Vesti -

Veliki trgovački lanac porukom šokirao radnike: "Nije nam namera da ispadnemo cinični"

Multinacionalni trgovački lanac brzom modom Primark šokirao je svoje zaposlene kad im je pisanim putem poslao savet kako da štede.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/Robert Hoetink
Ilustracija, foto: Shutterstock/Robert Hoetink

Primark je u svojim poslovnicama podelio obaveštenje za svoje zaposlene u kojem je bilo dosta tema za razgovor.

"Planiranje budžeta u napetoj ekonomskoj situaciji" bio je naslov letka koji je podeljen.

Putem obaveštenja Primark je svojim zaposlenima dao savete kako da vešto upravljaju svojim finansijama i finansijski teškim vremenima.

"Budite realni u pogledu svojih potreba, jer se ograničenog budžeta teže pridržavati. Ograničite svoju potrošnju što je više moguće na ono što vam budžet dopušta", stoji, između ostalog, u letku, piše Fenix Magazin, a prenosi Poslovni dnevnik.

Sindikat Verdi je odmah reagovao kad su saznali za obaveštenje. "Drsko, Primark. Umesto da konačno osigura odgovarajuće povećanje plata, tekstilni lanac u poslovnicama prikazuje savete o ‘planiranju proračuna u napetoj ekonomskoj situaciji’", poručili su iz sindikata.

Sindikat Verdi je napomenuo da se Primark ponaša kao da njegovi zaposleni ne znaju da raspolažu novcem.

"Rad s nepunim radnim vremenom, s malim ugovorenim satima i uopšte preniskim platama mnoge ljude gura u siromaštvo. O bezbrižnoj penziji nakon napornog radnog veka da i ne govorimo", poručili su iz sindikata.

Obaveštenje u Primark trgovinama deluje posebno nespretno jer su trenutno u toku kolektivni pregovori s ostalim trgovcima. "S obzirom na neverovatnu inflaciju, društveno je neodgovorno da poslodavci i dalje blokiraju kolektivno pregovaranje. Radnicima u maloprodaji hitno treba više novca. I nema saveta za uštedu", kaže Verdi.

Portparolka Primarka pojasnila je kako obaveštenja nemaju nikakve veze s pregovorima o kolektivnom pregovaranju u maloprodaji koji su u toku.

"Budući da je obaveštenje povezano s holističkim programom dobrobiti, ne smatramo da je direktna veza s tekućim kolektivnim pregovorima opravdana. Nadalje, nismo aktivno uključeni kao strana u ove pregovore. Nije nam namera da ispadnemo bezosećajni ili čak cinični. Stoga smo odlučili da uklonimo ovo obaveštenje u našim nemačkim trgovinama", rekla je portparolka Primarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.