Društvo 0

24.06.2024.

12:30

Počinju prijemni ispiti na fakultetima; Brucoši najzainteresovaniji za prirodne nauke

U Srbiji danas počinju prijemni ispiti na fakultetima, a brucoši mogu da biraju između 9 državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini(s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici), kao i 22 državne akademije.

Izvor: Tanjug

Počinju prijemni ispiti na fakultetima; Brucoši najzainteresovaniji za prirodne nauke
Shutterstock/AimPix

Podeli:

Prema pisanju lista "Blic" ove godine je vladala prava pomama za određenim fakultetima i smerovima, gde se prijavljivalo i po 10 kandidata za svako mesto na budžetu, a najveće interesovanje vladalo je za Arhitektonski, Građevinski, Elektrotehnički, Medicinski, Pravni, Stomatološki, Fakultet bezbednosti, FON.

Takođe, veliko interesovanje vlada i za smerove psihologija, IT, logopede, stomatologe, ekologija i zaštita životne sredine.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da na teret budžeta može da se upiše 17.697 studenata plus 510 (studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, oni koji su srednju školu završili u inostranstvu), dok na akademijama i visokim stručnim školama ima mesta za 4.676 studenata i 132 akademaca.

Najskuplje je studiranje na Arhitektonskom fakultetu - 300.000, dok je najjeftinije na Tehničkom fakultetu u Boru, gde jedna godina studiranja košta 60.000 dinara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: