U Nemačkoj prekovremeno bez plate?

Jedan od osmoro zaposlenih u Nemačkoj, ukupno njih 4,5 miliona, prošle godine je radilo prekovremeno.

Svet

Izvor: DPA

Sreda, 06.07.2022.

17:50

U Nemačkoj prekovremeno bez plate?
Ilustracija: Depositphotos/Steve Allen

Više od petine, 22 odsto, za to nije primilo nikakvu nadoknadu, novac je dobilo 18, a nadonadu u slobodnom vremenu 72 odsto, saopštio je u sredu savezni zavod za statistiku.

Među 37,8 miliona zaposlenih, muškarci su prekovremeno radili češće od žena: 14 naspram 10 odsto, navode statističari.

Većini zaposlenih prekovremeni rad je ograničen na nekoliko sati nedeljno. Međutim, 29 odsto onih koji su radili više od predviđenog ugovorom, redovno je upisivalo najmanje 15 sati prekovremenog, pšrenosi agencija dpa.

Direktorka Instituta za ekonomske i socijalne nauke Fondacije Hans-Bekler Betina Kolrauš (Bettina Kohlrausch) je podatke opisala kao "uznemirujuće".

"Te brojke ponovo dokazuju da je rasprava o produženju radne nedelje nepotrebna i kontraproduktivna", rekla je. Umesto razvlačenjem zaposlenih, privreda manjak radne snage treba da pokrije primamljivim uslovima zaposlenja, uključujući i ravnotežu između rada i ostatka života, rekla je Kolraušova. Ona je time odgovorila na skorašnji predlog predsednika Udruženja nemačke industije Zigfrida Rusvurma, da privreda sve izraženiji manjak zaposlenih pokrije dužim radnim danom.

"Podržavam moguće produženje radnog vremena, naravno uz punu isplatu nadoknade", rekao je tada Rusvurm. On je ukazao da je prelazak na radnu sedmicu od 42 sata jednostavnije od podizanja starosne granice za penziju na 70 godina.

Sličan stav zastupa i direktor Instituta nemačke privrede Mihael Hiter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: