1. @Djordjije
  Iako istorija lepo opisuje ko su bili vladari oblasti koje su danas Crna Gora, njihovo sporadično pominjanje tokom tvog školovanja dovelo je do današnjeg negiranja srpskih korena stanovnika današnje Crne Gore. Ako ne ova, ono sledeća generacija će se odreći vladike Njegoša, a sledeća i svojih prezimena. Odgledajte film „Nož" i scenu o poreklu. Upravo to se danas dešava u CG.
   (MiG, 24. decembar 2016 11:47)

  # Link komentara

 2. Za netacan odgovor se uvijek dobijala jedinica. Cak i dok sam ja isao u osnovnu nikada nije receno da je Crna Gora srpska drzava a Nemanjice smo morali u prste znati dok su Vojislajvjevici, Balsici, Crnojevici i Pertovici samo sporadicno pominjani.
  Inace, nije mi jasno sto se od ovako nebitnih stvari pravi vijest i sto je smisao ovakvih tekstova sem da se narod politicki prepucava ko je ko a da nema leba da jede.
  (Djordjije, 24. decembar 2016 08:50)

  # Link komentara

 3. nezvanicno Crna Gora je zaista bila prva Srpska drzava. ende
   (Nele, 24. decembar 2016 08:14)

  # Link komentara

 4. CG je nastala kao srpska država. Danas to nije. Nije ni Srbija!
   (a, 24. decembar 2016 08:09)

  # Link komentara

 5. U udzbeniku iz istorije u 8 razredu piše da je Crna gora jeste bila Srbija.
   (ext, 24. decembar 2016 01:12)

  # Link komentara

 6. Ma istorija je ionako nebitan predmet. Nema tu objektivnosti, znate već ko piše istoriju.
   (Hajzenberg četvrti, 24. decembar 2016 00:14)

  # Link komentara

 7. "Uljete mi u sobu unuk, pa još sa vrata:
  - Đede Joko, jesmo li mi Crnogorci po porijeklu od našijeh, ili od onijeh drugijeh?
  Au! Đe me od prve uvuče u nacionalno pitanje! E, đavo đečinji! Što ću sad?! Ako mu o tome rečem koliko znam, dobiće jedinicu; ako mu rečem što mislim - išćeraće ga iz škole."
  Dragutin Dobričanin, "Memoari Joka Kokota", 1988.
  (Miki, 23. decembar 2016 23:41)

  # Link komentara

 8. Pa i jeste za jedan. Nije srpska, nego crnogorska država
  (Gašo, 23. decembar 2016 21:29)

  Уопште ме није брига да ли је Црна Гора српска, црногорска или грађанска држава. Када је стварана, сасвим сигурно није била грађанска. Међутим, ако је дете знало све историјске чињенице из периода када је црногорска држава настајала, није могло да добије јединицу само због тога што има мишљење о томе. Свака особа на Свету, па и то дете, има право на своје мишљење и нема права нико да га због тога кажњава. Чак и да је, са историјско-научног становишта, тај дететов закључак погрешан, оно је ипак уложило одређени мисаони напор да до њега дође и тај напор је требало да буде награђен а не кажњен. Ако професор/наставник има другачије мишљење, требао је да постави допунска питања, изнесе своје аргументе, уђе у расправу са својим ђаком на равноправној основи и да покуша да чињеницама обори такво мишљење. Указивањем поштовања према својим ђацима, професор даје прилику да и ђаци њему узврате поштовањем, без обзира на разлику у мишљењима. Одлуком да казни свог ђака само зато што има другачије мишљење, научио га је да се слобода мишљења и говора у Црној Гори не поштује и због тога је само навукао на себе, можда и претерани, гнев родитеља и читаве једне националне мањине у Црној Гори. И све то због једне јединице?!
  Сасвим сигурно врло лош и непрофесионалан потез професора и код мене би он заслужио чисту јединицу!
  Свака професорова оцена ђаку је и оцена самом себи јер представља његов професионални успех, одосно, у овом случају неуспех.
  Историја није егзактна наука и подложна је различитим интерпретацијама. Бар ми на овим балканским просторима знамо како то изгледа. Не би требало и децу увлачити у ту жабокречину а то није одговорност само професора него и родитеља. На том смо испиту, чиними се, сви заједно пали, нажалост!
   (Капетан Немо, 23. decembar 2016 23:27)

  # Link komentara

 9. ne bih da komentarisem ostale komentare da li su crnogorci srbi ili nisu i uopšte te relacije. puna podrška dečaku za hrabrost ali nije u pravu pošto crna gora nije PRVA srpska država
   (goxu, 23. decembar 2016 23:24)

  # Link komentara

 10. Zamislite nedje zlatnih 80ih,ko bi pretpostavio da ce predjsednik Srbije biti cetnicki vojvoda,pazi sad,cetnici,ustase,balije pa ja ucio u skoli domaci izdajnici,ja iz Cetinja tada SFRJ.A istorijska knjiga kaze, beogradsko izdanje, e vidis sad su cetnici ustvari heroji,ugnjetavani a partizani neprijatelji.Vi izgleda izvlacite iz istorije ono sto vam se svidja a ono sto bi voljeli da nije e to su pogresna tumacenja i td)))Mnogo je pokusaja svojetanja CG,pa nama je vladao lazni car,koliko smo lakovjerni...
  (blavor, 23. decembar 2016 23:11)

  # Link komentara

 11. @zemze
  Ogromna ali ogromna vecina pravoslavnog naroda u CG je veoma prosrpski orjentisana, u njih ubrajam i sebe i ako nikad nijesam zivio u Srbiji niti imam namjeru.Ali je jako volim i tako sam odgojen.Sad sto bulumenta na vlasti svaki put na izborima namice tih famoznih 51% to je najmanja krivica naroda vjerujte mi.Dobro se zna ko cini tu vecinu.To je samo produkt rdjavog vremena u kojem svi mi zivimo, ja sam ubijedjen duboko da ce neke stvari da se vrate na svoje mjesto kad tad.´Sto se tice doticnog nastavnika, ne osudjujem ga, nije on kriv u cijeloj prici!
  (BrdjaninCG, 23. decembar 2016 23:09)

  # Link komentara

 12. u pravu je decak
  Zeta je prva srpska drzava
   (baki, 23. decembar 2016 23:04)

  # Link komentara

 13. Свака част!
   (Милош, 23. decembar 2016 22:57)

  # Link komentara

 14. dok god ovoliko vas smatra CG srpskom drzavom (uz jos po koju drzavu iz regiona) nece biti srece kod vas.
  Mi nijesmo srpska drzava, mi smo gradjanska drzava svih koji tu zive. Crna Gora nije Vranjski okrug, Sumadija, Kosovo ili Vojvodina. Mi smo drzava sa preko 1000godina starom istorijom.
  Naucite jednom da gledate u svoj tanjir, probali smo iz zajednickog jednom i nije islo, upravo zbog ovakvog vaseg stava.
   (djuradj, 23. decembar 2016 22:57)

  # Link komentara

 15. Najvecu gorčinu mi stvara status Crnogoraca u Srbiji, a to se najbolje vidi u Beogradu.Sta da ocekujem onda dole, u CG? Što se tiče ovog malog koji je dobio jedinicu,šta može da izvuče kao pouku? Budi poltron,radi kako ti drugi kaže,ako treba ti ujutro viči DOBRO VEČE, a uveče DOBAR DAN, i neće biti problema.Budi bestidnik i cinik, videćeš kako su te karakterne osobine danas poželjne.
  (Pametnom dosta, 23. decembar 2016 22:53)

  # Link komentara

 16. Crna Gora jeste nastala kao srpska drzava, a nastavnik bi trebao dobiti otkaz.
  Njegov posao je da se uci decu, a ne da se bavi dnevnom politikom i ispiranjem mozga.
   (mrak, 23. decembar 2016 22:53)

  # Link komentara

 17. Samo mi objasnite kako je momak koji svercuje kokain crnogorac,a njegova sestra koja donosi medalje srpkinja? Kad to protumacite,onda cete ukapirati zasto je mali zatupljenko dobio 1
   (Nikola, 23. decembar 2016 22:41)

  # Link komentara

 18. Tako je!!!!!
  (A ti sto cinis, 23. decembar 2016 22:40)

  # Link komentara

 19. Bravo Sokole.
  (Milo Sevic, 23. decembar 2016 22:39)

  # Link komentara

 20. Na jednom poznatom portalu, vec je izasla slika od malog, kako stoji na nekom panju i sa obe ruke pokazuje tri prsta. Prekidajte vise da se ponasate kao neko pleme iz praistorije, dosta je bilo sa tenzijama, a narocito sa zloupotrebom dece, sto je ovde izraziti slucaj. Glavna tema: srpstvo. Pa dobro, gde je tu kvalitet zivota, obrazovanje, zdravstvo, nauka, umetnost, ekonomija, sve ono sto cini jednu drzavu velikom i mocnom? Zasto malog ne ucite da je to vazno, i da to jedan narod cini velikim? A ne, to nije bitno, nego tri prsta su vazna, da pokazemo mi ko smo i sta smo. Mnogo ste naporni, dragi moji sugradjani, sa tim inatom i prkosom prema svemu sto nije srpsko, sa tom momentalnom spremnoscu da se nacionalno sukobljavate, a i sa ta tri prta. Stavite ih tamo gde ne sija sunce, ako mozete da ih ugurate.
  (Stevan, 23. decembar 2016 22:37)

  # Link komentara

 21. Prvo što su me moji naučili kad sam kretala u školu je - šta se priča u kući, ne priča se van kuće. To je bilo vreme Tita, ali i sad je korisno.
   (Ime moje, 23. decembar 2016 22:35)

  # Link komentara

 22. Fora je u tome sto i djeca postaju opsjednuti nacionalizmom a i da ne razumiju o cemu se radi..
   (...., 23. decembar 2016 22:32)

  # Link komentara

 23. Не оспоравам постојање новонасталог црногорског народа који се очигледно у једном недавном тренутку одвојио од својих српских корена, али оспоравам када новонастали народ, стварајући своју лажну повест, брише повест мог народа.
   (Јабучило, 23. decembar 2016 22:30)

  # Link komentara

 24. Ovde neki komentatori nisu pročitali dobro tekst. Dečko nije rekao da je Crna Gora srpska država, nego da je nastala kao srpska država. Jedno vreme je bila i jedina srpska država. Ko poznaje istoriju i ko je čitao Petroviće, taj nema problema sa dečakovim iskazom. Sve ostalo je dnevna politika.
   (Nikola, 23. decembar 2016 22:29)

  # Link komentara

 25. Pa 1 pa sto.. nije znao.
   (Danijel, 23. decembar 2016 22:19)

  # Link komentara

 26. nastavnik radi po planu koji imaju iz udzbenika koji se koriste u CG, ucenik je u velikom raskrscu uci iz vazecih udzbenika i od svoje porodice svog tate koji sigurno nije pedagog da uci i jednostavno mesa i zbunjuje djete, rezultat je ovo, ne davati veliki znacaj ovome idemo dalje ...
   (nedzo, 23. decembar 2016 22:15)

  # Link komentara

 27. Najviše se neznalice javljaju kad se pominju nacije. Crna Gora nije crnogorska država, ali nije ni srpska. Čija je? Pa ne mogu više o građanskoj savremenoj državi, naučite nešto sami, postoje sociologije, ima ih odličnih, da ne biste više pisali da naciju čine vera, jezik, ćirilica, prezime na ić...
  (Radost praznika, 23. decembar 2016 22:07)

  # Link komentara

 28. To što mu je dao jedan, samo pokazuje koliko su i sami zbunjeni. Istorija naroda i opredljenje. Nauka i subjektivnost.
  (ilija, 23. decembar 2016 22:03)

  # Link komentara

 29. Strasno
   (Brade, 23. decembar 2016 22:02)

  # Link komentara

 30. Ideologijom i religijom se bavi sirotinja ...
   (Deda deda moj te gleda, 23. decembar 2016 21:57)

  # Link komentara

 31. Sto ce vam ovi tekstovi.Pa naravno da ce dobit jedinicu.A o nekom uskracivanju prava srbima u cg ,to je obicno politikanstvo.Dodjite i pitajte obicne gradjane koji se izjasnjavaju kao srbi,ma imaju svavisya prava kao mi crnogorci.Sad za vikend bila svadba kod mene u komsiluk.Od rane zore pa do kasno uvece trubaci i srpskih 100 pjesama.Niko im rijec nije rekao.Ja sam im iznio zdravicu,i pozelio srecu.Pa najvise glasova Milo je na zadnje izbore dobio u opstinama dje su vecina srbi.
   (ogicg, 23. decembar 2016 21:56)

  # Link komentara

 32. Zaslužio je jedinicu, jer je prema Ustavu Crna Gora građanska država, nije nacionalna: nije ni srpska ni crnogorska, suvereni nosioci vlasti i državnog suverineta jesu svi njeni građani, a ne pripadnici bilo koje nacije.
  (Dobro je prošao, 23. decembar 2016 21:55)

  # Link komentara

 33. i treba.
   (Dino, 23. decembar 2016 21:55)

  # Link komentara

 34. A sta bi dobio u Srbiji da je rekao da je Kosovo nezavisna drzava priznata od 114 zemalja do 01 decembra 2016?
  (Dragan, 23. decembar 2016 21:51)

  # Link komentara

 35. Kad im odgovara onda su Srbi a kad im ne odgovara onda nisu... može im se.
   (infidel, 23. decembar 2016 21:49)

  # Link komentara

 36. Pa ok hajde na casu istorije kod nas da ucenik kaze da je Srbija npr bugarska ili tako nesto mislim da bio dobio kec kao kuca. Sin mog prijatelja je kao odlikas imao 2 iz istorije jer nije hteo da odgovori da su i Cetnici bili antifasiti.Gledajmo malo i nase dvoriste.
  (Darko, 23. decembar 2016 21:48)

  # Link komentara

 37. 'najugroženija etnička grupa u evropi'- vjeruje li ko u ovo?!!
   (Šatov, 23. decembar 2016 21:46)

  # Link komentara

 38. Eeeee ljudi jadni ne bili, dok vi raspravljete o srpstvu i je li CG srpska ili ne skacu cijene goriva zbog akciza i kod vas i kod nas a vi narode svadjajte se. Nisu dzabe rekli zavadi pa vladaj
  (Mr. K, 23. decembar 2016 21:45)

  # Link komentara

 39. Pa zaslužio je. Srbovanje kao profesija je bila aktuelna devedesetih, i na žalost počinje opet kako kao narod hrlimo na dno dna. Ako je išta diskriminisano onda je to zdrav razum. Manite se više ovakvih budalaština i ovakvih tekstova!
  (homosapiens, 23. decembar 2016 21:42)

  # Link komentara

 40. Tih 180000 Srba koji zive dole moraju da dignu glas za svoja prava. Uskracuje im se pravo na jezik, na kulturu, na vezu sa maticom. Ljudi se plase da se izjasne kao Srbi da ne bi dobili otkaz. E to je prava istina o toj nesretnoj Crnoj Gori. Srbija je na putu ka EU uslovljena manjinskim pravima, zasto to isto ne vazi za srpsku zajednicu u CG, zar i oni nemaju ista prava? Pravo na slobodno izjasnjavanje, jezik, kulturu.... Srbi se dole nasilno asimiliju sto je protivno svim evropskim vrednostima. A Srbija cuti i bas je briga.
  (stambolt, 23. decembar 2016 21:41)

  # Link komentara

 41. ..a sta je trebao peticu dobiti..
  (trustori, 23. decembar 2016 21:38)

  # Link komentara

 42. 80 posto ljudi koje znam iz Cg a znam ih mnogo se izjasnjavaju kao Srbi. Oni ne poricu da su crnogorci ali su Srbi. Kao sto si ljudi iz Sumadije sumadinci i Srbi, kao sto su vojvodjani Srbi, tako su i crnogorci Srbi.
   (zemze, 23. decembar 2016 21:37)

  # Link komentara

 43. "Nastavniče" sedi, jedan!
   (Svarog, 23. decembar 2016 21:36)

  # Link komentara

 44. као да нема преће проблеме овај професор. не знам како да се ово што се дешава у црној гори да опишем, једноставно ми фале ријечи, шта је тим људима?
   (нинџа, 23. decembar 2016 21:36)

  # Link komentara

 45. Pa i jeste za jedan. Nije srpska, nego crnogorska država
   (Gašo, 23. decembar 2016 21:29)

  # Link komentara

 46. Tako to bude kada se istorija stvara na silu - ispastaju deca
   (True Batman Fan, 23. decembar 2016 21:27)

  # Link komentara