Vesti -

Švedska: Radno vreme biće 6 sati?

Geteborg -- Gradska uprava Geteborga sprovešće eksperiment tokom kojeg će zaposleni raditi šest umesto osam sati dnevno, ali će primati punu platu.

Izvor: SEEbiz
Podeli

Gradska uprava očekuje da će kraće radno vreme uticati na smanjenje bolovanja, a da će istovremeno podstaći produktivnost na poslu i tako uštedeti državi novac.

"Smatramo da je vreme da se ovom pokušaju u našoj zemlji pruži šansa", rekao je zamenik gradonačelnika Geteborga Mats Pilhem za novinski portal The Local.

Objasnio je da će gradska uprava odsad rad organizovati kroz dva sektora, tako da će imati eksperimentalnu i kontrolnu grupu.

Zaposleni u jednoj će raditi šest sati, a u drugoj osam sati. Za svoj rad radnici obe grupe biće isto plaćeni.

"Na kraju ćemo uporediti rad grupa i nastojati da utvrdimo kakva je razlika. Očekujemo da će osoblje pribegavati ređim bolovanjima, kao i da će se oni koji budu radili kraće psihički i fizički osjećati bolje", rekao je Pilhem dodavši kako se nada da bi skraćeno radno vreme moglo da otvori i nova radna mesta, jer se uverio da su zaposleni koji rade osam sati često manje produktivni.

Takođe je spomenuo da je šestočasovno radno vreme nedavno testirano u jednoj kompaniji automobila u Geteborgu i da je pokazalo dobre rezultate.

"Na ovome smo dugo radili i naš eksperiment nije smišljen zbog predstojećih izbora", rekao je Pilhem, odgovarajući na kritike opozicije koja smatra da je reč o populističkom triku pre izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.