Hronika 19

03.04.2024.

23:30

Kraj potrage za Dankom u Beču? Očekuje se zvanična potvrda; Banjsko Polje puno policije; Blokirana ulica

Nastavlja se potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u Banjskom Polju kod Bora. U potrazi za devojčicom, istraga na teritoriji Srbije je proširena.

Izvor: B92.net

Kraj potrage za Dankom u Beču? Očekuje se zvanična potvrda; Banjsko Polje puno policije; Blokirana ulica
TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Podeli:

Specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, tunel, podzemne kanale i šahtove, šume i nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se devojčica tu nalazila.

Istovremeno, istraga se proširila i na Austriju, Interpol je raspisao žutu poternicu.  

Završeno

23:27

Kraj potrage za Dankom u Beču?

Nakon što je austrijski portal "Kosmo" objavio da je pronašao jednu od dve žene sa snimka iz Beča na kojem se vide dve žene sa devojčicom koja liči na nestalu Danku Ilić, potraga oko nestale devojčice iz Bora ponovo je završila u ćorsokaku.

Rumunka koja tvrdi da je na snimku sa svojom ćerkicom, bila je u austrijskoj policiji i dala iskaz, a očekuje se zvanična potvrda da devojčica nije Danka.

21:15

Grčki sajt piše o nestaloj Danki

Najpoznatiji grčki sajt "Hamogelo", koji piše o nestaloj deci, objavio je sada informacije o nestaloj Danki Ilić.

"Devojčica Danka Ilić nestala je 26.3.2024. godine iz Bora u Srbiji, a ovaj grad nalazi se u blizini granice sa Rumunijom i Bugarskom. Treba napomenuti da devojčica nije razvila moć govora", navodi se na pomenutom sajtu.

20:05

Autrijska policija digla helikopter; pretražuje se mesto gde je "snimljena" Danka

Oko tramvajske stanice u Beču, na kojoj je nastao snimak na kom je navodno devojčica Danka Ilić, koja je prošlog utorka nestala u Banjskom Polju, danas je prisutan veći broj policije, navodi Telegraf.

Novinarka Telegrafa, koja već nekoliko dana boravi u austrijskoj prestonici kaže da je interesovanje za nestajom devojčicom sve veće i među novinarima, ali i građanima koje je jako potresla vest o maloj Danki.

Ona dodaje da je na nebu iznad stanice na kojoj je pre četiri dana nastao snimak, na kom se sumnja da je mala Danka sa dve rumunske državljanke, nadletao helikopter.

17:17

Banjsko Polje puno policije; Blokirana ulica

U Banjskom Polju ponovo sve vrvi od policije, s tim da je u popodnevnim časovima došlo do razvoja situacije ispred pojate gde je Danka Ilić poslednji put viđena navodi Kurir.

Devetog dana od kada je devojčica nestala, policija je zabranila prolaz potpuno od sredine ulice koja vodi do pojate, a u međuvremenu stiglo je još policijskih vozila u civilu, što je u najmanju ruku probudilo nove sumnje - šta se zbiva na području gde je mala Danka poslednji put viđena i šta se uopšte desilo sa devojčicom kojoj se tek tako misteriozno gubi svaki trag?

Naime, od ranog jutra inspektori u policijskoj pratnji dovode, najverovatnije, svedoke na lice mesta, koji su, kako smo zabeležili, rukom obeležavali na određena područja oko pojate.

U jednom momentu nastalo je zatišje u Banjskom polju, sve dok ponovo nisu policijska vozila projurila u istom pravcu i sada ponovo vrše pregled ispred kobne vikend kuće, s tim da je fokus na samo jednom delu dvorišta.

Kako Kurir prenosi stigla je i ekipa forenzike, koja ovom prilikom najverovatnije prikuplja određene dokaze nakon razgovora sa ljudima koji su dovezeni danas na lice mesta.

16:14

Šta tačno znači saopštenje austrijske policije?

Kako Telegraf.rs saznaje, današnje saopštenje austrijske policije ne znači da je za ženama sa snimka izdata poternica, niti su osumnjičene za otmicu male Danke.

U ovom trenutku austrijska policija pokušava da utvrdi identitet žena, odnosno deteta sa snimka, kako bi definitivno potvrdila da li je ili nije reč o nestaloj Danki.

"U medijima kruži i informacija da je austrijska policija pokrenula istragu protiv majke male Danke zbog navodne otmice deteta, što nije istina", otkriva izvor Telegrafa.

Trebalo bi da, ukoliko se lociraju žene sa snimka, one daju iskaz o tome gde je dete i da se definitivno utvrdi da li na snimku mala Danka Ilić ili ne.

13:41

Nicović: Ovo klupko će se uskoro odmotati

Devojčica sa snimka iz Beča, zaista podseća likom na nestalu Danku Ilić(2), ali ipak smatram, da se kojim slučajem radi o njoj, da bi ih do sada već locirali, kaže za Telegraf.rs Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije.

Kako Nicović pojašnjava, u istrazi najviše mogu pomoći roditelji, koji su, kako smatra" ključ".

"Oni znaju kad je nestala, pod kojim okolnostima i to treba pratiti. Video sam snimak devojčice iz Beča, tu sada treba ispitati i kad je snimak nastao, i da li to dete zaista može biti ona, jer opet najbliži srodnici to znaju, svako svoje dete može da prepozna. Dalje, smatram da ukoliko jeste ona na snimku, da bi ih do sada pronašli tamo, jer svi su na nogama. Opet, moramo da znamo da se granice ne prelaze tako lako, pa samim tim ne mogu da kažem da verujem da to jeste ona. Sačekaćemo, ali smatram da će se ovo klupko uskoro odmotati", kaže Nicović.

13:31

Bečka policija: Još nema novih informacija

Iz bečke policije za Blic ponovili da i dalje nemaju novih informacija o snimku koji je napravio državljanin SRbije i na kom je devojčica koja liči na nestalu Danku, u pratnji dve Rumunke.

13:30

Policija odvela svedoke na teren

Policija je blokirala put ka kući gde je nestala mala Danka, nakon što su tu izveli dva svedoka.  Svedoci pokazuju teren dok ih policija snima, a put je preprečen policijskim kolima, javlja Telegraf.

12:59

Uključila se i slovenačka policija

U potragu za dvogodišnjom Dankom uključila se i policija Slovenije.

Kako prenosi slovenački portal 24UR svi koji imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj devojčici, mogu da je jave slovenačkoj policiji.

"Ukoliko imate bilo kakvu informaciju, možete nazvati hitnu pomoć slovenačke policije na broj 113", navela je policija.

12:58

MUP Republike Srpske uputio apel

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je danas građane da ukoliko imaju informaciju o nestaloj devjčici Daniki Ilić, iz Srbije, hitno obaveste policiju na broj telefona "122".

"Dvogodišnja devojčica je nestala 26. marta 2024, 13.00 sati u Banjskom Polju, Bor, Srbija. Devojčica ima smeđu kosu, smeđe oči i visine je oko 85 cm", saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U vreme nestanka na sebi je imala maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Potraga za Dankom ilić ušla je u deveti dan. Informacije o njenom nestanku i potrazi svakodnevno se objavljuju na udarnim mestima u svim medijima u regionu.

12:06

Policija sa psima u akciji; Evo šta se pretražuje

Poliicja je krenula u opsežnu akciju sa psima tragačima u Banjskom Polju. Oni su snimljeni kako pretražuju teren, Pretražuje se livada i šuma preko puta kuće.

12:05

Evo zašto policija češlja Banjsko Polje; Forenzičar: Ključ je u majci

Policija poslednjih dana, a li i danas intezivo pretražuje Banjsko Polje. Istraga je usmerena na teren oko kuće i samo dvorište.

"Policija je prvih sati od nestanka pretražila 10 kvadratnih kilometara u Banjskom Polju. Nakon devet dana ne bi se vraćali na mesto nestanka devojčice da ne postoje nova saznanja i dokazi i da tu postoji nešto što može doneti odgovor gde je nestala devojčica. Ključ svakako celog ovog slučaja nalazi se u majci. Ona je prijavila nestanak i poslednja videla dete"; kaže za Telegraf.rs Časlav Ristić, forenzičar.

11:30

Skinuta kamera koja snima ulazak u dom Dankinih roditelja

Ispred stana u Boru u kom živi porodica nestale devojčice Danke Ilić (2) skinuta je sigurnosna kamera koja je snimala deo zgrade baš ispred stana ove porodice.

"Utvrđuje se da li je ta kamera, ali i druge kamere iz same zgrade, snimila nešto što bi bilo od koristi za istragu", kaže izvor Kurira.

Komšije iz zgrade u kojoj žive Ilići kažu da je Dankin otac Miloš dolazio sa policijskim inspektorima u stan pre neki dan. "Inspektori su sigurno pretresli, odnosno pregledali i njihov stan i obavili sve potrebne provere u potrazi za eventualnim dokazima. To nije ništa neobično u ovakvim sitacijama", objasnio je taj izvor.

Inače, inspektori su uzeli i snimke sa komšijskih kamera, ne bi li na njima uočili nešto.

10:43

Jovanović isključuje mogućnost fizičke otmice devojčice

Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima izjavila danas da u slučaju nestanka Danke isključuje mogućnost da je dete samo odšetalo, kao i mogućnost fizičke otmice sa lica mesta zbog svih faktora koji su pratili nestanak deteta.

Ona je za Tanjug rekla da smatra da u slučaju nestanka fokus mora biti na majci jer je ona jedina osoba koja je devojčicu videla poslednji put, istakavši da ceo splet okolnosti koji prati prijavu nestanka i sam nestanak stvara konfuziju i veliki broj nejasnoća.

Odgovarajući na pitanje na koji način su organizovane kriminalne grupe koje se bave otmicom dece i da li su putevi kojima se deca prevode preko granice razradjeni, Jovanovićeva je istakla da je svaka otmica isplanirana, osim u velikim gradovima gde postoje devijantni pojedinci nastranih sklonosti koji u momentu kada odluče da pribave žrtvu neće birati način da li će dete oteti iz ruku majke ili sa ulice.
"U ovom slučaju imamo agresivniju vrstu otmice, fizičku otmicu, i ako je dete odvedeno na taj način, verujem da je to moralo biti isplanirano jer sam prostor, lokalitet, svi ti prilazni putevi, loša konfiguracija terena ne daju velike mogućnosti da to može biti obavljeno tako da to niko ne primeti", ocenila je ona.

09:58

I reporteri CNN u Banjskom Polju

Kako javljaju mediji, u Banjsko Polje stigli su i reporteri internacionalnog CNN-a, kako bi izveštavali o nestaloj Danki. Navodi se da je na mesto gde je nestala danka stigla ekipa CNN iz Rumunije.

"Čuli smo za snimak iz Beča na kojem je devojčica koja podseća na Danku. Navodno su na tom snimku dve Rumunke. To nas je podstaklo da dođemo na mesto nestanka i saznameo više o slučaju", navode reporteri CNN za Telegraf.

Nekoliko nemačkih, autrijskih i švedskih listova takođe je prenelo da je u Srbiji misteriozno nestala dvogodišnja devojčica.

09:47

Stigli i vatrogasci i policajci sa psima

Kako javlja Telegraf, u Banjsko Polje stigla i ekipa vatrogasaca. "Vatrogasci pretražuju okolno žbunje, a tu je i policija sa psima", rekao je reporter. Takođe, kod kuće ispred koje je nesrala Danka i dalje je povećan broj policije.

09:44

Crni kombi, marica i još jedna patrola policije

Dodatna patrola policije, jedan crni kombi i marica stigli su nešto posle osam časova Banjsko Polje i uputili se u smeru kuće gde je pre devet dana nestala devojčica Danka Ilić.

09:44

Policija opet češlja sve

Pored patrola koje inače dežuraju kod kuće odakle je nestala Danka Ilić, od jutros su tu i dva vozila marice, javlja dopisnik RTS-a.

Pretražuju se svi objekti u samom mestu, gde bi mogao da se pronađe neki trag, a policija prikuplja informacije i od komšija i rođaka.

08:50

Forenzičar: Ako identifikacija snimka traje ovoliko, to upućuje samo na jedno

Profesor Dušan Keckarević, forenzičar, rekao je gostujući na TV Prva, da veruje da policija raspolaže velikim brojem informacija o nestaloj Danki Ilić, ali ih ne saopštava javnosti.

On je rekao i da to što identifikacija snimka iz Beča traje ovoliko dugo, to može da upućuje na samo jedno.

Izvor: Prva tv

08:14

I nemački Bild objavio: Danke nema

08:11

Proširena istraga na teritoriji Srbije

Nakon analize svega što je do sada preduzeto u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, istraga na teritoriji Srbije je proširena, izjavila je Bojana Otović Pjanović iz MUP-a.

Ona je juče saopštila da je potraga za dvogodišnjkom Dankom Ilić neprestana i da se proveravaju sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa njenim nestankom.

08:07

Bečki mediji o nestaloj Danki

Vest o nestanku Danke Ilić objavio i čuveni Kronen Zeitung.

Austrijski medij piše da je dvogodišnja devojčica iz Srbije nestala prošlog utorka, a da je Srbin koji živi u Beču rekao da je na tramvajskoj stanici u ovom gradu video devojčicu koja podseća na Danku.

Krone piše da je devojčica nestala iz bašte vikendice u Banjskom Polju u blizini Bora, ali da su velika potraga i istraga do sada bili bezuspešni. Dodaju da je na sajtu Interpola objavljena fotografija devojčice sa njenim podacima.

Podsećaju da će Danka uskoro napuniti dve godine, da ima braon kosu, beleg na levoj nadlaktici i da je visoka oko 85 centimetara.

Krone zatim piše da bi trag mogao da vodi do Beča. Ističu da je srpskim vlastima prijavljeno da je Srbin, koji živi u Beču, možda video devojčicu u centru u subotu uveče i da je bila u pratnji dve žene koje pričaju rumunski.

Da li je zapravo reč o nestaloj devojčici iz Srbije trenutno se istražuje. "Nema više informacija", rekao je portparol policije Markus Ditrih, zaključuje Krone.

Da podsetimo, prethodnih dana su i drugi austrijski mediji pisali o nestaloj devojčici, koja je možda viđena u Beču

07:12

Bečka policija u akciji

Istraga za malom Dankom je proširena i na Austriju. Bečka policija saopštila je da je u toku istraga da li je devojčica, koja je u subotu uveče viđena na tramvajskoj stanici u Beču zaista nestala Danka Ilić iz Bora.

Policija je dodala da je u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima.

"Srpski državljanin koji živi u Beču video je, prema sopstvenim izjavama, dvogodišnju devojčicu nestalu u Srbiji na tramvajskoj stanici u centru Beča 30. marta 2024. oko 20 časova. Sa detetom su bile dve žene. Kontaktirao je srpske vlasti. Kontaktirali su bečku policiju. Svedok je ispitan i obezbeđen je snimak koji je čovek napravio o svom zapažanju. Tačne okolnosti, posebno da li se zaista radi o nestaloj devojci, predmet su istrage koja je u toku", navela je policija.

  • Sve najnovije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: