Pregled Hearthstone ekspanzije – Scholomance Academy

Kada su se malo smirile strasni nakon izlaska nove Hearthstone ekspanzije – Scholomance Academy, pravo je vreme da sumiramo neke prve utiske i da porazgovaramo o nekim važnim promenama koje će promeniti igru u narednom periodu.

eSports

Izvor: Predrag Ciganoviæ RUR

Četvrtak, 13.08.2020.

19:02

Pregled Hearthstone ekspanzije – Scholomance Academy

Izvor: RUR Esports

Ne bih puno da dužim sa uvodom, već bih se odmah posvetio najnovijem efektu koji je stigao u igru – Spellburst. Ukoliko niste imali prilike da pogledate sve novitete, Spellburst je efekat koji se aktivira tek nakon što odigrate neku magiju. Dobili smo 20 ovakvih karata u novoj ekspanziji i mogu reći da su se prirodno uklopile u samu igru, ali bih takođe voleo da izdvojim dve, koje su se do sada možda i najbolje pokazale. Jedna je Headmaster Kel Thuzad, koji u kombinaciji sa nekom removal magijom, postane veoma moćna karta, te se tako odlično uklapa u nekoliko špilova.

Druga karta kojoj bih voleo da posvetim posebnu pažnju je High Abbess Alura, koja jedan od glavnih razloga zašto je Paladin postao jedan od najboljih špilova, iako je do pre samo par dana važio za jednu od najgorih klasa. Libram Paladin vrlo lako može da odigra jeftine magije, što znači da će vrlo lako aktivirati Spellburst. Samim tim, postoji velika šansa da će vrlo jeftino baciti veliki buff na Aluru, koja vrlo lako postane veoma moćna karta. To nije jedina Paladin karta koja se odlično uklopila u novu metu, već bi takođe voleo da pohvalim Argent Baggart i Goody Two-Shields. Obe karte su veoma jeftine i možete ih odigrati vrlo rano, što je Paladinu bilo potrebno. Ipak, dok Argent postaje najjači u srednjim i kasnijim fazama meča, Goody Two-Shield je fantastična early game karta, koja vam lako može osigurati tablu. Devout Pupil i First Day of School su takođe dve karte, koje se moraju pomenuti kao važan dodatak za svaki Paladin deck.

Druid je uvek bio klasa protiv koje sam najmanje voleo da igram. Jednostavno mi nikada nisu ležali, a ako do sada niste voleli Ramp Druida, sada ćete ga voleti još manje. Kako su izlazile nove karte, svi su odmah pomislili da će Druid postati jedna od najjačih klasa u novoj ekspanziji. Nije do to nije istina, ali i nije baš sve tako. Verujem da ste videli gomilu klipova u kojima druid pravi neverovatne kombinacije već u drugom potezu, što se dešava češće nego ranije, ali isto tako kako može da ima fantastičan start, može da ima i užasan. Aggro deckovi su se pokazali kao odličan counter za svakog Druida, ali i pored toga on ima veoma visok winrate. Svako ima svoje preference, ali kao što nikada nisam voleo Innervate, ne volim sada ni Lightning Bloom. Činjenica da Innervate i dalje postoji čini ovu kartu još jačom, a rani Kael Thas i Survival of the Fittest vas kompletno mogu uništiti. Ako ipak volite malo agresivniju igru, tu su onda Gibberlings deckovi, koji možda deluju šašavo, ali daleko od toga da su loši. Kao i kod Paladina, Druid ima karte koje ne smeju da prođu nezapaženo, a to su Twilight Runner i Nature Studies.

Vreme je da pređemo na Demon Huntera, klasu koja je skoro tokom celog Ashes of Outlanda bio najjača klasa i pored konstantnih nerfova. Pred sam kraj prethodne ekspanzije, pomalo je ispao iz mete, ali uz dodatak par zanimljivih karata, Illidan će se vrlo lako vratiti na vrh. Kao i Warlock, DH je dobio Soul Fragmente. Karte koje pomoću određenih karata možete da ubacite u vaš špil. Žrtvovanjem istih, aktivirate efekte određenih karata, dok u slučaju da ih izvučete, hilujete se za 2 HP-a. Sam stil igre DH-a se neće puno promeniti, samo će to sada raditi na par drugačijih načina. Marrowslicer će verovatno preuzeti ulogu glavnog oružja, dok će Soulshard Lapidary postati važan deo svakog špila. Kada ukloni Soul Shard dobijate +5 napada, što uz kombinaciju sa bilo kakvim oružjem postaje veoma snažan efekat. Kada smo već kod Soul Fragmenta, Soulciologist Maliciu, koja je definitivno važan deo svakog Soul Shard deck, dal on bio Warlock ili DH.

Kada smo već kod Demona, zašto se ne bi dotakli Warlocka. Jedna od mojih omiljenih klasa u igri nije baš otišla putanjom kojoj se se nadao. Daleko od toga da je Warlock loš, ali Questlock baš i nije toliko aktuelan, a voleo sam taj deck. Dolaskom Flesh Gianta, vratila se verzija Handlocka, kojeg dugo nismo gledali. Takođe, Zoo Warlock je ponovo opcija, jeftina takođe. Ipak, kada sagledamo sve dodatke, nisam siguran koliko se Warlock uklopio u novu metu, te smatram da imate boljih opcija ukoliko želite da se popravite na Ladderu. Nisu sve nove karte loše, ali takođe me nisu oduševile, tako da bih pred golema čisto pomenuo Brittlebone Destroyera, kao i Raise Dead, koje ćemo sigurno gledati na razne načine u budućnosti. flesh giant

Po meni klasa koja će se možda i najmanje promeniti u odnosu na prethodnu ekspanziju je Priest. Teško je reći da li je to dobra ili loša stvar, ali duboko stojim iza toga da će Anduin nastaviti sa igra na sličan način kao što se i do sada igrao. Još uvek je rano proceniti da li će mu ova meta prijati, ali nekako imam utisak da su Priest igrači ipak bili malo srećniji pre nego što je izašao Scholomance Academy. Doduše, tu je i Mindreader Illucia, koja po mene verovatno među tri najbolje karte koje smo dobili u novoj ekspanziji. Njen efekat može kompletno da promeni tok svakog meča, samo ako je iskoristite u pravom trenutku. Nema posebne Priest karte koju bih sada izdvojio, a da već nisam to uradio kod Warlocka ili Paladina.

Pre izlaska ekspanzije Warrior je verovatno bio i najmoćnija klasa u igri, a nakon izlaska ekspanzije nije mnogo izgubio. Ipak, Egg Warrior koji je dominirao metom nije više toliko aktuelan, već se sada igrao tzv. Big Warrior, koji kao što mu i samo ime kaže, igra velike karte. Karte kao Troublemaker, Rattlegore i Commencement su se odlično uklopile u novi stil igre, te su vam neophodne ukoliko želite da igrate novog Warriora. Očekivao sam da će se Lord Barov znatno bolje uklopiti u Warrior dekove, nego kod Paladina, ali za sada ga se još uvek nismo nagledali. Ipak, ubeđen sam i da će se to promeniti, jer i dalje smatram da se radi o veoma jakoj karti. Moje mišljenje je da je Warrior i dalje među jačim klasama, ali kada pogledam šta su dobile neke druge, ne deluje mi kao najzanimljiviji špil, te ne mogu reći da sam previše oduševljen novim kartama.

Kada razmišljamo koji špil bi mogli da napravimo, u poslednje vreme Shaman često bude zanemare i ne mogu reći da je to bez razloga. Većina njegove moći se zasniva na RNG-u, što igrači često žele da izbegnu, naročito kada su u pitanju malo viši rankovi. Iako je dobio nekoliko solidnih karata, ništa me nije oduševilo, te ne vidim situaciju u kojoj će Shaman u skorije vreme postati validan izbor. S obzirom da je Shaman deck sa najboljim winrate-om baš Totem špil, mogao bih da pohvalim par Totem karata, koje možda konačno učene taj stil igre mogućim. Lightning Bloom je uspeo da se nađe u svakom novom Shaman špilu, što i nije neko iznenađenje, jer se stvarno radi o odličnoj karti, ali kao Dark Horse spomenuo bi Totem Goliath-a, koji je verovatno ključan razlog što je Totem deck postao solidan izbor.

Kada je u pitanju Hunter, neke stvari se jesu promenile, ali onda opet, to je Hunter i neke stvari se nikada ne promene. Najigraniji Hunter špil je naravno Aggro i to je nešto što će uvek biti aktuelno. Karte koje deli sa Druidom jesu jake, ali ne nešto što će on koristiti isto toliko dobro. Zato ćemo se najviše osvrnuti na karte kao što su Wolpertinger i Adorable Infestation, koje fantastično čine Aggro Huntera veoma moćnim. Ako niste toliki ljubitelji udaranja protivnika, Highlander i Dragon Hunteri su i te kako igrivi, tako da se ne ustručavajte da eksperimentišete sa Rexarom, koji može biti zadovoljan kako je prošao u novoj ekspanziji.

Kada smo videli sve nove karte koje je Mage dobio, nismo očekivali da će Blizzard uspeti da natera Mage-a da igra oko Spell Damage, ali izgleda da je konačno uspeo. Ne samo da je uspeo, nego su za samo par dana nastale mnoge verzije ovakvih špilova, a skoro svaka Mage karta je zapravo uspela da pronađe malo akcije. Lab Partner je odlična karta za svoju cenu, jer ne samo da pojačava magije, već ima i dobru sinergiju sa nekim novim kartama, kao što je Cram Session. Ipak, ono što je mene najviše oduševilo je Tortollan deck, koji u kombinaciji sa Potion of Illusion može da rade nezamislive stvari. Ko bi rekao da da ćemo gledati Nightblade kao dobru kartu u 2020. godini, ali ovaj špil je to uspeo.

Da li postoji neki poseban razlog zašto sam ostavio Rogue-a za kraj, pa i ne baš. Uvek mi je bio jedna od najzabavnijih klasa za igru, pa se tako nešto ni sada nije promenilo. Doduše, nisam očekivao da će Aggro Rogue postati najigraniji Rogue špil, ali kako i da ne bude kada je Secret Passage toliko dobra karta. Nije SP jedina karta zaslužena za povećanje Aggro deckova, pošto je Voracios Reader takođe važan deo svakog agresivnog decka u Scholomance Academy-u. Te dve karte su vam dovoljne da u prvih par poteza izbacite sve što vam treba i da se nadate najboljim. Dobar start, u ovom slučaju i znači pobeda. Za sve ljubitelje malo sporije igre, Galakrond je i dalje tu i sa par manjih promena, veoma je jak. Na vama je da izaberete kakav stil želite! Pored Secret Passage-a, koji sam već pomenuo, voleo bih da pomenem i Want Thief. Činjenica da Rogue može da izvuče Mage magiju mi se baš dopada i verujem da ćemo ovu karto često gledati u narednih par meseci.

Neki prvobitan utisak je da su Paladin i Druid trenutno dve najjače klase i da će vrlo verovatno biti bar malo oslabljeni u narednom periodu. U principu, ne deluje mi kao da druge klase mnogo kaskaju za njima i očekujem da će uskoro sve biti dovedeno u red. Hearthstone GrandMasters turnir počinje uskoro i siguran sam da će nam to dati malo bolju sliku o najjačim špilovima u igri.

Nakon što sam imao par dana da sagledam šta je sve to novo stiglo uz Scholomance Academy, mogu reći da je je Blizzard odradio odličan posao, iako ne volim baš da ih hvalim kao kompaniju. Ipak, uz možda par manjih promena, ova ekspanzija bi mogla da bude jedna od boljih i svežijih koje smo dobili u poslednjih par godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: