Svet

Petak, 01.03.2024.

12:19

Rusija obara rekord: Najbrže za sedam godina

Proizvodnja u Rusiji u februaru rasla najbržim tempom za više od sedam godina.

Izvor: Tanjug

Rusija obara rekord: Najbrže za sedam godina
Foto: shutterstock, Marco Rubino

Ruski sektor proizvodnje u februaru je rastao najbržim tempom od januara 2017. godine pošto je, prema oceni Markit ekonomiks, indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u toj zemlji porastao sa 52,4 na 54,7 poena.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, glavni faktor rasta u februaru je porast broja novih porudžbina, pošto je tempo njihovog rasta bio najbrži od marta 2011. godine.

Povećanje prodaje je povezano sa većom potražnjom kupaca i uvođenjem novih proizvoda, a zabeležen je i rast zaposlenosti.

Ruske kompanije su i nadalje veoma optimistične kada je reč o povećanju proizvodnje u narednih 12 meseci i planiraju značajna ulaganja, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: