Društvo 2

23.06.2024.

17:55

Ovaj grad je sledeći na udaru: Stižu gromovi i grad; Pratite oluju MAPA

Današnji dan donosi Srbiji znatno ugodnije temperature u odnosu na jučerašnji kada je bilo i do 38°C.

Izvor: Telegraf.rs

Ovaj grad je sledeći na udaru: Stižu gromovi i grad; Pratite oluju MAPA
Shutterstock/Vasin Lee

Podeli:

Naročito prijatnije je na severu i zapadu Srbije, pa su tako širom Vojvodine temperature ispod 30°C, ali je vrelo i dalje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, uz temperature i do 33°C.

U ovom času u delovima Srbije ima i jakih oluja. Nažalost, nakon sunčanog prepodneva, u toku poslepodneva atmosfera nad Srbijom se ponovo destabilizovalo, pa je pljuskova sa grmljavinom bilo na jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje.

Šire područje Tutina i Bosilegrada bilo je i na udaru jakih grmljavinskih oluja sa gradom.

U nastavku poslepodneva jačih pljuskova sa grmljavinom biće na jugu, jugozapadu i zapadu Srbije, a ovi sistemi premeštaće se u južnoj i jugozapadnoj visinskoj struji.

Novo jače grmljavinsko nevreme sa područja Tutina obrušiće se na Novi Pazar, uz veoma obilne pljuskove, jake gromove i grad.

Oluja sa pljuskovima i grmljavinom pogodiće i šire područje Užica.

Jačih grmljavinskih sistema sa gradom ima i na Kosovu i Metohiji.

Pred sam kraj dana i tokom večeri pljuskova sa grmljavinom može biti i u ostalim predelima Srbije, uz najmanju šansu u Vojvodini i na istoku Srbije.

Dakle, do kraja dana i tokom večeri najveća opasnost od razvoja veoma snažnih grmljavinskih oluja očekuje se na području Moravičkog, Raškog, Rasinskog, Topličkog i Nišavskog okruga, a potom bi se oluje u jugozapadnoj ili zapadnoj visinskoj struji premeštale ka centralnim predelima Srbije, pre svega prema Šumadiji i Pomoravlju, ali i ka severnijim predelima, odnosno ka Kolubarskom okrugu, Mačvi i Sremu.

U predelima sa najintenzivnijim grmljavinskim procesima očekuju se veoma jaki gromovi, krupan grad i veoma obilni pljuskovi, a kako se bi se ovi procesi duže zadržavali nad istim područjem zbog slabih visinskih struja, palo bi i više od 40 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od urbanih poplava i bujica.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: