Društvo 1

20.04.2024.

11:15

Stiže novi ciklon u Srbiju, spremite se

Srbija će tokom većeg dela sledeće sedmice biti pod uticajem visinskog ciklona, rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Izvor: Telegraf.rs

Stiže novi ciklon u Srbiju, spremite se
Shutterstock/MarkoV87

Podeli:

"Srbija će tokom većeg dela sledeće sedmice biti pod uticajem visinskog ciklona, koji će dominirati Evropom i donostiti sveže i promenljivo vreme sa padavinama, nalik jesenjem", naveo je meteorolog.

Srbiju će već u noći ka utorku i tokom utorka sa juga zahvaiti novi oblačni sistem u sklopu ciklona koji će se sa juga Balkana premeštati preko našeg područja. Biće kišovito i hladnije, ponegde i sa pljuskovima i grmljavinom. Na planinama se očekuje sneg.

U većini predela očekuje se novih 10 do 30 litara kiše.

U sredu se nastavlja promenljivo vreme, a u četvrtak se očekuje još jedan jači kišni talas.

Temperatura i tokom većeg dela sledeće sedmice biće ispod prosečnih vrednosti.

Dakle, u narednom periodu veći deo Srbije očekuje ukupno 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, što bi ublažilo dosadašnju dugotrajnu sušu i što bi išlo na ruku poljoprivrednicima, ali bi svakako najbolje došlo vegetaciji.

Postepena stabilizacija vremena očekuje se krajem sledeće sedmice, dok bi postepeno otopljenje usledilo pred kraj meseca.

Inače, prosečna maksimalna temperatura u Srbiji za ovo doba godine je od 16 do 20°C.

Prema trenutnim prognozama posledni dani aprila doneli bi temperature u skladu sa kalendarom, od 20 do 25°C.

Slično vreme nastaviće se i tokom prvomajskih praznika. Jutarnje temperature biće od 10 do 15°C, tokom dana od 20 do 24°C, ali u većini predela biti 22-23°C, što su ujedno i prosečne temperature.

Dakle, kako je naveo meteorolog za Telegraf.rs, pred nama je period vremena više nalik jesenjem, proleće nam se vraća na samom kraju meseca. Ipak, iako će tada biti toplije, očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, ponegde i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: