Društvo 0

19.06.2024.

11:17

Drugi dan male mature: Završen test iz matematike; Maturantima najteže pala geometrija

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji završili su polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: Tanjug

Drugi dan male mature: Završen test iz matematike; Maturantima najteže pala geometrija
Shutterstock/WorldStockStudio

Podeli:

Osmaci su u utorak polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a u četvrtak, 20. juna polagaće izabrani predmet.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije za Tanjug da su sve preduzeli da bezbednost pre svega dece, a i samih testova i tajnost budu na nivou.

"Zadaci će biti kao i ovih godina po težini - osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, tako da ćemo imati priliku da 66.970 učenika osmog razreda pristupi ispitu", navela je ministarka.

Ona je navela da su za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.

Završni ispit počeo je u 9 i trajao je do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj  Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita, piše na sajtu www.mojasrednjaskola.gov.rs
Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku  koja piše plavom bojom (ne olovku "piši briši"), grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Maturanti se najviše mučili sa geometrijom

Nakon završenog testa, mali maturanti OŠ "Skadarlija" naveli su da je test bio prilično sličan probnom, kao i da su im nateže pala poslednja tri zadatka koja su se ticala geometrije.

"Pa, uglavnom nije ništa bilo teško, ali ipak su tri poslednja zadatka koja se tiču geometrije bila teška. Najteži su bili poslednji zadaci za crtanje. To ni ne znam kako sam uradio, nije me baš nešto ta geometrija ni zanimala. Jesam nešto nacrtao, ali to nisam ni učio," rekao je jedan od maturanata za "Blic".

Sa njim su se složili i njegovi vršnjaci.

"Uglavnom je sve bilo lako osim ta tri zadatka. 18, 19. i 20. Sve osim toga je bilo na zaokruživanje", rekao nam je jedan maturant.

"Nisu bili nešto teški zadaci. Uglavnom kao i na probnom. Pa, ne nadam se nekom velikom broju poena što sam već upisao srednju muzičku školu. Ali očekujem oko 10 bodova", kaže jedan učenik ove škole.

"Solidno sam uradio, moglo je i bolje, ali dobro. Najteža mi je bila geometrija, 18. i 19. zadatak. Bilo je da se odredi nešto za krug. Sve ostalo mi je bilo lako. Očekujem oko 13 poena," kaže rekao je njegov vršnjak.

Podsetićemo da će roditelji uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: