Utorak, 13.09.2016.

07:38

Britanac tvrdi: Putin špijunira sa Svete gore

Novinar Spektejtora Džeremi Norman izneo je zapanjujuće tvrdnje da ruski predsednik Vladimir Putin koristi Svetu goru kao špijunski centar.

Izvor: B92

Britanac tvrdi: Putin špijunira sa Svete gore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Онај који ЈЕСАМ (и БИЋУ)

pre 7 godina

Нек погледа у својој авлији- и његов ВЕЧИТИ Престолонаследник је велики мецена Свете Горе АТОНСКЕ, а Перивој ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ највише и жуља "непоменика" те је самим тим и највећи трн у оку његовим послушницима..

Sumnjivo

pre 7 godina

Zna se za šta Putin koristi Pravoslavnu crkvu i njene zavedene vernike. Poslove Svete gore treba izložiti javnosti, finansije takodje, uvesti kontrolu prihoda i poreza, nadgedati poklone... Ni jedna crkva ne sme da bude država i državi, nego podredjena civilnim vlastima.

Vel Santic

pre 7 godina

@Laza, sve se slažemo i to sam podrazumevao. ja sam jedino odgovarao onim od komentatora koji se čudom nisu mogli načuditi otkud povezivanje Grčke s Zapadom, pa sam u brzini možda pogrešio što sam pričao o Zapadnoj Evropi umesto Zapadnoj civilizaciji. Sigurno da je Zapadna civilizacija, govoreći meridijalno, dakle, od zapada prema istoku - sve od Aljaske ili Islanda (ako samo misliš na Evropu) do Urala pa čak i opet, takođe, preko Urala kroz ruski deo zapadne civilizacije sve do opet Aljaske, dakle ruski Sibir severno od Kazahstana i Mongolije, jer je ruski Sibir pretežno hrišćanski tj. ruski pravoslavno hrišćanski i po tom automatizmu deo zapadne civilizacije, jeste recimo istočni deo zapadne civilizacije ali deo zapadne civilizacije dok god je ruski a ne kazahstanski (pretežno muslimanski) ili mongolski (pretežno budističko lamaistički). a govoreći paralelno tj. od severa prema jugu -- sve od Arktika gde ima hristijanizovanih/kristijanizovanih Inuit ljudi tj. Eskima pa do skoro Antarktike uklj. one delove Afrike u kojima žive hrišćani/kršćani, onda jugozapadno cela Latinska Amerika i jugoistočno sve do Australije i Novog Zelanda, izuzimajući samo one delova geografskog jugoistoka (Indija, Indokina, Indonezija....) gde pretežu nehrišćanske/nekršćanske religije.
dakle, ti Lazo i ja se slažemo a ne ne slažemo.

Vel Santic

pre 7 godina

@možda i Bog gonja pokemone po svojim Dvorima...., 13. septembar 2016 12:48,
ti očito nisi pažljivo pročitao moj komentar. u svom komentaru sam i jasno rekao da GPC i Carigradska Vaseljenska Patrijaršija i većina drugih pravoslavnih crkava, izuzev ruske i srpske i par još kojih uklj. svetogorske, NEMAJU gregorijanski kalendar već REFORMISANI JULIJANSKI pod čim se podrazumeva da svi pravoslavci slave zajedno Vaskršnji ciklus, ali samo to. u ostalom delu tvog komentara ćemo se složiti da se ne slažemo jer ja ne smatram da je Bogorodica ta koja je Athos za sebe odabrala i ustrojila je. Tragična zaostalost i konfuznost u pravoslavnom svetu i jeste zbog toga što se sve odavno pretvorilo u nacionalni autokefalizam umesto da je, kao katolicima Vatikan, Carigradska Vaseljenska Patrijaršija ostala autoritet nad autoritetima kao ostatak našeg pravoslavnog izvorišta Vizantije koja je bila žrtva što hordi zapadnokršćanskih pljačkaša i ubica u nekim od krstaških pohoda, što islamističkih ekspanzionista i džihadista još više do nestanka. kakve ti ljudske gluposti pripisuješ Carigradskoj Patrijaršiji ja ne znam. konačno ja jesam Srbin, potomak Alekse Šantića, ali sam odaniji Vizantiji i Konstantinopolju pa i Grčkoj Pravoslavnoj Crkvi nego Srpskoj. izvini ako me to u tvojim uskim očima čini izdajnikom srpskog naroda, ali polazim od toga šta je starije, a to je Vizantija nego SPC!

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Jedna replika na pogresno zapazanje jednog dole korisnika foruma.
Irak je za vreme Saddama bio sekularna normalna diktatura, bolja od Saudi Arabije.
Danas je psihijatrija i kamenom dobu. Manijaci trce sa puskama po kvartovima. Anarhija i zakon dzungle.
I na kraju krmak jede slaninu NIJE
rusofil niti amerofil nego mali covek iz male zemlje koji mrzi ratove i leseve po ulicama.

Vel Santic

pre 7 godina

@Nik, otuđili su se koliko sam informisan brojni manastiri od Grčke Pravoslavne Crkve, a ako grešim, i ako je u pitanju samo jedan takav grčki manastir, u redu, ispravljam se.
Duh Vizantije nije duh ukamenjen u prošlosti bez obzira na sve. Ako je početkom prošlog veka tj. Svepravoslavnom Kongresu u Maju 1923e usvojen revidirani julijanski kalendar baš u Carigradu glavnom gradu nekadašnje Vizantije, a jeste, ne može se reći da se samo na Athosu sačuvao duh Vizantije. i da taj revidirani julijanski kalendar jeste Milankovićev, upotrebljavajući izraz "sličan" možda sam se krivo izrazio, hteo sam reći baš Milankovićev. U vezi Vaskrsa, OPET, to se PODRAZUMEVA da se je Vaskršnji ciklus i u revidiranom julijanskom kalendaru SAČUVAO da dođe zajednički svim pravoslavcima kako starojulijancima tako i novojulijancima! zar je to trebalo objašnjavati??

Laza

pre 7 godina

još samo da objasnim ovima koji se čudom ne mogu načuditi otkud Grčka u Zapadnoj Evropi---- politički, ljudi. politički je Grčka deo Zapadne Evrope, istorijski i civilizacijski naročito jer se polazi od antičke Grčke koja je prva profilisana Zapadna civilizacija. iako je striktno geografski govoreći na jugoistoku Evrope. kopčate li konačno?
(Vel Santic, 13. septembar 2016 12:37)
Još samo da ti konačno ukopčaš da se pojam "Zapadna civilizacija" odnosi na celu hrišćansku Evropu, a ne samo na Zapadnu Evropu. Grčka je civilizacija u korenu današnje evropske civilizacije, od Islanda do Urala, pa i šire. Grčka nije Zapadna Evropa, nije ni Istočna, već Južna. Grčka pripada mediteranskoj civilizaciji, u užem smislu. Jedino kada je Grčka smatrana delom "Zapada", kao što kađeš - politički, u smislu Zapadne Evrope, je vreme Hladnog rata. Tada je Grčka bila Zapad, a DR Nemačka Istok. Ta podela više ne postoji, i Grčka danas ni na koji način nije deo Zapdne Evrope. Osim za neobrazovane i zatucane "novinare" kao što je ovaj jadnik iz Observera.

Josif

pre 7 godina

Kakve anglosaksonske laži i neistine.Tri meseca čekao vizu , policajac ga kontrolisao , kako možete da prenosite ovakve laži.Na Svetu Goru dolaze Kinezi , Japanci ,Ameri ,Englezi,ja kad sam bio bio sa mnom Francuz duša od čoveka,niko nas nije ništa pitao.Viza za Svetu Goru se zove Dijamontirijum na Grčkom i pre si morao iz kancelarije u Solunu da rezervišeš oni šalju podatke i sutra ujutru uzimaš.Uranopolis(Nebeski Grad na Grškom)se zove mesto iz kog se kreće sutradan za Svetu Goru brodom u 9 i 45 a u kancelariji pored Luke iz koje se kreće se podiže Dijamontirijum i bez ikakvih problema se ulazi na Svetu Goru.Jedino kada se izlazi sa Svete Gore se proveravaju stvari jer se dešavalo da su se krale Ikone ili druge Crkvene stvari.Još jedan napad anglosaksonaca na Pravoslavlje , na jedinu Istinu u ovom moru nepravdi.A što i ja pišem ovo kad znam da nećete da objavite.Pozdrav Svima.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

Koji je ovo papan? Osim ako niste hteli da pokazete kako glupih novinara ima na zapadu ne vidim svrhu objavljivljanja ovog clanka.

Ja

pre 7 godina

Komar

A sto tamo nema zenskih manastira? Kako te ljude nije sramota da se kriju iza Bogorodice, a ocigledno mrze zene?! Iskreno se nadam da ce to biti razbucano u skorijoj buducnosti ili bar nazvano pravim imenom - Homos, a ne Atos.

SVD

pre 7 godina

Za paranoike svuda preti opasnost i špijuni. Amerika ima tolike vojne baze po svetu i "ne špijunira" a Rusi imaju monahe u manastiru na Svetoj Gori i ti monasi "špijuniraju". Amerika troši više od 10 puta na vojni budžet od Rusija, a ovamo je Rusija "opasnost". Nisam ni Rusofil ni Amerikanofil, ali sam pristalica zdravog razuma. Nemojte da nas punite nelogičnim podacima.

Uvek Zvezda

pre 7 godina

@Syoux
Za sve ne, ali za mnogo toga da. Posebno u poslednjih 25-26 godina.
Elem, tekst je mnogo glup i tendenciozan. Ko god je bio na Atosu zna kako sve izgleda....

Milentije

pre 7 godina

Samo tiho...odat ću vam tajnu...južno od centra sveta...tj. od Londona...ima jedan grad...imam mnogo kuća koje u davno napravljene...da se prikrije prava svrha...u njegovom centru ima jedan deo koji je izolovan...i ima neupadljive stražare...specijalno obučene da budu nevidljivi...iz Švajcarske su...ljude koji pripadaju ovom gradu unutar grada je vrlo teško prepoznati...ako se bolje zagledate možete videti da imaju vešto prikrivene bele kapice...jedan ima crvenu...napravili su veliku kuću u centru grada sa ogromnom kupolom koja je u stvari zamišljen kao komunikacioni centar za nuklearne podmornice...samo o ovome pričajte tiho...i vodite psa sa sobom...Englezi mogu da čuju pa da provale i ovu tajnu.

Nik

pre 7 godina

@Vel Santic
Au ala si se ti nalupao. Kao prvo niko se na Svetoj Gori nije otudjio i odvojio. Postoji jedan Grcki manastir koji nije hteo da prihvati novi kalendar pa je pod nekom vrstom izolacije od Grcke crkve. Kao drugo bas na Svetoj Gori se najvise oseca duh Vizantije koji su neke od crkava htele da promene. Kao trece pravoslavne crkve su bas usvojile Milankovicev kalendar a ne kao sto ti kazes slican. Inace Vaskrs koji je najveci crkveni praznik sve pravoslavne crkve slave po starom kalendaru.

repus

pre 7 godina

gospodine nik jednim delom manjim ste upravu prave sveštenike nosioce pravoslavlja su komunisti skoro sve pobili pa cak I nikolaj kada je umirao pitao gde su srbi imali srba u srbiji ima io sada cestitih sveštenika ali 1 posto koji ne mogu doci do neke funkcije da bi ocistili spc od sveštenika koje je služba postavila zamislite sadašnje sveštenike dali bi opstali sa njima pod turcima 500 godina da ste bili na atosu cak I hilandar mi je sumnjiv jel ništa se nije obnovilo za ovih 12 godina verovatno ne daju da dolaze majstori da se ne bi nešto otkrilo razmislite malo o tome toliko su para dobili a ništa nisu uradili

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Tako su govorili za onog jadnika Sadama da ima superoruzje i nema vise Iraka. Samo hrpa stena i krdo manijaka sto trckaraju sa kalasnjikovima. Zivela demokratija ? Ebola je mila majka kontra lazima.

možda i Bog gonja pokemone po svojim Dvorima....

pre 7 godina

Vel Santic@ završi misao da svi imaju po nešto,sve Pravoslavne crkve slave zajedno Vaskrs u isti dan po starom.
Sveta Gora nikada nije bila ni pod čijom jurizdikcijom osim pod zaštitom Bogorodice majke koja ju je za sebe odabrala i ustrojila ju je,ona jeste teritorija države Grčke i ništa više. Glede Carigradskog patrijarha on nije ničiji poglavar samo je tu jednak sa svima i koji je po nekakvoj nostalgiji postavljen kao nekakav prvak među Pravoslavcima koji čak nije uspio ni nakon stotina godina napraviti Vaseljenski sabor bez ljudske gluposti.Ti ako želiš biti savremen promijeni vjeru ili pomesnu crkvu a lično ti nesvjetujem niti jedno niti drugo,samo studioznije sve sagledaj i ništa više.

Vel Santic

pre 7 godina

još samo da objasnim ovima koji se čudom ne mogu načuditi otkud Grčka u Zapadnoj Evropi---- politički, ljudi. politički je Grčka deo Zapadne Evrope, istorijski i civilizacijski naročito jer se polazi od antičke Grčke koja je prva profilisana Zapadna civilizacija. iako je striktno geografski govoreći na jugoistoku Evrope. kopčate li konačno?

Komar

pre 7 godina

Glupi Britanac ... Na svetoj gori su manastiri Grcke, Rusije i Srbije a ne samo Ruski, zene naravno da ne mogu ici kad su muski manastiri a sto se tice viza to nisu vize vec dozvole patrijasije.
Covek je izvalio glupost za Nobela.
I jedino sto je tacno je da Rusija daje ozbiljne pare za manastire al u svrhu rekonstrukcije i uredjenja.
Da ponovim GLUPI BRITANAC !!!

Syoux

pre 7 godina

(krmak jede slaninu, 13. septembar 2016 12:19
A do tada je bila milina i Raj boziji na zemlji u Iraku? Jednorozi i vile,leptirici i deca sa vecitim osmehom na licu? Tako povrsno gledanje i rusofilisanje je ... ono bas povrsno. Ne branim USA ali im se i ne svetim kao da su mi oni krivi za sve lose u zivotu.

Mikael Hansen

pre 7 godina

Činjenica je da su tamo postavljeni tanjiri, ali to su obične satelitske antene za prijem TV-programa. Moraju da budu informisani ...

Sale#

pre 7 godina

Ovome dajte Nobela za Godišnju glupost...
Ma ne, za Vekovnu glupost!!!
.
Ipak, iza ovoga se krije možda najperfidnija igra zapada, da Sveta Gora postane otvorena za sve, za žene, za obične turističke obilaske, jednom rečju za njeno uništavanje...

Vel Santic

pre 7 godina

Podrška komentarima Isihazam, 13. septembar 2016 08:56 i Mr Robot, 13. septembar 2016 09:17 od do sad objavljenih komentara! iako totalno ne volim konzervativni Spectator dakle britansku verziju Atosa, ako ćemo baš banalizovati, neke stvari u vezi Atosa jesu zabrinjavajuće i nisu baš za veličanje. Atos se odmetnuo od Grčke Pravoslavne Crkve i Vizantije tj. Konstantinopolja Vaseljenskog centra Pravoslavlja još odaaaavno. u svojoj misterioznoj autonomiji služi rascepkavanju pravoslavnog sveta gde se daje primat ruskom pravoslavlju a kojeg su Rusi primili iz slovenskog mnogoboštva od Vizantije nakon više od 1000 godina i sad se ruska pravoslavna crkva pravi većim pravoslavcima od svih ostalih pa i od Grčke i Vizantijske koje su izvorište pravoslavlja. dakle, nisu tu baš stvari poštene niti čiste. o tvrdoglavom učaurenju u stari nereformisani julijanski kalendar nasuprot Vaseljenskoj Patrijaršiji i većini ostalog pravoslavlja (izuzev ruskog i srpskog i još koje manjine) koja ima- NE gregorijanski- već reformisani julijanski kalendar sličniji onom kojeg je i slavni srpski naučnik Milanković predlagao još pre skoro 100 godina, da i ne govorim... samo ovim stvarima se trebaju baviti analitičari i istoričari antropolozi i naučnici religija iz pravoslavnog sveta a ne neki Spectator.
btw. činjenica je da je ovaj Spectatorovac spomenuo i Vatikan i Iran, a trebao i Saudiju, kao teokratske tvorevine slične Atosu, nije da nije.

Hrvoje i EKV.,Azra...

pre 7 godina

A sto bi trebali pretvoriti ovaj vjerski otok u novu Ibizu i da goli trce po mjestu. Pijano i drogirani koji su vec okupirali Jadran. Sablazan posvuda. Sodoma i Gomora.
Pravoslavci izdrzite pred najezdom nemorala. Pozz sa Jadrana. Eharisto Hellas !

Slike jeftino, milka za ceo paket

pre 7 godina

bio 2011 na hilandaru poslao pasos faxom odobrili vizu u uranopulisu odstampali vizu sutradan i posetio hilandar ...toliko o toj tajnovitosti o kojoj ova budala piše .inace na trajektu je bilo oko 100 ljudi koji su posecivali razne manastire ...
(toma, 13. septembar 2016 08:37)

Ove godine prišao čamcem na 100m od obale i slikao natenane ruski manastir teleobjektivom. Bez vize naravno.

sve i svašta

pre 7 godina

U cemu je problem? Grcka je u NATO-u. Narede fino Grcima da bombarduju Atos a neka ovi kasnije dokazuju je li istina ili nije.
Recept je do sada radio. Ionako ima previse oruzja, ko ce to sve potrositi....

Nista novo

pre 7 godina

Ovakvi likovi su oduvek bili medju nama. Setite se Dejvida Ajka koji je imao teorije da su britanski kraljevi ustvari nekakvi reptili s druge planete itd. Jedino je ranije bilo mnogo teze da svoje gluposti objavis javno jer su izmedju tebe i javnosti stajale armije urednika, glavnih urednika, vlasnika novina, drzavnih cenzora itd. A danas kupis telefon, ukljucis kamericu i lupas kao Maskim po diviziji. Pa krenes: na Svetoj Gori su sve sami dzedaji, glavni dzedaj mase sa 2 svece u levoj ruci i 3 u desnoj, to mora da su svetlosne sablje. Verivatno imaju i podzemne tunele do Carigrada gde sedi Master Yoda ... Onda pritisnes dugmence i to ode na YouTube. Jedina greota je u tome sto mnogi ozbiljni ljudi koji izucavaju teologiju, istroriju umetnosti, filizofiju itd od ovakvih ne mogu da se cuju. To je nama nasa cyber borba dala da svuda na svetu imamo budala.

Vladan

pre 7 godina

Ovaj gospodin novinsar iskazao je veliko nepoznavanje kako istorije tako i hrišćanstva. Bolje je bilo da je svog Prestolonaslednika Princa Čarsa upitao ili sa njim napravio interviju o Svetoj gori jer je Princ vrlo čest gost i darodavac manastira na Svetoj gori. Ovakvim pristupom novinarstvu i iskrivćjenoj slici ništa se ne postiže.

Vladan

pre 7 godina

Ovaj gospodin novinsar iskazao je veliko nepoznavanje kako istorije tako i hrišćanstva. Bolje je bilo da je svog Prestolonaslednika Princa Čarsa upitao ili sa njim napravio interviju o Svetoj gori jer je Princ vrlo čest gost i darodavac manastira na Svetoj gori. Ovakvim pristupom novinarstvu i iskrivćjenoj slici ništa se ne postiže.

Vojvodjanin

pre 7 godina

Volim kad neko pusta fantaziju na pasu...?! Odlicna prica ali bez ikakvih dokaza...?!

A mozda ste zaboravili da spomenete u vasem clanku (u 'slavnom' Spektatoru) Bondstil - americku bazu na Kosovu gde boravi vise od 5000 NATO vojnika sa najmodernijom ratnom i spijunskom opremom....i to ne terotoriji suverene Drzave Republike Srbije...!? Uostalom zbnamo i to da je to bio jedan od razloga zbog cega je slavna Klinton Dinastija podrzala stvaranje te sklapocije od takozven kvazi-drzave Kosovo...ai da omoguci svojim velikodostojnicima da kupe (za 5 dolara)neiscrpne izvore retkih metala i ruda...

Pisite malo i o Bondstil - to bi bila prava sloboda govora (za koju se zalazete, pretpostavljam) a i pravo na istinito i tacno informisanje gradjana civilizovane Zapadne Evrope...?!

Victorinox

pre 7 godina

znači princ čarls špijun i radi za ruse?!
mislim da britanci treba da pošelju danijela krejga da ispita situaciju...hahahaha
(laza, 13. septembar 2016 08:59)


A tek ja? Bio sa kumom u Hilandaru, a sa ćerkom u Vatikanu!! A još ako skupim pare da vidim Tibet, biću triple agent.

Komša

pre 7 godina

@repus
Čestitam.Živeti ovde i pokazati toliko nepoznavanje pravoslavlja (katoličanstva,islama...) i društva uopšte je skoro nemoguće.Vi ste uspeli.
A ovaj lik se zaneo u propagandi.Mogao je da napadne Putina za licemerje,pokušaj korišćenja vere u propagadne svrhe (dizanje rejtinga) ali čovek ga ladno optužio da je od Atosa napravio centralu KGB.
Bolid.

Nik

pre 7 godina

@repus
Ti decko prvo skini pionirsku maramu pa komentarisi. Pronadji koliko je svestenika ubijeno sto od fasista sto od tvojih crvendaca (ne mogu da ih nazovem ateistima jer su verovali u boga Tita) dokle su tvoji kupili decu i slali na Sremski front. Sto se tice svestenstva bunilo se ali jedan dan ti udju u crkvu dzipom, drugi dan ih vuku za brade, treci dan po nekog i ubiju itd a tvoje zapadne demokrate cute gde da se kace sa Titom a biznis krenuo. Citaj malo Vladiku Nikolaja i ostale pametne ljude a ne samo Politikin Zabavnik sto si skupljao. Sto se tice Atosa nije to sada pocelo pronadji kada je pocela ova velika kriza u Grckoj kako je EU vrsila pritisak na Grcku da ukine autonomiju Atosu i od toga napravi vasar.

Mr Robot

pre 7 godina

Da li je moguce da 2016 u Evropi postoji mesto gde je zenama zabranjen ulaz? Kao da smo neki Arapi ili sta vec... Otvoriti svetu goru za zene, zakone Grcke i EU, poreze... Dosta ruske mitomanije i srednjovekovnog mracnjastva

dex

pre 7 godina

@mr robot

Možda kada bi znao zašto je ženama zabranjen pristup, možda ne bi ovako komentarisao. Nema veze sa Rusima. Monasi tamo žive, posvećuju se veri i Bogu, i ne trebaju im žene. Nije im zabranjeno zbig seksizma, već su iskušenje. Ti ljudi svoj život posvete veri. Nema nikakvog tajnog ruskog uticaja. I pazi, ovo ti pričam kao ateista. Što se tiče zabrana ulaska ženama, siguran sam da ćeš u Evropi naći još mesta sa takvom zabranom, o niti jedno nema veze sa seksizmom.

dragan

pre 7 godina

I to nije sve,u Sbiji postoje frizerski saloni samo za muskarce. Britanci bi da uniste svu tradiciju,kulturu,religiju,sve da bude Britanija.

Helios

pre 7 godina

Smešna strana ovoga - koliko je ovo debilno, neobrazovano, iskrenuto, apsurdno, neintelignetno - je nebitna. Nije ni za prelaznu ocenu srednjoškolskog pismenog "Bio sam na letovanju..." Ali:
"The Spectator is a weekly British conservative magazine. It was first published on 6 July 1828,[2] making it the oldest continuously published magazine in the English language.[3] It is currently owned by David and Frederick Barclay who also own The Daily Telegraph..."
"Editorship of The Spectator has often been a step on the ladder to high office in the Conservative Party in the UK – past editors include Iain Macleod, Ian Gilmour and Nigel Lawson, all of whom became cabinet members – or a springboard for a greater role in public affairs, as with Boris Johnson (1999–2005), the former Conservative Mayor of London (2008-16), and incumbent Foreign Secretary."
To što je nešto nebulozno i zlo, pa još onako pacerski, stupidno zlo - nikako ne znači da ne postoji i nema svoju ulogu. Naprotiv - proizvodnja neprijatelja je fundamentalna aktivnost za politiku i niz najznačajnijih grana industrije. Mesecima se u UK publikovalo da su Srbi po Bosni silovali mnogo, pa i hiljade a na posletku i desetine hiljada žena. Par naivnih novinara Independenta došlo je da o tome izveste. Nakon 6 meseci jurenja po Bosni uz svu pomoć iz Sarajeva našli su, eventualno, njih 6 ali nijedna (kao) nije htela da govori o tome. I objave oni to.
Rezime - ostali su bez posla a Srbi ostaše silovatelji i svašta zlo.

crno crnnje

pre 7 godina

Evo me u Sartiju na plaži sa pogledom na Svetu Goru. Prelepo je..Nego, učinio mi se daljini Putin u svojoj mini podmornici..Javite,ako je stvarno tu..

Vlajko

pre 7 godina

Sadam ima nuklearno oružje, udri po Iraku. Gadafi je diktator, udri po Libiji. Sada spremaju javnost da upadnu na Svetu Goru. Dokle više, da li ima neko normalan.

Александар

pre 7 godina

Чиста Британска лаж! Сви, дакле и Православни морају да затраже благослов за долазак на Свету Гору. Обично се контакрира манастир који желите да посетите. Искуство из посета Xиландару каже да се препоручује најава посете два до три месеца унапред. Истог дана вам одговоре да имате њиxов благослов за посету. Обично се на Свету Гору стиже из Уранополиса, бродом који сваки дан саобраћа западном обалом Атоса све до последњег стајалишта, пристаништа Дафне. Претxодно се у Уранополису купује виза, диамонитрион и са Пасошем и картом за пловидбу стижете на укрцавање на брод-мини трајект. Света Гора није Лас Вегас, нема xотелске комплексе, па се посетиоци угошћују по манастирима где су затражили и добили благослов. Ноћење и xрана се не наплаћује али се кућни ред поштује па је ред када је молитва, лирургија или неки други обред да сте у цркви. Ко жели може да остави добротворни прилог а остаје се онолико дана за колико сте добили благослов. Обично је то два до три дана а у зимским месецима је могуће остати знатно дуже јер је посета слабија, мањи је прилив гостију, верника па места има. На лицу места можете затражити благослов за дужи останак и ако има капацитета добродошли сте. Нико вас не тера да било шта радите али је ред да током дужег боравка неким радом будете од помоћи. Тотално исконструисан малициозан текст а добрим делом чиста лаж. Неко ко припада држави која је била колонијална сила, навикла да узима и отима вероватно појам благослов не иде у главу а таленат у пљуц новинарству је много пута доказан на том делу света.

veljo gegelj

pre 7 godina

"dnevno se izdaje samo desetak viza"-da ali to vazi za Pantelejmon ne za Svetu Goru.Bio sam 3 puta i svaki put je brod bio pun( i to je samo brod iz Uranopolisa).Moze se doci kopnenim putem samo su putevi losi pa se zato izbjegava takav nacin prelaska mada sam izasao jednom na zimu tako posto brod nije isao zbog loseg vremena.

vruc vetar

pre 7 godina

Najezio sam se koliko je neiformisan novinar Spektejtora Džeremi Norman... Kad bi procitao bar jednu knjigu, shvatio bi glupost ovih redova.
Nego je poenta u tome da se po svaku cenu Rusija dovede u vezu sa necim u njihovim ocima losim.

Makijaveli

pre 7 godina

Ovaj dobija posao u Informeru bez zatezanja. Trash talenat kakav se retko radja. Prvo sam mislio da je zajebantski putopis a i da sam ukapirao da je mediokritet i da je ozbiljan.

Alan Ford

pre 7 godina

Ovaj Britanac to ne radi slucajno, kao sto Britanci nista ne rade onako. Paranoican kakav sam ne bi me zacudilo da je ovo pocetak jedne velike kampanje.

smile

pre 7 godina

Lik je od Svete Gore video špiunski centar i bazu za ruske brodove. Što je mnogo - mnogo je. Ovo ne vredi komentarisati. Sumnjam da je u pitanju neupućenost i nerazumevanje ovo je loša namera.

Isihazam

pre 7 godina

(Gavro, 13. septembar 2016 08:37)

Mir Atosa je narusen jos kada je Stefan Dusan doveo Jelenu. Doduse, bila je ktitor. Takodje, na Atosu postoje i monasi odmetnici, tj sizmatici. I na Atosu imaju takve situacije, nije tamo raj, jer to su sve ljudi smrtnici, a ne andjeli sa ikone. To crno-belo predstavljanje obicnih ljudi koji su se posvetili bogu kao da su postali sami sveci je svetogrdje, za vas koji ne znate i predstavljate to poput neke bajke.

Zoki

pre 7 godina

Ko je ovom neobrazovanom idiotu dozvolio da piše za konzervativni Spectacor. Pokrovitelj britanskog društva Prijatelja atosa je princ Čarls.

apstrakt

pre 7 godina

Koja paranoja! Ali i hrabrost da ovoliko gluposti kazes javno.
I sta ocekivati od soping mol, lovacko-istrebljivacke civilizacije, da zna sta je Sveta Gora?
Ej, on je sad tek cuo za Svetu Goru! Ma oni od kulture imaju samo ono sto su pokrali na istoku i to samo u vidu predmeta, ne i filozofije.
Zelim im produhovljenje i suocavanje sa samim sobom.

Бојан

pre 7 godina

И ја имам софистициране тањире и кутлаче. Сваки дан кувам другу чорбу да заварам стомак.

toma

pre 7 godina

bio 2011 na hilandaru poslao pasos faxom odobrili vizu u uranopulisu odstampali vizu sutradan i posetio hilandar ...toliko o toj tajnovitosti o kojoj ova budala piše .inace na trajektu je bilo oko 100 ljudi koji su posecivali razne manastire ...

Aleksandar

pre 7 godina

Sta englezi znaju ne o Atosu nego uopste o necemu sto je van njihove zemlje...isti slucaj i sa amerima! Taj neobrazovani engleski novinar je pre nego sto je napisao ovaj clanak, trebao da se malo edukuje o onome sto pise.
Sada ce takodje neobrazovani englezi koji znaju samo sopstvenu istoriju (mada sumljam i u to) da poveruju u ovo a da pri tom nemaju blage veze obicaje i kulturu ponasanja na ovom prelepom ostrvu na Svetoj gori koje je jedno od centara pravoslavnog sveta!
Bar da ima osnovno znanje, ne bi napisao ovako nesto!

Vladimir

pre 7 godina

Da je kojim slucajem ovaj lik novinar u Srbiji, pisao bi za Trece oko "Dete sa krilima oteto i odneto u Hilandar" ako se neko seca tih sjajnih naslova iz devedesetih.
Smesno je sto ovo sad objavljuju i ozbiljnije novine.

Srđan

pre 7 godina

Pa, dobro. Uostalom, zašto bi Srbi imali monopol na nastrae teorije zvjere? Samo još nije napisao da seu Hilandaru čuva Teslino tajno oružje. Ups...

Dundan

pre 7 godina

Vrhunski! Sve se češće iznenadim kad pomislim da stvari ne mogu biti gluplje.

Naslovnice danas - špijuniranje sa Svete gore, antene i ruski Gibraltar, a sa druge strane misteriozni Hilarin kašalj, radioaktivni pr..ž i superherojska slabost u kolenima pošto je mentalnim talasima izazvala zemljotres u Makedoniji da skrene pažnju svetske javnosti od nakrivog nosa svoje dvojnice!?

Pobogu ljudi....

mali radojica

pre 7 godina

Kakav muljator i spinator ovaj novinar. Ne smeta mu sto po gradovima EU lokalno stanovnistvo bez konsultacije sa vlastima uvodi šerijatsko pravo i što postoji verska policija koja po Londonu brani zenama da se oblace kako one hoce. Ovaj se nikad nije zapitao što u Vatikanu nema žena(osim ispod Papinog balkona)što svi nose isto neke crne crvene i bele odore do zemlje. To mu nije čudno nego ovde još i lupeta o nekakvoj ruskoj špijunaži o Gibraltaru i sličnim glupostima. Ovo je samo dokaz i primer jada i bede zapadne propagande koja je u strasnoj panici zapala u takvu antirusku histeriju da je to nevidjeno smesno. Bolje bi im bilo da analiziraju zasto toliko ljudi u EU ali i sirom sveta sve vise veruje internetu i sve vise gleda i veruje jednoj RT (koja je uzgred budi rečeni KGB-ovsko glasilo) nego zapadnim nazovi main stream medijima.

Gavro

pre 7 godina

Zele pod izgovorom Rusije da naruse mir Atosa. Atos postoji vekovima i vekovima tako da su ove tvrdnje smesne. Ima razloga zasto je tako i zasto zene ne ulaze na ostrvo. Pravoslavke to veoma dobro razumeju i o tome se ne raspravlja. Nadam se,da nece da ,,uniste,, sveto mesto,PRAVOSLAVNI centar jer to nije uspelo ni vecim ni jacim silama pa nece ni danas uspeti.

Ненад

pre 7 godina

Како му је промакло да се на Светој Гори налази постројење које производи Зрак смрти, ултимативно Путиново оружје. Када се отвори купола цркве, из подземних лабораторија излази огроман топ, који је способан да обара сателите у орбити. Попови су у ствари прерушени научници који раде у тајним подземним постројењима, а енергија за ово оружје добија се из елемента нектаријума чија се руда може наћи само на овом острву.

Sanja

pre 7 godina

Zasto ne pisu isto i o Vatikanu. Mozda zato sto se zna da je to najveca organizovana vojska spijuna na svetu i to je potpuno legalno. Smeta im Sveta gora jer je to bastion pravoslavlja pa bi da to razruse kao sto su razrusili pola planete u ime demokratije

crazy processor

pre 7 godina

Britanac, vi ste svoje odluculi i drz se podalje od Pravoslavlja. Ne bih rekao da bilo ko od turista moze da udje u odaje vaseg kraljevstva...

bumbar

pre 7 godina

Školski primer kada neobrazovana osoba želi da otkrije "toplu vodu" svojoj površnoj publici. Pre bih čitao vesti koja se bavi komunalnim problemima Ulan Batora nego da se bavim ovim nesrećnikom.

Guliver

pre 7 godina

Tako izgleda tekst kad jedan prosečno obrazovan, zapadnjački bezbožnik (ateist) dođe na sveto mesto. Čudi me kako je oštrookom britancu promakao tajni aerodrom u brdu iznad manastira i kako nije video usidren
Ruski nosač aviona, odmah dole na obali. A tek one tri atomske podmornice sa nuklearnim glavama... ccc ... ni MI6 i MI7 nisu više ono što su bili .
P.S.
čista patologija

Коки

pre 7 godina

.... неписмена будала! Шта друго рећи за овог тупавог новинара, бар да је обишао пар католичких манастира Шпаније или јужне Француске, видео би још "необичније" призоре, у срцу Европе....

Vlad the Terrible

pre 7 godina

Kako smesna i plitka hladnoratovska propaganda namenjena najnizem sloju....da li je moguće da se ovakve stvari objavljuju i da zaista, ali bukvalno, svako moze da udje u novine tj portal? Nekad se zaista znalo da samo ljudi od pameti i integriteta imaju sta da kazu. Ovo je isto sto i "parovi" i slicni rijaliti, samo u domenu tkzv informisanja.

Michael Clayton

pre 7 godina

Kakve gluposti je ovaj ovde napisao. Pa Sveta Gora je centar pravoslavlja,pravila postoje 1000godina pre nastanka evropske unije,a o Americi da ne pricam. Sto bi ih sada menjali,ja licno ne bih nikad.

Mimi

pre 7 godina

'Izgleda da na Svetoj gori postoji nešto dublje i tajanstvenije'... Gospodine, to je pravoslavna vera, a Sveta gora, manastiri i monasi postoje tu ipak malo duže nego što postoji EU. Ali vi to sa zapada ne razumete, niti se trudite.

Milorad

pre 7 godina

Teorije imaju cilj.Tako i ova.Religijski centri ,kao i svi drugi,rade za svoje interese.Polarizacija interesa moze ići u dva pravca.Ovde je poziv za konfrontaciju umesto za koegzistenciju.Masine propagande su davno usavršene i napreduju do besmisla.Jedva cekam njihovo obesmisljavanje.To će biti pobeda smisla nad besmislom.Pobeda stvaralastva nad manipulacijom.Pobeda ljubavi nad mrznjom .

SrbVitez

pre 7 godina

"Svi građani ovog mesta su isti, svi nose identične crne odore dugačke do zemlje i nije im dozvoljeno da se briju."

Toliko o njegovom razumevanju Svete Gore, razumevanju pravoslavlja, tradicije, toliko o relevantnosti informacija.. Od takvog lika se i neocekuje nista drugo osim ovih nebuloza.

repus

pre 7 godina

pa to nije ništa novo I u rusiji baš kao I kod nas u srbiji je oduvek skoro 99 posto sveštenstva korišceno za tajne službe da bi to shvatili uzmimo naš primer bivšeg prvog među jednakima nikada vise srbija nije postradala što u životima što ekonomskoj bedi ali nikada prvi među jednakima bivši nije digao glas protiv toga nije otišao kao dalj lama u neku pravoslavnu državu I odatle napadao režim u srbiji koji je slao decu šumadije I srbije da ginu po tuđim zemljama baš kao ni sada kada je hrana odeca lekovi za decu preskupi ni sadašnji prvi među jednakima ne diže glas protiv pljacke a atos je pogodan za to što ovaj pišea poznavajuci grcki mentalitet sve za pare onda je ovo živa istina

mili

pre 7 godina

Koji neprofesionalizam. Klasican primer loseg istrazivackog novinarstva. Svaka budala koja je provela nedelju dana u prikupljanju materijala o Svetoj Gori bi shvatila u cemu je zapravo stvar i da je to jedini nacin na koji oni funkcionisu sto rezultat i potvrdjuje - 1000 godina postojanja, gde ih ni svetski ratovi nisu unistili..

Makijaveli

pre 7 godina

Ovaj dobija posao u Informeru bez zatezanja. Trash talenat kakav se retko radja. Prvo sam mislio da je zajebantski putopis a i da sam ukapirao da je mediokritet i da je ozbiljan.

Sanja

pre 7 godina

Zasto ne pisu isto i o Vatikanu. Mozda zato sto se zna da je to najveca organizovana vojska spijuna na svetu i to je potpuno legalno. Smeta im Sveta gora jer je to bastion pravoslavlja pa bi da to razruse kao sto su razrusili pola planete u ime demokratije

toma

pre 7 godina

bio 2011 na hilandaru poslao pasos faxom odobrili vizu u uranopulisu odstampali vizu sutradan i posetio hilandar ...toliko o toj tajnovitosti o kojoj ova budala piše .inace na trajektu je bilo oko 100 ljudi koji su posecivali razne manastire ...

Александар

pre 7 godina

Чиста Британска лаж! Сви, дакле и Православни морају да затраже благослов за долазак на Свету Гору. Обично се контакрира манастир који желите да посетите. Искуство из посета Xиландару каже да се препоручује најава посете два до три месеца унапред. Истог дана вам одговоре да имате њиxов благослов за посету. Обично се на Свету Гору стиже из Уранополиса, бродом који сваки дан саобраћа западном обалом Атоса све до последњег стајалишта, пристаништа Дафне. Претxодно се у Уранополису купује виза, диамонитрион и са Пасошем и картом за пловидбу стижете на укрцавање на брод-мини трајект. Света Гора није Лас Вегас, нема xотелске комплексе, па се посетиоци угошћују по манастирима где су затражили и добили благослов. Ноћење и xрана се не наплаћује али се кућни ред поштује па је ред када је молитва, лирургија или неки други обред да сте у цркви. Ко жели може да остави добротворни прилог а остаје се онолико дана за колико сте добили благослов. Обично је то два до три дана а у зимским месецима је могуће остати знатно дуже јер је посета слабија, мањи је прилив гостију, верника па места има. На лицу места можете затражити благослов за дужи останак и ако има капацитета добродошли сте. Нико вас не тера да било шта радите али је ред да током дужег боравка неким радом будете од помоћи. Тотално исконструисан малициозан текст а добрим делом чиста лаж. Неко ко припада држави која је била колонијална сила, навикла да узима и отима вероватно појам благослов не иде у главу а таленат у пљуц новинарству је много пута доказан на том делу света.

Vladimir

pre 7 godina

Da je kojim slucajem ovaj lik novinar u Srbiji, pisao bi za Trece oko "Dete sa krilima oteto i odneto u Hilandar" ako se neko seca tih sjajnih naslova iz devedesetih.
Smesno je sto ovo sad objavljuju i ozbiljnije novine.

Alan Ford

pre 7 godina

Ovaj Britanac to ne radi slucajno, kao sto Britanci nista ne rade onako. Paranoican kakav sam ne bi me zacudilo da je ovo pocetak jedne velike kampanje.

crno crnnje

pre 7 godina

Evo me u Sartiju na plaži sa pogledom na Svetu Goru. Prelepo je..Nego, učinio mi se daljini Putin u svojoj mini podmornici..Javite,ako je stvarno tu..

Sale#

pre 7 godina

Ovome dajte Nobela za Godišnju glupost...
Ma ne, za Vekovnu glupost!!!
.
Ipak, iza ovoga se krije možda najperfidnija igra zapada, da Sveta Gora postane otvorena za sve, za žene, za obične turističke obilaske, jednom rečju za njeno uništavanje...

Komša

pre 7 godina

@repus
Čestitam.Živeti ovde i pokazati toliko nepoznavanje pravoslavlja (katoličanstva,islama...) i društva uopšte je skoro nemoguće.Vi ste uspeli.
A ovaj lik se zaneo u propagandi.Mogao je da napadne Putina za licemerje,pokušaj korišćenja vere u propagadne svrhe (dizanje rejtinga) ali čovek ga ladno optužio da je od Atosa napravio centralu KGB.
Bolid.

Hrvoje i EKV.,Azra...

pre 7 godina

A sto bi trebali pretvoriti ovaj vjerski otok u novu Ibizu i da goli trce po mjestu. Pijano i drogirani koji su vec okupirali Jadran. Sablazan posvuda. Sodoma i Gomora.
Pravoslavci izdrzite pred najezdom nemorala. Pozz sa Jadrana. Eharisto Hellas !

Gavro

pre 7 godina

Zele pod izgovorom Rusije da naruse mir Atosa. Atos postoji vekovima i vekovima tako da su ove tvrdnje smesne. Ima razloga zasto je tako i zasto zene ne ulaze na ostrvo. Pravoslavke to veoma dobro razumeju i o tome se ne raspravlja. Nadam se,da nece da ,,uniste,, sveto mesto,PRAVOSLAVNI centar jer to nije uspelo ni vecim ni jacim silama pa nece ni danas uspeti.

Ненад

pre 7 godina

Како му је промакло да се на Светој Гори налази постројење које производи Зрак смрти, ултимативно Путиново оружје. Када се отвори купола цркве, из подземних лабораторија излази огроман топ, који је способан да обара сателите у орбити. Попови су у ствари прерушени научници који раде у тајним подземним постројењима, а енергија за ово оружје добија се из елемента нектаријума чија се руда може наћи само на овом острву.

Helios

pre 7 godina

Smešna strana ovoga - koliko je ovo debilno, neobrazovano, iskrenuto, apsurdno, neintelignetno - je nebitna. Nije ni za prelaznu ocenu srednjoškolskog pismenog "Bio sam na letovanju..." Ali:
"The Spectator is a weekly British conservative magazine. It was first published on 6 July 1828,[2] making it the oldest continuously published magazine in the English language.[3] It is currently owned by David and Frederick Barclay who also own The Daily Telegraph..."
"Editorship of The Spectator has often been a step on the ladder to high office in the Conservative Party in the UK – past editors include Iain Macleod, Ian Gilmour and Nigel Lawson, all of whom became cabinet members – or a springboard for a greater role in public affairs, as with Boris Johnson (1999–2005), the former Conservative Mayor of London (2008-16), and incumbent Foreign Secretary."
To što je nešto nebulozno i zlo, pa još onako pacerski, stupidno zlo - nikako ne znači da ne postoji i nema svoju ulogu. Naprotiv - proizvodnja neprijatelja je fundamentalna aktivnost za politiku i niz najznačajnijih grana industrije. Mesecima se u UK publikovalo da su Srbi po Bosni silovali mnogo, pa i hiljade a na posletku i desetine hiljada žena. Par naivnih novinara Independenta došlo je da o tome izveste. Nakon 6 meseci jurenja po Bosni uz svu pomoć iz Sarajeva našli su, eventualno, njih 6 ali nijedna (kao) nije htela da govori o tome. I objave oni to.
Rezime - ostali su bez posla a Srbi ostaše silovatelji i svašta zlo.

Guliver

pre 7 godina

Tako izgleda tekst kad jedan prosečno obrazovan, zapadnjački bezbožnik (ateist) dođe na sveto mesto. Čudi me kako je oštrookom britancu promakao tajni aerodrom u brdu iznad manastira i kako nije video usidren
Ruski nosač aviona, odmah dole na obali. A tek one tri atomske podmornice sa nuklearnim glavama... ccc ... ni MI6 i MI7 nisu više ono što su bili .
P.S.
čista patologija

dragan

pre 7 godina

I to nije sve,u Sbiji postoje frizerski saloni samo za muskarce. Britanci bi da uniste svu tradiciju,kulturu,religiju,sve da bude Britanija.

Nista novo

pre 7 godina

Ovakvi likovi su oduvek bili medju nama. Setite se Dejvida Ajka koji je imao teorije da su britanski kraljevi ustvari nekakvi reptili s druge planete itd. Jedino je ranije bilo mnogo teze da svoje gluposti objavis javno jer su izmedju tebe i javnosti stajale armije urednika, glavnih urednika, vlasnika novina, drzavnih cenzora itd. A danas kupis telefon, ukljucis kamericu i lupas kao Maskim po diviziji. Pa krenes: na Svetoj Gori su sve sami dzedaji, glavni dzedaj mase sa 2 svece u levoj ruci i 3 u desnoj, to mora da su svetlosne sablje. Verivatno imaju i podzemne tunele do Carigrada gde sedi Master Yoda ... Onda pritisnes dugmence i to ode na YouTube. Jedina greota je u tome sto mnogi ozbiljni ljudi koji izucavaju teologiju, istroriju umetnosti, filizofiju itd od ovakvih ne mogu da se cuju. To je nama nasa cyber borba dala da svuda na svetu imamo budala.

Komar

pre 7 godina

Glupi Britanac ... Na svetoj gori su manastiri Grcke, Rusije i Srbije a ne samo Ruski, zene naravno da ne mogu ici kad su muski manastiri a sto se tice viza to nisu vize vec dozvole patrijasije.
Covek je izvalio glupost za Nobela.
I jedino sto je tacno je da Rusija daje ozbiljne pare za manastire al u svrhu rekonstrukcije i uredjenja.
Da ponovim GLUPI BRITANAC !!!

SrbVitez

pre 7 godina

"Svi građani ovog mesta su isti, svi nose identične crne odore dugačke do zemlje i nije im dozvoljeno da se briju."

Toliko o njegovom razumevanju Svete Gore, razumevanju pravoslavlja, tradicije, toliko o relevantnosti informacija.. Od takvog lika se i neocekuje nista drugo osim ovih nebuloza.

Isihazam

pre 7 godina

(Gavro, 13. septembar 2016 08:37)

Mir Atosa je narusen jos kada je Stefan Dusan doveo Jelenu. Doduse, bila je ktitor. Takodje, na Atosu postoje i monasi odmetnici, tj sizmatici. I na Atosu imaju takve situacije, nije tamo raj, jer to su sve ljudi smrtnici, a ne andjeli sa ikone. To crno-belo predstavljanje obicnih ljudi koji su se posvetili bogu kao da su postali sami sveci je svetogrdje, za vas koji ne znate i predstavljate to poput neke bajke.

Nik

pre 7 godina

@repus
Ti decko prvo skini pionirsku maramu pa komentarisi. Pronadji koliko je svestenika ubijeno sto od fasista sto od tvojih crvendaca (ne mogu da ih nazovem ateistima jer su verovali u boga Tita) dokle su tvoji kupili decu i slali na Sremski front. Sto se tice svestenstva bunilo se ali jedan dan ti udju u crkvu dzipom, drugi dan ih vuku za brade, treci dan po nekog i ubiju itd a tvoje zapadne demokrate cute gde da se kace sa Titom a biznis krenuo. Citaj malo Vladiku Nikolaja i ostale pametne ljude a ne samo Politikin Zabavnik sto si skupljao. Sto se tice Atosa nije to sada pocelo pronadji kada je pocela ova velika kriza u Grckoj kako je EU vrsila pritisak na Grcku da ukine autonomiju Atosu i od toga napravi vasar.

Mimi

pre 7 godina

'Izgleda da na Svetoj gori postoji nešto dublje i tajanstvenije'... Gospodine, to je pravoslavna vera, a Sveta gora, manastiri i monasi postoje tu ipak malo duže nego što postoji EU. Ali vi to sa zapada ne razumete, niti se trudite.

Zoki

pre 7 godina

Ko je ovom neobrazovanom idiotu dozvolio da piše za konzervativni Spectacor. Pokrovitelj britanskog društva Prijatelja atosa je princ Čarls.

Victorinox

pre 7 godina

znači princ čarls špijun i radi za ruse?!
mislim da britanci treba da pošelju danijela krejga da ispita situaciju...hahahaha
(laza, 13. septembar 2016 08:59)


A tek ja? Bio sa kumom u Hilandaru, a sa ćerkom u Vatikanu!! A još ako skupim pare da vidim Tibet, biću triple agent.

apstrakt

pre 7 godina

Koja paranoja! Ali i hrabrost da ovoliko gluposti kazes javno.
I sta ocekivati od soping mol, lovacko-istrebljivacke civilizacije, da zna sta je Sveta Gora?
Ej, on je sad tek cuo za Svetu Goru! Ma oni od kulture imaju samo ono sto su pokrali na istoku i to samo u vidu predmeta, ne i filozofije.
Zelim im produhovljenje i suocavanje sa samim sobom.

smile

pre 7 godina

Lik je od Svete Gore video špiunski centar i bazu za ruske brodove. Što je mnogo - mnogo je. Ovo ne vredi komentarisati. Sumnjam da je u pitanju neupućenost i nerazumevanje ovo je loša namera.

Бојан

pre 7 godina

И ја имам софистициране тањире и кутлаче. Сваки дан кувам другу чорбу да заварам стомак.

Коки

pre 7 godina

.... неписмена будала! Шта друго рећи за овог тупавог новинара, бар да је обишао пар католичких манастира Шпаније или јужне Француске, видео би још "необичније" призоре, у срцу Европе....

Vlad the Terrible

pre 7 godina

Kako smesna i plitka hladnoratovska propaganda namenjena najnizem sloju....da li je moguće da se ovakve stvari objavljuju i da zaista, ali bukvalno, svako moze da udje u novine tj portal? Nekad se zaista znalo da samo ljudi od pameti i integriteta imaju sta da kazu. Ovo je isto sto i "parovi" i slicni rijaliti, samo u domenu tkzv informisanja.

bumbar

pre 7 godina

Školski primer kada neobrazovana osoba želi da otkrije "toplu vodu" svojoj površnoj publici. Pre bih čitao vesti koja se bavi komunalnim problemima Ulan Batora nego da se bavim ovim nesrećnikom.

Michael Clayton

pre 7 godina

Kakve gluposti je ovaj ovde napisao. Pa Sveta Gora je centar pravoslavlja,pravila postoje 1000godina pre nastanka evropske unije,a o Americi da ne pricam. Sto bi ih sada menjali,ja licno ne bih nikad.

Josif

pre 7 godina

Kakve anglosaksonske laži i neistine.Tri meseca čekao vizu , policajac ga kontrolisao , kako možete da prenosite ovakve laži.Na Svetu Goru dolaze Kinezi , Japanci ,Ameri ,Englezi,ja kad sam bio bio sa mnom Francuz duša od čoveka,niko nas nije ništa pitao.Viza za Svetu Goru se zove Dijamontirijum na Grčkom i pre si morao iz kancelarije u Solunu da rezervišeš oni šalju podatke i sutra ujutru uzimaš.Uranopolis(Nebeski Grad na Grškom)se zove mesto iz kog se kreće sutradan za Svetu Goru brodom u 9 i 45 a u kancelariji pored Luke iz koje se kreće se podiže Dijamontirijum i bez ikakvih problema se ulazi na Svetu Goru.Jedino kada se izlazi sa Svete Gore se proveravaju stvari jer se dešavalo da su se krale Ikone ili druge Crkvene stvari.Još jedan napad anglosaksonaca na Pravoslavlje , na jedinu Istinu u ovom moru nepravdi.A što i ja pišem ovo kad znam da nećete da objavite.Pozdrav Svima.

Aleksandar

pre 7 godina

Sta englezi znaju ne o Atosu nego uopste o necemu sto je van njihove zemlje...isti slucaj i sa amerima! Taj neobrazovani engleski novinar je pre nego sto je napisao ovaj clanak, trebao da se malo edukuje o onome sto pise.
Sada ce takodje neobrazovani englezi koji znaju samo sopstvenu istoriju (mada sumljam i u to) da poveruju u ovo a da pri tom nemaju blage veze obicaje i kulturu ponasanja na ovom prelepom ostrvu na Svetoj gori koje je jedno od centara pravoslavnog sveta!
Bar da ima osnovno znanje, ne bi napisao ovako nesto!

Srđan

pre 7 godina

Pa, dobro. Uostalom, zašto bi Srbi imali monopol na nastrae teorije zvjere? Samo još nije napisao da seu Hilandaru čuva Teslino tajno oružje. Ups...

vruc vetar

pre 7 godina

Najezio sam se koliko je neiformisan novinar Spektejtora Džeremi Norman... Kad bi procitao bar jednu knjigu, shvatio bi glupost ovih redova.
Nego je poenta u tome da se po svaku cenu Rusija dovede u vezu sa necim u njihovim ocima losim.

veljo gegelj

pre 7 godina

"dnevno se izdaje samo desetak viza"-da ali to vazi za Pantelejmon ne za Svetu Goru.Bio sam 3 puta i svaki put je brod bio pun( i to je samo brod iz Uranopolisa).Moze se doci kopnenim putem samo su putevi losi pa se zato izbjegava takav nacin prelaska mada sam izasao jednom na zimu tako posto brod nije isao zbog loseg vremena.

mili

pre 7 godina

Koji neprofesionalizam. Klasican primer loseg istrazivackog novinarstva. Svaka budala koja je provela nedelju dana u prikupljanju materijala o Svetoj Gori bi shvatila u cemu je zapravo stvar i da je to jedini nacin na koji oni funkcionisu sto rezultat i potvrdjuje - 1000 godina postojanja, gde ih ni svetski ratovi nisu unistili..

crazy processor

pre 7 godina

Britanac, vi ste svoje odluculi i drz se podalje od Pravoslavlja. Ne bih rekao da bilo ko od turista moze da udje u odaje vaseg kraljevstva...

Dundan

pre 7 godina

Vrhunski! Sve se češće iznenadim kad pomislim da stvari ne mogu biti gluplje.

Naslovnice danas - špijuniranje sa Svete gore, antene i ruski Gibraltar, a sa druge strane misteriozni Hilarin kašalj, radioaktivni pr..ž i superherojska slabost u kolenima pošto je mentalnim talasima izazvala zemljotres u Makedoniji da skrene pažnju svetske javnosti od nakrivog nosa svoje dvojnice!?

Pobogu ljudi....

Bata Stojkovic

pre 7 godina

Koji je ovo papan? Osim ako niste hteli da pokazete kako glupih novinara ima na zapadu ne vidim svrhu objavljivljanja ovog clanka.

mali radojica

pre 7 godina

Kakav muljator i spinator ovaj novinar. Ne smeta mu sto po gradovima EU lokalno stanovnistvo bez konsultacije sa vlastima uvodi šerijatsko pravo i što postoji verska policija koja po Londonu brani zenama da se oblace kako one hoce. Ovaj se nikad nije zapitao što u Vatikanu nema žena(osim ispod Papinog balkona)što svi nose isto neke crne crvene i bele odore do zemlje. To mu nije čudno nego ovde još i lupeta o nekakvoj ruskoj špijunaži o Gibraltaru i sličnim glupostima. Ovo je samo dokaz i primer jada i bede zapadne propagande koja je u strasnoj panici zapala u takvu antirusku histeriju da je to nevidjeno smesno. Bolje bi im bilo da analiziraju zasto toliko ljudi u EU ali i sirom sveta sve vise veruje internetu i sve vise gleda i veruje jednoj RT (koja je uzgred budi rečeni KGB-ovsko glasilo) nego zapadnim nazovi main stream medijima.

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Tako su govorili za onog jadnika Sadama da ima superoruzje i nema vise Iraka. Samo hrpa stena i krdo manijaka sto trckaraju sa kalasnjikovima. Zivela demokratija ? Ebola je mila majka kontra lazima.

Mikael Hansen

pre 7 godina

Činjenica je da su tamo postavljeni tanjiri, ali to su obične satelitske antene za prijem TV-programa. Moraju da budu informisani ...

dex

pre 7 godina

@mr robot

Možda kada bi znao zašto je ženama zabranjen pristup, možda ne bi ovako komentarisao. Nema veze sa Rusima. Monasi tamo žive, posvećuju se veri i Bogu, i ne trebaju im žene. Nije im zabranjeno zbig seksizma, već su iskušenje. Ti ljudi svoj život posvete veri. Nema nikakvog tajnog ruskog uticaja. I pazi, ovo ti pričam kao ateista. Što se tiče zabrana ulaska ženama, siguran sam da ćeš u Evropi naći još mesta sa takvom zabranom, o niti jedno nema veze sa seksizmom.

Vojvodjanin

pre 7 godina

Volim kad neko pusta fantaziju na pasu...?! Odlicna prica ali bez ikakvih dokaza...?!

A mozda ste zaboravili da spomenete u vasem clanku (u 'slavnom' Spektatoru) Bondstil - americku bazu na Kosovu gde boravi vise od 5000 NATO vojnika sa najmodernijom ratnom i spijunskom opremom....i to ne terotoriji suverene Drzave Republike Srbije...!? Uostalom zbnamo i to da je to bio jedan od razloga zbog cega je slavna Klinton Dinastija podrzala stvaranje te sklapocije od takozven kvazi-drzave Kosovo...ai da omoguci svojim velikodostojnicima da kupe (za 5 dolara)neiscrpne izvore retkih metala i ruda...

Pisite malo i o Bondstil - to bi bila prava sloboda govora (za koju se zalazete, pretpostavljam) a i pravo na istinito i tacno informisanje gradjana civilizovane Zapadne Evrope...?!

SVD

pre 7 godina

Za paranoike svuda preti opasnost i špijuni. Amerika ima tolike vojne baze po svetu i "ne špijunira" a Rusi imaju monahe u manastiru na Svetoj Gori i ti monasi "špijuniraju". Amerika troši više od 10 puta na vojni budžet od Rusija, a ovamo je Rusija "opasnost". Nisam ni Rusofil ni Amerikanofil, ali sam pristalica zdravog razuma. Nemojte da nas punite nelogičnim podacima.

Milentije

pre 7 godina

Samo tiho...odat ću vam tajnu...južno od centra sveta...tj. od Londona...ima jedan grad...imam mnogo kuća koje u davno napravljene...da se prikrije prava svrha...u njegovom centru ima jedan deo koji je izolovan...i ima neupadljive stražare...specijalno obučene da budu nevidljivi...iz Švajcarske su...ljude koji pripadaju ovom gradu unutar grada je vrlo teško prepoznati...ako se bolje zagledate možete videti da imaju vešto prikrivene bele kapice...jedan ima crvenu...napravili su veliku kuću u centru grada sa ogromnom kupolom koja je u stvari zamišljen kao komunikacioni centar za nuklearne podmornice...samo o ovome pričajte tiho...i vodite psa sa sobom...Englezi mogu da čuju pa da provale i ovu tajnu.

repus

pre 7 godina

pa to nije ništa novo I u rusiji baš kao I kod nas u srbiji je oduvek skoro 99 posto sveštenstva korišceno za tajne službe da bi to shvatili uzmimo naš primer bivšeg prvog među jednakima nikada vise srbija nije postradala što u životima što ekonomskoj bedi ali nikada prvi među jednakima bivši nije digao glas protiv toga nije otišao kao dalj lama u neku pravoslavnu državu I odatle napadao režim u srbiji koji je slao decu šumadije I srbije da ginu po tuđim zemljama baš kao ni sada kada je hrana odeca lekovi za decu preskupi ni sadašnji prvi među jednakima ne diže glas protiv pljacke a atos je pogodan za to što ovaj pišea poznavajuci grcki mentalitet sve za pare onda je ovo živa istina

Vlajko

pre 7 godina

Sadam ima nuklearno oružje, udri po Iraku. Gadafi je diktator, udri po Libiji. Sada spremaju javnost da upadnu na Svetu Goru. Dokle više, da li ima neko normalan.

Laza

pre 7 godina

još samo da objasnim ovima koji se čudom ne mogu načuditi otkud Grčka u Zapadnoj Evropi---- politički, ljudi. politički je Grčka deo Zapadne Evrope, istorijski i civilizacijski naročito jer se polazi od antičke Grčke koja je prva profilisana Zapadna civilizacija. iako je striktno geografski govoreći na jugoistoku Evrope. kopčate li konačno?
(Vel Santic, 13. septembar 2016 12:37)
Još samo da ti konačno ukopčaš da se pojam "Zapadna civilizacija" odnosi na celu hrišćansku Evropu, a ne samo na Zapadnu Evropu. Grčka je civilizacija u korenu današnje evropske civilizacije, od Islanda do Urala, pa i šire. Grčka nije Zapadna Evropa, nije ni Istočna, već Južna. Grčka pripada mediteranskoj civilizaciji, u užem smislu. Jedino kada je Grčka smatrana delom "Zapada", kao što kađeš - politički, u smislu Zapadne Evrope, je vreme Hladnog rata. Tada je Grčka bila Zapad, a DR Nemačka Istok. Ta podela više ne postoji, i Grčka danas ni na koji način nije deo Zapdne Evrope. Osim za neobrazovane i zatucane "novinare" kao što je ovaj jadnik iz Observera.

Vladan

pre 7 godina

Ovaj gospodin novinsar iskazao je veliko nepoznavanje kako istorije tako i hrišćanstva. Bolje je bilo da je svog Prestolonaslednika Princa Čarsa upitao ili sa njim napravio interviju o Svetoj gori jer je Princ vrlo čest gost i darodavac manastira na Svetoj gori. Ovakvim pristupom novinarstvu i iskrivćjenoj slici ništa se ne postiže.

Vladan

pre 7 godina

Ovaj gospodin novinsar iskazao je veliko nepoznavanje kako istorije tako i hrišćanstva. Bolje je bilo da je svog Prestolonaslednika Princa Čarsa upitao ili sa njim napravio interviju o Svetoj gori jer je Princ vrlo čest gost i darodavac manastira na Svetoj gori. Ovakvim pristupom novinarstvu i iskrivćjenoj slici ništa se ne postiže.

Mr Robot

pre 7 godina

Da li je moguce da 2016 u Evropi postoji mesto gde je zenama zabranjen ulaz? Kao da smo neki Arapi ili sta vec... Otvoriti svetu goru za zene, zakone Grcke i EU, poreze... Dosta ruske mitomanije i srednjovekovnog mracnjastva

Slike jeftino, milka za ceo paket

pre 7 godina

bio 2011 na hilandaru poslao pasos faxom odobrili vizu u uranopulisu odstampali vizu sutradan i posetio hilandar ...toliko o toj tajnovitosti o kojoj ova budala piše .inace na trajektu je bilo oko 100 ljudi koji su posecivali razne manastire ...
(toma, 13. septembar 2016 08:37)

Ove godine prišao čamcem na 100m od obale i slikao natenane ruski manastir teleobjektivom. Bez vize naravno.

sve i svašta

pre 7 godina

U cemu je problem? Grcka je u NATO-u. Narede fino Grcima da bombarduju Atos a neka ovi kasnije dokazuju je li istina ili nije.
Recept je do sada radio. Ionako ima previse oruzja, ko ce to sve potrositi....

možda i Bog gonja pokemone po svojim Dvorima....

pre 7 godina

Vel Santic@ završi misao da svi imaju po nešto,sve Pravoslavne crkve slave zajedno Vaskrs u isti dan po starom.
Sveta Gora nikada nije bila ni pod čijom jurizdikcijom osim pod zaštitom Bogorodice majke koja ju je za sebe odabrala i ustrojila ju je,ona jeste teritorija države Grčke i ništa više. Glede Carigradskog patrijarha on nije ničiji poglavar samo je tu jednak sa svima i koji je po nekakvoj nostalgiji postavljen kao nekakav prvak među Pravoslavcima koji čak nije uspio ni nakon stotina godina napraviti Vaseljenski sabor bez ljudske gluposti.Ti ako želiš biti savremen promijeni vjeru ili pomesnu crkvu a lično ti nesvjetujem niti jedno niti drugo,samo studioznije sve sagledaj i ništa više.

Milorad

pre 7 godina

Teorije imaju cilj.Tako i ova.Religijski centri ,kao i svi drugi,rade za svoje interese.Polarizacija interesa moze ići u dva pravca.Ovde je poziv za konfrontaciju umesto za koegzistenciju.Masine propagande su davno usavršene i napreduju do besmisla.Jedva cekam njihovo obesmisljavanje.To će biti pobeda smisla nad besmislom.Pobeda stvaralastva nad manipulacijom.Pobeda ljubavi nad mrznjom .

Uvek Zvezda

pre 7 godina

@Syoux
Za sve ne, ali za mnogo toga da. Posebno u poslednjih 25-26 godina.
Elem, tekst je mnogo glup i tendenciozan. Ko god je bio na Atosu zna kako sve izgleda....

Nik

pre 7 godina

@Vel Santic
Au ala si se ti nalupao. Kao prvo niko se na Svetoj Gori nije otudjio i odvojio. Postoji jedan Grcki manastir koji nije hteo da prihvati novi kalendar pa je pod nekom vrstom izolacije od Grcke crkve. Kao drugo bas na Svetoj Gori se najvise oseca duh Vizantije koji su neke od crkava htele da promene. Kao trece pravoslavne crkve su bas usvojile Milankovicev kalendar a ne kao sto ti kazes slican. Inace Vaskrs koji je najveci crkveni praznik sve pravoslavne crkve slave po starom kalendaru.

Vel Santic

pre 7 godina

Podrška komentarima Isihazam, 13. septembar 2016 08:56 i Mr Robot, 13. septembar 2016 09:17 od do sad objavljenih komentara! iako totalno ne volim konzervativni Spectator dakle britansku verziju Atosa, ako ćemo baš banalizovati, neke stvari u vezi Atosa jesu zabrinjavajuće i nisu baš za veličanje. Atos se odmetnuo od Grčke Pravoslavne Crkve i Vizantije tj. Konstantinopolja Vaseljenskog centra Pravoslavlja još odaaaavno. u svojoj misterioznoj autonomiji služi rascepkavanju pravoslavnog sveta gde se daje primat ruskom pravoslavlju a kojeg su Rusi primili iz slovenskog mnogoboštva od Vizantije nakon više od 1000 godina i sad se ruska pravoslavna crkva pravi većim pravoslavcima od svih ostalih pa i od Grčke i Vizantijske koje su izvorište pravoslavlja. dakle, nisu tu baš stvari poštene niti čiste. o tvrdoglavom učaurenju u stari nereformisani julijanski kalendar nasuprot Vaseljenskoj Patrijaršiji i većini ostalog pravoslavlja (izuzev ruskog i srpskog i još koje manjine) koja ima- NE gregorijanski- već reformisani julijanski kalendar sličniji onom kojeg je i slavni srpski naučnik Milanković predlagao još pre skoro 100 godina, da i ne govorim... samo ovim stvarima se trebaju baviti analitičari i istoričari antropolozi i naučnici religija iz pravoslavnog sveta a ne neki Spectator.
btw. činjenica je da je ovaj Spectatorovac spomenuo i Vatikan i Iran, a trebao i Saudiju, kao teokratske tvorevine slične Atosu, nije da nije.

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Jedna replika na pogresno zapazanje jednog dole korisnika foruma.
Irak je za vreme Saddama bio sekularna normalna diktatura, bolja od Saudi Arabije.
Danas je psihijatrija i kamenom dobu. Manijaci trce sa puskama po kvartovima. Anarhija i zakon dzungle.
I na kraju krmak jede slaninu NIJE
rusofil niti amerofil nego mali covek iz male zemlje koji mrzi ratove i leseve po ulicama.

Vel Santic

pre 7 godina

još samo da objasnim ovima koji se čudom ne mogu načuditi otkud Grčka u Zapadnoj Evropi---- politički, ljudi. politički je Grčka deo Zapadne Evrope, istorijski i civilizacijski naročito jer se polazi od antičke Grčke koja je prva profilisana Zapadna civilizacija. iako je striktno geografski govoreći na jugoistoku Evrope. kopčate li konačno?

Syoux

pre 7 godina

(krmak jede slaninu, 13. septembar 2016 12:19
A do tada je bila milina i Raj boziji na zemlji u Iraku? Jednorozi i vile,leptirici i deca sa vecitim osmehom na licu? Tako povrsno gledanje i rusofilisanje je ... ono bas povrsno. Ne branim USA ali im se i ne svetim kao da su mi oni krivi za sve lose u zivotu.

Ja

pre 7 godina

Komar

A sto tamo nema zenskih manastira? Kako te ljude nije sramota da se kriju iza Bogorodice, a ocigledno mrze zene?! Iskreno se nadam da ce to biti razbucano u skorijoj buducnosti ili bar nazvano pravim imenom - Homos, a ne Atos.

Онај који ЈЕСАМ (и БИЋУ)

pre 7 godina

Нек погледа у својој авлији- и његов ВЕЧИТИ Престолонаследник је велики мецена Свете Горе АТОНСКЕ, а Перивој ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ највише и жуља "непоменика" те је самим тим и највећи трн у оку његовим послушницима..

Sumnjivo

pre 7 godina

Zna se za šta Putin koristi Pravoslavnu crkvu i njene zavedene vernike. Poslove Svete gore treba izložiti javnosti, finansije takodje, uvesti kontrolu prihoda i poreza, nadgedati poklone... Ni jedna crkva ne sme da bude država i državi, nego podredjena civilnim vlastima.

Vel Santic

pre 7 godina

@možda i Bog gonja pokemone po svojim Dvorima...., 13. septembar 2016 12:48,
ti očito nisi pažljivo pročitao moj komentar. u svom komentaru sam i jasno rekao da GPC i Carigradska Vaseljenska Patrijaršija i većina drugih pravoslavnih crkava, izuzev ruske i srpske i par još kojih uklj. svetogorske, NEMAJU gregorijanski kalendar već REFORMISANI JULIJANSKI pod čim se podrazumeva da svi pravoslavci slave zajedno Vaskršnji ciklus, ali samo to. u ostalom delu tvog komentara ćemo se složiti da se ne slažemo jer ja ne smatram da je Bogorodica ta koja je Athos za sebe odabrala i ustrojila je. Tragična zaostalost i konfuznost u pravoslavnom svetu i jeste zbog toga što se sve odavno pretvorilo u nacionalni autokefalizam umesto da je, kao katolicima Vatikan, Carigradska Vaseljenska Patrijaršija ostala autoritet nad autoritetima kao ostatak našeg pravoslavnog izvorišta Vizantije koja je bila žrtva što hordi zapadnokršćanskih pljačkaša i ubica u nekim od krstaških pohoda, što islamističkih ekspanzionista i džihadista još više do nestanka. kakve ti ljudske gluposti pripisuješ Carigradskoj Patrijaršiji ja ne znam. konačno ja jesam Srbin, potomak Alekse Šantića, ali sam odaniji Vizantiji i Konstantinopolju pa i Grčkoj Pravoslavnoj Crkvi nego Srpskoj. izvini ako me to u tvojim uskim očima čini izdajnikom srpskog naroda, ali polazim od toga šta je starije, a to je Vizantija nego SPC!

repus

pre 7 godina

gospodine nik jednim delom manjim ste upravu prave sveštenike nosioce pravoslavlja su komunisti skoro sve pobili pa cak I nikolaj kada je umirao pitao gde su srbi imali srba u srbiji ima io sada cestitih sveštenika ali 1 posto koji ne mogu doci do neke funkcije da bi ocistili spc od sveštenika koje je služba postavila zamislite sadašnje sveštenike dali bi opstali sa njima pod turcima 500 godina da ste bili na atosu cak I hilandar mi je sumnjiv jel ništa se nije obnovilo za ovih 12 godina verovatno ne daju da dolaze majstori da se ne bi nešto otkrilo razmislite malo o tome toliko su para dobili a ništa nisu uradili

Vel Santic

pre 7 godina

@Nik, otuđili su se koliko sam informisan brojni manastiri od Grčke Pravoslavne Crkve, a ako grešim, i ako je u pitanju samo jedan takav grčki manastir, u redu, ispravljam se.
Duh Vizantije nije duh ukamenjen u prošlosti bez obzira na sve. Ako je početkom prošlog veka tj. Svepravoslavnom Kongresu u Maju 1923e usvojen revidirani julijanski kalendar baš u Carigradu glavnom gradu nekadašnje Vizantije, a jeste, ne može se reći da se samo na Athosu sačuvao duh Vizantije. i da taj revidirani julijanski kalendar jeste Milankovićev, upotrebljavajući izraz "sličan" možda sam se krivo izrazio, hteo sam reći baš Milankovićev. U vezi Vaskrsa, OPET, to se PODRAZUMEVA da se je Vaskršnji ciklus i u revidiranom julijanskom kalendaru SAČUVAO da dođe zajednički svim pravoslavcima kako starojulijancima tako i novojulijancima! zar je to trebalo objašnjavati??

Vel Santic

pre 7 godina

@Laza, sve se slažemo i to sam podrazumevao. ja sam jedino odgovarao onim od komentatora koji se čudom nisu mogli načuditi otkud povezivanje Grčke s Zapadom, pa sam u brzini možda pogrešio što sam pričao o Zapadnoj Evropi umesto Zapadnoj civilizaciji. Sigurno da je Zapadna civilizacija, govoreći meridijalno, dakle, od zapada prema istoku - sve od Aljaske ili Islanda (ako samo misliš na Evropu) do Urala pa čak i opet, takođe, preko Urala kroz ruski deo zapadne civilizacije sve do opet Aljaske, dakle ruski Sibir severno od Kazahstana i Mongolije, jer je ruski Sibir pretežno hrišćanski tj. ruski pravoslavno hrišćanski i po tom automatizmu deo zapadne civilizacije, jeste recimo istočni deo zapadne civilizacije ali deo zapadne civilizacije dok god je ruski a ne kazahstanski (pretežno muslimanski) ili mongolski (pretežno budističko lamaistički). a govoreći paralelno tj. od severa prema jugu -- sve od Arktika gde ima hristijanizovanih/kristijanizovanih Inuit ljudi tj. Eskima pa do skoro Antarktike uklj. one delove Afrike u kojima žive hrišćani/kršćani, onda jugozapadno cela Latinska Amerika i jugoistočno sve do Australije i Novog Zelanda, izuzimajući samo one delova geografskog jugoistoka (Indija, Indokina, Indonezija....) gde pretežu nehrišćanske/nekršćanske religije.
dakle, ti Lazo i ja se slažemo a ne ne slažemo.

Mr Robot

pre 7 godina

Da li je moguce da 2016 u Evropi postoji mesto gde je zenama zabranjen ulaz? Kao da smo neki Arapi ili sta vec... Otvoriti svetu goru za zene, zakone Grcke i EU, poreze... Dosta ruske mitomanije i srednjovekovnog mracnjastva

repus

pre 7 godina

pa to nije ništa novo I u rusiji baš kao I kod nas u srbiji je oduvek skoro 99 posto sveštenstva korišceno za tajne službe da bi to shvatili uzmimo naš primer bivšeg prvog među jednakima nikada vise srbija nije postradala što u životima što ekonomskoj bedi ali nikada prvi među jednakima bivši nije digao glas protiv toga nije otišao kao dalj lama u neku pravoslavnu državu I odatle napadao režim u srbiji koji je slao decu šumadije I srbije da ginu po tuđim zemljama baš kao ni sada kada je hrana odeca lekovi za decu preskupi ni sadašnji prvi među jednakima ne diže glas protiv pljacke a atos je pogodan za to što ovaj pišea poznavajuci grcki mentalitet sve za pare onda je ovo živa istina

Ja

pre 7 godina

Komar

A sto tamo nema zenskih manastira? Kako te ljude nije sramota da se kriju iza Bogorodice, a ocigledno mrze zene?! Iskreno se nadam da ce to biti razbucano u skorijoj buducnosti ili bar nazvano pravim imenom - Homos, a ne Atos.

Vel Santic

pre 7 godina

Podrška komentarima Isihazam, 13. septembar 2016 08:56 i Mr Robot, 13. septembar 2016 09:17 od do sad objavljenih komentara! iako totalno ne volim konzervativni Spectator dakle britansku verziju Atosa, ako ćemo baš banalizovati, neke stvari u vezi Atosa jesu zabrinjavajuće i nisu baš za veličanje. Atos se odmetnuo od Grčke Pravoslavne Crkve i Vizantije tj. Konstantinopolja Vaseljenskog centra Pravoslavlja još odaaaavno. u svojoj misterioznoj autonomiji služi rascepkavanju pravoslavnog sveta gde se daje primat ruskom pravoslavlju a kojeg su Rusi primili iz slovenskog mnogoboštva od Vizantije nakon više od 1000 godina i sad se ruska pravoslavna crkva pravi većim pravoslavcima od svih ostalih pa i od Grčke i Vizantijske koje su izvorište pravoslavlja. dakle, nisu tu baš stvari poštene niti čiste. o tvrdoglavom učaurenju u stari nereformisani julijanski kalendar nasuprot Vaseljenskoj Patrijaršiji i većini ostalog pravoslavlja (izuzev ruskog i srpskog i još koje manjine) koja ima- NE gregorijanski- već reformisani julijanski kalendar sličniji onom kojeg je i slavni srpski naučnik Milanković predlagao još pre skoro 100 godina, da i ne govorim... samo ovim stvarima se trebaju baviti analitičari i istoričari antropolozi i naučnici religija iz pravoslavnog sveta a ne neki Spectator.
btw. činjenica je da je ovaj Spectatorovac spomenuo i Vatikan i Iran, a trebao i Saudiju, kao teokratske tvorevine slične Atosu, nije da nije.

Syoux

pre 7 godina

(krmak jede slaninu, 13. septembar 2016 12:19
A do tada je bila milina i Raj boziji na zemlji u Iraku? Jednorozi i vile,leptirici i deca sa vecitim osmehom na licu? Tako povrsno gledanje i rusofilisanje je ... ono bas povrsno. Ne branim USA ali im se i ne svetim kao da su mi oni krivi za sve lose u zivotu.

Sanja

pre 7 godina

Zasto ne pisu isto i o Vatikanu. Mozda zato sto se zna da je to najveca organizovana vojska spijuna na svetu i to je potpuno legalno. Smeta im Sveta gora jer je to bastion pravoslavlja pa bi da to razruse kao sto su razrusili pola planete u ime demokratije

Nik

pre 7 godina

@repus
Ti decko prvo skini pionirsku maramu pa komentarisi. Pronadji koliko je svestenika ubijeno sto od fasista sto od tvojih crvendaca (ne mogu da ih nazovem ateistima jer su verovali u boga Tita) dokle su tvoji kupili decu i slali na Sremski front. Sto se tice svestenstva bunilo se ali jedan dan ti udju u crkvu dzipom, drugi dan ih vuku za brade, treci dan po nekog i ubiju itd a tvoje zapadne demokrate cute gde da se kace sa Titom a biznis krenuo. Citaj malo Vladiku Nikolaja i ostale pametne ljude a ne samo Politikin Zabavnik sto si skupljao. Sto se tice Atosa nije to sada pocelo pronadji kada je pocela ova velika kriza u Grckoj kako je EU vrsila pritisak na Grcku da ukine autonomiju Atosu i od toga napravi vasar.

Sumnjivo

pre 7 godina

Zna se za šta Putin koristi Pravoslavnu crkvu i njene zavedene vernike. Poslove Svete gore treba izložiti javnosti, finansije takodje, uvesti kontrolu prihoda i poreza, nadgedati poklone... Ni jedna crkva ne sme da bude država i državi, nego podredjena civilnim vlastima.

Isihazam

pre 7 godina

(Gavro, 13. septembar 2016 08:37)

Mir Atosa je narusen jos kada je Stefan Dusan doveo Jelenu. Doduse, bila je ktitor. Takodje, na Atosu postoje i monasi odmetnici, tj sizmatici. I na Atosu imaju takve situacije, nije tamo raj, jer to su sve ljudi smrtnici, a ne andjeli sa ikone. To crno-belo predstavljanje obicnih ljudi koji su se posvetili bogu kao da su postali sami sveci je svetogrdje, za vas koji ne znate i predstavljate to poput neke bajke.

Vel Santic

pre 7 godina

još samo da objasnim ovima koji se čudom ne mogu načuditi otkud Grčka u Zapadnoj Evropi---- politički, ljudi. politički je Grčka deo Zapadne Evrope, istorijski i civilizacijski naročito jer se polazi od antičke Grčke koja je prva profilisana Zapadna civilizacija. iako je striktno geografski govoreći na jugoistoku Evrope. kopčate li konačno?

Александар

pre 7 godina

Чиста Британска лаж! Сви, дакле и Православни морају да затраже благослов за долазак на Свету Гору. Обично се контакрира манастир који желите да посетите. Искуство из посета Xиландару каже да се препоручује најава посете два до три месеца унапред. Истог дана вам одговоре да имате њиxов благослов за посету. Обично се на Свету Гору стиже из Уранополиса, бродом који сваки дан саобраћа западном обалом Атоса све до последњег стајалишта, пристаништа Дафне. Претxодно се у Уранополису купује виза, диамонитрион и са Пасошем и картом за пловидбу стижете на укрцавање на брод-мини трајект. Света Гора није Лас Вегас, нема xотелске комплексе, па се посетиоци угошћују по манастирима где су затражили и добили благослов. Ноћење и xрана се не наплаћује али се кућни ред поштује па је ред када је молитва, лирургија или неки други обред да сте у цркви. Ко жели може да остави добротворни прилог а остаје се онолико дана за колико сте добили благослов. Обично је то два до три дана а у зимским месецима је могуће остати знатно дуже јер је посета слабија, мањи је прилив гостију, верника па места има. На лицу места можете затражити благослов за дужи останак и ако има капацитета добродошли сте. Нико вас не тера да било шта радите али је ред да током дужег боравка неким радом будете од помоћи. Тотално исконструисан малициозан текст а добрим делом чиста лаж. Неко ко припада држави која је била колонијална сила, навикла да узима и отима вероватно појам благослов не иде у главу а таленат у пљуц новинарству је много пута доказан на том делу света.

repus

pre 7 godina

gospodine nik jednim delom manjim ste upravu prave sveštenike nosioce pravoslavlja su komunisti skoro sve pobili pa cak I nikolaj kada je umirao pitao gde su srbi imali srba u srbiji ima io sada cestitih sveštenika ali 1 posto koji ne mogu doci do neke funkcije da bi ocistili spc od sveštenika koje je služba postavila zamislite sadašnje sveštenike dali bi opstali sa njima pod turcima 500 godina da ste bili na atosu cak I hilandar mi je sumnjiv jel ništa se nije obnovilo za ovih 12 godina verovatno ne daju da dolaze majstori da se ne bi nešto otkrilo razmislite malo o tome toliko su para dobili a ništa nisu uradili

Alan Ford

pre 7 godina

Ovaj Britanac to ne radi slucajno, kao sto Britanci nista ne rade onako. Paranoican kakav sam ne bi me zacudilo da je ovo pocetak jedne velike kampanje.

Sale#

pre 7 godina

Ovome dajte Nobela za Godišnju glupost...
Ma ne, za Vekovnu glupost!!!
.
Ipak, iza ovoga se krije možda najperfidnija igra zapada, da Sveta Gora postane otvorena za sve, za žene, za obične turističke obilaske, jednom rečju za njeno uništavanje...

Komar

pre 7 godina

Glupi Britanac ... Na svetoj gori su manastiri Grcke, Rusije i Srbije a ne samo Ruski, zene naravno da ne mogu ici kad su muski manastiri a sto se tice viza to nisu vize vec dozvole patrijasije.
Covek je izvalio glupost za Nobela.
I jedino sto je tacno je da Rusija daje ozbiljne pare za manastire al u svrhu rekonstrukcije i uredjenja.
Da ponovim GLUPI BRITANAC !!!

Nista novo

pre 7 godina

Ovakvi likovi su oduvek bili medju nama. Setite se Dejvida Ajka koji je imao teorije da su britanski kraljevi ustvari nekakvi reptili s druge planete itd. Jedino je ranije bilo mnogo teze da svoje gluposti objavis javno jer su izmedju tebe i javnosti stajale armije urednika, glavnih urednika, vlasnika novina, drzavnih cenzora itd. A danas kupis telefon, ukljucis kamericu i lupas kao Maskim po diviziji. Pa krenes: na Svetoj Gori su sve sami dzedaji, glavni dzedaj mase sa 2 svece u levoj ruci i 3 u desnoj, to mora da su svetlosne sablje. Verivatno imaju i podzemne tunele do Carigrada gde sedi Master Yoda ... Onda pritisnes dugmence i to ode na YouTube. Jedina greota je u tome sto mnogi ozbiljni ljudi koji izucavaju teologiju, istroriju umetnosti, filizofiju itd od ovakvih ne mogu da se cuju. To je nama nasa cyber borba dala da svuda na svetu imamo budala.

dragan

pre 7 godina

I to nije sve,u Sbiji postoje frizerski saloni samo za muskarce. Britanci bi da uniste svu tradiciju,kulturu,religiju,sve da bude Britanija.

Makijaveli

pre 7 godina

Ovaj dobija posao u Informeru bez zatezanja. Trash talenat kakav se retko radja. Prvo sam mislio da je zajebantski putopis a i da sam ukapirao da je mediokritet i da je ozbiljan.

Hrvoje i EKV.,Azra...

pre 7 godina

A sto bi trebali pretvoriti ovaj vjerski otok u novu Ibizu i da goli trce po mjestu. Pijano i drogirani koji su vec okupirali Jadran. Sablazan posvuda. Sodoma i Gomora.
Pravoslavci izdrzite pred najezdom nemorala. Pozz sa Jadrana. Eharisto Hellas !

Gavro

pre 7 godina

Zele pod izgovorom Rusije da naruse mir Atosa. Atos postoji vekovima i vekovima tako da su ove tvrdnje smesne. Ima razloga zasto je tako i zasto zene ne ulaze na ostrvo. Pravoslavke to veoma dobro razumeju i o tome se ne raspravlja. Nadam se,da nece da ,,uniste,, sveto mesto,PRAVOSLAVNI centar jer to nije uspelo ni vecim ni jacim silama pa nece ni danas uspeti.

crno crnnje

pre 7 godina

Evo me u Sartiju na plaži sa pogledom na Svetu Goru. Prelepo je..Nego, učinio mi se daljini Putin u svojoj mini podmornici..Javite,ako je stvarno tu..

Helios

pre 7 godina

Smešna strana ovoga - koliko je ovo debilno, neobrazovano, iskrenuto, apsurdno, neintelignetno - je nebitna. Nije ni za prelaznu ocenu srednjoškolskog pismenog "Bio sam na letovanju..." Ali:
"The Spectator is a weekly British conservative magazine. It was first published on 6 July 1828,[2] making it the oldest continuously published magazine in the English language.[3] It is currently owned by David and Frederick Barclay who also own The Daily Telegraph..."
"Editorship of The Spectator has often been a step on the ladder to high office in the Conservative Party in the UK – past editors include Iain Macleod, Ian Gilmour and Nigel Lawson, all of whom became cabinet members – or a springboard for a greater role in public affairs, as with Boris Johnson (1999–2005), the former Conservative Mayor of London (2008-16), and incumbent Foreign Secretary."
To što je nešto nebulozno i zlo, pa još onako pacerski, stupidno zlo - nikako ne znači da ne postoji i nema svoju ulogu. Naprotiv - proizvodnja neprijatelja je fundamentalna aktivnost za politiku i niz najznačajnijih grana industrije. Mesecima se u UK publikovalo da su Srbi po Bosni silovali mnogo, pa i hiljade a na posletku i desetine hiljada žena. Par naivnih novinara Independenta došlo je da o tome izveste. Nakon 6 meseci jurenja po Bosni uz svu pomoć iz Sarajeva našli su, eventualno, njih 6 ali nijedna (kao) nije htela da govori o tome. I objave oni to.
Rezime - ostali su bez posla a Srbi ostaše silovatelji i svašta zlo.

Komša

pre 7 godina

@repus
Čestitam.Živeti ovde i pokazati toliko nepoznavanje pravoslavlja (katoličanstva,islama...) i društva uopšte je skoro nemoguće.Vi ste uspeli.
A ovaj lik se zaneo u propagandi.Mogao je da napadne Putina za licemerje,pokušaj korišćenja vere u propagadne svrhe (dizanje rejtinga) ali čovek ga ladno optužio da je od Atosa napravio centralu KGB.
Bolid.

Vladimir

pre 7 godina

Da je kojim slucajem ovaj lik novinar u Srbiji, pisao bi za Trece oko "Dete sa krilima oteto i odneto u Hilandar" ako se neko seca tih sjajnih naslova iz devedesetih.
Smesno je sto ovo sad objavljuju i ozbiljnije novine.

toma

pre 7 godina

bio 2011 na hilandaru poslao pasos faxom odobrili vizu u uranopulisu odstampali vizu sutradan i posetio hilandar ...toliko o toj tajnovitosti o kojoj ova budala piše .inace na trajektu je bilo oko 100 ljudi koji su posecivali razne manastire ...

Aleksandar

pre 7 godina

Sta englezi znaju ne o Atosu nego uopste o necemu sto je van njihove zemlje...isti slucaj i sa amerima! Taj neobrazovani engleski novinar je pre nego sto je napisao ovaj clanak, trebao da se malo edukuje o onome sto pise.
Sada ce takodje neobrazovani englezi koji znaju samo sopstvenu istoriju (mada sumljam i u to) da poveruju u ovo a da pri tom nemaju blage veze obicaje i kulturu ponasanja na ovom prelepom ostrvu na Svetoj gori koje je jedno od centara pravoslavnog sveta!
Bar da ima osnovno znanje, ne bi napisao ovako nesto!

Guliver

pre 7 godina

Tako izgleda tekst kad jedan prosečno obrazovan, zapadnjački bezbožnik (ateist) dođe na sveto mesto. Čudi me kako je oštrookom britancu promakao tajni aerodrom u brdu iznad manastira i kako nije video usidren
Ruski nosač aviona, odmah dole na obali. A tek one tri atomske podmornice sa nuklearnim glavama... ccc ... ni MI6 i MI7 nisu više ono što su bili .
P.S.
čista patologija

SrbVitez

pre 7 godina

"Svi građani ovog mesta su isti, svi nose identične crne odore dugačke do zemlje i nije im dozvoljeno da se briju."

Toliko o njegovom razumevanju Svete Gore, razumevanju pravoslavlja, tradicije, toliko o relevantnosti informacija.. Od takvog lika se i neocekuje nista drugo osim ovih nebuloza.

Mikael Hansen

pre 7 godina

Činjenica je da su tamo postavljeni tanjiri, ali to su obične satelitske antene za prijem TV-programa. Moraju da budu informisani ...

Vel Santic

pre 7 godina

@možda i Bog gonja pokemone po svojim Dvorima...., 13. septembar 2016 12:48,
ti očito nisi pažljivo pročitao moj komentar. u svom komentaru sam i jasno rekao da GPC i Carigradska Vaseljenska Patrijaršija i većina drugih pravoslavnih crkava, izuzev ruske i srpske i par još kojih uklj. svetogorske, NEMAJU gregorijanski kalendar već REFORMISANI JULIJANSKI pod čim se podrazumeva da svi pravoslavci slave zajedno Vaskršnji ciklus, ali samo to. u ostalom delu tvog komentara ćemo se složiti da se ne slažemo jer ja ne smatram da je Bogorodica ta koja je Athos za sebe odabrala i ustrojila je. Tragična zaostalost i konfuznost u pravoslavnom svetu i jeste zbog toga što se sve odavno pretvorilo u nacionalni autokefalizam umesto da je, kao katolicima Vatikan, Carigradska Vaseljenska Patrijaršija ostala autoritet nad autoritetima kao ostatak našeg pravoslavnog izvorišta Vizantije koja je bila žrtva što hordi zapadnokršćanskih pljačkaša i ubica u nekim od krstaških pohoda, što islamističkih ekspanzionista i džihadista još više do nestanka. kakve ti ljudske gluposti pripisuješ Carigradskoj Patrijaršiji ja ne znam. konačno ja jesam Srbin, potomak Alekse Šantića, ali sam odaniji Vizantiji i Konstantinopolju pa i Grčkoj Pravoslavnoj Crkvi nego Srpskoj. izvini ako me to u tvojim uskim očima čini izdajnikom srpskog naroda, ali polazim od toga šta je starije, a to je Vizantija nego SPC!

dex

pre 7 godina

@mr robot

Možda kada bi znao zašto je ženama zabranjen pristup, možda ne bi ovako komentarisao. Nema veze sa Rusima. Monasi tamo žive, posvećuju se veri i Bogu, i ne trebaju im žene. Nije im zabranjeno zbig seksizma, već su iskušenje. Ti ljudi svoj život posvete veri. Nema nikakvog tajnog ruskog uticaja. I pazi, ovo ti pričam kao ateista. Što se tiče zabrana ulaska ženama, siguran sam da ćeš u Evropi naći još mesta sa takvom zabranom, o niti jedno nema veze sa seksizmom.

Vel Santic

pre 7 godina

@Nik, otuđili su se koliko sam informisan brojni manastiri od Grčke Pravoslavne Crkve, a ako grešim, i ako je u pitanju samo jedan takav grčki manastir, u redu, ispravljam se.
Duh Vizantije nije duh ukamenjen u prošlosti bez obzira na sve. Ako je početkom prošlog veka tj. Svepravoslavnom Kongresu u Maju 1923e usvojen revidirani julijanski kalendar baš u Carigradu glavnom gradu nekadašnje Vizantije, a jeste, ne može se reći da se samo na Athosu sačuvao duh Vizantije. i da taj revidirani julijanski kalendar jeste Milankovićev, upotrebljavajući izraz "sličan" možda sam se krivo izrazio, hteo sam reći baš Milankovićev. U vezi Vaskrsa, OPET, to se PODRAZUMEVA da se je Vaskršnji ciklus i u revidiranom julijanskom kalendaru SAČUVAO da dođe zajednički svim pravoslavcima kako starojulijancima tako i novojulijancima! zar je to trebalo objašnjavati??

apstrakt

pre 7 godina

Koja paranoja! Ali i hrabrost da ovoliko gluposti kazes javno.
I sta ocekivati od soping mol, lovacko-istrebljivacke civilizacije, da zna sta je Sveta Gora?
Ej, on je sad tek cuo za Svetu Goru! Ma oni od kulture imaju samo ono sto su pokrali na istoku i to samo u vidu predmeta, ne i filozofije.
Zelim im produhovljenje i suocavanje sa samim sobom.

Mimi

pre 7 godina

'Izgleda da na Svetoj gori postoji nešto dublje i tajanstvenije'... Gospodine, to je pravoslavna vera, a Sveta gora, manastiri i monasi postoje tu ipak malo duže nego što postoji EU. Ali vi to sa zapada ne razumete, niti se trudite.

Vlajko

pre 7 godina

Sadam ima nuklearno oružje, udri po Iraku. Gadafi je diktator, udri po Libiji. Sada spremaju javnost da upadnu na Svetu Goru. Dokle više, da li ima neko normalan.

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Tako su govorili za onog jadnika Sadama da ima superoruzje i nema vise Iraka. Samo hrpa stena i krdo manijaka sto trckaraju sa kalasnjikovima. Zivela demokratija ? Ebola je mila majka kontra lazima.

Victorinox

pre 7 godina

znači princ čarls špijun i radi za ruse?!
mislim da britanci treba da pošelju danijela krejga da ispita situaciju...hahahaha
(laza, 13. septembar 2016 08:59)


A tek ja? Bio sa kumom u Hilandaru, a sa ćerkom u Vatikanu!! A još ako skupim pare da vidim Tibet, biću triple agent.

Laza

pre 7 godina

još samo da objasnim ovima koji se čudom ne mogu načuditi otkud Grčka u Zapadnoj Evropi---- politički, ljudi. politički je Grčka deo Zapadne Evrope, istorijski i civilizacijski naročito jer se polazi od antičke Grčke koja je prva profilisana Zapadna civilizacija. iako je striktno geografski govoreći na jugoistoku Evrope. kopčate li konačno?
(Vel Santic, 13. septembar 2016 12:37)
Još samo da ti konačno ukopčaš da se pojam "Zapadna civilizacija" odnosi na celu hrišćansku Evropu, a ne samo na Zapadnu Evropu. Grčka je civilizacija u korenu današnje evropske civilizacije, od Islanda do Urala, pa i šire. Grčka nije Zapadna Evropa, nije ni Istočna, već Južna. Grčka pripada mediteranskoj civilizaciji, u užem smislu. Jedino kada je Grčka smatrana delom "Zapada", kao što kađeš - politički, u smislu Zapadne Evrope, je vreme Hladnog rata. Tada je Grčka bila Zapad, a DR Nemačka Istok. Ta podela više ne postoji, i Grčka danas ni na koji način nije deo Zapdne Evrope. Osim za neobrazovane i zatucane "novinare" kao što je ovaj jadnik iz Observera.

Michael Clayton

pre 7 godina

Kakve gluposti je ovaj ovde napisao. Pa Sveta Gora je centar pravoslavlja,pravila postoje 1000godina pre nastanka evropske unije,a o Americi da ne pricam. Sto bi ih sada menjali,ja licno ne bih nikad.

Ненад

pre 7 godina

Како му је промакло да се на Светој Гори налази постројење које производи Зрак смрти, ултимативно Путиново оружје. Када се отвори купола цркве, из подземних лабораторија излази огроман топ, који је способан да обара сателите у орбити. Попови су у ствари прерушени научници који раде у тајним подземним постројењима, а енергија за ово оружје добија се из елемента нектаријума чија се руда може наћи само на овом острву.

sve i svašta

pre 7 godina

U cemu je problem? Grcka je u NATO-u. Narede fino Grcima da bombarduju Atos a neka ovi kasnije dokazuju je li istina ili nije.
Recept je do sada radio. Ionako ima previse oruzja, ko ce to sve potrositi....

možda i Bog gonja pokemone po svojim Dvorima....

pre 7 godina

Vel Santic@ završi misao da svi imaju po nešto,sve Pravoslavne crkve slave zajedno Vaskrs u isti dan po starom.
Sveta Gora nikada nije bila ni pod čijom jurizdikcijom osim pod zaštitom Bogorodice majke koja ju je za sebe odabrala i ustrojila ju je,ona jeste teritorija države Grčke i ništa više. Glede Carigradskog patrijarha on nije ničiji poglavar samo je tu jednak sa svima i koji je po nekakvoj nostalgiji postavljen kao nekakav prvak među Pravoslavcima koji čak nije uspio ni nakon stotina godina napraviti Vaseljenski sabor bez ljudske gluposti.Ti ako želiš biti savremen promijeni vjeru ili pomesnu crkvu a lično ti nesvjetujem niti jedno niti drugo,samo studioznije sve sagledaj i ništa više.

Milorad

pre 7 godina

Teorije imaju cilj.Tako i ova.Religijski centri ,kao i svi drugi,rade za svoje interese.Polarizacija interesa moze ići u dva pravca.Ovde je poziv za konfrontaciju umesto za koegzistenciju.Masine propagande su davno usavršene i napreduju do besmisla.Jedva cekam njihovo obesmisljavanje.To će biti pobeda smisla nad besmislom.Pobeda stvaralastva nad manipulacijom.Pobeda ljubavi nad mrznjom .

Nik

pre 7 godina

@Vel Santic
Au ala si se ti nalupao. Kao prvo niko se na Svetoj Gori nije otudjio i odvojio. Postoji jedan Grcki manastir koji nije hteo da prihvati novi kalendar pa je pod nekom vrstom izolacije od Grcke crkve. Kao drugo bas na Svetoj Gori se najvise oseca duh Vizantije koji su neke od crkava htele da promene. Kao trece pravoslavne crkve su bas usvojile Milankovicev kalendar a ne kao sto ti kazes slican. Inace Vaskrs koji je najveci crkveni praznik sve pravoslavne crkve slave po starom kalendaru.

Milentije

pre 7 godina

Samo tiho...odat ću vam tajnu...južno od centra sveta...tj. od Londona...ima jedan grad...imam mnogo kuća koje u davno napravljene...da se prikrije prava svrha...u njegovom centru ima jedan deo koji je izolovan...i ima neupadljive stražare...specijalno obučene da budu nevidljivi...iz Švajcarske su...ljude koji pripadaju ovom gradu unutar grada je vrlo teško prepoznati...ako se bolje zagledate možete videti da imaju vešto prikrivene bele kapice...jedan ima crvenu...napravili su veliku kuću u centru grada sa ogromnom kupolom koja je u stvari zamišljen kao komunikacioni centar za nuklearne podmornice...samo o ovome pričajte tiho...i vodite psa sa sobom...Englezi mogu da čuju pa da provale i ovu tajnu.

smile

pre 7 godina

Lik je od Svete Gore video špiunski centar i bazu za ruske brodove. Što je mnogo - mnogo je. Ovo ne vredi komentarisati. Sumnjam da je u pitanju neupućenost i nerazumevanje ovo je loša namera.

mili

pre 7 godina

Koji neprofesionalizam. Klasican primer loseg istrazivackog novinarstva. Svaka budala koja je provela nedelju dana u prikupljanju materijala o Svetoj Gori bi shvatila u cemu je zapravo stvar i da je to jedini nacin na koji oni funkcionisu sto rezultat i potvrdjuje - 1000 godina postojanja, gde ih ni svetski ratovi nisu unistili..

Zoki

pre 7 godina

Ko je ovom neobrazovanom idiotu dozvolio da piše za konzervativni Spectacor. Pokrovitelj britanskog društva Prijatelja atosa je princ Čarls.

Srđan

pre 7 godina

Pa, dobro. Uostalom, zašto bi Srbi imali monopol na nastrae teorije zvjere? Samo još nije napisao da seu Hilandaru čuva Teslino tajno oružje. Ups...

Josif

pre 7 godina

Kakve anglosaksonske laži i neistine.Tri meseca čekao vizu , policajac ga kontrolisao , kako možete da prenosite ovakve laži.Na Svetu Goru dolaze Kinezi , Japanci ,Ameri ,Englezi,ja kad sam bio bio sa mnom Francuz duša od čoveka,niko nas nije ništa pitao.Viza za Svetu Goru se zove Dijamontirijum na Grčkom i pre si morao iz kancelarije u Solunu da rezervišeš oni šalju podatke i sutra ujutru uzimaš.Uranopolis(Nebeski Grad na Grškom)se zove mesto iz kog se kreće sutradan za Svetu Goru brodom u 9 i 45 a u kancelariji pored Luke iz koje se kreće se podiže Dijamontirijum i bez ikakvih problema se ulazi na Svetu Goru.Jedino kada se izlazi sa Svete Gore se proveravaju stvari jer se dešavalo da su se krale Ikone ili druge Crkvene stvari.Još jedan napad anglosaksonaca na Pravoslavlje , na jedinu Istinu u ovom moru nepravdi.A što i ja pišem ovo kad znam da nećete da objavite.Pozdrav Svima.

vruc vetar

pre 7 godina

Najezio sam se koliko je neiformisan novinar Spektejtora Džeremi Norman... Kad bi procitao bar jednu knjigu, shvatio bi glupost ovih redova.
Nego je poenta u tome da se po svaku cenu Rusija dovede u vezu sa necim u njihovim ocima losim.

Коки

pre 7 godina

.... неписмена будала! Шта друго рећи за овог тупавог новинара, бар да је обишао пар католичких манастира Шпаније или јужне Француске, видео би још "необичније" призоре, у срцу Европе....

Dundan

pre 7 godina

Vrhunski! Sve se češće iznenadim kad pomislim da stvari ne mogu biti gluplje.

Naslovnice danas - špijuniranje sa Svete gore, antene i ruski Gibraltar, a sa druge strane misteriozni Hilarin kašalj, radioaktivni pr..ž i superherojska slabost u kolenima pošto je mentalnim talasima izazvala zemljotres u Makedoniji da skrene pažnju svetske javnosti od nakrivog nosa svoje dvojnice!?

Pobogu ljudi....

Vojvodjanin

pre 7 godina

Volim kad neko pusta fantaziju na pasu...?! Odlicna prica ali bez ikakvih dokaza...?!

A mozda ste zaboravili da spomenete u vasem clanku (u 'slavnom' Spektatoru) Bondstil - americku bazu na Kosovu gde boravi vise od 5000 NATO vojnika sa najmodernijom ratnom i spijunskom opremom....i to ne terotoriji suverene Drzave Republike Srbije...!? Uostalom zbnamo i to da je to bio jedan od razloga zbog cega je slavna Klinton Dinastija podrzala stvaranje te sklapocije od takozven kvazi-drzave Kosovo...ai da omoguci svojim velikodostojnicima da kupe (za 5 dolara)neiscrpne izvore retkih metala i ruda...

Pisite malo i o Bondstil - to bi bila prava sloboda govora (za koju se zalazete, pretpostavljam) a i pravo na istinito i tacno informisanje gradjana civilizovane Zapadne Evrope...?!

Vladan

pre 7 godina

Ovaj gospodin novinsar iskazao je veliko nepoznavanje kako istorije tako i hrišćanstva. Bolje je bilo da je svog Prestolonaslednika Princa Čarsa upitao ili sa njim napravio interviju o Svetoj gori jer je Princ vrlo čest gost i darodavac manastira na Svetoj gori. Ovakvim pristupom novinarstvu i iskrivćjenoj slici ništa se ne postiže.

Vladan

pre 7 godina

Ovaj gospodin novinsar iskazao je veliko nepoznavanje kako istorije tako i hrišćanstva. Bolje je bilo da je svog Prestolonaslednika Princa Čarsa upitao ili sa njim napravio interviju o Svetoj gori jer je Princ vrlo čest gost i darodavac manastira na Svetoj gori. Ovakvim pristupom novinarstvu i iskrivćjenoj slici ništa se ne postiže.

SVD

pre 7 godina

Za paranoike svuda preti opasnost i špijuni. Amerika ima tolike vojne baze po svetu i "ne špijunira" a Rusi imaju monahe u manastiru na Svetoj Gori i ti monasi "špijuniraju". Amerika troši više od 10 puta na vojni budžet od Rusija, a ovamo je Rusija "opasnost". Nisam ni Rusofil ni Amerikanofil, ali sam pristalica zdravog razuma. Nemojte da nas punite nelogičnim podacima.

mali radojica

pre 7 godina

Kakav muljator i spinator ovaj novinar. Ne smeta mu sto po gradovima EU lokalno stanovnistvo bez konsultacije sa vlastima uvodi šerijatsko pravo i što postoji verska policija koja po Londonu brani zenama da se oblace kako one hoce. Ovaj se nikad nije zapitao što u Vatikanu nema žena(osim ispod Papinog balkona)što svi nose isto neke crne crvene i bele odore do zemlje. To mu nije čudno nego ovde još i lupeta o nekakvoj ruskoj špijunaži o Gibraltaru i sličnim glupostima. Ovo je samo dokaz i primer jada i bede zapadne propagande koja je u strasnoj panici zapala u takvu antirusku histeriju da je to nevidjeno smesno. Bolje bi im bilo da analiziraju zasto toliko ljudi u EU ali i sirom sveta sve vise veruje internetu i sve vise gleda i veruje jednoj RT (koja je uzgred budi rečeni KGB-ovsko glasilo) nego zapadnim nazovi main stream medijima.

bumbar

pre 7 godina

Školski primer kada neobrazovana osoba želi da otkrije "toplu vodu" svojoj površnoj publici. Pre bih čitao vesti koja se bavi komunalnim problemima Ulan Batora nego da se bavim ovim nesrećnikom.

Vlad the Terrible

pre 7 godina

Kako smesna i plitka hladnoratovska propaganda namenjena najnizem sloju....da li je moguće da se ovakve stvari objavljuju i da zaista, ali bukvalno, svako moze da udje u novine tj portal? Nekad se zaista znalo da samo ljudi od pameti i integriteta imaju sta da kazu. Ovo je isto sto i "parovi" i slicni rijaliti, samo u domenu tkzv informisanja.

Slike jeftino, milka za ceo paket

pre 7 godina

bio 2011 na hilandaru poslao pasos faxom odobrili vizu u uranopulisu odstampali vizu sutradan i posetio hilandar ...toliko o toj tajnovitosti o kojoj ova budala piše .inace na trajektu je bilo oko 100 ljudi koji su posecivali razne manastire ...
(toma, 13. septembar 2016 08:37)

Ove godine prišao čamcem na 100m od obale i slikao natenane ruski manastir teleobjektivom. Bez vize naravno.

crazy processor

pre 7 godina

Britanac, vi ste svoje odluculi i drz se podalje od Pravoslavlja. Ne bih rekao da bilo ko od turista moze da udje u odaje vaseg kraljevstva...

veljo gegelj

pre 7 godina

"dnevno se izdaje samo desetak viza"-da ali to vazi za Pantelejmon ne za Svetu Goru.Bio sam 3 puta i svaki put je brod bio pun( i to je samo brod iz Uranopolisa).Moze se doci kopnenim putem samo su putevi losi pa se zato izbjegava takav nacin prelaska mada sam izasao jednom na zimu tako posto brod nije isao zbog loseg vremena.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

Koji je ovo papan? Osim ako niste hteli da pokazete kako glupih novinara ima na zapadu ne vidim svrhu objavljivljanja ovog clanka.

Vel Santic

pre 7 godina

@Laza, sve se slažemo i to sam podrazumevao. ja sam jedino odgovarao onim od komentatora koji se čudom nisu mogli načuditi otkud povezivanje Grčke s Zapadom, pa sam u brzini možda pogrešio što sam pričao o Zapadnoj Evropi umesto Zapadnoj civilizaciji. Sigurno da je Zapadna civilizacija, govoreći meridijalno, dakle, od zapada prema istoku - sve od Aljaske ili Islanda (ako samo misliš na Evropu) do Urala pa čak i opet, takođe, preko Urala kroz ruski deo zapadne civilizacije sve do opet Aljaske, dakle ruski Sibir severno od Kazahstana i Mongolije, jer je ruski Sibir pretežno hrišćanski tj. ruski pravoslavno hrišćanski i po tom automatizmu deo zapadne civilizacije, jeste recimo istočni deo zapadne civilizacije ali deo zapadne civilizacije dok god je ruski a ne kazahstanski (pretežno muslimanski) ili mongolski (pretežno budističko lamaistički). a govoreći paralelno tj. od severa prema jugu -- sve od Arktika gde ima hristijanizovanih/kristijanizovanih Inuit ljudi tj. Eskima pa do skoro Antarktike uklj. one delove Afrike u kojima žive hrišćani/kršćani, onda jugozapadno cela Latinska Amerika i jugoistočno sve do Australije i Novog Zelanda, izuzimajući samo one delova geografskog jugoistoka (Indija, Indokina, Indonezija....) gde pretežu nehrišćanske/nekršćanske religije.
dakle, ti Lazo i ja se slažemo a ne ne slažemo.

Бојан

pre 7 godina

И ја имам софистициране тањире и кутлаче. Сваки дан кувам другу чорбу да заварам стомак.

Uvek Zvezda

pre 7 godina

@Syoux
Za sve ne, ali za mnogo toga da. Posebno u poslednjih 25-26 godina.
Elem, tekst je mnogo glup i tendenciozan. Ko god je bio na Atosu zna kako sve izgleda....

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Jedna replika na pogresno zapazanje jednog dole korisnika foruma.
Irak je za vreme Saddama bio sekularna normalna diktatura, bolja od Saudi Arabije.
Danas je psihijatrija i kamenom dobu. Manijaci trce sa puskama po kvartovima. Anarhija i zakon dzungle.
I na kraju krmak jede slaninu NIJE
rusofil niti amerofil nego mali covek iz male zemlje koji mrzi ratove i leseve po ulicama.

Онај који ЈЕСАМ (и БИЋУ)

pre 7 godina

Нек погледа у својој авлији- и његов ВЕЧИТИ Престолонаследник је велики мецена Свете Горе АТОНСКЕ, а Перивој ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ највише и жуља "непоменика" те је самим тим и највећи трн у оку његовим послушницима..