Društvo 0

17.04.2024.

10:32

2.000 vojnika Srbije, dronovi, tenkovi, streljačko oružje...

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije učestvuje na vojnoj vežbi Vihor 2024. na Pešteru.

Izvor: RTS, Novosti

2.000 vojnika Srbije, dronovi, tenkovi, streljačko oružje...
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Podeli:

"Na toj vežbi biće prikazano preko 500 naoružanja, odnosno svega onoga što čini naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije. Od tog broja biće predstavljeno više od 270 onih najsloženijih i najvrednijih, najdubljih sistema naoružanja", rekao je on za RTS.

Prema rečima ministra, na vojnoj vežbi Vihor 2024. videće se i novi dronovi, besposadne letilice, modernizovani tenkovi, kao i modernizovana oklopna vozila, najbolja samohodna, ali i raketna artiljerija.

"Pokazaćemo svakako ne samo sposobnost naše vojske, nego i poslati jasnu poruku građanima Srbije, da je naša vojska obučena, hrabra, a svima onima koji nisu dobronameni prema Srbije, pokazaćemo da naša zemlja nije džak za udaranje i da nas niko neće omalovažavati", rekao je Vučević.

Vežba "Vihor 2024", se realizuje do 21. aprila i prema ranijim najavama Ministarstva odbrane na njoj učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente Vojske Srbije, u cilju dalje unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije, podsećaju Novosti.

U okviru aktivne faze združene taktičke vežbe "Vihor 2024", jedinice Kopnene vojske realizuju intenzivne vežbe na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije.

Vežba "Vihor" realizuje se na osnovu direktive predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

U ovoj fazi vežbe, koja se izvodi na 12 lokacija, jedinice iz sastava kopnene i vazduhoplovne komponente, kao i specijalne snage Vojske Srbije, u skladu sa dobijenim zadacima i svojom namenom, realizuju odeljenska, vodna i četna bojeva gađanja, taktička uvežbavanja, trenažne letove, bombardovanje i raketiranje, desantiranje i savlađivanje vodenih prepreka, kako bi se pripremili za sledeće, još složenije, etape vežbe.

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka aktivno se upotrebljavaju tenkovi i druga oklopna borbena vozila, borbeni i transportni vazduhoplovi, raketni sistemi za protivvazduhoplovna dejstva, protivoklopni raketni sistemi, artiljerijska oruđa, bespilotne letelice i daljinski pilotirani vazduhoplovi, multisenzorski izviđački sistemi i savremeno streljačko naoružanje.

"Posebna pažnja data je prikupljanju i obradi obaveštajnih podataka novouvedenim sredstvima, zaštiti snaga, kontroli teritorije i neprekidnosti telekomunikacionog obezbeđenja i logističke podrške jedinica u zoni operacije", saopšteno je u ponedeljak iz Ministarstva odbrane.

Vežbajuće jedinice su na teren izašle početkom prošle nedelje, a najsloženija aktivnost realizovaće se na privremenom poligonu "Pešter", u petak 19. aprila, kada će združene snage Vojske Srbije demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije.

Tada će snage Vojske Srbije pokazati odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje u odgovoru na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije, a biće predstavljen i deo borbenih sredstava iz razvoja domaće odbrambene industrije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: