Društvo 1

24.04.2024.

12:46

Moguća pojava superćelija: Ugroženi ovi delovi Srbije MAPA

U Srbiji se do kraja dana mogu očekivati pljuskovi sa grmljavinom, upozorili su meteorolozi, a u nekim delovima zemlje moguća je i pojava superćelijskih oluja.

Izvor: B92

Moguća pojava superćelija: Ugroženi ovi delovi Srbije MAPA
Shutterstock/solarseven

Podeli:

Meteorolog Slobodan Sovilj je za Blic najavio pojavu jačih pljuskova širom Srbije, kao i kratko razvedravanje i još jedno naoblačenje do kraja dana. 

Nakon toga, objavljena je i prognoza sistema Hailz Srbija, u kome se najavljuje moguća pojava superćelija u popodnevnim satima. 

Hailz Srbija, meteorološki sistem, objavio je grafički prikaz delova Srbije u kojima je najizvesniji razvoj oluje tokom popodneva.

Crvenom linijom obeležili su sektor sa najizvesnijom pojavom superćelija u terminu između 13 i 18 sati danas po podne.

"Severni delovi Mačvanskog, Kolubarskog i Šumadijskog okruga će imati najizvesniji jači razvoj popodnevnih oluja.  Posle njih slede Sremski (južni deo), Podunavski, južni Banat, sever Braničeva. Potom i Beograd – južne opštine (Lazarevac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Mladenovac, Grocka)", navodi Hailz Srbija. 

Narandžasta – suva linija (područje inicijacije oluja)

Suva linija je područje u kome se vazdušne mase razdvajaju na osnovu njihove tačke rose (vlage). Severnije od linije je vlažna i nestabilna atmosfera, južnije u nižim slojevima izrazito suva, usled fenirajućeg efekta jugozapadnog vetra. Zbog konvergencije vetra ka ovom sektoru i razlike u vlazi, ova linija je lokalizacija kreiranja olujnih oblaka, nakon čega će se oni otpuštati u više talasa po podne i premeštati jugozapadnim strujanjem prema severoistoku.

"Smederevska Palanka (vlažniji sektor) ima tačku rose od oko 13 stepeni, jugozapad Srbije (suvi) oko nula stepeni", stoji u objavisistema  Hailz Srbija.

Pročitajte još: 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: