Društvo 0

19.06.2024.

14:45

Ministarstvo prosvete: Drugi dan završnog ispita protekao bez ikakvih problema

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je drugi dan završnog ispita, tokom kojeg su učenici osmog razreda osnovnih škola rešavali test iz matematike, protekao regularno i bez ikakvih problema.

Izvor: Tanjug

Ministarstvo prosvete: Drugi dan završnog ispita protekao bez ikakvih problema
TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podeli:

Kako je navedeno Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i svima onima koji čine da završni ispit prođe regularno i za sada, kako navode, nisu dobili informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura.

Ispitu iz matematike pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih.

Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening centra sve je proteklo po planu i uspešno. Završeno je skeniranje testova i omotnica, a danas je završeno pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna.
Od ukupno 1.561 onih koji su završili funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, ispitu je pristupilo 68,55 odsto njih (1.070).

U četvrtak, 20. juna trećeg dana završnog ispita, učenici osmog razreda polagaće test iz jednog od pet ponudjenih predmeta po svom izboru - geografija, istorija, biologija, hemija i fizika.

Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije.

Pre početka završnog ispita potrebno je da učenici dodju sat vremena ranije i da, sa sobom ponesu djačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.
Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu.

Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu, kao ni poslednjih 15 minuta predvidjenih za rad.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana moći će da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: