Hronika 10

27.03.2024.

19:55

Hrvatska nudi pomoć u potrazi za malom Dankom: Stavljamo sve naše resurse na raspolaganje

Nakon što je juče nestala dvogodišnja devojčica Danka, odmah je počela potraga za njom.

Izvor: Klix.ba

Hrvatska nudi pomoć u potrazi za malom Dankom: Stavljamo sve naše resurse na raspolaganje
RINA

Podeli:

Pošto ni posle 27 sati nije pronađena, pomoć je ponudila i Hrvatska.

Prema poslednjim informacijama, potraga se širi, ali i kriminalistička policija proširuje liniju istrage.

"Jutros smo stupili u kontakt sa našim kolegama iz Srbije i ponudili im pomoć, stavili na raspolaganje naše resurse. Rekli su da za sada nisu potrebni, ali mi smo i dalje u stanju pripravnosti i u kontaktu smo sa njima", rekao je za Televiziju Nova Marko Rakovac iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

Na pitanje koliko je malom detetu teško da preživi, Rakovac kaže da mala deca do tri godine imaju veliku verovatnoću da prežive u prvih 48, pa čak i 72 sata.

"U 80 odsto slučajeva oni su nepovređeni. Najveći problem je što se uplaše i ne reaguju zbog toga, ali tu najviše pomažu psi tragači", kaže on.

"Mala deca se obično brzo pronađu jer je javnost veoma senzibilizovana. Pretresi počinju iznenada, gotovo agresivno. Deca imaju tendenciju da ostanu pored puta ili da se sklone u neki čvrsti predmet i to se uspešno završava", dodaje on.

"Međutim, moramo istaći da je minimalna intenzivna potraga najmanje 4–5 dana. Ako i tada izostanu sve indicije, potraga može ići u drugom pravcu", zaključuje on na kraju.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: