Turska dala svoj glas; A što se tiče kupovine F-16 od SAD...

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da Turska podržava proširenje i produžetak sporazuma o izvozu žita Crnim morem.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.03.2023.

09:15

Turska dala svoj glas; A što se tiče kupovine F-16 od SAD...
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Kako navodi agencija Anadolija, on je naveo da Turska nastoji da je tim sporazumom omogućeno da skoro 24 miliona tona žitarica bude isporučeno ''onima kojima je to potrebno''.

Prošlog jula Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, sa kojim se prethodno prestalo nakon što je rat Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022, a nakon turske inicijative sredinom novembra, sporazum je produžen za još 120 dana.

''Obe strane, i Rusija i Ukrajina, imaju pozitivan stav i verujemo da će sporazum biti produžen'', rekao je Akar.

Komentarišući kupovinu borbenih aviona F-16 od SAD, on je rekao da su ''razgovori sa američkim Ministarstvom odbrane o modernizaciji i snabdevanju sa avionima F-16 postigli pozitivnu tačku. Znamo da to podržava Bela kuća''.

On je rekao da Turska očekuje da američki Kongres donese "razumnu odluku" o ovom pitanju.

''Želimo da svi znaju da Ankara nije očajna oko kupovine F-16 od SAD'', rekao je Akar i dodao da Turska ''ima i druge opcije''.

Ankara tvrdi da bi avioni ojačali ne samo Tursku već i NATO, prenosi agencija.

Pročitajte više:

Zaharova: Ruski izvoz blokiran

Moskva upozorena: "Sporazum ne sme da propadne, inače... katastrofa"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: