Trendovi učešća žena u političkom životu Srbije

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar

 1. Dakako je tema koju autorka obrađuje u ovome textu od znacaja za srbijansko drustvo i obzirom da je vreme izbora ova prica ide nizvodno sto je ok jer je tok takav. Zene su neophodne u politici i ravnopravnost njihova sa muskima je od znacaja za drustvo u celini. Mislim da je vreme da i Srbija dobije zenskog premijera kao sto ga je imala Hrvatska, Britanija, Svedska, itd.
  Mislim da pojedini komentatori komentiraju nesto sto nema veze sa ovim textom. Srbija je zemlja prepuna problema i svi gore navedeni komentari su potpuno na mestu ali ne uz ovaj text. Borba na svim frontovima kao i na ovom da bi Srbija bila moderna zemlja sposobna da odgovori na sanse i izazove novoga doba.
  (Destruktivni mislilac, 21. april 2012 18:48)

  # Link komentara

 2. Na početku da citiram neke delove teksta.

  "U doba socijalizma, postojali su tzv. ključevi, koji su omogućavali koliko-toliko učešće žena u političkim procesima, zajedno sa drugim kategorijama stanovništva."

  U doba socijalizma, Jugoslavija je bila totalitarna dežava, po ključu - jedan vođa, jedna partija, jedna država. Tu niko nije učestvovao u političkom životu osim jako uskog kruga ljudi. Ako vam nije jasno o čemu pričam, imam za vas nekoliko prostih pitanja.
  Koliko je dugo Tito bio predsednik? Na kojim je izborima Tito pobedio da bi postao predsednik? Koliko je partija postojalo u SFRJ?

  "Aktuelni izbori su prvi gde se primenjuje novo pravilo o obaveznoj zastupljenosti žena. Ovo bi trebalo da dovede do povećanja njihovog broja među poslanicima, ali i do uvođenja nekih novih kvaliteta u rad Skupštine, onih osobina koje se vezuju za žene, kao što je sposobnost dogovaranja, veća transparentnost, smanjenje korupcije, i okretanje životnim temama koje će uticati na poboljšanje života svih građanki i građana Srbije."

  Da se podsetimo - skupština Srbije ne donosi nikakve odluke. Odluke se donose, baš kao i u Titovo vreme, u uskom krugu moćnih stranačkih ljudi. Razlika je samo u tome što sada postoji više partija. Dakle, nebitno je ko je u skupštini - žene, muškarci, Indijanci, konji - odluke se donose na nekim drugim mestima.

  Da rezimiram. Mene ne zanima ko sedi u skupštini ili u vladi. Mene zanima kakvog su kvaliteta donete odluke, kakvi su izglasani zakoni, kako te zakone izvršna vlast izvršava i poštuje.

  Čitava ova priča oko učešća žena u politici je samo skretanje pažnje sa ključnih nedostataka demokratije u Srbiji.

  A sada malo o komentarima. Tvrdi se kako žene imaju nižu platu od muškaraca. Ne, to nije tačno. U državnim firmama postoji koeficijent isplaćivanja. U privatnim firmama plata je poslovna tajna. I to je to.
  (Baltazar, 21. april 2012 11:44)

  # Link komentara

 3. Omogućite ženama da dostojanstveno žive od svoga rada, a ne od politike. Povedite računa o majkama koje imaju više dece i samohranim majkama. To je mnogo bolje nego da se zalažete za naše učešće u politici.
  (Cica Macac, 21. april 2012 02:44)

  # Link komentara

 4. Nase drustvo i dalje namece stereotip o politici kao muskom zanimanju,a to se neminovno odrazava kroz sve sfere zivota zena jer nisu zastupljene u institucijama kroz koje bi mogle dati doprinos unapredjenja rodne ravnopravnosti.Zato je rusenje stereotipa vazno da bi se omogucilo zenama da iskazu ostvare svoje potencijale,a to se moze postici samo edukacijom od najranijeg uzrasta u cilju razvijanja nacina socijalizacije koji se ticu tradicionalnih uloga polova.
  Dobar clanak,ali na zalost jedan od retkih koji se bavi ovako vaznom temom.
  (dana, 20. april 2012 21:29)

  # Link komentara

 5. Omogućite ženama da dostojanstveno žive od svoga rada, a ne od politike. Povedite računa o majkama koje imaju više dece i samohranim majkama. To je mnogo bolje nego da se zalažete za naše učešće u politici.
  (Milica Gavrilović, 20. april 2012 16:42)

  # Link komentara

 6. Dobro je da sva zanimanja budu pod ravnopravnim uslovima dostupna i ženama. Međutim, više bi me radovala vest da se žene na običnim mestima po plati izjednače sa muškarcima. Tamo nas je mnogo više zaposleno i živimo od svog rada. Od politike žvivi mnogo manje žena.
  (jagodica bobić, 20. april 2012 16:38)

  # Link komentara

 7. polako ali sigurno klima se menja. sto vise pricamo o temi to vise mesta pravimo za nas kao zene, i za mlade devojke, da budu ministarke i predsednice, upravnice i direktorke a ne fikusi u partiji.
  (Zaklina, 20. april 2012 11:20)

  # Link komentara

 8. Ovo je jako važna tema za društvo u celini! Odličan tekst!
  (Jelena, 20. april 2012 08:45)

  # Link komentara

Politika

"Ima dosta problema u vezi s poglavljem 35"

8.10.2015. | 12:33 | Izvor: Tanjug | Komentari: 0
foto: Tanjug

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje ove godine otvaranje poglavlja 32 i 35, a početkom sledeće 23 i 24 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.
 • BEOGRAD
  31. May 2012.