SAD najavljuju novu fabriku nikla u Tanzaniji

Potpredsednica SAD Kamala Haris najavila je planove za jačanje trgovine i ulaganja u Tanzaniju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

18:48

SAD najavljuju novu fabriku nikla u Tanzaniji
Foto: shutterstock, Sheila Fitzgerald

Kamala Haris je pomenula novo partnerstvo u 5G tehnologiji i sajber bezbednosti, kao i plan kompanije Life Zone Metals da, uz podršku SAD, otvori u Tanzaniji novu fabriku za preradu minerala koji idu u baterije električnih vozila, preneo je Rojters.

"Ovaj projekat je važan i pionirski model, koji koristi inovativne standarde niske emisije, a važno je istaći da će sirove minerale uskoro u svojoj zemlji prerađivati Tanzanijci", rekla je Kamala Haris.

Kazala je da će fabrika isporučivati nikl za baterije u SAD i svetsko tržište od 2026. godine.

Potpredsednica SAD otputovala je u nedelju u Ganu pre nego što je u sredu kasno odletela u prestonicu Tanzanije Dodoma, gde se danas sastala sa predsednicom Samijom Suluhu Hasan.

"Radeći zajedno, naš istovetni cilj je da povećamo ekonomske investicije u Tanzaniji i ojačamo naše ekonomske veze", rekla je Kamala Haris.

Ona je navela niz inicijativa, koje su uključene u novi memorandum o razumevanju između Eksportno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) i vlade Tanzanije.

To će omogućiti finansiranje do 500 miliona dolara za pomoć američkim kompanijama da izvoze robu i usluge u Tanzaniju u sektorima, uključujući infrastrukturu, transport, digitalnu tehnologiju, klimatsku i energetsku sigurnost i proizvodnju električne energije.

Agencija navodi da je Kina je mnogo investirala u Afriku u poslednje dve decenije, a prošlog novembra tanzanijska predsednica sastala se s kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom državne posete Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: