Rusija obara rekord: Najbrže za sedam godina

Proizvodnja u Rusiji u februaru rasla najbržim tempom za više od sedam godina.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 01.03.2024.

12:19

Rusija obara rekord: Najbrže za sedam godina
Foto: shutterstock, Marco Rubino

Ruski sektor proizvodnje u februaru je rastao najbržim tempom od januara 2017. godine pošto je, prema oceni Markit ekonomiks, indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u toj zemlji porastao sa 52,4 na 54,7 poena.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, glavni faktor rasta u februaru je porast broja novih porudžbina, pošto je tempo njihovog rasta bio najbrži od marta 2011. godine.

Povećanje prodaje je povezano sa većom potražnjom kupaca i uvođenjem novih proizvoda, a zabeležen je i rast zaposlenosti.

Ruske kompanije su i nadalje veoma optimistične kada je reč o povećanju proizvodnje u narednih 12 meseci i planiraju značajna ulaganja, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: