"Rusija je pouzdana", kupiće koliko mogu

Brazil nastoji da kupi što više dizel goriva od Rusije, rekao je brazilski ministar spoljnih poslova Karlos Franka, ne dajući više detalja o transakcijama.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.07.2022.

08:30

Ilustracija: Shutterstock/REDPIXEL.PL

"Moramo se pobrinuti da imamo dovoljno dizela za brazilsku poljoprivredu i, naravno, za brazilske vozače", rekao je Franka tokom posete Ujedinjenim nacijama u Njujorku, prenosi Rojters.

On je dodao da zbog toga Brazil traži "pouzdane dobavljače dizela, a Rusija je jedan od njih", kao i da njegova zemlja traži da od Moskve kupi dizel goriva "koliko može".

Rojters ističe da nije odmah bilo jasno kako će Brazil kupiti ruski dizel, a da se ne suoči sa sankcijama Zapada, nametnutim Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu.

Na pitanje da li je došlo do bilo kakvih problema sa Zapadom oko plana kupovine dizela od Rusije, Franka je rekao da nije.

"Rusija je strateški partner Brazila u BRIKS-u", rekao je on, misleći na grupu koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, blok koji se, kako navodi Rojters, vidi kao moćna alternativa Zapadu u nastajanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: