Vesti -

Za evrozonu sada već brine ceo svet

Brisel -- Industrijska proizvodnja u evrozoni smanjena je u avgustu 1,8 odsto, što je najnoviji pokazatelj da bi se recesija u tom bloku mogla vratiti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Takav pad proizvodnje rezultat je smanjenja proizvodnje investicione robe od 4,8 odsto, i pada proizvodnje polugotovih proizvoda.

U čitavoj Evropskoj uniji industrijska proizvodnja u avgustu je pala 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec zbog smanjenja proizvodnje investicione robe od 4,3 odsto, prema poslednjim zvaničnim podacima, prenosi agencija Frans pres.

"Avgustovski podaci o industrijskoj proizvodnji u evrozoni i indeks poverenja investitora u Nemačkoj povećavaju rizik od ulaska zone jedinstvene valuta u treću recesiju za poslednjih šest godina", izjavila je ekonomista kompanije "Kepital ekonomiks", DŽenifer Mekjuon.

Ovakvo stanje u evrozoni postalo je veliki izvor zabrinutosti širom sveta, pa su tako Međunarodni monetarni fond i drugi ekonomski igrači prošle nedelje pozvali evropske zakonodavce da preduzmu ozbiljnije akcije za oživljavanje stagnirajućeg rasta.

Privreda evrozone je u drugom kvartalu registrovala nulti rast, a sve oči su sada uprte u prvu procenu rasta BDP-a iz trećeg kvartala najavljenu za kraj ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.