Stižu upozorenja: Moglo bi da dođe do najveće nestašice u istoriji

Ekonomista sa Univerziteta u Ilinoju Skot Irvin kaže da bi situacija u Ukrajini mogla da dovede do najveće nestašice pšenice u svetu u istoriji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 04.03.2022.

08:10

Stižu upozorenja: Moglo bi da dođe do najveće nestašice u istoriji
Ilustracija: Frolova_Elena/Shutterstock

"To bi moglo da dovede do najvećeg šoka u lancu snabdevanja i ništa se ne može uraditi za kratko vreme kako bi se to sprečilo", naveo je on, prenosi Blumberg.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog nedavnog obraćanja rekao da nam je setva bila odlična, i da mi trenutno imamo dvostruko više od potreba Srbije pšenice i kukuruza.

"Dobili smo zahtev od Severne Makedonije i isporučićemo im pošto imamo više nego dovoljno. Za sve zemlje u regionu. Dovoljno smo pšenice samleli, imamo dovoljno brašna. Sa pšenicom i kukuruzom apsolutno nećemo imati nikakvih problema. Kada govorim o kukuruzu tu mislim i na stočni kukuruz, tako da ni za stočni fond neće faliti ništa. Doneli smo odluku da nećemo još ograničavati izvoz, pošto naši seljaci treba da zarade novac. Pripremili smo mere da ograničimo izvoz pšenice i kukuruza na 20 odsto od ukupne proizvodnje ukoliko to bude bilo potrebno. Ali za sada apsolutno nikakvih problema nemamo", istakao je tada Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: