Hronika 0

10.07.2024.

14:58

Uhapšeni osumnjičeni za pranje novca; Preko "Amana" poslali dve milijarde dinara u inostranstvo

Po nalogu Odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu i Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP RS i Poreske policije uhapšeno pet lica za krivična dela pranje novca i poreska prevara.

Izvor: Tanjug

Uhapšeni osumnjičeni za pranje novca; Preko "Amana" poslali dve milijarde dinara u inostranstvo
Vadim Kulikov/Shutterstock

Podeli:

Sumnja se da su oni u periodu od 1. decembra 2020. godine do 31. jula 2023. godine preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko dve milijarde dinara iz privrednog društva "Aman", koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog dela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog dela pranje novca, koje je u nadležnosti višeg javnog tužilaštva.

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koje je vršilo provere u vezi s poreskim krivičnim delom.

U sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih, od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene osobe biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Danas su lišeni slobode stvarni vlasnici fantomskih firmi Miroslav B., Rajka B., Nemanja B., Jovan A., i knjigovođa Miodrag S., dok će protiv Andree A. biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

U pritvoru se već nalaze zastupnik PD "Aman" Nemanja P., Miroslav B., zakonski zastupnici PD "Aman Real Estate" Mile V. i Kxalil S., kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz privrednog društva "Aman" koji su potom podizali s računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inostranstvo, u Kinu.

Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrednosti na povezana lica.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: