Vesti -

Rusija blokirala

Rusija je blokirala registraciju brodova za sve ukrajinske luke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Bo Amstrup DENMARK OUT
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Bo Amstrup DENMARK OUT

Kako je navelo ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu danas, ponovo je zbog toga obustavljeno sprovođenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

Ministarstvo je navelo na Fejsbuku da je zajednički koordinacioni centar u Istanbulu objavio da ne može da sačini plan inspekcijskog nadzora za danas, zbog još jednog odbijanja ruske delegacije da registruje dolaznu flotu za učešće u sprovođenju sporazuma o žitu.

Rusija nije odmah bila dostupna za komentar, preneo je Rojters.

Rusija je 17. maja pristala na produženje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora za dva meseca, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

Sporazum, otkako je potpisan 22. jula 2022. godine u Istanbulu, omogućio je siguran izvoz više od 30 miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz tri crnomorske luke u Ukrajini na globalna tržišta.

Rusija tvrdi da deo dogovora o izvozu ruskih prehrambenih proizoda i mineralnih đubriva nije poštovan i pretila je da neće pristati na produženje sporazuma, a slično se dogodilo i u martu, kada je takođe dogovoreno dvomesečno umesto četvoromesečno produženje koje je bilo planirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.