Subota, 04.06.2016.

10:09

Izvodi i uverenja od 8. juna nisu vaša briga, a ni trošak

Od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.

Izvor: Beta

Izvodi i uverenja od 8. juna nisu vaša briga, a ni trošak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 7 godina

U julu sam isla da vadim potvrdu o rezidentnosti a kao prilog sam morala da predam i potvrdu o prebivalistu. Da li to znaci da sam nepotrebno vadila ovaj drugi papir?

Mladen Mladenović

pre 7 godina

I ja sam mislio da je nelogično da se uverenje o državljanstvu vadi više od jednom u toku života, medjutim, za razliku od izvoda iz matične knjige rodjenih (u kome su iznete činjenice, gde je ko i kada rodjen itd...), državljanstvo je moguće promeniti, ili imati dvojno pa se odreći Srpskog itd. Tako da ne znači da ćemo celog života biti državljani jedne zemlje, to je mislim jedini razlog zašto je potrebno pribavljati taj dokument.
Medjutim, problem je što je to ipak ovde toliko zakomplikovano, da bih najradije bio i svemirac, samo da mi ne treba bilo šta na šalterima u ovoj zemlji...
Ja bih želeo i da na svim mestima stoji jasno naznačene informacije o tome kome se žaliti na rad službenika...
(Janko, 4. jun 2016 21:58)
-------
Pa zar u izvodu iz MKR u rubrici "Napomene", gde se beleže sve promene, ne može da stoji i rečenica u sledećoj formi: "Imenovani je rešenjem MUP R. Srbije, br..... od tad i tad, prestao da bude drćžavljanin R. Srbije". Znači, čak ni tada nije potrebno državljanstvo ali je problem što ta državna administracija, kojoj je osnovni posao da "čuva ledja" državi kojoj "podmeću" sopstveni podanici, a ne da povezuje knjige i u jednom informacionom sistemu ima sve tačne podatke. Ja sam se oženio ženom iz mog sela, venčali smo se u opštini gde se vode naše matične knjige ali, svejedno, dvadeset godina u mom izvodu iz MRK nije pisalo da sam oženjen? Neko je to trebao da uradi ali je morao da otvori drugi orman a to je, očito, bilo teško.

Janko

pre 7 godina

"Taman da napisem hvala q*cu... A onda procitah zadnji pasus... Nikad nece da se ukine globa sirotinje!!!
Ej na 6 meseci vadimo uverenje da smo Srbi... IDIOTIZAM!!!"
(Pedja J7, 4. jun 2016 10:48)

I ja sam mislio da je nelogično da se uverenje o državljanstvu vadi više od jednom u toku života, medjutim, za razliku od izvoda iz matične knjige rodjenih (u kome su iznete činjenice, gde je ko i kada rodjen itd...), državljanstvo je moguće promeniti, ili imati dvojno pa se odreći Srpskog itd. Tako da ne znači da ćemo celog života biti državljani jedne zemlje, to je mislim jedini razlog zašto je potrebno pribavljati taj dokument.
Medjutim, problem je što je to ipak ovde toliko zakomplikovano, da bih najradije bio i svemirac, samo da mi ne treba bilo šta na šalterima u ovoj zemlji...
Ja bih želeo i da na svim mestima stoji jasno naznačene informacije o tome kome se žaliti na rad službenika...

idibegaj

pre 7 godina

a da li ce neko najzad ukinuti onaj omalovazavajuci porez na carinu, koji su komunisti nametnuli jos 1945. Svakoj vladi do sada je odgovaralo da dere narod, svi su isti i slozni sto se globa tice. A ako gospodja Udovicki toliko brine o ustedama gradjana, neka smanje armiju administracije i pljackaske takse (kad ih naplacuju ne pitaju koliko zaradjujete i da li uopste zaradjujete).

Sta pricas, ne razumem

pre 7 godina

Znaci, ukidajte te papire. A sto rece neko dole - ako padne sistem zatvorite salter i recite ljudima da dodju sutra. I problem resen. Zar je to tesko?
(Dacha, 4. jun 2016 15:48)

Pa i ukinuli su te papire. Od 08. juna. Pise u tekstu koji izgleda nisi procitao a komentarisao si ga. Banana narod...

hasamobudjavetorte

pre 7 godina

a najbolje su mi one scene.. odrastao lik.. odskolovao se odsluzio vojsku, pasos nema.. i traze mu dokaz da je drzavljanini ..bahahatluk

dzonikg

pre 7 godina

Pre 3 godine traze mi na jednom salteru u opstini u kragujevcu traze mi izvod iz maticne knige rodjenih..koje se vadi na salteru odmah pored .. znaci sede jedna do druge..i onda odes cekas red da platis taksu za taj izvod..odes na salter ,cekas red i onda ona tamo nadje u kompjuteru i odstampa ti izvod i onda odes na salter pored ,sacekas red i onda salterusa taj isti izvod koji je malopre odstampan skenira u kompjuteru..da li uposte treba ikakava komentar ...ludilo mozga.

Milos Ilic

pre 7 godina

Ovo ce napraviti haos, kako moze bez izvoda iz maticne knjige rodjenih mladjeg od 6 meseci? Sta ako sam se u tih 6 meseci ponovo rodio? Kako sluzbenik da zna da sam se uopste rodio? Salu na stranu imao sam cast da razgovaram sa osobom koja je bila ministar uprave (javna uprava i lokalna samouprava ili kako se tad zvalo) i pitam je ako drzava zahteva da imam lk zasto to nije besplatno. Koliko bi to uopste kostalo i u odnosu na ukupne rashode budzeta bi bilo kap u moru. Pasos i vozacka ok nek se placaju ali lk mora da bude besplatna. U krajnjoj liniji lk je obaveza i za srednjoskolca koji je napunio 18g a odakle on da plati. Doticna osoba je odgovorila da ona ne smatra da je lk veliki trosak za gradjane i da je moje razmisljanje vuse inat nego racio. Eto sta politicka elita misli o nama.
(Baxuz, 4. jun 2016 11:40)

Eh... Po novom sa 16 g. zivota je obavezna l. karta u Srbiji.

lela

pre 7 godina

Traze mi LK, ja im dam pasos, a dipl. prav. u opstini Rakovica kaze ne moze pasos zato sto pasos ne vazi u Srbiji vec samo u inostrastvu.

Znate, nije problem Zakon, problem je sto na salteru rade Srbi, a ne recimo Nemci. Nama je neophodan Zakon o obaveznom testu inteligencije za rad u drzavnim organima.

Dacha

pre 7 godina

"Zakon predviđa i kazne za službenike ako građanin podnese prekršajnu prijavu"

Ma svaka vam cast. Znaci, kaznjavacete nekog jednika koji sedi na salteru ceo dan i sprovodi proceduru koju su mu napisali sefovi, direktori, ministri ... A i ti doticni traze ljudima papire jer tako pise u nekom prastarom zakonu koji nije promenjen jos od 1950 i neke! Nego, dragi poslanici, manite se vi Seselja, narodnih nosnji, kafe od 7 dinara, popova, Kosova i slicnih gluposti i pocnite da RADITE SVOJ POSAO! A vas posao je da uzmete tekstove zakona u ruke i izbacite iz njih razne bizarnosti i gluposti. Poput one da mi neko trazi uverenje o drzavljanstvu, a imam srpski pasos i licnu kartu. Pa gde je tu logika?! Kako ja mogu da imam vazeci pasos i licnu kartu sa grbom Republike Srbije, a da ne budem drzavljanin?! U vremenu u kome zivimo, gde svaki klinac moze da sazna bilo koju javnu informaciju tako sto poput Aladina pomazi 2-3 puta svoj carobni telefon - nasa drzava i dalje ne moze da resi pristup bazama podataka koje sama odrzava! Znaci, ukidajte te papire. A sto rece neko dole - ako padne sistem zatvorite salter i recite ljudima da dodju sutra. I problem resen. Zar je to tesko?

Arhivator

pre 7 godina

Ovo je država koja večito sumnja u svoje sopstvene građane, koji joj stalno moraju nešto dokazivati (čak i to da su njeni državljani), gde su svi sumnjivi dok ne dokažu suprotno (ako dokažu).
Npr. za dete predškolskog uzrasta mora izvod iz MKR ne stariji od 6 meseci... A zašto? Šta će da se desi u tih kritičnih 6 meseci? Da neće možda dete da se uda/oženi pa promeni prezime? Ili ime? Možda pol?
I poenta je u državi. U sistemu. Nezavisno jesu li na vlasti crveni, beli, plavi, žuti, zeleni, šareni ili bezbojni.

Lucky

pre 7 godina

9.6 idem da zamenim oštećenu ličnu kartu i baš imam da vidim kada im ne odnesem izvod i državljanstvo šta će da kaže šalteruša.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mali marko, 4. jun 2016 13:10)

Ja sam pre 5 dana otisao da zamenim isteklu licnu kartu. Odneo uplatnice kao dokaz uplate takse i staru licnu kartu. Zakazao to pre podne termin za posle podne. Dosao u zakazano vreme, cekao manje od minuta i sve zavrsio za manje od 5 minuta. U Novom Sadu. Nikakvi izvodi nista. Iskreno nisam odneo izvod za nseto vec par godina.

Univerzalac

pre 7 godina

...naši ministri kao deca što trče sa jednog ringišpila na drugi, sad je ministar za manjine, pa onda ekonomije, pa zdravstva, pa odbrane.. Oni (svaki od njih) mogu biti ministri bilo čega..
(Tata spalio Đenku, 4. jun 2016 14:40)
Upravo tako. Što reče jedan pametan čovek:"Onaj ko ne zna ništa da radi, može se prihvatiti bilo kog posla."

C i n i k

pre 7 godina

Ne verujem da ce ovo da zazivi. A da jeste strasno,jeste. Zamislite da vam neko svakih 6 meseci trazi izvode a oni se vec nalaze kod njih ili na nekim drugim drzavnim jaslama ? To zato da bi narodu dodatno naplacivali, jer svaki taj papir kosta 1000 din min. Ne znam kako ce salteruse da prihvate ovo ali ne verujem ni u to da ce sve proci kako treba po narod ispred saltera.

John

pre 7 godina

Nisu smeli ni do sada. To je već pisalo i u starom zakonu.
Tako da se ovde može postaviti nekoliko pitanja:
- Zašto se zakon nije primenjivao
- Šta nam garantuje da će se sada primenjivati
- Zašto obmanjuju javnost

m

pre 7 godina

Dođem ti ja recimo da nesto obavim i meni salter radnik kaze daj izvod, ali teta Kori kaze da ne treba! Ti onda idi kod teta Kori! Daj izvod da ti zavrsim posao! Ne znam koliko je godina tacno proslo od ukidanja putnih naloga ali ih saobracajci i dalje traze. Ne znaju, ladno ne znaju! E tako ce da bude i sa salterskim radnicima. Najpre njih obavestiti i edukovati.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

A šta će vam uverernja bilo koje vrste? Jer, ima li smisla od "države" tražiti neku potvrdu, da bi toj istoj državi tu potvrdu predao? To što se u Srbiji radi, je jedini način da se zaposli 100.000 ljudi koji će presipati iz šupljeg u prazno.
A vi, moji dragi Srbi, vama treba spomenik dići šta trpite!
(Srpski politikanti, 4. jun 2016 14:57)
-------
Svaka čast. Rekli ste SUŠTINU, koju ovaj narod, navikao na povijena ledja i ropstvo, u bilo kom smislu te reči, nikako da primeti i izbori se protiv neopravdanog šikaniranja. Tačno je, ZAŠTO OD DRŽAVE TRAŽITI NEŠTO DA BI TO POSLE PREDAO TOJ ISTOJ DRŽAVI, SAMO NA DRUGOM ŠALTERU?! To je toliko logičan zaključak, posle koga nije potrebna nikakva diskusija. Naravno, naći će se pametnjakovići koji će biti protiv bilo kakvog redukovanja mogućnosti da se iživljavamo jedni nad drugima. I danas je nekima najvažniji što veći plavi štambilj, koji im garantuje ispravnost a njima daje na važnosti i pruža im mogućnost iživljavanja nad strankom, a sve u cilju "zaštrite" države od sopstvenih podanika.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Hahaha.. Već 10 godina laprdaju kako više ne moramo da vadimo IMKR malađi od 6 meseci, već da važi bilo koji sa tzv. hologramom. Svaki put kada sam doneo takav, naravno, tražili su koji nije stariji od 6 mrseci.. Nema ovde sposobnih i pametnih ljudi. Sve partijaši i politikanti, a skupština je kao dečji lunapark, pa tako i naši ministri kao deca što trče sa jednog ringišpila na drugi, sad je ministar za manjine, pa onda ekonomije, pa zdravstva, pa odbrane.. Oni (svaki od njih) mogu biti ministri bilo čega..

Srpski politikanti

pre 7 godina

A šta će vam uverernja bilo koje vrste? U Danskoj treba samo reći CPR broj (matični broj) i to je to. Nikakve potvrde, bez obzira o čemu se radi! Kupovao kuću, automobil, zapošljavao se - a da ne govorim o dokumentima - za sve to ne treba NIKAKVA POTVRDA! Jer, ima li smisla od "države" tražiti neku potvrdu, da bi toj istoj državi tu potvrdu predao? To što se u Srbiji radi, je jedini način da se zaposli 100.000 ljudi koji će presipati iz šupljeg u prazno.
A vi, moji dragi Srbi, vama treba spomenik dići šta trpite!

crni rok

pre 7 godina

Nije da nam je birokratija nikakva. Puno se toga promenilo, Ali se sporo menja. Razloga ima puno. Ovde samo jedan, razliciti sistemi banke podataka, na primer. Pa to vodi do tipicne situacije, da izvod izMKR dobijem zahvaljujuci kompjuterizaciji za 30 sekundi na salteru broj jedan, da bih ga licno odneo na Salter broj dva! Onda je kompjuter samo brza pisaca masina, a ne sredstvo za modernizaciju uprave. Na kraju krajeva, odnosno na pocetku jedne prave reforme treba da stoji pravilo: Ne ja Kao stranka treba/mora da vadam papire od saltera do saltera. "Salter" smo preuzeli nazalost od Austrijanaca a ne od Nemaca, ili sto ministarka rece, bukvalno se tumace zakoni, dodao bih jos, ali po balkanskom, birokratskom principu upotrebe najmanje moguce energije.

jummy

pre 7 godina

Je li to znači da saobraćajac više ne smije tražiti saobraćajnu i vozačku dozvolu od vozača automobila, jer ih imaju u svojoj evidenciji? Glupost

cobo

pre 7 godina

U Nemackoj ima cetiri vrste vozackih i sve vrede.Rodni list iz vremena Franje Josipa vredi jer je to dokaz o datumu rodjenja,imenu roditelja,prezimenu itd. A datum se ne moze promeniti ni roditelji.Stara valuta DM vredi neograniceno i moze se u neogranicenoj kolicini zameniti bez i malo nadoknade,samo za sumu vecu od 15 000 DM,treba licni dokument .Ako imas pola papirne novcanice eura zameni ti bez takse i to odmah.
Jednom Hrvatu koji je za vreme rata zazidao oko 300 hiljada dm i koje su zbog vlage propale,sest sluzbenika je sortiralo u nemackoj centralnoj banci u Frankfurtu i sastavljalo komadice i sve sto su uspeli sastaviti dobio je u novim novcanicama bez i jednog pfeniga nadoknade i provizije !!!!! I onda neko kaze to ti je Svabo,a sta je sa nama,jesmo li mi ludi ?

zvezdarac

pre 7 godina

@mali marko
Ako je LK koju menjaš nova LK, biometrijska, sa čipom ili bez (nije bitno), ne treba ti ništa od dodatnih dokumenata ili izvoda. Samo takse. Proverio ličnim primerom pri zameni još prošle godine.

Pol Pot

pre 7 godina

Ako tim zakonima nije predvidjena drakonska kazna za nepostovanje tog zakona, i to kazna koja ce biti izvesna i izvrsena, onda racunajte da nema nista od toga!

Inace takvih zakona bez kaznenih odredbi ili zakona koji se ne primenjuju mi imamo vise nego celi ostatak sveta!

buuble

pre 7 godina

Za vas koji se pitate sta moze da se promeni u podacima iz MKR za pola godine: u MKR se unosi i podatak o bracnom stanju, sto znaci da vam po stupanju u brak/prekidu istog, izvod iz MKR sadrzi i taj podatak.

stranac 1952

pre 7 godina

Od tada je prošlo više od četrdeset godina i po mom dugogodišnjem iskustvu praksa je ostala ista. Šta nam garantuje da to neće biti i ovog puta?
(Perla, 4. jun 2016 12:56)
Niko i ništa!

Dejan

pre 7 godina

Da li je moguce.... Ne mogu da verujem da ce to I biti... "Izvod iz maticne knjige rodjenih, ne stariji of 6 meseci....." To je jedna od svetih zapovesti administracije

mali marko

pre 7 godina

9.6 idem da zamenim oštećenu ličnu kartu i baš imam da vidim kada im ne odnesem izvod i državljanstvo šta će da kaže šalteruša.

Alo

pre 7 godina

Nema potrebe za bilo kojim dokumentom koji od čoveka pravi pravnu ličnost i pokazuje da niko nije slobodan vec vlasništvo države. Takozvani matični broj dokazuje status ovce u stadu. Čovek se radja slobodan. Izvod rođenih je tapija. Čovek sa dokumentima je ovca u vlasništvu. Ali mi to želimo i posle se čudimo.

dont forget

pre 7 godina

A secam se onih dana..
"Overa fotokopije izvoda..."
ehh bilo ne ponovilo se...
(uvod u cipovanje, 4. jun 2016 11:41)

ne starijeg od sest meseci!

Nadzirac

pre 7 godina

Drzava ne "izdaje" nikakva dokumenta, ona ih PRODAJE, a to je bitna razlika. Ako drzava zahteva da svaka punoletna osoba ima licnu kartu, onda molim-lepo neka svakom od nas besplatno uruci istu. Isto kao sto je JNA svojevremeno besplatno "izdavala" vojne I zdravstvene knjizice jer su muskarci po volji drzave, a ne svojevoljno bivali regrutovani.

Druga je stvar ako neko zeli npr. pasos, to je document koji nije obavezan pa neka se to onda naplati, ali drzava nema moralno pravo da naplacuje dokumenta koja sama propise da su obavezni jer se sve onda svodi na neprestano otimanje para od gradjana koji stalno moraju da placaju birokratske fantazije. To je nesto sto se zove SUKOB INTERESA u sadejstvu sa MONOPOLOM.

Mnogo smo jadni.

..

pre 7 godina

Primena ovog konkretnog clana pocinje od 8.juna ove godine, a ostatak zakona od 2017., to se ne odnosi na ovu odredbu, za sve ove koji su se za to uhvatili.

gandalf

pre 7 godina

I postojeći zakon je branio da vam uzmu Izvod iz MKR, ali tu je "overena fotokopija" da sve vrati na staro. A pošto je lakše i jeftinije izvaditi novi nego overiti fotokopiju...

Djole

pre 7 godina

Za skeptike i sveznalice sa ovih ovog sajta (i ovih prostora) kojih nam ne manjka:
Puna primena Zakona počinje od 2017. godine i time se misli na neke druge instrumente iz ovog Zakona o koji nisu predmet ovog intervjua. Razmena podataka iz službenih evidencija o kojoj Ministarka govori KREĆE 08. juna!!!
Toliko.

sale

pre 7 godina

Nema od ovoga. Kao prvo, u Srbiji ne postoji jedinstveni sistem sa svim podacima, čak ga ni MUP nema, već za svakakve usluge građana moraju da ulazi u različite sisteme. Kao drugo, ovim se teraju državni službenici da nešto i rade za svojih osam sati sedenja na poslu, a što je u suprotnosti sa trenutnom praksom, a to je da kada je već dobio posao preko veze podrazumeva se da ništa ne radi i prima platu.

lbr

pre 7 godina

Ovde je samo potrebno znati sta se podrazumeva pod onim "kaznjavanjem sluzbenika". Ako se pri tome misli na neke minimalne novcane kazne koje ce placati uprava onda je to besmislica jer ce i te kazne, indirektno, opet placati sami gradjani. Jedina prava kazna je automatsko gubljenje posla i sluzbenika i onih koji su to naredili ili precutno odobravali.

maksa

pre 7 godina

Utopija.Sve institucije koje izdaju dokumenta imaju isto radno vreme kao i zaposleni.Da bi podneo bilo koji zahtev moraš doći lično ili opunomoćiti nekoga da to umesto tebe uradi.Da bi overio potpis na punomoćju treba da izgubiš par radnih sat. Da bi podigao dokumenta treba da imaš vezu ili da dođeš drugi dan.
Daleko je taj način rada. Moj komšija u nekom selu u Francuskoj kaže " jednom nedeljno dolazi opštinski službenik koji ispunjava zahteve za stranke a nakon sedam dana rešenja šalje na kućnu adresu.

Perla

pre 7 godina

Diplomirala sam na Pravnom fakultetu u Beogradu 1969. godine i ubrzo se zaposlila u jednom tada poznatom i moćnom preduzeću. Ubrzo po zaposlenju mojoj firmi stigne neko rešenje iz opštine, ne sećam se o čemu se radilo, ali je bilo neosnovano i nezakonito. Ja tada mlada i naivna, verujući u snagu zakona, dobro proučim tadašnji Zakon o upravnom postupku i izjavim žalbu, ali bez ikakvih pisanih priloga, jer su sve činjenice na koje sam se pozivala bile poznate opštini. U žalbi se pozovem na zakon i odredbu koja je propisivala da državni organ ne može da traži od stranke dostavljanje dokaza o stvarima koje ima u svojoj evidenciji. Nisam sigurna u formulaciju, ali je smisao bio ovakav kakav sam napisala. Posle izvesnog vremena dobijem odluku drugostepenog organa kojim se moja žalba odbija jer nisam uz nju dostavila potrebne dokaze. Tada sam prvi put shvatila da u ovoj državi zakon nije obavezan za svakoga, a naročito nije obavezan za državne organe.

Od tada je prošlo više od četrdeset godina i po mom dugogodišnjem iskustvu praksa je ostala ista. Šta nam garantuje da to neće biti i ovog puta?

cika pera

pre 7 godina

Za drzavljanstvo je i logicno, jer ga neko u tih sest meseci moze promeniti ili ga se odreci (u korist drugog).
Uvek sam se pitao zasto se izvod iz MKR mora vaditi, kad si rodjen jednom i ne moze se menjati. E tu sledi sledece. U izvodu se upisuje ako si ozenjen/udata i na osnovu toga se ne mogu ostvariti odredjena prava. Licno znam jer mi je tako objasnjeno jednom prilikom. Sva sreca pa sam to mogao da dokazem presudom o razvodu (nisam morao da se cimam do opstine).
Vadjenje ovih dokumenata je donekle i opravdano. Neopravdano je to sto ne postoji jedinstveni sistem u koji ce se pristupati, a u kome stoje svi ovi podaci.
Ali mislim da se u svetu postojanje ovakvog sistema zabranjeno, zbog ugrozavanja prava gradjana, jer bi svako mogao da pristupi svim podacima o licu.
Ne znam, nisam pametan.

sasa

pre 7 godina

Da...a izdavanje medjunarodne vozacke dozvole kosta oko 4000din.prvo u AMSS po papir pa u svoj SUP pa nazad u AMSS sa dve slike..gubis dva dana na poslu..prevoz jer u svom mestu nemam AMSS..dve slike..i 4000 raznih taksi!!! Da nije zalosno bilo bi smesno!Cuj MEDjUNARODNA VOZACKA DOZVOLA.a granica nam gde god se okrens na 100km.Cirkus i ubijanje naroda.

Mile

pre 7 godina

@South park U Bosni postoji već godinama ali u teoriji kao što će i ovde da postoji. U poreskoj upravi ti još uvek traže rodni list a kod matičara ti traže uverenje o prebivalištu i tako začarani krug.

infidel

pre 7 godina

Podloga da se ovo sprovede je bila moguća još 90tih uz vrlo malo love jer smo mogli da koristimo lokalne stručnjake za razvoj baza podataka, elektronskih obrazaca, softvera i mreže... sada samo tender i privatne firme... Pitam se ko je državnim institucijama provajder interneta...

Nepristojko

pre 7 godina

"Ona je podsetila i da je stari zakon predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala."

Toliko o tome. Uzalud se nadate, građani.

Baxuz

pre 7 godina

Ovo ce napraviti haos, kako moze bez izvoda iz maticne knjige rodjenih mladjeg od 6 meseci? Sta ako sam se u tih 6 meseci ponovo rodio? Kako sluzbenik da zna da sam se uopste rodio? Salu na stranu imao sam cast da razgovaram sa osobom koja je bila ministar uprave (javna uprava i lokalna samouprava ili kako se tad zvalo) i pitam je ako drzava zahteva da imam lk zasto to nije besplatno. Koliko bi to uopste kostalo i u odnosu na ukupne rashode budzeta bi bilo kap u moru. Pasos i vozacka ok nek se placaju ali lk mora da bude besplatna. U krajnjoj liniji lk je obaveza i za srednjoskolca koji je napunio 18g a odakle on da plati. Doticna osoba je odgovorila da ona ne smatra da je lk veliki trosak za gradjane i da je moje razmisljanje vuse inat nego racio. Eto sta politicka elita misli o nama.

zoki

pre 7 godina

Koliko para je dato za IT sistem policije i drzavnih sluzbi od 2000 na ovamo sve bi trebalo da moze da se zavrsi bez odlaska u bilo koju drzavnu sluzbu.

Kol

pre 7 godina

I trebalo je da dodje 2016 da bi nekom palo na pamet ovo resenje, koje se u normalnim drzavama podrazumeva, a i pitanje je da li ce i sada to da radi kod nas vazi moto sve sto moze jednostavno zakomplikuj sto vise!

Pera

pre 7 godina

@Kol Za one koji nisu pazljivo citali i koji su se prebrzo ponadali. Pročitajte ponovo poslednju rečenicu: "Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine."

ivan

pre 7 godina

нееее зашто то радите,сад нећу моћи да узмем слободан дан у фирми под изговором да морам да средим неке папире

rango_unchained

pre 7 godina

A i kad trazite, trazite bez onoga "ne stariji od 6 meseci", zbog toga ja moram da putujem 12 sati, a sta se to moglo promeniti u mom rodnom listu u proteklih 6 meseci?

Pedja J7

pre 7 godina

Taman da napisem hvala q*cu... A onda procitah zadnji pasus... Nikad nece da se ukine globa sirotinje!!!
Ej na 6 meseci vadimo uverenje da smo Srbi... IDIOTIZAM!!!

Djokica

pre 7 godina

1:Добар дан, изволите документа која су потребна.
2:Фали ти уверење о држављанству.
1:Али рекли су да то можете системски прибавити?!
2:Дечко, пао систем. Ако немаш ајде следећи.

Djokica

pre 7 godina

1:Добар дан, изволите документа која су потребна.
2:Фали ти уверење о држављанству.
1:Али рекли су да то можете системски прибавити?!
2:Дечко, пао систем. Ако немаш ајде следећи.

Pedja J7

pre 7 godina

Taman da napisem hvala q*cu... A onda procitah zadnji pasus... Nikad nece da se ukine globa sirotinje!!!
Ej na 6 meseci vadimo uverenje da smo Srbi... IDIOTIZAM!!!

Nadzirac

pre 7 godina

Drzava ne "izdaje" nikakva dokumenta, ona ih PRODAJE, a to je bitna razlika. Ako drzava zahteva da svaka punoletna osoba ima licnu kartu, onda molim-lepo neka svakom od nas besplatno uruci istu. Isto kao sto je JNA svojevremeno besplatno "izdavala" vojne I zdravstvene knjizice jer su muskarci po volji drzave, a ne svojevoljno bivali regrutovani.

Druga je stvar ako neko zeli npr. pasos, to je document koji nije obavezan pa neka se to onda naplati, ali drzava nema moralno pravo da naplacuje dokumenta koja sama propise da su obavezni jer se sve onda svodi na neprestano otimanje para od gradjana koji stalno moraju da placaju birokratske fantazije. To je nesto sto se zove SUKOB INTERESA u sadejstvu sa MONOPOLOM.

Mnogo smo jadni.

ivan

pre 7 godina

нееее зашто то радите,сад нећу моћи да узмем слободан дан у фирми под изговором да морам да средим неке папире

rango_unchained

pre 7 godina

A i kad trazite, trazite bez onoga "ne stariji od 6 meseci", zbog toga ja moram da putujem 12 sati, a sta se to moglo promeniti u mom rodnom listu u proteklih 6 meseci?

Baxuz

pre 7 godina

Ovo ce napraviti haos, kako moze bez izvoda iz maticne knjige rodjenih mladjeg od 6 meseci? Sta ako sam se u tih 6 meseci ponovo rodio? Kako sluzbenik da zna da sam se uopste rodio? Salu na stranu imao sam cast da razgovaram sa osobom koja je bila ministar uprave (javna uprava i lokalna samouprava ili kako se tad zvalo) i pitam je ako drzava zahteva da imam lk zasto to nije besplatno. Koliko bi to uopste kostalo i u odnosu na ukupne rashode budzeta bi bilo kap u moru. Pasos i vozacka ok nek se placaju ali lk mora da bude besplatna. U krajnjoj liniji lk je obaveza i za srednjoskolca koji je napunio 18g a odakle on da plati. Doticna osoba je odgovorila da ona ne smatra da je lk veliki trosak za gradjane i da je moje razmisljanje vuse inat nego racio. Eto sta politicka elita misli o nama.

Nepristojko

pre 7 godina

"Ona je podsetila i da je stari zakon predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala."

Toliko o tome. Uzalud se nadate, građani.

Kol

pre 7 godina

I trebalo je da dodje 2016 da bi nekom palo na pamet ovo resenje, koje se u normalnim drzavama podrazumeva, a i pitanje je da li ce i sada to da radi kod nas vazi moto sve sto moze jednostavno zakomplikuj sto vise!

dzonikg

pre 7 godina

Pre 3 godine traze mi na jednom salteru u opstini u kragujevcu traze mi izvod iz maticne knige rodjenih..koje se vadi na salteru odmah pored .. znaci sede jedna do druge..i onda odes cekas red da platis taksu za taj izvod..odes na salter ,cekas red i onda ona tamo nadje u kompjuteru i odstampa ti izvod i onda odes na salter pored ,sacekas red i onda salterusa taj isti izvod koji je malopre odstampan skenira u kompjuteru..da li uposte treba ikakava komentar ...ludilo mozga.

Perla

pre 7 godina

Diplomirala sam na Pravnom fakultetu u Beogradu 1969. godine i ubrzo se zaposlila u jednom tada poznatom i moćnom preduzeću. Ubrzo po zaposlenju mojoj firmi stigne neko rešenje iz opštine, ne sećam se o čemu se radilo, ali je bilo neosnovano i nezakonito. Ja tada mlada i naivna, verujući u snagu zakona, dobro proučim tadašnji Zakon o upravnom postupku i izjavim žalbu, ali bez ikakvih pisanih priloga, jer su sve činjenice na koje sam se pozivala bile poznate opštini. U žalbi se pozovem na zakon i odredbu koja je propisivala da državni organ ne može da traži od stranke dostavljanje dokaza o stvarima koje ima u svojoj evidenciji. Nisam sigurna u formulaciju, ali je smisao bio ovakav kakav sam napisala. Posle izvesnog vremena dobijem odluku drugostepenog organa kojim se moja žalba odbija jer nisam uz nju dostavila potrebne dokaze. Tada sam prvi put shvatila da u ovoj državi zakon nije obavezan za svakoga, a naročito nije obavezan za državne organe.

Od tada je prošlo više od četrdeset godina i po mom dugogodišnjem iskustvu praksa je ostala ista. Šta nam garantuje da to neće biti i ovog puta?

lela

pre 7 godina

Traze mi LK, ja im dam pasos, a dipl. prav. u opstini Rakovica kaze ne moze pasos zato sto pasos ne vazi u Srbiji vec samo u inostrastvu.

Znate, nije problem Zakon, problem je sto na salteru rade Srbi, a ne recimo Nemci. Nama je neophodan Zakon o obaveznom testu inteligencije za rad u drzavnim organima.

zoki

pre 7 godina

Koliko para je dato za IT sistem policije i drzavnih sluzbi od 2000 na ovamo sve bi trebalo da moze da se zavrsi bez odlaska u bilo koju drzavnu sluzbu.

Pera

pre 7 godina

@Kol Za one koji nisu pazljivo citali i koji su se prebrzo ponadali. Pročitajte ponovo poslednju rečenicu: "Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine."

sasa

pre 7 godina

Da...a izdavanje medjunarodne vozacke dozvole kosta oko 4000din.prvo u AMSS po papir pa u svoj SUP pa nazad u AMSS sa dve slike..gubis dva dana na poslu..prevoz jer u svom mestu nemam AMSS..dve slike..i 4000 raznih taksi!!! Da nije zalosno bilo bi smesno!Cuj MEDjUNARODNA VOZACKA DOZVOLA.a granica nam gde god se okrens na 100km.Cirkus i ubijanje naroda.

Arhivator

pre 7 godina

Ovo je država koja večito sumnja u svoje sopstvene građane, koji joj stalno moraju nešto dokazivati (čak i to da su njeni državljani), gde su svi sumnjivi dok ne dokažu suprotno (ako dokažu).
Npr. za dete predškolskog uzrasta mora izvod iz MKR ne stariji od 6 meseci... A zašto? Šta će da se desi u tih kritičnih 6 meseci? Da neće možda dete da se uda/oženi pa promeni prezime? Ili ime? Možda pol?
I poenta je u državi. U sistemu. Nezavisno jesu li na vlasti crveni, beli, plavi, žuti, zeleni, šareni ili bezbojni.

Srpski politikanti

pre 7 godina

A šta će vam uverernja bilo koje vrste? U Danskoj treba samo reći CPR broj (matični broj) i to je to. Nikakve potvrde, bez obzira o čemu se radi! Kupovao kuću, automobil, zapošljavao se - a da ne govorim o dokumentima - za sve to ne treba NIKAKVA POTVRDA! Jer, ima li smisla od "države" tražiti neku potvrdu, da bi toj istoj državi tu potvrdu predao? To što se u Srbiji radi, je jedini način da se zaposli 100.000 ljudi koji će presipati iz šupljeg u prazno.
A vi, moji dragi Srbi, vama treba spomenik dići šta trpite!

sale

pre 7 godina

Nema od ovoga. Kao prvo, u Srbiji ne postoji jedinstveni sistem sa svim podacima, čak ga ni MUP nema, već za svakakve usluge građana moraju da ulazi u različite sisteme. Kao drugo, ovim se teraju državni službenici da nešto i rade za svojih osam sati sedenja na poslu, a što je u suprotnosti sa trenutnom praksom, a to je da kada je već dobio posao preko veze podrazumeva se da ništa ne radi i prima platu.

cobo

pre 7 godina

U Nemackoj ima cetiri vrste vozackih i sve vrede.Rodni list iz vremena Franje Josipa vredi jer je to dokaz o datumu rodjenja,imenu roditelja,prezimenu itd. A datum se ne moze promeniti ni roditelji.Stara valuta DM vredi neograniceno i moze se u neogranicenoj kolicini zameniti bez i malo nadoknade,samo za sumu vecu od 15 000 DM,treba licni dokument .Ako imas pola papirne novcanice eura zameni ti bez takse i to odmah.
Jednom Hrvatu koji je za vreme rata zazidao oko 300 hiljada dm i koje su zbog vlage propale,sest sluzbenika je sortiralo u nemackoj centralnoj banci u Frankfurtu i sastavljalo komadice i sve sto su uspeli sastaviti dobio je u novim novcanicama bez i jednog pfeniga nadoknade i provizije !!!!! I onda neko kaze to ti je Svabo,a sta je sa nama,jesmo li mi ludi ?

Dejan

pre 7 godina

Da li je moguce.... Ne mogu da verujem da ce to I biti... "Izvod iz maticne knjige rodjenih, ne stariji of 6 meseci....." To je jedna od svetih zapovesti administracije

dont forget

pre 7 godina

A secam se onih dana..
"Overa fotokopije izvoda..."
ehh bilo ne ponovilo se...
(uvod u cipovanje, 4. jun 2016 11:41)

ne starijeg od sest meseci!

Dacha

pre 7 godina

"Zakon predviđa i kazne za službenike ako građanin podnese prekršajnu prijavu"

Ma svaka vam cast. Znaci, kaznjavacete nekog jednika koji sedi na salteru ceo dan i sprovodi proceduru koju su mu napisali sefovi, direktori, ministri ... A i ti doticni traze ljudima papire jer tako pise u nekom prastarom zakonu koji nije promenjen jos od 1950 i neke! Nego, dragi poslanici, manite se vi Seselja, narodnih nosnji, kafe od 7 dinara, popova, Kosova i slicnih gluposti i pocnite da RADITE SVOJ POSAO! A vas posao je da uzmete tekstove zakona u ruke i izbacite iz njih razne bizarnosti i gluposti. Poput one da mi neko trazi uverenje o drzavljanstvu, a imam srpski pasos i licnu kartu. Pa gde je tu logika?! Kako ja mogu da imam vazeci pasos i licnu kartu sa grbom Republike Srbije, a da ne budem drzavljanin?! U vremenu u kome zivimo, gde svaki klinac moze da sazna bilo koju javnu informaciju tako sto poput Aladina pomazi 2-3 puta svoj carobni telefon - nasa drzava i dalje ne moze da resi pristup bazama podataka koje sama odrzava! Znaci, ukidajte te papire. A sto rece neko dole - ako padne sistem zatvorite salter i recite ljudima da dodju sutra. I problem resen. Zar je to tesko?

John

pre 7 godina

Nisu smeli ni do sada. To je već pisalo i u starom zakonu.
Tako da se ovde može postaviti nekoliko pitanja:
- Zašto se zakon nije primenjivao
- Šta nam garantuje da će se sada primenjivati
- Zašto obmanjuju javnost

Mile

pre 7 godina

@South park U Bosni postoji već godinama ali u teoriji kao što će i ovde da postoji. U poreskoj upravi ti još uvek traže rodni list a kod matičara ti traže uverenje o prebivalištu i tako začarani krug.

hasamobudjavetorte

pre 7 godina

a najbolje su mi one scene.. odrastao lik.. odskolovao se odsluzio vojsku, pasos nema.. i traze mu dokaz da je drzavljanini ..bahahatluk

Mladen Mladenović

pre 7 godina

A šta će vam uverernja bilo koje vrste? Jer, ima li smisla od "države" tražiti neku potvrdu, da bi toj istoj državi tu potvrdu predao? To što se u Srbiji radi, je jedini način da se zaposli 100.000 ljudi koji će presipati iz šupljeg u prazno.
A vi, moji dragi Srbi, vama treba spomenik dići šta trpite!
(Srpski politikanti, 4. jun 2016 14:57)
-------
Svaka čast. Rekli ste SUŠTINU, koju ovaj narod, navikao na povijena ledja i ropstvo, u bilo kom smislu te reči, nikako da primeti i izbori se protiv neopravdanog šikaniranja. Tačno je, ZAŠTO OD DRŽAVE TRAŽITI NEŠTO DA BI TO POSLE PREDAO TOJ ISTOJ DRŽAVI, SAMO NA DRUGOM ŠALTERU?! To je toliko logičan zaključak, posle koga nije potrebna nikakva diskusija. Naravno, naći će se pametnjakovići koji će biti protiv bilo kakvog redukovanja mogućnosti da se iživljavamo jedni nad drugima. I danas je nekima najvažniji što veći plavi štambilj, koji im garantuje ispravnost a njima daje na važnosti i pruža im mogućnost iživljavanja nad strankom, a sve u cilju "zaštrite" države od sopstvenih podanika.

mali marko

pre 7 godina

9.6 idem da zamenim oštećenu ličnu kartu i baš imam da vidim kada im ne odnesem izvod i državljanstvo šta će da kaže šalteruša.

m

pre 7 godina

Dođem ti ja recimo da nesto obavim i meni salter radnik kaze daj izvod, ali teta Kori kaze da ne treba! Ti onda idi kod teta Kori! Daj izvod da ti zavrsim posao! Ne znam koliko je godina tacno proslo od ukidanja putnih naloga ali ih saobracajci i dalje traze. Ne znaju, ladno ne znaju! E tako ce da bude i sa salterskim radnicima. Najpre njih obavestiti i edukovati.

Univerzalac

pre 7 godina

...naši ministri kao deca što trče sa jednog ringišpila na drugi, sad je ministar za manjine, pa onda ekonomije, pa zdravstva, pa odbrane.. Oni (svaki od njih) mogu biti ministri bilo čega..
(Tata spalio Đenku, 4. jun 2016 14:40)
Upravo tako. Što reče jedan pametan čovek:"Onaj ko ne zna ništa da radi, može se prihvatiti bilo kog posla."

Pol Pot

pre 7 godina

Ako tim zakonima nije predvidjena drakonska kazna za nepostovanje tog zakona, i to kazna koja ce biti izvesna i izvrsena, onda racunajte da nema nista od toga!

Inace takvih zakona bez kaznenih odredbi ili zakona koji se ne primenjuju mi imamo vise nego celi ostatak sveta!

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Hahaha.. Već 10 godina laprdaju kako više ne moramo da vadimo IMKR malađi od 6 meseci, već da važi bilo koji sa tzv. hologramom. Svaki put kada sam doneo takav, naravno, tražili su koji nije stariji od 6 mrseci.. Nema ovde sposobnih i pametnih ljudi. Sve partijaši i politikanti, a skupština je kao dečji lunapark, pa tako i naši ministri kao deca što trče sa jednog ringišpila na drugi, sad je ministar za manjine, pa onda ekonomije, pa zdravstva, pa odbrane.. Oni (svaki od njih) mogu biti ministri bilo čega..

maksa

pre 7 godina

Utopija.Sve institucije koje izdaju dokumenta imaju isto radno vreme kao i zaposleni.Da bi podneo bilo koji zahtev moraš doći lično ili opunomoćiti nekoga da to umesto tebe uradi.Da bi overio potpis na punomoćju treba da izgubiš par radnih sat. Da bi podigao dokumenta treba da imaš vezu ili da dođeš drugi dan.
Daleko je taj način rada. Moj komšija u nekom selu u Francuskoj kaže " jednom nedeljno dolazi opštinski službenik koji ispunjava zahteve za stranke a nakon sedam dana rešenja šalje na kućnu adresu.

lbr

pre 7 godina

Ovde je samo potrebno znati sta se podrazumeva pod onim "kaznjavanjem sluzbenika". Ako se pri tome misli na neke minimalne novcane kazne koje ce placati uprava onda je to besmislica jer ce i te kazne, indirektno, opet placati sami gradjani. Jedina prava kazna je automatsko gubljenje posla i sluzbenika i onih koji su to naredili ili precutno odobravali.

infidel

pre 7 godina

Podloga da se ovo sprovede je bila moguća još 90tih uz vrlo malo love jer smo mogli da koristimo lokalne stručnjake za razvoj baza podataka, elektronskih obrazaca, softvera i mreže... sada samo tender i privatne firme... Pitam se ko je državnim institucijama provajder interneta...

gandalf

pre 7 godina

I postojeći zakon je branio da vam uzmu Izvod iz MKR, ali tu je "overena fotokopija" da sve vrati na staro. A pošto je lakše i jeftinije izvaditi novi nego overiti fotokopiju...

Alo

pre 7 godina

Nema potrebe za bilo kojim dokumentom koji od čoveka pravi pravnu ličnost i pokazuje da niko nije slobodan vec vlasništvo države. Takozvani matični broj dokazuje status ovce u stadu. Čovek se radja slobodan. Izvod rođenih je tapija. Čovek sa dokumentima je ovca u vlasništvu. Ali mi to želimo i posle se čudimo.

stranac 1952

pre 7 godina

Od tada je prošlo više od četrdeset godina i po mom dugogodišnjem iskustvu praksa je ostala ista. Šta nam garantuje da to neće biti i ovog puta?
(Perla, 4. jun 2016 12:56)
Niko i ništa!

Milos Ilic

pre 7 godina

Ovo ce napraviti haos, kako moze bez izvoda iz maticne knjige rodjenih mladjeg od 6 meseci? Sta ako sam se u tih 6 meseci ponovo rodio? Kako sluzbenik da zna da sam se uopste rodio? Salu na stranu imao sam cast da razgovaram sa osobom koja je bila ministar uprave (javna uprava i lokalna samouprava ili kako se tad zvalo) i pitam je ako drzava zahteva da imam lk zasto to nije besplatno. Koliko bi to uopste kostalo i u odnosu na ukupne rashode budzeta bi bilo kap u moru. Pasos i vozacka ok nek se placaju ali lk mora da bude besplatna. U krajnjoj liniji lk je obaveza i za srednjoskolca koji je napunio 18g a odakle on da plati. Doticna osoba je odgovorila da ona ne smatra da je lk veliki trosak za gradjane i da je moje razmisljanje vuse inat nego racio. Eto sta politicka elita misli o nama.
(Baxuz, 4. jun 2016 11:40)

Eh... Po novom sa 16 g. zivota je obavezna l. karta u Srbiji.

Lucky

pre 7 godina

9.6 idem da zamenim oštećenu ličnu kartu i baš imam da vidim kada im ne odnesem izvod i državljanstvo šta će da kaže šalteruša.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mali marko, 4. jun 2016 13:10)

Ja sam pre 5 dana otisao da zamenim isteklu licnu kartu. Odneo uplatnice kao dokaz uplate takse i staru licnu kartu. Zakazao to pre podne termin za posle podne. Dosao u zakazano vreme, cekao manje od minuta i sve zavrsio za manje od 5 minuta. U Novom Sadu. Nikakvi izvodi nista. Iskreno nisam odneo izvod za nseto vec par godina.

..

pre 7 godina

Primena ovog konkretnog clana pocinje od 8.juna ove godine, a ostatak zakona od 2017., to se ne odnosi na ovu odredbu, za sve ove koji su se za to uhvatili.

Djole

pre 7 godina

Za skeptike i sveznalice sa ovih ovog sajta (i ovih prostora) kojih nam ne manjka:
Puna primena Zakona počinje od 2017. godine i time se misli na neke druge instrumente iz ovog Zakona o koji nisu predmet ovog intervjua. Razmena podataka iz službenih evidencija o kojoj Ministarka govori KREĆE 08. juna!!!
Toliko.

C i n i k

pre 7 godina

Ne verujem da ce ovo da zazivi. A da jeste strasno,jeste. Zamislite da vam neko svakih 6 meseci trazi izvode a oni se vec nalaze kod njih ili na nekim drugim drzavnim jaslama ? To zato da bi narodu dodatno naplacivali, jer svaki taj papir kosta 1000 din min. Ne znam kako ce salteruse da prihvate ovo ali ne verujem ni u to da ce sve proci kako treba po narod ispred saltera.

crni rok

pre 7 godina

Nije da nam je birokratija nikakva. Puno se toga promenilo, Ali se sporo menja. Razloga ima puno. Ovde samo jedan, razliciti sistemi banke podataka, na primer. Pa to vodi do tipicne situacije, da izvod izMKR dobijem zahvaljujuci kompjuterizaciji za 30 sekundi na salteru broj jedan, da bih ga licno odneo na Salter broj dva! Onda je kompjuter samo brza pisaca masina, a ne sredstvo za modernizaciju uprave. Na kraju krajeva, odnosno na pocetku jedne prave reforme treba da stoji pravilo: Ne ja Kao stranka treba/mora da vadam papire od saltera do saltera. "Salter" smo preuzeli nazalost od Austrijanaca a ne od Nemaca, ili sto ministarka rece, bukvalno se tumace zakoni, dodao bih jos, ali po balkanskom, birokratskom principu upotrebe najmanje moguce energije.

zvezdarac

pre 7 godina

@mali marko
Ako je LK koju menjaš nova LK, biometrijska, sa čipom ili bez (nije bitno), ne treba ti ništa od dodatnih dokumenata ili izvoda. Samo takse. Proverio ličnim primerom pri zameni još prošle godine.

cika pera

pre 7 godina

Za drzavljanstvo je i logicno, jer ga neko u tih sest meseci moze promeniti ili ga se odreci (u korist drugog).
Uvek sam se pitao zasto se izvod iz MKR mora vaditi, kad si rodjen jednom i ne moze se menjati. E tu sledi sledece. U izvodu se upisuje ako si ozenjen/udata i na osnovu toga se ne mogu ostvariti odredjena prava. Licno znam jer mi je tako objasnjeno jednom prilikom. Sva sreca pa sam to mogao da dokazem presudom o razvodu (nisam morao da se cimam do opstine).
Vadjenje ovih dokumenata je donekle i opravdano. Neopravdano je to sto ne postoji jedinstveni sistem u koji ce se pristupati, a u kome stoje svi ovi podaci.
Ali mislim da se u svetu postojanje ovakvog sistema zabranjeno, zbog ugrozavanja prava gradjana, jer bi svako mogao da pristupi svim podacima o licu.
Ne znam, nisam pametan.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

I ja sam mislio da je nelogično da se uverenje o državljanstvu vadi više od jednom u toku života, medjutim, za razliku od izvoda iz matične knjige rodjenih (u kome su iznete činjenice, gde je ko i kada rodjen itd...), državljanstvo je moguće promeniti, ili imati dvojno pa se odreći Srpskog itd. Tako da ne znači da ćemo celog života biti državljani jedne zemlje, to je mislim jedini razlog zašto je potrebno pribavljati taj dokument.
Medjutim, problem je što je to ipak ovde toliko zakomplikovano, da bih najradije bio i svemirac, samo da mi ne treba bilo šta na šalterima u ovoj zemlji...
Ja bih želeo i da na svim mestima stoji jasno naznačene informacije o tome kome se žaliti na rad službenika...
(Janko, 4. jun 2016 21:58)
-------
Pa zar u izvodu iz MKR u rubrici "Napomene", gde se beleže sve promene, ne može da stoji i rečenica u sledećoj formi: "Imenovani je rešenjem MUP R. Srbije, br..... od tad i tad, prestao da bude drćžavljanin R. Srbije". Znači, čak ni tada nije potrebno državljanstvo ali je problem što ta državna administracija, kojoj je osnovni posao da "čuva ledja" državi kojoj "podmeću" sopstveni podanici, a ne da povezuje knjige i u jednom informacionom sistemu ima sve tačne podatke. Ja sam se oženio ženom iz mog sela, venčali smo se u opštini gde se vode naše matične knjige ali, svejedno, dvadeset godina u mom izvodu iz MRK nije pisalo da sam oženjen? Neko je to trebao da uradi ali je morao da otvori drugi orman a to je, očito, bilo teško.

buuble

pre 7 godina

Za vas koji se pitate sta moze da se promeni u podacima iz MKR za pola godine: u MKR se unosi i podatak o bracnom stanju, sto znaci da vam po stupanju u brak/prekidu istog, izvod iz MKR sadrzi i taj podatak.

jummy

pre 7 godina

Je li to znači da saobraćajac više ne smije tražiti saobraćajnu i vozačku dozvolu od vozača automobila, jer ih imaju u svojoj evidenciji? Glupost

idibegaj

pre 7 godina

a da li ce neko najzad ukinuti onaj omalovazavajuci porez na carinu, koji su komunisti nametnuli jos 1945. Svakoj vladi do sada je odgovaralo da dere narod, svi su isti i slozni sto se globa tice. A ako gospodja Udovicki toliko brine o ustedama gradjana, neka smanje armiju administracije i pljackaske takse (kad ih naplacuju ne pitaju koliko zaradjujete i da li uopste zaradjujete).

Janko

pre 7 godina

"Taman da napisem hvala q*cu... A onda procitah zadnji pasus... Nikad nece da se ukine globa sirotinje!!!
Ej na 6 meseci vadimo uverenje da smo Srbi... IDIOTIZAM!!!"
(Pedja J7, 4. jun 2016 10:48)

I ja sam mislio da je nelogično da se uverenje o državljanstvu vadi više od jednom u toku života, medjutim, za razliku od izvoda iz matične knjige rodjenih (u kome su iznete činjenice, gde je ko i kada rodjen itd...), državljanstvo je moguće promeniti, ili imati dvojno pa se odreći Srpskog itd. Tako da ne znači da ćemo celog života biti državljani jedne zemlje, to je mislim jedini razlog zašto je potrebno pribavljati taj dokument.
Medjutim, problem je što je to ipak ovde toliko zakomplikovano, da bih najradije bio i svemirac, samo da mi ne treba bilo šta na šalterima u ovoj zemlji...
Ja bih želeo i da na svim mestima stoji jasno naznačene informacije o tome kome se žaliti na rad službenika...

Sta pricas, ne razumem

pre 7 godina

Znaci, ukidajte te papire. A sto rece neko dole - ako padne sistem zatvorite salter i recite ljudima da dodju sutra. I problem resen. Zar je to tesko?
(Dacha, 4. jun 2016 15:48)

Pa i ukinuli su te papire. Od 08. juna. Pise u tekstu koji izgleda nisi procitao a komentarisao si ga. Banana narod...

Jelena

pre 7 godina

U julu sam isla da vadim potvrdu o rezidentnosti a kao prilog sam morala da predam i potvrdu o prebivalistu. Da li to znaci da sam nepotrebno vadila ovaj drugi papir?

jummy

pre 7 godina

Je li to znači da saobraćajac više ne smije tražiti saobraćajnu i vozačku dozvolu od vozača automobila, jer ih imaju u svojoj evidenciji? Glupost

cika pera

pre 7 godina

Za drzavljanstvo je i logicno, jer ga neko u tih sest meseci moze promeniti ili ga se odreci (u korist drugog).
Uvek sam se pitao zasto se izvod iz MKR mora vaditi, kad si rodjen jednom i ne moze se menjati. E tu sledi sledece. U izvodu se upisuje ako si ozenjen/udata i na osnovu toga se ne mogu ostvariti odredjena prava. Licno znam jer mi je tako objasnjeno jednom prilikom. Sva sreca pa sam to mogao da dokazem presudom o razvodu (nisam morao da se cimam do opstine).
Vadjenje ovih dokumenata je donekle i opravdano. Neopravdano je to sto ne postoji jedinstveni sistem u koji ce se pristupati, a u kome stoje svi ovi podaci.
Ali mislim da se u svetu postojanje ovakvog sistema zabranjeno, zbog ugrozavanja prava gradjana, jer bi svako mogao da pristupi svim podacima o licu.
Ne znam, nisam pametan.

buuble

pre 7 godina

Za vas koji se pitate sta moze da se promeni u podacima iz MKR za pola godine: u MKR se unosi i podatak o bracnom stanju, sto znaci da vam po stupanju u brak/prekidu istog, izvod iz MKR sadrzi i taj podatak.

Alo

pre 7 godina

Nema potrebe za bilo kojim dokumentom koji od čoveka pravi pravnu ličnost i pokazuje da niko nije slobodan vec vlasništvo države. Takozvani matični broj dokazuje status ovce u stadu. Čovek se radja slobodan. Izvod rođenih je tapija. Čovek sa dokumentima je ovca u vlasništvu. Ali mi to želimo i posle se čudimo.

ivan

pre 7 godina

нееее зашто то радите,сад нећу моћи да узмем слободан дан у фирми под изговором да морам да средим неке папире

Dacha

pre 7 godina

"Zakon predviđa i kazne za službenike ako građanin podnese prekršajnu prijavu"

Ma svaka vam cast. Znaci, kaznjavacete nekog jednika koji sedi na salteru ceo dan i sprovodi proceduru koju su mu napisali sefovi, direktori, ministri ... A i ti doticni traze ljudima papire jer tako pise u nekom prastarom zakonu koji nije promenjen jos od 1950 i neke! Nego, dragi poslanici, manite se vi Seselja, narodnih nosnji, kafe od 7 dinara, popova, Kosova i slicnih gluposti i pocnite da RADITE SVOJ POSAO! A vas posao je da uzmete tekstove zakona u ruke i izbacite iz njih razne bizarnosti i gluposti. Poput one da mi neko trazi uverenje o drzavljanstvu, a imam srpski pasos i licnu kartu. Pa gde je tu logika?! Kako ja mogu da imam vazeci pasos i licnu kartu sa grbom Republike Srbije, a da ne budem drzavljanin?! U vremenu u kome zivimo, gde svaki klinac moze da sazna bilo koju javnu informaciju tako sto poput Aladina pomazi 2-3 puta svoj carobni telefon - nasa drzava i dalje ne moze da resi pristup bazama podataka koje sama odrzava! Znaci, ukidajte te papire. A sto rece neko dole - ako padne sistem zatvorite salter i recite ljudima da dodju sutra. I problem resen. Zar je to tesko?

Djole

pre 7 godina

Za skeptike i sveznalice sa ovih ovog sajta (i ovih prostora) kojih nam ne manjka:
Puna primena Zakona počinje od 2017. godine i time se misli na neke druge instrumente iz ovog Zakona o koji nisu predmet ovog intervjua. Razmena podataka iz službenih evidencija o kojoj Ministarka govori KREĆE 08. juna!!!
Toliko.

Djokica

pre 7 godina

1:Добар дан, изволите документа која су потребна.
2:Фали ти уверење о држављанству.
1:Али рекли су да то можете системски прибавити?!
2:Дечко, пао систем. Ако немаш ајде следећи.

sasa

pre 7 godina

Da...a izdavanje medjunarodne vozacke dozvole kosta oko 4000din.prvo u AMSS po papir pa u svoj SUP pa nazad u AMSS sa dve slike..gubis dva dana na poslu..prevoz jer u svom mestu nemam AMSS..dve slike..i 4000 raznih taksi!!! Da nije zalosno bilo bi smesno!Cuj MEDjUNARODNA VOZACKA DOZVOLA.a granica nam gde god se okrens na 100km.Cirkus i ubijanje naroda.

Sta pricas, ne razumem

pre 7 godina

Znaci, ukidajte te papire. A sto rece neko dole - ako padne sistem zatvorite salter i recite ljudima da dodju sutra. I problem resen. Zar je to tesko?
(Dacha, 4. jun 2016 15:48)

Pa i ukinuli su te papire. Od 08. juna. Pise u tekstu koji izgleda nisi procitao a komentarisao si ga. Banana narod...

lbr

pre 7 godina

Ovde je samo potrebno znati sta se podrazumeva pod onim "kaznjavanjem sluzbenika". Ako se pri tome misli na neke minimalne novcane kazne koje ce placati uprava onda je to besmislica jer ce i te kazne, indirektno, opet placati sami gradjani. Jedina prava kazna je automatsko gubljenje posla i sluzbenika i onih koji su to naredili ili precutno odobravali.

Pedja J7

pre 7 godina

Taman da napisem hvala q*cu... A onda procitah zadnji pasus... Nikad nece da se ukine globa sirotinje!!!
Ej na 6 meseci vadimo uverenje da smo Srbi... IDIOTIZAM!!!

Nadzirac

pre 7 godina

Drzava ne "izdaje" nikakva dokumenta, ona ih PRODAJE, a to je bitna razlika. Ako drzava zahteva da svaka punoletna osoba ima licnu kartu, onda molim-lepo neka svakom od nas besplatno uruci istu. Isto kao sto je JNA svojevremeno besplatno "izdavala" vojne I zdravstvene knjizice jer su muskarci po volji drzave, a ne svojevoljno bivali regrutovani.

Druga je stvar ako neko zeli npr. pasos, to je document koji nije obavezan pa neka se to onda naplati, ali drzava nema moralno pravo da naplacuje dokumenta koja sama propise da su obavezni jer se sve onda svodi na neprestano otimanje para od gradjana koji stalno moraju da placaju birokratske fantazije. To je nesto sto se zove SUKOB INTERESA u sadejstvu sa MONOPOLOM.

Mnogo smo jadni.

Kol

pre 7 godina

I trebalo je da dodje 2016 da bi nekom palo na pamet ovo resenje, koje se u normalnim drzavama podrazumeva, a i pitanje je da li ce i sada to da radi kod nas vazi moto sve sto moze jednostavno zakomplikuj sto vise!

Pera

pre 7 godina

@Kol Za one koji nisu pazljivo citali i koji su se prebrzo ponadali. Pročitajte ponovo poslednju rečenicu: "Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine."

sale

pre 7 godina

Nema od ovoga. Kao prvo, u Srbiji ne postoji jedinstveni sistem sa svim podacima, čak ga ni MUP nema, već za svakakve usluge građana moraju da ulazi u različite sisteme. Kao drugo, ovim se teraju državni službenici da nešto i rade za svojih osam sati sedenja na poslu, a što je u suprotnosti sa trenutnom praksom, a to je da kada je već dobio posao preko veze podrazumeva se da ništa ne radi i prima platu.

Perla

pre 7 godina

Diplomirala sam na Pravnom fakultetu u Beogradu 1969. godine i ubrzo se zaposlila u jednom tada poznatom i moćnom preduzeću. Ubrzo po zaposlenju mojoj firmi stigne neko rešenje iz opštine, ne sećam se o čemu se radilo, ali je bilo neosnovano i nezakonito. Ja tada mlada i naivna, verujući u snagu zakona, dobro proučim tadašnji Zakon o upravnom postupku i izjavim žalbu, ali bez ikakvih pisanih priloga, jer su sve činjenice na koje sam se pozivala bile poznate opštini. U žalbi se pozovem na zakon i odredbu koja je propisivala da državni organ ne može da traži od stranke dostavljanje dokaza o stvarima koje ima u svojoj evidenciji. Nisam sigurna u formulaciju, ali je smisao bio ovakav kakav sam napisala. Posle izvesnog vremena dobijem odluku drugostepenog organa kojim se moja žalba odbija jer nisam uz nju dostavila potrebne dokaze. Tada sam prvi put shvatila da u ovoj državi zakon nije obavezan za svakoga, a naročito nije obavezan za državne organe.

Od tada je prošlo više od četrdeset godina i po mom dugogodišnjem iskustvu praksa je ostala ista. Šta nam garantuje da to neće biti i ovog puta?

rango_unchained

pre 7 godina

A i kad trazite, trazite bez onoga "ne stariji od 6 meseci", zbog toga ja moram da putujem 12 sati, a sta se to moglo promeniti u mom rodnom listu u proteklih 6 meseci?

Lucky

pre 7 godina

9.6 idem da zamenim oštećenu ličnu kartu i baš imam da vidim kada im ne odnesem izvod i državljanstvo šta će da kaže šalteruša.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mali marko, 4. jun 2016 13:10)

Ja sam pre 5 dana otisao da zamenim isteklu licnu kartu. Odneo uplatnice kao dokaz uplate takse i staru licnu kartu. Zakazao to pre podne termin za posle podne. Dosao u zakazano vreme, cekao manje od minuta i sve zavrsio za manje od 5 minuta. U Novom Sadu. Nikakvi izvodi nista. Iskreno nisam odneo izvod za nseto vec par godina.

Baxuz

pre 7 godina

Ovo ce napraviti haos, kako moze bez izvoda iz maticne knjige rodjenih mladjeg od 6 meseci? Sta ako sam se u tih 6 meseci ponovo rodio? Kako sluzbenik da zna da sam se uopste rodio? Salu na stranu imao sam cast da razgovaram sa osobom koja je bila ministar uprave (javna uprava i lokalna samouprava ili kako se tad zvalo) i pitam je ako drzava zahteva da imam lk zasto to nije besplatno. Koliko bi to uopste kostalo i u odnosu na ukupne rashode budzeta bi bilo kap u moru. Pasos i vozacka ok nek se placaju ali lk mora da bude besplatna. U krajnjoj liniji lk je obaveza i za srednjoskolca koji je napunio 18g a odakle on da plati. Doticna osoba je odgovorila da ona ne smatra da je lk veliki trosak za gradjane i da je moje razmisljanje vuse inat nego racio. Eto sta politicka elita misli o nama.

..

pre 7 godina

Primena ovog konkretnog clana pocinje od 8.juna ove godine, a ostatak zakona od 2017., to se ne odnosi na ovu odredbu, za sve ove koji su se za to uhvatili.

maksa

pre 7 godina

Utopija.Sve institucije koje izdaju dokumenta imaju isto radno vreme kao i zaposleni.Da bi podneo bilo koji zahtev moraš doći lično ili opunomoćiti nekoga da to umesto tebe uradi.Da bi overio potpis na punomoćju treba da izgubiš par radnih sat. Da bi podigao dokumenta treba da imaš vezu ili da dođeš drugi dan.
Daleko je taj način rada. Moj komšija u nekom selu u Francuskoj kaže " jednom nedeljno dolazi opštinski službenik koji ispunjava zahteve za stranke a nakon sedam dana rešenja šalje na kućnu adresu.

stranac 1952

pre 7 godina

Od tada je prošlo više od četrdeset godina i po mom dugogodišnjem iskustvu praksa je ostala ista. Šta nam garantuje da to neće biti i ovog puta?
(Perla, 4. jun 2016 12:56)
Niko i ništa!

crni rok

pre 7 godina

Nije da nam je birokratija nikakva. Puno se toga promenilo, Ali se sporo menja. Razloga ima puno. Ovde samo jedan, razliciti sistemi banke podataka, na primer. Pa to vodi do tipicne situacije, da izvod izMKR dobijem zahvaljujuci kompjuterizaciji za 30 sekundi na salteru broj jedan, da bih ga licno odneo na Salter broj dva! Onda je kompjuter samo brza pisaca masina, a ne sredstvo za modernizaciju uprave. Na kraju krajeva, odnosno na pocetku jedne prave reforme treba da stoji pravilo: Ne ja Kao stranka treba/mora da vadam papire od saltera do saltera. "Salter" smo preuzeli nazalost od Austrijanaca a ne od Nemaca, ili sto ministarka rece, bukvalno se tumace zakoni, dodao bih jos, ali po balkanskom, birokratskom principu upotrebe najmanje moguce energije.

Dejan

pre 7 godina

Da li je moguce.... Ne mogu da verujem da ce to I biti... "Izvod iz maticne knjige rodjenih, ne stariji of 6 meseci....." To je jedna od svetih zapovesti administracije

mali marko

pre 7 godina

9.6 idem da zamenim oštećenu ličnu kartu i baš imam da vidim kada im ne odnesem izvod i državljanstvo šta će da kaže šalteruša.

cobo

pre 7 godina

U Nemackoj ima cetiri vrste vozackih i sve vrede.Rodni list iz vremena Franje Josipa vredi jer je to dokaz o datumu rodjenja,imenu roditelja,prezimenu itd. A datum se ne moze promeniti ni roditelji.Stara valuta DM vredi neograniceno i moze se u neogranicenoj kolicini zameniti bez i malo nadoknade,samo za sumu vecu od 15 000 DM,treba licni dokument .Ako imas pola papirne novcanice eura zameni ti bez takse i to odmah.
Jednom Hrvatu koji je za vreme rata zazidao oko 300 hiljada dm i koje su zbog vlage propale,sest sluzbenika je sortiralo u nemackoj centralnoj banci u Frankfurtu i sastavljalo komadice i sve sto su uspeli sastaviti dobio je u novim novcanicama bez i jednog pfeniga nadoknade i provizije !!!!! I onda neko kaze to ti je Svabo,a sta je sa nama,jesmo li mi ludi ?

Univerzalac

pre 7 godina

...naši ministri kao deca što trče sa jednog ringišpila na drugi, sad je ministar za manjine, pa onda ekonomije, pa zdravstva, pa odbrane.. Oni (svaki od njih) mogu biti ministri bilo čega..
(Tata spalio Đenku, 4. jun 2016 14:40)
Upravo tako. Što reče jedan pametan čovek:"Onaj ko ne zna ništa da radi, može se prihvatiti bilo kog posla."

C i n i k

pre 7 godina

Ne verujem da ce ovo da zazivi. A da jeste strasno,jeste. Zamislite da vam neko svakih 6 meseci trazi izvode a oni se vec nalaze kod njih ili na nekim drugim drzavnim jaslama ? To zato da bi narodu dodatno naplacivali, jer svaki taj papir kosta 1000 din min. Ne znam kako ce salteruse da prihvate ovo ali ne verujem ni u to da ce sve proci kako treba po narod ispred saltera.

lela

pre 7 godina

Traze mi LK, ja im dam pasos, a dipl. prav. u opstini Rakovica kaze ne moze pasos zato sto pasos ne vazi u Srbiji vec samo u inostrastvu.

Znate, nije problem Zakon, problem je sto na salteru rade Srbi, a ne recimo Nemci. Nama je neophodan Zakon o obaveznom testu inteligencije za rad u drzavnim organima.

Mile

pre 7 godina

@South park U Bosni postoji već godinama ali u teoriji kao što će i ovde da postoji. U poreskoj upravi ti još uvek traže rodni list a kod matičara ti traže uverenje o prebivalištu i tako začarani krug.

Nepristojko

pre 7 godina

"Ona je podsetila i da je stari zakon predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala."

Toliko o tome. Uzalud se nadate, građani.

infidel

pre 7 godina

Podloga da se ovo sprovede je bila moguća još 90tih uz vrlo malo love jer smo mogli da koristimo lokalne stručnjake za razvoj baza podataka, elektronskih obrazaca, softvera i mreže... sada samo tender i privatne firme... Pitam se ko je državnim institucijama provajder interneta...

dzonikg

pre 7 godina

Pre 3 godine traze mi na jednom salteru u opstini u kragujevcu traze mi izvod iz maticne knige rodjenih..koje se vadi na salteru odmah pored .. znaci sede jedna do druge..i onda odes cekas red da platis taksu za taj izvod..odes na salter ,cekas red i onda ona tamo nadje u kompjuteru i odstampa ti izvod i onda odes na salter pored ,sacekas red i onda salterusa taj isti izvod koji je malopre odstampan skenira u kompjuteru..da li uposte treba ikakava komentar ...ludilo mozga.

Arhivator

pre 7 godina

Ovo je država koja večito sumnja u svoje sopstvene građane, koji joj stalno moraju nešto dokazivati (čak i to da su njeni državljani), gde su svi sumnjivi dok ne dokažu suprotno (ako dokažu).
Npr. za dete predškolskog uzrasta mora izvod iz MKR ne stariji od 6 meseci... A zašto? Šta će da se desi u tih kritičnih 6 meseci? Da neće možda dete da se uda/oženi pa promeni prezime? Ili ime? Možda pol?
I poenta je u državi. U sistemu. Nezavisno jesu li na vlasti crveni, beli, plavi, žuti, zeleni, šareni ili bezbojni.

hasamobudjavetorte

pre 7 godina

a najbolje su mi one scene.. odrastao lik.. odskolovao se odsluzio vojsku, pasos nema.. i traze mu dokaz da je drzavljanini ..bahahatluk

zoki

pre 7 godina

Koliko para je dato za IT sistem policije i drzavnih sluzbi od 2000 na ovamo sve bi trebalo da moze da se zavrsi bez odlaska u bilo koju drzavnu sluzbu.

Janko

pre 7 godina

"Taman da napisem hvala q*cu... A onda procitah zadnji pasus... Nikad nece da se ukine globa sirotinje!!!
Ej na 6 meseci vadimo uverenje da smo Srbi... IDIOTIZAM!!!"
(Pedja J7, 4. jun 2016 10:48)

I ja sam mislio da je nelogično da se uverenje o državljanstvu vadi više od jednom u toku života, medjutim, za razliku od izvoda iz matične knjige rodjenih (u kome su iznete činjenice, gde je ko i kada rodjen itd...), državljanstvo je moguće promeniti, ili imati dvojno pa se odreći Srpskog itd. Tako da ne znači da ćemo celog života biti državljani jedne zemlje, to je mislim jedini razlog zašto je potrebno pribavljati taj dokument.
Medjutim, problem je što je to ipak ovde toliko zakomplikovano, da bih najradije bio i svemirac, samo da mi ne treba bilo šta na šalterima u ovoj zemlji...
Ja bih želeo i da na svim mestima stoji jasno naznačene informacije o tome kome se žaliti na rad službenika...

Mladen Mladenović

pre 7 godina

I ja sam mislio da je nelogično da se uverenje o državljanstvu vadi više od jednom u toku života, medjutim, za razliku od izvoda iz matične knjige rodjenih (u kome su iznete činjenice, gde je ko i kada rodjen itd...), državljanstvo je moguće promeniti, ili imati dvojno pa se odreći Srpskog itd. Tako da ne znači da ćemo celog života biti državljani jedne zemlje, to je mislim jedini razlog zašto je potrebno pribavljati taj dokument.
Medjutim, problem je što je to ipak ovde toliko zakomplikovano, da bih najradije bio i svemirac, samo da mi ne treba bilo šta na šalterima u ovoj zemlji...
Ja bih želeo i da na svim mestima stoji jasno naznačene informacije o tome kome se žaliti na rad službenika...
(Janko, 4. jun 2016 21:58)
-------
Pa zar u izvodu iz MKR u rubrici "Napomene", gde se beleže sve promene, ne može da stoji i rečenica u sledećoj formi: "Imenovani je rešenjem MUP R. Srbije, br..... od tad i tad, prestao da bude drćžavljanin R. Srbije". Znači, čak ni tada nije potrebno državljanstvo ali je problem što ta državna administracija, kojoj je osnovni posao da "čuva ledja" državi kojoj "podmeću" sopstveni podanici, a ne da povezuje knjige i u jednom informacionom sistemu ima sve tačne podatke. Ja sam se oženio ženom iz mog sela, venčali smo se u opštini gde se vode naše matične knjige ali, svejedno, dvadeset godina u mom izvodu iz MRK nije pisalo da sam oženjen? Neko je to trebao da uradi ali je morao da otvori drugi orman a to je, očito, bilo teško.

dont forget

pre 7 godina

A secam se onih dana..
"Overa fotokopije izvoda..."
ehh bilo ne ponovilo se...
(uvod u cipovanje, 4. jun 2016 11:41)

ne starijeg od sest meseci!

Pol Pot

pre 7 godina

Ako tim zakonima nije predvidjena drakonska kazna za nepostovanje tog zakona, i to kazna koja ce biti izvesna i izvrsena, onda racunajte da nema nista od toga!

Inace takvih zakona bez kaznenih odredbi ili zakona koji se ne primenjuju mi imamo vise nego celi ostatak sveta!

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Hahaha.. Već 10 godina laprdaju kako više ne moramo da vadimo IMKR malađi od 6 meseci, već da važi bilo koji sa tzv. hologramom. Svaki put kada sam doneo takav, naravno, tražili su koji nije stariji od 6 mrseci.. Nema ovde sposobnih i pametnih ljudi. Sve partijaši i politikanti, a skupština je kao dečji lunapark, pa tako i naši ministri kao deca što trče sa jednog ringišpila na drugi, sad je ministar za manjine, pa onda ekonomije, pa zdravstva, pa odbrane.. Oni (svaki od njih) mogu biti ministri bilo čega..

Mladen Mladenović

pre 7 godina

A šta će vam uverernja bilo koje vrste? Jer, ima li smisla od "države" tražiti neku potvrdu, da bi toj istoj državi tu potvrdu predao? To što se u Srbiji radi, je jedini način da se zaposli 100.000 ljudi koji će presipati iz šupljeg u prazno.
A vi, moji dragi Srbi, vama treba spomenik dići šta trpite!
(Srpski politikanti, 4. jun 2016 14:57)
-------
Svaka čast. Rekli ste SUŠTINU, koju ovaj narod, navikao na povijena ledja i ropstvo, u bilo kom smislu te reči, nikako da primeti i izbori se protiv neopravdanog šikaniranja. Tačno je, ZAŠTO OD DRŽAVE TRAŽITI NEŠTO DA BI TO POSLE PREDAO TOJ ISTOJ DRŽAVI, SAMO NA DRUGOM ŠALTERU?! To je toliko logičan zaključak, posle koga nije potrebna nikakva diskusija. Naravno, naći će se pametnjakovići koji će biti protiv bilo kakvog redukovanja mogućnosti da se iživljavamo jedni nad drugima. I danas je nekima najvažniji što veći plavi štambilj, koji im garantuje ispravnost a njima daje na važnosti i pruža im mogućnost iživljavanja nad strankom, a sve u cilju "zaštrite" države od sopstvenih podanika.

gandalf

pre 7 godina

I postojeći zakon je branio da vam uzmu Izvod iz MKR, ali tu je "overena fotokopija" da sve vrati na staro. A pošto je lakše i jeftinije izvaditi novi nego overiti fotokopiju...

zvezdarac

pre 7 godina

@mali marko
Ako je LK koju menjaš nova LK, biometrijska, sa čipom ili bez (nije bitno), ne treba ti ništa od dodatnih dokumenata ili izvoda. Samo takse. Proverio ličnim primerom pri zameni još prošle godine.

Srpski politikanti

pre 7 godina

A šta će vam uverernja bilo koje vrste? U Danskoj treba samo reći CPR broj (matični broj) i to je to. Nikakve potvrde, bez obzira o čemu se radi! Kupovao kuću, automobil, zapošljavao se - a da ne govorim o dokumentima - za sve to ne treba NIKAKVA POTVRDA! Jer, ima li smisla od "države" tražiti neku potvrdu, da bi toj istoj državi tu potvrdu predao? To što se u Srbiji radi, je jedini način da se zaposli 100.000 ljudi koji će presipati iz šupljeg u prazno.
A vi, moji dragi Srbi, vama treba spomenik dići šta trpite!

Milos Ilic

pre 7 godina

Ovo ce napraviti haos, kako moze bez izvoda iz maticne knjige rodjenih mladjeg od 6 meseci? Sta ako sam se u tih 6 meseci ponovo rodio? Kako sluzbenik da zna da sam se uopste rodio? Salu na stranu imao sam cast da razgovaram sa osobom koja je bila ministar uprave (javna uprava i lokalna samouprava ili kako se tad zvalo) i pitam je ako drzava zahteva da imam lk zasto to nije besplatno. Koliko bi to uopste kostalo i u odnosu na ukupne rashode budzeta bi bilo kap u moru. Pasos i vozacka ok nek se placaju ali lk mora da bude besplatna. U krajnjoj liniji lk je obaveza i za srednjoskolca koji je napunio 18g a odakle on da plati. Doticna osoba je odgovorila da ona ne smatra da je lk veliki trosak za gradjane i da je moje razmisljanje vuse inat nego racio. Eto sta politicka elita misli o nama.
(Baxuz, 4. jun 2016 11:40)

Eh... Po novom sa 16 g. zivota je obavezna l. karta u Srbiji.

idibegaj

pre 7 godina

a da li ce neko najzad ukinuti onaj omalovazavajuci porez na carinu, koji su komunisti nametnuli jos 1945. Svakoj vladi do sada je odgovaralo da dere narod, svi su isti i slozni sto se globa tice. A ako gospodja Udovicki toliko brine o ustedama gradjana, neka smanje armiju administracije i pljackaske takse (kad ih naplacuju ne pitaju koliko zaradjujete i da li uopste zaradjujete).

John

pre 7 godina

Nisu smeli ni do sada. To je već pisalo i u starom zakonu.
Tako da se ovde može postaviti nekoliko pitanja:
- Zašto se zakon nije primenjivao
- Šta nam garantuje da će se sada primenjivati
- Zašto obmanjuju javnost

m

pre 7 godina

Dođem ti ja recimo da nesto obavim i meni salter radnik kaze daj izvod, ali teta Kori kaze da ne treba! Ti onda idi kod teta Kori! Daj izvod da ti zavrsim posao! Ne znam koliko je godina tacno proslo od ukidanja putnih naloga ali ih saobracajci i dalje traze. Ne znaju, ladno ne znaju! E tako ce da bude i sa salterskim radnicima. Najpre njih obavestiti i edukovati.

Jelena

pre 7 godina

U julu sam isla da vadim potvrdu o rezidentnosti a kao prilog sam morala da predam i potvrdu o prebivalistu. Da li to znaci da sam nepotrebno vadila ovaj drugi papir?