Društvo 0

24.04.2024.

11:50

"Projekat 5000": Vojska Srbije ima novi tip jedinica; Specijalci su spremni

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio da se aktivnosti u vezi s "Projektom 5000" odvijaju planiranom dinamikom i da je već sada taj projekat dao odlične rezultate.

Izvor: Tanjug

"Projekat 5000": Vojska Srbije ima novi tip jedinica; Specijalci su spremni
Shutterstock/Anton_Medvedev

Podeli:

Prema njegovim rečima, sposobnosti specijalnih snaga VS su na najvišem nivou od nastanka ovog tipa jedinica.

On je za današnju Politiku kazao da je cilj ovog projekta koji je nastao kao rezultat procene da je neophodno unaprediti sposobnost za izvođenje specijalnih operacija, je da VS raspolaže sa oko 5.000 posebno opremljenih i obučenih specijalaca na koje Srbija može da se osloni u prevenciji i hitnom odgovoru na krize i pretnje po bezbednost države i građana.

"Realizacijom projekata biće znatno unapređeni kapaciteti VS za vođenje specijalnih operacija na kopnu, u vazduhu, na i pod vodom, primenom nekonvencijalnih taktika, metoda i opreme, čime se Srbija svrstava u mali broj zemalja s ovakvim sposobnostima ", rekao je Mojsilović.

On je naveo i da je u prvoj fazi proširena formacija naših specijalnih jedinica prvog nivoa - 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", a znatno su ojačane i izviđačke jedinice u brigadama kopnene vojske.

"Realizovali smo i prijem kandidata u jedinice prvog nivoa u dva ciklusa, kao i prijem novih pripadnika u druge jedinice putem putem javnih i internih konkursa", rekao je načelnik Generalštaba VS.

Mojsilović je najavio da će u junu biti raspisan novi konkurs za prijem profesionalnih vojnika u 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne oolicije specijalne namene "Kobre", kao i da se ovi sastav, ali i 63. padobranska brigada, uporedo ojačavaju u oficirima, podoficirima i profesionalnim vojnicima iz drugih jedinica VS.

"Paralelno sa dogradnjom i povećanjem brojnog stanja, specijalne jedinice opremamo savremenim naoružanjem i vojnom opremom, od novog streljačkog naoružanja, preko optoelektronske, zaštitne balističke opreme, protivoklopnih i bespilotnih sistema, do novih specijalnih vozila", rekao je on.

Istakao je i da profesionalni vojnici imaju sva prava i obaveze koji proističu iz njihovog statusa profesionalnih vojnih lica na odredjeno vreme u skladu sa Zakonom o odbrani, Zakonom o Vojsci Srbije i drugim propisima.

"Činjenica da su profesionalni vojnici zaposleni na odredjeno vreme, bez obzira na to što se njihovi ugovori mogu mogu obnavljati dok ne steknu uslove za penziju u skladu sa republičkim propisima, nosi sa sobom dozu neizvesnosti i VS će predložiti odredjena rešenja, kojima bi, osim osim što bi oni dobili veću sigurnost, bili unapredjeni i njihov status i materijalni položaj", rekao je Mojsilović.

Prema njegovim rečima, mora se voditi računa i o starosnoj strukturi VS, pre svega vojničkog sastava, pred kojima su psihofizički najzahtevniji zadaci i zato je zbog uspeja u operacijama, neophodno imati mladji sastav u naponu fizičke snage.

Mojsilović je kazao i da regionalna saradnja opravdano predstavlja jedan od prioriteta međunarodne saradnje VS, jer zajedničke aktivnosti sa zemljama u susedstvu doprinose jačanju međunarodnog poverenja i razumevanja , a samim tim učvršćuju i mir i stabilnost u okruženju, a i preduslov su za održiv razvoj i opšti napredak.

"VS ima vrlo dinamičnu i sadržajnu saradnju sa većinom zemalja regiona, o čemu govori činjenica da smo samo prošle godine ugostili načelnike generalštabova Bugarske, Mađarske, Rumunije i Severne Makedonije, dok sam ja bio u poseti Rumuniji i Madjarskoj na poziv načelnika ovih zemalja", rekao je.

Dodao je i da sa oružanim snagama zemalja regiona VS sarađuje u svim oblastima od zajedničkog interesa, što su najčešće aktivnosti obuke, školovanje i usavršavanje i ekspertski razgovori.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: