1. "Arduino uno" ili Raspberry pi ploce i ostali delovi potrebni za sklapanje da bi se slican robot napravio, ako ne i bolji, kostaju najvise 20Evra.
  (Nenad, 11. januar 2017 09:30)

  # Link komentara

 2. Odlično, kasnimo možda samo 50 godina.

  Google već nekoliko godina razvija AI na bazi neuronskih mreža opšte namene, dakle AI program koji SAM UČI na osnovu podataka koji mu se dostavljaju.
  Evo, za prošlu godinu su dobili neku nagradu u oblasti nauke za AlphaGo, baziran upravo na tom AI programu, koji je pobedio svetskog šampiona u jednoj od najtežih, ali i najstarijih igara na tabli.
  Upravo rade na novoj verziji, i 30. decembra prošle godine (dakle, pre 10-ak dana) pustili su test varijantu te nove verzije da igra sa najjačim profesionalcima na 2 internet servera za tu igru (Tygem i Fox Go servers) i SVE partije je dobio - oko 60 partija, najtesnija je bila protiv jednog od najjačih igrača iz Koreje, dobio je za pola poena!
  U zadnjih nekoliko godina drastično je napredovalo još nekoliko programa za istu igru, dostižući rejting najjačih amatera, što je do pre 3 godine bilo nezamislivo jer se očekivalo da će za tako nešto biti potrebno bar još 10-15 godina.


  Naravno, Google neće ostati na igrama, ovaj AI će prvenstvenu namenu imati u oblasti medicine (ubaciće mu podatke svih dostupnih slučajeva dijagnoze i lečenja kancera i drugih bolesti, u nadi da će izvući neke zaključke/zakonitosti).  I dok se u svetu bave ovakvim stvarima, dok je u npr. Microsoft-u jedan od glavnih inženjera za "cloud" servise star samo 24 godine, kod nas se u školama tek planira OBAVEZNO učenje Word-a, Excel-a i PowerPoint-a!
  (majstor na tabli, 10. januar 2017 19:44)

  # Link komentara

 3. Sjajno! Sigurno ima puno nastavnika aktivnog mozga koji ce zeleti ovakvu priliku za svoje djake. A dece jos i vise! Izvestavajte molim vas kako dalje tece akcija.
   (maslacak, 10. januar 2017 18:29)

  # Link komentara

 4. Samo me zanima ko ce im predavati o ovome
  (gg, 10. januar 2017 17:11)

  Nisi razumeo poentu: kada nesto novo predstavljas deci, na primer olovku i papir, more, sneg, loptu, ... drustvo druge dece u pretskolskoj ustanovi, cilj nije da ih istreniras i napravis od njih fenomenalne genijalne umetnike, vrhunske plivace, reprezentativce u sankanju, kolektivnim sportskim igrama ili fantasticne komunikatore i saradnike, nego da im priblizis nesto novo da ga se ne boje i da se naviknu na to, da pocnu da ga koriste kao nekakav produzetak sebe, a onda time prave prvi korak u kreativni proces i obogacuju svoju licnost.

  Ideja ovakve akcije je da deca ne osecaju taj nivo strahopostovanja i blokade uma koji ti demonstriras ovakvim pitanjem.

  Onoj deci koja se upecaju i koju "ugrize roboticarska buba" lako cemo naci stucne i odusevljene (ranije ugrizene) mentore koji ce razumeti sta deca zele da znaju.

  Ali to na red dolazi posle. Sad im dajte da se igraju roboticima, da probaju.
  (sale, 10. januar 2017 18:25)

  # Link komentara

 5. Bravo Nenade Bakiću !!!
  (moje ime, 10. januar 2017 17:44)

  # Link komentara

 6. Samo me zanima ko ce im predavati o ovome
   (gg, 10. januar 2017 17:11)

  # Link komentara

 7. dobraa stvaar
   (gg, 10. januar 2017 17:09)

  # Link komentara

 8. E ovo je patriotizam ovo pomaze Srbima i Srbiji ovo je buducnost znanje ,obrazovanje su preduslovi dobre ekonomije koja obezbedjuje dobre plate i standard. E to su teme 21 veka a ne Dodik i teranje inata i boriti se za ideje koje niko na zapadu nema vec 100 godina al dzaba pricati.
  (Stefan, 10. januar 2017 17:06)

  # Link komentara