Društvo 0

17.06.2024.

14:07

Ministarka o nasilju u školama: Osuđujemo, sankcije već započete

Ministarka prosvete Đukić Dejanović kaže da je povreda nastavnika u prostoru u kom on vaspitava, obrazuje dete, širi kulturu kao uvažena ličnost, s etičkog i psihološkog aspekta – teška povreda.

Izvor: Tanjug

Ministarka o nasilju u školama: Osuđujemo, sankcije već započete
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Podeli:

Ona je to izjavila povodom slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima u proteklih nekoliko dana.

"Sankcije su u nekim slučajevima već započete, u nekim se još uvek istražuju radnje vezane za sam nemili događaj tako da je javnost upoznata. Sa velikim ogorčenjem i javnost i mi u Vladi Srbije i prosvetni radnici osuđujemo sve atake nepristojnog ponašanja, a da ne govorimo o nasilju nad nastavnicima, učiteljima i licima koja rade u školama", istakla je ministarka Đukić Dejanović za Tanjug.

Đukić Dejanovićeva je rekla da je Ministarstvo prosvete zajedno sa sindikatima pre svih ovih nemilih događaja ocenilo da treba pojačati sankcije nad svima koji se usude da učine bilo šta što je neadekvatno i dodala da će izmene i dopune krivičnog zakonika regulisati to da će zaposleni u obrazovanju imati isti status kao i advokati, odnosno da će kazne biti neuporedivo strože za bilo kakvu vrstu napada na zaposlene u prosveti.

Kako je navela, u razgovoru sa nastavnicom iz OŠ "Jovan Dučić" u Beogradu, koju je fizički napao roditelj učenika, dominiralo je osećanje ugroženosti i pada dostojanstva koje je naneto njoj, školi i čitavom obrazovnom sistemu. Ministarka Đukić Dejanović je rekla da planira da obavi i neki naredni razgovor, kada psihološke tenzije i osećanja povređenosti nastavnice to omoguće.

Na pitanje da li će dete imati posledice i biti obeleženo zbog svoje majke koja je fizički napada nastavnicu, ministarka je naglasila da dete nikako ne bi smelo da bude obeleženo zbog ponašanja roditelja, kao i da nijedan član porodice ne sme biti obeležen zbog radnji drugog člana porodice, istakavši da dete mora biti zaštićeno i da se preduzimaju mere vezane za odnos prema detetu.

"Deca uče po modelu, njihova ponašanja su zapravo po autoritetima, a u našoj kulturi ipak je najveći autoritet u porodici, roditelji", ukazala je ministarka Đukić Dejanović.

Ona je istakla da, ako roditelji reaguju agresivno, neprimereno, loše kontrolišu svoju nervozu, napetost i nezadovoljstvo, onda šalju model deci.

"Dete je često žrtva ponašanja roditelja, a da oni o tome uopšte ne razmišljaju", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Podeli: