Skratili radnu nedelju, a plate iste: Ovo su rezultati ANKETA

U Velikoj Britaniji, kompanije su se odlučile da skrate radnu nedelju na četiri dana a da plate radnika ostave istim. Sada su pristigli rezultati tog testa.

Svet

Izvor: Index

Petak, 23.02.2024.

09:17

Skratili radnu nedelju, a plate iste: Ovo su rezultati ANKETA
EPA-EFE/ANDY RAIN

Godinu dana nakon završetka najvećeg svetskog eksperimenta s četvorodnevnom radnom nedeljom velika većina kompanija koje su učestvovale još uvek dopušta svojim radnicima da rade po skraćenoj radnoj nedelji, a više od polovine njih je potpuno prešlo na novi način rada.

Od juna do decembra 2022. radnici u 61 kompaniji u Velikoj Britaniji radili su 80% svojih uobičajenih sati za istu platu. U zamenu su se obavezali da će obaviti 100% svog posla, piše CNN.

Najmanje 89% tih kompanija i dalje je sprovodilo politiku, a najmanje 51% kompanija je potpuno prešlo na četvorodnevnu radnu nedelju krajem 2023, navodi se u izveštaju koji je objavio jedan od organizatora eksperimenta.

Dve kompanije nisu odgovorile istraživačima koji su sastavljali izveštaj.

Šta vi mislite? "Efekti su stvarni i dugotrajni"

Studiju je u sredu objavio Autonomy, think tank koji je sproveo ispitivanje 2022. s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa univerziteta Kembridž i Oksford kao i Boston koledža, prenosi Indeks.

Efekti skraćenog radnog vremena bili su vrlo korisni za radnike i njihove kompanije , navodi se u izveštaju.

Radnici su izjavili da uživaju u boljem telesnom i mentalnom zdravlju, boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, opštem zadovoljstvu životom kao i da su manje iscrpljeni zbog posla.

"Ključna stvar je da rezultati nakon šest meseci nisu posledica kratkoročnih uticaja. Ti efekti su stvarni i dugotrajni", rekla je Džulijet Šor, profesorka sociologije koja je anketirala radnike koji su učestvovali u eksperimentu.

Manje otkaza, lakše zapošljavanje

Menadžeri i izvršni direktori u 28 kompanija koji su pristali da odgovore na dodatna pitanja kažu da je četvorodnevna radna nedelja pozitivno uticala na njihovu kompaniju. Polovina kompanija imala je manju fluktuaciju osoblja, trećini je zapošljavanje novih ljudi postalo mnogo lakše, a 82% je prijavilo korisne efekte na dobrobit radnika.

Izveštaj takođe naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četvorodnevne nedelje, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

Gotovo polovina od 61 kompanije koje su učestvovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, uslužnom i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo i zabavu.

Radnici poslednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radne nedelje, pogotovo nakon što su milioni radnika tokom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali da putuju na posao, štedeći tako vreme i novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

17 h

Podeli: