Društvo 8

23.04.2024.

7:43

Pada odluka: Vojska Srbije razradila plan o obaveznom služenju vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je da će vojska do kraja meseca dostaviti vrhovnom komandantu i predsedniku države Aleksandru Vučiću procenu i predlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Izvor: Beta

Pada odluka: Vojska Srbije razradila plan o obaveznom služenju vojske
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Podeli:

Kako je objasnio, u okviru tog predloga je model obaveznog služenja vojnog roka s dinamičkim planovima za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze.

"Generalštab Vojske Srbije razradio je više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno definisanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizu po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model", rekao je Mojsilović današnjoj Politici, povodom Dana VS 23. aprila, ali u intervjuu nije otkrio šta je predlog jer još nije dostavljen Vučiću.

On je istakao da je za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, što nije samo vojno pitanje, neophodan širi društveni konsenzus.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, on je naveo da je tu bezbednosna situacija izuzetno osetljiva.

Prema njegovim račima, "ignorisanje dogovorenih sporazuma i rešenost privremenih institucija samouprave u Prištini za nametanje rešenja bez uvažavanja stavova zvaničnog Beograda i prevashodno srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, praćeni preduzimanjem jednostranih akcija, predstavljaju stalni izvor ugrožavanja bezbednosti Srba".

On je rekao da gotovo svakodnevne napade albanskih ekstremista na Srbe i skrnavljenje srpskih svetinja vidi kao "deo operacije zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, koja za cilj ima 'puzeće' etničko čišćenje, odnosno tzv. Kosovo i Metohiju bez Srba".

Govoreći o starijem vodniku Branku Vojvodiću, koji je nedavno teško povređen prilikom vojne vežbe specijalne jedinice, Mojsilović je rekao da se zahvaljujući pravovremenoj reakciji uspešno oporavlja na Vojno medicinskoj akademiji.

"Komisije i dalje rade na rasvetljavanju svih okolnosti tragičnog događaja na kanalu Dunav-Tisa-Dunav", rekao je Mojsilović, o vežbi izvedenoj na tom području kada je poginuo zastavnik Mijodrag Tošković.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: