1. Tek sada videh ovu temu i ne verujem da su profesionalci, odnosno sudije, mogle da donesu ovakvu presudu, odnosno da osude dve lekarke iz GAK-a.

  Do sada sam, nažalost, morao da u noćnim satima dva puta vozim svoje prijatelje u Urgentni centar. Oba puta sam zatekao iste situacije: prazan pult za hitan prijem, prazne ordinacije hirurga, ali su se zato u drugim prostorijama čuli poznati (lascivni) zvuci muških i ženskih glasova. Razumem i sestre i hirurge da oni primaju izuzetno teške slučajeve svakodnevno, takođe znam da i jedni i drugi rade za neprimereno male plate, ali je nedopustivo da, makar i bili u alkoholisanom stanju, da ne mogu da dijagnostifikuju akutnu upalu slepog creva. Ne verujem da im je ova nesrećna devojka bila prvi pacijent u njihovim karijerama sa izraženim simptomima ozbiljne upale - visoka temperatura i jaki stomačni bolovi.

  Predlažem, zato, da se u svim ordinacijama uvede 24-časovni video nadzor, a takođe i obaveza alko-testa za svo osoblje, makar dva puta u toku njihovih smena.
  (Tužno je ovo pročitati, 25. januar 2018 12:46)

  # Link komentara

 2. To nije bila žena, nego dete od 18.godina... Sećam se kad je njena mama bila u nekoj emisiji posle toga, pričala je kako joj na gak-u nisu pomagali, nego su joj svašta pričali,gledali je kao ludaču koja vrišti, ona je ležala i plakala. Kad je umrla, majka njena je rekla da neće da plače zbog njene smrti, neće da tuguje jer njeno dete konačno više ništa ne boli... Onda samo zamislite kako je izgledala cela ta agonija. Prevelika žalost. Majka i ćerka-preveliki heroji u mojim očima. Presuda od 2god? Velika sramota!
  (Bojana, 21. januar 2018 15:32)

  # Link komentara

 3. (Bože me sačuvaj, 21. januar 2018 11:33)/

  Ništa ti ne kapiraš, a stvar je prosta. Kada žensku osobu boli stomak i ima visoku temperaturu normalno je da je hirurzi pošalju akušerima u GAK, a ako je u pitanju muška osoba sa istim simptomima, onda je u pitanju appendix (slepo crevo).
  (znam znanje, 21. januar 2018 14:50)

  # Link komentara

 4. Da li je samo meni van pameti da se ljudi salju da sami idu na druge klinike umesto da dezurni lekar xyz specijalizacije dodje da ih pregleda kao sto je normalno svugde u normalnim zemljama.

  I ja sam imao slicnu situaciju kada je moja majka dobila bolove, pa smo dvaput isli na Gak, jer dezurni lekar u Urgentnom nije prepoznao atipicne simptome upale slepog creva. Spremao se da je otpusti, pa je moja sestra usla da poprica sa njim posle cega je dosao drugi lekar, izmerio majci temperaturu, pa kada se ispostvilo da je rektalna daleko visa odmah je primio i odmah operisao. Slepo crevo je vec puklo, pa su je skroz otvorili, ispirali stomak, ali se izvukla za bukvalno dlaku. Izgubili smo silno vreme odlazeci na Gak i nazad, svugse smo cekali red. Meni je savrseno nenormalno da covek kome ocigledno nije dobro jurca od jedne do druge klinike (sta ako nema kola?). Ovde svaka specijalizacija ima svoju zgradu, pa ti izvoli idi sam i trazi ih. Ko je tu zbog koga, lekari zbog pacijenata ili pacijenti da dizu ego nesposobnim, neukim, nadmenim dusicama koje samo traze pare za posao za koji vec dobijaju platu.
  (Japanac, 21. januar 2018 13:39)

  # Link komentara

 5. Pre mnogo godina sam lezao u bolnici. Cimer iz sobe se zalio na bolove u stomaku, kukao sestrama a one nista. Na kraju smo svi iz sobe odlepili i haos napravili na odeljenju, slabo pokretni. Operisali su mu slepo crevo, mogao je glavu da izgubi zbog nemara. Rekao bih stosta i sada, posle 15 godina.
   (duki, 21. januar 2018 12:01)

  # Link komentara

 6. Jedno veoma jednostavno pitanje i za sud i za medicinsku struku. Da je u inkriminisanom slučaju, kojim slučajem bila u pitanju muška osoba sa identičnim simptomima kao i ova nesrećna žena, da li bi ga ti vajni hirurzi iz urgentnog centra takođe slali u GAK?
  (Bože me sačuvaj, 21. januar 2018 11:33)

  # Link komentara

 7. Moja supruga je pre dve godine u sedmom mesecu trudnoce imala upalu slepog creva. Vracali su nas kuci nekoliko puta sa dijagnozom da je prehlada zeludca. Kasnije su joj ultra zvukom utvrdili da je u pitanju kamen u bubregu pa da je krenuo zaglavio se u kanalima. Nikada pre nije imala tih problema. Lezala je na urologiji tek kasnije je prebacuju na patologiju trudnoce. Kada je stanje postalo katastrofalno hitno je prebacuju iz Valjeva za Beograd. Tu satima pokusavaju da dijagnostikuju sta je u pitanju i na kraju dolazi doktor Dikic i hitno je operise.Operacija je trajala satima. ALI NAJVAZNIJE JE DA JE COVEK SPASAO I NJU I BEBU. DECAK CE JOS MALO PUNE DVE GODINE.RODIO SE NESTO RANIJE ALI JE ZIV ZDARAV I NAPREDAN.
   (NIKOlajevic, 21. januar 2018 11:33)

  # Link komentara

 8. A hirurg? Sta je to uradio da je dokazao da nije do slepog creva? Treba i on malo da robija.
   (momke, 21. januar 2018 11:29)

  # Link komentara

 9. @Sasa NS

  "Standard paznje? Ministarstvo propisuje tz. standard paznje kroz kvote, specijalista ima vremena nekoliko minuta za pacijenta, za toliko je placen."

  Da li to po Vašoj interpretaciji znači je dozvoljeno da se pacijentu koji je složeniji slučaj pogorša zdravstveno stanje ako ne "stane" u tih nekoliko minuta? Pogrešno ste interpretirali.
  (M, 21. januar 2018 11:22)

  # Link komentara

 10. Послали су је на психијатрију због менталне помућености који је један од првих знакова сепсе.Скоро смо на овом порталу читали да се пацијенти са сумњом на сепсу превозе као да имају инфаркт,зато што се сепса често превиди.
   (Леонов, 21. januar 2018 11:19)

  # Link komentara

 11. Ležala sam 3 puta na GAK - u u višegradskoj (1 spontani i 2 carska reza). Tamo stvarno može svašta da se vidi. Žene se kriju u wc-u jer se plaše vađenje krvi iz PRSTA. Beže od pregleda, prave scene. Ko zna, možda nisu mogle da je pregledaju, možda pacijentkinja nije dozvoljavala pregled... Nje sve crno belo, ali definitivna je krivca hirurga jer je to njegov domen, a on 2 puta pravi težak propust.
   (Čukileta, 21. januar 2018 11:10)

  # Link komentara

 12. Na stranu stručnost ili nestručnost lekara, ali dosta žena dolaze i zbog jakih menstrualnih bolova u hitnu. Tako da upućivanje U GAK nije van pameti. Ali ne razumem zašto nisu radili krvnu sliku. Mislim da su rezultati gotovi za najviše 10 minuta.
  (Pera, 21. januar 2018 11:09)

  # Link komentara

 13. Pošto sam kao dete imao istu situaciju i umalo umro, mogu samo da kažem da bi te lekarke trebalo osuditi na makar 10 godina robije.
   (Pablo, 21. januar 2018 10:54)

  # Link komentara

 14. Pacijent vrišti od bolova a oni ga upute u ludnicu?!Strašno.

  Imam endometriozu i ovakvo lečenje mi je poznato. Doduše, mene sa sepsom i polusvesnu nisu poslali u ludnicu već na odstranjivanje debelog creva.

  Srećom u Gradskoj bolnici rade savesni ljudi, pa je hirurg pre operacije od iskusnog ginekologa tražio dodatnu proveru, jer sve to liči jedno na drugo.

  Kako se endometrioza ne vidi na ultrazvuku, ginekolog je predložio eksploratornu laparaskopiju da se vidi iznutra o čemu se radi, i kolege sa hirurgije su se složile, jer kada se organ jednom iseče - povratka nema.

  Dvadeset dana u bolnici, teški bolovi, tone lekova i infuzija, i srećom SAVESNI, STRUČNI I ODGOVORNI LJUDI. Hvala im.

  Ljiljana nije bila te sreće. Nažalost.
  (Ljudi, 21. januar 2018 10:52)

  # Link komentara

 15. Želela bih da podsetim sve da je žrtva Ljiljana Arambašić imala samo 18 godina. Pre dete, dakle, nego žena ili gospođa... Strašno!
  (18, 21. januar 2018 10:50)

  # Link komentara

 16. Ima li u urgentnom centru neki hirurg koji zna da prepozna simptome slepog creva? Moj otac je pre mesec dana preminuo upravo zbog toga!!!! Bio je tamo od 7 uvece do 2 ujutru, vratili su ga kuci pa da se ujutru javi u gradsku bolnicu. I odatle su ga poslali kuci da miruje i drzi dijetu (?!) i pored toga sto ga je bolelo sa desne strane....sto na 2 mesta pise u izvestaju! Posle par sati dobio je temperaturu i opet ga je hitna odvela u urgentni centar. Tek posle 12 sati su resili da ga prime i HITNO operisu...to njihovo hitno bilo posle jos 12 sati! Pritom su nas pitali sta smo cekali do sad!!!!
  Napominjem da mu je radjen i ultrazvuk i rentgen....nekoliko puta...kada su mu konacno uradjene analize krvi CRP je bio 360! I nigde u izvestajima od prva dva odlaska kod lekara, ni u urgentnom ni u gradskoj, nema rezultat analize krvi...verovatno nije ni radjeno!
  Moj otac je bio covek koji trpi bol do krajnje granice! Nije se presavijao od bolova ali kada bi mu pipnuli stomak sa desne strane skakao je na onom krevetu.
  Njega vise nema a ti lekari mirno spavaju!
  Dakle...prvo se dobro informisite na koje probleme mogu da ukazu vasi simptomi pa onda kod lekara...da mozete da ih uputite na sta da obrate paznju!
  (Adela, 21. januar 2018 10:45)

  # Link komentara

 17. Samo ludak moze coveka koji urla od bolova u Stomaku i temperature poslati u ludnicu. Kogod da je lekar ili jos gore specijalista postupio je kao covek iz kafane a ne kao profesionalac.
   (holivudski frizer, 21. januar 2018 10:22)

  # Link komentara

 18. Ja bih razumeo da je neko ovu zenu zbog bolova prvo dovezao na GAK, sumnjajuci na upalu jajnika ili pucanje ciste na jajniku i sl. pa je ove dve doktorke poslale u lazu.
  Ali ova zena je prvo odvezena u UC i prvo je pregledao dezurni hirurg koji je napravio gresku ne otkrivsi da je u pitanju slepo crevo vec je posumnjao na ginekoloski problem i poslao je u GAK. Ove dve doktorke videle da nije ginekoloski a posto je prethodno pregledana od hirurga opravdano zakljucuju da nije hirurski i gde da je salju dalje osim da vide da nije psihosomatski...
   (Bane, 21. januar 2018 10:15)

  # Link komentara

 19. a sta je sa hirurgom? gde je njegova odgovornost?
   (aaaa, 21. januar 2018 10:13)

  # Link komentara

 20. Naše sudstvo je možda sporo, ali je zato nepravedno
   (nesha, 21. januar 2018 10:10)

  # Link komentara

 21. Ovde ima komentatora-lekara kojima treba oduzeti licencu i to odmah nakon provere "znanja" i načina sticanja diplome. Žena je primljena sa visokom temperaturom, jakim bolovima u abdomenu, a ovde jedan iznosi sumnju da bi to mogao biti i psihijatrijski slučaj...svako ko je zaradio upalu slepog creva seća se nepodnošljivog bola u abdomenu koji se lokalizuje, ide mučnina i visoka temperatura. Leukocitoza odmah nakon vađenja krvi po hitnom postupki ogromna (imao 16000). Od trenutka kada je hitna došla po mene (Zagreb, 1981) do trenutka kada sam ležao na operacionom stolu prošlo je oko 40 minuta, sećam se, jer je u sali bio veliki sat na zidu. Apendiktomija neophodna, jer ide perforacija, sepsa i tada pacijenta samo čudo spasava. Rutinska, kratka operacija, ali može se silno zakomplikovati ako reakcija lekara zakaže, što je ovde definitivno slučaj. Prepucavanja na temu krize procedura, protikola itd se svode na jednu jedinu pravu krizu: krizu savesti koje u Srbiji više nema. Odgovornost i empataja su atrofirale i sada su na nuli. Šta su ovi lekari imali u glavi dok posmatraju pacijenta sa visokom temperaturom koji stenje od bolova u abdomenu? Da to nije slučaj za njih? Možda je to slučaj za vodoinstalatera ili keramičara? Robija, nego šta. šteta je što je kazna tako mala i što su u lancu samo njih dve stradale. Postoje i izvanredni lekari, savesni ljudi (Banjica) za koje ne znamo jer ne prave afere. AKO TREBA DA SE RAZBOLIŠ, GLEDAJ DA TO NE BUDE U SRBIJI. Pozdrav svim pacijentima!
  (Blagi užas, 21. januar 2018 10:03)

  # Link komentara

 22. ova presuda je teska glupost. Svi previdjaju da je HIRURG iz UC poslao bolesnicu na ginekologiju. Bolest jeste bila njegova, i nije dosao do dijagnoze. ejjjj... da li se to zaboravlja.... Ginekolozi em ne znaju ( i ne treba da znaju) em nemaju ovlascenja da lece nesto sto nije ginekolosko.... one su uradile svoj posao, nije bilo nista ginekolosko. A gde da je posalju? UC je poslao na ginekologiju jer je 'iskljucio, bolesti kojima se UC bavi... i nikom nista za to... Standard paznje? Ministarstvo propisuje tz. standard paznje kroz kvote, specijalista ima vremena nekoliko minuta za pacijenta, za toliko je placen.
   (sasa ns, 21. januar 2018 09:57)

  # Link komentara

 23. Za "Kuglica":

  Nemojte da ste naivni. Krvnu sliku nisu gledale, ni ultrazvuk. Da su to kako treba uradile, pacijentkinja bi bila živa, a one ne bi bile u zatvoru.

  Još: proglasile su pacijentkinju za porodilju iako to nije bila (?!) i poslale je u duševnu bolnicu. Reakciju na bol one su procenile kao da je u pitanju uznemirenost. Psihijatri (koji su ovde jedini ispravno i savesno i blagovrenemo postupili) odmah su je vratili na lečenje telesnih, a ne psihijatrijskih, problema.

  Eto vidite. Ginekološkinje nisu u analizama pronašle jaku upalu (!), mentalno zdravu pacijentkinju sa upalom slepog creva tretirale su kao da skriva da se porodila (!) i kao da je psihijatrijski pacijent (!).

  Trebalo je da im doživotno oduzmu licencu.
  (M, 21. januar 2018 09:35)

  # Link komentara

 24. Savetujem ljude da kod ovakve vrste bolova ozbiljno obrate paznju, sto ko sebe sto kod bliznjih,jel polovina lekara nema pojma da prepozna simptome upale ili pucanja slepog creva.Meni je slepo crevo puklo dok sam bio srednjoskolac,bolovi,temperatura,nazovi"doktor" iz hitne pomoci nije prepoznao o cemu se radi,potpuno pogresnu dijagnozu dao i otisao ne pomislivsi da me prebaci u bolnicu,pred jutro posle neizdrzljivih bolova me otac odvezao u gradsku bolnicu Zvezdara gde je dezurni hirurg posle 1 minute pregleda odmah prepoznao o cemu se radi a vec posle 15 min sam bio na operacionom stolu.Posle uspesne operacije sam saznao da mi je u poslednjem trenutku spasen zivot jer je gangrena(izliv otrova iz prslog s. creva u stomak) bile velika.Poenta price je da za sebe i posebno decu vodite racuna i pratite simptome(ceste mucnine,bolovi koji uopste ne moraju da budu na strani na kojoj se nalazi slepo crevo) i da budete vrlo oprezni sa lekarima i njihovom dijagnozom kad su u pitanju ovi simptomi
   (Sale, 21. januar 2018 09:34)

  # Link komentara

 25. Citam komentare doktora koji ovo opravdavaju i cudim se. U porodici su mi lekari. To je najhumanije i najdivnije zanimanje koje postoji i blagosloveni ste sto ljudima pomazete svakodnevno. Medjutim, medju Vama ima bahatih, bezobraanih, osionih osoba koje su odavno zaboravile velicinu, vaznost i odgovornost poziva koji su odabrali. Mozda Vam uslovi jesu losi ali, aman, ne saljes zenu koja se drzi za stomak i vristi od bolova u psihijatrijsku kliniku monstrume.
   (Uros, 21. januar 2018 09:32)

  # Link komentara

 26. Svi vi koji tražite drakonske kazne za doktore zamislite da sami morate u zatvor zbog toga što ste na svom radnom mestu napravili grešku.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (eskim, 21. januar 2018 07:56)

  vidi rodjace, kad ja na svom radnom mestu napravim gresku, uzjoguni se komp, i ja ispisem novu cifru...Mislim, NIKO ne izgubi zivot zbog toga. ZATO se traze "drakonske" kazne za lekare koji grese, capisi?
  (lediD, 21. januar 2018 09:23)

  # Link komentara

 27. Jezivo je sto je zivot izgubljen. Sad svaka dalja prica je malo degutantna, ali, naravno, krvici bi trebalo da budu kaznjeni. Na zalost, bar na osnovu podataka i hronologije dogadjaja predstavljenih u ovom clanku, meni nije ocigledno da su ove dve doktorke jedine krive ili najkrivlje. Kako to da dezurni hirurg u urgentnom centru nije mogao da prepozna simptome upaljenog slepog creva? Ako je sumnjao na neki drugi, npr. Ginekoloski uzrok, onda je trebalo da detaljnije ispita. Nije mi jasno kako taj doktor nije kaznjen? Opet, bez obzira sto su ove dve doktorke specijalisti ginekologije, trebalo bi da budu u stanju da prepoznaju, iako problem nije ginekoloske prirode, druge mogucnosti, a ne samo-place, dreci pravac psihijatrija. Opet ponavljam, zivot je izgubljen i to je tragedija...
   (gde su dijagnosticari?, 21. januar 2018 09:14)

  # Link komentara

 28. 16 godiina da se osude dve doktorke? I to slijepo crevo u pitanju?
  A hirurg u Urgentnom centru ne zna da dijagnosticira upalu slepog creva? Srbija je zemlja neznalica i nesposobnih, i u zdravstvu i pravnoj struci a i drugim oblastima.
  Pretpostavljam da ovi horor neuki tkzv hirurzi jos rade taj posao.
  Svi lekari koji ovo nisu dijagnosticirali su odgovorni za smrt, definitivno najvecu odgovornost ima Urgentni centar.
  Beogradjani, kukala vam majka, sreca pa nisam u vasoj kozi.
  (Doktor,pravi, 21. januar 2018 08:56)

  # Link komentara

 29. Žena je u reproduktivnom periodu i ima šansu da je bol posledica vanmaterične trudnoće. Zašto u UC nije putem Beta HCG to provereno pa se pod Dg: akutni abdomen odmah uputila hirurgu? Zato što nema protokola po kom se radi. To bi pomiglo i sudijama. Oni okrivljuju sada ginekologe što oni nisu uradile ono što je trebalo u UC. To je zamka specijalizacije. Specijalista ima šansu da kaže "ne tačno šta je,ali nije moje". Pošto su ginekolozi tako shvatile kolege sa UC, one su posumnjale i na psihijatrijski problem. Šteta što nisam advokat za lekare;ove dve bih odbranio, a brdo njih bi' potrpao u njihove džipove pa u zatvor.
  (Problem protokol, 21. januar 2018 08:13)

  # Link komentara

 30. Postoji li još neko zanimanje u Srbiji zbog kog može da se glavi ćorka samo zbog nedostatka pažnje? Kolegijalno bi bilo da svi ginekolozi i hirurzi obustave posao u znak protesta, jer se svakome desi da donese odluku koja je, iz ugla dogadjaja koji slede, bila pogrešna. Da li zbog toga svi hirurzi treba da idu u zatvor?
  Hirurzi, ginekolozi, pedijatri se bave poslom u kome i pored maksimalne pažnje povremeno mora doći do tragičnih posledica. Nemoguće je svima pomoći, nemoguće je na dezurstvu od 24h imati maksimalnu pažnju 24h. Posebno u uslovima maksimalne prenapregnutosti i opterećenja ovog zdravstvenog sistema. Odluka se donosi u odnosu na klinički nalaz ali i raspoložive resurse. Da su ginekolozi imali pristup npr magnetnoj rezonanci lako bi ustanovili upalu slepog creva kod trudnice.
  Svi vi koji tražite drakonske kazne za doktore zamislite da sami morate u zatvor zbog toga što ste na svom radnom mestu napravili grešku.
   (eskim, 21. januar 2018 07:56)

  # Link komentara

 31. Strasna je istina da su lekari danas manje savesni nego nekad. Ranije kad dodjes izmere pritisak, poslusaju srce i pluca, a sada ne mozes videti taj instrument nigde vec poseta pocinje pitanjem 'kako se osecate'? Gledao sam studentkinje na Pulmologiji, svaka druga u obilasku gleda u mobilni, a tek nokti u svim bojama i dugi. I one ce sutra nas da lece...strasno. Svaka cast izuzecima...ima ih jos na svu srecu.
   (popaj, 21. januar 2018 06:12)

  # Link komentara

 32. E tako je to i toliko vrijedi zivot bas divno
   (srbcg666, 21. januar 2018 05:40)

  # Link komentara

 33. Jaao, proglasili zenu ludom jer je vristala od bolova, pa ta grubost medicinara samo u Srbiji postoji, i mozda po Africi u kolonijama.
  (Pele, 21. januar 2018 04:32)

  # Link komentara

 34. Nesavesno lecenje dva ginekologa? Tacno je, krive su...ali, samo zato sto su poverovale kolegama. Postoje slucajevi upale slepog creva gde nisu jasni simptomi. Hirurg je ovlas pregledao mucenu zenu, poslao kod ginekokoga, one su zakljucile da nema nista ginekoloski, a s obzirom da je pregledana od strane hirurga, iskljucile su hirursko oboljenje...i poslale je na psihijatriju da razjasne uznemirenost pacijenta. Tamo lepo zakljuce da nema nista psihijatrijski, vrate je nazad u UC, ovi opet pogledaju nalaz hirurga i zbog nejasnog febrilnog stanja je posalju na infektivnu gde je, na zalost, preminula. Hirurg je imao dobrog advokata, njih dve nisu... Kraj price...
   (Kuglica, 21. januar 2018 03:50)

  # Link komentara

 35. Ubili zenu i dve godine,pa to je mnogo..
   (Zeljk, 21. januar 2018 02:59)

  # Link komentara

 36. Strasno je sto je zena preminula. Da li su doktori sjajni u svom poslu, to i nije toliko bitno, ako svojim pacijentima ne posvete odgovarajucu paznju. Naime, objasnicu to na svom primeru: imao sam frakturu kljucne kosti i iz hitne mi je dat uput na ortopediji u niskom KC. Tamo me je primio nadaleko poznat strucnjak dr primarijus "ne bitno ime" koji vazi za jednog od najboljih ortopeda u zemlji, a koji je tada bio dezurni. Pregledao me je i posle pregleda mi je rekao da mi nije nista, da nemam prelom i nije mi zeleo dati uput za radiologiju da ipak snimim to. Sva sreca, pa sam sutra trazio uput od drugog lekara i u domu zdravlja su na zaprepascenje posmatrali nalaz lekara koji je mozda i najbolji ortoped u zemlji. Kljucna kost se drzala na parcence tanje od nokta. Ne da je bio prelom, nego sam mogao da sredim i ligamente i ko zna sta jos da mi je u toku noci pukla na pola, jer me je otpustio bez longete, bas kao da mi nije nista.

  Ja sam preziveo, ali gospodja nije imala srece. Sve ovo sam pisao iz jednog prostog razloga, mozes biti najbolji doktor na celom svetu u svojoj oblasti, ali ako se svakom pacijentu ne posvetis na adekvatan nacin, onda se mora postaviti pitanje odgovornosti kada dodje do ovakve tragedije. Ne mozes da imas nalaze i da ne reagujes pogotovo u hitnim situacijama.. Niko ne spori da su lekari izuzetno dobri u svojim oblastima rada.
   (Kljucna kost, 21. januar 2018 02:20)

  # Link komentara

 37. Jos jedna velika misterija je sta se desavalo od 15og do 21og?
  Ona se 15og javila u urgentni, a 21og je hospitalizovana na Infektivnoj.
  Verovatno je istog dana otisla u GAK. Ne znamo da li je 5 dana potrosila na GAKu ili u Lazi?
  Ako je bila 5 dana u GAKu, a oni nisu ustanovili sta je problem i poslali je u Lazu zato sto neprestano urla, onda je zaista presuda pravedna u smislu ko je osudjen a ko oslobodjen.
  Ako je provela 5 dana u Lazi pa su ustanovili da nije za njih, onda su definitivno oni delimicno odgovorni.
  (kiza, 21. januar 2018 01:26)

  # Link komentara

 38. 1. Hirurg u urgentnom salje zenu sa jakim bolovima u stomaku na ginekologiju.
  Ukoliko nije uradio nikakve analize, ultrazvuk, laboratirija i sl. Ovaj hirurg nije mogao da zna sta je problem. Ja ne znam u kakvom stanju je bila zena i koliko dugo je imala bolove pre nego sto se javila. Ovo je sve trebao da uradi dezurni hirurg.
  2. Zena stize na ginekologiju sa jakim bolovima u stomaku. Dolazi iz urgentnog centra. Oni je salju U LAZU LAZAREVICA ZBOG TOGA ŠTO ONA SVE VREME URLA.
  E sada, samo zbog ovoga bi trebalo da budu osudjene!
  Slati nekog u dusevnu bolnicu zato sto urla i vice od bolova?! Pa to ne da nema blage veze sa mozgom, nego je najgori oblik zapostavljanja i neizvrsavanja posla kojim se bavis.
  3. U Lazi naravno ne mogu nista da urade pacijentu, zakljucili da nije za njih i poslali je u Urgentni.
  Ovi nista nisu krivi ni odgovorni.
  4. Zena je dosla u Urentni i tamo je vec stanje bilo toliko odmaklo da joj spasa nije bilo.

  Iz ovoga mogu da zakljucim da je jedinu zaista nakaradnu i na kraju zivotno opasnu dijagnozu dao GAK.

  Ono sto meni nije jasno, kako je onaj koji je doveo prvo u urgentni a zatim u GAK, pristao da je vodi u Lazu!? Ja to ne mogu da razumem. Pa i ta zena i taj koji je doveo su znali da ona ne urla zbog dusevnih problema. Da li bi bilo ko od Vas odveo majku, suprugu, sestru... u Lazu ako bi vam to rekli ovi iz GAKa? Ja bi se ili vratio u Urgentni ili ne bi mrdao iz GAKa dok se ne urade analize...
  (kiza, 21. januar 2018 01:20)

  # Link komentara

 39. Da li se meni cini il su svi muskarci medju kojima i prvi hirurg oslobodjeni a zene posluzile kao zrtveni jarci?
  (Diskriminacija, 20. januar 2018 23:31)

  Ne cini ti se, to je i meni odmah palo u oci.
   (Ja, 21. januar 2018 01:10)

  # Link komentara

 40. Vecina medicinskog osoblja sirom Srbije se bahato ponasa i ne da su skloni podmicivanju nego je "mito" obavezan. Cast izuzecima. Razumem i njihove male plate i cak i da opravdam podmicivanje ali bahatost ne mogu. Kafe se nonstop piju i ne postuje se radno vreme i to pogotovu u malim gradovima.
   (fenomen, 21. januar 2018 01:09)

  # Link komentara

 41. Hirug je pogresio i poslao je kod ginekologa ali su je one poslale na psihijatriju?!?!!?!Umires u najgori mukama vristis i oni ti kazu lud si?!?!I cudite se sto su dobile zatvor?
  (ivan78bg, 21. januar 2018 01:06)

  # Link komentara

 42. Selektivno osudjene samo dve lekarke... da li je ovu zenu iko zaista pregledao? Pri tom mislim barem na pregled pritiskom na stomak ili na ultrazvuk.

  To sto su je poslali na psihjatriju je sramota! Ko nije bio u jakim bolovima ne zna da ponekad ljudi ne mogu da se iskotrolisu i vriste.

  Ovo nije greska samo te dve lekarke!!!
  (Anja, 21. januar 2018 01:03)

  # Link komentara

 43. Nije mi jasno zašto, kada ih je sud već osudio i proglasio krivim, porodica preninule osobe ponovo mora da ih tuži u privatnoj parnici za eventualnu nadoknatu materijalne i nematerijalne štete. Time se samo produžava agonija oštećene porodice, bespotrebno angažuju nove sudije, advokati, sudsko osoblje u i onako pretrpanom sudstvu. Ako je sud već utvrdio njihovu krivicu mogao je da razreže i eventualnu finansijsku nadoknadu.
   (Samo trenutak, dva i stiže naplata, 21. januar 2018 00:52)

  # Link komentara

 44. Da li sam dobro razumeo? Osuđeni su ginekolozi jer nisu prepoznali upalu slepog creva, koju prethodno nije prepoznala ekipa u URGENTNOM CENTRU, koja nije odgovorna za bilo šta?
  (Darko, 20. januar 2018 23:32)

  Гинеколози су заслужено осуђени, јер су је послали у душевну болницу, уместо да је врате на Ургентни кад нису препознали гинеколошке тегобе.
  А ови из Ургентног су заиста највише криви - два пута су је примали и два пута слали у погрешну болницу.
  Овај случај захтева озбиљно преиспитивање стручности лекара на пријему. Девојка је умрла због вишеструко лоше дијагнозе.
   (Јабучило, 21. januar 2018 00:50)

  # Link komentara

 45. Vecinu gresaka koju naprave kolege, naprave zbog nedovoljno dobre anamneze ili loseg/neizvedenog fizikalnog pregleda. Studenti, pamet u glavu i da svaki, ali svaki put odradite pravilno anamnezu i fizikalni! Naucite to, esencijalno je. Primer - na fakuktetima u Nemackoj, na trecoj godini fakulteta, glavni predmet je propedevtika, a ne patologija ili patofiziologija. Zato vucite za rukav, zalite se, napravite sou na tim katedrama jer vam tu lezi 80% dijagnoze!
  (IQ 149, 21. januar 2018 00:48)

  # Link komentara

 46. Samo da znate teško je konstatovati da je slepo crevo i pitanju. Ali vrlo moguće da je to samo bilo prebacivanje u drugi koš...
   (Jaran, 21. januar 2018 00:46)

  # Link komentara

 47. Sramota me je što sam pravnik u ovakvoj državi.
   (stojanka, 21. januar 2018 00:44)

  # Link komentara

 48. U neverici čitam ovu vest i obrazloženje suda. U svakom slučaju, kada neko, maltene bilo gde u svetu u 21. veku premine od akutne upale slepog creva i pored hitnog obraćanja medicinskim ustanovama neko je veoma, veoma kriv. I sada dolazimo do poente mog komentara, a to je pitanje - čemu služe specijalizacije u medicinskoj struci, ako hirurzi i to u Urgentnom centru ne mogu da prepoznaju najobičniju akutnu upalu slepog creva, nego preminulu osobu, kao da je u pitanju najobičnije poštansko pismo, a ne ljudsko biće, šalju akušerima u GAK? Ne treba biti niti mudar, niti medicinski, niti pravno obrazovan i konstatovati da je u ovom slučaju JEDINA krivica hirurga u urgentnom centru. Živimo, nažalost, u zemlji gde nebulozne i nemoguće odluke postaju moguće, jer je neverovatan stepen neodgovornosti bio i u ovom, ali i u mnogim drugim slučajevima.
  (Zašto plaćam zdravstveno osiguranje?, 21. januar 2018 00:41)

  # Link komentara

 49. "optužnim aktom punomoćnika oštećenih kao tužilaca"

  Čekaj malo? Oštećeni kao tužioci? To u našem pravnom sistemu može da se desi samo u jednom slučaju - ako je nadležno javno tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja okrivljenih.
  Stoga - kako ih, bre, nije sramota?
  Osim toga, upućenima je poznato da je broj osuđujućih presuda nakon što su oštećeni preuzeli gonjenje posle odustanka tužilaštva od istog na nivou statističke greške.
  Svaka čast i advokatima i porodici kad su imali i živaca i strpljenja da izguraju sve ovo.
  (John, 21. januar 2018 00:38)

  # Link komentara

 50. Samo 2.godine?
  (Schaumburg Illinois, 21. januar 2018 00:20)

  # Link komentara

 51. "...te da etika zdravstvenog osoblja mora da bude na najvišem nivou i da je to nepisano pravilo."
  Da etika iole postoji kad su nasi lekari i medicinsko osoblje u pitanju, ova zena, kao i mnogi ostali, bi danas bila ziva .
  (Medicinska sestrica, 21. januar 2018 00:17)

  # Link komentara

 52. Ginekološkinje jesu krive (i hirurg naravno). Poslale su pacijentkinju u Lazu Lazarević zato što je previše vrištala?!?!
   (Uroš, 21. januar 2018 00:15)

  # Link komentara

 53. Ne znam sta se tacno desavalo, ali iz teksta se moze zakljuciti da pravi krivci nisu kaznjeni.
  Nevezano za ovaj slucaj. Kada pacijent umre nepaznjom/neznanjem lekara veoma je vazno da se imaju u vidu sledece stvari pri donosenju presude:
  1. Da li je bolest poznata, lako prepoznatljiva, relativno cesta.
  Ukoliko je nesto sto je egzoticno, retko se pojavljuje, moze se lako dogoditi da obican, manje iskusan doktor da pogresnu dijagnozu.
  2. Koliki je procenat smrtnih slucajeva sa tom bolescu/stanjem.
  Ukoliko je veliki, nema smisla kriviti lekara za smrt koja bi se verovatno desila
  3. U kojoj fazi se pacijent javio
  Ukoliko je stanje pacijenta takvo da mu verovatno nema spasa, nema smisla da doktor bude kriv
  (kiza, 21. januar 2018 00:12)

  # Link komentara

 54. Koliko sam shvatio - presuda stavlja akcenat na postupanje, paznju i savesnost u radu. Prvi lekar u urgentnom nije vrac pogadjac da zna sta je kome bez analiza i poslao je tamo gde je mislio da treba. Kasniji lekari su verovatno imali analze ali ih nisu gledali i zato su osudjeni.
  (vrač pogadjač, 20. januar 2018 23:58)

  # Link komentara

 55. Nesto slicno se desilo meni pre nekih par godina, javila se zbog jakih bolova u stomaku, da bi me dezurni hirurg odmah poslao na ginekologiju.Imala sam srece da je ginekolog odmah pozvao pomenutog hirurga i podsetio ga da se upala slepog creva ne leci na ginekologiji.
  (Lara, 20. januar 2018 23:57)

  # Link komentara

 56. Tuzno i jadno je sto su sudije 16 godina razvlacili ovaj slucaj, pa da su sve to vreme lekari proveli iza resetaka, vec bi stigli do polovine ukupne kazne, u nekoj nornalnoj drzavi.
   (Uros Djurdjevic #32, 20. januar 2018 23:54)

  # Link komentara

 57. Da li sam dobro razumeo? Osuđeni su ginekolozi jer nisu prepoznali upalu slepog creva, koju prethodno nije prepoznala ekipa u URGENTNOM CENTRU, koja nije odgovorna za bilo šta?
  (Darko, 20. januar 2018 23:32)

  # Link komentara

 58. Smejurija od drzave, pa i smejurija od sudstva. Svim lekarima, ukljucujuci i onog koji je zenu uputio u GAK, treba zabraniti da se bave profesijom. Doktorke zasluzuju jos koju godinu zatvora.
  (BigZ, 20. januar 2018 23:32)

  # Link komentara

 59. Da li se meni cini il su svi muskarci medju kojima i prvi hirurg oslobodjeni a zene posluzile kao zrtveni jarci?
   (Diskriminacija, 20. januar 2018 23:31)

  # Link komentara

 60. "Neko ce morati da ostane u Srbiji i da se pati,hvala Bogu to nisam ja."
  Tek sam u poslednje dve godine u potpunosti razumeo ovu recenicu.
  (No name, 20. januar 2018 23:22)

  # Link komentara

 61. Dr Vera Milenković je meni i mojoj bebi spasila živote , tako što me je skinula sa stola i uradila mi hitan carski rez. Drugu trudnoću sam kod nje vodila i mogu reći da je preterano savesna i temeljna. Zašto nije osuđen hirurg koji je 2 puta šalje na pogrešno mesto, a slepo crevo je njegov domen? Ona je ovde žrtveno jagnje.
   (Čukileta, 20. januar 2018 23:21)

  # Link komentara

 62. Hirurg pogresio. Zena umrla od “slepog creva” a ginekolozi idu u zatvor. Ova presuda je neodrziva. Hronoloski ,hirurg ->ginekolozi->psihijatri-> urgentni->infektivna klinika i samo ginekolozi u zatvor. Strasno...
  (kida, 20. januar 2018 23:21)

  # Link komentara

 63. Zar nije kriv dezurni hirurg sa urgentnog centra??
   (Rusofilija bolest najmilja, 20. januar 2018 23:18)

  # Link komentara

 64. Nema vise mesta u zatvorima, zbog toga tako male kazne. Zamislite da se pohapse politicari i tajkuni, gde bi se toliko njih smestilo? Srbiji treba zakona i novih zatvora.
   (kolapsStradije, 20. januar 2018 23:17)

  # Link komentara

 65. Moram priznati da tzv standard pažnje gotovo nigde nije prisutan. Posebno ne u kliničkom centru: trebalo bi da postoji nekakva kontrola i inspekcija. Čak su lekari po domovima zdravlja daleko efikasniji pi pitanju usmeravanja pažnje ka problemu pacijenta.
  (Smederevo, 20. januar 2018 23:17)

  # Link komentara

 66. Ne razumem zašto su osuđeni ginekolozi,kada je pacijentkinja umrla od hirurškog obolenja(slepo crevo),a dva puta je bila u Urgentnom centru?
  (Fisherman, 20. januar 2018 23:17)

  # Link komentara

 67. Samo dve godine? Beda od drzave.
  (čovek iz senke, 20. januar 2018 23:15)

  # Link komentara

 68. Ajde napokon da i neko od ovih doktora odgovara za svoju "grešku"!
   (Ujka Vasa, 20. januar 2018 23:14)

  # Link komentara

 69. Jadna zena, napatila se u bolnici bespomoćna jer kad lekari nešto ne znaju najlakše im je poslati pacijenta dalje..i dalje..
   (Hydrogen, 20. januar 2018 23:14)

  # Link komentara

 70. Ne razumem. Hirurg nije prepoznao upalu slepog creva (???) I poslao je na ginekologiju.
  Krivi su ginekolozi sto nisu otkrili upalu slepog creva, a hirurg, kome je to struka nije kriv???
   (btw, 20. januar 2018 23:14)

  # Link komentara

 71. "...dežurni hirurg je procenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode..."

  Upala slepog creva, a oni je šalju u GAK???

  Dakle, dežurni hirurg nije dobro odradio svoj posao!
  (tart, 20. januar 2018 23:13)

  # Link komentara

 72. A dežurni hirurg koji nije mogo da se cima pa video ginekološke probleme!!
   (Zevs, 20. januar 2018 23:12)

  # Link komentara

 73. Sudije bi trebalo osuditi na po 20 godina jer su teglili proces 16 godina!
  (Mrmot, 20. januar 2018 23:08)

  # Link komentara

 74. Napredna zemlja, mogli su ih osuditi kad umru.
   (Chris T-Rex BOSH, 20. januar 2018 23:06)

  # Link komentara

 75. Na kraju teksta horor. Ne moze se za takvo nesto dobiti 2 godine zatvora i 2 zabrane rada. To treba minimum 15 godina zatvora i dozivotno oduzimanje licence.
   (horo, 20. januar 2018 23:03)

  # Link komentara

 76. Je l to znaci da ako neki kamiondzija zgazi nekog na drumu ide dve godine u zatvor i dve godine posle ne sme da vozi kamion?
  (manunited, 20. januar 2018 23:02)

  # Link komentara