Vlade, jos uvek nesvestan cinjenice da u njoj vise nikada nece sedeti Zoran Djindjic. Svih ovih godinu dana sam kako na vestima, tako u novinama uvek ocekivao da cu uz ono premijer da cujem i njegovo ime... Nazalost, ne da nije vise premijer, nego evo vec godinu dana nije ni sa nama! Covek koga sam voleo, a koliko sam ga voleo shvatio sam nazalost tek posle njegove smrti!
Koliko nam je taj covek bio potreban i koliko je stvari vukao... Bojim se da toga nikada necemo biti svesni!
Vec godinu dana je proslo od kako su zlikovi ubili naseg Djikija, uspeli su da ga sklone, ali su ga sakrili u nasa srca, gde mu niko nista ne moze!
Bojim se, da je godinu dana posle, njegova zrtva bila uzaludna... Sada godinu dana kasnije, Srbija nema viziju, Srbija nema put. Oni koji su ubili Zorana, ubili su vizionara kakvog Srbija nije imala godinama. Posle njegove smrti sve je stalo, sve je krenulo naopako...
Danas, skup organizuje Demokratska Stranka! A drzava? Zar drzava ne treba da oda postu svom premijeru, kakav god da je bio, ipak je bio nas premijer... Mada ja mislim da je najveci!
Na sajtu Vlade Srbije, nema knjige zalosti, nema podataka o Zoranu... Eh Zorane, smetas im i mrtav, znaju oni da niko nece moci ni vodu da ti nosi... Niko nikada nece biti premijer, kao sto si ti bio... Svi su samo bleda senka tvoja!

Neka ti je vecna slava Zorane, iz naseg secanja te niko ne moze skloniti!

Boban B.

pre 20 godina

Najveca bolest ovog naroda je kratko pamcenje; Nama ne trebaju "drzavnici" ni "govori" vec ljudi koji ce da rade svoj posao, ali niko da krene Tvojim stopama.

G. Milivojevic

pre 20 godina

Molim vas, u ime ljudskog dostojanstva, da reci "zalosti" g. Kostunice (i njegovih), objavljujete odvojeno, a ne zajedno, u sklopu istih vesti u kojima su izjave ljudi koji su cenili i cene, postovali i postuju g. Djindjica. Neshvatljivo je da Kostunica nema toliko casti da bar odcuti danasnje secanje na veliku tragediju koja je pre godinu dana zadesila narod u Srbiji. A svi znamo kako je Kostunica reagovao na vest o ubistvu g. Djindjica i sta je tada rekao!!!

z.

pre 20 godina

Proslog 12og marta sa Zoranom Djindjicem otisla je i moja nada u bolju buducnost.
Danas na otvaranju Platoa osetila sam opet tu energiju. Zorane, naucio si me najvazniju stvar u zivotu a to je da nema predaje, vec kako si ti rekao "nocu sanjam probleme, a danju i resavam". Bilo bi lakse, brze i lepse sa tobom, ali obecavam ti da cu dati sve od sebe da nastavim ono sto si zapoceo. HVALA!!!

Kos Vladimir

pre 20 godina

Interesuje me da li ljudi koji su ga ubili smatraju sebe Srbima,jer su tim cinom ubli najbolju stvar koju je Srbija imala u zadnjih 100 godina.

natasa

pre 20 godina

Zahvaljujuci Zoranu imali smo veru da smo najzad svoje zivote uzeli u svoje ruke i da cemo ipak i mi ostaviti nasoj deci neku bolju Srbiju. Hvala mu za postojanje te nade i neka ekipa na vlasti ako vec ne zna pokusa da nauci nesto od onog ko je znao kako i umeo napred !! Hvala zauvek !!

Vojvodjanin

pre 20 godina

Iako ne vole svi ljudi baroknu muziku, ipak su se slozili i opste je prihvaceno da je J.S.Bach stvorio najgenijalniju muziku u protekla dva milenijuma. A ljubitelji Bethovena ga nisu mrzeli zbog toga.
Zar ne mozemo i mi da se tako ponasamo, barem iz pijeteta, prema jedinom genijalcu kojeg je Srbija imala u svojoj (modernoj) istoriji u Dr Zorana Djindjica? Srecom, Vasa vecna slava, gospodine Predsednice, nece zavisiti od volje jedne prizemne i nedostojne vlade...
Hvala Vam na svemu i neka Vam je vecna slava!

vudić

pre 20 godina

Zoki covece,bio si veci od najvecih i takav ces zauvek ostati u mom srcu.
Izvini za ove suze,same naviru,a znam da bi se ljutio zbog njih. Covece...

Nevena

pre 20 godina

Danas je godisnjica od kad je Srbija digla ruku na samu sebe. Neka je vecna slava premijeru Djindjicu, a Srbiji neka Bog pomogne (ako i on moze).

natasa

pre 20 godina

Zahvaljujuci Zoranu imali smo veru da smo najzad uzeli svoje zivote u svoje ruke i da cemo imati priliku da nasoj deci ostavimo neku bolju Srbiju! A onda je ta nada odjednom nestala! Ostalo je samo secanje i duboka tuga.
Ekipa na vlasti ako ne zna nek uci od onoga ko je i znao i umeo i hteo.
Zauvek hvala za priliku da zivimo u vreme kad i Zoran Djindjic!

Goran

pre 20 godina

E,moj Zoki! Izgleda da je sve bilo uzalud. Sve ono protiv cega si se borio,sve ono sto si pobedio,oziveo je Kostunica. Oni koje si pobedio,slave danasnji dan. Sa visokih funkcija. Ne verujem da si tako nesto mogao i da sanjas. Izgleda da je bilo bolje da si sedeo kod kuce,umesto sto si sa nama setao. Izgleda da su oni koji su te ubili ipak ubili i reforme koje si poceo da sprovodis,iako si rekao da to ne mogu. Neka Ti je vecna slava!

Ivan M

pre 20 godina

Secam se kako mi je bukvalno pozlilo na ulici kada sam cuo vest. Godinu od njegove pogibije smo bukvalno izgubili. G. Djindjic jeste bio u mnogo cemu kompromitivana licnost i imao je mnoge protivnike, ali nas je vodio u bolju buducnost. Nedostaje nam i nedostajace nam.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

I sad, kada Zorana Djindjica nema, on mi vise vredi nego cela licemerna nova vlada Srbije. Pozitivnu energiju i optimizam koji je zracio kroz njegov mukotrpni rad da promene nasu lepu Srbiju je njegova jos uvek nevidjena vrlina koja je ulivala nadu napacenom narodu. Tu vrlinu kod sadasnjih namrgodjenih vladara negativaca punih mrznje, sujete i ljubomore nisam primetio. Svakog buduceg premijera cu porediti sa kvalitetom i karakterom pok. Premijera Zorana Djindjica. Vec je izvesno da ce mu Kostunica biti i ostati samo u senci... Za razliku od sadasnjih, Zoran sto je govorio to je radio na delu, maksimalno moguce ne razlikujuci teske poslove sa posledicama ni lake s'podrskom naroda, bio je sposoban da uradi mnogo vise da ga iz "senke" nisu opstruisali i ucenjivali, na kraju kukavicki ubili. Na zalost su jos uvek zavere pod izgovorom (laznog) "patriotizma" u Srbiji delotvornije od postenog i mukotrpnog rada ali je Zoran u svom kratkom zivotu ipak uspeo da pusti virus promena koji ce njegovom zaslugom uroditi plodom i jednom za navek izvrsiti "sanitarni otklon" od laznih patriota koji sad (za mene) pod sumnjivim okolnostima, koalicijom sa listom "Slobodan Milosevic", vladaju drzavom. Koliko vremena do demokratizacije i civilizacije Srbije bude proslo, toliko je pok. Premijer Zoran Djindjic bio pred vremenom u kom se srpsko drustvo nalazilo kojem je iskreno sluzio.

CallCenter

pre 20 godina

Negde tačno u ovo vreme, pre godinu dana, Srbija je izgubila nadu. I ja sa njom.
Od tog dana pokušavam da verujem da je reinkarnacija moguća.
Zorane, hvala Vam za sve.

Sale

pre 20 godina

Zorane Djindjicu, prazninu koja je nastupila tvojom smrcu niko ne moze da popuni. To se u proteklih godinu dana toliko ubedljivo pokazalo. Bio si previse dobar za zemlju Srbiju. Ali, dok god medju nama ima makar jednog coveka koji veruje u Tvoje ideje, mozes da pocivas u miru. Neka te andjeli cuvaju!

Midhat

pre 20 godina

Zelim i ovom prilikom da se zahvalim pokojnom premijeru na velikom razumijevanju kojeg je imao za probleme Sandzaka i Bosnjaka. Tek kada nesto izgubimo vidimo koliko vrijedi.

Ana

pre 20 godina

Nadam se da ce ovaj narod uskoro razumeti ideje Z.Djindjica i sve dobro sto je ucinio. I da nikada nece biti zaboravljen nego pominjan kao veliki covek i politicar koji je dao znacajan doprinos buducnosti Srbije. Neka mu je vecna slava.

Jelena Pavlovic

pre 20 godina

Hajde sad, posto ste se setili zajednickog delanja i ukapirali sta za jednu zemlju znaci da izgubi na takav nacin premijera i to kakvog, uradite nesto da se za uvek raskrinka ta mafija koja se vuce po Beogradu i pokusava da cisti umesto da bude ociscena.

bojan

pre 20 godina

Steta sto je Srbija imala samo jednog Zorana Djindjica. Nadam se da gresim, sve mi se sada cini nekako sumornije nego pre 5.9.2000. Tada se znalo da ce SPS i Milosevic otici, imali smo i Otpor i Djindjica, a sada se SPS i SRS vracaju kao pobednici :( a samo su sedeli i pricali ove 3 godine.

viki

pre 20 godina

Od prosle godine mrzim mart mesec,a 12.ce uvek ostati kao jedan od najtamnijih dana u mom zivotu.Svi su samo bleda senka.Neka ljudi uporede tebe i sadasnjeg premijera i videce da se to cak i ne moze uporediti.Ja cu se uvek secati 12.marta,ma koliko oni pokusavali da ospore taj dan.Zorane nista nije kao pre,bio si najveci covek Srbije.

Jelena

pre 20 godina

Nedostaje nam optimizam, vera i nada koju je pruzao mladim ljudima koji su ga jedini i shvatali u ovoj i ovakvoj neukoj Srbiji.
Sada kada ga vise nema tek sada ljudi shvataju njegova dela koja nismo ni zasluzili kao narod i drzava, jer su nama uvek drazi oni koji nas lazu u lice i pricaju bajke u koje verujemo kao nijedan drugi narod.
Oni koji su ga ubili i oni koji tako licemerno i podmuklo sabotiraju proces su isti oni koji su nam drogirali decu i slali ih na ratiste, oni zbog kojih je sve normalno i cestito pobeglo iz ove zemlje, ako cemo glasati i dalje za takve ja odlazim jer ne mogu to da gledam.
Dragi Zorane, tvoje ideje jos uvek zive kroz nas koji smo imali poverenje u tebe.

ivan vasiljevic

pre 20 godina

Jedini pravi srpski reformator koga smo imali. Jedini covek koji je vodio Srbiju ka pravom putu. Za njega nisu postojale afere. Jedini pravi politicar. Njega vise nema. Ali, vreme je da skrenemo poglede sa afera i da se odistinski posvetimo nasim pravim svakodnevnim problemima. Afere su izmisljene, a mi ih cinimo stvarnim. Jedini covek koji nije zazirao od njih je bio dr. Zoran Djindjic. Slava mu.

Ivan Vasiljevic

pre 20 godina

Srbiji preti velika katastrofa. Ona se ocigledno pojavila nakon ubistva dr Zorana Djindjica. Moramo i nasuprot tome ustati i boriti se za nase zivote. Do kada ce afere biti u zizi interesovanja? Sve dotle dok ljudi sami ne shvate da to nije deo njihovih zivota. Suocimo se sa realnoscu kao sto je nas bivsi premijer uvek govorio i napravimo dalji pomak ka necemu boljem. Zoran je bio i ostao jedini srspski reformator. Slava mu.

svetlana

pre 20 godina

Ubice su na slobodi i nastavljaju da ubijaju.
Ponovicu ono sto je receno vise puta i sto prozima duh vecine komentara:
nesto je trulo u drzavi Srpskoj!

Boban Joksimovic

pre 20 godina

Ovakav covek se desava u Srbiji jednom u sto godina. Umesto da kao nacija iskoristimo njegovu ideju i formulisemo je kao model vodjenja Srbije za sledece generacije, aktuelna vlast sve cini da od njega napravi samo jos jednog smrtnika medju ostalim smrtnicima. Sram vas bilo gospodo. Napadati korumpirane sluzbenike je jedno, ali ne iskoristiti ovakvu priliku i pokazati narodu da mora da se ide u pravcu kojim je isao Zoran, sa istorijske tacke gledista je ravno katastrofi. Istorija ce vas i kazniti zbog toga. Zoranu jos jednom vecna slava i hvala za sve sto je ucinio.

Petar Antunovic

pre 20 godina

Djindjic je bio zrtva zavjere. Na zalost Srbije, uspjele zavjere. Iritira Kostunicina nezainteresovanost da se istrazi i sudjenju da brz i efikasan zavrsetak. Kolege, prijatelji, partijski saradnici, partijski protivnici, ne vise prijatelji. Ali ipak. Osnovni je red zaloziti se da se pravda zadovolji.

vuk

pre 20 godina

Zorane izvini!Izvini što si bez potrebe položio svoj život za ovu "zemlju".Izvini jer je i posle tvoje smrti samo 900.000 Srba verovalo tvojoj politici.Izvini zato što je Vojislav Koštunica premijer.Izvini zato što su svi tvoji saradnici sklonjeni sa svih funkcija.Izvini jer ti nismo dovoljno verovali.Izvini jer je 100.000 ljudi bilo na sahrani, a četvrtina je posle glasala za ove.Izvini za svaki put kada sam ti nešto prigovorio. Molim te,izvini!

Mladen Mladenovic

pre 20 godina

Uz svo postovanje koje osecam prema pokojnom gospodini Djindjicu, rizikujuci da moj stav bude ispljuvan, mislim da se trebamo manuti ovakvih obelezavanja "mesta i staza" gde je prolazio pokojni premijer. U miru i dostojanstvu, sa setom i tugom, treba se secati njegove licnosti i tragedije koja je zadesila njega i koja se vise puta u ovoj napacenoj zemlji ponavljala. Zaista nam ne trebaju sitna politicka prepucavanja u stilu "ko nije za gospodina Djindjica" onda je sa "njima" itd., itd. Idolopoklonstvo i novi "Ceda" ili 25 Maj, zaista nam nisu potrebni. To vredja. Prvo pokojnika koji je imao sasvim moderna shvatanja a onda, pretpostavljam i one, koji nikada nece zaboraviti i preboleti gubitak muza i roditelja. Nemojmo koristiti taj momenat, koji je u ovoj zemlji svetinja, za nasa bezvredna triparacka, politicka prepucavanja. Budimo dostojanstveni i u ovakvim trenucima.
Pretpostavljam da bi i on takav bio.

Olivera

pre 20 godina

Danas sam, kao i pre godinu dana, beskrajno tuzna i jos uvek ne mogu da poverujem da Zoran vise nije tu, sa nama. Neka mu je vecna slava i hvala!

svetlana

pre 20 godina

Ubice su na slobodi i nastavljaju da ubijaju.
Ponovicu ono sto je receno vise puta i sto prozima duh vecine komentara:
nesto je trulo u drzavi Srpskoj!

Boban Joksimovic

pre 20 godina

Ovakav covek se desava u Srbiji jednom u sto godina. Umesto da kao nacija iskoristimo njegovu ideju i formulisemo je kao model vodjenja Srbije za sledece generacije, aktuelna vlast sve cini da od njega napravi samo jos jednog smrtnika medju ostalim smrtnicima. Sram vas bilo gospodo. Napadati korumpirane sluzbenike je jedno, ali ne iskoristiti ovakvu priliku i pokazati narodu da mora da se ide u pravcu kojim je isao Zoran, sa istorijske tacke gledista je ravno katastrofi. Istorija ce vas i kazniti zbog toga. Zoranu jos jednom vecna slava i hvala za sve sto je ucinio.

Ivan Vasiljevic

pre 20 godina

Srbiji preti velika katastrofa. Ona se ocigledno pojavila nakon ubistva dr Zorana Djindjica. Moramo i nasuprot tome ustati i boriti se za nase zivote. Do kada ce afere biti u zizi interesovanja? Sve dotle dok ljudi sami ne shvate da to nije deo njihovih zivota. Suocimo se sa realnoscu kao sto je nas bivsi premijer uvek govorio i napravimo dalji pomak ka necemu boljem. Zoran je bio i ostao jedini srspski reformator. Slava mu.

ivan vasiljevic

pre 20 godina

Jedini pravi srpski reformator koga smo imali. Jedini covek koji je vodio Srbiju ka pravom putu. Za njega nisu postojale afere. Jedini pravi politicar. Njega vise nema. Ali, vreme je da skrenemo poglede sa afera i da se odistinski posvetimo nasim pravim svakodnevnim problemima. Afere su izmisljene, a mi ih cinimo stvarnim. Jedini covek koji nije zazirao od njih je bio dr. Zoran Djindjic. Slava mu.

Petar Antunovic

pre 20 godina

Djindjic je bio zrtva zavjere. Na zalost Srbije, uspjele zavjere. Iritira Kostunicina nezainteresovanost da se istrazi i sudjenju da brz i efikasan zavrsetak. Kolege, prijatelji, partijski saradnici, partijski protivnici, ne vise prijatelji. Ali ipak. Osnovni je red zaloziti se da se pravda zadovolji.

Mladen Mladenovic

pre 20 godina

Uz svo postovanje koje osecam prema pokojnom gospodini Djindjicu, rizikujuci da moj stav bude ispljuvan, mislim da se trebamo manuti ovakvih obelezavanja "mesta i staza" gde je prolazio pokojni premijer. U miru i dostojanstvu, sa setom i tugom, treba se secati njegove licnosti i tragedije koja je zadesila njega i koja se vise puta u ovoj napacenoj zemlji ponavljala. Zaista nam ne trebaju sitna politicka prepucavanja u stilu "ko nije za gospodina Djindjica" onda je sa "njima" itd., itd. Idolopoklonstvo i novi "Ceda" ili 25 Maj, zaista nam nisu potrebni. To vredja. Prvo pokojnika koji je imao sasvim moderna shvatanja a onda, pretpostavljam i one, koji nikada nece zaboraviti i preboleti gubitak muza i roditelja. Nemojmo koristiti taj momenat, koji je u ovoj zemlji svetinja, za nasa bezvredna triparacka, politicka prepucavanja. Budimo dostojanstveni i u ovakvim trenucima.
Pretpostavljam da bi i on takav bio.

Olivera

pre 20 godina

Danas sam, kao i pre godinu dana, beskrajno tuzna i jos uvek ne mogu da poverujem da Zoran vise nije tu, sa nama. Neka mu je vecna slava i hvala!

vuk

pre 20 godina

Zorane izvini!Izvini što si bez potrebe položio svoj život za ovu "zemlju".Izvini jer je i posle tvoje smrti samo 900.000 Srba verovalo tvojoj politici.Izvini zato što je Vojislav Koštunica premijer.Izvini zato što su svi tvoji saradnici sklonjeni sa svih funkcija.Izvini jer ti nismo dovoljno verovali.Izvini jer je 100.000 ljudi bilo na sahrani, a četvrtina je posle glasala za ove.Izvini za svaki put kada sam ti nešto prigovorio. Molim te,izvini!

Sale

pre 20 godina

Zorane Djindjicu, prazninu koja je nastupila tvojom smrcu niko ne moze da popuni. To se u proteklih godinu dana toliko ubedljivo pokazalo. Bio si previse dobar za zemlju Srbiju. Ali, dok god medju nama ima makar jednog coveka koji veruje u Tvoje ideje, mozes da pocivas u miru. Neka te andjeli cuvaju!

viki

pre 20 godina

Od prosle godine mrzim mart mesec,a 12.ce uvek ostati kao jedan od najtamnijih dana u mom zivotu.Svi su samo bleda senka.Neka ljudi uporede tebe i sadasnjeg premijera i videce da se to cak i ne moze uporediti.Ja cu se uvek secati 12.marta,ma koliko oni pokusavali da ospore taj dan.Zorane nista nije kao pre,bio si najveci covek Srbije.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

I sad, kada Zorana Djindjica nema, on mi vise vredi nego cela licemerna nova vlada Srbije. Pozitivnu energiju i optimizam koji je zracio kroz njegov mukotrpni rad da promene nasu lepu Srbiju je njegova jos uvek nevidjena vrlina koja je ulivala nadu napacenom narodu. Tu vrlinu kod sadasnjih namrgodjenih vladara negativaca punih mrznje, sujete i ljubomore nisam primetio. Svakog buduceg premijera cu porediti sa kvalitetom i karakterom pok. Premijera Zorana Djindjica. Vec je izvesno da ce mu Kostunica biti i ostati samo u senci... Za razliku od sadasnjih, Zoran sto je govorio to je radio na delu, maksimalno moguce ne razlikujuci teske poslove sa posledicama ni lake s'podrskom naroda, bio je sposoban da uradi mnogo vise da ga iz "senke" nisu opstruisali i ucenjivali, na kraju kukavicki ubili. Na zalost su jos uvek zavere pod izgovorom (laznog) "patriotizma" u Srbiji delotvornije od postenog i mukotrpnog rada ali je Zoran u svom kratkom zivotu ipak uspeo da pusti virus promena koji ce njegovom zaslugom uroditi plodom i jednom za navek izvrsiti "sanitarni otklon" od laznih patriota koji sad (za mene) pod sumnjivim okolnostima, koalicijom sa listom "Slobodan Milosevic", vladaju drzavom. Koliko vremena do demokratizacije i civilizacije Srbije bude proslo, toliko je pok. Premijer Zoran Djindjic bio pred vremenom u kom se srpsko drustvo nalazilo kojem je iskreno sluzio.

Ivan M

pre 20 godina

Secam se kako mi je bukvalno pozlilo na ulici kada sam cuo vest. Godinu od njegove pogibije smo bukvalno izgubili. G. Djindjic jeste bio u mnogo cemu kompromitivana licnost i imao je mnoge protivnike, ali nas je vodio u bolju buducnost. Nedostaje nam i nedostajace nam.

Midhat

pre 20 godina

Zelim i ovom prilikom da se zahvalim pokojnom premijeru na velikom razumijevanju kojeg je imao za probleme Sandzaka i Bosnjaka. Tek kada nesto izgubimo vidimo koliko vrijedi.

CallCenter

pre 20 godina

Negde tačno u ovo vreme, pre godinu dana, Srbija je izgubila nadu. I ja sa njom.
Od tog dana pokušavam da verujem da je reinkarnacija moguća.
Zorane, hvala Vam za sve.

bojan

pre 20 godina

Steta sto je Srbija imala samo jednog Zorana Djindjica. Nadam se da gresim, sve mi se sada cini nekako sumornije nego pre 5.9.2000. Tada se znalo da ce SPS i Milosevic otici, imali smo i Otpor i Djindjica, a sada se SPS i SRS vracaju kao pobednici :( a samo su sedeli i pricali ove 3 godine.

Jelena Pavlovic

pre 20 godina

Hajde sad, posto ste se setili zajednickog delanja i ukapirali sta za jednu zemlju znaci da izgubi na takav nacin premijera i to kakvog, uradite nesto da se za uvek raskrinka ta mafija koja se vuce po Beogradu i pokusava da cisti umesto da bude ociscena.

Ana

pre 20 godina

Nadam se da ce ovaj narod uskoro razumeti ideje Z.Djindjica i sve dobro sto je ucinio. I da nikada nece biti zaboravljen nego pominjan kao veliki covek i politicar koji je dao znacajan doprinos buducnosti Srbije. Neka mu je vecna slava.

Jelena

pre 20 godina

Nedostaje nam optimizam, vera i nada koju je pruzao mladim ljudima koji su ga jedini i shvatali u ovoj i ovakvoj neukoj Srbiji.
Sada kada ga vise nema tek sada ljudi shvataju njegova dela koja nismo ni zasluzili kao narod i drzava, jer su nama uvek drazi oni koji nas lazu u lice i pricaju bajke u koje verujemo kao nijedan drugi narod.
Oni koji su ga ubili i oni koji tako licemerno i podmuklo sabotiraju proces su isti oni koji su nam drogirali decu i slali ih na ratiste, oni zbog kojih je sve normalno i cestito pobeglo iz ove zemlje, ako cemo glasati i dalje za takve ja odlazim jer ne mogu to da gledam.
Dragi Zorane, tvoje ideje jos uvek zive kroz nas koji smo imali poverenje u tebe.

RADE

pre 20 godina

Obelezavanje godisnjice daje sliku jednog naroda,koji jos uvek misli da van svojih granica nesto vredi.Slava Zoranu,a nasa unucad ce svakako 12 mart obelezavati sa mnogo vise saosecanja prema pokojnom Premijeru,dok ce
prema svojim precima imati prezira.

Kos Vladimir

pre 20 godina

Interesuje me da li ljudi koji su ga ubili smatraju sebe Srbima,jer su tim cinom ubli najbolju stvar koju je Srbija imala u zadnjih 100 godina.

daredevil

pre 20 godina

Izgubili smo bolju buducnost ovog naroda njegovim odlaskom i ako dozvolimo da neko kao on ode u zaborav mozemo samo da se stidimo i zaboravimo na buducnost!Neka ti je vecna slava Zorane!

Sale-Bgd

pre 20 godina

I posle godinu dana osecam se kao da su mi ubili starijeg brata.
Srbija je skinula osmeh i stavila grimasu.
Zorane, laka ti zemlja i mir na nebu!

G. Milivojevic

pre 20 godina

Molim vas, u ime ljudskog dostojanstva, da reci "zalosti" g. Kostunice (i njegovih), objavljujete odvojeno, a ne zajedno, u sklopu istih vesti u kojima su izjave ljudi koji su cenili i cene, postovali i postuju g. Djindjica. Neshvatljivo je da Kostunica nema toliko casti da bar odcuti danasnje secanje na veliku tragediju koja je pre godinu dana zadesila narod u Srbiji. A svi znamo kako je Kostunica reagovao na vest o ubistvu g. Djindjica i sta je tada rekao!!!

z.

pre 20 godina

Proslog 12og marta sa Zoranom Djindjicem otisla je i moja nada u bolju buducnost.
Danas na otvaranju Platoa osetila sam opet tu energiju. Zorane, naucio si me najvazniju stvar u zivotu a to je da nema predaje, vec kako si ti rekao "nocu sanjam probleme, a danju i resavam". Bilo bi lakse, brze i lepse sa tobom, ali obecavam ti da cu dati sve od sebe da nastavim ono sto si zapoceo. HVALA!!!

Neda

pre 20 godina

Zorane Djindjicu, hvala ti za kratkotrajnu nadu da ce i u Srbiji, konacno, poceti drugaciji zivot. Hvala ti za kratkotrajni ponos sto zivim ovde. Bez tvoje energije, optimizma, bez tebe, sve je sumorno, beznadno...
Neka te andjeli cuvaju!

vudić

pre 20 godina

Zoki covece,bio si veci od najvecih i takav ces zauvek ostati u mom srcu.
Izvini za ove suze,same naviru,a znam da bi se ljutio zbog njih. Covece...

Boban B.

pre 20 godina

Najveca bolest ovog naroda je kratko pamcenje; Nama ne trebaju "drzavnici" ni "govori" vec ljudi koji ce da rade svoj posao, ali niko da krene Tvojim stopama.

natasa

pre 20 godina

Zahvaljujuci Zoranu imali smo veru da smo najzad svoje zivote uzeli u svoje ruke i da cemo ipak i mi ostaviti nasoj deci neku bolju Srbiju. Hvala mu za postojanje te nade i neka ekipa na vlasti ako vec ne zna pokusa da nauci nesto od onog ko je znao kako i umeo napred !! Hvala zauvek !!

Vojvodjanin

pre 20 godina

Iako ne vole svi ljudi baroknu muziku, ipak su se slozili i opste je prihvaceno da je J.S.Bach stvorio najgenijalniju muziku u protekla dva milenijuma. A ljubitelji Bethovena ga nisu mrzeli zbog toga.
Zar ne mozemo i mi da se tako ponasamo, barem iz pijeteta, prema jedinom genijalcu kojeg je Srbija imala u svojoj (modernoj) istoriji u Dr Zorana Djindjica? Srecom, Vasa vecna slava, gospodine Predsednice, nece zavisiti od volje jedne prizemne i nedostojne vlade...
Hvala Vam na svemu i neka Vam je vecna slava!

Goran

pre 20 godina

E,moj Zoki! Izgleda da je sve bilo uzalud. Sve ono protiv cega si se borio,sve ono sto si pobedio,oziveo je Kostunica. Oni koje si pobedio,slave danasnji dan. Sa visokih funkcija. Ne verujem da si tako nesto mogao i da sanjas. Izgleda da je bilo bolje da si sedeo kod kuce,umesto sto si sa nama setao. Izgleda da su oni koji su te ubili ipak ubili i reforme koje si poceo da sprovodis,iako si rekao da to ne mogu. Neka Ti je vecna slava!

natasa

pre 20 godina

Zahvaljujuci Zoranu imali smo veru da smo najzad uzeli svoje zivote u svoje ruke i da cemo imati priliku da nasoj deci ostavimo neku bolju Srbiju! A onda je ta nada odjednom nestala! Ostalo je samo secanje i duboka tuga.
Ekipa na vlasti ako ne zna nek uci od onoga ko je i znao i umeo i hteo.
Zauvek hvala za priliku da zivimo u vreme kad i Zoran Djindjic!

Nevena

pre 20 godina

Danas je godisnjica od kad je Srbija digla ruku na samu sebe. Neka je vecna slava premijeru Djindjicu, a Srbiji neka Bog pomogne (ako i on moze).

Miroslav Milanovic

pre 20 godina

Prolazim pored Vlade, jos uvek nesvestan cinjenice da u njoj vise nikada nece sedeti Zoran Djindjic. Svih ovih godinu dana sam kako na vestima, tako u novinama uvek ocekivao da cu uz ono premijer da cujem i njegovo ime... Nazalost, ne da nije vise premijer, nego evo vec godinu dana nije ni sa nama! Covek koga sam voleo, a koliko sam ga voleo shvatio sam nazalost tek posle njegove smrti!
Koliko nam je taj covek bio potreban i koliko je stvari vukao... Bojim se da toga nikada necemo biti svesni!
Vec godinu dana je proslo od kako su zlikovi ubili naseg Djikija, uspeli su da ga sklone, ali su ga sakrili u nasa srca, gde mu niko nista ne moze!
Bojim se, da je godinu dana posle, njegova zrtva bila uzaludna... Sada godinu dana kasnije, Srbija nema viziju, Srbija nema put. Oni koji su ubili Zorana, ubili su vizionara kakvog Srbija nije imala godinama. Posle njegove smrti sve je stalo, sve je krenulo naopako...
Danas, skup organizuje Demokratska Stranka! A drzava? Zar drzava ne treba da oda postu svom premijeru, kakav god da je bio, ipak je bio nas premijer... Mada ja mislim da je najveci!
Na sajtu Vlade Srbije, nema knjige zalosti, nema podataka o Zoranu... Eh Zorane, smetas im i mrtav, znaju oni da niko nece moci ni vodu da ti nosi... Niko nikada nece biti premijer, kao sto si ti bio... Svi su samo bleda senka tvoja!

Neka ti je vecna slava Zorane, iz naseg secanja te niko ne moze skloniti!

Aleksandar Miloradovic

pre 20 godina

Upravo sam se vratio sa groblja..
Zorane, jos jednom- neka ti je slava i hvala.Samo sto si postojao u mom zivotu.
Meni nadu nisu ubili, ne manjkam ni sa motivima, nastavljam dalje..
A ti se Srbijo pitaj, pitaj gde je delegacija Vlade na groblju. Crna Gora je mogla da posalje svoju, srpska se stidi?
Moze da se stidi samo onoga sto se malopre na groblju moglo jasno videti, onoga stu su njeni lesinari napravili posto je covek ubijen. Povredjen, na stakama, s ledja. Kao Predsednik Vlade.
Stid mi nije dovoljan, a mislim da smo (braco misevi) dovoljno cutali. Iz postovanja, iz straha, svako je imao svoje razloge. Pitanje je da li cemo dalje tako?
Ja iz postovanja vise ne mogu da cutim, a vi iz straha? Jel moze nesto gore od ovoga, cega se plasite?

Srbin

pre 20 godina

Dragi Zorane,
za mene nikada neces biti mrtav!
Na zalost, jedan si od retkih zbog kojih sam ponosan sto sam Srbin.
Srbijo, bori se za vrednosti na koje nam je Zoran ukazao: dela, a ne prazne reci; iskrenost, a ne cinizam; strucnost a ne slepa poslusnost; hrabrost a ne pucanj u ledja!
Srbijo, ne daj da Zoranova zrtva bude uzaludna!
Cuvaj najbolje, a ne ubijaj ih i ne dozvoli da odlaze!
Samo je jedan pravi put- Zoranov!

Djordje Odavic

pre 20 godina

Srbija klizi unazad u talog iz koje smo je izvadili 5. oktobra. Mi smo osudjeni da zivimo u ovom svetu, blago Zoranu shto ne gleda ovaj jad, ali dan pobede ce doci i njegova zrtva nece biti uzaludna...
Neka mu je vecna slava.

Nemanja

pre 20 godina

Navršilo se godinu dana od ubistva najvećeg vizionara i reformatora Srbije,proći će puno vremena dok se ne pojavi čovek njegove energije i snage da se uhvati u koštac sa svim našim problemima. Uvek ću se pitati zašto mi sami ubijamo svoje najbolje ljude.

irena

pre 20 godina

Doci ce dan... uvek dodje. Dan u kome ce mnogi shvatiti, oni koji danas ne shvataju, kakva se strasna nesreca desila ovoj zemlji prosle godine na danasnji dan. Samo njega nece biti vise da nas vodi onako brz i nasmesen.

jelena

pre 20 godina

Koliko je bio veliki Zoran Djidjic pokazuje ogromna tuga koja danas prozima Srbiju, dok njegovi politicki "saborci" kojima je prokrcio put 5 oktobra u jurisu na ministarske pozicije skidaju njegove slike sa zidova misleci da ce na taj nacin ukloniti sve ono sto je Zoran ostavio Srbiji.
Cinjenica da takvog premijera necemo vise nikada imato pametan, obrazovan, nasmejan, obavesten, imponovao i svetu i Srbiji. A mi ga kao narod takvog kakav je bio nismo zasluzili. Izvini Zorane uvek cu te pamtiti.

sasa jokic

pre 20 godina

Nismo mi jos kao narod svesni koga smo izgubili. Samo na trnutak, na dan sahrane, Srbija je priznala da se ogresila o ovog coveka, otuda i onoliki broj ljudi u velicanstvenoj povorci. Medjutim kada se u ovom broju budemo okupljali za zivota ovako velikih licnosti, moci cemo da kazemo da smo sazreli kao nacija. Za sada to nam je polazilo za rukom samo na Gazimestanu i slicnim mestima, kada smo izlazili da klicemo svojoj propasti.
Ne mogu da prezalim smrt Djindjica, ne mogu da se pomirim sa cinjenicom, da onaj ko je dao sebe da ovom napacenom narodu bude bolje,
nije medju zivima, a da onaj koji nam je najvece zlo naneo sedi u Hagu, ziv. Ne mogu da podnesem cinjenicu da smo se vratili u proslost i da sada ljudi koji su ga klevetali, mrzeli i na kraju ubili, vode ovu drzavu, a ja zivim u njoj!
Mora se doci do konacne istine, ko je naredio ubistvo, ko je inspirator i ko je ohrabrio kriminalce da ubiju najboljeg, dok se to ne utvrdi Srbija se nece pomiriti, ostace podeljenj i ojadjena!

de_slo

pre 20 godina

Na taj dan pre 1 godinu videla sam zbunjene poglede ljudi u plavom koji su kao mravi dolazili iz nekih zgrada tamo pored autobuske i trcali ka vladi. Kada sam saznala sta se desilo, prvi put sam pomislila da vise ne zelim ziveti u Beogradu ...

Dragana, EU

pre 20 godina

Ziv je Zoran i dan danas ga se plase i postuju ga i vise nego pre godinu dana. Zivi Zoran u svima nama koji imamo i dalje nadu.
Pozdrav Sefu!
Svom svojom ljubavlju sam sa Jovanom, Lukom i Ruzicom. Zoran bi bio ponosan na vas troje!

Neca

pre 20 godina

E pa cenjena mladosti ove zemlje, postovani, moram da iskazem drugacije misljenje od vecine i drago mi je da sam u zivotu u vecini slucajeva bio u manjini, ali je vreme pokazalo da sam pravovremeno odabrao pravu stranu.
Pokusacu ukratko da opisem svoje iskustvo:
Bio sam clan DS mislim medju prvih 200, svake godine za rodjendan i Novu godinu sam dobijao licne cestitke od Djindjica(prethodnik Micunovic nije imao tu osobinu), smatrao sam da je taj postupak za pohvalu, uplacivao sam u teska vremena po desetine DM, promenu Micunovica sam registrovao kao podmladjivanje partije... Uocio sam da je Djindjic brz u odlukama, efikasan, ali da nema dubioznost i da su mu sredstva za postizanje ciljeva veoma cesto i nedozvoljena. I danas tvrdim da je vecina clanstva DS poprimila osobinu "licnosti sa manjkom ili cak i bez kodeksa", vazan je samo cilj, sredstva u mnogo slucajeva su sva dozvoljena, poprilicnu dozu nadobudnosti, "sveznanja". Iskustva su im losija strana, odluke dosta prakticne ali teorija i znanje manjkavi.
Smatrao sam da se DS moze i mora pomoci, nudio takve ideje, rad, znanje i sta se desilo? Odgovora nije bilo iako sam i u opstinskom odboru prednjacio raznovrsnoscu, inicijativnoscu ali nenametljivom. Nazalost uocio sam "strancarenje", prigovaranje i pausalno ocenjivanje ljudi na osnovu izjava prisutnih, ukratko "sibicarenje"... Djindjic se okruzio neznalicama, drznicima, nekvalitetnim ljudima i karakterima tipa Milovanovica, Vlahovica, Perisica, Svilanovica, Koraca, Canka,... ukratko skoro svima koji su bili uz njega. Ogromna doza neznanja i drznistva kakvu fizika moze ali bioloske nauke tesko poznaju. Ubrzo su i poceli problemi u privredi za koju slobodno mogu da kazem da mi je oblast, sa privatizacijama, tenderima, finasijama i sve dalje se tonulo. Da ponovim, dogadjaji i argumenti su takvi da se okruzio najgorim, nestrucnim, neznalicama, neradnicima, ljudima zlog karaktera, bahatima i to je neosporno morao znati!!!
Previse se zatrcao u Evropu i svet, a zanemario unutrasnje potencijale i dozvolio "korovu" da nadvisi zdravo okruzenje.
Dakle ne prihvatajte sve sto procitate ili cujete, samo izvodite zakljucke sa posledicama na osnovu dela ljudi i vidite gde smo danas.
Neosporne su zasluge Djindjica, ali moralo je i moglo bolje.

nsv

pre 20 godina

Dr Zoran Djindjic bio je veliki borac za ljudska prava i demokratiju. Kao takav, imao je brojne neprijatelje, ali i jos brojnije prijatelje i postovaoce. Pao je u toj borbi, ali zar to nije sudbina najvecih? Za razliku od vecine komentatora u ovom forumu, optimista sam. Zato sto je Srbija presla na kolosek sa kojeg nema povratka na staro. Ovo sto se trenutno desava na politickoj sceni samo je batrganje onih koje je srpski narod smesti u istoriju, i to onaj njen mracniji deo.

teta jela

pre 20 godina

Na danasnji dan prosle godine po prvi put u zivotu sam se osecala obezglavljeno. Nakon svega sto smo prosli, nakon ratova, bombardovanja, pojavila se vera da ce se nesto promeniti, da ce biti bolje, da postoji Covek sa vizijom koji ce nas povesti napred, pokazati put. Pojavila se nada da ce bar nasoj deci jednog dana biti bolje. Pojavio se osmeh na licima ljudi. Pojavio se Zoran Djindjic, pametan, smiren, efikasan i siguran da radi pravu stvar. Zato jos vise boli cinjenica da kod nas uvek ono najgore, najnazadnije, najmracnije i najokrutnije nadvlada dobro, i ponovo ovu jadnu zemlju zavije u crno. Ubijen je covek koji je bio ponos i nada ove zemlje, a njegovrom smrcu smo izgubili nezamislivo mnogo!
Zoran Djindjic je bio ponos Srbije. Njegove ubice, narucioci njegovog ubistva i svi koji su ucestvovali u blacenju njegovog imena, su najveca sramota za nas narod. Njihovi meci su se zarili u srce Srbije!
Zoran nam je pokazao kako, sada od nas zavisi da li cemo raditi kako treba ili cemo pustiti ubice da nasoj deci odredjuju buducnost.

Colin

pre 20 godina

U sustini znate li kako je ubijen Djindjic?
To je bilo jedno obicno "cebovanje". Za one koji ne znaju sta to znaci, a sumnjam da ih ima, to je kad se preko nekoga prebaci cebe, a onda rulja pocne da ga udara, tuce, bije. Naravno zrtva ne zna tacno (mozda ima ideju, ko zna?), ali u svakom slucaju ne vidi svoje mucitelje, i kada tirada prestane i cebe se zbaci, svi se povuku i prave blesavi kao da se nista nije dogodilo.
Oni koji su protiv cute da i njih cebovanje ne zadesi, a glavni organizatori su ili najglasniji u osudi, ili najglasniji u ubedjivanju kako nikakvog cebovanja ZAISTA nije ni bilo.
Tako su i Djindjica "cebovali"...
Nije Djindjic ni prvi, a na zalost ni poslednji koji ce ovako proci, ali ono sto ostaje kao poruka na godisnjicu ubistva moze se svesti na sledece: nije ubijen ni zbog vlasti, ni zbog moci, ni zbog para, ni zbog mafije, ni zbog demokratije, ni zbog tiranije, ni zbog ideologije, ni zbog partije, ni zbog religije, niti zbog ateizma, ni zbog licnog, niti zbog opsteg; ubijen je jer je POKUSAO da upali svetlo NORMALNOSTI u ovoj zemlji, ubijen je jer je DOKAZIVAO danonocno da se ISPLATI biti NORMALAN, i da se isplati boriti se za to da se zivi kao sav obican svet...

Stevan Zivkovic

pre 20 godina

Godina dana je prosla od kada je ubijen covek koji je verovao u ovaj narod.
On je verovao u nas ali mi nismo u sebe.
Nije on zasluzio ovakav narod, kao sto ni narod nije zasluzio takvog Premijera.
Nakon godine dana treba da shvatimo da je ovo nasa "mera".
Njegova porodica zna sta je izgubila i ja joj zelim od srca da pronadje srecu i utehu ako se moze pronaci.
Zorane hvala ti na momentu u kome sam pomislio da postoji nada za boljim vremenima.... Sa tvojim odlaskom sve se rasprsilo.
Vecno hvala.
Stevan Zivkovic sa porodicom

dax

pre 20 godina

Sa pijetetom i postovanjem se secamo velikog coveka, borca, lidera i vizionara. Bio si suvise Velik za malu Srbiju i vecinu ljudi u njoj. A oni drugi te nikada nece zaboraviti.

Preza Novakovic

pre 20 godina

Nisam trenutno u Beogradu pa ne znam sta se u ovom trenutku desava ispred Staklenca, ali nadam se da niko nije dosao na ideju da pomera Branislava Nusica i da tamo nesto menja i preimenuje. Nedavno sam citao i da je neko hteo da pomera i Dimitrija Tucovica sa Slavije ... hm, ne bi mi se ni malo svidelo da se tak'o stogod zbilo.
P.S. Slava gospodinu Djindjicu kao i svim ostalim velikanima srpskog naroda, a koji stradase od zlocinacke ruke.

Bata

pre 20 godina

Moj komentar ce se razlikovati od vecine koji su ovde izneseni. Jos je rano za ocenu stvarne Djindjiceve uloge u srpskoj politici. Potrebna je odredjena distanca. Ipak, cini mi se da je on bio nabedjeni reformator, makijavelista i covek bez ikakve ideologije i vizije. Sigurno je da je za njega demokratska procedura bila nepotrebno gubljenje vremena i da je najvaznije postici cilj po bilo koju cenu. Cak i po cenu gazenja zakona i nepostovanja moralnih normi. Dok je bio predsednik vlade, uspostavio je neogranicenu vlast svoje oligarhije. Birao je i otpustao poslanike kao da mu je to pravo oduvek pripadalo. Umesto da parlament bira i otpusta vladu, u Srbiji je bilo suprotno. Upravo ono sto predstavlja negaciju demokratije i parlamentarizma. A Djindjic sef stranke koja sebe naziva demokratskom?! Malo cudno, zar ne? S druge strane, on nije ispovedao nikakvo ideolosko ubedjenje. Zahvaljujci njemu i njegovom krutom tehnicizmu i pragmaticnom, neidoloskom pristupu politici, Demokratska stranka vec duze vreme u ideoloskom smislu "nit smrdi nit mirise". Ne mozete je sa sigurnoscu pozicionirati niti mozete ustanoviti koga pretnduje da zastupa: krupne i beskrupulozne biznismene, unistenu srednju klasu ili lumperproletere. Cinjienica je samo da je Djindjic bio antilevicarski usmeren. Posle njegove smrti, DS postaje clan Socijalisticke internacionale, a vodeci ljudi koje je upravo Djindjic ostavio u amanet se kunu da ce nastaviti njegov put. Ipak, Djindjic je imao i dobre strane: bio je vredan, neumoran, radan, stalno je radio na sebi. Bio je izuzetno obrazovan i sposoban da najvece probleme odlucno resava. Umeo je da ulije optimizam i u najgorim vremenima. Ipak, meni kao obicnom srpskom smrtniku se cini da ce on biti upamcen po izreci s pocetka devedesetih: "Kome je do morala neka ide u crkvu". Ona najbolje odslikava njegovo shvatanje politike koje je preneo na svoje sledbenike. Sve u svemu, negativne osobine su jace od pozitivnih.

Ivan

pre 20 godina

Pricace ti jednom svašta. Boljima se teško prašta.
Pile moje. Pace moje malo. Silni miševi u boci.Javice se ko svedoci. Pustolovnog traganja za Gralom. Hvala ti, Zorane.

rajko bozic

pre 20 godina

Bez obzira na ovde uvrezenu sklonost ka glorifikovanju mrtvih koje smo za zivota pljuvali i mrzeli, potrebno je jos jednom istaci cinjenicu da je Zoran bio jedini politicar u Srbiji spreman da se na mestu premijera predstavi kao normalan covek. Nije hteo da bude "drzavnik" vec politicar. Uz sve sto mu zameraju i sto mu se moze zameriti, on je jedini gradio svoju strategiju na vracanju Srbije u realan prostor i vreme. Kontekst, uzrok i posledice - posle njegove smrti ovde ponovo nista ne znace. Bojim se da ce Srbija ponovo postati zemlja u kojoj ce biti moguce povesti rat bez ikakvog razmisljanja o ishodu. Malo nas je bilo na groblju, malo.

Sasa

pre 20 godina

Zar vec prodje godinu dana. Uzas! Svi mi koji smo kapirali Zorana, saradjivali s njim, podrzavali ga, znamo sta je Srbija izgubila 12. marta prosle godine. Mada je zaista tesko poverovati da vise nije medju nama.
Iskreno se nadam da ce nase kilavo sudstvo uspeti da izgura sudjenje Zoranovim ubicama i da ce ti zlocinci ostatak zivota provesti iza resetaka (kada smo vec ukinuli smrtnu kaznu).

Dragan Filipovic

pre 20 godina

Ljudi shvatite jednu stvar, znam da nada umire poslednja ali ovde vise stvarno nema mesta optimizmu, ni najmanje. 6.oktobra 2000 Srbija je rekla dobro jutro,svanuo je novi dan, 12. marta 2003. Srbija je rekla laku noc, a decembra 2003. definitivno je sklopila oci.Zao mi je sto nikada necemo saznati sta je sve Zoran Djindjic umeo, zeleo i hteo ali mi je jos vise zao sto znam da ovaj prokleti narod sve to u stvari nije zeleo, nije umeo i nije hteo. Nek' mu je vecna slava i hvala, a ti narode srpski sada kusaj corbu koju si sam sebi zaprzio. Svaki dan mi je sve teze sto sam Srbin. Zao mi je nas koji smo taoci vecine.

Milan

pre 20 godina

Nakon godinu dana od smrti drZorana Djindjica potpuno su se pokazali oni koji su ga za sve vreme njegovog zivota mrzeli iz dna duse. Njegova superiornost, njegova mladalacka poletnost su toliko zracili na svakom njegovom koraku, tako da su svi ostali oko njega bili tako minorni, toliko podredjeni da se nisu ni videli. Za DSS i njegovog pretsednika Kostunicu Zoran je bio nocna mora a inferiornost Kostunice je bila tolika da se on i nakon godinu dana a mozda i za navek nece oporaviti. Njegovo lice, njegov celokupni izgled i ponasanje odaju takav grc kada se samo pomenu ime ili delo Zorana Djindjica, Zorane neka ti je vecna slava, Tvoje svetlo ime je uslo u nasu istoriju!

Stamatovic Svetlana

pre 20 godina

Dragi Zorane, evo da ti podnesem raport: nova posada broda lici na onu staru, pre 5. oktobra. Kapetan uzburkao more, i sada bira najvecu hrid da nasuka brod. Sprecicemo ga, obecavam, vec do sledeceg raporta!

batista

pre 20 godina

Necemo dozvoliti da te Srbija zaboravi i da tvoje ime bude gazeno i svojatano, a tvoje streljanje prodje nekaznjeno. Godinu dana nakon tvog odlaska, probudile su se snage koje su te prezirale jer si bio najbolji, najpametniji, sa energijom i vizijom koja je dovoljna za kontinent a ne za ovu nasu Srbijicu.
Znam da nas ima, koji ce slediti tvoj put Srbije u Evropi i koji ce se za to boriti i izboriti. To ti dugujemo. Neka ti je slava i pocivaj u miru.

Dejan

pre 20 godina

Tesko onom ko prvi upali svetlo. Vecna hvala i slava Zoranu Djindjicu. Duh promena je jednom pusten iz boce i nista vise ne moze da ga zaustavi!

Bozidar Peric

pre 20 godina

Bolesna nacija ne zeli da ozdravi. Slava coveku koji je zeleo da nas izleci od najgorih bolesti od kojih jedan narod moze da oboli. Idem da se lecim tamo gde je to moguce, gde ljudi i zemlja lice na ono sto je Zoran zeleo bude Srbija. Nema nas vise dovoljno da nastavimo tamo gde je on stao. Ipak cu ga vecno nositi u srcu!

Filip

pre 20 godina

Cela godina je prosla od tog uzasnog, gnusnog cina. Nikada nece biti u mojoj moci da zaboravim taj dan. Uvek cu se secati svakog trenutka, svakog minuta. Tvoja hrabrost, upornost, mudrost, snalazljivost, trud i beskrajno pozrtvovanje, uvek ce biti uzor meni i mojoj deci. Pocivaj u miru, dragi Zorane. Tvoja porodica mi je u mislima; mi ostali te nismo nicim zasluzili.

mail

pre 20 godina

Bio je tracak nade. Ne znam da li cu moci da odem iz ove uklete zemlje prokletih ljudi. Moram da pokusam. Ne mogu da cekam 200 godina da bi se pojavio neko slican njemu.

Borko

pre 20 godina

Neka mu je vecna slava i hvala. Hvala mu za osecaj ponosa i zelju da budemo bolji. Neka zna ako nas sluca: necemo odustati nikada od bolje Srbije.

DokoniUd

pre 20 godina

E sad bih voleo da moze da se iz nekih arhiva izvade komentari od pre godinu i vise dana gde su se ocenjivali politicki i drugi Djindjicevi potezi dok je bio ziv. Da se vidi kakva je sve to bila pljuvacina i vredjanje, pocev od sprege sa kriminalom do diktatorskog ponasanja. Ne bi me iznenadilo da tu ima i nekih od potpisnika komentara na ovu vest. Al' narod je ovca i sve je crno-belo. Verujem da bi se i sam Djindjic iznenadio kakav je u medjuvremenu u izjavama ljudi postao, kako je mozda za zivota mogao samo da sanja. A kad se samo setim da je zamalo izgubio od Vuksanovica na lokalnim DS izborima, dakle i u svojoj stranci, a svi verovali da mora da je doslo do izborne kradje.

MARKO

pre 20 godina

Meni licno je ovaj danas dan tezi od onog 12.marta prosle godine.tezi je zato sto zorana nema,a itekako vidimo i osecamo koliko nam nedostaje. Mozemo smo da zamislimo gde bi danas bili da je on ziv. Proci jos mnogo vremena da se pojavi covek takve energije i takve vizije.jedino mi je u ovom trenutku drago sto sam ziveo u isto vreme kada i najbolji Srbin svih vremena.dragi zorane,neka ti je vecna slava i hvala ti za sve sto si ucinio za nas.

Rada

pre 20 godina

Zoran je streljan na stakama, s ledja ispred svog radnog mesta... Ko je ubio invalida sa ledja, taj verovatno ni decu u kolevci nije stedeo...
Hilandar izgoreo, organizatori streljanja na slobodi, inspiratori u vladi...
Nama je ostalo samo da placemo...
Zorane, neka te andjeli cuvaju.
Rada

Goran Djelic

pre 20 godina

Ni posle godinu dana, a na svaku pomisao ili pominjanje imena ovog velikog coveka, moja supruga i ja tesko se suzdrzimo a da nam ne potekne suza. U njemu mi vidimo i deo svih nas koji sebi, svojoj porodici i svim gradjanima nase zemlje zele bolje sutra.

Knez Miskin

pre 20 godina

I posle godinu dana kada su napisane hiljade tekstova i dato bezbroj ocena o njegovoj politici, zemlji i stranci, naveca istina sadrzana je u recima jednog engleskog novinara: "Srbi su Djindjica voleli da mrze."

G.V.

pre 20 godina

Proslo je godinu dana od kada nije sa nama prvi nasmejani politicar na nasoj sceni. Sa njim je umrla i nada. Neka mu je vecna slava i hvala.

Branko, USA

pre 20 godina

Hvala Djindjicu na svemu sto je uradio za Srbiju. Ne slazem se sa nekim od njegovih metoda, ali je gurao napred i bio mnogo vredniji i uporniji od mnogih zapadnih kolega. Ali u isto verujem da ni sam ne bi voleo ton mnogih ovih komentara koji su slicniji onim isprazno hvalospevnim posle Titove smrti, sa kojim ovaj demokrata nadam se nece biti indentifikovan.

zoran

pre 20 godina

Iako sam iz najkonkurentskije stranke, moram da kazem da su mi danas suze isle na oci dok sam gledao priloge o godisnjici tragicne smrti Zorana Djindjica, koga sam upoznao prilikom kampanje 2000. godine, jer sam i ja bio kandidat.
Tacno je da mi Srbi nekoga cenimo tek kada umre, ali uistinu mislim da ce vecno ziveti u srcima svih nas koji su ga znali.

Ljuba

pre 20 godina

Za svog kratkog veka od 27 godina nagledao sam se stvari koje drugi ne vide za ceo zivot! Na zalost vec sad vidim da treba da krenemo kroz novi krug pakla. Nemam snage da ponovo ulazem vreme, energiju, zgravlje, pa i materijalna sredstva u nesto sto bi sutra (ponovo sutra, a ne danas) bilo nova Srbija. Ali jedno je sigurno: ono sto sam veceras ponovo cuo, one reci kojima me je pogodio Zoran, ostace u meni i cinice me boljim zauvek. Moj duh je promenjen, pocinje da lici na njegov. Moja zelja da se menjam na bolje je osnova njegovog zivota.
Nosicu ga u sebi i sa sobom gde god da podjem!
Ako nigde drugo zivece u meni i kroz mene, ali i kroz one na koje budem taj duh uspeo da prenesem!
Slava mu!

mirjana

pre 20 godina

Hvala za nadu, hvala za viziju, hvala sto si nas poveo.
Mnogo je teze danas nego proslog 12. marta, jer sa tobom je otislo i jedno i drugo, kao mehur od sapunice rasprsila se nada u demokratsku, Evropsku Srbiju.
Neka ti je vjecna slava i HVALA, predsednice.
Mirjana, Banjaluka

glas #82

pre 20 godina

80 glasova broji ovaj naslov dok pokusavam da sprecim suze da teku. 81 od vas misli isto sto i ja, znaci nisam sam. Skupili smo se svi oko onog prvog, jedinog. Sto je toplo i srdacno ovde medju vama. Obecajte mi da vam nista nece pomutiti srca i misli i da cemo makar nas ovoliko zivih nastaviti da se borimo za pravu, jedinu VIZIJU.

Visokoletac

pre 20 godina

Slava mladom coveku, politicaru koji je imao
harizmu, izgledao kulturno, govorio odmereno,
ponasao se kulturno i iznad svega bio voljen.
Covek, koji je zeleo dobro Srbiji, Srbiji koja
je mogla veoma brzo da udje u EZ. Imao je prijatelje medju svim, velikim svetskim politicarima. Imao je prijatelje i medju nama.
Zbog njega sam zeleo da se vratim u Srbiju. Obecavao je puno i sve je lepo izgledalo. Avaj... Slava velikom coveku Zoranu Djindjicu.

milan

pre 20 godina

Coveka treba zaliti dok je ziv, sad je on u boljem svetu.Tamo ga niko ne moze ubiti, a nama kao narodu jednom da shvatimo trebali smo da ga ovako volimo dok je bio ziv, sada su reci uzaludne jer da smo ga vise podrzali mozda nebi mogli ni da ga ubiju. Sada trebamo da volimo Ruzicu, Luku i Jovanu, jer je najteze onima koji ostaju.

Goran Petrovic

pre 20 godina

Zorane, izvini, vreme je da se bezi odavde...
ti si ostao, ja nisam tako hrabar ni lud da probam nemoguce!
Jednog dana, kad Srba vise ne bude, ostace tvoje ime kao ime coveka koji je probao da jedno divlje pleme na Balkanu uvede u Evropu kao drzavotvorni narod! Malo je falilo da prevaris tu Evropu, ali zanesen nisi pazio ledja! Mislio si da te pleme prati, da te prijatelji stite, mislio si da imas prijatelje.... nisi nas poznavao, nisi mogao da shvatis ni da prihvatis da se mi plasimo civilizacije!
...a ja odoh negde u Afriku ili Juznu Ameriku, tamo su indijanci pitomiji....
P.S. Nikad ti necu oprostiti sto nisam otisao davno jos....nije mi Sloba pojeo tolike godine, nije mi on davao nadu .....

Ferrari barjaktar

pre 20 godina

Bio je jedini politicar kojem sam ikada klicao. Doduse na mojim prijateljima i meni svojstven nacin. "Vozices ferrari, Zorane!" pevali smo u sali tokom onih neverovatnih 4 meseca 96/97. Neka mu je vecna slava.

Aleksandar

pre 20 godina

Jako sam tuzan. Mislim cak vise nego prosle godine. Ceo jucerasnji dan sam pricao o Zoranu sto sa suprugom sto sa prijateljima. I dalje mislim da ovaj narod ovu zrtvu nije zasluzio iz prostog razloga sto nece umeti da je ceni.
Gledajuci i slusajuci sve njegove izjave prosto ne mogu da se otmem utisku da nije bio stvaran. Prosto ne mogu da verujem da je bio Srbin. Slava mu i vecna hvala za sve.
P.S. Svima onima koji kazu da nije proteklo dovoljno vremena da bi se ocenila uloga Dr. Zorana Djindjica u novijoj srpskoj istoriji samo bih jedno rekao, proslo je previse vremena bez Zorana, najtuznije je sto nece vise biti vremena da se pojavi jos jedan Zoran u srpskom narodu iz prostog razloga sto smo mi kao narod potrosili sve vreme ovog sveta. Valjda se svi slazemo da nestajemo kao narod. Nije Hilandar dzabe goreo. Zivot se sastoji od znakova samo ih treba znati tumaciti.

Veljko-Kraljevo

pre 20 godina

Mislim da nisam jedini,koji je pre pisanja komentara, prvo procitao vec postojece. Ima tu svega,i onog sto mi se dopada, a i onog drugog. Ko je bio Zoran Djindjic? Pa to ce vreme najverovatnije najbolje pokazati, ali sta reci o njemu nakon godinu dana od egzekucije? Da je imao viziju - imao je,da je hteo - hteo je,da je umeo - umeo je, da je bio ispred svog vremena - definitivno! Kazu, a i ja tako mislim, da su politicari potrosna roba, samo, da li bas na ovakav nacin. Nisam ga ovoliko postovao sve do 5.10., ali onda se nesto desilo, nesto sto nisam mogao da vidim kod "nasih" aktuelnih politicara. Video sam Premijera koji je uvek nasmejan, coveka koji je rodjen za posao koji obavlja, koji ne staje. Video sam coveka koji se bavi sustinom, a ne akademskim tupljenjem proteza, video sam mladog coveka prepunog energije i vise nego resenog da moju buducnost promeni,naravno na bolje. I osetio sam taj boljitak, lazu oni koji kazu da nisu!Imam 38 godina i nemam vise vremena za eksperimentisanje. Taman sam se ponadao da su stvari krenule,najzad,pravim tokom,kad! A ko su ubice, jos bolje pitanje, odakle su izvrsioci, gde su rodjeni oni ili njihovi roditelji.Kazu da su Srbi,da se bore za svoj srpski narod, da su pucali iz patriotizma! U coveka na stakama? To rade samo ubice najgoreg kova, ubice dece, zena, starih i nejaci. To rade samo oni "SRBI" koji do juce nisu znali ni koja im je krsna slava, niti u sta, ili koga veruju, oni od kojih danas ne mozes da udjes u crkvu, oni koji psuju Boga dok se guraju u redu da uzmu bogojavljensku vodicu. E pa to nisu Srbi! E ja ne zelim da budem takav SRBIN. Takve ne mogu da smatram delom svog naciona, na koji sam jako ponosan. Oni su samo korov koji je zapretio da ugusi zito! Mozda po prvi put sam se ponosio, posle 5.10., sto sam Srbin! Nazalost, trajalo je kratko!
Ali necu plakati i jadikovati nad Zoranovom i svojom sudbinom, ni on to ne bi zeleo. Mi koji smo ostali u zivotu, nastavimo da menjamo Srbiju, nastavimo tamo gde je on zaustavljen.Nastavimo onako kako je on radio,tako cemo najbolje pokazati koliko smo ga postovali i voleli!
Samo jednu stvar mu zameram,zameram mu sto nije bilo 6.(sestog)10, a mozda i nije moglo da ga bude pod ovakvim okolnostima?
Oprosti mu Gospode,znao je sta radi!
Kraljevcanin

svetlana

pre 20 godina

Citajuci sve ove komentare, uglavnom sa valjlanim razlogom emotivne, volela bih da apelujelm na sve koje je pogodila smrt Zorana Djindjica da se njegove smrti secaju svakoga dana, da to cine samodisciplinom, jer istorija je uciteljica zivota samo onima koji umeju da pamte i ne ponavljaju greske!
Ponavljam, ubice su i dalje na slobodi i i dalje ubijaju!

svetlana

pre 20 godina

Ubice su na slobodi i nastavljaju da ubijaju.
Ponovicu ono sto je receno vise puta i sto prozima duh vecine komentara:
nesto je trulo u drzavi Srpskoj!

Boban Joksimovic

pre 20 godina

Ovakav covek se desava u Srbiji jednom u sto godina. Umesto da kao nacija iskoristimo njegovu ideju i formulisemo je kao model vodjenja Srbije za sledece generacije, aktuelna vlast sve cini da od njega napravi samo jos jednog smrtnika medju ostalim smrtnicima. Sram vas bilo gospodo. Napadati korumpirane sluzbenike je jedno, ali ne iskoristiti ovakvu priliku i pokazati narodu da mora da se ide u pravcu kojim je isao Zoran, sa istorijske tacke gledista je ravno katastrofi. Istorija ce vas i kazniti zbog toga. Zoranu jos jednom vecna slava i hvala za sve sto je ucinio.

Ivan Vasiljevic

pre 20 godina

Srbiji preti velika katastrofa. Ona se ocigledno pojavila nakon ubistva dr Zorana Djindjica. Moramo i nasuprot tome ustati i boriti se za nase zivote. Do kada ce afere biti u zizi interesovanja? Sve dotle dok ljudi sami ne shvate da to nije deo njihovih zivota. Suocimo se sa realnoscu kao sto je nas bivsi premijer uvek govorio i napravimo dalji pomak ka necemu boljem. Zoran je bio i ostao jedini srspski reformator. Slava mu.

ivan vasiljevic

pre 20 godina

Jedini pravi srpski reformator koga smo imali. Jedini covek koji je vodio Srbiju ka pravom putu. Za njega nisu postojale afere. Jedini pravi politicar. Njega vise nema. Ali, vreme je da skrenemo poglede sa afera i da se odistinski posvetimo nasim pravim svakodnevnim problemima. Afere su izmisljene, a mi ih cinimo stvarnim. Jedini covek koji nije zazirao od njih je bio dr. Zoran Djindjic. Slava mu.

Petar Antunovic

pre 20 godina

Djindjic je bio zrtva zavjere. Na zalost Srbije, uspjele zavjere. Iritira Kostunicina nezainteresovanost da se istrazi i sudjenju da brz i efikasan zavrsetak. Kolege, prijatelji, partijski saradnici, partijski protivnici, ne vise prijatelji. Ali ipak. Osnovni je red zaloziti se da se pravda zadovolji.

Mladen Mladenovic

pre 20 godina

Uz svo postovanje koje osecam prema pokojnom gospodini Djindjicu, rizikujuci da moj stav bude ispljuvan, mislim da se trebamo manuti ovakvih obelezavanja "mesta i staza" gde je prolazio pokojni premijer. U miru i dostojanstvu, sa setom i tugom, treba se secati njegove licnosti i tragedije koja je zadesila njega i koja se vise puta u ovoj napacenoj zemlji ponavljala. Zaista nam ne trebaju sitna politicka prepucavanja u stilu "ko nije za gospodina Djindjica" onda je sa "njima" itd., itd. Idolopoklonstvo i novi "Ceda" ili 25 Maj, zaista nam nisu potrebni. To vredja. Prvo pokojnika koji je imao sasvim moderna shvatanja a onda, pretpostavljam i one, koji nikada nece zaboraviti i preboleti gubitak muza i roditelja. Nemojmo koristiti taj momenat, koji je u ovoj zemlji svetinja, za nasa bezvredna triparacka, politicka prepucavanja. Budimo dostojanstveni i u ovakvim trenucima.
Pretpostavljam da bi i on takav bio.

Olivera

pre 20 godina

Danas sam, kao i pre godinu dana, beskrajno tuzna i jos uvek ne mogu da poverujem da Zoran vise nije tu, sa nama. Neka mu je vecna slava i hvala!

vuk

pre 20 godina

Zorane izvini!Izvini što si bez potrebe položio svoj život za ovu "zemlju".Izvini jer je i posle tvoje smrti samo 900.000 Srba verovalo tvojoj politici.Izvini zato što je Vojislav Koštunica premijer.Izvini zato što su svi tvoji saradnici sklonjeni sa svih funkcija.Izvini jer ti nismo dovoljno verovali.Izvini jer je 100.000 ljudi bilo na sahrani, a četvrtina je posle glasala za ove.Izvini za svaki put kada sam ti nešto prigovorio. Molim te,izvini!

Sale

pre 20 godina

Zorane Djindjicu, prazninu koja je nastupila tvojom smrcu niko ne moze da popuni. To se u proteklih godinu dana toliko ubedljivo pokazalo. Bio si previse dobar za zemlju Srbiju. Ali, dok god medju nama ima makar jednog coveka koji veruje u Tvoje ideje, mozes da pocivas u miru. Neka te andjeli cuvaju!

viki

pre 20 godina

Od prosle godine mrzim mart mesec,a 12.ce uvek ostati kao jedan od najtamnijih dana u mom zivotu.Svi su samo bleda senka.Neka ljudi uporede tebe i sadasnjeg premijera i videce da se to cak i ne moze uporediti.Ja cu se uvek secati 12.marta,ma koliko oni pokusavali da ospore taj dan.Zorane nista nije kao pre,bio si najveci covek Srbije.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

I sad, kada Zorana Djindjica nema, on mi vise vredi nego cela licemerna nova vlada Srbije. Pozitivnu energiju i optimizam koji je zracio kroz njegov mukotrpni rad da promene nasu lepu Srbiju je njegova jos uvek nevidjena vrlina koja je ulivala nadu napacenom narodu. Tu vrlinu kod sadasnjih namrgodjenih vladara negativaca punih mrznje, sujete i ljubomore nisam primetio. Svakog buduceg premijera cu porediti sa kvalitetom i karakterom pok. Premijera Zorana Djindjica. Vec je izvesno da ce mu Kostunica biti i ostati samo u senci... Za razliku od sadasnjih, Zoran sto je govorio to je radio na delu, maksimalno moguce ne razlikujuci teske poslove sa posledicama ni lake s'podrskom naroda, bio je sposoban da uradi mnogo vise da ga iz "senke" nisu opstruisali i ucenjivali, na kraju kukavicki ubili. Na zalost su jos uvek zavere pod izgovorom (laznog) "patriotizma" u Srbiji delotvornije od postenog i mukotrpnog rada ali je Zoran u svom kratkom zivotu ipak uspeo da pusti virus promena koji ce njegovom zaslugom uroditi plodom i jednom za navek izvrsiti "sanitarni otklon" od laznih patriota koji sad (za mene) pod sumnjivim okolnostima, koalicijom sa listom "Slobodan Milosevic", vladaju drzavom. Koliko vremena do demokratizacije i civilizacije Srbije bude proslo, toliko je pok. Premijer Zoran Djindjic bio pred vremenom u kom se srpsko drustvo nalazilo kojem je iskreno sluzio.

Ivan M

pre 20 godina

Secam se kako mi je bukvalno pozlilo na ulici kada sam cuo vest. Godinu od njegove pogibije smo bukvalno izgubili. G. Djindjic jeste bio u mnogo cemu kompromitivana licnost i imao je mnoge protivnike, ali nas je vodio u bolju buducnost. Nedostaje nam i nedostajace nam.

Midhat

pre 20 godina

Zelim i ovom prilikom da se zahvalim pokojnom premijeru na velikom razumijevanju kojeg je imao za probleme Sandzaka i Bosnjaka. Tek kada nesto izgubimo vidimo koliko vrijedi.

CallCenter

pre 20 godina

Negde tačno u ovo vreme, pre godinu dana, Srbija je izgubila nadu. I ja sa njom.
Od tog dana pokušavam da verujem da je reinkarnacija moguća.
Zorane, hvala Vam za sve.

bojan

pre 20 godina

Steta sto je Srbija imala samo jednog Zorana Djindjica. Nadam se da gresim, sve mi se sada cini nekako sumornije nego pre 5.9.2000. Tada se znalo da ce SPS i Milosevic otici, imali smo i Otpor i Djindjica, a sada se SPS i SRS vracaju kao pobednici :( a samo su sedeli i pricali ove 3 godine.

Jelena Pavlovic

pre 20 godina

Hajde sad, posto ste se setili zajednickog delanja i ukapirali sta za jednu zemlju znaci da izgubi na takav nacin premijera i to kakvog, uradite nesto da se za uvek raskrinka ta mafija koja se vuce po Beogradu i pokusava da cisti umesto da bude ociscena.

Ana

pre 20 godina

Nadam se da ce ovaj narod uskoro razumeti ideje Z.Djindjica i sve dobro sto je ucinio. I da nikada nece biti zaboravljen nego pominjan kao veliki covek i politicar koji je dao znacajan doprinos buducnosti Srbije. Neka mu je vecna slava.

Jelena

pre 20 godina

Nedostaje nam optimizam, vera i nada koju je pruzao mladim ljudima koji su ga jedini i shvatali u ovoj i ovakvoj neukoj Srbiji.
Sada kada ga vise nema tek sada ljudi shvataju njegova dela koja nismo ni zasluzili kao narod i drzava, jer su nama uvek drazi oni koji nas lazu u lice i pricaju bajke u koje verujemo kao nijedan drugi narod.
Oni koji su ga ubili i oni koji tako licemerno i podmuklo sabotiraju proces su isti oni koji su nam drogirali decu i slali ih na ratiste, oni zbog kojih je sve normalno i cestito pobeglo iz ove zemlje, ako cemo glasati i dalje za takve ja odlazim jer ne mogu to da gledam.
Dragi Zorane, tvoje ideje jos uvek zive kroz nas koji smo imali poverenje u tebe.

RADE

pre 20 godina

Obelezavanje godisnjice daje sliku jednog naroda,koji jos uvek misli da van svojih granica nesto vredi.Slava Zoranu,a nasa unucad ce svakako 12 mart obelezavati sa mnogo vise saosecanja prema pokojnom Premijeru,dok ce
prema svojim precima imati prezira.

Kos Vladimir

pre 20 godina

Interesuje me da li ljudi koji su ga ubili smatraju sebe Srbima,jer su tim cinom ubli najbolju stvar koju je Srbija imala u zadnjih 100 godina.

daredevil

pre 20 godina

Izgubili smo bolju buducnost ovog naroda njegovim odlaskom i ako dozvolimo da neko kao on ode u zaborav mozemo samo da se stidimo i zaboravimo na buducnost!Neka ti je vecna slava Zorane!

Sale-Bgd

pre 20 godina

I posle godinu dana osecam se kao da su mi ubili starijeg brata.
Srbija je skinula osmeh i stavila grimasu.
Zorane, laka ti zemlja i mir na nebu!

G. Milivojevic

pre 20 godina

Molim vas, u ime ljudskog dostojanstva, da reci "zalosti" g. Kostunice (i njegovih), objavljujete odvojeno, a ne zajedno, u sklopu istih vesti u kojima su izjave ljudi koji su cenili i cene, postovali i postuju g. Djindjica. Neshvatljivo je da Kostunica nema toliko casti da bar odcuti danasnje secanje na veliku tragediju koja je pre godinu dana zadesila narod u Srbiji. A svi znamo kako je Kostunica reagovao na vest o ubistvu g. Djindjica i sta je tada rekao!!!

z.

pre 20 godina

Proslog 12og marta sa Zoranom Djindjicem otisla je i moja nada u bolju buducnost.
Danas na otvaranju Platoa osetila sam opet tu energiju. Zorane, naucio si me najvazniju stvar u zivotu a to je da nema predaje, vec kako si ti rekao "nocu sanjam probleme, a danju i resavam". Bilo bi lakse, brze i lepse sa tobom, ali obecavam ti da cu dati sve od sebe da nastavim ono sto si zapoceo. HVALA!!!

Neda

pre 20 godina

Zorane Djindjicu, hvala ti za kratkotrajnu nadu da ce i u Srbiji, konacno, poceti drugaciji zivot. Hvala ti za kratkotrajni ponos sto zivim ovde. Bez tvoje energije, optimizma, bez tebe, sve je sumorno, beznadno...
Neka te andjeli cuvaju!

vudić

pre 20 godina

Zoki covece,bio si veci od najvecih i takav ces zauvek ostati u mom srcu.
Izvini za ove suze,same naviru,a znam da bi se ljutio zbog njih. Covece...

Boban B.

pre 20 godina

Najveca bolest ovog naroda je kratko pamcenje; Nama ne trebaju "drzavnici" ni "govori" vec ljudi koji ce da rade svoj posao, ali niko da krene Tvojim stopama.

natasa

pre 20 godina

Zahvaljujuci Zoranu imali smo veru da smo najzad svoje zivote uzeli u svoje ruke i da cemo ipak i mi ostaviti nasoj deci neku bolju Srbiju. Hvala mu za postojanje te nade i neka ekipa na vlasti ako vec ne zna pokusa da nauci nesto od onog ko je znao kako i umeo napred !! Hvala zauvek !!

Vojvodjanin

pre 20 godina

Iako ne vole svi ljudi baroknu muziku, ipak su se slozili i opste je prihvaceno da je J.S.Bach stvorio najgenijalniju muziku u protekla dva milenijuma. A ljubitelji Bethovena ga nisu mrzeli zbog toga.
Zar ne mozemo i mi da se tako ponasamo, barem iz pijeteta, prema jedinom genijalcu kojeg je Srbija imala u svojoj (modernoj) istoriji u Dr Zorana Djindjica? Srecom, Vasa vecna slava, gospodine Predsednice, nece zavisiti od volje jedne prizemne i nedostojne vlade...
Hvala Vam na svemu i neka Vam je vecna slava!

Goran

pre 20 godina

E,moj Zoki! Izgleda da je sve bilo uzalud. Sve ono protiv cega si se borio,sve ono sto si pobedio,oziveo je Kostunica. Oni koje si pobedio,slave danasnji dan. Sa visokih funkcija. Ne verujem da si tako nesto mogao i da sanjas. Izgleda da je bilo bolje da si sedeo kod kuce,umesto sto si sa nama setao. Izgleda da su oni koji su te ubili ipak ubili i reforme koje si poceo da sprovodis,iako si rekao da to ne mogu. Neka Ti je vecna slava!

natasa

pre 20 godina

Zahvaljujuci Zoranu imali smo veru da smo najzad uzeli svoje zivote u svoje ruke i da cemo imati priliku da nasoj deci ostavimo neku bolju Srbiju! A onda je ta nada odjednom nestala! Ostalo je samo secanje i duboka tuga.
Ekipa na vlasti ako ne zna nek uci od onoga ko je i znao i umeo i hteo.
Zauvek hvala za priliku da zivimo u vreme kad i Zoran Djindjic!

Nevena

pre 20 godina

Danas je godisnjica od kad je Srbija digla ruku na samu sebe. Neka je vecna slava premijeru Djindjicu, a Srbiji neka Bog pomogne (ako i on moze).

Miroslav Milanovic

pre 20 godina

Prolazim pored Vlade, jos uvek nesvestan cinjenice da u njoj vise nikada nece sedeti Zoran Djindjic. Svih ovih godinu dana sam kako na vestima, tako u novinama uvek ocekivao da cu uz ono premijer da cujem i njegovo ime... Nazalost, ne da nije vise premijer, nego evo vec godinu dana nije ni sa nama! Covek koga sam voleo, a koliko sam ga voleo shvatio sam nazalost tek posle njegove smrti!
Koliko nam je taj covek bio potreban i koliko je stvari vukao... Bojim se da toga nikada necemo biti svesni!
Vec godinu dana je proslo od kako su zlikovi ubili naseg Djikija, uspeli su da ga sklone, ali su ga sakrili u nasa srca, gde mu niko nista ne moze!
Bojim se, da je godinu dana posle, njegova zrtva bila uzaludna... Sada godinu dana kasnije, Srbija nema viziju, Srbija nema put. Oni koji su ubili Zorana, ubili su vizionara kakvog Srbija nije imala godinama. Posle njegove smrti sve je stalo, sve je krenulo naopako...
Danas, skup organizuje Demokratska Stranka! A drzava? Zar drzava ne treba da oda postu svom premijeru, kakav god da je bio, ipak je bio nas premijer... Mada ja mislim da je najveci!
Na sajtu Vlade Srbije, nema knjige zalosti, nema podataka o Zoranu... Eh Zorane, smetas im i mrtav, znaju oni da niko nece moci ni vodu da ti nosi... Niko nikada nece biti premijer, kao sto si ti bio... Svi su samo bleda senka tvoja!

Neka ti je vecna slava Zorane, iz naseg secanja te niko ne moze skloniti!

Aleksandar Miloradovic

pre 20 godina

Upravo sam se vratio sa groblja..
Zorane, jos jednom- neka ti je slava i hvala.Samo sto si postojao u mom zivotu.
Meni nadu nisu ubili, ne manjkam ni sa motivima, nastavljam dalje..
A ti se Srbijo pitaj, pitaj gde je delegacija Vlade na groblju. Crna Gora je mogla da posalje svoju, srpska se stidi?
Moze da se stidi samo onoga sto se malopre na groblju moglo jasno videti, onoga stu su njeni lesinari napravili posto je covek ubijen. Povredjen, na stakama, s ledja. Kao Predsednik Vlade.
Stid mi nije dovoljan, a mislim da smo (braco misevi) dovoljno cutali. Iz postovanja, iz straha, svako je imao svoje razloge. Pitanje je da li cemo dalje tako?
Ja iz postovanja vise ne mogu da cutim, a vi iz straha? Jel moze nesto gore od ovoga, cega se plasite?

Srbin

pre 20 godina

Dragi Zorane,
za mene nikada neces biti mrtav!
Na zalost, jedan si od retkih zbog kojih sam ponosan sto sam Srbin.
Srbijo, bori se za vrednosti na koje nam je Zoran ukazao: dela, a ne prazne reci; iskrenost, a ne cinizam; strucnost a ne slepa poslusnost; hrabrost a ne pucanj u ledja!
Srbijo, ne daj da Zoranova zrtva bude uzaludna!
Cuvaj najbolje, a ne ubijaj ih i ne dozvoli da odlaze!
Samo je jedan pravi put- Zoranov!

Djordje Odavic

pre 20 godina

Srbija klizi unazad u talog iz koje smo je izvadili 5. oktobra. Mi smo osudjeni da zivimo u ovom svetu, blago Zoranu shto ne gleda ovaj jad, ali dan pobede ce doci i njegova zrtva nece biti uzaludna...
Neka mu je vecna slava.

Nemanja

pre 20 godina

Navršilo se godinu dana od ubistva najvećeg vizionara i reformatora Srbije,proći će puno vremena dok se ne pojavi čovek njegove energije i snage da se uhvati u koštac sa svim našim problemima. Uvek ću se pitati zašto mi sami ubijamo svoje najbolje ljude.

irena

pre 20 godina

Doci ce dan... uvek dodje. Dan u kome ce mnogi shvatiti, oni koji danas ne shvataju, kakva se strasna nesreca desila ovoj zemlji prosle godine na danasnji dan. Samo njega nece biti vise da nas vodi onako brz i nasmesen.

jelena

pre 20 godina

Koliko je bio veliki Zoran Djidjic pokazuje ogromna tuga koja danas prozima Srbiju, dok njegovi politicki "saborci" kojima je prokrcio put 5 oktobra u jurisu na ministarske pozicije skidaju njegove slike sa zidova misleci da ce na taj nacin ukloniti sve ono sto je Zoran ostavio Srbiji.
Cinjenica da takvog premijera necemo vise nikada imato pametan, obrazovan, nasmejan, obavesten, imponovao i svetu i Srbiji. A mi ga kao narod takvog kakav je bio nismo zasluzili. Izvini Zorane uvek cu te pamtiti.

sasa jokic

pre 20 godina

Nismo mi jos kao narod svesni koga smo izgubili. Samo na trnutak, na dan sahrane, Srbija je priznala da se ogresila o ovog coveka, otuda i onoliki broj ljudi u velicanstvenoj povorci. Medjutim kada se u ovom broju budemo okupljali za zivota ovako velikih licnosti, moci cemo da kazemo da smo sazreli kao nacija. Za sada to nam je polazilo za rukom samo na Gazimestanu i slicnim mestima, kada smo izlazili da klicemo svojoj propasti.
Ne mogu da prezalim smrt Djindjica, ne mogu da se pomirim sa cinjenicom, da onaj ko je dao sebe da ovom napacenom narodu bude bolje,
nije medju zivima, a da onaj koji nam je najvece zlo naneo sedi u Hagu, ziv. Ne mogu da podnesem cinjenicu da smo se vratili u proslost i da sada ljudi koji su ga klevetali, mrzeli i na kraju ubili, vode ovu drzavu, a ja zivim u njoj!
Mora se doci do konacne istine, ko je naredio ubistvo, ko je inspirator i ko je ohrabrio kriminalce da ubiju najboljeg, dok se to ne utvrdi Srbija se nece pomiriti, ostace podeljenj i ojadjena!

de_slo

pre 20 godina

Na taj dan pre 1 godinu videla sam zbunjene poglede ljudi u plavom koji su kao mravi dolazili iz nekih zgrada tamo pored autobuske i trcali ka vladi. Kada sam saznala sta se desilo, prvi put sam pomislila da vise ne zelim ziveti u Beogradu ...

Dragana, EU

pre 20 godina

Ziv je Zoran i dan danas ga se plase i postuju ga i vise nego pre godinu dana. Zivi Zoran u svima nama koji imamo i dalje nadu.
Pozdrav Sefu!
Svom svojom ljubavlju sam sa Jovanom, Lukom i Ruzicom. Zoran bi bio ponosan na vas troje!

Neca

pre 20 godina

E pa cenjena mladosti ove zemlje, postovani, moram da iskazem drugacije misljenje od vecine i drago mi je da sam u zivotu u vecini slucajeva bio u manjini, ali je vreme pokazalo da sam pravovremeno odabrao pravu stranu.
Pokusacu ukratko da opisem svoje iskustvo:
Bio sam clan DS mislim medju prvih 200, svake godine za rodjendan i Novu godinu sam dobijao licne cestitke od Djindjica(prethodnik Micunovic nije imao tu osobinu), smatrao sam da je taj postupak za pohvalu, uplacivao sam u teska vremena po desetine DM, promenu Micunovica sam registrovao kao podmladjivanje partije... Uocio sam da je Djindjic brz u odlukama, efikasan, ali da nema dubioznost i da su mu sredstva za postizanje ciljeva veoma cesto i nedozvoljena. I danas tvrdim da je vecina clanstva DS poprimila osobinu "licnosti sa manjkom ili cak i bez kodeksa", vazan je samo cilj, sredstva u mnogo slucajeva su sva dozvoljena, poprilicnu dozu nadobudnosti, "sveznanja". Iskustva su im losija strana, odluke dosta prakticne ali teorija i znanje manjkavi.
Smatrao sam da se DS moze i mora pomoci, nudio takve ideje, rad, znanje i sta se desilo? Odgovora nije bilo iako sam i u opstinskom odboru prednjacio raznovrsnoscu, inicijativnoscu ali nenametljivom. Nazalost uocio sam "strancarenje", prigovaranje i pausalno ocenjivanje ljudi na osnovu izjava prisutnih, ukratko "sibicarenje"... Djindjic se okruzio neznalicama, drznicima, nekvalitetnim ljudima i karakterima tipa Milovanovica, Vlahovica, Perisica, Svilanovica, Koraca, Canka,... ukratko skoro svima koji su bili uz njega. Ogromna doza neznanja i drznistva kakvu fizika moze ali bioloske nauke tesko poznaju. Ubrzo su i poceli problemi u privredi za koju slobodno mogu da kazem da mi je oblast, sa privatizacijama, tenderima, finasijama i sve dalje se tonulo. Da ponovim, dogadjaji i argumenti su takvi da se okruzio najgorim, nestrucnim, neznalicama, neradnicima, ljudima zlog karaktera, bahatima i to je neosporno morao znati!!!
Previse se zatrcao u Evropu i svet, a zanemario unutrasnje potencijale i dozvolio "korovu" da nadvisi zdravo okruzenje.
Dakle ne prihvatajte sve sto procitate ili cujete, samo izvodite zakljucke sa posledicama na osnovu dela ljudi i vidite gde smo danas.
Neosporne su zasluge Djindjica, ali moralo je i moglo bolje.

nsv

pre 20 godina

Dr Zoran Djindjic bio je veliki borac za ljudska prava i demokratiju. Kao takav, imao je brojne neprijatelje, ali i jos brojnije prijatelje i postovaoce. Pao je u toj borbi, ali zar to nije sudbina najvecih? Za razliku od vecine komentatora u ovom forumu, optimista sam. Zato sto je Srbija presla na kolosek sa kojeg nema povratka na staro. Ovo sto se trenutno desava na politickoj sceni samo je batrganje onih koje je srpski narod smesti u istoriju, i to onaj njen mracniji deo.

teta jela

pre 20 godina

Na danasnji dan prosle godine po prvi put u zivotu sam se osecala obezglavljeno. Nakon svega sto smo prosli, nakon ratova, bombardovanja, pojavila se vera da ce se nesto promeniti, da ce biti bolje, da postoji Covek sa vizijom koji ce nas povesti napred, pokazati put. Pojavila se nada da ce bar nasoj deci jednog dana biti bolje. Pojavio se osmeh na licima ljudi. Pojavio se Zoran Djindjic, pametan, smiren, efikasan i siguran da radi pravu stvar. Zato jos vise boli cinjenica da kod nas uvek ono najgore, najnazadnije, najmracnije i najokrutnije nadvlada dobro, i ponovo ovu jadnu zemlju zavije u crno. Ubijen je covek koji je bio ponos i nada ove zemlje, a njegovrom smrcu smo izgubili nezamislivo mnogo!
Zoran Djindjic je bio ponos Srbije. Njegove ubice, narucioci njegovog ubistva i svi koji su ucestvovali u blacenju njegovog imena, su najveca sramota za nas narod. Njihovi meci su se zarili u srce Srbije!
Zoran nam je pokazao kako, sada od nas zavisi da li cemo raditi kako treba ili cemo pustiti ubice da nasoj deci odredjuju buducnost.

Colin

pre 20 godina

U sustini znate li kako je ubijen Djindjic?
To je bilo jedno obicno "cebovanje". Za one koji ne znaju sta to znaci, a sumnjam da ih ima, to je kad se preko nekoga prebaci cebe, a onda rulja pocne da ga udara, tuce, bije. Naravno zrtva ne zna tacno (mozda ima ideju, ko zna?), ali u svakom slucaju ne vidi svoje mucitelje, i kada tirada prestane i cebe se zbaci, svi se povuku i prave blesavi kao da se nista nije dogodilo.
Oni koji su protiv cute da i njih cebovanje ne zadesi, a glavni organizatori su ili najglasniji u osudi, ili najglasniji u ubedjivanju kako nikakvog cebovanja ZAISTA nije ni bilo.
Tako su i Djindjica "cebovali"...
Nije Djindjic ni prvi, a na zalost ni poslednji koji ce ovako proci, ali ono sto ostaje kao poruka na godisnjicu ubistva moze se svesti na sledece: nije ubijen ni zbog vlasti, ni zbog moci, ni zbog para, ni zbog mafije, ni zbog demokratije, ni zbog tiranije, ni zbog ideologije, ni zbog partije, ni zbog religije, niti zbog ateizma, ni zbog licnog, niti zbog opsteg; ubijen je jer je POKUSAO da upali svetlo NORMALNOSTI u ovoj zemlji, ubijen je jer je DOKAZIVAO danonocno da se ISPLATI biti NORMALAN, i da se isplati boriti se za to da se zivi kao sav obican svet...

Stevan Zivkovic

pre 20 godina

Godina dana je prosla od kada je ubijen covek koji je verovao u ovaj narod.
On je verovao u nas ali mi nismo u sebe.
Nije on zasluzio ovakav narod, kao sto ni narod nije zasluzio takvog Premijera.
Nakon godine dana treba da shvatimo da je ovo nasa "mera".
Njegova porodica zna sta je izgubila i ja joj zelim od srca da pronadje srecu i utehu ako se moze pronaci.
Zorane hvala ti na momentu u kome sam pomislio da postoji nada za boljim vremenima.... Sa tvojim odlaskom sve se rasprsilo.
Vecno hvala.
Stevan Zivkovic sa porodicom

dax

pre 20 godina

Sa pijetetom i postovanjem se secamo velikog coveka, borca, lidera i vizionara. Bio si suvise Velik za malu Srbiju i vecinu ljudi u njoj. A oni drugi te nikada nece zaboraviti.

Preza Novakovic

pre 20 godina

Nisam trenutno u Beogradu pa ne znam sta se u ovom trenutku desava ispred Staklenca, ali nadam se da niko nije dosao na ideju da pomera Branislava Nusica i da tamo nesto menja i preimenuje. Nedavno sam citao i da je neko hteo da pomera i Dimitrija Tucovica sa Slavije ... hm, ne bi mi se ni malo svidelo da se tak'o stogod zbilo.
P.S. Slava gospodinu Djindjicu kao i svim ostalim velikanima srpskog naroda, a koji stradase od zlocinacke ruke.

Bata

pre 20 godina

Moj komentar ce se razlikovati od vecine koji su ovde izneseni. Jos je rano za ocenu stvarne Djindjiceve uloge u srpskoj politici. Potrebna je odredjena distanca. Ipak, cini mi se da je on bio nabedjeni reformator, makijavelista i covek bez ikakve ideologije i vizije. Sigurno je da je za njega demokratska procedura bila nepotrebno gubljenje vremena i da je najvaznije postici cilj po bilo koju cenu. Cak i po cenu gazenja zakona i nepostovanja moralnih normi. Dok je bio predsednik vlade, uspostavio je neogranicenu vlast svoje oligarhije. Birao je i otpustao poslanike kao da mu je to pravo oduvek pripadalo. Umesto da parlament bira i otpusta vladu, u Srbiji je bilo suprotno. Upravo ono sto predstavlja negaciju demokratije i parlamentarizma. A Djindjic sef stranke koja sebe naziva demokratskom?! Malo cudno, zar ne? S druge strane, on nije ispovedao nikakvo ideolosko ubedjenje. Zahvaljujci njemu i njegovom krutom tehnicizmu i pragmaticnom, neidoloskom pristupu politici, Demokratska stranka vec duze vreme u ideoloskom smislu "nit smrdi nit mirise". Ne mozete je sa sigurnoscu pozicionirati niti mozete ustanoviti koga pretnduje da zastupa: krupne i beskrupulozne biznismene, unistenu srednju klasu ili lumperproletere. Cinjienica je samo da je Djindjic bio antilevicarski usmeren. Posle njegove smrti, DS postaje clan Socijalisticke internacionale, a vodeci ljudi koje je upravo Djindjic ostavio u amanet se kunu da ce nastaviti njegov put. Ipak, Djindjic je imao i dobre strane: bio je vredan, neumoran, radan, stalno je radio na sebi. Bio je izuzetno obrazovan i sposoban da najvece probleme odlucno resava. Umeo je da ulije optimizam i u najgorim vremenima. Ipak, meni kao obicnom srpskom smrtniku se cini da ce on biti upamcen po izreci s pocetka devedesetih: "Kome je do morala neka ide u crkvu". Ona najbolje odslikava njegovo shvatanje politike koje je preneo na svoje sledbenike. Sve u svemu, negativne osobine su jace od pozitivnih.

Ivan

pre 20 godina

Pricace ti jednom svašta. Boljima se teško prašta.
Pile moje. Pace moje malo. Silni miševi u boci.Javice se ko svedoci. Pustolovnog traganja za Gralom. Hvala ti, Zorane.

rajko bozic

pre 20 godina

Bez obzira na ovde uvrezenu sklonost ka glorifikovanju mrtvih koje smo za zivota pljuvali i mrzeli, potrebno je jos jednom istaci cinjenicu da je Zoran bio jedini politicar u Srbiji spreman da se na mestu premijera predstavi kao normalan covek. Nije hteo da bude "drzavnik" vec politicar. Uz sve sto mu zameraju i sto mu se moze zameriti, on je jedini gradio svoju strategiju na vracanju Srbije u realan prostor i vreme. Kontekst, uzrok i posledice - posle njegove smrti ovde ponovo nista ne znace. Bojim se da ce Srbija ponovo postati zemlja u kojoj ce biti moguce povesti rat bez ikakvog razmisljanja o ishodu. Malo nas je bilo na groblju, malo.

Sasa

pre 20 godina

Zar vec prodje godinu dana. Uzas! Svi mi koji smo kapirali Zorana, saradjivali s njim, podrzavali ga, znamo sta je Srbija izgubila 12. marta prosle godine. Mada je zaista tesko poverovati da vise nije medju nama.
Iskreno se nadam da ce nase kilavo sudstvo uspeti da izgura sudjenje Zoranovim ubicama i da ce ti zlocinci ostatak zivota provesti iza resetaka (kada smo vec ukinuli smrtnu kaznu).

Dragan Filipovic

pre 20 godina

Ljudi shvatite jednu stvar, znam da nada umire poslednja ali ovde vise stvarno nema mesta optimizmu, ni najmanje. 6.oktobra 2000 Srbija je rekla dobro jutro,svanuo je novi dan, 12. marta 2003. Srbija je rekla laku noc, a decembra 2003. definitivno je sklopila oci.Zao mi je sto nikada necemo saznati sta je sve Zoran Djindjic umeo, zeleo i hteo ali mi je jos vise zao sto znam da ovaj prokleti narod sve to u stvari nije zeleo, nije umeo i nije hteo. Nek' mu je vecna slava i hvala, a ti narode srpski sada kusaj corbu koju si sam sebi zaprzio. Svaki dan mi je sve teze sto sam Srbin. Zao mi je nas koji smo taoci vecine.

Milan

pre 20 godina

Nakon godinu dana od smrti drZorana Djindjica potpuno su se pokazali oni koji su ga za sve vreme njegovog zivota mrzeli iz dna duse. Njegova superiornost, njegova mladalacka poletnost su toliko zracili na svakom njegovom koraku, tako da su svi ostali oko njega bili tako minorni, toliko podredjeni da se nisu ni videli. Za DSS i njegovog pretsednika Kostunicu Zoran je bio nocna mora a inferiornost Kostunice je bila tolika da se on i nakon godinu dana a mozda i za navek nece oporaviti. Njegovo lice, njegov celokupni izgled i ponasanje odaju takav grc kada se samo pomenu ime ili delo Zorana Djindjica, Zorane neka ti je vecna slava, Tvoje svetlo ime je uslo u nasu istoriju!

Stamatovic Svetlana

pre 20 godina

Dragi Zorane, evo da ti podnesem raport: nova posada broda lici na onu staru, pre 5. oktobra. Kapetan uzburkao more, i sada bira najvecu hrid da nasuka brod. Sprecicemo ga, obecavam, vec do sledeceg raporta!

batista

pre 20 godina

Necemo dozvoliti da te Srbija zaboravi i da tvoje ime bude gazeno i svojatano, a tvoje streljanje prodje nekaznjeno. Godinu dana nakon tvog odlaska, probudile su se snage koje su te prezirale jer si bio najbolji, najpametniji, sa energijom i vizijom koja je dovoljna za kontinent a ne za ovu nasu Srbijicu.
Znam da nas ima, koji ce slediti tvoj put Srbije u Evropi i koji ce se za to boriti i izboriti. To ti dugujemo. Neka ti je slava i pocivaj u miru.

Dejan

pre 20 godina

Tesko onom ko prvi upali svetlo. Vecna hvala i slava Zoranu Djindjicu. Duh promena je jednom pusten iz boce i nista vise ne moze da ga zaustavi!

Bozidar Peric

pre 20 godina

Bolesna nacija ne zeli da ozdravi. Slava coveku koji je zeleo da nas izleci od najgorih bolesti od kojih jedan narod moze da oboli. Idem da se lecim tamo gde je to moguce, gde ljudi i zemlja lice na ono sto je Zoran zeleo bude Srbija. Nema nas vise dovoljno da nastavimo tamo gde je on stao. Ipak cu ga vecno nositi u srcu!

Filip

pre 20 godina

Cela godina je prosla od tog uzasnog, gnusnog cina. Nikada nece biti u mojoj moci da zaboravim taj dan. Uvek cu se secati svakog trenutka, svakog minuta. Tvoja hrabrost, upornost, mudrost, snalazljivost, trud i beskrajno pozrtvovanje, uvek ce biti uzor meni i mojoj deci. Pocivaj u miru, dragi Zorane. Tvoja porodica mi je u mislima; mi ostali te nismo nicim zasluzili.

mail

pre 20 godina

Bio je tracak nade. Ne znam da li cu moci da odem iz ove uklete zemlje prokletih ljudi. Moram da pokusam. Ne mogu da cekam 200 godina da bi se pojavio neko slican njemu.

Borko

pre 20 godina

Neka mu je vecna slava i hvala. Hvala mu za osecaj ponosa i zelju da budemo bolji. Neka zna ako nas sluca: necemo odustati nikada od bolje Srbije.

DokoniUd

pre 20 godina

E sad bih voleo da moze da se iz nekih arhiva izvade komentari od pre godinu i vise dana gde su se ocenjivali politicki i drugi Djindjicevi potezi dok je bio ziv. Da se vidi kakva je sve to bila pljuvacina i vredjanje, pocev od sprege sa kriminalom do diktatorskog ponasanja. Ne bi me iznenadilo da tu ima i nekih od potpisnika komentara na ovu vest. Al' narod je ovca i sve je crno-belo. Verujem da bi se i sam Djindjic iznenadio kakav je u medjuvremenu u izjavama ljudi postao, kako je mozda za zivota mogao samo da sanja. A kad se samo setim da je zamalo izgubio od Vuksanovica na lokalnim DS izborima, dakle i u svojoj stranci, a svi verovali da mora da je doslo do izborne kradje.

MARKO

pre 20 godina

Meni licno je ovaj danas dan tezi od onog 12.marta prosle godine.tezi je zato sto zorana nema,a itekako vidimo i osecamo koliko nam nedostaje. Mozemo smo da zamislimo gde bi danas bili da je on ziv. Proci jos mnogo vremena da se pojavi covek takve energije i takve vizije.jedino mi je u ovom trenutku drago sto sam ziveo u isto vreme kada i najbolji Srbin svih vremena.dragi zorane,neka ti je vecna slava i hvala ti za sve sto si ucinio za nas.

Rada

pre 20 godina

Zoran je streljan na stakama, s ledja ispred svog radnog mesta... Ko je ubio invalida sa ledja, taj verovatno ni decu u kolevci nije stedeo...
Hilandar izgoreo, organizatori streljanja na slobodi, inspiratori u vladi...
Nama je ostalo samo da placemo...
Zorane, neka te andjeli cuvaju.
Rada

Goran Djelic

pre 20 godina

Ni posle godinu dana, a na svaku pomisao ili pominjanje imena ovog velikog coveka, moja supruga i ja tesko se suzdrzimo a da nam ne potekne suza. U njemu mi vidimo i deo svih nas koji sebi, svojoj porodici i svim gradjanima nase zemlje zele bolje sutra.

Knez Miskin

pre 20 godina

I posle godinu dana kada su napisane hiljade tekstova i dato bezbroj ocena o njegovoj politici, zemlji i stranci, naveca istina sadrzana je u recima jednog engleskog novinara: "Srbi su Djindjica voleli da mrze."

G.V.

pre 20 godina

Proslo je godinu dana od kada nije sa nama prvi nasmejani politicar na nasoj sceni. Sa njim je umrla i nada. Neka mu je vecna slava i hvala.

Branko, USA

pre 20 godina

Hvala Djindjicu na svemu sto je uradio za Srbiju. Ne slazem se sa nekim od njegovih metoda, ali je gurao napred i bio mnogo vredniji i uporniji od mnogih zapadnih kolega. Ali u isto verujem da ni sam ne bi voleo ton mnogih ovih komentara koji su slicniji onim isprazno hvalospevnim posle Titove smrti, sa kojim ovaj demokrata nadam se nece biti indentifikovan.

zoran

pre 20 godina

Iako sam iz najkonkurentskije stranke, moram da kazem da su mi danas suze isle na oci dok sam gledao priloge o godisnjici tragicne smrti Zorana Djindjica, koga sam upoznao prilikom kampanje 2000. godine, jer sam i ja bio kandidat.
Tacno je da mi Srbi nekoga cenimo tek kada umre, ali uistinu mislim da ce vecno ziveti u srcima svih nas koji su ga znali.

Ljuba

pre 20 godina

Za svog kratkog veka od 27 godina nagledao sam se stvari koje drugi ne vide za ceo zivot! Na zalost vec sad vidim da treba da krenemo kroz novi krug pakla. Nemam snage da ponovo ulazem vreme, energiju, zgravlje, pa i materijalna sredstva u nesto sto bi sutra (ponovo sutra, a ne danas) bilo nova Srbija. Ali jedno je sigurno: ono sto sam veceras ponovo cuo, one reci kojima me je pogodio Zoran, ostace u meni i cinice me boljim zauvek. Moj duh je promenjen, pocinje da lici na njegov. Moja zelja da se menjam na bolje je osnova njegovog zivota.
Nosicu ga u sebi i sa sobom gde god da podjem!
Ako nigde drugo zivece u meni i kroz mene, ali i kroz one na koje budem taj duh uspeo da prenesem!
Slava mu!

mirjana

pre 20 godina

Hvala za nadu, hvala za viziju, hvala sto si nas poveo.
Mnogo je teze danas nego proslog 12. marta, jer sa tobom je otislo i jedno i drugo, kao mehur od sapunice rasprsila se nada u demokratsku, Evropsku Srbiju.
Neka ti je vjecna slava i HVALA, predsednice.
Mirjana, Banjaluka

glas #82

pre 20 godina

80 glasova broji ovaj naslov dok pokusavam da sprecim suze da teku. 81 od vas misli isto sto i ja, znaci nisam sam. Skupili smo se svi oko onog prvog, jedinog. Sto je toplo i srdacno ovde medju vama. Obecajte mi da vam nista nece pomutiti srca i misli i da cemo makar nas ovoliko zivih nastaviti da se borimo za pravu, jedinu VIZIJU.

Visokoletac

pre 20 godina

Slava mladom coveku, politicaru koji je imao
harizmu, izgledao kulturno, govorio odmereno,
ponasao se kulturno i iznad svega bio voljen.
Covek, koji je zeleo dobro Srbiji, Srbiji koja
je mogla veoma brzo da udje u EZ. Imao je prijatelje medju svim, velikim svetskim politicarima. Imao je prijatelje i medju nama.
Zbog njega sam zeleo da se vratim u Srbiju. Obecavao je puno i sve je lepo izgledalo. Avaj... Slava velikom coveku Zoranu Djindjicu.

milan

pre 20 godina

Coveka treba zaliti dok je ziv, sad je on u boljem svetu.Tamo ga niko ne moze ubiti, a nama kao narodu jednom da shvatimo trebali smo da ga ovako volimo dok je bio ziv, sada su reci uzaludne jer da smo ga vise podrzali mozda nebi mogli ni da ga ubiju. Sada trebamo da volimo Ruzicu, Luku i Jovanu, jer je najteze onima koji ostaju.

Goran Petrovic

pre 20 godina

Zorane, izvini, vreme je da se bezi odavde...
ti si ostao, ja nisam tako hrabar ni lud da probam nemoguce!
Jednog dana, kad Srba vise ne bude, ostace tvoje ime kao ime coveka koji je probao da jedno divlje pleme na Balkanu uvede u Evropu kao drzavotvorni narod! Malo je falilo da prevaris tu Evropu, ali zanesen nisi pazio ledja! Mislio si da te pleme prati, da te prijatelji stite, mislio si da imas prijatelje.... nisi nas poznavao, nisi mogao da shvatis ni da prihvatis da se mi plasimo civilizacije!
...a ja odoh negde u Afriku ili Juznu Ameriku, tamo su indijanci pitomiji....
P.S. Nikad ti necu oprostiti sto nisam otisao davno jos....nije mi Sloba pojeo tolike godine, nije mi on davao nadu .....

Ferrari barjaktar

pre 20 godina

Bio je jedini politicar kojem sam ikada klicao. Doduse na mojim prijateljima i meni svojstven nacin. "Vozices ferrari, Zorane!" pevali smo u sali tokom onih neverovatnih 4 meseca 96/97. Neka mu je vecna slava.

Aleksandar

pre 20 godina

Jako sam tuzan. Mislim cak vise nego prosle godine. Ceo jucerasnji dan sam pricao o Zoranu sto sa suprugom sto sa prijateljima. I dalje mislim da ovaj narod ovu zrtvu nije zasluzio iz prostog razloga sto nece umeti da je ceni.
Gledajuci i slusajuci sve njegove izjave prosto ne mogu da se otmem utisku da nije bio stvaran. Prosto ne mogu da verujem da je bio Srbin. Slava mu i vecna hvala za sve.
P.S. Svima onima koji kazu da nije proteklo dovoljno vremena da bi se ocenila uloga Dr. Zorana Djindjica u novijoj srpskoj istoriji samo bih jedno rekao, proslo je previse vremena bez Zorana, najtuznije je sto nece vise biti vremena da se pojavi jos jedan Zoran u srpskom narodu iz prostog razloga sto smo mi kao narod potrosili sve vreme ovog sveta. Valjda se svi slazemo da nestajemo kao narod. Nije Hilandar dzabe goreo. Zivot se sastoji od znakova samo ih treba znati tumaciti.

Veljko-Kraljevo

pre 20 godina

Mislim da nisam jedini,koji je pre pisanja komentara, prvo procitao vec postojece. Ima tu svega,i onog sto mi se dopada, a i onog drugog. Ko je bio Zoran Djindjic? Pa to ce vreme najverovatnije najbolje pokazati, ali sta reci o njemu nakon godinu dana od egzekucije? Da je imao viziju - imao je,da je hteo - hteo je,da je umeo - umeo je, da je bio ispred svog vremena - definitivno! Kazu, a i ja tako mislim, da su politicari potrosna roba, samo, da li bas na ovakav nacin. Nisam ga ovoliko postovao sve do 5.10., ali onda se nesto desilo, nesto sto nisam mogao da vidim kod "nasih" aktuelnih politicara. Video sam Premijera koji je uvek nasmejan, coveka koji je rodjen za posao koji obavlja, koji ne staje. Video sam coveka koji se bavi sustinom, a ne akademskim tupljenjem proteza, video sam mladog coveka prepunog energije i vise nego resenog da moju buducnost promeni,naravno na bolje. I osetio sam taj boljitak, lazu oni koji kazu da nisu!Imam 38 godina i nemam vise vremena za eksperimentisanje. Taman sam se ponadao da su stvari krenule,najzad,pravim tokom,kad! A ko su ubice, jos bolje pitanje, odakle su izvrsioci, gde su rodjeni oni ili njihovi roditelji.Kazu da su Srbi,da se bore za svoj srpski narod, da su pucali iz patriotizma! U coveka na stakama? To rade samo ubice najgoreg kova, ubice dece, zena, starih i nejaci. To rade samo oni "SRBI" koji do juce nisu znali ni koja im je krsna slava, niti u sta, ili koga veruju, oni od kojih danas ne mozes da udjes u crkvu, oni koji psuju Boga dok se guraju u redu da uzmu bogojavljensku vodicu. E pa to nisu Srbi! E ja ne zelim da budem takav SRBIN. Takve ne mogu da smatram delom svog naciona, na koji sam jako ponosan. Oni su samo korov koji je zapretio da ugusi zito! Mozda po prvi put sam se ponosio, posle 5.10., sto sam Srbin! Nazalost, trajalo je kratko!
Ali necu plakati i jadikovati nad Zoranovom i svojom sudbinom, ni on to ne bi zeleo. Mi koji smo ostali u zivotu, nastavimo da menjamo Srbiju, nastavimo tamo gde je on zaustavljen.Nastavimo onako kako je on radio,tako cemo najbolje pokazati koliko smo ga postovali i voleli!
Samo jednu stvar mu zameram,zameram mu sto nije bilo 6.(sestog)10, a mozda i nije moglo da ga bude pod ovakvim okolnostima?
Oprosti mu Gospode,znao je sta radi!
Kraljevcanin

svetlana

pre 20 godina

Citajuci sve ove komentare, uglavnom sa valjlanim razlogom emotivne, volela bih da apelujelm na sve koje je pogodila smrt Zorana Djindjica da se njegove smrti secaju svakoga dana, da to cine samodisciplinom, jer istorija je uciteljica zivota samo onima koji umeju da pamte i ne ponavljaju greske!
Ponavljam, ubice su i dalje na slobodi i i dalje ubijaju!