CS2 0

19.06.2024.

15:32

Counter-Strike danas slavi 25. rođendan!

Danas nam je divan dan.

Autor: B92

B92
Counter-Strike danas slavi 25. rođendan!
Valve

Podeli:

Krajem 90-ih i ranih 2000-ih, pre slavnih dana Steam-a, Valve je razvio nekoliko igara koje danas važe za jedne od najboljih u istoriji – Half-Life, Portal i Counter-Strike.

Od svih ovih franšiza, nijedna nije popularna ili toliko voljena kao Counter-Strike. Sa svojim skromnim počecima kao Half-Life mod, Counter-Strike je vremenom prerastao u prvoklasnu igru. Mod je bio toliko popularan da je iznedrio potpuno novi serijal, počevši od originalnog kantera. Prva verzija Half-Life CS moda se pojavila 19. juna 1999. godine, što znači da Counter-Strike danas slavi svoj 25. rođendan!

U to ime, hajde da se prisetimo svake igre iz Counter-Strike serijala!

Counter-Strike

Valve

Kako je popularnost Half-Life-a rasla, fanovi su počeli da rade na sopstvenim modovima za igru. Većina njih nije zaživela međutim, osim jednog: Counter-Strike, koji su kreirali Minh Le i Džes Klif 1999. godine. Mod je preimenovan u Half-Life: Counter-Strike kada je Valve zvanično ušao u priču.

Od svog izlaska, Counter-Strike je vrlo brzo ostvario veliku popularnost kod ljubitelja pucačina iz prvog lica i šire, primarno zbog svog inovativnog gejmpleja i dizajna, koji su postavili temelje za sve naredne igre u serijalu.

Igra je 2002. godine dobila ”nastavak”, Counter-Strike 1.6, koji je bio unapređena verzija originalnog Counter-Strike-a sa poboljšanom grafikom i korisničkim interfejsom. Međutim, serijal je dobio zvanični nastavak tek dve godine kasnije.

Counter-Strike: Condition Zero

Valve

Counter-Strike: Condition Zero je direktan nastavak originalnog Counter-Strike-a. Za razliku od originalne verzije, Condition Zero nije bio mod, već zasebna igra koju je Valve razvio od nule. Development igre je počeo odmah po izlasku Counter-Strike 1.6, i nakon dve godine razvoja, Counter-Strike: Condition Zero je izašao 2004.

Valve je uveo dosta poboljšanja na polju grafike, što je prilično impresivno jer je Condition Zero ”terao” na potpuno istom endžinu svog prethodnika, Half-Life GoldSrc. To nije sve, jer je Condition Zero pored klasičnog multiplejer režima igračima ponudio i singlplejer kampanju.

Iako se nekima dopao, ne možemo da kažemo da se Condition Zero previše proslavio kod CS fanova.

Counter-Strike: Source

Valve

Nakon ”srednje žalosnog” uspeha Counter-Strike: Condition Zero, Valve je šest meseci kasnije odlučio da serijal vrati u život izdavanjem Counter-Strike: Source. Kao što mu samo ime kaže, Counter-Strike: Source je rađen u tada novom Valve Source endžinu.

U suštini, Counter-Strike: Source je bio rimejk originalnog Counter-Strike-a, iz temelja sa novim endžinom. Kao takav, nije doneo nekakve revolucionarne novine, već se uglavnom fokusirao na poboljšanja i izmene, mapa na primer.

Counter-Strike: Global Offensive

Valve

Counter-Strike: Global Offensive je izdat 2012. godine, i može se reći da je pokupio sve ”najbolje sastojke” prethodnih igara u serijalu. Tokom godina je privukao neverovatan broj igrača, postavivši temelje za najveću esports scenu na svetu. Igra je postala toliko popularna da je portovana i na PlayStation 3 i Xbox 360.

Iako je razvijen u Source endžinu, Counter-Strike: Global Offensive je ponudio pregršt poboljšanja u odnosu na Counter-Strike: Source. Više od 10 godina kasnije, štafetu je preuzeo naslednik Counter-Strike 2.

Counter-Strike 2

Valve

Najnovija igra u Counter-Strike serijalu je zvanično izašla 27. septembra 2023. godine, kao direktan nastavak i nadogradnja na CS:GO. Igra koristi Valve Source 2, i nudi bolju grafiku, precizniji tick rate i još mnogo, mnogo toga.

Slično ranim danima CS:GO-a, i CS2 je u početku imao velike probleme sa performansama. Polako ali sigurno, Valve je vremenom ispravio najkritičnije probleme, i iako i dalje nije savršena, igra je definitivno dostojna titule naslednika CS:GO-a.

Ovo su bile sve igre iz glavnog Counter-Strike serijala. Međutim, postoji i nekoliko spin-off naslova:

  • Counter-Strike Neo: Japanska arkadna verzija i anime adaptacija originalnog Counter-Strike-a za Linux sisteme. Za razliku od originala, klasičan ”CT vs. T” scenario ne postoji. Igrači mogu da učestvuju u singlplejer misijama, mini-igrama i sezonskim eventovima.
  • Counter-Strike Online i Counter-Strike Online 2: Besplatan spin-off originala na kome su radili Valve i Nexon. U igrama su postojale mikrotransakcije, tako da vas verovatno nimalo ne čudi što su CS: Online i njegov nastavak bili univerzalno omraženi.
  • Counter-Strike Nexon – Studio: Poslednja Counter-Strike igra na kojoj je radio Nexon. Igra je sadržala preko 50 mapa i 20 različitih modova, kao što je Nexon: Zombies. Counter-Strike Nexon – Studio je takođe dobio oštre kritike zbog prisustva mikrotransakcija i zastarelog interfejsa.

To bi bila otprilike svaka Counter-Strike igra u istoriji. Od ranih dana Half-Life moda, pa do modernog Counter-Strike 2, serijal je ostvario neverovatan napredak. Ne deluje nam kao da će u skorije vreme zamreti.

Izvor. RUR

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: